Hiring
Up to $25,000
Monthly (Negotiable)
Restaurant: Chatterbox Café (AIRSIDE)
Info:

2024-10-21 406 views
最近去咗食呢間係Airside既分店,位置好多, 可以坐得幾闊落~最想講既係staff服務態度好好!招牌海南雞都食過幾次,今次試其他~新加坡海鮮炒貴刁好有鑊氣,賣相都好吸引~!材料好多,有臘腸, 帶子, 蝦, 魷魚, 肥豬肉,口感比港式既更豐富~味道岩岩好,比想像中冇咁油😋我地都食到讚不絕口!咖哩雞配薄餅白飯咖哩唔辣,可以放心食~除咗雞之外,仲有薯仔, 秋葵, 茄子, 都幾豐富😆雞好多件,有雞味,似係用海南雞, 唔會好鞋原來茄子同咖哩都幾夾!薄餅係脆身,唔係naan, 本身有少少咸味👍🏼

新加坡海鮮炒貴刁
好有鑊氣,賣相都好吸引~

咖哩雞配薄餅白飯
原來茄子同咖哩都幾夾!
薄餅係脆身,唔係naan, 本身有少少咸味👍🏼
2024-10-13 533 views
Chatterbox Café Airside分店環境設計以現代感為主,搭配大量的綠色植物,讓人一進來就感受到清新舒適的氛圍。午市套餐,文華海南雞飯升級至雞髀。髀肉質鮮嫩多汁,皮薄細膩,搭配特製醬油,味道更加豐富。每一口都能感受到雞肉的鮮甜和醬汁的香氣。套餐加餐飲選擇好多,熱檸檬薏米水新解膩,檸檬的酸味和薏米好夾。加配香脆腐皮卷外皮酥脆,咬落發出「咔咔」聲,十分香口。加配甜品斑蘭蛋糕伴椰糖斑斕色澤誘人,口感柔軟,好鐘意斑斕香,而且佢搭配椰糖後更添風味。

加配香脆腐皮卷
外皮酥脆,咬落發出「咔咔」聲,十分香口。

加配甜品斑蘭蛋糕伴椰糖

2024-10-12 503 views
朋友新屋入夥,過開嚟啟德Airside商場食飯,見到呢度有「Chatterbox Café」緊係食我最愛嘅海南雞飯🤗~文華海南雞飯$138 無骨的海南雞飯,啖啖肉,雞肉嫩滑,雞皮爽脆,配上油飯,蘸上醬汁,就係我愛的口味。~手製芝麻鮮蝦多士2件$48 使用新鮮的蝦膠塗在香脆的多士上面,外層脆卜卜,搭上芝麻香氣,美味嘅開胃菜。~咸蛋雞翼- 4隻$72 金黃的咸蛋黃包住炸得香脆的雞翼外層,每一口都充滿濃郁的咸蛋味,外脆內嫩,好惹味。~夏日刨冰配雪糕$68 刨冰上有雲呢拿雪糕,粟米粒、紅豆、花生碎、涼粉條,口感豐富,冰涼又解暑。

2024-09-30
$175 (Dinner)
2024-10-06 495 views
叫咗個二人餐其實都偏貴叫咗個貴刁,同埋另外加咗$40叫個喇沙我覺得個貴刁係好食嘅,但係真係唔值咁貴我內心令我再加$40其實真係好貴好貴小食春卷同埋菜就普通level 我之前都食過佢哋嘅海南雞飯,但係都係覺得一般今次俾多次機會佢都係咁拜拜
叫咗個二人餐
其實都偏貴叫咗個貴刁,同埋另外加咗$40叫個喇沙
我覺得個貴刁係好食嘅,但係真係唔值咁貴
我內心令我再加$40其實真係好貴好貴

