2022-10-10 24 views
Ooo台式食堂ooO好耐無食台灣野, 今次經過灣仔見到呢間台式餐廳😊,就入去試下。簡約既台式小店,感覺環境舒服,店子雖少但感覺清新整潔。🌟💕店主跟我說食物選取來自台灣既原材料,👉🏻堅持✊🏻不加味精!食款式好多,味道都幾正宗,價錢都親民👍🏻OooooO三杯魷魚+手工滷肉飯$82三杯魷魚有驚喜😍, 口感酥脆爽滑, 佢既醬汁非常惹味。🌟三杯原來是用麻油、醬油、米酒調製既醬汁🌟~米酒既香味加上麻油呢個三杯醬大家要試下, 配埋酥脆魷魚👍🏻。手工滷肉飯食得出d 滷肉係腍滑既都唔會太多脂肪。OooooO滷水豆腐台灣的滷味, 醬香帶甘甜是台式滷味的特色。 呢間店的滷味汁採用台灣的醬油及滷味包調製 。色澤濃郁,帶甘口😋OooooO酒香花雕麻油雞麵 $72上枱見到好多杞子係隻碗入面💕, 仲有好香嘅花雕酒&麻油香味, 感覺好滋補! 🐔D雞肉入晒味, 麻油雞湯令D麵條質感都滑左, 唔錯。蜂蜜金桔檸檬 (+$14)金桔檸檬味道酸酸蜂蜜甜味,清爽解渴🥤蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)🥤好濃既烏龍茶味, 重點想介紹下佢既蒟蒻球😜,口感真係好爽滑跟一般既椰果完全唔同, 但係大家飲既時候真係要慢慢吸👈🏻😉, 好易吸左入喉嚨
Ooo台式食堂ooO

三杯魷魚+手工滷肉飯$82

滷水豆腐

酒香花雕麻油雞麵 $72

蜂蜜金桔檸檬 (+$14)
金桔檸檬味道酸酸蜂蜜甜味,清爽解渴🥤

蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)🥤
好濃既烏龍茶味, 重點想介紹下佢既蒟蒻球😜,口感真係好爽滑跟一般既椰果完全唔同, 但係大家飲既時候真係要慢慢吸👈🏻😉, 好易吸左入喉嚨。
最近去灣仔利東街行街打卡影相,去完喺附近覓食見到附近呢間台灣菜,裝潢以木系為主,清新明亮&舒服,幾適合同朋友一齊傾計,所以就入去一試,原來呢間餐廳喺由90後台灣女生主理,原材料更是台灣直送,支持~<三杯魷魚配搭手撕台灣走地雞肉飯> $86未試過三杯魷魚,亦好少見台式餐廳有呢道菜,所以就點黎試吓,以為喺爆炒類🤣上網查先知道原來三杯醬喺指一杯麻油&一杯醬油&一杯米酒,真喺長見識😂魷魚份量唔少,酥脆可口,濃郁既味道佐飯一流;仲加錢轉手撕台灣走地雞肉飯(+$16)<台式半筋半肉麵(辣蕃茄湯底|刀削麵)> $82牛肉份量多,輕易就能咬開,牛筋呈啫喱狀,充滿骨膠原;麵底揀咗刀削麵,有少少淋,但ok掛汁;揀咗辣蕃茄湯底,配搭酸菜,酸辣開胃<炸物拼盤 (椒鹽四季豆,椒鹽杏鮑菇,炸花枝丸)> $38炸物拼盤有椒鹽四季豆、椒鹽杏鮑菇同炸花枝丸,主要以椒鹽調味,最推薦杏鮑菇,體積大之餘,咬開時更瘋狂爆汁<芋香珍珠奶茶> $14 (跟餐價)味道偏甜,建議嗌少甜<蜂蜜柑桔檸檬> $14 (跟餐價)帶有檸檬片,裏面既蒟蒻都頗Q彈,飲落
<三杯魷魚配搭手撕台灣走地雞肉飯> $86
三杯魷魚配搭手撕台灣走地雞肉飯
三杯魷魚
手撕台灣走地雞肉飯
<台式半筋半肉麵(辣蕃茄湯底|刀削麵)> $82
半筋半肉麵
<炸物拼盤 (椒鹽四季豆,椒鹽杏鮑菇,炸花枝丸)> $38
炸物拼盤

