2024-04-08 350 views
週日嘅中午嚟到位於中環大館旁嘅《麻辣燙》,係連續11年榮獲米芝蓮推介嘅一間川菜館。菜式以麻辣作主打,靠四川花椒再突出麻嘅感覺餐廳最近就推出咗一個午市套餐,性價比高💫午市套餐 每位$348 (另加一服務費)✨前菜🥢麻:麻辣涼拌雞絲 / 麻辣涼拌百合木耳🥢辣 : 素棒棒茄子🥢燙:酥炸秋葵 / 燈影牛肉五款前菜以麻、辣、燙分類,有肉食又有素食,各有特色,當中最喜歡燈影牛肉,牛肉薄如肉乾,顏色呈紅亮,口感麻辣香脆,非常特別✨湯類🥢酸辣湯 - 酸味和辣味都好突出,材料用上荀絲、肉絲、木耳絲和豆腐等,非常足料✨主菜🥢孜然羊仔柳 - 孜然和羊肉本就是天生一對,羊仔柳香濃惹味,肉質軟腍,加上滿滿嘅紅辣椒乾,辣度提升🥢乾燒魚塊 - 魚塊外皮炸得香脆,配上微酸微辣嘅自家製醬汁,送飯一流✨主食🥢我哋選擇咗白飯另可選自家製XO醬三色炒米粉 +$50 或 家鄉麻辣燙素菜炒飯 +$50✨甜品🥢薑茶湯圓 - 湯圓係我喜歡嘅芝麻餡,簡簡單單嘅飯後甜品都夠滿足!🥢手工中國茶 - 跟了一杯手工花茶,花香味濃!

餐廳最近就推出咗一個午市套餐,性價比高

💫午市套餐 每位$348 (另加一服務費)

✨前菜

✨主菜

✨主食
🥢我哋選擇咗白飯

甜品

🥢手工中國茶 - 跟了一杯手工花茶,花香味濃!
Type of Meal
Dinner
隱藏於中環奧卑利街內川菜多年獲得米芝蓮星級推介,裝修中西合璧切合蘇豪區共融文化.午市套餐豐富多元化,加上服務細心周到,作為曾榮獲一星來說質素當然不容置疑🔸Lunch Set ($398)▪️APPETISERS:▫️麻 : 麻辣涼拌雞絲 | 麻辣涼拌百合木耳▫️辣 : 素棒棒茄子▫️燙 : 炸秋葵 | 燈影牛肉前菜豐富亦與店名切合,以麻、辣、燙三種不同味覺作開場.同時店員細心先問客人是否素食者而提供不同介紹.各樣前菜都非常開胃而當中燈影牛肉較為少見,薄脆而酸甜,非常特別▪️SOUP:▫️蘑菇蛋花餐 ▫️酸辣湯兩款湯類同樣足料.蘑菇蛋花湯清甜,而酸辣湯辣度較強,慢慢滲出麻痹感,刺激開胃▪️MAIN DISH:▫️ 霸王蝦球(+$198)▫️水煮西冷牛肉(+$118)蝦球共三大隻,入口爽彈,簡單擺盤已有霸氣! 而水煮西冷牛肉每片都大塊而軟腍,薯粉及萵筍吸辣汁,辣度剛好不嗆喉▪️RICE & NOODLES:▫️自家製XO醬三色炒米粉(+$50)▫️家郷麻辣素菜炒飯(+$50)炒飯配料份量適中,粒粒分明有鑊氣.米粉亦帶香氣.主菜多是濃郁帶辣,其實跟餐白飯已是好配搭▪️DESSERT ▫️薑茶湯圓▫️手工中國茶中國茶清

🔸Lunch Set ($398)

▪️APPETISERS:

▫️麻 : 麻辣涼拌雞絲 | 麻辣涼拌百合木耳
▫️辣 : 素棒棒茄子
▫️燙 : 炸秋葵 | 燈影牛肉

▪️SOUP:

▫️蘑菇蛋花餐 ▫️酸辣湯

▪️MAIN DISH:

▫️ 霸王蝦球(+$198)▫️水煮西冷牛肉(+$118)

▪️RICE & NOODLES:

▫️自家製XO醬三色炒米粉(+$50)
▫️家郷麻辣素菜炒飯(+$50)

