2022-10-27 48 views
呢間食台灣菜既餐廳,由90後台灣女生主理,而店員們亦都好年輕,俾到我一種好青春活力既感覺。餐廳內以淺色木系風格為主,環境明亮清新。部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣原裝。藥膳排骨麵 $76湯底好香濃藥材味,甘甜而不苦。排骨厚實肉嫩,可以沾附送既調味醬食。麵條係幼身,好淋,麵身掛上藥材湯特別好味。椒鹽香酥雞排手工滷肉飯 $62+12即叫即炸,新鮮熱辣,香酥雞薄身,脆皮面上撒上椒鹽,配埋滷肉飯一齊食,幾香口。炸物拼盤 $38有三款炸物四季豆--鹹鹹地好好味~食下一條又一條~杏包菇--咬入去係充滿汁架!!!花枝丸--彈牙,入面真材實料!凍蒟蒻球白桃烏龍 $12(跟餐)濃濃烏龍茶味,有啲粒粒蒟蒻咬下幾好。蜂蜜金桔檸檬 $14(跟餐)甜甜既金桔味,飲完精神爽利。

部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣原裝。

藥膳排骨麵

藥膳排骨麵 $76

椒鹽香酥雞排手工滷肉飯

椒鹽香酥雞排

椒鹽香酥雞排手工滷肉飯 $62+12

炸物拼盤--花枝丸

炸物拼盤 $38
有三款炸物
四季豆--鹹鹹地好好味~食下一條又一條~
杏包菇--咬入去係充滿汁架!!!
花枝丸--彈牙,入面真材實料!

蜂蜜金桔檸檬&蒟蒻球白桃烏龍

凍蒟蒻球白桃烏龍 $12(跟餐)
濃濃烏龍茶味,有啲粒粒蒟蒻咬下幾好。

蜂蜜金桔檸檬 $14(跟餐)
甜甜既金桔味,飲完精神爽利。
Type of Meal
Dinner
藥膳排骨麵
椒鹽香酥雞排手工滷肉飯
椒鹽香酥雞排
炸物拼盤--花枝丸
蜂蜜金桔檸檬&蒟蒻球白桃烏龍
2022-10-26 23 views
小店有兩層,座位都幾多同幾闊落,下午茶時間佢都坐滿晒人!裝修光猛,用咗橙黃色做主色調,小清新風格!食材來自台灣,都係由店主親自挑選,保留台灣嘅味道!------------------------------◖鹽酥雞配手工滷肉飯◗ $59可以跟配白飯、手工滷肉飯同埋手撕走地雞肉飯,揀咗+$12要個手工滷肉飯!滷肉肉味香濃,半肥瘦,唔會話成碗都係肥肉,食落唔會覺得油膩,飯粒用咗蓬萊米,比較煙靭有咬口,口感幾好!鹽酥雞都比得幾多,用咗雞髀肉,肉質比較嫩滑,食落去外面酥脆,鹹鹹地仲有啲九層塔喺面,好惹味呢!◖半筋半肉麵◗ $82可以自選湯底同埋麵款,揀咗紅燒湯同埋刀削麵!佢啲牛肉牛筋超級多,份量多到舖滿曬個碗,煮得軟腍牛筋入口即溶咁,口感好漿口!紅燒湯用上辣豆瓣,有少少辣,刀削麵煮得啱啱好,麵質夠煙韌,索曬啲湯,同埋啲酸菜一齊食好惹味!◖滷水豆腐◗ $20呢款小菜份量唔係好大,一碗仔大概有六片豆腐,豆腐彈牙多汁,味道正常。◖芋香珍珠奶茶◗ 跟餐+$14$14就可以加配係幾抵,叫咗走甜走冰,但芋香嘅味道唔太出,比較淡口。◖蜂蜜金桔檸檬◗ 跟餐+$14嘢飲微甜,鍾意佢落咗啲蒟蒻波波,甜

◖鹽酥雞配手工滷肉飯◗ $59

◖半筋半肉麵◗ $82

◖滷水豆腐◗ $20

◖芋香珍珠奶茶◗ 跟餐+$14

◖蜂蜜金桔檸檬◗ 跟餐+$14
嘢飲微甜,鍾意佢落咗啲蒟蒻波波,甜甜地又酸味味咁,幾好飲❤️

🌟Encore指數:8.5/10
2022-10-26 22 views
This restaurant was near Lee Avenue and not too hard to find. It surprisingly has two floors. There was no queue at 7 on a weekday night.The food was average. The popcorn chicken was okay, but the crispy chicken chops were such a disappointment. The skin and the meat were a bit separate and it was not well seasoned. The portions were super big, and it was a pity because we couldn’t finish it.