<芋香珍珠奶茶> $14 (跟餐價)
味道偏甜,建議嗌少甜

<蜂蜜柑桔檸檬> $14 (跟餐價)
帶有檸檬片,裏面既蒟蒻都頗Q彈,飲落清新
半筋半肉麵
$100 (Dinner)
三杯魷魚配搭手撕台灣走地雞肉飯
三杯魷魚
  • 半筋半肉麵
2022-10-10 17 views
同朋友去食,每人叫咗一個晚餐,朋友叫嘅炸雞牌啲肉鞋口但好香脆,而我叫咗鹽酥雞就非常之彈口,我哋同時都加錢叫咗滷肉飯,但係只有外觀有色食落無味好似濕咗嘅白飯咁。$80有咁大碟雞同飯仲有嘢飲好抵食食唔晒,如果再去食都係會叫返如果再去食都係會叫返鹽酥雞加白飯好似會最好。坐樓上都幾方便,有個中仔可以撳然後就會有侍應上嚟,反應都幾快,好快嚟到落單,買單都好快上嚟,但係樓上電話訊號收得唔好,分別係Smartone同3HK 都係收得一兩格。

2022-10-08 33 views
主打親民、簡約台式料理,店內裝潢以木系為主,氣氛溫馨,座位寬敞舒適,予人清新明亮感覺😌香酥雞排 配滷肉飯即叫即炸雞排,用上豉油、五香粉及中藥香料磨成粉作雞肉醃料,外脆內軟,唔油膩,非常香口滷肉飯醬汁豐富,肉粒嫩滑,米飯粒粒圓轆轆,好有咬口經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)紅燒口味、 台灣刀削麵上面放滿大大塊嘅牛腩,同埋好 Q 彈嘅牛筋🥰,入口嫩滑有張力。 湯底香濃帶辛,唔太油,而且仲有淡淡中藥的甘醇台灣刀削麵薄薄的,能吸收湯汁,食落煙韌又入味台灣香腸色澤紅潤,油光滿滿,用上溫體黑毛豬香腸,肥瘦適中,口感扎實而帶微甜除咗珍珠奶茶,佢仲有多款台灣特飲有清新香甜嘅蒟蒻球白桃烏龍, 一邊飲一邊仲可以咬下QQ嘅蒟蒻球另外用咗台灣四季桔沖嘅蜂蜜金桔檸檬🍋,酸中有甜,又帶點苦澀,好有層次

香酥雞排 配滷肉飯

滷肉飯醬汁豐富,肉粒嫩滑,米飯粒粒圓轆轆,好有咬口

經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)
紅燒口味、 台灣刀削麵
台灣刀削麵薄薄的,能吸收湯汁,食落煙韌又入味

台灣香腸

除咗珍珠奶茶,佢仲有多款台灣特飲
  • 經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)
我是連喝水也會胖的人,為什麼不喝珍珠奶茶呢-來自90 後台灣女生主理的親民、簡約台式料理最近在灣仔廈門街開新店。跟近迷上喝珍珠奶茶的我怎會錯過它😚😚😚😚店內的裝潢以木系為主,燈光明亮帶給我清新感覺🌸-HK$82經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵) ~湯底可選紅燒、麻辣、辣番茄口味。這店是台灣人主理,當然選了經典口味紅燒湯, 呷一口帶點中藥的甘醇配上醬油底但又不太咸。牛腩大大件超滿足而牛筋好Q 彈 麵條我選了滑口又咬勁的陽春麵, 配上我最愛的酸菜, 更加好吃哦-HK$38 炸物拼盤~這個炸物拼盤是按照我要求的輕量版。因自己一個人吃,就同侍應說不要給我太大份。雖然四季豆、杏鮑菇及花枝丸是炸,但仍可保持水份,絕不會乾🤤,特別喜歡杏鮑菇上面灑上椒鹽粉,吃起來鹹香十足又惹味。-+HK$14經典台式珍珠奶茶~香滑又茶濃郁的奶茶與Q彈珍珠搭配,好岩我口味-店主的餐具是採用竹製之外,還支持身心障礙者就業,真是一間愛心滿滿及環保的小店
我是連喝水也會胖的人,為什麼不喝珍珠奶茶呢

