2017-08-30
去咁有特式既餐廳食lunch我都係第一次,黎到我差啲以為入錯左泰拳訓練場地。周圍掛有拳賽相關裝飾,座位亦見舒服,睇得出真係好揼本去裝修喎。 叫左個lunch set拳皇健美套餐。都唔知健美咩意思。其實上到係泰式海南雞飯嚟嘅,套餐包咗一碗雞湯,同埋飲品 。海南雞啲肉同埋雞皮 好香好嫩滑,切得大件左少少。 泰式辣醬好辣好惹味, 飯帶油香,飯旁邊仲有一啲柚子沙律,酸酸甜甜又辣,開胃得黎亦好有泰國風味,雞湯幾清淡。 跟餐加咗個甜品,就係西米椰汁糕。椰汁糕唔算太甜,椰汁味好濃好香。朋友食唔到咁多飯我哋就叫咗個小菜。呢碟小菜係鮮蝦炒蘆筍,雖然油分略多咗少少,但係色澤好靚,啲鮮蝦夠爽脆幾新鮮, 露筍好爽,口感唔錯。我哋叫咗兩款甜品。一款叫碧翠椰青糕,另一款呢就係椰子焦糖燉蛋。碧翠野青糕,我就覺得個椰子味冇咁出,口感有啲似大菜糕,係爽口嗰隻口感,個人覺得就冇咁有特色,跟餐嗰個椰汁糕反而好味啲。而焦糖燉蛋呢,就真係做得好出色。點解咁講?因為坊間出面嘅焦糖燉蛋呢,係做唔到有椰子味嘅。呢個焦糖燉蛋,食落有椰子味之餘,燉蛋都係好滑好香。呢個配搭做得做得非常之好,雖然價錢貴咗少少但係都值得一試。總括黎講我估唔到
跟餐加咗個 甜品,就係西米椰汁糕。椰汁糕唔算太甜,椰汁味好濃好香。
我哋叫咗兩款 甜品。一款叫碧翠椰青糕,另一款呢就係椰子焦糖燉蛋。碧翠野青糕,我就覺得個椰子味冇咁出,口感有啲似大菜糕,係爽口嗰隻口感,個人覺得就冇咁有特色,跟餐嗰個椰汁糕反而好味啲。
總括黎講我估唔到一間特式餐廳啲野食都咁有水準,下次會試埋樓上間日本野叫原燒道場,應該係姊妹店黎,因為我見餐牌都可以叫日式食物的。