.大埔|太和路旁 celebrating summer 洋食屋.1️⃣ 和牛漢堡蛋包飯 🐮🍳▫️▫️▫️▫️▫️▫️伴有黑椒汁|但多加就有點over 🆖蛋包飯 🍙 蕃茄炒飯底|完全綿密的蛋皮和牛漢堡的餘溫 分散在 米粒與蛋皮間湯匙 🥄 翻開蛋包|直直流出蛋漿漢堡 煎香脆皮 有油脂感 又有咬勁和牛香 配 微甜 卻粒粒分明飯底完全不膩|再加上 🥕和風沙律🥗 口感變化又豐富2️⃣ 香草牛油大蜆意粉 🌿🍝▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️改用當季食材|大蜆改為 🟢 青口配上新鮮 🧚🏻‍♀️ 聖女蕃茄🥫 酸甜酸甜 🆙 極滿意手工扁意粉 🤞🏻 絕對有嚼勁 又掛汁蕃茄 🆚 青口 🆚 香草|經典組合 👍🏻.3️⃣ 蟹肉忌廉可樂餅 🦀🟠▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️炸得金黃鬆脆|飽滿蟹肉漿 同脆皮有反差感微溫 一口咬一半 配上茄漿解膩|三塊好似有啲唔夠.🍮 宇治金時盛合 🍮▫️▫️▫️▫️▫️▫️紅豆|布甸|福餅|蛋捲|抹茶粉 抹茶凍 紅茶凍|🥇 布甸 濃厚蛋味 唔太甜 超滑口🥈 一大匙半烹透紅豆泥 多層次的甜🥉 福餅 煙煙韌韌 內裡忌廉塞好塞滿.🥤 夏日海洋梳打 🌊🍒🥤 冰 紅豆牛乳 🥛🫘▫️▫️▫️▫️▫️▫️細細杯 唔係死甜|梳打輕輕釋放出氣泡|飲一口就係舒服北海道牛乳 配合熟綿嘅
1️⃣ 和牛漢堡蛋包飯 🐮🍳

蟹肉忌廉可樂餅
香草牛油大蜆意粉
夏日海洋梳打 紅豆牛乳
2024-08-25
$250 (Lunch)
和牛漢堡蛋包飯
蟹肉忌廉可樂餅
香草牛油大蜆意粉
夏日海洋梳打 紅豆牛乳
  • 日式布甸
🤤日洋系喫茶店~都有日本feel架#唐揚炸雞 🍗❣️炸雞係南蠻風🤩炸雞先用醬油、醋、糖調和出鹹甜酸的滋味😊再配上塔塔醬🤤超級邪惡惹味😈一定要趁新鮮食!炸雞仲脆架‼️必點之選HKD88#特大之海老蛋包飯 🍛🍤❣️炸海老夠特大🤗蛋包飯既重點—— 蛋!夠滑~包住炒過既茄汁飯🤭仲有龍蝦汁😍份量夠兩個人食😎HKD137#炸軟殼蟹扁意粉 🍝🦀扁意粉超級Creamy😋好少見到炸軟殼蟹個🦀形狀咁出😌切落去竟然有汁爆出嚟😳香脆唔腥~如果多份鹹香會更好HKD98#蒜香蕃茄煮青口鍋配香草薯條 🥘🍟青口疊到成座山咁😲份量超多~青口size都唔算細😬蒜香蕃茄汁同青口幾夾😉食食下仲有好出既芫茜味🤪唔鐘意芫茜既fafafoodie 下次要走茜先得🙈薯條用左一種特別既脆漿🍟令薯條份外香脆HKD165#岩燒芝士多士 🧀🍞多士軟熟配上芝士同巴馬火腿😗食得出唔係普通片裝芝士咁簡單HKD68#焙茶麻糬沙冰 🥤焙茶濃郁,麻糬軟糯好好食🤤可惜得1粒麻糬🥹HKD52#青森蘋果梳打 🧃天氣咁熱,飲返杯蘋果梳打夠清爽~HKD45加一服務費喫茶ちょうぼ@choubo_kissaten#fafafoodie_大埔
🤤日洋系喫茶店~都有日本feel架

