.大埔|太和路旁 celebrating summer 洋食屋.1️⃣ 和牛漢堡蛋包飯 🐮🍳▫️▫️▫️▫️▫️▫️伴有黑椒汁|但多加就有點over 🆖蛋包飯 🍙 蕃茄炒飯底|完全綿密的蛋皮和牛漢堡的餘溫 分散在 米粒與蛋皮間湯匙 🥄 翻開蛋包|直直流出蛋漿漢堡 煎香脆皮 有油脂感 又有咬勁和牛香 配 微甜 卻粒粒分明飯底完全不膩|再加上 🥕和風沙律🥗 口感變化又豐富2️⃣ 香草牛油大蜆意粉 🌿🍝▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️改用當季食材|大蜆改為 🟢 青口配上新鮮 🧚🏻‍♀️ 聖女蕃茄🥫 酸甜酸甜 🆙 極滿意手工扁意粉 🤞🏻 絕對有嚼勁 又掛汁蕃茄 🆚 青口 🆚 香草|經典組合 👍🏻.3️⃣ 蟹肉忌廉可樂餅 🦀🟠▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️炸得金黃鬆脆|飽滿蟹肉漿 同脆皮有反差感微溫 一口咬一半 配上茄漿解膩|三塊好似有啲唔夠.🍮 宇治金時盛合 🍮▫️▫️▫️▫️▫️▫️紅豆|布甸|福餅|蛋捲|抹茶粉 抹茶凍 紅茶凍|🥇 布甸 濃厚蛋味 唔太甜 超滑口🥈 一大匙半烹透紅豆泥 多層次的甜🥉 福餅 煙煙韌韌 內裡忌廉塞好塞滿.🥤 夏日海洋梳打 🌊🍒🥤 冰 紅豆牛乳 🥛🫘▫️▫️▫️▫️▫️▫️細細杯 唔係死甜|梳打輕輕釋放出氣泡|飲一口就係舒服北海道牛乳 配合熟綿嘅
1️⃣ 和牛漢堡蛋包飯 🐮🍳

蟹肉忌廉可樂餅
香草牛油大蜆意粉
夏日海洋梳打 紅豆牛乳
2024-08-25
$250 (Lunch)
和牛漢堡蛋包飯
蟹肉忌廉可樂餅
香草牛油大蜆意粉
夏日海洋梳打 紅豆牛乳
  • 日式布甸
🤤日洋系喫茶店~都有日本feel架#唐揚炸雞 🍗❣️炸雞係南蠻風🤩炸雞先用醬油、醋、糖調和出鹹甜酸的滋味😊再配上塔塔醬🤤超級邪惡惹味😈一定要趁新鮮食!炸雞仲脆架‼️必點之選HKD88#特大之海老蛋包飯 🍛🍤❣️炸海老夠特大🤗蛋包飯既重點—— 蛋!夠滑~包住炒過既茄汁飯🤭仲有龍蝦汁😍份量夠兩個人食😎HKD137#炸軟殼蟹扁意粉 🍝🦀扁意粉超級Creamy😋好少見到炸軟殼蟹個🦀形狀咁出😌切落去竟然有汁爆出嚟😳香脆唔腥~如果多份鹹香會更好HKD98#蒜香蕃茄煮青口鍋配香草薯條 🥘🍟青口疊到成座山咁😲份量超多~青口size都唔算細😬蒜香蕃茄汁同青口幾夾😉食食下仲有好出既芫茜味🤪唔鐘意芫茜既fafafoodie 下次要走茜先得🙈薯條用左一種特別既脆漿🍟令薯條份外香脆HKD165#岩燒芝士多士 🧀🍞多士軟熟配上芝士同巴馬火腿😗食得出唔係普通片裝芝士咁簡單HKD68#焙茶麻糬沙冰 🥤焙茶濃郁,麻糬軟糯好好食🤤可惜得1粒麻糬🥹HKD52#青森蘋果梳打 🧃天氣咁熱,飲返杯蘋果梳打夠清爽~HKD45加一服務費喫茶ちょうぼ@choubo_kissaten#fafafoodie_大埔
🤤日洋系喫茶店~都有日本feel架

