Restaurant: Choi Fook Royal Banquet (Auto Plaza)
Info:

2024-11-08 1247 views
今日經過尖東,想搵間酒樓飲茶,飲咗一陣,就諗起呢一間彩福酒樓!記得之前試過呢間酒樓啲嘢唔錯,而且早上11點就開門,喺尖沙咀部份酒樓都要12點先開,所以今日決定嚟呢間飲茶!佢位於14樓,地方都幾闊落,唔會好似有啲酒樓咁好迫!而且地方好大,所以可以容納好多枱,飲茶搵位係唔錯,起碼唔使等咁耐!今次都係嗌啲大路點心,叫咗個推介點心—鮑魚燒賣,呢個正常好食,不過其實個鮑魚都係攞嚟裝飾,我最緊要都係試吓佢個燒賣係咪好食?都唔錯!食得出係剁豬肉,唔係絞碎嘅豬肉!另外都試咗其他點心,包括蝦餃、鳳爪、鮮蝦腸粉、叫咗春卷、麻辣牛肚同埋個叉燒!啲點心係正常好食,只不過我覺得個腸粉同埋燒賣啲皮有啲厚,如果薄返啲就更加好,但我特別推介佢嘅叉燒,真係拍得住出邊燒味舖,同酒店中菜嘅叉燒!仲有一個都好好食,就係炸魷魚鬚,真係即叫即炸,而且佢嗰炸漿好薄,啱啱好包住魷魚鬚,加上佢份量好多,呢個真係好抵食!大家有機會過嚟試吓!

蜜汁叉燒
炸魷魚鬚
麻辣牛肚
鳳爪
蝦餃王
蜜汁叉燒
炸魷魚鬚
2024-10-17 1678 views
昔日因裝修未能食飯,到八月重開清蒸龍躉斑肉質鮮嫩,鮮美的海味與清蒸的淡雅相得益彰,保留了魚的原汁原味。蜜梅柚子京燒骨醬汁香甜,結合了蜜梅的酸甜與柚子的清香,燒骨外焦內嫩,口感豐富,令人垂涎欲滴,雖然遲左少少黎,但香脆可口。金牌燒肉蜜味叉燒叉燒外皮焦脆,內裡肉質柔軟,蜜糖的甜味與香料的香氣完美融合,如果燒肉口感更豐厚會更佳。蒜蓉粉絲蒸扇貝這扇貝鮮甜但肉質較韌然而蒜蓉香濃,粉絲吸收了海味與蒜香的精華,關係加返少分。
昔日因裝修未能食飯,到八月重開

清蒸龍躉斑

蜜梅柚子京燒骨

金牌燒肉蜜味叉燒

蒜蓉粉絲蒸扇貝
2024-09-26
$290 (Dinner)
  • 清蒸沙巴龍躉斑
  • 蜜梅柚子京燒骨
2024-10-08 1904 views
舊同學聚餐,除了香港的,亦有來自加拿大及澳洲的,共十六人。原本想訂I square個間,但是無位,只有移師尖東安達中心。首先,是地點不好找,出了地鐵,轉來轉去,終於揾到安達中心,要行落地牢,再轉入面乘搭電梯,非常麻煩。其次,環境差太遠,沒有免費泊車,十六人坐在大堂,要分開兩張枱坐,我們點了兩個八人套餐。週六,日要加錢,加一服務費整體而言,尖東這間店,地點環境没有I square 佔盡優勢,食物質素亦遜於I square店,個人從來相信一分錢一分貨,食物質素算是對得起這個價錢吧。
舊同學聚餐,除了香港的,亦有來自加拿大及澳洲的,共十六人。

週六,日要加錢,加一服務費

上湯焗澳洲龍蝦

2024-10-05
Type of Meal
Dinner
2024-09-13 1558 views
這家位於尖沙咀的中式酒家,地理位置便利,讓人輕鬆抵達,進入後更能感受到溫馨的氛圍,適合聚餐。首先,我點選了石鍋X0醬煎腸粉。腸粉外皮柔軟滑嫩,搭配香濃的X0醬,味道層次豐富,醬香與腸粉的柔滑相得益彰。石鍋的熱度保持了腸粉的溫度,每一口都是熱氣騰騰。接著是潮式涼瓜燒骨腩煲,這道菜品讓人驚艷。涼瓜切片厚實,與燒得入味的骨腩一同慢燉,湯汁濃郁,帶有淡淡的香料味,涼瓜的清爽與骨腩的豐富肉香完美結合。然後是香酥黑天鵝,鹹水角的餡料,造型獨特,外皮漆黑色酥脆,裡面包裹著鮮美的餡料,口感層次分明。每一口都能感受到酥脆外皮與豐富內餡的絕妙搭配,十分驚喜。最後,甜品的部分,我選了原個椰皇燉燕窩。椰皇的清甜與燕窩的滑嫩相融合,湯汁清爽,令人心情愉悅。這道甜品不僅美味,還彷彿是一種滋補,為整餐畫上完美的句號。