焙茶濃郁,麻糬軟糯好好食🤤可惜得1粒麻糬🥹
HKD52
焙茶麻糬沙冰

#青森蘋果梳打 🧃
天氣咁熱,飲返杯蘋果梳打夠清爽~
HKD45
青森蘋果梳打

加一服務費
喫茶ちょうぼ
@choubo_kissaten
#fafafoodie_大埔

唐揚炸雞
炸軟殼蟹扁意粉
今日lunchtime就去咗呢間位於大埔嘅喫茶ちょうぼ ,餐廳以昭和洋式為主題!真係好似置身於日本咁.麻婆豆腐和牛蛋包飯 $145日式嘅麻婆豆腐你又食過未呢估唔到味道係咁夾!微辣中帶點麻,讓人一口接一口切開蛋包,一切開係半生熟流心蛋又嫩又滑🤤.跨年稻荷腐皮紅白年糕烏冬 $85.金蛇賀歲寶箱盛合 $92內裏有新春紅白年糕、蓮藕煮、招福開運惠方卷、黑豆、金蛇響尾唐揚炸雞唐揚炸雞鹹酥香脆嘅外皮,裏面就是充滿醬汁香氣的鮮嫩雞肉。.鯛魚燒紅豆吐司盛盒 $122係香滑濃郁嘅栗子布甸🍮再配搭鯛魚燒外皮酥脆鬆軟,內餡以紅豆製成,綿密香甜豆味濃郁!.寒冬甘栗咖啡 $68冷壓橙汁 $34.
麻婆豆腐和牛蛋包飯 $145
日式嘅麻婆豆腐你又食過未呢
估唔到味道係咁夾!
微辣中帶點麻,讓人一口接一口
切開蛋包,一切開係半生熟流心蛋
又嫩又滑🤤
跨年稻荷腐皮紅白年糕烏冬 $85
金蛇賀歲寶箱盛合 $92
唐揚炸雞鹹酥香脆嘅外皮,裏面就是充滿醬汁香氣的鮮嫩雞肉。
鯛魚燒紅豆吐司盛盒 $122
寒冬甘栗咖啡 $68
冷壓橙汁 $34

5 day(s) ago 0 views
老公見我就快生,特登喺生之前給我一個飯局驚喜帶咗我去大埔一間和風味濃厚的餐廳慶祝一下。 (5⭐️最高)麻婆豆腐和牛蛋包飯(5⭐️)我都係第一次試牛肉飯配麻婆豆腐🤤,但係麻婆豆腐個味道係日式麻婆豆腐👍🏻,相比起四川原本的,較為清淡;而牛肉飯就用了傳統日式的滑蛋,當兩者結合之後,感覺有少少辣😝,但又有少少甜甜地嘅感覺~🥰跨年稻荷腐皮紅白年糕烏冬 (5⭐️)超大的腐皮入口煙靭之餘,仲有陣陣的豆腐香味,紅白年糕煙靭😃;烏冬入彈牙之餘,烏冬嘅湯底亦都是無得輸啦😆~金蛇賀歲寶箱盛合 (5⭐️)當中包括鰻魚牛蒡壽司,蓮藕、黑豆、熟紅白年糕。 當中我比較喜歡鰻魚牛蒡壽司😍,入口爽脆的牛蒡夾着香嫩又滑的鰻魚,味道十分配合之餘,顏色亦相當豐富🍱。 甜品鯛魚燒紅豆吐司盛盒 (5⭐️)小朋友就最喜歡鯛魚燒紅豆,外型細小,一咬就是香滑的紅豆蓉。 吐司🍞面更有豆蓉、牛油,cream 等,食完真係全身暖笠笠🍞。寒冬甘栗咖啡 (5⭐️)栗子🌰香味相對濃郁,當飲咖啡☕️的時候會,飲到一粒粒的栗子蓉,所以除了咖啡甘香之餘,亦都有栗子的香味😚。日本宇治抹茶(5⭐️)外觀非常精緻,每一啖都飲到綠茶的清香味道, 真係好chili😙 .