店內的裝潢以木系為主,燈光明亮帶給我清新感覺🌸

紅燒半筋半腩牛肉麵

炸物拼盤

雖然四季豆、杏鮑菇及花枝丸

是炸

經典台式珍珠奶茶

2022-10-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
紅燒半筋半腩牛肉麵
經典台式珍珠奶茶
宜家「0+3」政策真係令人好想去旅行,可惜入境台灣仲係要隔離😭唯有係香港搵台灣菜止下癮!今次就同朋友去左位於灣仔既台灣菜餐廳《饞·台式食堂》食飯~呢間餐廳係由90後既台灣女仔主理😘‣ 經典台式牛肉麵 ($82)經典既台灣菜一定包括紅燒牛肉麵架~今次黎呢到都試試,牛肉係半筋半肉,大大塊既牛肉同牛筋都煮得幾軟身同容易入口;湯底可以選擇紅燒、麻辣、辣番茄口味,而我就叫左紅燒味,味道都幾濃郁,有少少鹹;至於麵底就可以選擇台灣陽春麵或台灣刀削麵~成碗麵都可以自由搭配都唔錯! ‣ 古早味炸豬排 ($80) 配台灣走地雞肉飯 (+$16)炸豬排食落都幾軟身,份量夠大;今次冇選擇常見既白飯或者滷肉飯,反而揀左少見既雞肉飯轉下口味🤣雞肉份量都唔少,冇加入太多調味,比較清淡~‣ 滷水豆腐 ($22)平時最怕滷水汁太鹹,呢到既滷水唔會太鹹,豆腐都醃得入味~‣ 蜂蜜金桔檸檬 (+$14) / 蒟蒻球白桃烏龍 (+$12) 呢兩杯都唔錯,前者就甜中帶酸,飲落幾開胃;後者就係濃郁烏龍茶味,稍微偏甜,仲有唔少蒟蒻球增加一點咬口😋餐廳座位唔算好多,上菜速度快,而且地理位置方便,就係利東街隔離,如果想食台灣菜可以考慮下

‣ 經典台式牛肉麵 ($82)

