2022-12-09 28 views
呢間餐廳啱啱喺灣仔開咗新分店 之前喺荃灣食過 都唔錯 唔知呢間好唔好食呢😚👅紅燒牛肉麵 $80佢嘅紅燒湯底唔會好鹹 牛肉份量都幾多😛牛肉食落唔韌 我哋揀咗刀削麵 幾有口感 整體都唔錯😆👅川香麻辣三寶麵 $90佢嘅麻辣湯底食落唔會好辣 呢碗麵有齊牛腩 牛筋 同牛肚 配料都幾豐富🥰👅最佳拍檔 $66呢個係鹽酥雞拼台灣香腸 鹽酥雞食落幾嫩😋炸粉唔厚 咬落幾香脆 幾推薦食呢度嘅鹽酥雞🤩👅珍珠奶茶 $24👅蒟蒻頭白桃烏龍 $22總括嚟講 呢度嘅台式食物都唔錯 大家不妨嚟呢度一試🙈😋 好味:7.18/10🤑 價錢:7.08/10🤗 服務:7.65/10😝 環境:7.87/10😚 衞生:7.55/10🤩 整體:7.10/10

👅紅燒牛肉麵 $80

😝 環境:7.87/10
😚 衞生:7.55/10
🤩 整體:7.10/10
2022-12-09 25 views
馮生咁鍾意食台灣菜~今日帶佢去試灣仔呢間90後台灣女生主理嘅台式料理😋~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~餐廳特色:🗯️部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣原裝 ,真真正正係台灣的味道😋🗯️支持身心障礙者就業👈🏻呢點真係要俾個讚💭店內裝潢以木系為主,環境氣氛溫馨🙈🗯️坐得非常舒適~位同位之間有適當距離👍🏾~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~《台式主食》♦️必食之選♦️解饞塔香鹽酥雞 (可自選搭配滷肉飯/手撕雞肉飯/台灣蓬萊米)💬配菜有沙律菜~唔洗驚油膩,營養又夠均衡💬佢哋用咗無骨雞腿肉~好鮮嫩,新鮮炸起好香脆🙆🏽‍♀️💬蒜香味迷人不刺鼻+爽口不油膩💬睇落去黑黑地~因為有豉油、五香粉同中藥香料磨成粉做雞肉醃料💬九層塔香炸咗脆卜卜♦️女生之選♦️ 藥膳排骨麵(可選台灣陽春麵)💬份量十足手切豬肋排💬用咗薑、人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成 女仔真係要補補~~💬湯底有回甘感覺同埋一d都唔辣💬 點埋佢個祕製腐乳調味醬仲正呀👍🏾👍🏾👍🏾《台式小食》♦️椒鹽杏鮑菇♦️完全唔乾~非常juicy又大大粒《台式飲品》♦️蒟蒻球白桃烏龍♦️蒟蒻唔同出面飲開嗰啲,呢隻蒟蒻係白色一粒粒好有口感😝烏龍味道都突出~值得一

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
餐廳特色:
🗯️支持身心障礙者就業👈🏻呢點真係要俾個讚
💭店內裝潢以木系為主,環境氣氛溫馨🙈
🗯️坐得非常舒適~位同位之間有適當距離👍🏾

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

《台式主食》

♦️必食之選♦️解饞塔香鹽酥雞
(可自選搭配滷肉飯/手撕雞肉飯/台灣蓬萊米)
💬配菜有沙律菜~唔洗驚油膩,營養又夠均衡
💬佢哋用咗無骨雞腿肉~好鮮嫩,新鮮炸起好香脆🙆🏽‍♀️
💬蒜香味迷人不刺鼻+爽口不油膩
💬九層塔香炸咗脆卜卜

♦️女生之選♦️ 藥膳排骨麵(可選台灣陽春麵)
💬份量十足手切豬肋排
💬用咗薑、人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成
女仔真係要補補~~
💬湯底有回甘感覺同埋一d都唔辣
💬 點埋佢個祕製腐乳調味醬仲正呀👍🏾👍🏾👍🏾

