2014-12-09 957 views
門口等咗勁耐先有得入,原來係因為出菜慢, 等到頸都長嘢食都仲未嚟。我見隔離台仲慘, 疑似漏單, 見佢哋前後催咗3次其他嘢食晒個紫菜卷都仲未嚟。 我哋都有嗌紫菜卷,係吞拿魚味果隻,又係等勁耐。唔知係咪周末,師傅包紫菜卷包到雙手冇力,個紫菜卷鬆泡泡的,一夾就散,仲有啲吞拿魚係就咁唧啲吞拿魚沙律醬上表面。成個卷冇味,好似食白飯咁,明明外皮有芝麻但完全冇芝麻香。講返開頭果碟泡菜,睇得出係自家制,一食就知係新醃嘅,出晒水,唔酸又唔辣。我已經係唔食得辣嘅人都覺得佢唔辣,真係冇眼睇。年糕餃子湯量少,得4粒餃子,個湯底我唔識形容,好似調味粉加水咁。千祁唔好嗌炒雜菜粉絲,大伏嚟。可能係唔啱我口味啦, 兜粉絲超甜勁多油:最後仲嗌咗個泡菜煎餅, 又係冇味㗎,又唔咸又唔辣,想點?到講吓環境,場內疑似滿佈小蒼蠅。我哋一路食一路撥空氣, 我見侍應周不時也有撥佢哋兜泡菜。枱與枱空間太窄,根本不能通過, 次次有人出入都要移動張枱。廁所唔算污漕,但係勁窄,若坐底會頂腳呀。
炒雜菜
最後仲嗌咗個泡菜煎餅, 又係冇味㗎,又唔咸又唔辣,想點?

枱與枱空間太窄,根本不能通過, 次次有人出入都要移動張枱。
廁所唔算污漕,但係勁窄,若坐底會頂腳呀。
2014-11-22
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2014-12-01 941 views
新開的食店總是人潮洶湧, 所以知道了這店一段時間了, 今天才第一次去. 8點多到, 店鋪外還是有幾組人在排隊.幸好我們只有兩個人, 剛好有枱~!店鋪尚算寬敞, 裝修簡單, 感覺很整潔.手繪MENU, 很韓風, 可惜忘記拍下照片.. ^^''MENU選擇好像很多, 但不知道是否每樣都可以order. 或者是剛好我們點了 "部隊鍋" 沒有準備而已...沒有部隊鍋, 我們點了豆腐鍋和芝士炒年糕.  泡菜沒有特別好吃, 有點失望... 究竟夠辣夠蒜的泡菜在哪裡? 豆腐鍋樣子很不錯, 但味道強差人意.. 完全沒有海鮮味... 超勁味精...  芝士炒年糕芝士完全沒有“姑寒"! 愛芝士的人有褔了!味道有點像pizza....  是芝士的錯覺嗎? ^^''很好吃, 很惹味! 我會因為它再來~ !總結, 新店嘛~ 要給它多一次機會~反正芝士年糕還是可取的, 還是會再來!
新開的食店總是人潮洶湧,
所以知道了這店一段時間了,
今天才第一次去.

8點多到, 店鋪外還是有幾組人在排隊.
幸好我們只有兩個人, 剛好有枱~!

店鋪尚算寬敞, 裝修簡單, 感覺很整潔.
手繪MENU, 很韓風, 可惜忘記拍下照片.. ^^''
MENU選擇好像很多, 但不知道是否每樣都可以order.
或者是剛好我們點了 "部隊鍋" 沒有準備而已...

沒有部隊鍋, 我們點了豆腐鍋和芝士炒年糕.
泡菜
 泡菜

沒有特別好吃, 有點失望...
究竟夠辣夠蒜的泡菜在哪裡?
豆腐鍋
 豆腐鍋

樣子很不錯, 但味道強差人意..
完全沒有海鮮味... 超勁味精...
 芝士炒年糕

芝士完全沒有“姑寒"! 愛芝士的人有褔了!
味道有點像pizza....  是芝士的錯覺嗎? ^^''
很好吃, 很惹味! 我會因為它再來~ !

