2024-08-23 361 views
這間新開的中菜館位於觀塘的時運工業大廈,鄰近觀塘站,主打正宗地道的潮州菜,掛滿每日新鮮出爐的燒味。店內環境寬敞舒適,有多張大圓枱,適合多人聚會。餐牌內的選擇琳琅滿目,是日海鮮推介可享優惠價。全日免收加一服務費,還有八五折優惠,性價比超高!花膠魚翅燉老雞 - $98/位真材實料的老火燉湯,一打開香氣逼人,鮮味無比,包括:厚實的花膠軟滑帶彈性,膠質感重、魚翅絲絲分明而有彈性,還有瑤柱、瘦肉、老雞肉及荔枝等。酒香鮑魚 - $108肉質彈牙的原隻新鮮鮑魚,結合傳統中式白酒,鮮明的鮑魚味同時充斥著馥郁醇厚酒香。黑松露金沙蝦多士 - $98/4件金黃酥脆的蝦多士毫不油膩,原隻鮮蝦爽滑彈牙充滿彈性,鋪上甘香的鹹蛋黃醬及飄香的黑松露。滷水牛腱 - $88/例一片片牛腱花紋狀的脂肪分布均勻,半筋半肉有著豐富膠質,秘製滷水汁好入味,肉香醇厚,還有幾塊滑溜的滷水豆腐。生炸新鮮乳鴿 - $88即叫即炸的乳鴿外脆內嫩,撕開脆皮流出滿滿的肉汁,鮮嫩的鴿肉帶出秘製滷水汁的清香。黃金蝦球 - $158金黃酥脆的炸蝦球包裹著甘香的鹹蛋黃,還有肥美飽滿的鮮蝦去殼去腸,特別爽滑彈牙有口感。蝦醬牛肉炒通菜 - $138份量十

花膠魚翅燉老雞

黃金蝦球 - $158
蝦醬牛肉炒通菜
蝦醬牛肉炒通菜

蝦醬牛肉炒通菜 - $138
份量十足的通菜,菜莖爽脆,菜葉軟嫩,散發著濃厚的蝦醬鹹鮮味,還有一片片軟腍多汁的鮮牛肉。
2024-08-22
2024-08-22 178 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯觀塘區除咗人多車多,餐廳選擇同樣都多。最近觀塘道又開咗一間新嘅潮州菜,晚市時段都已經座無虛席,一於去睇吓有乜嘢嘢食先。鵝片拼盤分別有二拼同埋三拼可以選擇。最先當然有主角鵝片,其次我就選擇咗墨魚同埋大腸。首先鵝片煮得入味又薄身,食落又有爽口嘅感覺。另外仲有我鍾意嘅大腸,清理乾淨又唔會有異味,口感有嚼勁。凍馬友平時熱食就食得多,凍食其實我係第一次試。凍食可以品嚐到馬友比較緊致嘅肉質,仲會有魚肉本身嘅鮮甜味。招牌鹹魚生煎肉餅作為肉餅嘅愛好者,點少得試吓煎肉餅。肉餅兩邊煎香,再加入咗鹹魚帶出海鮮嘅咸味。可以做到外脆內軟又多汁。椒鹽九肚魚用咗薄薄嘅炸粉去鎖住九肚魚嘅水份,一啖咬落去連骨頭都炸到酥脆。櫻花蝦椰菜粉絲煲當然唔少得叫返碟菜,火候十足又夠鑊氣。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯ 潮盛館 (觀塘)觀塘觀塘道404號時運工業大廈地下A&B號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

鵝片拼盤

凍馬友

招牌鹹魚生煎肉餅

椒鹽九肚魚

櫻花蝦椰菜粉絲煲
當然唔少得叫返碟菜,火候十足又夠鑊氣。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

