Hiring
Up to $25,000
Monthly (Negotiable)
Restaurant: Chatterbox Café (AIRSIDE)
Info:

2024-03-04 50 views
喺啟德Airside廣場,有一間叫做Chatterbox嘅餐廳,吸引咗唔少食客嘅目光。今日,我同媽媽放假,決定一齊去呢度食飯,順便享受下母女兩人嘅美食之旅。我哋踏入餐廳,眼前嘅裝潢同氛圍就已經令人感到舒適,我哋期待着即將品嚐到嘅美味佳餚。首先映入眼簾嘅係招牌大蝦叻沙,一碗色彩繽紛、香氣撲鼻嘅叻沙端上嚟,令人食指大動。大蝦肉質鮮嫩,配上特製嘅辣椒醬同檸檬汁,每一啖都係濃郁嘅椰香同微辣嘅滋味,令人回味無窮。跟住係文華海南雞飯,呢道喺亞洲享有盛名嘅經典菜餚,喺Chatterbox嘅呈現都毫唔遜色。雞肉柔嫩多汁,配上香氣十足嘅雞油飯同自製嘅辣椒、薑蓉,每一啖都令人感受到家嘅溫馨同滿足。食嘢過程中,我仲點咗一杯四季柑檸檬薄荷梳打,呢杯飲品清新爽口,為整餐增添咗一絲清涼。而作為甜品嘅涼粉豆漿,就以佢獨特嘅口感同豆香,為呢餐豐富嘅美食之旅畫上咗完美嘅句點。總嘅嚟講,Chatterbox餐廳畀我同媽媽嘅印象好深刻,唔單止因為佢嘅美食,更加係因為佢帶畀我哋一種文化嘅體驗。呢度嘅每一道菜都蘊含咗亞洲美食嘅精髓,令人喺品嚐嘅同時,都能感受到亞洲美食文化嘅魅力。如果你都係一位美食愛好者,咁Chatterbox

總嘅嚟講,Chatterbox餐廳畀我同媽媽嘅印象好深刻,唔單止因為佢嘅美食,更加係因為佢帶畀我哋一種文化嘅體驗。呢度嘅每一道菜都蘊含咗亞洲美食嘅精髓,令人喺品嚐嘅同時,都能感受到亞洲美食文化嘅魅力。如果你都係一位美食愛好者,咁Chatterbox絕對係一個唔容錯過嘅好去處。
2024-03-01 62 views
和朋友來到啟德的新商場「Airside」閒逛,假日人流頗多,商場乾淨,食肆林立,可以消磨一個下午。晚餐時間來到B1的「Chatterbox Cafe」食新加坡菜,之前試過其他分店,品質有保證。滋味2人套餐$338,有一款小食,一款蔬菜,二款主食,二杯飲品,正合有選擇困難症的我。《小食:炸素春卷(4件)》春卷外脆內軟,香口惹味《文華海南雞飯》招牌菜海南雞果然出色,雞脾肉同雞胸肉都很好吃,隨餐附上三款醬汁配海南雞一齊食,更加滋味。油飯香噴噴好滿足。《星洲海鮮炒貴刁》有兩隻大蝦和一隻大大的帶子,貴刁加入臘腸一齊炒,味道濃郁滋味。《醤油生菜》生菜新鮮,份量足夠服務員拿來整瓶黃糖,可以自由加入飲品內。

《小食:炸素春卷(4件)》
春卷外脆內軟,香口惹味

《文華海南雞飯》

《星洲海鮮炒貴刁》

《醤油生菜》
生菜新鮮,份量足夠

服務員拿來整瓶黃糖,可以自由加入飲品內。

2024-02-25
$180 (Dinner)
  • 文華海南雞飯
Chatterbox Cafe餐廳位於九龍城新發展區啟德協調道2號 Airside 地牢 B1層,餐廳裝修設計新穎帶東南亞色彩,以木系為主調,座位設計多元化,座位寬敞又舒適,環境光猛,乾淨衛生,有綠色元素擺設,餐廳主打海南雞飯,由曾任文華主廚主理,採用高質食材,有多種東南亞美食供客人選擇,服務員青春有活力,招呼客人到位。星洲海鮮炒貴刁$128海鮮炒貴刁配料有鮮蝦,帶子,魷魚韭菜,香茜,芽菜,韭黃等,廚師炒得有鑊氣,炒到貴刁有焦香味。文華海南雞飯$138海南雞飯份量都不少,有車厘茄和青瓜伴碟,配有薑蓉,辣椒醬和黑醬油,仲有豆腐湯,不肥膩的雞油飯,海南雞肉食落夠嫩滑,點埋配料更好味。
Chatterbox Cafe