《台式小食》

♦️椒鹽杏鮑菇♦️
完全唔乾~非常juicy又大大粒

《台式飲品》

♦️蒟蒻球白桃烏龍♦️
蒟蒻唔同出面飲開嗰啲,呢隻蒟蒻係白色一粒粒好有口感😝烏龍味道都突出~值得一試

♦️蒟蒻球綜合水果茶♦️
好fresh💚水果味濃郁 👍🏾健康又好飲
————————————————————————

小總結:
性價比高👍🏾👍🏾因為份量好多~
對於灣仔嚟講真係高質飯堂之選
另外店舖有安排個自助區俾客人斟水飲㗎~

分店都有3間~灣仔工作嘅朋友lunch可以過嚟試吓㗎☺️
2022-12-04
$100 (Dinner)
  • 鹽酥雞
2022-12-08 22 views
今日經開灣仔、試了間小清新的台式餐廳、店內裝潢以木系為主、感覺溫馨。三杯魷魚🦑($70 )加 $12 滷肉飯: 三杯鷄食得多,今次第一次試三杯魷魚,三杯醬跟酥脆魷魚相當匹配,而且魷魚炸得剛剛好,炸粉亦不會過厚、送飯一流👍台式牛肉刀削麵 (半筋半肉麵) ($84): 我揀了紅燒味湯底、聽店員說這湯底加了高雄辣豆瓣,而且帶有微微的藥材味,我覺湯底濃郁,我差不多飲晒😅。 而且牛筋同牛肉炆得好琳,又入味,粉量也不少,感覺膠原滿滿💕小食叫了炸物拼盤 (四季豆、杏包菇、花枝丸):灑上椒鹽粉,感覺不油膩👍飲品叫了芋香珍珠奶茶同蒟蒻球荔枝綠 (跟餐各加$14): 我比較喜歡杯荔枝綠茶,蒟蒻圓圓的,好qq, 好好飲呢❤️

• 半筋半肉麵
2022-12-07 25 views
饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔)灣仔廈門街31號地舖由90後台灣女生主理的小店,主打台式料理和手搖飲品,店內裝修以簡約為主。三杯魷魚 台灣蓬萊米,平時比較多食三杯雞但原來呢個醬汁同魷魚都幾配合,配飯香味重既台灣蓬萊米,絕配。酥脆嘅魷魚加上惹味濃郁嘅三杯醬好好送飯 麻辣半筋半肉麵 刀削麵 ,湯底真材實料煲出嚟牛肉湯無味精仲有少少藥材味。牛筋同牛肉質地非常軟腍而且牛肉味香濃。刀削麵面嘅質地都好煙靭。仙草奶茶就叫左無甜度,飲得出真茶香。凍 蒟蒻球白桃烏龍 ,白桃烏龍茶味重,蒻球食落口感Q彈而且低卡又健康,感覺好清新解膩跟餐加12蚊我覺得幾抵滷牛肚,雖然小菜細細碟但真係都幾惹味,好有台灣風味店員服務態度好好,整體野食飲品都好味 #灣仔美食 #饞。台式食堂 #台灣菜 #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes
饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔)