潮盛館 (觀塘)
觀塘觀塘道404號時運工業大廈地下A&B號舖

2024-08-18 203 views
觀塘站附近開咗一間新餐廳,主打潮州菜【潮盛館】。餐廳位於時運中心地下。旁邊就是姊妹店-大盛日本料理。雖然日本料理較多人幫襯,但我覺得潮盛館更有驚喜!✪ 潮盛酸菜原條桂花魚 ✪ 賣相好美,上面加了花瓣。原條桂花魚起肉,魚頭魚尾魚腹就經過香煎,非常吸引。桂花魚肉厚身,質地嫩滑。✪ 潮盛拔絲咕嚕肉 ✪ 咕嚕肉外脆內嫩,配上拔絲醬,口感豐富。醬汁酸甜有致,感覺開胃。旁邊有香甜菠蘿作伴,添加清新感。✪ 爽脆海哲 ✪ 海哲口感爽脆,清爽可口。.✪ 青檸梳打 ✪ 青檸梳打清新怡人,好 refreshing!【 潮盛館 】📌 觀塘觀塘道404號時運工業大廈地下A&B號舖

✪ 爽脆海哲 ✪ 海哲口感爽脆,清爽可口。

【 潮盛館 】
📌 觀塘觀塘道404號時運工業大廈地下A&B號舖
2024-08-18 280 views
這天晚上我約了家人去觀塘吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間潮州菜餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生,有免費無線上網提供潮盛炸蠔餅($128)鴨蛋用炸的方式烹調,很酥脆,蠔沒有腥味,非常新鮮,配上魚露,份量十分多潮盛拔絲咕嚕肉($138)菠蘿十分鮮甜,雕刻得非常有心思,咕嚕肉很脆口,有嚼勁,非常新鮮,用洋蔥,紅椒,黃椒做陪襯,賣相非常吸引黑松露金沙蝦多士($98)用菜苗鋪底,用鹹蛋黃調味,黑松露清新淡雅,蝦彈牙和新鮮,多士很脆口翡翠炒蝦球($158)西蘭花爽口微彈,蝦球爽彈鮮美,非常新鮮,用姜,紅椒,黃椒做陪襯,份量非常多整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的選擇十分多,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

潮盛炸蠔餅($128)

潮盛拔絲咕嚕肉($138)

黑松露金沙蝦多士($98)

翡翠炒蝦球($158)

潮盛拔絲咕嚕肉
翡翠炒蝦球
2024-08-15
$269 (Dinner)
潮盛拔絲咕嚕肉
翡翠炒蝦球
觀塘新張不久的潮洲菜餐廳,已儲下不少捧場客,Weekend晚餐時間客人很多,但座位空間感足,不覺擠迫。Menu上的選擇比預期中多,更有些從未吃過的潮洲菜菜式,份量非常足料,下次可以再Encore!潮盛滷水鵝片(例)$228潮洲菜必點的前菜,已起肉的鵝片厚薄均勻,嫩滑細緻,鵝油香突出,與滷水汁融為一體,濃郁而不會死鹹。原本打算淺嚐一下,但例牌份量比想像中多,如Main Course般有肉感。滷水豆腐(2件)$20原本以為滷水鵝片會以芽菜墊底,所以額外Order一份滷水豆腐,2件都很大件,切開後足以堆滿一碟,也只是$20,CP值很高!潮盛特色醉乳鴿 $128醉雞、醉鮑魚就吃得多,醉乳鴿卻是第一次,完全適合懶人Order,小小的乳鴿已被起肉切片,原隻乳鴿擺盤很有心思。醉香味道中等而入味,炎炎夏日吃個啖啖肉又嫩滑的冷盤,很爽!蠔仔粥(碗)$68蠔仔大大粒,圓潤飽滿,加上方魚乾、芫茜、香芹等配料,整體味道鮮甜、足料。Order之前諮詢過店員,她建議二人Order一碗就好,大約分到4個飯碗,結果,我們分到5-6碗,超級飽,大概是兩個大隻佬的份量。豉椒炒鵝腸 $138大廚鑊氣之作,鵝腸已去除多餘的肥