‣ 滷水豆腐 ($22)
平時最怕滷水汁太鹹,呢到既滷水唔會太鹹,豆腐都醃得入味~

餐廳座位唔算好多,上菜速度快,而且地理位置方便,就係利東街隔離,如果想食台灣菜可以考慮下呢間🫶🏻

💰Total: $210($105/pp 免加一)
📍饞·台式食堂|@chan.taiwan.cuisine
灣仔廈門街31號地舖 (到訪分店)
荃灣大河道98號如心廣場二期1樓122號舖
囍帖街外圍必試嘅台式食堂!呢間台灣菜位於囍帖街隔離嘅廈門街,去開灣仔又唔想食囍帖街嗰類嘅餐廳,絕對要嚟廈門街睇睇,試試呢間超美味嘅台式食堂!✔️坐低抬頭最吸睛嘅係一字排開滿滿的大大包的茶葉,不同款嘅茶葉都show off晒出嚟,就是要show off對台灣茶嘅專業✔️很少見台灣菜有三杯魷魚,一放上檯嗰種氣勢絕非常見嘅三杯雞 或者 炸魷魚鬚,而係一大盤望到都脆口嘅炸魷魚鬚 配上 絲絲的三杯 汁料 以及 綠綠的葉 與 紅紅的辣椒,好豐富嘅氣勢!✔️三杯魷魚唔會浸滿三杯汁,而是絲絲的掛著,所以唔會淋亦唔會被三杯汁搶味,非常惹味香脆。✔️魯肉飯嘅魯肉好香濃,啖啖肉粒配上軟硬剛好嘅飯粒,再配埋一口三杯魷魚,超凡台式享受,口內啷著豐富嘅香氣與濃濃嘅美味。✔️半筋半肉麵非常香,最喜歡呢個湯底,濃而不膩,掛於麵條上,每口嘅香濃於舌尖回味。✔️半筋半肉麵嘅筋肉都好淋滑,一咬便化,非常易食,最厲害係每啖筋每絲肉都吸滿香濃嘅湯汁,不禁一氣過食完整塊筋整塊肉。✔️蒟蒻球白桃烏龍又是令我超驚喜超新奇嘅一項,茶香撲鼻,白桃與烏龍混和於齒頰,這就是齒頰留香的真身!很少見蒟蒻球這種茶配,又是新鮮感又是清香爽彈又是一種與白桃烏龍超配
囍帖街外圍必試嘅台式食堂!

✔️蒟蒻球白桃烏龍又是令我超驚喜超新奇嘅一項,茶香撲鼻,白桃與烏龍混和於齒頰,這就是齒頰留香的真身!很少見蒟蒻球這種茶配,又是新鮮感又是清香爽彈又是一種與白桃烏龍超配嘅融和。
✔️炸物拼盤是蔬菜之選,四季豆杏鮑菇和花枝丸,簡單炸物配上台式粉末 及 佐料,鹹香又唔悶嘅蔬菜之選。
✔️芋香珍珠奶茶一睇就知‘’十分芋‘’,好大杯,好多Q彈嘅珍珠,飲唔晒😆
2022-10-04 33 views
之前食過荃灣嗰間,今次就去試下灣仔分店質素如何!環境感覺好明亮,好木系feel,仲有2層,不過我坐下面冇得上去,🔆香酥雞排($6️⃣2️⃣)其實我加咗16蚊要走地雞飯🥹,上面鋪滿雞絲,飯有少少雞油香,幾好食。至於個雞排炸得好酥脆好入味!炸粉唔會過厚,肉仲係好鬆軟,配飯食最正🥹,我最中意呢個。藥膳排骨麵($7️⃣6️⃣)其實我本身對呢個冇咩期望🤣,但食落又幾正!湯底充滿藥材味,有甘香,最重要係排骨煮到好夠淋‼️排骨已經係接近骨肉分離,超軟熟😋,入口即溶咁,排骨有驚喜。炸物拼盤($3️⃣8️⃣)老實講,呢個價錢份量真係好多下😬,又有花枝丸、杏鮑菇同埋四季豆。杏鮑菇好juicy🤭,點雞醬食好夾。我哋另外跟餐叫咗兩杯飲品,一杯係蜂蜜金桔檸檬,另一杯係蒟蒻球白桃烏龍,都只係加十幾蚊,但大大杯😆,飲落好開胃好清新。

🔆香酥雞排($6️⃣2️⃣)

藥膳排骨麵($7️⃣6️⃣)

炸物拼盤($3️⃣8️⃣)