小食春卷同埋菜就普通level
位於啟德站 Airside 的 Chatterbox Cafe,無疑是一個讓人耳目一新的用餐選擇。這裡的環境清新自然,融合了森林風的設計,讓人一踏入就感受到一種悠閒與放鬆的氛圍。綠意盎然的裝潢和自然光線的引入,讓整個用餐體驗愈加愉悅。在這裡,你絕不能錯過他們的 二人滋味套餐 ,特別是在平日的時候,只需 $348,便可以享受一頓豐盛的美食。這套餐的內容相當豐富,包括香脆薄餅四件配咖喱汁及新鮮蔬菜條,口感酥脆,搭配濃郁的咖喱汁,讓人一試成主顧。接下來是文華海南雞,配上香米飯,雞肉嫩滑,飯香四溢,簡直是絕配。而香炒河粉燴牛肉則是另一個亮點,河粉滑溜,牛肉鮮嫩,滋味十足。最後,醬油生菜的清新口感,讓整頓餐更顯均衡。不可不提的是,搭配的錫蘭奶茶,香醇可口,為這頓美食畫上完美的句號。食物的高質量與足夠的份量,絕對讓人感到物超所值。無論是與友人聚餐,還是與家人共享,Chatterbox Cafe 都是一個值得一試的好地方。若你在啟德站附近,不妨親自前來體驗一下這份獨特的美食盛宴!

近月久不久也會到Airside午餐,因為天氣太熱🥵,而Airside的冷氣相當充足,有時甚至乎要帶多件風褸擋冷氣啊😂!某天經過這家「Chatterbox Café」,看到餐廳面向門外的大餐牌,被放在大餐牌首位的:"文華海南雞飯" 所吸引🤩,於是今天特意到來一試虛實。Airside平日中午午餐時間最多客人的是在五樓的Foodmuse,其他餐廳很少會full house,我們並沒有預先訂位,入座時間大約1:30左右,餐廳座位闊落,枱與枱之間也不覺得擠迫(感覺Airside內大部份餐廳的地方都比其他商場的餐廳面積較為闊大)。兩份午餐:~ 文華海南雞飯🐓(雞髀位🍗+$10)($148)套餐上枱,餐廳採用了胡桃色木盤,感覺高級。 肉眼所見,雞的份量也不少,油飯/湯/三款蘸料(辣椒醬,薑蓉,黑醬油)睇落亦靚靚仔仔。雞髀肉全去骨,大約有10到11件,肉質嫩滑,雞味不太濃,雞皮部份帶有肥膏,未能做到入口感覺爽滑的口感;油飯粒粒分明,入口有嚼勁,口感不錯,但略嫌過油,吃到尾聲會有膩感;清雞湯夠熱,味道亦清甜,而且湯內還有一片滑豆腐,值得加分;三款蘸料味道亦不俗。餐廳打正旗號賣文華海南雞飯,而本人多年前需

兩份午餐:
~ 文華海南雞飯🐓(雞髀位🍗+$10)($148)
文華海南雞飯(雞髀位+$10)
餐廳打正旗號賣文華海南雞飯,而本人多年前需經常出差新加坡,當時最愛吃香辣蟹配炸饅頭及藥膳蝦。星加玻同事亦曾向我大力推介當地文華酒店 (2022年改為烏節希爾頓酒店) 內的文華海南雞飯,說是新加坡非常出名的美食,所以本人亦曾經到訪品嚐過,但我個人始終較為喜歡香港灣仔君悅酒店的出品。

說到這間「Chatterbox Café」, 是星加坡Chatterbox 在香港開設的第三間分店,星加坡Chatterbox 最出名的就是”文華海南雞飯”,命名為”文華海南雞飯”,當然會令食客聯想到這家海南雞跟星加玻酒店Chatterbox 的”文華海南雞飯”是同等級數🤔(至少我會認為是)。

而我亦做了一些資料蒐集:
Chatterbox於1971年創立,「招牌文華雞飯」選用來自美國的Cobb500雞種,口感嚼勁十足,主廚劉殿雄不藏私透露 :「我們選用馬來西亞放養雞,餵食30天飼料後、再經過30天放養,最後以50分鐘慢火蒸熟,每份海南雞飯都含有雞腿、雞胸,份量比一般雞飯大2倍以上,就是要客人吃得飽足、開心。」(原文來自ETtoday旅遊雲2023年09月10日 00:05)