麻婆豆腐和牛蛋包飯(5⭐️)
麻婆豆腐和牛蛋包飯

跨年稻荷腐皮紅白年糕烏冬 (5⭐️)
跨年稻荷腐皮紅白年糕烏冬

金蛇賀歲寶箱盛合 (5⭐️)
金蛇賀歲寶箱盛合

甜品
鯛魚燒紅豆吐司盛盒 (5⭐️)
鯛魚燒紅豆吐司盛盒

寒冬甘栗咖啡 (5⭐️)
寒冬甘栗咖啡

日本宇治抹茶(5⭐️)
日本宇治抹茶

跨年稻荷腐皮紅白年糕烏冬
金蛇賀歲寶箱盛合
鯛魚燒紅豆吐司盛盒
日本宇治抹茶
6 day(s) ago 0 views
昭和風情的茶室!超有feel,全部木質裝修,比人一種好溫暖既感覺。我地嗌左兩個main分別是呢排新出既麻婆豆腐蛋包飯,腐皮烏冬。蛋包飯出色,軟滑嫩,澆上麻婆豆腐醬汁,麻麻辣辣加上軟滑的豆腐和蛋,一口入魂!好吃😋烏冬湯底清淡,配上魚糕片和腐皮,道地烏冬味道!鄰近過年,咁係要食氣氛,我地嗌左金蛇賀歲寶箱盛盒,超靚,好似收禮物咁,打開有黑豆蓮藕、炸雞、魚板、炸雞、惠方卷,滿滿的福氣🧧新年聚餐必嗌,店家呢排仲做緊活動只要點叫「招福開運惠方卷」一客及follow 社交平台 ,即可以參與「祈願2025!招福入屋!」新春活動」,有機會挑戰小遊戲全單8折優惠,挑戰失敗亦可以得到安慰獎❤️甜品係超有冬季氛圍既鯛魚燒紅豆吐司盒,完全藝術品!
烏冬湯底清淡,配上魚糕片和腐皮,道地烏冬味道!
甜品係超有冬季氛圍既鯛魚燒紅豆吐司盒,完全藝術品!
6 day(s) ago 0 views
今日喺大埔“喫茶”同朋友共聚,食咩好呢 ?睇吓:“烤焗味噌奶油杏鮑菇”,作為前菜,好健康得來又係自己鍾意的茹菌類,係呢一餐美味的前奏;蛋包飯都吃得唔少,但“和牛漢堡蛋包飯”就未試過,咁一於試吓喇,流心的蛋液,優質多汁,味道均衡的和牛漢堡都令人垂涎三尺;另一主菜係“味噌奶油茄子煙肉意粉”, 感覺係fusion的組合,茄子+煙肉的合體有點兒驚喜。朋友喜歡青口,嗌多一份“醇厚清酒煮青口+現鍋配香草薯條”,sake味的青口,濃濃的日本風味,痛快,再來一個“寒冬甘栗咖啡 ”和“夏日海洋梳打,寒夏交錯飲品,正如香港天氣,早,晚冬天,中午夏天一樣😊😊宜家仲有一様優惠給喜歡挑戰的你,咁就係只要點叫「招福開運惠方卷」一客及follow choubo_kissaten 社交平台,即可以參與「祈願2025!招福入屋!」新春活動」,只要向「西南西」方位位置2分鐘內吃下整條「招福開運惠方卷」,即可以可享全單8折優惠,挑戰失敗亦唔使失望,都有安慰獎吖。
好喜歡店舖華麗裝潢設計,恍似置身日本一樣☺️好有感覺坐得好舒適打卡一流!初雪芝士蛋包飯🌟嫰滑飽滿的滑蛋好出色,濃郁芝士配上漢堡扒多汁鬆軟非常滿足!味噌奶油茄子煙肉意粉🌟奶油溫和風味剛好平衡了味噌鹹味是完美的結合,茄子柔滑軟綿的口感加上煙肉鹹鮮有驚喜意粉軟硬適中!烤焗味噌奶油杏鮑菇🌟杏鮑菇口感彈牙,烤到岩岩好味道鮮嫩有淡淡味噌奶油香!醇厚清酒清酒煮雙貝鍋配香草薯條🌟青口同蜆肉鮮甜冇沙,份量十足薯條香脆惹味!寒冬甘粟咖啡🌟自然不膩的甜味濃郁栗香口感鬆軟綿密和咖啡味道非常融和好特別!白桃梳打🌟白桃味香甜濃厚甜而不膩!

初雪芝士蛋包飯🌟
嫰滑飽滿的滑蛋好出色,濃郁芝士配上漢堡扒多汁鬆軟非常滿足!

味噌奶油茄子煙肉意粉🌟

烤焗味噌奶油杏鮑菇🌟
杏鮑菇口感彈牙,烤到岩岩好味道鮮嫩有淡淡味噌奶油香!

醇厚清酒清酒煮雙貝鍋配香草薯條🌟
青口同蜆肉鮮甜冇沙,份量十足薯條香脆惹味!