星洲海鮮炒貴刁$128

文華海南雞飯$138
Chatterbox Cafe

星洲海鮮炒貴刁$128

文華海南雞飯$138
今日約朋友黎行下啟德新商場,當然係度食埋晚飯,揀左呢間出名既新加坡餐廳,記得尖沙咀嗰間成日好多人好迫咁,呢間感覺更闊落點了他們的二人套餐 $338。海南雞飯:這道海南雞飯絕對是這家餐廳的招牌菜之一。雞肉非常嫩滑,搭配上香氣四溢的飯粒,讓我感受到地道的海南雞飯風味。雞肉的口感細膩。是我推薦的菜品之一。香炒河粉燴牛肉:河粉煮得剛好,保持了彈性,牛肉切片均勻且入味,經過炒煮後更加鮮嫩多汁,份量超級足。鹹蛋雞翼:雞翼炸得金黃酥脆,鹹蛋的味道非常濃郁,融入了雞肉裡,必食!仲可以揀一碟菜兩杯熱飲,右邊係蘋果茶

點了他們的二人套餐 $338。

海南雞飯:

香炒河粉燴牛肉:

鹹蛋雞翼:
雞翼炸得金黃酥脆,鹹蛋的味道非常濃郁,融入了雞肉裡,必食!

仲可以揀一碟菜

兩杯熱飲,右邊係蘋果茶

2024-02-21
$186 (Dinner)
2024-02-21 80 views
Chatterbox Café舒適 典雅 主打湖水綠格調 呢間chatterbox cafe燈光運用上 光線比以往明亮些 裝潢設計同樣華麗濃香咖喱醬炒琵琶龍蝦 $178辣到有啲似三哥譚仔嘅三小辣 咖喱醬配合香料、香草、辣椒咖喱味道非常出 肉質鮮嫩琵琶龍蝦加入九層塔洋蔥辣椒一齊爆炒香辣鹹鮮 非常惹味雞絲雞湯河粉 $65先講講河粉 有彈性且不易煮爛浸爛呢碗河粉湯底相對較清淡 可以好好咁食到雞嘅鮮味見佢哋所用嘅雞絲,主要都係雞胸肉如果想有點調味,可問店員拎辣椒粒啲碗河粉最好配搭用香咖喱醬炒琵琶龍蝦一齊食一湯匙咖喱醬去湯底 就會知道個咖喱醬有幾香濃四季柑檸檬薄荷梳打酸爽清新 解渴滿分

Chatterbox Café
舒適 典雅 主打湖水綠格調

濃香咖喱醬炒琵琶龍蝦 $178
辣到有啲似三哥譚仔嘅三小辣 咖喱醬配合香料、香草、辣椒
咖喱味道非常出 肉質鮮嫩琵琶龍蝦
加入九層塔洋蔥辣椒一齊爆炒
香辣鹹鮮 非常惹味

雞絲雞湯河粉 $65
先講講河粉 有彈性且不易煮爛浸爛
呢碗河粉湯底相對較清淡 可以好好咁食到雞嘅鮮味
見佢哋所用嘅雞絲,主要都係雞胸肉
如果想有點調味,可問店員拎辣椒粒
啲碗河粉最好配搭用香咖喱醬炒琵琶龍蝦一齊食
一湯匙咖喱醬去湯底 就會知道個咖喱醬有幾香濃

四季柑檸檬薄荷梳打
酸爽清新 解渴滿分
2024-02-18 81 views
Chatterbox分店越來越多,仲開咗間喺airside! 呢間分店開喺mtr層超方便,入面嘅座位都幾多幾闊落,裝修亦係一貫嘅南洋風情。個人好鍾意佢個喇沙湯底,今日嗌咗雞肉喇沙米線,雞肉係海南雞嘅質地超嫩滑,仲有超索汁嘅豆卜,連炸魚片都好好食😆😆海南雞飯當然係呢度名物,可以揀雞胸,啱晒女仔食,油飯夠熱好香,仲有碗湯跟埋。夜晚出街食都係想嗌碟菜,冇諗過呢度嘅小棠菜炒得咁好食,好多蒜蓉每條都好爽脆,推介~

2024-02-16
2024-02-18 43 views
新加坡知名餐廳Chatterbox Café 進駐Airside, 環境比較闊落舒服。員工招呼週到有禮。之前已經食過主打的文華海南雞飯,今次就點了星洲海洲炒貴刁$128, 每條貴刁都被香濃醬油包著,油香豐富,鑊氣十足,除了有大蝦,帶子及魷魚,更有鹹香的臘腸,令味道更豐富惹味。另外點了沙嗲串燒併盤$128 , 豬牛雞各兩串,醃得入味,燒得香口,沙嗲醬是精髓,好香花生醬味。餐廳的椰子雪糕必食,$48 兩球,啖啖椰子香,仲食到椰絲的口感。