總結,假設這一份文華海南雞飯的原材料及烹調方法與星加坡的Chatterbox完全一樣,那麼應該值得一試✌️。

以下資料僅供參考:
- 星加坡Chatterbox 每 set 文華海南雞飯,餐牌價錢S$25+10%服務費+9%GST消費稅 (折算約HK$180) 。
- 香港Chatterbox Café 午市套餐HK$138+10%=HK$152。另加$10 (+10%後$11)就可選擇全雞髀位,CP值高,建議必加(MX轉雞髀也要加$8啦)😂。
- 君悅酒店Grand Café 海南雞飯 HK$335+10%=HK$368.50 (酒店會員或部份信用卡可能有折扣)。
- 若是喜歡吃海南雞的朋友,在我心目中除首選灣仔君悅酒店外,CP值高可媲美酒店出品的海南雞冠軍依然是由前君悅廚師主理的「勇記」的白滷水泰式無骨海南雞啊!紅磡分店 (上環分店價錢稍貴) 全隻海南雞外賣價錢HK$167(包兩盒醬料)。
~ 白胡椒肉骨茶🍖配麵線($132)
疫情期間前往大坑還神,在大坑「肉骨皇」(已結業) 吃了一款馬來西亞口味的肉骨茶,之後一直沒有吃過,今天正好有機會嘗試一下新加坡口味的肉骨茶。午餐跟餐可配白飯或麵線,我選了麵線,因為麵線可以吸收肉骨茶的味道令麵線變得更有滋味。

同樣以胡桃色木盤上桌,窩內有麵線,肉骨,配菜有豆腐卜、半個蒜頭和金菇及以芫荽作點綴,
白胡椒肉骨茶配麵線
肉骨茶做湯;還有一小碟油條及黑醬油作為蘸料。
白胡椒所熬製的肉骨茶湯底味道尚算濃郁,但嫌辣味不夠,期望白胡椒份量可以多一點,個人喜愛較濃的胡椒味湯底。
一窩肉骨茶內有4到5件肉骨,但並非一字骨,不過每件都啖啖肉亦很大件,入口尚算腍及有肉味,但偶有一些肉質感覺嚡口未夠淋滑。
油條新鮮,外脆內軟,稍為在肉骨茶內浸泡一下,讓油條稍為吸收肉骨茶的味道後,一口吃下,首先感到油條的外皮仍然有少許鬆脆,繼而油條內的肉汁在口內爆發出來,滿足。(注意油條浸泡時間不要太久,否則外皮就會完全溶掉,失去口感)。
與肉骨一同熬製的連衣蒜頭🧄非常腍甜,喜歡吃蒜頭的我,不論是西式的焗蒜頭或中式的各種做法都喜歡;
最失色的算是麵線了,麵線放在整個鍋的最底部份,因麵線浸泡在肉骨茶內太久,因而吸收了過量的肉骨茶,入口感覺太腍失去了口感😔,因為趕着把麵線盡快吃掉,所以竟然忘記拍照;另一方面,有限的肉骨茶被麵線吸去了太多的水份而份量變小了;

我大膽詢問這裏的餐廳職員,肉骨茶湯是否可以添加😅?餐廳職員有禮的告訴我是不可以的,不過若是我認為不夠,她可以再給我一小碗。 很快這位餐廳職員為我送上一碗熱騰騰的肉骨茶湯,添加給我的肉骨茶湯用一個飯碗盛載着上枱,這一碗剛上枱的肉骨茶湯熱度相當足夠,立即喝一口相當滿足而且美味。餐廳職員服務貼心,值得一讚🥰!
建議若客人點選麵線配肉骨茶,應該把麵線分開上枱 (像過橋米線一樣),由客人自行選擇麵線放入肉骨茶的份量,這樣一來麵線的口感會更佳,肉骨茶又不會被吸去水份而令肉骨茶變少,令客人感覺滿足;想想若客人選擇白飯而非麵線, 相信餐廳會給客人一碗白飯而不會把白飯浸泡在湯內,對嗎? 我比較傾向喜歡用米粉代替麵線,因米粉較為幼細比麵線更能配合肉骨茶。