▪️DESSERT

▫️薑茶湯圓▫️手工中國茶
中國茶清香解膩,薑茶湯圓煙煙韌韌,特別喜歡薑茶薑味濃郁.就算套餐飽足感爆錶,但總不能放過甜品

2024-02-20 93 views
我想同你一齊食…賀新年水煮牛肉鍋😋個個都話喺上中環食西餐最正(我都覺!)👀而家JJ話你聽四川菜一樣正!新年前後離不開團年飯開年飯,應一應節!食返個傳統正宗四川菜暖暖身!前菜六小碟我最鍾意香而不膩嘅酥炸秋葵同Ma香味濃嘅棒棒茄子!食得辣嘅你一定要試埋霸王蝦球香麻惹味,大蝦頭爽口彈牙!keep住沸騰嘅水煮牛肉煲,用上西冷牛肉,肉香嫩滑!全部菜式嘅辣度都可以因個人對辣嘅接受程度有所調整!so warm dear🥰XO醬三色炒米粉炒得乾身,條條分明!米粉炒飯都夠晒鑊氣👍🏻食埋薑汁湯圓,甜蜜滿足一整日唷!前菜麻:麻辣涼拌雞絲|麻辣涼拌百合木耳辣:素棒棒茄子燙:酥炸秋葵|燈影牛肉湯蘑茹蛋花羹/ 酸辣湯主食水煮西冷牛肉霸王蝦球自家製XO醬三色炒米粉家鄉麻辣湯素菜炒飯甜品薑汁芝麻湯圓每位$348起麻辣燙📍 中環蘇豪奧卑利街7號地舖#中環美食 #上環美食 #中環好去處 #中環四川菜 #中環中菜
我想同你一齊食…

賀新年水煮牛肉鍋😋

食得辣嘅你一定要試埋霸王蝦球香麻惹味,大蝦頭爽口彈牙!
XO醬三色炒米粉炒得乾身,條條分明!米粉炒飯都夠晒鑊氣👍🏻
食埋薑汁湯圓,甜蜜滿足一整日唷!

麻:麻辣涼拌雞絲|麻辣涼拌百合木耳

每位$348起

麻辣燙
📍 中環蘇豪奧卑利街7號地舖

2024-01-31 42 views
行過路過,唔可以錯過!今日我就嚟到呢間巨輪般出名嘅川菜香港大館,擺滿咗一桌子出名嘅川菜。依家同大家撚講返份感受,各位閨蜜手快有手慢無啊!首先,嚟咗個「麻」嘅重慶口水雞,呢道菜真係叫到我心口水直流,雞肉Q彈得滑溜溜,食落去微微嘅麻,香過冬皇帝咁滿足!🤤紅油拌出嗰種鮮香,雞肉冚家冷,攪拌底下,每啖都爽口得滑!再來點個「辣」啦,干燒魚塊滋味一流,外皮咬落微脆,裡面魚肉又夠滑,啖啖辣得剛剛好,攞碟唔經唔覺啲鱼精神已經入晒我心底去咗。要提嘅,擔擔麵勁過打老虎,湯底夠香夠濃,撈匀之後麵條似閃電咁俾我哋吞入肚!花生嘅香氣撲鼻而來,攪開嚟,仲可以見到啲豬肉碎,每條面條都掛住惹味嘅湯汁,實話告訴大家,我連青春都可以為佢賣咗啦!究竟川菜係咪搶咗西餐鋪頭風頭?我講得係厚!咁香辣惹味,走到哪兒都難忘記的美食,你話點捨得唔黎呢?下次還會再來,香港嘅朋友,記得要試喔~味蕾得個大滿足,心情都跟住high起來!👍🌶️🍜

2024-01-27 40 views
呢間人氣川菜餐廳Chilli Fagara已經連續多年獲得米芝蓮美食推介,當日同朋友試左餐廳嘅lunch set✨餐單前菜以麻、辣、燙分類。小編先食燈影牛肉,然後再食麻辣涼拌百合木耳同素棒棒茄子🌶️ 每塊牛肉片都好薄身,口感香脆略帶著微微蒜香;涼拌百合木耳加入四川花椒,爽脆鮮甜,味道充滿層次;最後再食香辣素棒棒茄子,辣度循序漸進,開胃惹味✨湯類:酸辣湯 & 蘑菇蛋花羹酸辣湯可以揀豬肉或雞肉作配料,加入荀絲、木耳絲、蘿蔔絲等,酸辣醒胃;蘑菇蛋花羹味道清甜略帶蛋香,可以中和前菜嘅辣🫶主菜:孜然羊仔柳 & 水煮西冷牛肉(+$118)孜然羊仔柳用上孜然、紅辣椒乾同辣椒粉炒香,表面略帶微焦,肉質軟腍,惹味非常;水煮牛肉連同火爐呈上客人面前,用上軟嫩西冷牛肉,仲有薯粉、酸菜等配料,薯粉吸盡辣湯精華,超正!大家可以自選辣度🌶️ 主食:自製XO醬三色炒米粉(+$50) & 家鄉麻辣燙素菜炒飯(+$50)炒米粉夠乾身,加埋XO醬炒更加惹味👍素菜炒飯正常發揮甜品:薑茶湯圓最後送上薑茶湯圓作結,湯圓以流心黑芝麻作內餡,略嫌外皮厚左少少🤏