潮盛滷水鵝片(例)$228
滷水豆腐

滷水豆腐(2件)$20

潮盛特色醉乳鴿 $128

蠔仔粥(碗)$68

豉椒炒鵝腸 $138
大廚鑊氣之作,鵝腸已去除多餘的肥膏,份量很有誠意。伴碟的洋蔥、黃椒爽甜惹味。
滷水豆腐
豉椒炒鵝腸
潮盛館 📍坐落觀塘時運工業大廈小菜館🌟主打地道潮州菜、同各款即叫小炒💕店內裝修環境開揚舒適!而且不收加一🌟叫左幾款小菜、燉湯、小食味道唔錯!🥢鵝件拼盤三拼-鵝翼+墨魚+鵝件鵝件肉嫩、墨魚厚身彈牙、鵝翼肉質緊實🥢招牌咸魚生煎肉餅 煎到金黃香脆、入口咸香有口感🥢椒鹽炸鮮魷炸漿粉夠薄!鮮魷夠彈口~香口惹味🥢蜜椒薯仔牛柳粒 金黃香脆薯仔經油炸再炒香~口感香珠配上肉嫩多汁牛柳粒、咸香開胃除左小炒、潮州鹵水仲有多款小食同燉湯🥢姬茸菇螺頭燉花膠~湯頭清甜又足料🥢涼拌魚皮 🥢酒香鮑魚~開胃小食又夠彈口🥤熱蜂蜜菊花姜蠁 🥤凍檸檬茶#香港探店 #香港達人 #香港旅遊攻略 #留港旅行#香港美食 #觀塘美食 #觀塘 #小炒#小菜 #美食日常 #美食推薦 #潮州菜 #中菜📍觀塘觀塘道404號時運工業大廈地下A&B號舖
潮盛館
📍坐落觀塘時運工業大廈小菜館
🌟主打地道潮州菜、同各款即叫小炒

💕店內裝修環境開揚舒適!而且不收加一
🌟叫左幾款小菜、燉湯、小食味道唔錯!

🥢鵝件拼盤三拼-鵝翼+墨魚+鵝件
鵝件肉嫩、墨魚厚身彈牙、鵝翼肉質緊實

🥢招牌咸魚生煎肉餅

煎到金黃香脆、入口咸香有口感

🥢椒鹽炸鮮魷

炸漿粉夠薄!鮮魷夠彈口~香口惹味

🥢蜜椒薯仔牛柳粒

金黃香脆薯仔經油炸再炒香~口感香珠
配上肉嫩多汁牛柳粒、咸香開胃

除左小炒、潮州鹵水仲有多款小食同燉湯
🥢姬茸菇螺頭燉花膠~湯頭清甜又足料

#留港旅行#香港美食 #觀塘美食 #觀塘 #小炒
#小菜 #美食日常 #美食推薦 #潮州菜 #中菜

📍觀塘觀塘道404號時運工業大廈地下A&B號舖
2024-08-17 188 views
潮洲菜我都好耐冇食,近日經過觀塘,見到新開咗間潮洲菜,新張期間晚市堂食更享有85折,全日仲免收加一,當然要去試下啦✨宮廷蘿蔔 $48先叫個前菜,擺盤都幾靚有心思,蘿蔔食落爽口無渣,酸酸地幾開胃✨鵝片拼盤三拼 $248(鵝片、牛腱、墨魚)有鵝片或鵝件選擇,我鍾意食一片片嘅鵝片,無骨食得比較方便,鵝肉細緻軟嫩,墨魚大大片,食落爽口;牛腱軟腍入味;底層嘅嫩滑豆腐更吸收晒滷水精華✨卜卜蜆煲$168呢個係隱藏菜單,餐牌係無嘅,無意偷聽店員對話得知今日有兩份卜卜蜆,鍾意食蜆嘅我即刻叫返份試下,每粒蜆肉都好飽滿,味道鮮甜,胡椒湯味道香濃,帶微辣,娃娃菜吸收晒胡椒湯汁嘅味道,夠晒美味✨啫啫芥蘭煲 $128上枱時已經充滿香味,芥蘭食落爽口,搭配肉碎和蝦乾勁惹味✨蠔仔粥 $118蠔仔粥都幾大碗,蠔仔都夠大隻飽滿,味道鮮甜,粥底用咗脆米食落更加香口,不經不覺都食咗幾碗✨芭樂芒果梳打 $32✨荔枝紅茶 $32炎炎夏日,配返杯冰凍嘅特飲就啱晒啦