焙茶濃郁,麻糬軟糯好好食🤤可惜得1粒麻糬🥹
HKD52
焙茶麻糬沙冰

#青森蘋果梳打 🧃
天氣咁熱,飲返杯蘋果梳打夠清爽~
HKD45
青森蘋果梳打

加一服務費
喫茶ちょうぼ
@choubo_kissaten
#fafafoodie_大埔

唐揚炸雞
炸軟殼蟹扁意粉
進入冬季,必來一場「喫栗饗宴」,細味品嚐當造金粟食材,暖笠笠過聖誕🧑‍🎄🔸初雪芝士蛋包飯 $145完美欖形綿密蛋包飯,切開後,蛋漿從兩旁流瀉把炒飯覆蓋,畫面治癒😍厚切漢堡與炒飯和蛋皮之間,和牛油脂、芝士香與雞蛋的柔嫩交融,彷彿初雪般融化在口中❄️🔸味噌奶油茄子煙肉意粉 $105煙肉的香氣和茄子的鮮嫩相得益彰,搭配上濃郁的味噌奶油醬🍝,每一口意粉都充滿了煙肉的鹹香和味噌的濃郁,巧妙結合👍🏻👍🏻🔸烤焗味噌奶油杏鮑菇 $38杏鮑菇經過烤焗處理,內裡鮮嫩多汁,再加上味噌奶油醬的調味,整道菜香氣四溢🤤🤤🔸醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 $185份量超多! 雙貝鍋中有蜆和青口🐚,size相當不錯,鮮甜味十足☺️,與清酒🍶既香醇融合得恰到好處,再搭配上香草薯條,更添一份香脆口感。🔸和栗栗子布甸喫茶盛盒 $122一道以栗子為主要食材的精緻甜點😍一見傾心❣️盛盒包括香濃栗子布甸🌰,口感細膩,入口即化,仲有栗子卷蛋🌰,每一啖都能嚐到栗子巴既天然甜香。整個盛盒設計精緻,係視覺美味享受🥰🔸寒冬甘栗咖啡 $68🔸夏日海洋梳打 $48 濃郁的咖啡香氣中透著淡淡的栗子甜味,寒冬裡喝上一口,暖意直達心底🩵 清爽的梳打飲品,配

🔸初雪芝士蛋包飯 $145

🔸味噌奶油茄子煙肉意粉 $105

🔸烤焗味噌奶油杏鮑菇 $38

🔸醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 $185

🔸和栗栗子布甸喫茶盛盒 $122

🔸寒冬甘栗咖啡 $68
🔸夏日海洋梳打 $48
清爽的梳打飲品,配合夏日海洋風味,即時充滿清新活力💪🏻

2025-01-02 0 views
呢間棕木色裝潢嘅日式喫茶店,燈光,設計都好有氣氛,坐得幾舒服喫茶2人套餐幾抵食 $568 可以額外追加甜品,飲品🍸我散叫左初雪芝士蛋包飯 $145 一大塊嘅蛋奄列,個皮煎得好薄,輕輕𠝹開,半流心嘅蛋湧出來,好滑好香蛋味蛋下面係厚度十足嘅牛肉漢堡,肉質鬆軟好juicy蕃茄炒飯底,裡面有啲雜菜,撈埋濃濃嘅芝士汁&滑蛋食,味道帶點鹹香味噌奶油茄子煙肉意粉 $105 意大利粉軟硬度適中,意粉裡充滿咗芝士碎,食到好香嘅奶油味再加上淡淡嘅味噌豆香味,煙肉煎得幾香脆,茄子食落軟綿綿烤焗味噌奶油杏鮑菇 $38味噌咸咸地,杏鮑菇切到薄片咬落爽口,加埋香草食都幾香醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 $185新鮮嘅青口、大蜆煮埋一鍋,散發着淡淡的海鮮甜味,加上少少清酒嘅餘香,令人不禁食完一隻再一隻配有香脆的香草幼薯條,幾爽脆和栗栗子布甸喫茶盛盒 $122呢個甜點好吸晴,聞到好香嘅栗子甜香味布甸滑溜又有蛋香味,係燒布甸嚟,底層有蛋糕而且好鬆軟盛盒仲包埋栗子卷蛋中間有厚厚嘅忌廉,仲夾着好多嘅栗子蓉,每一啖都食到果實嘅香甜寒冬甘栗咖啡(凍) $68栗子蓉浸係凍咖啡當中,成個感覺好有冬日氣氛咖啡帶點偏果味,有一點點苦咖啡嘅