湯類:酸辣湯 & 蘑菇蛋花羹

主菜:孜然羊仔柳 & 水煮西冷牛肉(+$118)

炒米粉夠乾身,加埋XO醬炒更加惹味👍素菜炒飯正常發揮

甜品:薑茶湯圓
2024-01-27 29 views
麻辣燙 由2014-2021獲米芝蓮推介,裝修以古典中國風,非常有氣派,以正宗川菜烹調手法製作四川傳統美食! 喜歡食辣嘅朋友,切勿錯過✨午市套餐 每位$348前菜麻: 麻辣涼拌雞絲, 麻辣涼拌百合木耳辣:素棒棒茄子燙: 酥炸秋葵, 燈影牛肉湯類酸辣湯: 酸及辣都好突出,木耳絲好爽口👍🏼蘑茹蛋花羹主菜孜然羊仔柳: 羊仔柳好嫩☺️ 孜然及辣椒爆香後令羶味逼走🌶️覇王蝦球 +$98: 蝦球大隻又爽彈,調味幾惹味🤗主食自家製XO醬三色炒米粉 +$50家鄉麻辣燙素菜炒飯 +$50甜品薑茶湯圓手工中國茶

午市套餐 每位$348

自家製XO醬三色炒米粉 +$50
家鄉麻辣燙素菜炒飯 +$50

手工中國茶
2024-01-14 613 views
這間位於中環蘇豪區的川菜餐廳,連續11年獲得米芝蓮指南推薦,而且有多年米芝蓮🌟一星殊榮,呢日就帶左🌶️麻辣愛好嘅朋友仔來食生日飯。餐廳裝修富中國色彩,氣氛不錯。而餐點亦富特色,令人有驚喜。最貼心餐廳的菜式彈性好高,可以隱形客人需要調節辣度,符合不同人需要,啱晒我呢啲唔係咁食得辣嘅人👍🏻.🍽️Lunch Set $348/位.🔸Appetisers .▪️麻:麻辣涼拌雞絲/麻辣涼拌百合木耳▪️辣:素棒棒茄子▪️燙:酥炸秋葵/燈影牛肉五款前菜都各有特色,有幾款個人特別偏愛。麻辣涼拌雞絲🐔感覺清爽,雞肉肉質嫩滑,微辣醒胃,麻中帶香。素棒棒茄子🍆口感軟腍,配上麻辣花生醬更惹味。燈影牛肉🐮超薄切口感,味道甜甜地,好有特色。.🔸Soup.▪️蘑菇蛋花羹我地怕太辣,所以無選酸辣湯。蛋花羹清清地,加上香菇,味道不錯。.🔸Main Dish.▪️糖醋排骨糖醋排骨🐷肥瘦適中,肉質嫩滑,味道酸甜又醒胃,入面還有菠蘿、荔枝、雜椒,送飯一流。.▪️乾燒魚塊魚塊🐟炸得酥脆,肉質細嫩,味道咸香帶辣,味道不錯。.🔸Rice & Noodles.▪️白飯▪️家鄉麻辣燙素菜炒飯+$50有白飯、炒麵、炒飯選擇,我們選了白飯、炒飯各一,炒飯🍚有
🍽️Lunch Set $348/位

▪️蘑菇蛋花羹

🔸Main Dish
▪️糖醋排骨

▪️乾燒魚塊
魚塊🐟炸得酥脆,肉質細嫩,味道咸香帶辣,味道不錯。

🔸Rice & Noodles
▪️白飯
▪️家鄉麻辣燙素菜炒飯+$50
有白飯、炒麵、炒飯選擇,我們選了白飯、炒飯各一,炒飯🍚有鑊氣,而且粒粒分明,味道麻辣惹味。