2022年在大坑「肉骨王」(已結業) 的午餐,馬拉肉骨茶。
數年前我在星加坡吃過「發起人肉骨茶」,搭配黑油條,相當美味可口。聽說周杰倫也曾經是座上客呢😍! 那裏的肉骨茶,除了肉骨以外,肉骨茶是可以無限添加 (Free flow) 的,記憶中我共喝了兩碗哦👍!
***2022年在大坑「肉骨王」(已結業) 的食評內也有提過,馬來西亞口味和新加坡口味的肉骨茶有什麼分別呢?
- 新加坡是屬於海南派,肉湯顏色較淺,採用大量胡椒調味,因此湯底帶有濃郁胡椒香味,入口亦會帶有微辣的感覺。
- 馬拉的屬於福建派,配料則用上大量的豉油,因此湯底顏色較濃較深,而且藥材香味也更為濃郁,兩款各有特色。

飲品:
~ 美祿恐龍(跟餐+$24)
一大杯美祿恐龍。
美祿恐龍(跟餐+$24)
~ 熱咖啡(跟餐不用加錢)
味道不錯的熱咖啡,這裏雖然是星加坡餐廳卻不是星加坡式的咖啡。
熱咖啡
在此餐廳進餐地方舒適,感覺良好,職員態度有禮,食物質量亦可以接受,當然亦有進步空間👍。
2024-08-13
文華海南雞飯(雞髀位+$10)
2024-09-27 600 views
難得跟舊同事聚舊,我們係airside 食飯見到chatterbox cafe 有二人套餐覺得唔錯就入去食特色鹹蛋雞翼這是雞全翼,外層是沾滿咸香十足的咸蛋醬,仲要起砂的。雞翼真係要熱辣辣先好食,咬開仲有肉汁流出呢。文華海南雞飯雞肉鮮嫩多汁,即使係雞胸肉都一樣保持嫩滑,原來餐廳用咗慢煮方式烹調雞隻。雞肉已經拆骨,方便食用。香米飯非常軟熟,唔會太油膩。仲有清香嘅豆腐雞湯。雞肉可以蘸上秘製辣椒油,黑醬油,薑蓉,更顯風味。星洲海鮮炒貴刁鑊氣十足,海鮮有帆立貝,魷魚圈,大蝦,用上馬拉盞,甜醬油,非常入味。麵條沾滿醬油,食起嚟非常香滑。醬油生菜新鮮生菜,嫩綠脆口,仲有醬油及炸蒜,唔錯朋友飲凍檸茶,茶味香濃,我飲有機雜莓茶,勁香莓果味,食完飯飲杯開胃的熱茶都唔錯。
難得跟舊同事聚舊,我們係airside 食飯
見到chatterbox cafe 有二人套餐
覺得唔錯就入去食

特色鹹蛋雞翼

星洲海鮮炒貴刁

醬油生菜
新鮮生菜,嫩綠脆口,仲有醬油及炸蒜,唔錯

今日專登嚟到Airside聽講進軍了好多食肆,而且消費仲有美食券回贈,商場亦有好多打卡點,附近開了一間文華大廚處理嘅星加坡菜Chatterbox Cafe, 等我排隊攞位先,餐牌有單點重有二人同埋四人套餐, 價錢算底食在啟德 Airside 我選了二人滋味套餐,黑醬油炒蘿蔔糕,文華海南雞飯配香米飯,白胡椒肉骨茶配白飯,蠔油小棠菜,重包括兩個餐飲。黑醬油炒蘿蔔糕:蘿蔔糕好惹味嫩滑,佢用黑醬油炒感覺唔錯,不辣但惹味。文華海南雞飯:鎮店之寶,雞肉嫩滑多汁雞皮爽滑亦不肥膩,油香飯非常美味,配上三款特製嘅醬汁,味道一流。白胡椒肉骨茶配白飯:湯底濃郁,胡椒味道適中,肉骨煮得唔軟爛有咬口,肥瘦適中,配上油條浸湯鬆脆可口,非常滿足。蠔油小棠菜:亦是健康配搭餐飲方面:我地選擇了有機雜梅紅茶和錫蘭紅茶都係增添獨特風味。雖然今次未能試佢的雪糕和甜品,因為已經好飽了,下次再幫襯。環境方面,餐廳設計優雅,座位舒適,燈光柔和。乾淨整潔,Chatterbox Café 絕對值得一試,無論是品質還是口味都絕對不會讓您失望。