2024-02-15
$200 (Dinner)
2024-02-17 59 views
啟德新商場Airside自開幕後都人來人往,商場B1層直達港鐵站,嗰度有間過江龍海南雞飯餐廳:Chatterbox cafe。店內必吃美食首兩位係海南雞飯同喇沙。文華海南雞飯($138)作為新加坡國菜,Chatterbox cafe的文華海南雞飯係店內人氣菜式,呢度嘅海南雞飯嫩滑可口,雞皮爽滑,隨飯一齊上菜嘅醬汁共有三款:黑醬汁、薑蓉及辣椒醬。油飯香而不膩。招牌大蝦喇沙($178)喇沙的靈魂在於香濃湯底,蝦味、咖哩味及椰香要取得平衡,濃厚又不可過膩,chatterbox cafe喇沙的配料如大蝦夠新鮮彈牙,麵條亦掛湯。

店內必吃美食首兩位係海南雞飯同喇沙。

文華海南雞飯($138)

招牌大蝦喇沙($178)

2024-02-11 62 views
夜晚諗住近近地搵間餐廳食。呢間分店地方比較闊落,味道好味尖沙咀嗰間,仲要唔使排隊👍👍食咗個二人套餐,有個一個小食,兩個主菜,兩杯飲品,埋單三百幾蚊。✅炒貴刁 推介✅海南雞飯 正常
夜晚諗住近近地搵間餐廳食。

呢間分店地方比較闊落,味道好味尖沙咀嗰間,仲要唔使排隊👍👍

食咗個二人套餐,有個一個小食,兩個主菜
,兩杯飲品,埋單三百幾蚊。

✅炒貴刁 推介

✅海南雞飯 正常
2024-02-06
$180 (Dinner)
2024-02-03 106 views
今日嚟AIRSIDE商場朝聖💃食過好多喇沙都唔係特別啱心水,但呢間Cafe嘅喇沙幾啱我口味🤓可以encore!✨招牌雞肉喇沙 $128 😋濃郁椰奶口味,口感順滑,所有調味恰到好處,麵條相當掛湯,食到最後都唔覺得膩。定價不算親民,但份量同用料有誠意,雞件夠香滑,魚片、豆卜都索哂汁。✨鹹蛋雞翼 $72 😋雖然蘸滿鹹蛋黃醬,但外層口感依然酥脆,肉質有醃料香氣。✨錫蘭紅茶 $38個人推薦少甜或者走甜,茶味更加突出😝😝

✨招牌雞肉喇沙 $128 😋

✨鹹蛋雞翼 $72 😋
雖然蘸滿鹹蛋黃醬,但外層口感依然酥脆,肉質有醃料香氣。

✨錫蘭紅茶 $38
個人推薦少甜或者走甜,茶味更加突出😝😝
2024-01-21 216 views
聽講Chatterbox係由新加坡文華大酒店主廚主理 好多地方都有 不過我都係第一次試~間餐廳裝修好靚 拱形天花仲有好多花花草草 感覺好清新!另外 服務都幾好職員好有禮貌👍🏼餐廳嘅海南雞飯係招牌菜 不過有其他野食吸引到我 下次有機會先再試海南雞飯😆招牌大蝦喇沙 $178米線份量都算多 大蝦總共有三隻 口感都爽口而且算幾大隻🦐🦐🦐湯底好香濃 椰香味好出又唔會好辣👍🏼另外除左大蝦之外 喇沙入面仲有魚片、蛋、芽菜同埋豆卜伴碟白胡椒肉骨茶配白飯 $132胡椒味好香 飲落微辣好暖胃 一定要趁熱飲🤍入面仲有好大排嘅排骨 炆得好淋好入味而且有豆卜蒜頭同埋金菇係肉骨茶度!招牌椰子雪糕 $108椰子雪糕好濃好滑 用左原個椰子裝住 好特別仲有啲核桃粒粒係面頭 食哂雪糕仲可以食埋椰子入面嘅果肉🫶🏼而且有兩粒好清甜嘅龍眼肉同埋一條朱古力味pocky做garish👍🏼

招牌大蝦喇沙 $178
湯底好香濃 椰香味好出又唔會好辣👍🏼
另外除左大蝦之外 喇沙入面仲有魚片、蛋、芽菜同埋豆卜伴碟

白胡椒肉骨茶配白飯 $132
胡椒味好香 飲落微辣好暖胃 一定要趁熱飲🤍
入面仲有好大排嘅排骨 炆得好淋好入味
而且有豆卜蒜頭同埋金菇係肉骨茶度!