喫茶2人套餐幾抵食 $568
可以額外追加甜品,飲品🍸

我散叫左
初雪芝士蛋包飯 $145
蛋下面係厚度十足嘅牛肉漢堡,肉質鬆軟好juicy

味噌奶油茄子煙肉意粉 $105

烤焗味噌奶油杏鮑菇 $38
味噌咸咸地,杏鮑菇切到薄片咬落爽口,加埋香草食都幾香

醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 $185
配有香脆的香草幼薯條,幾爽脆

和栗栗子布甸喫茶盛盒 $122
呢個甜點好吸晴,聞到好香嘅栗子甜香味
布甸滑溜又有蛋香味,係燒布甸嚟,底層有蛋糕而且好鬆軟

寒冬甘栗咖啡(凍) $68
栗子蓉浸係凍咖啡當中,成個感覺好有冬日氣氛
咖啡帶點偏果味,有一點點苦
咖啡嘅苦味同栗子嘅甘甜味互相融合

二番甜薯牛乳 $58
兩款蕃薯蓉加入牛乳中,係紫薯、黃薯嘅配搭,口感香甜,配上牛乳,飲落去感覺順滑
2024-12-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 初雪芝士蛋包飯
  • 烤焗味噌奶油杏鮑菇
  • 和栗栗子布甸喫茶盛盒
「喫茶ちょうぼ」係大埔🚇一間好有特色嘅日式西餐廳🍴,裝修以木質為主,充滿日式復古喫茶店🍹風味,啱晒打卡,而且佢哋餐牌📋會根據唔同季節去調整,經常有新🎊菜式,而且都幾好味!呢度有唔少特色🍸飲品,依家冬季佢哋就出咗寒冬🌰甘栗咖啡,甘栗嘅香甜同咖啡☕️嘅苦澀完美結合,可冷可熱,充滿❄️冬日特式。紅豆抹茶入面有唔少🫘紅豆原粒,紅豆同抹茶🍵嘅搭配一向都係夾,紅豆嘅甜同抹茶嘅☺️清香互相輝映,好有日本🇯🇵風味。烤焗味噌奶油🍄杏鮑菇食落香口爽滑,🤤配埋味噌同奶油嘅濃郁味道,😍真係愛菇人仕必食呀。醇厚🍶清酒煮雙貝鍋配香草薯條🍟。呢個配搭都幾新鮮,雙貝鍋🍲入面係青口同埋蜆,加上🍶清酒嘅醇厚香氣入口十分鮮甜😋,配埋脆卜卜嘅香草薯條,🍟係一個新奇又好味嘅組合。初雪❄️芝士蛋包飯周圍淋上初雪白的🧀芝士忌廉,加上柔滑有蛋香嘅半熟🥚滑蛋同埋又厚又多汁嘅漢堡扒🍔,入口充滿層次好好味👍。味噌奶油🍆茄子煙肉意粉融合咗日式🇯🇵味噌同西式奶油嘅味道,加上茄子同🥓煙肉,口感豐富,🍝味道獨特。和栗🌰栗子布甸喫茶盛盒充滿冬日❄️風味,栗子布甸綿密香甜,🍮唔會太甜膩,栗子卷蛋味道香軟🥰,和栗味出眾,加上有心思嘅擺盤🤩,令視覺同味覺都好滿足。