灣仔廈門街31號地舖

酥脆嘅魷魚加上惹味濃郁嘅三杯醬好好送飯

仙草奶茶就叫左無甜度,飲得出真茶香。

滷牛肚,雖然小菜細細碟但真係都幾惹味,好有台灣風味

店員服務態度好好,整體野食飲品都好味

#灣仔美食 #饞。台式食堂 #台灣菜 #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike #likes#breakfast #yummy #goodmorning #foodie #foodielady #foodblogger #foodstagram #foodphotography #foodlover #ig_mood #hongkongfoodie
2022-12-07 779 views
利東街旁的饞·台式食堂 @chan.taiwan.cuisine由90後台灣女生主理 氣氛溫馨快樂 樓高兩層木系裝潢清新明亮 以親民台式料理 輕餐為主食材由店主親自挑選🇹🇼部分更來自台灣原裝·🍜三寶麵分別有大大塊牛腩 香嫩嚼勁牛筋 爽口Q彈牛肚經典台式牛肉麵🐮可選紅燒/麻辣/辣番茄口味醬油湯底 充滿中藥的甘醇 略帶有辣豆瓣的香提供台灣陽春麵或台灣刀削麵 配搭酸菜絲一流·🐖藥膳排骨手切豬肋排以人參 當歸等7種中藥材熬製而成湯底甘甜順口 肉質軟嫩🥘再蘸上特製的調味醬除白飯外 可選麵條/滷肉飯/手撕雞飯 自由度高·🍚手工滷肉飯炒香的半肥瘦豬肉配上特製滷汁煮成 不會油膩選用了台灣蓬萊米🐷單吃已經很滋味 份量又多·🧆炸物拼盤CP值非常高的小食 有齊四季豆 杏包菇 花枝丸特別是厚切杏包菇🍄juicy鹹香 涮嘴神級美食·🍹蒟蒻球綜合水果茶透明的蒟蒻球Q彈低卡路里 完全沒有罪惡感加上香氣滿溢的水果茶🍋飲落很清爽 甜度剛好·🍠芋香珍珠奶茶擁有著濃郁芋頭香氣和古早味奶茶香醇的口感珍珠口感煙韌帶嚼勁🧋兩款台式飲品水準不俗
由90後台灣女生主理 氣氛溫馨快樂 樓高兩層
珍珠口感煙韌帶嚼勁🧋兩款台式飲品水準不俗
  • 炸物拼盤
  • 滷肉飯
2022-12-03 20 views
今日行完山返到湾仔揾野食,寻到呢脚隐世美食台湾店,味道超级好吃,分量也很足,女生感觉甚至可以少饭,小食量也很足,我们点了拼盘和虾卷,可能人太多了,店员忘记虾卷了,不过服务很好,总之非常推荐
2022-12-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
  • 炸物拼盘
  • 蒟蒻球白桃乌龙
  • 卤肉饭
2022-12-01 521 views
灣仔廈門街開咗一間由90後台灣女生主理嘅台式食堂,裝修以白色、黃色及木色為主,比人耳目一新嘅感覺。門口仲有tea to go,一街之隔就系熱鬧嘅利東街,就算吾坐低食野,都可以輕輕鬆鬆買杯tea to go再繼續行街💃。▶️三杯魷魚🐙($70)跟手撕台灣走地雞肉飯🍚(+$16)中意哩度大部分食物都可以自己mix & match配搭,揀定主菜,可以揀跟白飯、滷肉飯還是手撕雞飯,坊間的台式餐廳一般都冇得食手撕雞飯,一場來到梗系要食啦!話說我一直都好中意三杯醬嘅味道,同九層塔一齊煮,香氣撲鼻,真係冇得彈!而且三杯魷魚好新穎,炸至外皮焦脆,但裡面卻新鮮juicy,碟面還有海量薑片和蒜粒,送飯真係一流!▶️紅燒牛腩麵🍜($80)講到台灣必食菜色,最經典當然系紅燒牛肉麵。湯底濃郁之餘,牛肉睇落堅挺,入口柔嫩,大大舊好滿足!哩碗看似簡單嘅牛肉麵,仲可以揀紅燒、麻辣、辣番茄口味,麵底可以揀刀削麵或者陽春麵,中意食咩就搭咩,實有一款岩口味!▶️椒鹽四季豆($20)四季豆用椒鹽嘅做法又幾特別,送飯一流~▶️蒟蒻球綜合水果茶🥤(跟餐+14)話說野飲真係無敵,價錢親民,分量慷慨,大大杯夠曬飽足。水果茶健康得嚟又吾會死甜

▶️三杯魷魚🐙($70)跟手撕台灣走地雞肉飯🍚(+$16)

▶️紅燒牛腩麵🍜($80)

▶️椒鹽四季豆($20)
四季豆用椒鹽嘅做法又幾特別,送飯一流~

▶️蒟蒻球綜合水果茶🥤(跟餐+14)
話說野飲真係無敵,價錢親民,分量慷慨,大大杯夠曬飽足。水果茶健康得嚟又吾會死甜,如果夏天飲仲超消暑,大家行過附近不妨外賣買返杯。

▶️仙草奶茶🥤(跟餐+$14)
一直都對仙草情有獨鍾,哩杯奶茶嘅仙草嫩嫩滑滑,奶茶冰凍微甜,解暑之選!