2022-10-21
$60 (Dinner)
2022-10-24 30 views
灣仔親民小清新輕餐😍由90後台灣女生主理,主打簡約台式料理。選取來自台灣的原材料,堅持不添加味精👍🏻👍🏻店內裝潢以木系為主,簡約風格,感覺清新!香酥雞排配雞絲飯🐥#蛋白質補充來源 ❣️❣雞扒份量超大!炸粉好薄脆~雞扒炸得啱啱好,唔會太乾身!配埋雞絲飯,有已撕好嘅雞絲😝好滋味酒香花雕麻油雞麵線🍜呢個麻油味超濃郁!仲食到啖啖酒香,都有5-6舊雞件好入味,麵線偏幼身,好掛湯!炸物拼盤🍢有杏包菇、花枝丸、枝豆花枝丸好彈牙~杏包菇都好juicy💦經典台式珍珠奶茶🧋茶底好濃,珍珠都好彈牙爽口!@chan.taiwan.cuisine📍 饞。台式食堂 (灣仔)灣仔廈門街31號地舖#灣仔美食 #銅鑼灣美食 #香港美食 #打卡美食 #台式飲品 #台式料理
灣仔親民小清新輕餐😍

香酥雞排配雞絲飯🐥
#蛋白質補充來源 ❣️❣
雞扒份量超大!炸粉好薄脆~
雞扒炸得啱啱好,唔會太乾身!
配埋雞絲飯,有已撕好嘅雞絲😝好滋味

酒香花雕麻油雞麵線🍜
呢個麻油味超濃郁!
仲食到啖啖酒香,都有5-6舊雞件
好入味,麵線偏幼身,好掛湯!

炸物拼盤🍢
有杏包菇、花枝丸、枝豆
花枝丸好彈牙~
杏包菇都好juicy💦

經典台式珍珠奶茶🧋
茶底好濃,珍珠都好彈牙爽口!

@chan.taiwan.cuisine

📍 饞。台式食堂 (灣仔)
灣仔廈門街31號地舖

• 炸物拼盤
  • 酒香花雕麻油雞麵線
cp值不錯的台式料理,所以決定要同大家介紹下😌上次係利東街影完靚相就發現隔離街有間好清新簡約嘅台式小店💕店入面裝潢以木系為主,仲有個好靚嘅大logo燈,整個感覺都係行簡約溫馨路線🥰 講下野食先😋 ◽️鹽酥雞加配手工滷肉飯 $59+12聽講Lee個係必食之選,因為係無骨雞脾肉,所以肉質好嫩口,食落香脆唔會膩,有淡淡蒜香味,果然無令人失望🥰手工滷肉飯都好好食☺️啲蓬萊米全部都好似珍珠咁短短圓圓的,食落去比較黏,好有咬口◽酒香花雕麻油雞麵 $72Lee個好香🤤一上枱就聞到好香花雕酒同埋超正麻油香味,了解過後原來餐廳係用左台灣黑麻油☺️題外話,黑麻油係好東西,我自己好喜歡,因為可以抗氧化,延緩衰老☺️🤤而麵質就算浸耐左都係好爽口彈牙🤤係台灣陽春麵👍 ◽炸物拼盤 $38炸物係四季豆,杏鮑菇,花枝丸🤤好出色,食材味帶點孜然鹹香,另外杏鮑菇要特別提一提,超出色,炸完之後入面好juicy,係爆汁!然後又好嫩口,好好食💕 ◽蜂蜜金桔檸檬 $14話說台灣金桔品種稱“四季桔” 同沖繩金桔係同一品種, 維生素c係檸檬嘅三十倍💕💕🤤 ◽芋香珍珠奶茶 $14兩杯飲品都係正常發揮,而Lee杯珍珠好有咬口,彈牙,芋味重,有少