✨宮廷蘿蔔 $48
宮廷蘿蔔

✨鵝片拼盤三拼 $248(鵝片、牛腱、墨魚)
底層嘅嫩滑豆腐更吸收晒滷水精華
鵝片拼盤三拼

✨卜卜蜆煲$168
卜卜蜆煲

✨啫啫芥蘭煲 $128
上枱時已經充滿香味,芥蘭食落爽口,搭配肉碎和蝦乾勁惹味
啫啫芥蘭煲

✨蠔仔粥 $118

✨芭樂芒果梳打 $32
✨荔枝紅茶 $32
炎炎夏日,配返杯冰凍嘅特飲就啱晒啦

宮廷蘿蔔
鵝片拼盤三拼
卜卜蜆煲
啫啫芥蘭煲
2024-08-16 161 views
這間是新開的潮洲餐廳,朋友有天經過附近發現了,見新開張有85折同免加一,就約了我一起來試一試,因為朋友是潮州人,陪陪她感受家鄉味道。 醉香鴨舌($88):擺盤非常美觀,鴨舌吸收了酒味,酒味不會過重,更能吃到酒清香味,很美味,鴨舌嫩滑,很容易吃。 柚子蜜蝦球($158):蝦球大大粒,外面包著炸粉,面頭淋上柚子肉和柚子汁,非常美觀。蝦肉有鮮味,爽口彈牙,酸甜適中,柚子很清香,很配搭,炸過的蝦球脆口亦很香。 姬茸菇螺頭燉花膠($88):非常喜歡喝中湯的我,這個真的很真材實料,又夠熱。姬茸菇、螺頭和花膠燉煮在一起,湯清徹得來非常濃郁,又鮮甜,裡邊的豬肉亦吸收了湯味,花膠亦很大塊,非常足料。 鵝片拼盆 三拼 元蹄 墨魚($248):來潮州餐廳必點滷水拼盆,份量都很多,鵝肉片又香又嫩、元蹄切成薄片又入味,墨魚鮮嫩彈牙,底部亦有豆腐吸收了滷水汁,亦配搭潮式醋點來吃很滋味。餐廳座位舒適,擺盤精緻美觀,食物種類多,是適合聚會的好地方。

醉香鴨舌($88):

柚子蜜蝦球($158):

姬茸菇螺頭燉花膠($88):

鵝片拼盆 三拼 元蹄 墨魚($248):

2024-08-11
$250 (Dinner)
2024-08-15 139 views
Signature drunken platter 潮盛招牌醉香拼盤 $398餐廳招牌嘅潮盛招牌醉香拼盤確實非常高質,裏面有原隻嘅潮盛特色醉乳鴿🪿、两隻酒香鮑魚🦪同埋半份醉香鵝肝😍,醃製得好入味,而且充滿淡淡酒香🍶,值得推介Marinated egg 🍳 糖心皮蛋 $58呢一款糖心皮蛋小食性價比好高🥚,一碟大概有兩隻鴨蛋,面頭加上香噴噴嘅芫荽🌿,確實唔錯啊!Tofu, black fungus and green soybean in nature vinegar 陳醋素雞雲耳毛豆 $68簡簡單單嘅陳醋素雞雲耳毛豆係個素食者都啱嘅appetiser,裏面有大量毛豆、抗癌嘅雲耳同埋沈得好入味嘅素雞粒🍗,味道酸酸地夠晒開胃👍🏻Stewed fish maw with blaze mushroom and conch 姬茸茹螺頭燉花膠 $88即叫即燉嘅呢盅姬茸茹螺頭燉花膠燉湯真係好高質,裏面有足料嘅姬茸菇🍄‍🟫、一兩嚿滋補養顏嘅花膠同埋響螺頭🐚,夠晒滋潤,味道又天然同埋清甜😋Fish maw conch in melon broth 花膠螺頭爵士湯 $88裏面有南瓜🎃、花膠同埋螺頭嘅花膠螺頭