Type of Meal
Dinner
日式昭和時期裝潢的餐廳🤎整間店都是咖啡色、墨綠色的色調,很喜歡這種復古但又不會太過花俏的風格,讓人感覺很舒服、很休閒。享受處於這種氛圍之中🤍(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)牛肋條咖哩蛋包飯 $130裡面是番茄醬炒飯🥫有紅蘿蔔🥕翠玉瓜🥒洋蔥🧅粒,飯偏濕潤,帶有甜甜的番茄醬味。蛋包明太子意粉$112很掛汁,還有一些秀珍菇。蠻好吃,但吃久可能會覺得膩。杏鮑菇店員最喜歡的小食!味道蠻濃,但太油了。不過是杏鮑菇先生,那我還是喜歡他。甜品🍮裡面還有層布丁,裡面的提拉米蘇若以提拉米蘇來比秤,會有點不合格。但搭配上面的布丁、外層的栗子泥這組合是好吃的!

牛肋條咖哩蛋包飯 $130

蛋包明太子意粉$112
很掛汁,還有一些秀珍菇。蠻好吃,但吃久可能會覺得膩。

杏鮑菇

甜品🍮

• 日式紅酒燉牛肉蛋包飯
1K
2024-12-30 172 views
和風cafe best 喫茶店由食物到特飲到餐具也洋溢著昭和風像踏進時光機回到美好的年代餐廳menu隨著季節會推出限定最近是秋冬的栗子,白雪芝士和暖胃清酒餐牌有一幅松鼠的水彩畫,超可愛初雪芝士蛋包飯日系蛋包飯,切開依然有豐富的蛋汁下面是一塊厚厚的漢堡扒冬日感是周圍的白雪般的芝士非常creamy味噌奶油茄子煙肉意粉味噌奶油調味帶點和風的甜味最近多了在家自煮,也多用了味噌呢烤焗味噌奶油杏鮑菇同樣也是味噌奶油調味簡單是最好的!醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條清酒味不算濃密,不用怕醉倒蒜蓉味挺香至於為什麼配薯條我是不太get因為汁是稀稀的那種沾來吃不是不可但薯條不怎掛汁吧😅和栗栗子布甸喫茶盛盒甜品是必須點這款!必須!!一碟有齊昭和風布甸和忌廉蛋卷太豐富了吧!栗子軟綿綿的🌰寒冬甘栗咖啡我猜熱飲版本會更合適(?)是日奶泡機故障所以只供冷飲栗子跟冰咖啡相性50%味道不錯的但飲管喝不到栗子有點少可惜環境滿分,服務到位這邊最近開了名牌抓娃店路過便進來試試吧👍
和風cafe best 喫茶店
由食物到特飲到餐具也洋溢著昭和風
像踏進時光機回到美好的年代
餐廳menu隨著季節會推出限定
最近是秋冬的栗子,白雪芝士和暖胃清酒
餐牌有一幅松鼠的水彩畫,超可愛

初雪芝士蛋包飯
日系蛋包飯,切開依然有豐富的蛋汁
下面是一塊厚厚的漢堡扒
冬日感是周圍的白雪般的芝士
非常creamy

味噌奶油調味帶點和風的甜味
最近多了在家自煮,也多用了味噌呢

同樣也是味噌奶油調味
簡單是最好的!

醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條
清酒味不算濃密,不用怕醉倒
蒜蓉味挺香
至於為什麼配薯條我是不太get
因為汁是稀稀的那種
沾來吃不是不可但薯條不怎掛汁吧😅