2022-10-03 36 views
🇹🇼係利東街隔離條街,原來有好多唔同種類既小店,餐廳由90後台灣女生打理,裝修以木色簡約為主🍜半筋半肉麵湯底有3款可以揀(紅燒/麻辣/辣蕃茄),麵都有2款可以揀(刀削麵/陽春麵),牛腩同牛筋份量好多同大大件,炆到入哂味,牛腩軟腍牛筋Q彈,紅燒湯底好濃,醬油底帶少少中藥既甘醇味🍄炸物拼盤拼盤有四季豆,花枝丸同杏鮑菇,味精鹹香唔油膩,花枝丸彈牙帶有墨魚肉,杏鮑菇一咬爆汁💦🍗鹽酥雞配手工滷肉飯食台灣野必食鹽酥雞,可自由選擇配滷肉飯/手撕雞肉飯/台灣蓬萊米,我自己就揀左滷肉飯,鹽酥雞多左雞髀肉,肉質鮮嫩有肉汁,外皮脆卜卜唔油膩🧋芋香珍珠奶茶珍珠Q彈易咬,芋香味濃,味精唔太甜🍊蜂蜜金桔檸檬台灣特色飲品,台灣既金桔又名「四季桔」,維他命C比起檸檬多30倍,岩哂貪靚既女仔,味道酸酸甜甜好解渴🌟餐廳有上下兩層,外賣有9折優惠

🍜半筋半肉麵

🍄炸物拼盤

🍗鹽酥雞配手工滷肉飯

🧋芋香珍珠奶茶
珍珠Q彈易咬,芋香味濃,味精唔太甜

🍊蜂蜜金桔檸檬

🌟餐廳有上下兩層,外賣有9折優惠

Type of Meal
Tea
  • 鹽酥雞
  • 炸物拼盤
2022-10-03 25 views
清新簡約台式料理「饞」係灣仔有分店喇。由90 後台灣女生所開嘅「饞」係荃灣已經食過,今次係灣仔鬧市開分店有更多台灣地道食品可以食,部分食材更由店主親自從台灣原裝入口。半筋半肉辣蕃茄刀削麵🌶️🍅🐮🍜 牛肉麵有原味、川香麻辣、辣蕃茄三種湯底選擇,亦有幼麵同刀削麵可以配。牛肉大大塊好滿足,牛筋都炆到好入味,辣蕃茄酸酸辣辣之餘,仲有中藥的甘醇。三杯魷魚手撕走地雞肉飯🫗🦑🍚濃郁強烈的三杯汁跟酥脆的魷魚非常匹配。白飯仲可以昇級做魯肉飯或者手撕雞飯。炸物拼盤(花枝丸、杏鮑菇、四季豆)杏鮑菇𥚃面仲有汁,花枝丸亦好濃味,四季豆香口乾爽。

半筋半肉辣蕃茄刀削麵🌶️🍅🐮🍜

三杯魷魚手撕走地雞肉飯🫗🦑🍚

炸物拼盤(花枝丸、杏鮑菇、四季豆)
杏鮑菇𥚃面仲有汁,花枝丸亦好濃味,四季豆香口乾爽。
2022-10-02
Type of Meal
Dinner
  • 炸物拼盤
店內簡約明亮,裝潢以木系🪵為主調。由 90 後台灣女生主理,主打性價比高台式料理,饞嘴的小編當然要來一試😝🔸紅燒半筋半肉陽春麵 ($82)紅燒牛肉麵是台灣地道美食之一,食堂完美地烹調出一碗湯濃、肉嫩、美味的紅燒牛肉麵。味道濃郁香醇加上稍為麻辣的湯頭,盛載著口感紮實的陽春麵條🍜燉煮得嫩滑入口即化的牛腱肉,及充滿骨膠原的牛筋🐮最後加入一點酸菜。呷一口濃香湯底,咬一啖鮮嫩牛肉,滿滿的寶島風味,讓人再三回味🤤🔸椒鹽香酥雞排配滷肉飯 ($74)雞排是即叫即炸的🐓外表看起來黑嚕嚕,是因為用了台灣烏醋 、豉油、五香粉及中藥香料磨成粉作醃料,外層薄薄的炸粉炸得鹹香酥脆,内裏肉質嫩滑,食落十分Juicy😍滷肉飯以滷水汁加入半肥瘦豬腩肉份量十分充足,滷汁香味四溢😋🔸台灣香腸 ($32)採用台灣🇹🇼製造的溫體黑毛豬香腸,外皮香脆,内裏加入少量肥肉,食落更有口感,甚有台灣夜市風味😚🔸蜂蜜金桔檸檬 (+$14)選用台灣品種的"四季桔"🍊充滿維他命C。金桔檸檬🍋的酸味,加上蜂蜜🍯的甜味,飲落清涼又開胃。🔸蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)Q彈咬口的蒟蒻,加入白桃味的烏龍茶,減輕咗烏龍茶的苦澀味道,但又有助去油解膩,飽餐