蠔油小棠菜:亦是健康配搭

雖然今次未能試佢的雪糕和甜品,因為已經好飽了,下次再幫襯。

2024-09-21 512 views
chatterbox午市套餐由$88起,今日品嚐了:海南雞🐔飯 ~ 味道OK, $138性價比唔算高白胡椒肉骨茶配麵線 🍲~ 白胡椒肉骨茶湯配油炸鬼份量足,吃飽想瞓💤芽籠黑醬油海鮮🦐福建麵 ~ 略甜套餐可自選免費餐飲或加費特飲☕️Oxfarm紅莓茶🍒清新消膩即磨咖啡🫘香濃奶茶☕️沒有驚喜午餐時間人手不足,如果沒有訂位要預留時間等位🌟食評指數:7/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD150 (lunch)🗺️ 地址:B1, Airside
chatterbox

午市套餐由$88起,今日品嚐了:
海南雞🐔飯 ~ 味道OK, $138性價比唔算高
芽籠黑醬油海鮮🦐福建麵 ~ 略甜

套餐可自選免費餐飲或加費特飲☕️
Oxfarm紅莓茶🍒清新消膩
即磨咖啡🫘香濃
奶茶☕️沒有驚喜

午餐時間人手不足,如果沒有訂位要預留時間等位

🌟食評指數:7/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD150 (lunch)

🗺️ 地址:B1, Airside

2024-09-16 576 views
二人套餐其實都幾抵食,有哂最出名既菜式而且份量又唔會突登少左!黑醬油炒蘿蔔糕、薄餅配咖哩汁前菜叫左蘿蔔糕另外再加28蚊有薄餅,蘿蔔糕本身都好香濃而且佢既黑醬油真係濃味又唔會好咸,食落真係可以帶起食物既鮮味! 另外呢個薄餅都熱辣辣幾好食,咖哩汁係微辣既,食落同薄餅好夾,始終咖哩真係要少少辣先好食!Fruit Rojak另一個我地認為好特色既食物,酸甜既醬汁配合唔同既生果同埋油炸鬼,食落口感好豐富而且味道好開胃又唔會太滯!海南雞飯雞肉真係好嫩滑同埋最鍾意佢既雞已經幫你片走肥膏,連埋皮食真係零負擔而且雞味好香,加埋佢地既醬汁同辣醬一齊食真係好夾。雞油飯本身都唔會好油膩,食落有雞肉既香味又唔會好肥,真心推介!海鮮炒貴刁呢個都係幾正宗既炒法而且味道好突出又唔會好咸,海鮮係真海鮮,有大蝦、帶子同埋魷魚,絕對唔係普通急凍雜錦海鮮,食落真係幾正同埋即叫即炒,熱辣辣基本上冇得輸。班蘭蛋糕配椰子雪糕另一個每次都必食既甜品,班蘭蛋糕好出色,味道突出又唔係死甜個種,蛋糕口感幼細又彈牙,加埋椰子雪糕真係食到有椰絲,椰子味勁濃!其實佢杯奶茶都幾好飲,茶同奶比例幾岩,飲落幾順又香。