嘩😍,是我最愛的麻糬月餅呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!! 原來今年 🌟 彩福集團𝐂𝐡𝐨𝐢 𝐅𝐨𝐨𝐤推出全新的 【 迷你月餅禮盒 🎁 】 ,有𝟔個月餅,共𝟑款口味,包括: 香芋黑玉麻糬、茉莉花白玉麻糬 及 朱古力軟心奶黄🍫,一次過滿足你𝟑個願望。麻糬煙煙韌韌,朱古力味好香濃,香芋味則是我的最愛🔥,各有特色,值得試試~ 早鳥優惠低至$𝟐𝟕𝟎,快點預訂啦🥳~•
嘩😍,是我最愛的麻糬月餅呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!

早鳥優惠低至$𝟐𝟕𝟎,快點預訂啦🥳~

2024-06-17 2500 views
彩福皇宴位於尖沙咀東安達中心,餐館裝潢融合中式傳統元素,營造溫潤典雅氣氛。菜品選用優質食材,烹飪工藝講究,呈現出融合創新與傳統的中華美饌。豐富菜單涵蓋粵式點心、時令佳餚,滿足不同饕客的需求。侍應細心照應,為賓客呈現精緻用餐體驗。無論商務宴席或家庭聚會,彩福皇宴都是值得細細品味的極致餐飲之選。 ❤️棉棉兔蘿蔔酥蘿蔔酥外層酥脆可口,內餡濃郁香甜,外形自然生動,呈現出趣味與精緻。棉棉兔造型可愛似兔子,柔軟如棉花糖,口感豐富。中間更有鵪鶉蛋,而下面就用了綠色麵條做草地,三者搭配得宜,是味蕾與視覺的雙重享受。 ❤️香茜牛肉腸香茜牛肉腸粉皮薄,內餡豐富鮮美。香茜氣息馥郁,牛肉鮮嫩,香甜適中,口感滑順綿密。這道腸粉不僅味道出眾,更展現了粵式點心的精湛功夫。 ❤️蟹籽燒賣皇蟹籽燒賣皇皮薄如紙,內餡飽含豬肉與鮮蝦,與蟹籽相得益彰。即使尚未到鮮蟹季節,也能享受到滿溢的海鮮風味。口感軟嫩濃郁,令人回味無窮。 ❤️鮮竹牛肉球鮮竹牛肉球香氣四溢,肉質鮮嫩多汁,配合脆嫩竹筍口感層次豐富。牛肉肉質飽滿。下層腐竹質感豐富,搭配喼汁更添滋味。每一口都讓人難忘。 ❤️鮮蝦菜苗餃鮮蝦菜苗餃薄如蝶翼,蝦肉飽滿Q彈,與嫩綠菜葉交相輝映。