🔸紅燒半筋半肉陽春麵 ($82)
味道濃郁香醇加上稍為麻辣的湯頭,盛載著口感紮實的陽春麵條🍜
紅燒半筋半肉陽春麵

🔸椒鹽香酥雞排配滷肉飯 ($74)
椒鹽香酥雞排配滷肉飯
滷肉飯以滷水汁加入半肥瘦豬腩肉
滷肉飯
份量十分充足,滷汁香味四溢😋
滷肉飯

🔸台灣香腸 ($32)
台灣香腸

🔸蜂蜜金桔檸檬 (+$14)
蒟蒻球白桃烏龍,蜂蜜金桔檸檬

🔸蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)
Q彈咬口的蒟蒻,加入白桃味的烏龍茶,減輕咗烏龍茶的苦澀味道,但又有助去油解膩,飽餐一頓後,更加促進消化。
椒鹽香酥雞排配滷肉飯
蒟蒻球白桃烏龍,蜂蜜金桔檸檬
  • 椒鹽香酥雞排
  • 蒟蒻球白桃烏龍
  • 紅燒半筋半肉麵
  • 台灣香腸
2022-09-25 52 views
親民小清新風輕餐,由90 後台灣女生主理,店內裝潢以木系為主,感覺清新、氣氛溫馨,配上親民、簡約台式料理,部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣原裝呢!今次點了台式小食- 炸物拼盤 (四季豆、杏包菇、花枝丸) ,份量十足,四季豆翠綠新鮮,杏包茹鮮味十足,內裏Juicy,而花枝丸亦絕不馬虎,丸內含墨魚肉,口感彈牙,富有咬口。主食點了1.香酥雞排配手撕雞肉飯,雞排外皮鹹香酥脆,炸粉絕對夠薄,外層看起來黑嚕嚕,是因為豉油、五香粉及中藥香料磨成粉漿作雞肉醃料所致,造岀內裡夾汁而肉質嫩滑,質素相當高,超讚!2.藥膳排骨台灣陽春麵- 這個超驚艷,到店必試!!未品嚐已聞到陣陣藥膳香氣撲鼻,藥燉排骨以人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成,湯底甘甜順口,不辛不辣,湯底火喉到家,咸甜適中,完全是整碗陽春麵的靈魂。店主用了上等較昂貴的手切豬肋排烹調,排骨軟嫩恰到好處,麵質亦富咬口不過腍,食材再掛上湯汁,滋味無窮!飲品點了經典台式珍珠奶茶和芋香珍珠奶茶,飲品質素正常,珍珠Q彈的而且伴有黑糖香,不錯!餐廳食物質素相當高,身在香港但有幸吃到正宗的台式風味,特別是藥膳排骨台灣陽春麵!已bookmarked ,會再次

炸物拼盤 (四季豆、杏包菇、花枝丸)

主食點了1.香酥雞排配手撕雞肉飯,

2.藥膳排骨台灣陽春麵- 這個超驚艷,到店必試!!

餐廳食物質素相當高,身在香港但有幸吃到正宗的台式風味,特別是藥膳排骨台灣陽春麵!已bookmarked ,會再次到訪!