講下野食先😋

◽️鹽酥雞加配手工滷肉飯 $59+12

◽酒香花雕麻油雞麵 $72

◽炸物拼盤 $38

◽蜂蜜金桔檸檬 $14

◽芋香珍珠奶茶 $14
兩杯飲品都係正常發揮,而Lee杯珍珠好有咬口,彈牙,芋味重,有少少粒粒

整體來講,啲嘢食係好食,意想不到嘅係就算凍咗都經得起考驗,覺得會回頭再食🫶🏻💕
2022-10-17 60 views
饞。台式食堂 香酥雞排雞絲飯($78+16)香酥雞扒本身配咗白飯,但可以加12蚊轉魯肉飯或者加16蚊轉手撕走地雞飯🍚雞扒外層都鬆脆,唔會好油膩好溢嘅感覺👍雞扒偏實都幾juicy 💦唔係用鬆肉粉整到冇哂質感個款,食落唔錯😋飯上面嘅雞絲份量都唔少,雞絲同雞扒都偏重調味,撈埋飯食就啱啱好❣️酒香花雕麻油雞麵線($72)真係上枱已經聞到好香濃麻油味,食落feel到好重黑蒜油🧄調味做得幾好,唔會太咸太甜太重口,飲落都好順喉🍜雞肉都好滑嫩,食落幾軟腍,煮得啱啱好❣️炸物拼盤($38)炸物拼盆有四季豆、杏包菇、花枝丸,一開始睇都有啲驚好重口,但食落都okay,唔會好乾好柴,份量都唔少,正常發揮🍄蜂蜜金桔檸檬 (+$14)叫咗杯熱嘅蜂蜜金桔檸檬黎試下,味道酸酸甜甜唔會好假,金桔味幾香,最搞笑係呢杯都有啲蒟蒻球 🍋蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)另一杯叫咗凍嘅蒟蒻球白桃烏龍,白桃烏龍嘅茶味同白桃味都有,飲落幾易入口🍑而蒟蒻球幾有口感,而且幾特別,可以一試🍹
饞。台式食堂
香酥雞排雞絲飯
手撕走地雞

香酥雞排雞絲飯($78+16)

酒香花雕麻油雞麵線

酒香花雕麻油雞麵線($72)

炸物拼盤

炸物拼盤($38)

蒟蒻球白桃烏龍

蜂蜜金桔檸檬 (+$14)

蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)
香酥雞排雞絲飯
手撕走地雞
2022-10-17 26 views
-闊別一個月,I am back!!!最近大家嘅話題一定0+3喇,開關之後到底去邊度玩,除咗日本呢個鄉下之外,台灣應該都算係受歡迎嘅家鄉菜,今次呢間餐廳聽聞就嚟開新分店,雖然之前我冇食過,但相信一定要儲落唔少人氣半筋半肉麵 $82個湯頭睇顔色已經見好濃郁,最正係配料多得誇張,係完全鋪滿哂個碗,尤其係啲酸菜,令個湯多咗啲咸香味,就算就咁食都好惹味。至於啲肉都好正,筋嘅部分入口即溶,肉嘅部分一咬就斷,又淋又軟熟。仲可以揀自己鍾意嘅麵條香酥雞扒手工滷肉飯 $62 + $12雞皮部分真係脆到一個不行,而且份量都幾多幾大份,調味料有3款選擇,我哋揀咗最白搭嘅椒鹽味,肉質較為乾身香口。都建議大家加錢轉埋滷肉飯,真係豐富好多架炸物拼盤 $38拼盤小食就有3款喺入面,四季豆、花枝丸同杏鮑菇,貪心仔一次過就可以食哂所有小食。我自己就最鍾意花枝丸,彈牙得黎,入面仲有粒粒墨丸粒
闊別一個月,I am back!!!