🔸Dessert
▪️薑茶湯圓
湯圓大大粒,口感煙韌,入面流心芝麻餡好香濃。

🔸Drink
▪️手工中國茶
花茶🫖茶味甘香,帶點花香,重可解辣。
Type of Meal
Lunch
2024-01-11 39 views
久仰大名川菜「麻辣燙」 麻辣燙連續多年榮獲米芝蓮一星餐廳 食物方面毋庸置疑 餐廳裝潢富有特色 有傳統中國的味道😎🫧午市套餐$348/位🫧APPETISERS 前菜✨麻(二選一)麻辣涼拌雞絲|麻辣涼拌百合木耳✨辣素棒棒茄子🍆✨燙(二選一)酥炸秋葵|燈影牛肉嘗嘗前菜 試齊麻辣燙三種感覺🔥🔥🔥完完全全打開味蕾👅🥣SOUP湯類(二選一)素|酸辣湯|蘑菇蛋花羹酸辣湯酸辣並重 蛋花羹散發陣陣雞湯清甜🥢MAIN DISH 主菜(八選一)素/麻婆豆腐|鐵板蔥爆雜珍菌|回鍋素腩肉|霸王蝦球(3隻 +$98)|糖醋排骨|乾燒魚塊|孜然羊仔柳|水煮西冷牛肉 +$118選了糖醋排骨|乾燒魚塊🐟前者酸酸甜甜送飯一流🍚後者辣得有勁 魚肉嫩滑多肉 兩款我都好鍾意🫶🏻RICE & NOODLES 主食(三選一)包白飯一碗或可選擇自家製XO醬三色炒米粉+$50|家鄉麻辣燙素菜炒飯+$50DESSERT 甜品薑茶湯圓 薑茶驅寒暖胃 湯圓寓意圓滿😍芝麻餡好啱我口味🙆🏻‍♀️套餐配埋花茶🌼嘆杯靚茶渡過一個愉快下午
餐廳裝潢富有特色 有傳統中國的味道😎

素棒棒茄子🍆
✨燙(二選一)
酥炸秋葵|燈影牛肉
嘗嘗前菜 試齊麻辣燙三種感覺🔥🔥🔥完完全全打開味蕾👅

🥣SOUP湯類(二選一)
素|酸辣湯|蘑菇蛋花羹
酸辣湯酸辣並重 蛋花羹散發陣陣雞湯清甜

🥢MAIN DISH 主菜(八選一)

選了糖醋排骨|乾燒魚塊🐟

RICE & NOODLES 主食(三選一)

DESSERT 甜品
薑茶驅寒暖胃 湯圓寓意圓滿😍芝麻餡好啱我口味🙆🏻‍♀️

套餐配埋花茶🌼
嘆杯靚茶渡過一個愉快下午
好幾間連鎖川菜館小編都試過,今次試呢間正宗得嚟🌶️又有西式cocktail嘅餐廳🍸,連續多年米芝蓮推介,招牌好大團火夠晒吸睛,室內裝修又夠中國風🧧,開喺Soho吸引好多外國客人!先送上分別代表麻+辣+燙嘅免費餐前小食,味道由淡到濃開始食起,先由代表「燙」嘅花生🥜,然後係「麻」「辣」嘅青豆同泡菜。🚗 餐廳對出嘅斜坡有幾個咪錶位,但係無一次有機會泊到。1️⃣ 紅油抄手 $118皮薄餡靚,係店內signature之一🫶🏻,豬肉韮菜餡係經典配搭,辣油食到最後帶點麻🌶️,vegetarian可以+$30轉植物肉。2️⃣ 酸菜桂花魚 $488有唔少海鮮選擇,揀個大路野試下先!酸菜魚入面基本嘢有齊,幼身薯粉、芽菜酸菜等,湯底味道可能就反外國人所以偏mild,但都好好食😋,主角桂花魚厚肉大片🐟,真心做到嫩滑爽脆,portion 2-4人share都得,食完唔覺好口渴。3️⃣ 自家製XO醬三色炒米粉 $188餐廳嘅自家製XO醬有得買走🥡,小編無買就特登叫左呢個米粉!Mix蔬菜蛋絲,材料簡單但做得好食唔容易👨🏻‍🍳,米粉濕潤度剛好,條條分明,唔油膩,個人覺得辣d就更加好啦🌶️!4️⃣ Kiwi Spritz $138純粹為左靚

🚗 餐廳對出嘅斜坡有幾個咪錶位,但係無一次有機會泊到。

1️⃣ 紅油抄手 $118

2️⃣ 酸菜桂花魚 $488

3️⃣ 自家製XO醬三色炒米粉 $188

4️⃣ Kiwi Spritz $138
純粹為左靚而叫😂,以pinot grigio 做base,Fresh kiwi🥝配lemon🍋本身已經好refreshing,再加埋mint leaf 同雪碧,多左陣薄荷味🌱,好啱好仔飲!