• 三杯魷魚
  • 紅燒牛肉麵
2022-11-28 27 views
去台灣玩?我都想…. 唯有飲住台式飲品同食住炸雞扒飯頂住先!呢間台式料理主打親民小清新輕餐,90後台灣女生主理。選取來自台灣的原材料,堅持不添加味精。店內裝潢以木系為主,簡約風格,感覺清新、明亮。雞扒飯嘅雞扒肉質鮮潤酥脆,手撕雞飯別有一番風味!紅燒牛腩牛筋刀削麵更加係我嘅至愛!牛筋爽嫩 ,牛腩質感啱啱好,至於試食方面我最愛花枝丸!當然唔少得香芋珍珠奶同珍珠奶茶🧋😋 茶香味濃,必點!香芋珍珠都好飲,唔太甜比較健康!

2022-11-28 367 views
喺灣仔要快食一餐,見到廈門街新開左間親民簡約台式料理都幾旺場,決定一試,餐廳裝潢以木系為主,感覺清新。餐牌精簡,主打六款台式料理同四款台式麵食:🥢麻辣香酥雞排滷肉飯(+$12)$74經過差不多見到每檯必點,雞扒即叫即炸,可以揀麻辣/咖喱/椒鹽粉,加$12可轉手工滷肉飯/$18可轉手撕走地雞肉飯,外皮鹹香酥脆,麻辣粉+五香粉+九層塔嘅香味香再加點點藥材味,味道層次豐富,配襯滷肉飯一齊食更加滿足。🥢藥膳排骨麵 $76湯底用上人蔘、當歸、七種中藥材料熬製而成,呷一啖已經覺得真材實料,湯底甘甜順口沒有辛辣,豬肋骨肉質鮮嫩,可以沾上特製調味醬,味道更加有層次,台灣陽春面爽口彈牙同藥膳湯底好夾。🥢炸物拼盤 $38三款配料分別有三種唔同嘅口感:四季豆、杏包菇、花枝丸,即叫即炸,鹽酥香味四溢,十分滋味。我哋叫咗兩個主食可以用更餐優惠價叫兩杯飲品-凍蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)凍蜂蜜金桔檸檬 (+$14)兩杯味道都調教得不錯,入口清新,開胃解膩。餐廳食物選擇簡而精,出餐時間快,份量足,味道佳,係灣仔區快食又經濟嘅好選擇。

餐牌精簡,主打六款台式料理同四款台式麵食:

🥢麻辣香酥雞排滷肉飯(+$12)$74

🥢藥膳排骨麵 $76

🥢炸物拼盤 $38

$100 (Dinner)
  • 炸物拼盤
  • 藥膳排骨麵
𓇸 𓇸 𓇸與灣仔利東街一街之隔的廈門街,一向都是美食小店集中地。最近一名90後台灣女生開了一家地道台式料理店,名為「饞」,言簡意賅,就是美食店啊。白色店面,鮮黃色的logo非常奪目。未去台灣之前,先在這裏重溫一下台式美食。𓎥 鹽酥雞 $75必點推介!鹽酥雞很大一份,雞肉外脆內嫩,調味和口感都是正宗台灣味道呀。𓎥 手撕台灣走地雞肉飯 +$16.0另加$16邊有大大一碗手撕雞肉飯,真用上台灣米飯,吸收了雞肉汁後粒粒飽滿呢!𓎥 番茄半筋半肉刀削麵 $82刀削麵比較厚身,適合追求口感嚼勁的朋友,如果要掛湯的,可選擇陽春麵。不得不提他們家的牛肉很軟稔,很讚!𓎥 炸物拼盤 $38拼盤裡包括杏鮑菇、四季豆和花枝丸。灑上椒鹽,咸香但不會太油膩,伴飯伴麵都好搭。𓎥 芋香珍珠奶茶 $14甜到剛好,芋香濃郁,不會死甜的那種。𓎥 蒟蒻白桃烏龍 $12茶底蠻好喝的,有茶味但不會苦澀。最愛是他們家的蒟蒻,圓圓珍珠形的,不會卡吸管。難怪店子兩層高都經常座無虛席,原來食物高質素,而且定價合理。在灣仔尋找美食的朋友可不要錯過哦。𓇸 𓇸 𓇸