和栗栗子布甸喫茶盛盒
甜品是必須點這款!必須!!
一碟有齊昭和風布甸和忌廉蛋卷
太豐富了吧!栗子軟綿綿的🌰

寒冬甘栗咖啡
我猜熱飲版本會更合適(?)
是日奶泡機故障所以只供冷飲
栗子跟冰咖啡相性50%
味道不錯的但飲管喝不到栗子有點少可惜

環境滿分,服務到位
這邊最近開了名牌抓娃店
路過便進來試試吧👍
2024-12-30 152 views
同朋友去完夾公仔,就過左黎食嘢冬日限定的栗子系列呢間日式喫茶店,環境舒服整體嚟講,食物都質素唔錯烤焗味噌奶油杏鮑菇,香滑嫩口帶有陣陣味噌奶油的香氣醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 份量十足,帶點輕微的清酒味,蜆肉非常新鮮好味,配上薯條好味又飽肚初雪芝士蛋包飯朋友最愛蛋包飯蛋香四溢,滑蛋伴隨着惹味的濃醇白芝士汁下面仲有非常厚的漢堡扒,肉汁豐富好好味味噌奶油茄子煙肉意粉 茄子調味亦剛好 ,煙肉好脆口味噌奶油香醇,非常掛汁栗子布甸喫茶盛盒賣相很好,栗子布甸香甜軟滑蛋糕香軟,甜度適中,唔會太甜膩好滿足寒冬甘栗咖啡冬季限定 coffee絕對值得推薦,甘栗的香甜味與咖啡的醇厚鐘意栗子的朋友,相信會好喜歡朱古力曲奇黑咖啡獨具一格的滋味
同朋友去完夾公仔,就過左黎食嘢
冬日限定的栗子系列
呢間日式喫茶店,環境舒服
整體嚟講,食物都質素唔錯

烤焗味噌奶油杏鮑菇,香滑嫩口
帶有陣陣味噌奶油的香氣

朋友最愛蛋包飯
蛋香四溢,滑蛋伴隨着惹味的濃醇白芝士汁
下面仲有非常厚的漢堡扒,肉汁豐富
好好味

味噌奶油茄子煙肉意粉
茄子調味亦剛好 ,煙肉好脆口
味噌奶油香醇,非常掛汁

栗子布甸喫茶盛盒
賣相很好,栗子布甸香甜軟滑
蛋糕香軟,甜度適中,唔會太甜膩
好滿足

冬季限定 coffee
絕對值得推薦,甘栗的香甜味與咖啡的醇厚
鐘意栗子的朋友,相信會好喜歡

朱古力曲奇黑咖啡
獨具一格的滋味
今次假期去左一間日式和風cafe 裝修係日系復古風格除左裝修好華麗之外 ,碗碟擺盤都好精緻烤焗味噌奶油杏鮑菇 🌥️推介指數8/10烤焗完嘅杏鮑菇唔會好乾身,有小小嘅蒜香同奶油味。鍾意食菇類嘅朋友值得order一下醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 🌥️推介指數8/10雙貝係青口同埋蜆,有淡淡嘅清酒味而且大大碟~食極仲有⋯ 加埋薯條真係好正初雪芝士蛋包飯 🌥️推介指數8/10有超濃既芝士醬跟蛋包飯,配好厚嘅漢堡扒個蛋超級滑,炒飯粒粒分明 切開中間既畫面好治療😍味噌奶油茄子煙肉意粉 🌥️推介指數8.5/10我自己最鐘意係呢個意粉 奶油汁配茄子同煙燻嘅煙肉每一啖意粉都有濃濃既奶油但又唔會好膩大愛💕和栗栗子布甸喫茶盛盒 🌥️推介指數8.5/10栗子布甸🍮配栗子蛋卷成個布甸同蛋糕都鋪滿左栗子蓉超豐富既口感💕必點既甜品寒冬甘栗咖啡 🌥️推介指數8/10咖啡面鋪滿栗子蓉配咖啡唔會好甜但係又中和左咖啡既苦澀味