暫時喺SOHO呢區都無咩川菜,難得呢間環境有特色,食物質素ok又有cocktail,喺呢個地段確實有佢優勝之處。
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐⭐
2023-09-22
$400 (Dinner)
❀ 麻辣燙 #中環 ❀❗️中環米芝蓮推介川菜館 午市套餐只需$348 ❗️——————————————————原來中環大館隔離有間多年獲得米芝蓮推介嘅川菜館🤩餐廳以傳統中式裝修,擺滿辣椒裝飾,仲用上紅色木係傢俬,吸引唔少遊客到訪,假日嚟到全場爆滿👏🏻由重慶師傅烹調出地道川菜,仲會分為麻、辣、燙三種口味,午市套餐都只係$348,食到捧住個肚走🫢.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Lunch Set $348pp♥ 前菜✦ 麻辣涼拌雞絲/麻辣涼拌百合木耳✦ 素棒棒茄子✦ 酥炸秋葵/燈影牛肉前菜非常惹味☺️將辣味仔細分為麻辣燙,仲有素食選擇。當中嘅棒棒茄子尤其出色,加上麻醬甜甜辣辣,忍唔住一口接一口。燈影牛肉亦都做到非常薄脆,好似薯片咁酥脆😍.♥ 湯類✦ 酸辣湯✦ 蘑菇蛋花羹酸辣湯夠晒地道,好酸好開胃,仲要辣辣地,不過未必個個香港人接受到。相反,蛋花湯就清淡得多,亦係整晚唯一唔辣。.♥ 主菜✦ 孜然羊仔柳 ✦ 水煮西冷牛肉+$118超級喜歡佢嘅羊仔柳✨表面微微香脆,肉質口感軟腍,而且用上孜然粉去炒非常香口。水煮牛肉就正常發揮~除咗牛肉之外仲有唔少薯粉、酸菜。不過留意小辣都幾辣㗎,唔食得辣嘅可以叫佢BB辣。.♥ 飯麵
❀ 麻辣燙 #中環 ❀

♥ 前菜
✦ 麻辣涼拌雞絲/麻辣涼拌百合木耳
✦ 素棒棒茄子
✦ 酥炸秋葵/燈影牛肉
前菜非常惹味☺️將辣味仔細分為麻辣燙,仲有素食選擇。
燈影牛肉亦都做到非常薄脆,好似薯片咁酥脆😍

♥ 湯類
✦ 酸辣湯
✦ 蘑菇蛋花羹
相反,蛋花湯就清淡得多,亦係整晚唯一唔辣。

♥ 主菜
✦ 孜然羊仔柳
✦ 水煮西冷牛肉+$118

♥ 飯麵
✦ 自家製XO醬三色炒米粉+$50
✦ 家鄉麻辣燙素菜炒飯+$50
覺得唔使刻意加$50🙈米粉、炒飯正正常常,啲餸菜夠晒香濃,要白飯仲好。

✦ 薑茶湯圓
✦ 手工中國茶
湯圓烹調得好好👍🏻煙煙韌韌唔會過硬過腍。入面仲有大量流心嘅芝麻餡。
另外仲會有杯花茶,解辣靠晒佢!

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 3.9/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
喺香港較為少有嘅高級川菜館,能夠將地道川菜昇華整得精緻😍獲得米芝蓮推介,但午市套餐都只係三百幾蚊,都係唔錯嘅選擇。不過留意番真係幾辣㗎,唔食得辣嘅記住預備紙巾🤣。
於2005年中環SOHO區開業的川菜「麻辣燙 Chilli Fagara 」獲得11年米芝蓮推介,小店相當低調,都係多得同事推介先至有機會book位食。建議一定要預約,去到嘅時候已經坐滿無得walk-in!睇Menu介紹先至更加了解麻、辣、燙三個分別,麻由花椒(Fagara)引起,有麻痺的感覺🥵辣大家都知係刺激🌶️燙則可同麻、辣並存。餐廳的食物亦分為「麻、辣、燙」三大類!開胃之選有酸辣湯,可選豬肉或雞肉,好足料,有啲荀絲、木耳絲、蘿蔔絲等。我地點左「麻」的重慶口水雞和紅油抄手。口水雞係川菜中必備的涼菜之一,雞入口要冰涼🐥雞皮唔肥夠爽口,肉質都唔錯。鋪滿花椒多紅油🌶️的確食落充滿麻的感覺,又唔會好辣,好食到流口水🤤紅油抄手反而無咁麻,不過粒粒飽滿餡料多皮又薄,都幾好食。「辣」點左乾燒魚塊🐟魚的外皮微脆有口感,咬開肉質幾滑,味道惹味。幾鐘意菜式唔會太辣,見有好多枱外國人都食到。主食都有好多選擇,我哋要咗四川擔擔麵🍜湯底濃郁、有花生香味🥜伴着蔥花、豬肉碎,麵條沾滿湯汁,十分美味🤤🔸酸辣湯🔸重慶口水雞🔸紅油抄手🔸乾燒魚塊🔸擔擔麵🔸Salted Booch Lemonade 🔸Royal Rosel