𓇸 𓇸 𓇸

𓎥 鹽酥雞 $75

𓎥 手撕台灣走地雞肉飯 +$16.0

𓎥 番茄半筋半肉刀削麵 $82

鹽酥雞

𓎥 炸物拼盤 $38

𓎥 芋香珍珠奶茶 $14
甜到剛好,芋香濃郁,不會死甜的那種。

𓎥 蒟蒻白桃烏龍 $12

𓇸 𓇸 𓇸

芋香珍珠奶茶+ 蒟蒻白桃烏龍

2022-11-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
鹽酥雞
芋香珍珠奶茶+ 蒟蒻白桃烏龍
  • 蒟蒻球白桃烏龍
2022-11-21 241 views
對住台式美食真係抵抗唔住😻 好難唔為食㗎喎🐷 同呢間餐廳嘅店名一樣咁饞🤪 除咗有堂食 仲可以外賣珍奶㗎🧋椒鹽香酥雞排配手撕台灣走地雞肉飯雞扒外脆內軟 入面仲有好多肉汁🐥 即叫即炸真係好吸引我 上碟時仲係好熱辣辣 雞扒下面有胡麻醬沙律🥗 可以維持均衡飲食😝 飯可以配滷肉飯 手撕雞肉飯或台灣蓬萊米 我嗌左較特別嘅手撕雞飯🙊 雞唔會過鹹同埋太油膩 經典台式牛肉麵 呢個係半筋半肉麵 有三款湯底可以選擇🍜 我地揀咗紅燒味 湯底好濃郁 好有台灣風味 有好多件牛腩同煲得入味嘅牛筋🤤 配埋特色台灣刀削麵 真係幾唔錯炸物拼盤入面有四季豆 杏鮑菇同埋花枝丸😉 椒鹽味道令本來淡味嘅四季豆同杏鮑菇提鮮 花枝丸口感幾彈牙 我幾鍾意食呢個拼盤 貪佢樣樣有啲😙 珍珠奶茶呢杯珍珠奶茶好啱我嘅口味 完全唔會太甜 珍珠又彈牙😎 想買多杯外賣返屋企飲蜂蜜金桔檸檬呢杯飲品用咗台灣四季桔🍊 飲落味道酸酸甜甜 仲有啲蒟蒻粒粒 又開胃又有咬口😻呢間餐廳咁多好嘢食 真係啱晒嘴饞嘅我 如果大家都好似我咁為食 就要嚟試吓啦🥳