半筋半肉麵 $82

香酥雞扒手工滷肉飯 $62 + $12

炸物拼盤 $38
台式美食 台式飲品 真係諗吓都流口水🥹好耐冇食過台灣菜 最近試咗一間新開又好食嘅台式餐廳好有驚喜好好食😋餐廳名 饞 係指貪吃、愛吃的意思係由兩位90 後台灣女生主理價錢好親民 係簡約台式料理 好有家的味道❤️部分食材由店主親自挑選 出產地來自台灣原裝👍🏻一入到店 就覺得有種氣氛溫馨嘅感覺店內嘅木色tone俾人感覺清新、明亮餐廳使用竹製餐具 支持環保 ♻️而且餐廳仲支持身心障礙者就業 好值得支持我點咗幾樣野食都好好味🤤1️⃣解饞塔香鹽酥雞滷肉飯(可自選搭配滷肉飯、手撕雞肉飯或台灣蓬萊米):用無骨雞腿所製 蒜香味迷人不刺鼻咬落去爽口不油膩 外層望落黑嚕嚕因為運用豉油、五香粉及中藥香料磨成粉作雞肉醃料而且有九層塔香🌿 實在太好食原來每日只賣100份 絕對係必吃之選❣️2️⃣經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)可選紅燒、麻辣、辣番茄口味我就揀咗麻辣口味 陽春麵 配搭大大塊好滿足的牛腩和 Q 彈帶脆的牛筋湯底配上高雄岡山辣豆瓣醬油底然後帶有中藥的甘醇 好香好惹味每條麵都吸收咗湯底嘅味3️⃣炸物拼盤 (四季豆、杏包菇、花枝丸)點咗個小食炸物拼盤每款小食份量都好多而表面佈滿咗好香嘅鹽味 令人一口接一口完全停唔到口呀🤤🤤4️⃣經
台式美食 台式飲品 真係諗吓都流口水🥹
好耐冇食過台灣菜 最近試咗一間新開又好食嘅台式餐廳
好有驚喜好好食😋

餐廳名 饞 係指貪吃、愛吃的意思
係由兩位90 後台灣女生主理
價錢好親民 係簡約台式料理 好有家的味道❤️
部分食材由店主親自挑選 出產地來自台灣原裝👍🏻

一入到店 就覺得有種氣氛溫馨嘅感覺
店內嘅木色tone俾人感覺清新、明亮
餐廳使用竹製餐具 支持環保 ♻️
而且餐廳仲支持身心障礙者就業 好值得支持
我點咗幾樣野食都好好味🤤

1️⃣解饞塔香鹽酥雞滷肉飯
(可自選搭配滷肉飯、手撕雞肉飯或台灣蓬萊米):
用無骨雞腿所製 蒜香味迷人不刺鼻
咬落去爽口不油膩 外層望落黑嚕嚕
因為運用豉油、五香粉及中藥香料磨成粉作雞肉醃料
而且有九層塔香🌿 實在太好食
原來每日只賣100份 絕對係必吃之選❣️

2️⃣經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)
可選紅燒、麻辣、辣番茄口味
我就揀咗麻辣口味 陽春麵
配搭大大塊好滿足的牛腩和 Q 彈帶脆的牛筋
湯底配上高雄岡山辣豆瓣醬油底
然後帶有中藥的甘醇 好香好惹味
每條麵都吸收咗湯底嘅味

3️⃣炸物拼盤 (四季豆、杏包菇、花枝丸)
點咗個小食炸物拼盤

珍珠好彈牙 配上又香又好飲嘅奶茶 完美比例😍
芋香珍珠奶茶嘅芋香味都好香濃 非常好飲👍🏻

同朋友食完都覺得好滿足 好有回到台灣的感覺
下次一定要再去試埋其他美食🤤

📍饞。台式食堂 (灣仔)
灣仔廈門街31號地舖
今日嚟到灣仔見到有間台式料理都好唔錯,就入咗去食呀!估唔到質素好好環境都好舒適,價錢又唔貴,屬於高質素嘅台式料理!🍴牛筋牛肉麵 $82 (9/10)紅燒湯底比較鹹香,有輕微嘅藥膳味道,刀削麵非常之滑,都好吸湯汁,酸菜酸酸甜甜都幾開胃,牛肉炆到好入微軟淋,仲要有牛味,都係好滑好淋,滿滿嘅骨膠原!真心好好食,覺得好食過旺角嗰間阿木🫢🍴三杯魷魚 $70 + 手工滷肉飯 $12 (8/10)份量好多!炸得好香脆,炸粉係比較輕盈輕身,魷魚都好彈牙。好大嚿!個醬汁係三杯,一杯米酒。一杯豉油,一杯麻油,偏鹹少少,屬於比較鹹香,再加埋九層塔嘅香氣,好唔錯,好好食🤤滷肉飯真係非常之正宗,係台式嘅味道啊!飯粒係用咗珍珠米粒粒飽滿,唔會太乾太濕,煙韌有口感,滷肉係用咗五返覽去做,有紅蔥頭係香味同埋甜甜地好啱撈飯好好食!🍴滷水豆腐 $22 (7.5/10)個豆腐有少少似豆乾嗰種,又冇蜂巢豆腐咁淋,質感比較厚實啲,都幾彈牙有豆香,滷水汁就鹹鹹地,都幾香濃。🍴 蒟蒻球白桃烏龍 +$12 (8/10)飲落去會有不同的香味,先再有桃嘅香濃茶嘅苦澀,最後有少少甜味!冇諗過杯茶都會好有層次!白桃味好香好出,唔會太甜!蒟蒻