紅油抄手反而無咁麻,不過粒粒飽滿餡料多皮又薄,都幾好食。

🔸酸辣湯
🔸重慶口水雞
🔸紅油抄手
🔸乾燒魚塊
🔸擔擔麵
🔸Salted Booch Lemonade
🔸Royal Roselle

📍#麻辣燙 (#中環美食)
中環蘇豪奧卑利街7號地舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2023-12-04 28 views
SOHO區米芝蓮四川中菜,同行朋友素食者,都覺得唔錯!🔸麻辣素炒手小巧水餃,配上秘製紅油辣汁~皮薄煙韌👍🏻🔸鐵板蔥爆雜珍菌所有菌類爆香,外脆內軟!🔸雜菜鍋巴鍋巴非常鬆脆,不過稍為可惜係雜菜只係蠔油打芡,並非四川口味~🔸香辣椒鹽豆腐有啲似港式避風塘豆腐!豆腐炸得香脆,配上蒜頭、辣椒,非常惹味!總括🔹因為同行素食者原因,未能夠嘗試更多款式,相信葷菜會更加吸引!
SOHO區米芝蓮四川中菜,同行朋友素食者,都覺得唔錯!

🔸麻辣素炒手
小巧水餃,配上秘製紅油辣汁~皮薄煙韌👍🏻

🔸鐵板蔥爆雜珍菌
所有菌類爆香,外脆內軟!

🔸雜菜鍋巴

🔸香辣椒鹽豆腐

2023-11-28 26 views
午餐如果想食豪華啲唔使一定食西餐😛食川菜同樣可以有星級體驗🤩之前都嚟過呢間川菜餐廳幾次,今次係第一次食佢哋嘅午市套餐!總共有成五道菜,好鍾意佢哋嘅前菜有三款選擇,可以試勻餐廳麻、辣、燙嘅主題菜式‼️尤其喜歡棒棒茄子🍆另外仲有麻辣涼拌雞絲都好食㗎,主菜揀咗自然羊仔柳以及糖醋排骨,份量都算好多送飯一流😗加咗錢試家鄉麻辣做菜炒飯,鑊氣十足😳最後仲有湯圓作結😆平日午餐嚟食上菜節奏都啱啱好,唔使驚返唔切公司🤣
2023-11-21 23 views
唔講唔知原來中環區都有米芝蓮川菜料理,由2005年開業,連續11年獲得米芝蓮指南推薦餐廳,呢度嘅菜式同餐廳名字一樣,以麻、辣、燙三味分類,店內環境唔大,裝潢特別,具有特色,絕對值得到訪👍🏻前菜有翡翠水餃,六大粒,外皮好薄,入口滑溜,餡料飽滿,配上蒜蓉醋醬,美味可口😍 之後有土豆絲,簡單但唔容易做嘅菜式,好鍾意呢度用桂花調味,令人感覺十分開胃🤤菜品款式眾多,田園養生菜好大一盤,蘿蔔、蓮藕、木耳、雜菜等混合而成,五顏六色,未食已經覺得好吸引,煮至入味,蔬菜軟硬度適中,唔會過硬又易入口、雜菜鍋粑同樣出色,脆脆米餅可增添口感,兩款各有千秋,值得一試🫣主食有檸檬雞塊,雞肉嫩滑多汁唔嚡口,粒粒大細適中,一口一粒,老少咸宜,搭配酸甜嘅檸檬,開胃又好味道呀!最後有木須薄餅,大大力推介,配料要咗鴨,香油味突出,粉絲吸飽醬汁,搭配三色椒,再用麼麼皮包住,超正😌