Signature drunken platter
潮盛招牌醉香拼盤 $398

Marinated egg 🍳 糖心皮蛋 $58

陳醋素雞雲耳毛豆 $68

Fish maw conch in melon broth
花膠螺頭爵士湯 $88
裏面有南瓜🎃、花膠同埋螺頭嘅花膠螺頭爵士湯用料矜貴,成碗湯帶自然嘅甜味又足料,真係好養生呀

Steamed baby cabbage with raw
金銀蒜蒸娃娃菜 🥬 $108
大大碟嘅金銀蒜蒸娃娃菜面頭有大量蒸蒜頭🧄同埋好入味嘅粉絲🍜,下面墊住煮得好腍嘅鮮嫩娃娃菜,唔會太鹹味道控制得啱啱好

Braised e-fu noodles with truffle sauce and assorted mushroom 🍝🍄‍🟫
黑松露雜菌炆伊麵 $168
黑松露雜菌伊麵係個好受歡迎嘅main course✨,黑松露味道超級濃郁,加入大量蘑菇、冬菇🍄,伊麵嘅質感夠彈牙,好夠口感,而且份量多,適合同朋友share食
2024-08-14 174 views
放工想找地方聚一聚就去這間由兒時開始吃到大的日式料理店,今日發現多了潮州菜。潮盛招牌醉香拼盤,鵝肝質地爽口嫩滑,酒味香濃;鮑魚色澤均勻,口感Q彈,味道有鹹鮮味;鴿肉帶點咬口,酒的味道很入味。鵝片拼盤墨魚拼大腸,大廚的刀工很好,鵝片切得薄身,入口有點點融化的口感,肉面積比較大很索汁;墨魚軟滑可口,味道很鮮;大腸肉質Q彈,味道濃郁。潮盛拔絲咕嚕肉,咕嚕肉炸皮薄,肉質軟嫩,真的做到有拔絲效果,味道甜美,菠蘿青甜沒有渣。潮盛酸菜原條桂花魚,酸菜魚湯頭清不會油膩,味道酸辣使人很開胃,桂花魚新鮮而且已經起肉沒有骨方便進食,萵筍切得薄很入味而且爽口。味道: 值得一試環境: 乾淨企理衛生: 整潔服務: 尚可價錢: 超值份量足
潮盛招牌醉香拼盤,
鴿肉帶點咬口,酒的味道很入味。
味道: 值得一試
環境: 乾淨企理
衛生: 整潔
服務: 尚可
價錢: 超值份量足
2024-08-13 189 views
公司附近新開了一間潮州餐廳一直都好想試,今日終於有時間去試下,入到餐廳環境寬敞,餐牌上的菜式都好吸引。黑松露金沙蝦多士- 賣相吸引,金黃色的多士再配以秘製的黑松露醬,味道濃郁香口,口感不錯。椒絲腐乳炒通菜- 通菜嫩嫩綠綠,入口爽脆,加入椒絲腐乳,辣辣地好惹味,配白飯一流。潮盛滷水鵝片- 鵝肉經過滷製,有入口即化感覺而且帶有滷汁的香氣,肉質的都好鮮嫩。豉椒炒鵝腸- 鵝腸與豆豉和辣椒炒拌,既有鵝腸的彈牙口感,又融入了豆豉的鹹香和辣椒的辣味,味道十足又有鑊氣福果胡椒豬肚湯- 以豬肚為主材,加入胡椒和福果,有微辣嘅感覺,酸菜炆得好淋,酸酸辣辣飲完好暖胃,令人回味無窮。

椒絲腐乳炒通菜

福果胡椒豬肚湯
2024-08-12 220 views
喺觀塘開業多年嘅大リ日本料理同鋪位分拆出潮州私房菜潮盛館用左顏色皇室藍去作分野而且有面大窗可以睇到滷味令人更有食欲餐牌係大路潮州菜同時有啲更矜貴食材例如魚翅同新鮮海鮮需要提早預訂揀好食乜就用QR code落單姫茸菇螺頭燉花膠燉湯足料湯頭入口鮮甜滿滿膠質潮盛特色醉乳鴿醉乳鴿上枱時大家真係有被驚豔到!乳鴿本小但竟然可以片出咁多肉擺盤精美造型有心思睇得出係心機之作👍乳鴿肉嫩入味酒香酒味濃郁好食抵食!潮盛炸蠔餅蠔餅既酥且脆挺身不鬆散食得出鴨蛋鮮香蠔仔肥滋滋蘸魚露鹹鮮滋味共冶⼀爐方魚肉碎粥方魚好香😍粥面上係脆米所以同潮州粥係兩款口感特別又好味
喺觀塘開業多年嘅大リ日本料理