黑醬油炒蘿蔔糕、薄餅配咖哩汁

Fruit Rojak

海南雞飯

海鮮炒貴刁

班蘭蛋糕配椰子雪糕

其實佢杯奶茶都幾好飲,茶同奶比例幾岩,飲落幾順又香。

2024-09-16 432 views
Chatterbox Cafe上次去K11食過的星加坡菜吾錯,今次來啟德再食過,餐廳延續星加坡大酒店Chatterbox 的傳奇和正宗地道嘅星加坡菜,餐廳位於九龍城啟德協調道2號Airside B1樓,餐廳裝修以藤器木系為主調,環境光猛,座位寬闊,坐得舒適,餐廳主打星加坡菜,服務員招乎客人態度熱誠有禮。熱椰子美祿餐廳九月份期間限定新出飲品,熱飲有香濃嘅椰子味的美祿,味道唔錯。熱檸水熱檸水檸檬好新鮮,香濃嘅檸檬酸酸地,飲落好醒胃。海鮮福建麵粗身的芽籠黑醬油福建麵配料有椰菜絲,韭菜,豬油渣,海蝦,魷魚和香茜等,材料非常豐富,魷魚和海蝦爽口兼彈牙,。海南炸豬扒配香米飯豬扒香米飯配有車厘茄,洋蔥,青瓜和青豆等,廚師將豬扒炸到金黃色,食落鬆化香脆,香米飯入口好軟糯。炸素春卷炸素春卷配有泰式甜辣醬,春卷食落皮脆,餡內素菜新鮮多汁。雙球椰子雪糕薄荷葉作點綴,椰子雪糕入口有香濃椰子味.雪糕食落有椰子絲的口感。
Chatterbox Cafe

熱椰子美祿

熱檸水
熱檸水檸檬好新鮮,香濃嘅檸檬酸酸地,飲落好醒胃。

海鮮福建麵

海南炸豬扒配香米飯

炸素春卷
炸素春卷配有泰式甜辣醬,春卷食落皮脆,餡內素菜新鮮多汁。

雙球椰子雪糕

啟德Airside進駐咗唔少新餐廳,新加坡知名餐廳Chatterbox Café亦喺到開咗分店😋不得不提佢地嘅文華海南雞飯,嚟自新加坡文華大酒店,有最佳海南雞飯嘅美譽🌟店內光線明亮,座位寬敞闊落,配搭綠色植物,感覺溫馨舒適🪴🐥文華海南雞飯 ($138) (+$10可轉雞髀)當然要試下呢度嘅招牌!去咗骨嘅海南雞啖啖肉,特登加錢轉雞髀試下,肉質鮮嫩爽滑😍香噴噴嘅油飯口感軟糯、粒粒分明,配上經典三色醬:黑醬油、薑蓉、酸辣醬,好快就食晒成碗飯🤩雞湯內有生菜同豆腐,唔會過鹹味道不錯~🍜招牌雞肉喇沙 ($128)呢度嘅雞肉喇沙都做得非常出色,喇沙湯底香濃,充滿椰香,雞肉亦非常嫩滑🤤米線掛滿喇沙湯汁,加埋魚片、烚蛋、索晒湯汁嘅豆卜,非常滋味😆🥥椰子雪糕番石榴梳打 ($54)飲之前可以食啖椰子雪糕先!呢杯特飲清甜不膩, 椰子味濃郁,配番石榴梳打酸酸甜甜好開胃,食完主菜飲返啖中和油膩就啱晒🥰總結:店員服務周到,用餐體驗不錯~海南雞有水準👍🏻絕對會回頭再訪!
文華海南雞飯

🐥文華海南雞飯 ($138) (+$10可轉雞髀)
當然要試下呢度嘅招牌!
雞湯內有生菜同豆腐,唔會過鹹味道不錯~

🍜招牌雞肉喇沙 ($128)

🥥椰子雪糕番石榴梳打 ($54)
飲之前可以食啖椰子雪糕先!