椒鹽香酥雞排配手撕台灣走地雞肉飯
椒鹽香酥雞扒配手撕台灣走地雞肉飯
椒鹽香酥雞扒配手撕台灣走地雞肉飯

珍珠奶茶
珍珠奶茶

Type of Meal
Dinner
90後台灣女生主理,主打簡約台式料理。 紅燒半筋半肉陽春麵湯底可選紅燒、川香麻辣、辣蕃茄;麵底可選刀削麵、陽春麵。兩大條牛筋,入口QQ軟軟,滿滿膠原蛋白。牛肉大大塊,炆得軟腍入味,入口很香軟,肉味很突出。湯底喝起來濃味但不覺膩,麵條質感偏軟身,掛湯能力不錯。 椒鹽雞排雞絲飯雞排可選麻辣、椒鹽;飯類可選白飯、手工滷肉飯、手絲手地雞肉飯。雞排炸得酥脆可口,伴碟還有生菜沙律,味道清新。雞胸肉弄成絲,這個做法也是有台式滷肉飯的靈感。 台灣香腸外皮香脆,配上炸蒜一起吃,沒有油膩感。 芋香珍珠奶茶茶香奶滑,香芋味突出,粒粒珍珠都好煙韌。 蜂蜜金桔檸檬味道酸酸甜甜帶點小清新,很開胃。
90後台灣女生主理,主打簡約台式料理。
紅燒半筋半肉陽春麵
湯底可選紅燒、川香麻辣、辣蕃茄;麵底可選刀削麵、陽春麵。
兩大條牛筋,入口QQ軟軟,滿滿膠原蛋白。
牛肉大大塊,炆得軟腍入味,入口很香軟,肉味很突出。
湯底喝起來濃味但不覺膩,麵條質感偏軟身,掛湯能力不錯。
椒鹽雞排雞絲飯
雞排炸得酥脆可口,伴碟還有生菜沙律,味道清新。
雞胸肉弄成絲,這個做法也是有台式滷肉飯的靈感。
台灣香腸
外皮香脆,配上炸蒜一起吃,沒有油膩感。
芋香珍珠奶茶
茶香奶滑,香芋味突出,粒粒珍珠都好煙韌。
蜂蜜金桔檸檬
味道酸酸甜甜帶點小清新,很開胃。

灣仔嘅🌟饞。台式食堂🌟,人氣極旺🔥,晚市未夠7點已經坐滿兩層要排隊,全因價錢合理,而且食物質素穩定👍🏻!🦑三杯魷魚 $86配手撕台灣走地雞肉飯 +$16🦑魷魚先酥炸,再加入🥃三杯嘅調味料,富🌱九層塔嘅香氣,仲帶🌶️少少麻辣,真係美味怡人!手撕台灣🐓走地雞肉飯🍚雖然賣相普通,但味道卻出乎意料地好,腍滑嘅雞絲+索滿雞汁嘅飯底,令人胃口大開🤩!🍜半筋半肉麵 配 川香麻辣湯底、刀削麵 $82啲🐮牛筋勁大條,入晒味之餘仲軟綿即😍!🐂牛𦟌同樣美味,少少🌶️麻辣嘅湯底正好中和牛筋帶來嘅油膩感!🇹🇼台灣香腸 $32煎到好香口,配🧄生蒜片食一流!🧋芋香珍珠奶茶 +$14🍹蒟蒻球白桃烏龍 +$12惠顧主食多以優惠價換購台式飲品😜!

🦑三杯魷魚 $86

配手撕台灣走地雞肉飯 +$16

🍜半筋半肉麵 配 川香麻辣湯底、刀削麵 $82

🇹🇼台灣香腸 $32

煎到好香口,配🧄生蒜片食一流!