燉湯足料
湯頭入口鮮甜
滿滿膠質

醉乳鴿上枱時
大家真係有被驚豔到!
乳鴿本小但竟然可以片出咁多肉

所以同潮州粥係兩款口感
特別又好味
2024-08-07
2024-08-12 142 views
今晚去觀塘潮盛館食潮州菜。鵝片拼盤(雙拼)同鵝腸 $228鵝片肉質鮮嫩,鵝腸滷得入味,爽脆彈牙,食落口感一流。 潮盛拔絲咕嚕肉 $138外層脆脆的,內裏嘅豬肉嫩滑,酸甜醬汁均勻包裹住每一件肉,唔會太膩,真係令人停唔到口,個菠蘿先係重點,酸甜適中爆晒汁,正。 方魚肉碎粥 $108本身想要蠔仔粥,可惜沽清,所以揀了另一款。粥唔係綿密個種,係潮式仲有粒粒米飯的一種,方魚嘅鮮味完全滲入粥度,再加上肉碎嘅香味,朋友都話呢個粥好有層次感,幾好食。 鹽香海蜇手撕雞(半隻) $118海蜇脆口,雞肉嫩滑,鹽香味道剛剛好,唔會太鹹,配埋啲芫茜,清新又開胃。下次會再嚟試下其他菜式!
今晚去觀塘潮盛館食潮州菜。

鵝片拼盤(雙拼)同鵝腸 $228
鵝片肉質鮮嫩,鵝腸滷得入味,爽脆彈牙,食落口感一流。

潮盛拔絲咕嚕肉 $138

方魚肉碎粥 $108

鹽香海蜇手撕雞(半隻) $118

下次會再嚟試下其他菜式!
2024-08-11 253 views
雖然立咗秋,但天口仲係好熱等咗咁耐嘅打冷都等唔切,去觀塘呢間由日本料理老細開嘅潮州菜開返個秋天頭先嚟打冷當然要食滷水鵝,食唔晒可以嗌例牌雙拼,拼墨魚都好大份鵝件肉質好滑,入晒滷香。墨魚亦好白滑,底下仲有好幾塊大片豆腐除咗滷味,仲有醉香菜式必食,醉鵝肝釀得非常有酒香,入口即化至於醉鴨舌,啖啖肉好膠好彈,勁香酒味炸蠔餅都係潮州菜必食景點,呢間炸到好似pizza咁齊緝緝裡面嘅蠔肉極之大嚿,每啖都咬到蠔肉金沙鮮魷都幾抵嗌,成座山咁多,每嚿都炸得好大份,勁多魷魚肉而且外面真係好有鹹蛋黃香氣,脆脆地幾有鑊氣除咗滷水豆腐,金磚豆腐都不遑多讓,幾十蚊又有成座山咁多,粒粒都大嚿,外脆內嫩,七味粉都好均勻食咗咁多肉,當然要清清地食個菜煲,如果唔知食咩菜好,揀呢個雜菜煲都幾好,乜菜都有,仲有啲蝦乾等海味食個菜飲吓鐵觀音清清腸胃,茶水都幾消香消滯
雖然立咗秋,但天口仲係好熱

鵝件拼盤(雙拼)