饞·台式食堂
📍灣仔廈門街 31 號地下
2022-09-23
  • 藥膳排骨麵
餐廳裝修簡約溫馨有各式各樣台式小食、台式料理同麵條 店舖由台灣女生主理 富有台灣風味-🥩溫泉蛋黑胡椒牛肉滷肉飯 💰$84滷肉飯係要加$12 個人推薦一定要加!濃郁軟爛嘅口感 入面有好多細粒嘅肉碎而牛肉份量都好多 黑胡椒味幾重配上溫泉蛋中和一下黑胡椒嘅辣味 整體不錯-🍜紅燒三寶刀削麵 💰$90三寶包括牛肉、牛筋、牛肚牛肉軟腍多汁牛筋Q彈 牛肚爽口刀削麵麵質幾彈牙湯底叫咗普通味道 比較清淡少少食得辣嘅話叫川香麻辣或者辣番茄湯底可能會惹味啲!-🐣最佳拍擋 💰$66最佳拍擋係台灣香腸加鹽酥雞鹽酥雞大小適中 外皮炸得非常酥脆 肉質嫩滑香腸外皮彈牙 肉質結實 搭埋蒜頭一齊食 正~-🧋蒟蒻球百香果綠茶 💰$12🧋蒟蒻球綜合水果茶 💰$14跟餐叫嘅 十幾蚊就好大杯 幾抵飲!兩杯都有粒粒蒟蒻 份量都幾多味道就唔會好甜 飲落冇咁重罪惡感😗
餐廳裝修簡約溫馨
有各式各樣台式小食、台式料理同麵條
店舖由台灣女生主理 富有台灣風味

🥩溫泉蛋黑胡椒牛肉滷肉飯 💰$84
滷肉飯係要加$12 個人推薦一定要加!
濃郁軟爛嘅口感 入面有好多細粒嘅肉碎
而牛肉份量都好多 黑胡椒味幾重
配上溫泉蛋中和一下黑胡椒嘅辣味 整體不錯
溫泉蛋黑胡椒牛肉滷肉飯

🍜紅燒三寶刀削麵 💰$90
三寶包括牛肉、牛筋、牛肚
牛肉軟腍多汁
牛筋Q彈 牛肚爽口
刀削麵麵質幾彈牙
湯底叫咗普通味道 比較清淡少少
食得辣嘅話叫川香麻辣或者辣番茄湯底可能會惹味啲!
紅燒三寶刀削麵

🐣最佳拍擋 💰$66
最佳拍擋係台灣香腸加鹽酥雞
鹽酥雞大小適中 外皮炸得非常酥脆 肉質嫩滑
香腸外皮彈牙 肉質結實 搭埋蒜頭一齊食 正~
最佳拍擋

🧋蒟蒻球百香果綠茶 💰$12
🧋蒟蒻球綜合水果茶 💰$14
跟餐叫嘅 十幾蚊就好大杯 幾抵飲!
兩杯都有粒粒蒟蒻 份量都幾多
味道就唔會好甜 飲落冇咁重罪惡感😗
溫泉蛋黑胡椒牛肉滷肉飯
紅燒三寶刀削麵
最佳拍擋
今次黎到灣仔新開既台式餐廳🇹🇼 ~~餐廳由90後台灣女生主理👧🏻,店內裝潢以木系為主,感覺溫馨~~食物款式好多,味道仲好正宗添🤩🤩🍜紅燒半筋半肉麵 $82✨醬油湯底濃郁,帶少少藥材味,唔會好油膩~~麵底揀左陽春麵,口感幼滑!仲好掛汁😋😋牛腩腍滑、牛筋都熬煮到入口即溶,整體唔錯❤️❤️🦑三杯魷魚 $86✨三杯係指用麻油、醬油、米酒調製既醬汁~~味道香濃,鹹香十足!更能夠將魷魚鮮味帶出🤤🤤魷魚口感酥脆爽滑,煮得好入味👍🏻👍🏻🍚手撕台灣走地雞肉飯 (+$16)✨雞肉份量好多,肉質嫩滑~~蔥油味好香!撈勻後餸飯一流😍😍🥓台灣香腸 $32✨香腸選用黑毛豬製作🐷,食落更有口感!!而且烤得好香,令人忍唔住一口接一口😋😋🍹蜂蜜金桔檸檬 (+$14)✨味道酸酸甜甜,清爽解渴~~底部仲有蒟蒻球,口感好豐富❤️❤️
今次黎到灣仔新開既台式餐廳🇹🇼 ~~
食物款式好多,味道仲好正宗添🤩🤩