❤️棉棉兔蘿蔔酥

❤️香茜牛肉腸

❤️蟹籽燒賣皇

❤️鮮竹牛肉球

❤️鮮蝦菜苗餃
鮮蝦菜苗餃薄如蝶翼,蝦肉飽滿Q彈,與嫩綠菜葉交相輝映。蝦肉鮮甜汁多,菜葉清脆爽口,層次豐富滋味俱全。

❤️彩福蝦餃皇
蝦餃外薄如紗,內餡飽滿鮮甜。每一口都能品嚐到蝦肉的彈牙脆嫩,以及調料與蝦肉完美融合的香醇滋味。酒樓在做優惠,平日價錢只需要一蚊就可享用。

❤️芝心海皇千絲春卷
春卷外酥內軟,層層米粉絲吐出清脆響聲。入口即融的芝士與彈牙鮮甜的蝦肉交織出濃郁鮮香,回味悠長令人欲罷不能。酥脆外衣配上綿密芝心及海鮮餡料,定能滿足味蕾的挑剔品位。
2024-06-16
$150 (Lunch)
  • 棉棉兔蘿蔔酥
2024-05-29 2855 views
來到尖沙咀東的彩福皇宴,地方非常之大,座位又充足,裝潢佈置絕對合適作為宴會場地之選。雖然前來不是為了婚宴,但晚飯小菜都非常吸引。單單是必食12道風味和真味小食,都足夠叫滿一枱食物。還有地道燒味、港式小菜、素食、炒粉麵飯、湯羹和酒水,都已經有很多菜式選擇。12道風味小菜如此吸引,就決定試一試。入座先開茶 HKD17/人,一般茶葉都有供應,選上香片都不錯。點好美味菜式,決定要個白飯伴吃 HK17/碗。這夜入座率甚高,所以小菜都要等候一點時間。八味黃金豆腐粒 HKD68,雖然沒有醋汁供應,但只吃黃金豆腐粒,豆腐滑溜,八味又有惹味,送酒或送飯一流。得奬酒香蝦腰蒸蛋 HKD108,用上鮮蝦、蕃茄蒸滑蛋,再加點櫻花蝦乾,賣相非常吸引。蒸蛋入口滑溜無比,又吃到櫻花蝦咸香,鮮蝦鮮甜,同樣送飯吃一樣美味。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 HKD128,咕嚕肉外脆內軟,用上腩肉炸香,所以肥瘦各一半,口感不錯。加上鮮菠蘿炒,漿汁酸酸甜甜非常開胃。

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 得奬酒香蝦腰蒸蛋
  • 鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 八味黃金豆腐粒
2024-04-28 2661 views
呢間酒樓頗新淨頗大間,裝修光潔明亮,酒樓的樓底很高,可能因為是專門做婚宴場地,餐具都乾淨衛生,侍應亦頗多人,招呼也親切有禮,香酥黑天鵝(2件)呢個香酥黑天鵝係攞獎嘅,真係整得好精美,打卡一流, 而且裏面嘅餡料亦都好香好豐富,個人認為呢款點心係必食,(小食) 麻香牛蒡金錢牛肚絲呢個小食份量不少,味道唔會太辣,爽脆嘅牛蒡配上彈牙嘅金錢牛肚絲,少麻辣,很開胃,原粒瑤柱魚翅湯餃(位上)(1盅) - $55呢個原粒瑤柱魚翅湯餃勁足料,除咗有原粒瑤柱之外,仲有厚肉嘅冬菇,金華火腿同埋魚翅,湯的味道亦不會過咸,很好,原個椰皇燉燕窩(1個) - $52原個椰皇燉燕窩也是必點的甜品,燕窩份量不少,而且燉蛋白非常嫩滑,味道又不會太甜,絕對是為這頓午餐畫上一個完美的句號。

香酥黑天鵝(2件)
呢個香酥黑天鵝係攞獎嘅,真係整得好精美,打卡一流,
香酥黑天鵝(2件)
而且裏面嘅餡料亦都好香好豐富,個人認為呢款點心係必食,
1935 views
2080 views
1971 views
2024-04-17 1723 views
放工同父親大人去尖沙咀食晚飯,阿爸話唔想食西餐,無問題,搵間酒樓食中菜!見到尖東有間彩福皇宴在尖東安達中心,地點方便又唔怕路面人迫人,決定試下。入到酒樓見到坐了半滿不用等位,整體都很乾淨,枱興枱之間又唔會坐到好迫,感覺舒服。有張落單紙有超值海鮮孖寶、三寶介紹,我哋點了龍躉孖寶$298。翡翠炒龍躉斑球鑊氣炒菜出先,大大碟炒龍躉斑球,有8大塊,每塊都係有厚度的,咬落口大啖肉,炒得剛好魚肉唔鞋口,而且魚肉連著厚厚的膠質魚皮,滿滿的骨膠原!西蘭花都有驚喜,快炒保持爽脆,而且唔會油膩。配埋白飯食一流。古法蒸龍躉斑頭腩斑頭腩有10件以上,肉質比斑球的油脂分布多一點,充滿魚油香,部分有少許大條魚骨,阿爸更喜歡這一碟,可能因為落了豉油味道比炒斑球更濃郁些,而且斑頭腩更軟滑啱老人家。每人一大碟魚加白飯,食到飽飽好滿足,而且食魚肉比食紅肉更健康,想下次試吓其他海鮮孖寶餐!