🍴牛筋牛肉麵 $82 (9/10)

🍴三杯魷魚 $70 + 手工滷肉飯 $12 (8/10)

🍴滷水豆腐 $22 (7.5/10)

🍴 蒟蒻球白桃烏龍 +$12 (8/10)
飲落去會有不同的香味,先再有桃嘅香濃茶嘅苦澀,最後有少少甜味!冇諗過杯茶都會好有層次!白桃味好香好出,唔會太甜!蒟蒻球低卡之餘,又有口感真係幾唔錯!

🍴蜂蜜金桔檸檬 +$12 (8/10)
比較偏酸,柑橘嘅味道都好出,飲落酸酸甜甜,非常開胃解膩,估唔到個底都有蒟蒻球!

推薦指數: 8.5/10
真心牛肉麵,好好食滷肉飯都好唔錯,真係台灣正宗嘅味道啊!份量足價錢又唔算好貴,都真係值得去!
2022-10-16 29 views
饞。台式食堂位於灣仔廈門街,由90後台灣女生主理,以木系裝潢打造一個明亮溫馨氛圍。饞意指貪吃、愛吃,所以店內提供性價比高、親民簡約既台式料理,仲支持身心障礙者就業,值得支持🫶🏻🔸 解饞塔香鹽酥雞配滷肉飯鹽酥雞用上無骨雞腿,炸至金黃但唔怕油膩,每一啖都食到裏面嫩滑雞肉😍 好鍾意店家用嘅調味,蒜香同九層塔香平衡而香口,雞肉亦腌得夠入味,配上肉味香濃而且充滿膠質既滷肉飯,好滿足🔸 經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)牛肉麵真係睇到一間台式餐廳既真功夫,今次選嘅紅燒湯底香氣滿溢唔怕死鹹,十分配合有韌勁既刀削麵。牛筋彈牙黏口,牛腩大大片肉質軟腍,好味!🔸 台灣香腸以溫體黑毛豬肉製成既台灣香腸,配上蒜片進食超級香口🔸 蒟蒻球白桃烏龍、 蜂蜜金桔檸檬台式飲品亦有驚喜,兩款飲品都好清甜,亦無坊間人工甜味,消暑一流。最鍾意裏面既蒟蒻球,咬勁十足🥰

🔸 解饞塔香鹽酥雞配滷肉飯

🔸 經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)

🔸 台灣香腸
以溫體黑毛豬肉製成既台灣香腸,配上蒜片進食超級香口
🔸 蒟蒻球白桃烏龍、 蜂蜜金桔檸檬
2022-10-13 24 views
係喜帖街附近原來有間咁小清新風格既台灣菜~好小見台灣菜以木系裝修🫰🏻就想入去試下🤭紅燒半筋半肉牛肉刀削麵湯底都幾濃郁 刀削麵幾闊身 好多摺位幾掛湯面牛筋同牛肉都煮得好軟爛 入口即化椒鹽香酥雞扒滷肉飯雞扒份量好多 炸得好夠脆滷肉有啲肥豬肉係裡面一咬落去就係口到化開 充滿油脂感炸物拼盤 有炸花枝丸 椒鹽杏鮑菇 椒鹽四季豆我最鍾意杏鮑菇 一咬爆汁 勁Juicy蜂蜜金桔檸檬酸酸甜甜 清新解膩 食完炸野之後飲就啱晒蒟蒻球白桃烏龍淡淡既白桃味 唔會蓋過茶香加埋煙煙韌韌蒟蒻球 好飲🥰
係喜帖街附近
原來有間咁小清新風格既台灣菜~
好小見台灣菜以木系裝修🫰🏻