今次假期去左一間日式和風cafe
裝修係日系復古風格
除左裝修好華麗之外 ,碗碟擺盤都好精緻

🌥️推介指數8/10
烤焗完嘅杏鮑菇唔會好乾身,有小小嘅蒜香同奶油味。
鍾意食菇類嘅朋友值得order一下

🌥️推介指數8/10
雙貝係青口同埋蜆,有淡淡嘅清酒味
而且大大碟~食極仲有⋯ 加埋薯條真係好正

🌥️推介指數8/10
有超濃既芝士醬跟蛋包飯,配好厚嘅漢堡扒
個蛋超級滑,炒飯粒粒分明
切開中間既畫面好治療😍

Dinner
Celebration
Anniversary
2024-12-27 169 views
餐廳裝潢雅緻 呈式古典風格,佈置有心思 環境很適合打卡📸 店舖空間闊落,環境氣氛舒適,好適合約會或朋友聚會🥂 店員服務態度一流🥰 食物方面款式創新有特色,質素高 有驚喜,值得一試👍🏻𝑭𝒐𝒐𝒅🍲醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 ($185)✨份量十足!大量青口及蜆😍 鮮味十足,配上薯條 好味又飽肚👍🏻🍳初雪芝士蛋包飯 ($145)✨必食招牌蛋包飯😋 醬汁非常濃郁,啖啖滋味,配上大大件香脆爽口的炸魷魚,好好味🤤🍝味噌奶油茄子煙肉意粉 ($105)✨有驚喜!香辣拌飯配上大量螄蚶及蝦,好正呀🤤 用手套將飯及配料攪均即可食用。螄蚶肉質細嫩幼滑 鮮味濃郁,蝦肉爽口彈牙,整體口感好豐富😋 拌飯可配搭紫菜及紫蘇葉,口感味道更佳!🍄烤焗味噌奶油杏鮑菇 ($38)✨烤焗後的杏鮑菇口感外脆內嫩,帶有陣陣味噌奶油的香氣,很不錯🤗𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🍮和栗栗子布甸喫茶盛盒 ($122)✨必食高質甜品!😍 擺盤非常精緻 有心思,窩夫外脆內軟,配上大量忌廉 入口香甜細滑,加上新鮮柑橘及柑橘果醬 甜而不膩,美味又飽肚😋𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌🌰寒冬甘栗咖啡 ($68)✨冬季限定coffee❄ 苦中帶甘栗的香甜,味道有驚喜🌟🍠二番甜薯牛乳 ($

𝑭𝒐𝒐𝒅

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
🍮和栗栗子布甸喫茶盛盒 ($122)✨

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🌰寒冬甘栗咖啡 ($68)✨
冬季限定coffee❄ 苦中帶甘栗的香甜,味道有驚喜🌟

🍠二番甜薯牛乳 ($58)✨
推薦!賣相一流😍 紫薯配牛乳,香甜又順滑,好高質💜

餐廳裝潢極具昭和風🏮門口售賣擺設及裝飾,精緻的日式餐具🥢及招財貓公仔售賣品🎎 未入座已經猶如置身在舊式日本商店中🇯🇵食物走新派和風洋食風🎏同時配合香港人口味👅🧀初雪芝士蛋包飯厲害嘅份量,厚厚嘅日式牛肉漢堡配上蛋奄列包飯,加上香濃而不膩嘅芝士汁,口感滿足🙌🏻🍆味噌奶油茄子煙肉意粉🍝🧈烤焗味噌奶油杏鮑菇香味十足😌 原來我都好鍾情於重重的味噌奶油香味🥛🍟醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條好特別嘅菜式👍🏻 大大份青口和蜆,用青酒及蒜蓉煮得十分入味😋 配上香草薯條,一軟一脆,一齊食超正❤️🌰和栗栗子布甸喫茶盛盒栗子布甸🍮配上creamy的瑞士卷,甜而不膩😋 賣相亦相當搶眼,極具典型和風甜品特色🪭打卡首選👍🏻🌰寒冬甘栗咖啡☕️配埋這杯飯後凍咖啡,栗子味甚濃,令這一餐變得更加完美🤗值得一提,所有餐具都超靚超精緻🎀好想帶晒返屋企😍📍喫茶ちょうぼ (大埔)大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖

食物走新派和風洋食風🎏同時配合香港人口味👅

🧀初雪芝士蛋包飯

🍆味噌奶油茄子煙肉意粉🍝
🧈烤焗味噌奶油杏鮑菇
香味十足😌 原來我都好鍾情於重重的味噌奶油香味🥛

🍟醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條

🌰和栗栗子布甸喫茶盛盒

🌰寒冬甘栗咖啡☕️
配埋這杯飯後凍咖啡,栗子味甚濃,令這一餐變得更加完美🤗

值得一提,所有餐具都超靚超精緻🎀好想帶晒返屋企😍

📍喫茶ちょうぼ (大埔)
大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖
2024-12-25 162 views
幾鍾意昭和時代日式懷舊復古感覺🕰️環境氣氛 餐桌座椅 食器用具全部都充滿年代感多款動物擺設陶瓷碗碟🍽️全部都想買返屋企🍛初雪芝士蛋包飯 $145外表雪白內裏金黄雞蛋🥚下有塊超厚漢堡牛扒🧅茄汁底飯炒埋洋蔥粒 飯量好足🍝味噌奶油茄子煙肉意粉 $105意粉有咬口 麵條掛滿味噌奶油汁有茄子🍆 煙肉🥓偏鹹似中式臘肉🍄烤焗味噌奶油杏鮑菇 $38奶油味濃灑上香草🌿烤過但仍濕潤🐚醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 $185成座山份量嘅青口同蜆兩款 每隻啖啖肉略帶清酒蒜香🍶🌰和栗栗子布甸喫茶盛盒 $123最期待呢杯充滿秋意甜品🍂炸紅葉精緻到想食埋仲想帶走隻松鼠碟🐿️栗子卷蛋:海綿蛋糕夾住栗子蓉同順滑忌廉栗子布甸:充滿雞蛋香 面層栗子蓉 底層海綿蛋糕🍮☕️寒冬甘栗咖啡 $68面層栗子蓉 中層美式咖啡底層甜甜栗子cream 🌰中和咖啡苦味🍼幸福綻放花環拿鐵 $48 厚厚一層白雪cream 灑上彩針中層美式咖啡🍓加上底層士多啤梨果汁
幾鍾意昭和時代日式懷舊復古感覺🕰️

底層甜甜栗子cream 🌰中和咖啡苦味

🍼幸福綻放花環拿鐵 $48
厚厚一層白雪cream 灑上彩針
中層美式咖啡🍓加上底層士多啤梨果汁

有大埔友帶路,去咗大埔超級城呢間日洋風咖啡店,名字叫”喫茶ちょうぼ”地方唔算大但完全冇壓迫感,環境佈置依足日本昭和喫茶,吊燈、紅木傢俬、暖色梳化、暖黃燈光,氣氛優雅,復古又摩登☺️近門口有個小角落擺放咗好多貓貓精品今個12月有冬季期間限定餐牌👉🏻「暖意聖誕喫栗の饗宴」,主角係栗子🌰💫寒冬甘栗咖啡香甜甘栗搭牛奶咖啡,夾!💫朱古力曲奇黑咖啡鮮忌廉上灑上曲奇碎粒,甜中帶微苦嘅朱古力味配咖啡👍🏻💫初雪芝士蛋包飯上枱一刻心心眼😍雞蛋面頭鋪滿柔滑雪白嘅芝士濃汁,好食😋半熟滑嫩蛋皮,入面有一塊好厚身嘅牛肉漢堡,仲有煙肉好香口💫醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條雙貝即係青口同蜆,煮法可以揀清酒/蒜香蕃茄/忌廉,配搭彈性;湯底都幾清 🍶蜆肉同青口肉入口有濃濃嘅酒香,鮮甜無沙😌💫味噌奶油茄子煙肉意粉淡奶油白醬香濃而不膩,意粉有咬口,煙肉香口💫烤焗味噌奶油杏鮑菇賣相平凡但意外地好食!淡淡味噌味,杏鮑菇有水分入口Q彈💫和風栗子布甸喫茶盛盒秋冬味覺,一定唔少得當造嘅栗子🌰卷蛋蛋糕體柔軟輕盈,布甸啖啖充滿栗子香,而且好滑,配埋碟上脆脆好食

近門口有個小角落擺放咗好多貓貓精品

今個12月有冬季期間限定餐牌👉🏻
「暖意聖誕喫栗の饗宴」,主角係栗子🌰

💫寒冬甘栗咖啡
香甜甘栗搭牛奶咖啡,夾!