翡翠炒龍躉斑球

古法蒸龍躉斑頭腩

2024-04-10
$200 (Dinner)
2024-04-11 1241 views
尖沙咀安達中心的彩福皇宴,餐廳裝修精緻,座位寬敞舒適,婚宴、朋友聚會的好地方。Menu都頗多選擇,尤其是今晚特價金牌脆皮燒雞,原價半隻車130,今晚$38,抵食。 金牌脆皮燒雞$38,燒雞見到外表已經非常吸引,啡金的顏色,皮脆肉滑,而且多汁。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉$120,粉皮不厚,肥瘦均勻,口感外脆內爽,甜酸味剛好消減油膩感,很惹味!真味帶子小炒皇$118,小炒皇是韭菜花,加入很多配菜,有帶子、蝦幹、腰果、菜葡、青紅椒……,帶子鮮甜,小炒翠綠,炒得夠鑊氣,口感爽脆,多重口味,是真.滋.味!!甜品紅豆桂花糕,外表切成心形好可愛,少少煙韌口感,不太甜。凍楊枝甘露,兩個甜品中最喜愛楊枝甘露,少少煙韌的西米,還食到一粒粒的芒果,及少少酸的柚子肉,又香又甜。

甜品紅豆桂花糕,外表切成心形好可愛,少少煙韌口感,不太甜。

2024-04-04 1090 views
第一次來呢間。在網上看見晚市套餐優惠試了$2480 的圍餐 去到現場 人數不多。OK 不太嘈吵。 菜式出來唔錯喎。菜式有點特色 不算太傳統來來去去個幾味, 個壽包有成果鹹蛋黃 真係驚喜。柚子薯仔骨個個都讚好
2024-03-28 1934 views
同屋企人食飯揀咗呢一間中式酒樓,位置喺尖沙咀夠晒方便,而且酒樓都好大,啲枱唔會好密,環境裝修都幾靚。我哋見而家酒樓做緊一個龍鳳雙輝優惠好抵食,分別係$88 1條清蒸生猛龍躉同埋$38半隻炸子雞。我哋四個人可以叫一款,如果再多啲人六位可以叫晒兩款。金沙黃金蝦拼南瓜 $108呢個做小食送啤酒一流,黃金蝦好香脆,連殼都食埋,鹹蛋黃加牛油甘香甘香,惹味惹味。金沙黃金南瓜都好好食,炸南瓜好粉好甜,配上鹹蛋黃金沙好夾。得獎叉燒(小食) $88呢度嘅叉燒係得獎菜,我哋當然要試吓,就揀咗分size細細的小食。叉燒上枱熱辣辣,都有七八件,蜜糖味香,叉燒醬調味好好,而且肉質好鬆化,唔怪得之攞獎啦。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 $120呢個份量好足,色彩繽紛。咕嚕肉雖然望落去比較濕,炸得唔係好夠咁樣,但係原來每一粒肉都包住好多醬汁,甜甜酸酸好醒胃,肉應該係半肥瘦,所以好鬆化,一啲都唔會乾柴。鮮菠蘿好甜,食完啲肉又食吓菠蘿越食越開胃。X0醬野菌蘆筍炒帶子 $118帶子大大粒,幾厚肉,火候啱啱好,咬開超嫩滑。XO醬好惹味,炒野菌好好味,蘆筍都幾多,但係略嫌唔夠嫩有啲有筋,不過味道係好好嘅。清蒸沙巴龍躉斑 1斤2両 $88呢

金沙黃金蝦拼南瓜 $108

得獎叉燒(小食) $88

鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 $120

X0醬野菌蘆筍炒帶子 $118

清蒸沙巴龍躉斑 1斤2両 $88
呢個優惠我哋梗係唔可以執輸啦,寫明係一斤二兩嘅生猛龍躉,條魚好新鮮,魚肉白雪雪,蒸得火候啱啱好,幾滑而且夠鮮唔腥,沾上蒸魚豉油食仲正。