招牌椰子雪糕 $108
椰子雪糕好濃好滑 用左原個椰子裝住 好特別
仲有啲核桃粒粒係面頭 食哂雪糕仲可以食埋椰子入面嘅果肉🫶🏼
2023-12-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
2024-01-16 234 views
自從AIRSIDE開咗之後,啟德多咗唔少餐廳,仲有唔同國家嘅款式可以選擇。今次就去咗間食🇸🇬新加坡菜嘅餐廳「Chatterbox Café」,整體嚟講都算有水準😀🐔#文華海南雞飯:啲雞都幾滑,但預咗冇乜雞味,所以點吓醬再食會好啲。飯嚟講,反而我會鍾意有少少似印尼炒飯嘅 #新加坡炒飯 多啲(冇影相🙈)~~😊🍜招牌雞肉喇沙:喇沙又係必點菜式,都算係足料,豆卜亦浸到好入味~如果想食豪啲,揀餸可以揀大蝦或珍寶帶子😼🥘#白胡椒肉骨茶:用白胡椒整嘅肉骨茶相對清淡,好適合唔鍾意太濃味嘅朋友。因為我鍾意辣,我會覺得再多少少胡椒味會好啲😉🍝#星洲海鮮炒貴刁:個人覺得好惹味,就算邪惡都會好想再食😆 同埋海鮮都足料,帶子炒得啱啱好😻 比起另一碟濕炒陳村粉嘅 #香炒河粉燴牛肉 更好食😺🍢#馬來特色香煎辣魚餅:一入口有陣茶味同辣辣哋,係幾惹味,可以配麵包食。🥬🫛另外都叫咗蒜蓉炒小棠菜同辣炒豆角各一碟,賣相冇乜特別,但炒得好入味😋價錢算係偏貴,但食物質素唔錯的👍🏻 如果下次有機會再嚟,我會想試吓呢度嘅斑蘭蛋糕 🤤

白胡椒肉骨茶配白飯

香炒河粉燴牛肉

馬來特色香煎辣魚餅

蒜蓉炒小棠菜
參巴辣椒炒豆角
2024-01-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$136 (Dinner)
蒜蓉炒小棠菜
參巴辣椒炒豆角
2023-12-28 230 views
Airside係東九龍區一個新嘅商場,亦都係一個寵物友善商場。但由於食環署保守嘅條例,唔係間間食肆都可以入得。Anyway今日冇帶隻女出嚟,所以就去咗一間食星加坡嘢嘅餐廳試一試。餐廳裝修都好整潔,乾乾淨淨。 食物價錢唔算太平民化,今晚叫咗三款嘢試吓。餐廳有啲特色飲品,喜歡嘅可以一試!星洲海鮮炒貴刁有大蝦,帶子,魷魚,醬汁都唔錯,係用黑醬油炒成!做到新加坡風味!白胡椒肉骨茶配麵線 麵線都算煮得腍, 豬肉都係厚切, 如果個湯可以胡椒味重啲就好啦,我嫌佢唔夠胡椒味重!招牌雞肉喇沙湯夠濃,落足料,雞夠哂多,但雞煮熟啲會更好,辣味再重啲會更加好!

餐廳有啲特色飲品,喜歡嘅可以一試!

白胡椒肉骨茶配麵線

2023-12-08
$220 (Dinner)
2023-12-23 174 views
今日來到了啟德新開的商場,品嚐一下出名的海南雞飯,餐廳在大商場內,有通道直達的,不用擔心日曬雨淋!海南雞是一道極具特色和口感的美食,已經在全球范圍內贏得了廣泛的讚譽。海南雞的獨特之處在於它的烹調方法和配料。首先,海南雞以其優質的肉質而聞名。選用的雞肉質鮮嫩,口感細膩。烹調過程中,雞肉經過特殊的處理,使其保持了優越的口感和湯汁的鮮美,加上這一碗雞油飯十分之乾身,廚師火候控制得宜,無論賣相及味道也達致最佳的海南雞!海鮮炒粉是一道令人垂涎欲滴的美食,結合了新鮮的海鮮和口感獨特的河粉,炮製出一道香氣撲鼻、味道鮮美的佳餚。首先,海鮮是這道菜的靈魂所在。海鮮的鮮美和多樣性使其成為廣受喜愛的食材之一。無論是鮮嫩的蝦仁,它們都為炒河粉增添了豐富的口感和風味。其次,河粉的獨特口感使其成為這道菜的完美伴侶。河粉是以米作為主要原料製成的,它富含澱粉質,具有柔軟的口感和彈性。餐廳無論環境服務,也達致最佳的水平零,這一餐畫上一個完美的句號.