🧋芋香珍珠奶茶 +$14

🍹蒟蒻球白桃烏龍 +$12

惠顧主食多以優惠價換購台式飲品😜!
2022-11-20 140 views
位於灣仔廈門街< 𝐂𝐡𝐚𝐧 𝐓𝐚𝐢𝐰𝐚𝐧 𝐂𝐮𝐢𝐬𝐢𝐧𝐞 >, 一間台式餐廳, 裝潢以木系為主, 燈光明亮。ᴛʜʀᴇᴇ-ᴄᴜᴘ ꜱQᴜɪᴅ $⁷⁰三杯魷魚份量十足, 首先經過油炸, 再配上三杯醬汁, 微辣惹味。ʜᴀɴᴅ-ꜱʜʀᴇᴅᴅᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ʀɪᴄᴇ ⁽⁺$¹⁶⁾手撕走地雞肉飯, 味道不俗, 飯粒分明, 而肉質結實帶點口感。ʙᴇᴇꜰ & ᴛᴇɴᴅᴏ ɴᴏᴏᴅʟᴇ ꜱᴏᴜᴘ $⁸²半筋半肉麵的湯底選了川香麻辣, 而麵底選了刀削麵。牛筋呈半啫喱狀, 軟滑彈牙, 而牛肉質感軟腍。ꜰʀɪᴇᴅ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $³⁸炸物拼盤很豐富, 包括有炸花枝丸 、杏鮑菇 及四季豆, 面層散上椒鹽粉, 鹹香十足。ᴛᴀʀᴏ ᴍɪʟᴋ ᴛᴇᴀ ᴡɪᴛʜ ᴘᴇᴀʀʟꜱ ⁽⁺$¹⁴⁾芋香珍珠奶茶, 是中學回憶的味道唷。ᴡʜɪᴛᴇ ᴘᴇᴀᴄʜ ᴏᴏʟᴏɴɢ ᴛᴇᴀ ᴡɪᴛʜ ᴋᴏɴᴊᴀᴄ ʙᴀʟʟ ⁽⁺$¹²⁾蒟蒻白桃烏龍, 帶有香濃白桃茶香。📍饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔)灣仔廈門街31號地舖

ᴛʜʀᴇᴇ-ᴄᴜᴘ ꜱQᴜɪᴅ $⁷⁰

ʙᴇᴇꜰ & ᴛᴇɴᴅᴏ ɴᴏᴏᴅʟᴇ ꜱᴏᴜᴘ $⁸²

ꜰʀɪᴇᴅ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $³⁸

芋香珍珠奶茶, 是中學回憶的味道唷。

蒟蒻白桃烏龍, 帶有香濃白桃茶香。

📍饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔)
灣仔廈門街31號地舖

2022-11-18
$120 (Dinner)
呢間台式料理喺荃灣開第一間分店嘅時候已經有留意,最近見到佢哋狂開分店,相信應該係幾有人氣😋今日就特登同朋友約埋出嚟平平哋食台灣嘢,晚飯人均$100樓下係灣仔區真係唔算多選擇,呢一間感覺都唔錯,所以去到7:00外面已經要排隊😱今次到訪自己就嗌咗香酥雞排台式料理($62)雞排炸到外皮鹹香酥脆,但係又唔會好油膩好heavy,雞扒應該用五香粉同埋中藥香料醃過下,食落都幾香😛揀咗滷肉飯(+$12) 肥瘦適中,撈飯一流💗 額外加配嘅小食台灣香腸 ($32) 配埋蒜片,係正宗嘅配搭🤪經典半筋半肉麵 ($82)湯底可以揀紅燒、麻辣或者辣番茄口味,自己覺得紅燒湯底比起出面嘅湯帶有中藥的甘醇,感覺有層次👍🏻加埋佢有四五舊勁大嚿嘅牛腩,同埋四五嚿索晒湯炆到好軟淋嘅牛筋,淨係份量已經贏咗🙌🏻麵底可以揀台灣陽春麵或者係台灣刀削麵,自己揀咗刀削麵,但可能因為影相影得太耐,所以浸咗湯有少少淋🫢同朋友都大讚呢到嘅蒟蒻球白桃烏龍 (+$12,因為佢有淡淡嘅白桃香🍑唔會好甜,加埋蒟蒻球有啲Q彈咬口,食台灣嘢嗌返杯嚟飲解渴一流🤤蜂蜜金桔檸檬 (+$14) 都附有大量蒟蒻球,不過略嫌唔夠酸,建議可以多啲青檸😆總括嚟講,店內裝

揀咗滷肉飯(+$12) 肥瘦適中,撈飯一流💗

總括嚟講,店內裝潢以木系為主,店員服務態度都唔錯,而且價錢唔貴,感覺性價比都OK🥰 雖然環境唔算好闊落,但係以呢個地段來講,想平平地食餐飯都可以過嚟一試🥳
  • 蒟蒻球白桃烏龍
  • 滷肉飯