瑤柱鮮蝦雞粒福建飯 $138
呢個福建炒飯都好足料,除咗有啲蝦粒,仲有帶子粒、瑤柱、雞粒、一啲蔬菜粒,蛋炒飯底炒得粒粒分明,充滿蛋香,配埋上面嘅餸料一齊食,好佐飯。我忍唔住食咗兩碗。
Type of Meal
Dinner
2024-03-28 1015 views
農曆新年之後,好少同家人食中菜晚飯,突然有啲掛住酒樓中菜嘅味道。今晚就同家人來到尖沙咀呢間彩福皇宴食晚飯。酒樓有幾款菜式例如蒸龍躉$88同埋脆皮雞半隻$38做特價都好吸引。得獎叉燒王(小食)$88得奬菜式味道果然不錯,叉燒微暖,蜜汁輕輕包裹着,燒得少少燶邊,肉質軟腍。清蒸生猛龍躉班$882-5人可選一款特價菜,我哋揀咗呢款,呢個特價菜真係好抵,條龍躉班新鮮,大大條。魚肉白雪雪又滑,配埋蔥絲及調味剛好的蒸魚豉油,好鮮味。金沙黃金蝦拼南瓜$108呢碟餸好邪惡,咁鹹蛋黃包住晒大蝦同埋南瓜,鹹蛋黃超甘香綿密,鹹香鹹香,超正。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉$120份量好大,咕嚕肉肥瘦適中,肉質腍滑,酸甜惹味好佐飯,菠蘿鮮甜多汁加上車厘茄,令菜式清爽不少。XO醬野菌箭筍炒帶子118 帶子大粒鮮滑,XO醬提鮮。野菌露筍炒得有鑊氣又惹味。如果露筍再嫩d,就更爽脆了。瑤柱鮮蝦雞粒福建炒飯$138賣相好吸引,配料豐富加上醬汁鋪滿在粒粒分明的蛋炒飯。配料有雞粒,蝦粒,帶子粒及冬菇粒等。

得獎叉燒王(小食)$88

清蒸生猛龍躉班$88

金沙黃金蝦拼南瓜$108

鮮菠蘿拔絲咕嚕肉$120

XO醬野菌箭筍炒帶子118

瑤柱鮮蝦雞粒福建炒飯$138
2024-03-10 1165 views
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅原隻鮑魚燒賣皇 3件$46叉燒腸粉$45豉汁香芋蒸排骨$40石鍋珍菌百福豆腐$64茶芥$17/位🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅假日去咗食點心,酒樓地方大座位多,我哋坐咗去偏廳幾舒服。我哋叫咗幾個點心一齊食。原隻鮑魚燒賣皇呢款燒賣皇面上有隻小鮑魚,燒賣大大粒,仲有蝦。叉燒腸粉,腸粉皮好滑,叉燒肉有蜜汁。豉汁香芋蒸排骨,排骨肉質腍身,配上豉汁同香芋幾豐富。石鍋珍菌百福豆腐熱辣辣,石鍋入面有珍菌同豆腐,豆腐入味又夠滑。

🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
原隻鮑魚燒賣皇 3件$46
叉燒腸粉$45
豉汁香芋蒸排骨$40
石鍋珍菌百福豆腐$64
茶芥$17/位
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅

假日去咗食點心,酒樓地方大座位多,我哋坐咗去偏廳幾舒服。

叉燒腸粉,腸粉皮好滑,叉燒肉有蜜汁。
豉汁香芋蒸排骨,排骨肉質腍身,配上豉汁同香芋幾豐富。

今次同班Friend去咗彩福皇宴撐場,講真,呢度嘅食物真係令人驚喜不斷!首先,嗰兩隻龍蝦煮得啱啱好,軟綿綿嘅淮山麵攞嚟吸曬龍蝦嘅精華,入口即溶,味道鮮甜得嚟唔膩口🦞。而嗰盅足料嘅鷄煲鮑翅,湯頭濃郁,每一啖都食得到嗰股海鮮嘅鮮甜同埋雞湯嘅甘香,實在過癮🍲。記得嗰碟懷舊金獎叉燒,喂~啖啖肉,嘴裡嘅肥瘦比例啱得嚟唔膩,叉燒腍滑得來又唔失嗰份燒味,肚仔忍唔住一塊又一塊😋。而啲美國桶蠔,外皮金黃香脆,裡面鮮美肥嘟嘟,真係太正喇!講到嗰魚香茄子肉鬆煲,味道啱晒我口味,熱辣辣嘅茄子夾埋肉鬆,每一啖都咸香四溢!至於嗰原個椰皇燉燕窩,滋味滿分,食完之後滿足到唔得喇🥥。最後,嗰涷楊支甘露,甜甜地解返個膩,完美收尾!彩福皇宴呢次真係幫我地搞掂咗成場晚餐,每一樣都係心頭好,下次攞定班Friend再嚟過!👍🍴🎉