蜂蜜金桔檸檬
酸酸甜甜 清新解膩 食完炸野之後飲就啱晒

淡淡既白桃味 唔會蓋過茶香
加埋煙煙韌韌蒟蒻球 好飲🥰

好耐冇行過利東街啦,今日行完見有間叫《饞》既台式食堂,主打簡約嘅台式料理,餐廳裝潢都乾淨企理,俾人一種舒適既感覺。 *椒鹽香酥雞排 $62* 配*手撕雞肉飯 +$16*去台灣旅行最鍾意就係街邊食炸雞排,今次有得坐住食仲開心D😆大大塊、臉咁大塊既雞扒,咬落去卜卜聲,feel到係即炸,而入邊嘅肉都唔會乾身。 另外,我地加左錢要手撕雞肉飯,入面有洋蔥🧅同芝麻,令成碗飯都夠晒雞油香味。*滷水豆腐 $22*唔好睇佢黑蚊蚊,入口唔會咸,係略嫌份量較細。*酒香花雕麻油雞麵 $72*杞子滿滿🥰夠曬明目補血,麻油雞塊多到數唔曬,面底都彈牙👍🏻。*蒟蒻球白桃烏龍 $12*透明蒟蒻球都幾有咬口。*蜂蜜金桔檸檬🍋 $14*食完炸雞排最岩飲下野清清個口,金橘微酸,可以解膩🥰。

*椒鹽香酥雞排 $62**手撕雞肉飯 +$16*

*滷水豆腐 $22*
唔好睇佢黑蚊蚊,入口唔會咸,係略嫌份量較細。

*酒香花雕麻油雞麵 $72*

*蒟蒻球白桃烏龍 $12*
透明蒟蒻球都幾有咬口。

*蜂蜜金桔檸檬🍋 $14*
食完炸雞排最岩飲下野清清個口,金橘微酸,可以解膩🥰。
2022-10-12 539 views
#灣仔地膽 又周圍試新嘢!喺間台式餐廳,饞·台式食堂地點係夏門街,餐廳以簡約木系裝潢,座位舒適!Menu主打招牌台式飯麵、炸物、同埋特色台式飲品等,價錢仲十分親民! 🥩🍜紅燒牛肉麵 (半筋半肉麵) $71好正宗嘅台式紅燒牛肉麵,🍜麵底可揀刀削麵同陽春麵;湯頭可揀紅燒、川香麻辣🌶️、辣番茄🍅!我揀左紅燒+陽春麵,先飲一啖湯~香濃醬油味帶點中菜甘醇!牛肉忟得勁淋勁入味,入口即溶化!牛筋都足足兩大條~煙韌口感滿滿骨膠原!配菜有生菜同酸菜,麵底比較偏軟身,連埋湯一齊食更香濃惹味!🍗🍚鹽酥雞滷肉飯 $82 金黃色嘅鹽酥雞炸得酥脆,用左無骨雞腿肉加上五香粉等作餣料,難怪咬落啖啖雞肉勁香口惹味,嫩滑得黎仲有肉汁!伴碟有生菜沙律🥗味道清新!滿滿滷肉嘅飯香濃多肉汁,滷肉選用豬腩肉,香而不膩!滷水味咸淡適中。每一啖飯都食倒啖啖滷肉!飯嘅份量都好足!推介!🍢炸物拼盤 $38 有花枝丸、四季豆同埋杏鮑菇,炸得啱啱好唔會好乾!帶點咸香,好有台式夜市嘅味道,🧋蜂蜜金桔檸檬 $14 跟餐可用優惠價!十分優惠!蜂蜜金桔用左台灣四季桔,酸酸甜甜啱哂我!🧋蒟蒻球白桃烏龍 $12 蒟蒻球白桃烏龍茶味好香!必試!饞·台式食堂地

🥩🍜紅燒牛肉麵 (半筋半肉麵) $71

🍗🍚鹽酥雞滷肉飯 $82

🍢炸物拼盤 $38
🧋蒟蒻球白桃烏龍 $12 蒟蒻球白桃烏龍茶味好香!必試!