🍜紅燒半筋半肉麵 $82✨
醬油湯底濃郁,帶少少藥材味,唔會好油膩~~
麵底揀左陽春麵,口感幼滑!仲好掛汁😋😋
牛腩腍滑、牛筋都熬煮到入口即溶,整體唔錯❤️❤️

🦑三杯魷魚 $86✨
三杯係指用麻油、醬油、米酒調製既醬汁~~
味道香濃,鹹香十足!更能夠將魷魚鮮味帶出🤤🤤
魷魚口感酥脆爽滑,煮得好入味👍🏻👍🏻

🍚手撕台灣走地雞肉飯 (+$16)✨
雞肉份量好多,肉質嫩滑~~
蔥油味好香!撈勻後餸飯一流😍😍

🥓台灣香腸 $32✨
香腸選用黑毛豬製作🐷,食落更有口感!!
而且烤得好香,令人忍唔住一口接一口😋😋

🍹蜂蜜金桔檸檬 (+$14)✨
味道酸酸甜甜,清爽解渴~~
底部仲有蒟蒻球,口感好豐富❤️❤️
2022-09-23 43 views
新開業餐廳「饞 · 台式食堂」坐落於灣仔廈門街💫主打親民台式料理☺️店主務求將原味道呈現👀親自挑選合適食材👍🏻部分更為台灣原裝入口💁🏻‍♀️誠意顯然可見✅餐廳裝潢以木系文青風為主🪵燈光明亮💡令人感覺清新舒服🎖絕對可以一解我對台灣嘅思鄉之情💭🔸半筋半肉麵($82)➰可選紅燒、麻辣、辣蕃茄口味➰可選刀削麵或陽春麵牛肉麵配料份量豐富✨牛筋脆嫩彈牙,牛腩軟腍入味🐮配搭濃郁紅燒湯底,味道帶有中藥嘅甘醇,調味得宜值得一讚🥳再伴以富有口感、且掛湯一流嘅刀削麵,令人相當滿足💟🔸藥膳排骨麵($76)➰可選台灣陽春麵湯麵採用上等較昂貴嘅手切豬肋排作配料,製作絕不馬虎🎊排骨軟嫩恰到好處,以人參、當歸等7種中藥材料熬製而成,味道層次令人有驚喜🙆🏻‍♀️沾上特製調味醬一同入口,更添惹味程度💥特別欣賞佢甘甜順口嘅湯底,藥材味香而不澀,誠意推薦👏🏻🔸滷味拼盤($74)拼盤包括滷水豆腐、滷牛筋、滷牛肚、滷貢丸同台灣酸菜,款款都各有特色😻滷水豆腐質感綿實堅韌,滷牛肚爽脆軟嫩有咬口,滷貢丸多汁彈牙又入味🍡不得不提當中嘅精華 — 滷味汁⚡️以台灣嘅醬油同滷味包調製,味道鹹香甘甜帶微辣,完美還原台式滷味嘅特色🎀🔹芋香珍珠奶茶(+$1

🔸半筋半肉麵($82)
➰可選紅燒、麻辣、辣蕃茄口味
➰可選刀削麵或陽春麵

🔸藥膳排骨麵($76)
➰可選台灣陽春麵

🔸滷味拼盤($74)

🔹芋香珍珠奶茶(+$14)
飲品甜度適中,奶茶香濃滑溜🧋帶有天然芋香味,配搭煙靭黑糖珍珠,幸福感滿溢😋

🔹烏龍珍珠奶茶(+$14)
烏龍珍珠奶茶甜而不膩,烏龍茶嘅清香於口中慢慢散發☕️冰涼解渴之餘,更有助消除膩滯🤘🏻