💫朱古力曲奇黑咖啡
鮮忌廉上灑上曲奇碎粒,甜中帶微苦嘅朱古力味配咖啡👍🏻

💫初雪芝士蛋包飯
上枱一刻心心眼😍雞蛋面頭鋪滿柔滑雪白嘅芝士濃汁,好食😋
初雪芝士蛋包飯

半熟滑嫩蛋皮,入面有一塊好厚身嘅牛肉漢堡,仲有煙肉好香口

💫醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條

💫味噌奶油茄子煙肉意粉
淡奶油白醬香濃而不膩,意粉有咬口,煙肉香口

💫烤焗味噌奶油杏鮑菇
賣相平凡但意外地好食!淡淡味噌味,杏鮑菇有水分入口Q彈

💫和風栗子布甸喫茶盛盒
2024-12-24 134 views
冬天就是要吃栗子!所以這次我們除了叫栗子甜品,還有咖啡!🔅和栗栗子布甸喫茶盛盒上枱時呆了,這也實在太大盤了吧?又有蛋糕和布甸,而且堆滿了滿滿的栗子蓉!個人覺得布甸最出色,不會太甜,口感又滑。🔅 寒冬甘栗咖啡太好奇所以叫了一杯,上面是栗子蓉,中間是美式咖啡,底層是甜甜的栗子cream,比想像中好喝。🔅味噌奶油茄子煙肉意粉主食最愛這個,雖然用的是奶油,但口感不會太油膩,如果多點茄子會更好。🔅烤焗味噌奶油杏鮑菇有點驚艷,沒想到這麼好吃,我覺得我一個人可以吃一盤。🔅醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條叫的東西有點多,因為沒有想過這個會這麼大盆,又有蜆又有青口,大滿足。好像叫得太多東西了,不過開心比較重要。

冬天就是要吃栗子!所以這次我們除了叫栗子甜品,還有咖啡!

🔅和栗栗子布甸喫茶盛盒

🔅 寒冬甘栗咖啡

🔅味噌奶油茄子煙肉意粉

🔅烤焗味噌奶油杏鮑菇
有點驚艷,沒想到這麼好吃,我覺得我一個人可以吃一盤。

🔅醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條

好像叫得太多東西了,不過開心比較重要。
2024-12-23 159 views
大埔超級城內的這間懷舊和洋食,之前於K11分店也有到訪過,它們家的日系風格真的很適合約會和打卡!臨近聖誕,決定再與友人相約來,在大埔分店嘗一下冬日限定的栗子系列🍴烤焗味噌奶油杏鮑菇($38)充滿牛油香的杏鮑菇🤤🍴醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條($185)青口和蜆都非常新鮮,而且份量亦多,帶點淡淡的蒜香🍟而薯條則為幼薯,非常香脆🍴初雪芝士蛋包飯($145)濃濃的芝士與非常厚的漢堡扒、還有上面的滑蛋,不錯的蛋包飯🍴味噌奶油茄子煙肉意粉($105)非常Creamy的芝士煙肉意粉,茄子調味亦剛好🍮和栗栗子布甸喫茶盛盒($122)美美的賣相,栗子布甸香甜軟滑、栗子蛋卷中間厚厚的cream美味又邪惡🥰一定要與朋友分享!☕️寒冬甘栗咖啡($68)栗子蓉與偏果味的咖啡,喝下有種在吃栗子蛋糕的感覺,個人認為如果是熱咖啡會更加香濃☕️焙茶牛乳($45)香濃的焙茶味

🍴烤焗味噌奶油杏鮑菇($38)

充滿牛油香的杏鮑菇🤤

🍴醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條($185)

🍴初雪芝士蛋包飯($145)

濃濃的芝士與非常厚的漢堡扒、還有上面的滑蛋,不錯的蛋包飯

🍴味噌奶油茄子煙肉意粉($105)

非常Creamy的芝士煙肉意粉,茄子調味亦剛好

🍮和栗栗子布甸喫茶盛盒($122)

☕️寒冬甘栗咖啡($68)

☕️焙茶牛乳($45)

香濃的焙茶味
2024-12-21
$390 (Lunch)
  • 醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條