饞·台式食堂
地址 📍:灣仔廈門街31號地舖
  • 蒟蒻球白桃烏龍
  • 蜂蜜金桔檸檬
  • 鹽酥雞滷肉飯
  • 紅燒牛肉麵
  • 炸物拼盤
2022-10-11 24 views
店舖以白色、淺棕色為主色調,木系設計簡潔明亮。配上黃色logo增加活潑開心氣氛💛店內餐具係竹製,支持環保♻️🍛香酥雞排 $62 (轉配滷肉飯加$12)雞排我揀左椒鹽味 (另可揀麻辣同咖喱味),外層酥脆皮薄,帶椒鹽鹹香。搭配滷肉飯我覺得好夾 (另可揀手撕雞肉飯或台灣蓬萊米)。滷肉飯嘅豬肉半肥瘦,好入味唔錯。🍜經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵) $82我揀左紅燒味 (另可揀麻辣同辣番茄口味)。牛腩大大塊,炆到好淋又入味,好食👍🏻牛筋幾彈牙,兩者比例剛剛好。湯底夠味,帶少許中藥的甘醇。麵底可選台灣陽春麵 或 台灣刀削麵,我揀左刀削麵,有質感,口感帶少少煙韌,幾鐘意。🍢炸物拼盤 $38有杏包菇、花枝丸 同 四季豆。小食有鹽酥鹹香,卻唔會炸到太乾身。杏包茹外層酥香,內層保留水份,口感不錯。最鐘意花枝丸,墨魚香味好濃郁突出,口感彈牙,好好食😋🧋芋香珍珠奶茶 (跟餐 +$14)一飲即刻諗起似細個食家庭裝芋頭雪糕嘅味道。味首偏甜,珍珠幾煙韌。🍑蒟蒻球白桃烏龍 (跟餐 +$12)桃味幾香,茶底濃度適中。蒟蒻球爽口有咬口,口感有啲似啫喱,又有啲似啫喱糖。味道清新香甜💗

🍛香酥雞排 $62 (轉配滷肉飯加$12)

🍜經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵) $82
我揀左紅燒味 (另可揀麻辣同辣番茄口味)。

🍢炸物拼盤 $38

🧋芋香珍珠奶茶 (跟餐 +$14)

🍑蒟蒻球白桃烏龍 (跟餐 +$12)
2022-10-10 24 views
Ooo台式食堂ooO好耐無食台灣野, 今次經過灣仔見到呢間台式餐廳😊,就入去試下。簡約既台式小店,感覺環境舒服,店子雖少但感覺清新整潔。🌟💕店主跟我說食物選取來自台灣既原材料,👉🏻堅持✊🏻不加味精!食款式好多,味道都幾正宗,價錢都親民👍🏻OooooO三杯魷魚+手工滷肉飯$82三杯魷魚有驚喜😍, 口感酥脆爽滑, 佢既醬汁非常惹味。🌟三杯原來是用麻油、醬油、米酒調製既醬汁🌟~米酒既香味加上麻油呢個三杯醬大家要試下, 配埋酥脆魷魚👍🏻。手工滷肉飯食得出d 滷肉係腍滑既都唔會太多脂肪。OooooO滷水豆腐台灣的滷味, 醬香帶甘甜是台式滷味的特色。 呢間店的滷味汁採用台灣的醬油及滷味包調製 。色澤濃郁,帶甘口😋OooooO酒香花雕麻油雞麵 $72上枱見到好多杞子係隻碗入面💕, 仲有好香嘅花雕酒&麻油香味, 感覺好滋補! 🐔D雞肉入晒味, 麻油雞湯令D麵條質感都滑左, 唔錯。蜂蜜金桔檸檬 (+$14)金桔檸檬味道酸酸蜂蜜甜味,清爽解渴🥤蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)🥤好濃既烏龍茶味, 重點想介紹下佢既蒟蒻球😜,口感真係好爽滑跟一般既椰果完全唔同, 但係大家飲既時候真係要慢慢吸👈🏻😉, 好易吸左入喉嚨
Ooo台式食堂ooO

三杯魷魚+手工滷肉飯$82

滷水豆腐

酒香花雕麻油雞麵 $72

蜂蜜金桔檸檬 (+$14)
金桔檸檬味道酸酸蜂蜜甜味,清爽解渴🥤

蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)🥤
好濃既烏龍茶味, 重點想介紹下佢既蒟蒻球😜,口感真係好爽滑跟一般既椰果完全唔同, 但係大家飲既時候真係要慢慢吸👈🏻😉, 好易吸左入喉嚨。