嚟打冷當然要食滷水鵝,食唔晒可以嗌例牌雙拼,拼墨魚都好大份

潮盛特色醉鵝肝

除咗滷味,仲有醉香菜式必食,醉鵝肝釀得非常有酒香,入口即化

醉香鴨舌

至於醉鴨舌,啖啖肉好膠好彈,勁香酒味

潮盛炸蠔餅

炸蠔餅都係潮州菜必食景點,呢間炸到好似pizza咁齊緝緝

裡面嘅蠔肉極之大嚿,每啖都咬到蠔肉

金沙鮮魷都幾抵嗌,成座山咁多,每嚿都炸得好大份,勁多魷魚肉

金沙鮮魷

而且外面真係好有鹹蛋黃香氣,脆脆地幾有鑊氣

金磚豆腐

海味雜菜煲

茶位

食個菜飲吓鐵觀音清清腸胃,茶水都幾消香消滯
2024-08-11
$424 (Dinner)
鵝件拼盤(雙拼)
潮盛特色醉鵝肝
醉香鴨舌
金沙鮮魷
金磚豆腐
海味雜菜煲
茶位
2024-08-11 134 views
朋友帶路去食一間主打潮州菜!原來呢間餐廳係由新蒲崗開到嚟觀塘,怪不得好似開左唔係好耐都有咁多人‼️呢個係精品潮州菜,啲擺盤好靚「潮盛招牌醉香拼盤」呢個拼盤有醉鮑魚、醉鴿、醉鵝肝~~醉鵝肝真係第一次食,入口好綿滑,並帶有微微花雕酒嘅甜味❤️ 好味道成日食乳鴿都係食炸嘅,醉鴿比較少食,兩種係唔同食法咁樣食更能食出肉質嘅嫩滑而且師傅將乳鴿起肉切片,再砌成翅膀,簡直係手工菜品‼️打卡一流~~「醉香鴨舌」見到有鴨舌,當然一定要叫因為我好鍾意食鴨舌‼️「鵝片拼盤」新鮮墨魚片+鵝片+豬大腸呢度嘅滷水味唔會太濃重霸道,岩我口味墨魚片好爽口彈牙,唔會被滷水味蓋過墨魚鮮。皮薄肉嫩嘅獅頭鵝胸,鵝味濃,切鵝片功夫一流,切得均勻薄片「拔絲咕嚕肉」一夾起,真係可以拔絲酸甜味道令我好開胃❤️ 咕嚕肉口感亦令我加分,咬第一啖係有脆口感,好好食,肥瘦係黃色比例,入口完全唔會有肥膩感「酸菜桂花魚」酸菜金湯好好飲,酸辣味好平衡,辣味唔會太嗆,入口好順口舒服~~桂花魚大大片好有口感‼️
朋友帶路去食一間主打潮州菜!
原來呢間餐廳係由新蒲崗開到嚟觀塘,
怪不得好似開左唔係好耐都有咁多人‼️
呢個係精品潮州菜,啲擺盤好靚

「潮盛招牌醉香拼盤」
呢個拼盤有醉鮑魚、醉鴿、醉鵝肝~~
醉鵝肝真係第一次食,入口好綿滑,
並帶有微微花雕酒嘅甜味❤️ 好味道

成日食乳鴿都係食炸嘅,醉鴿比較少食,
兩種係唔同食法
咁樣食更能食出肉質嘅嫩滑

而且師傅將乳鴿起肉切片,再砌成翅膀,
簡直係手工菜品‼️打卡一流~~

「醉香鴨舌」
見到有鴨舌,當然一定要叫

因為我好鍾意食鴨舌‼️

「鵝片拼盤」
新鮮墨魚片+鵝片+豬大腸
呢度嘅滷水味唔會太濃重霸道,岩我口味

墨魚片好爽口彈牙,唔會被滷水味蓋過墨魚鮮。
皮薄肉嫩嘅獅頭鵝胸,鵝味濃,
切鵝片功夫一流,切得均勻薄片

「拔絲咕嚕肉」
一夾起,真係可以拔絲

酸甜味道令我好開胃❤️ 咕嚕肉口感亦令我加分,
咬第一啖係有脆口感,好好食,
肥瘦係黃色比例,入口完全唔會有肥膩感

「酸菜桂花魚」
酸菜金湯好好飲,酸辣味好平衡,
辣味唔會太嗆,入口好順口舒服~~
桂花魚大大片好有口感‼️
2024-08-07