文華海南雞飯
Chatterbox Café呢間新加坡菜餐廳已經係我wish list 入面好耐,知道屋企附近Airside開左一段時間,近近地仲唔立即安排!.餐廳既環境好寬敞,四周放有唔少綠植,令人心情愉悅,座位闊落坐得好舒服,枱與枱之間隔得遠,私隱度高,好適合情侶朋友傾計聚會。🔹文華海南雞飯🔹呢到既名物點可以唔叫,雞肉我特意轉雞胸。價錢唔平架,但雞肉份量好多,係平時既1倍。雞肉已去骨,而且厚身。雞胸肉居然咬落去非常嫩滑,完全唔會柴。黑醬油、鮮薑蓉及酸辣汁呢個標準配搭當然唔少得。雞油飯望落淡色,但味道香而且飯粒粒分明,又有咬口。隨餐仲有一碗鮮甜既豆腐湯,非常滿足,$138 係值得。🔹海鮮炒貴刁🔹有驚喜!首先海鮮係足料,有大蝦、魷魚、大大隻刺身級帶子,非常高質同有誠意。其次,上菜既時候仲係熱辣辣新鮮炒起,食到鑊氣十足,然後麵條唔油又鹹度適中,十分推介。

🔹文華海南雞飯🔹

🔹海鮮炒貴刁🔹
2024-09-06 400 views
Chatterbox Café (AIRSIDE)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•文華海南雞飯 $138•白胡椒肉骨茶配飯 $118另收加一服務費••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:呢間Chatterbox Café之前喺K11 Musea見到就已經想試吓,今次嚟到Airside見環境好靚,就試吓啦~入到去餐廳裝修好靚,睇得出有用心佈置,無諗過食新加坡菜嘅餐廳都有打卡位,枱與枱之間好多空間,坐得好舒服。而且當日所有員工嘅態度都好好,非常有禮貌,未食嘢已經好加分!今次試晒兩樣我自己最鍾意嘅新加坡菜式,分別係海南雞飯同肉骨茶。海南雞飯加$10可轉雞髀,今次雖然無轉但雞肉已經非常嫩滑,雞肉份量較其他餐廳多,而且好有雞味,肉同皮之間無肥膏,唔會有肥膩嘅感覺,但同時保留到雞皮香氣,亦夠爽彈。飯唔會油,有調味,夠香口。醬汁有三款,亦有一碗湯,湯清淡,成個餐都幾好味。肉骨茶則有三至四塊肉,配菜有蒜頭金菇豆卜及油炸鬼,跟一碗白麵。份量絕對夠一位男士享用,肉一啲都唔柴,湯
Chatterbox Café (AIRSIDE)
♥️餐點:
•文華海南雞飯 $138
•白胡椒肉骨茶配飯 $118
另收加一服務費
♥️食評:
肉骨茶則有三至四塊肉,配菜有蒜頭金菇豆卜及油炸鬼,跟一碗白麵。份量絕對夠一位男士享用,肉一啲都唔柴,湯底就唔係走重胡椒味嘅風格,小朋友都食到,味道唔錯。
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
Chatterbox Café (AIRSIDE)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B114號舖

#cony去啟德 #cony食雞 #hkfoodie #海南雞#ChatterboxCafé
  • 文華海南雞飯
2024-09-03 401 views
Chatterbox Café 進駐啟德airside,附近返工嘅我,食飯又多咗個選擇。店面環境充滿南洋氣息,用咗好多綠色植物做裝飾,色彩繽紛嘅壁畫都系打卡嘅好去處。中午套餐抵食,加錢就可以食到甜品、小食同嘢飲。一如既往,最鐘意佢哋個招牌大蝦喇沙有成三隻大蝦,而且蝦肉彈牙飽滿,啖啖肉,充滿鮮甜味,質素好高!喇沙湯底充滿椰子香味,是非常正宗嘅南洋風味!粗米線有口感,掛汁入味,再配上魚腐片,豆卜、雞蛋,真係超好味!甜品加咗斑斕蛋糕配椰子雪糕,賣相吸引,斑斕蛋糕鬆軟充滿斑斕香味,同椰子雪糕好夾!

中午套餐抵食,加錢就可以食到甜品、小食同嘢飲。

一如既往,最鐘意佢哋個招牌大蝦喇沙

喇沙湯底充滿椰子香味,是非常正宗嘅南洋風味!