總結, 新店嘛~ 要給它多一次機會~
反正芝士年糕還是可取的, 還是會再來!
2014-11-13
2014-11-13 901 views
這間以白色主色的簡約韓食店,昨天約1點後才去,還是有8成滿,它有固定的lunch可供選擇,但注意只是價錢比正價便宜,沒有包湯包飲品。我是心血來潮想食炸雞,所以先去的。Menu上有幾款炸雞,原味、辣味等……$138一份,menu上沒有圖片,但太想吃了,而且也不算很貴,所以就拍板了。怎知當我落單時,親切的侍應小姐話我知有半份叫,應該夠2個人食,價錢$78。另外,叫了lunch的年糕餃子湯,原價60,午餐優惠價50。最後,怕唔夠飽,再叫多左份牛肉紫菜卷$48。聽侍應講,食物都是即叫即做的,所以要預等候時間。等緊時可食住kimchi白菜先,味道ok, 我覺得辣味比較重。而且這是免費refill的,侍應都很樂意幫我們添,不過我們肚子沒位了,所以只添了1次。先來年糕餃子湯,或者我完全無idea呢道菜係咩味,見係白湯底,已經很喜歡。那應該是牛骨湯底吧,喝著有股淡淡的牛肉味,有幾舊牛肉(腩),4粒餃子(普通豬肉同kimchi豬肉各2粒)同年糕。我地都覺得普通豬肉餃比kimchi的好食,不過d肉打得比較碎,所以入口即溶,無左食肉的咬感。炸雞, 是無骨的雞件,有薄薄的炸粉包住。雖然同之前喺韓國食嘅有d唔同

炸雞, 是無骨的雞件,有薄薄的炸粉包住。雖然同之前喺韓國食嘅有d唔同,不過半份有12件大過麻雀size,算抵食。雞肉juicy軟熟,味道不會太重,想有味可以點佢附上的2種甜甜辣辣嘅醬。唯一唔係咁好嘅係油比較多。

牛肉紫菜卷是最後來的,主要是飽肚用,一份有10件。牛肉是醃了的,咸咸甜甜咁,我覺得一般。不過算係足料,因為有牛肉甘荀旦青瓜黃瓜,餡料很多。如果簡單d, 可能會好食d。

店入面有個obba, 唔識廣東話,我地加單時有幸遇到佢,開頭唔知佢唔識廣東話,之後佢用英文問我地係咪order? 仲用唔咸唔淡的廣東話重複 “鈎郁芝啋”,so cute!

店入面尚算寬敞,播住k music, 環境比過馬路嗰間好太多。食物價錢服務都好滿意,希望呢間小店可以一直維持質素,一直做落去。

最後,免收加一。
2014-11-11
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2014-10-09 999 views
平日午市時間唔駛等位直接入去,十二點幾未有其他客人,樓面有2個男待應叫我們隨便揀位坐,其中一個係韓國人,所以講英文,兩個都好nice,主要係講廣東話個後生仔serve我們。另外那個韓國男仔應該係老闆,他主要負責同相信係他媽媽的阿珠媽係廚房煮野食。店面唔算大,全店26個座位,但枱與枱之間好寬鬆,唔似附近的首爾cafe咁迫。白色的牆身配黑色的地板同黑色的碗碟,簡潔明亮,沒有太花巧的佈置。餐牌以文字為主配以少量的手繪插畫。款式幾多,單是紫菜圈便有幾款選擇,價錢由$4x-5x左右,頗為大眾化,只是最近的大熱的炸雞就要$15x,雪梨汁亦只是$12,價錢算合理!前菜有一小碟kimchi,分量頗細,略嫌味唔夠濃同切得比較碎,但好明顯係自家製,唔係街外貨,辣味係慢慢滲出。侍應主動俾水同添水又提我們他們有午餐供應,good!午餐都只係around $4x,午餐不包飮品。午餐主要都係韓式豬肉飯,雞肉飯同牛肉飯。我們食緊的時候就見有個太太坐低睇完餐牌,因為午餐唔包飮品就走左。其實唔包飲品都唔係咁大問題,因為他們個飯portion都幾大。我們2個人無叫set lunch反而叫了一客韓式牛肉紫菜圈$48同一客芝

,價錢算合理!

侍應主動俾水同添水又提我們他們有午餐供應,good!

我們2個人無叫set lunch反而叫了一客韓式牛肉紫菜圈$48同一客芝士辣炒年糕$58,客韓式牛肉紫菜圈內有牛肉碎,醃黃瓜,甘荀絲,雞蛋,芝麻粒同啡黑色的唔知係唔係木耳,用料足,味道清新,只是飯粒比較細硬同乾身與一般日式的手圈不同。

客芝士辣炒年糕都幾大碟,芝士味夠,年糕好Q,食落唔太辣。

整體而言,味道唔錯,無味精feel,環境舒適,價格合理,服務態度殷勤有禮,可以再試!

食到未夠一點,全店已full晒,lunch hour要早少少來呀!

開店約一個月,每晚也見有人龍排隊呢!
Kimchi(前菜)
牛肉紫菜圈
芝士辣炒年糕
2014-10-09
$53 (Lunch)
芝士辣炒年糕