寒冬甘粟咖啡🌟

白桃梳打🌟
白桃味香甜濃厚甜而不膩!
2025-01-21 9 views
行過大埔超級城~原來大埔有間咁靚嘅和洋風日式餐廳🤩門口一棵大樹勁吸睛~仲有好多好可愛嘅貓貓精品可以選購🐱🥰💜烤焗味噌奶油杏鮑菇味噌奶油因烤焗方式完整滲入杏鮑菇~食落超juicy🤤~💜醇厚清酒煮青口+蜆鍋配香草薯條份量滿滿😮青口同蜆堆到山咁~好食又冇沙~配埋脆脆薯條好新意~💜初雪芝士蛋包飯蛋包整得恰到好處~滿滿嘅芝士配上厚料漢堡扒🤩食肉獸表示大滿足~!💜味噌奶油茄子煙肉意粉茄子響中菜就成日食,估唔到同味噌奶油會咁夾~有另一番風味🤤~💜和栗栗子布甸喫茶盛盒一上枱真係”哇!”一聲😍又靚又豐富~仲好好食tim!!!係栗子布甸&栗子卷蛋蛋糕~兩款都唔會太甜,一定要配埋d脆脆片食!!勁正🤤~💜寒冬甘栗咖啡咖啡加咗甘栗嘅甘甜🌰🌰🌰奶味都比較重,少咗苦澀易入口~💜白桃梳打📢📢 📢限定活動📢📢📢而家只要order「招福開運惠方卷」一客及follow 官方社交平台,即可以參與~「祈願2025!招福入屋!」新春活動~‼️只要向「西南西」方位位置2分鐘內食完整條「招福開運惠方卷」,即可享全單8折優惠🤩挑戰失敗都可以得到安慰獎㗎🫶🏻~

💜烤焗味噌奶油杏鮑菇
味噌奶油因烤焗方式完整滲入杏鮑菇~食落超juicy🤤~

💜醇厚清酒煮青口+蜆鍋配香草薯條

💜初雪芝士蛋包飯

💜味噌奶油茄子煙肉意粉

💜和栗栗子布甸喫茶盛盒

💜寒冬甘栗咖啡
咖啡加咗甘栗嘅甘甜🌰🌰🌰奶味都比較重,少咗苦澀易入口~

💜白桃梳打

味噌奶油茄子煙肉意粉
和栗栗子布甸喫茶盛盒
白桃梳打
2025-01-13
$390 (Lunch)
2025-01-20 0 views
麻婆豆腐和牛蛋包飯🍳🍚蛋包飯平時就食得多,原來加埋麻婆豆腐係咁夾。呢款係微微辣,小妹覺得可以加多啲辣🌶️🌶️就更加嘢味。金蛇賀歲寶箱盛合 🍱新年🧧🎍就到係要食下啲特色嘢嘅。呢款盛合包羅萬有。特別係蓮藕煮,炆得好腍好入味。鯛魚燒紅豆吐司盛盒 🫘🍞樣樣有啲,食多都唔怕。但小妹就覺得嗰塊牛油🧈,實在太邪惡😈喇。二番甜薯牛乳🍠🍼紫薯蓉緊緊黐住杯側邊,記得要用茶羹🥄刮嚟食,唔係就好嘥喇寒冬甘栗咖啡🌰☕秋意🍁濃濃嘅咖啡☕順帶一題最近餐廳做緊優惠,需要叫「招福開運惠方卷」一客及follow 社交平台 ,即可以參與「祈願2025!招福入屋!」新春活動」,只要向「西南西」方位位置2分鐘內吃下整條「招福開運惠方卷」,即可以可享全單8折優惠,挑戰失敗亦可以得到安慰獎!--喫茶ちょうぼ地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
麻婆豆腐和牛蛋包飯🍳🍚

蛋包飯平時就食得多,原來加埋麻婆豆腐係咁夾。

呢款係微微辣,小妹覺得可以加多啲辣🌶️🌶️就更加嘢味。

金蛇賀歲寶箱盛合 🍱

新年🧧🎍就到係要食下啲特色嘢嘅。
呢款盛合包羅萬有。

特別係蓮藕煮,炆得好腍好入味。

鯛魚燒紅豆吐司盛盒 🫘🍞
樣樣有啲,食多都唔怕。
但小妹就覺得嗰塊牛油🧈,實在太邪惡😈喇。

二番甜薯牛乳🍠🍼
紫薯蓉緊緊黐住杯側邊,記得要用茶羹🥄刮嚟食,唔係就好嘥喇

寒冬甘栗咖啡🌰☕
秋意🍁濃濃嘅咖啡☕

喫茶ちょうぼ
地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖

Type of Meal
Dinner
  • 麻婆豆腐和牛蛋包飯
2025-01-17 0 views
味噌奶油茄子煙肉意粉🍝煙肉+茄子搭配濃郁的味噌奶油醬,好夾,每一啖意粉都充滿香滑彈牙的口感😋烤焗味噌奶油杏鮑菇🍄肥美多汁嘅杏鮑菇,烤焗後在味噌奶油醬加持下,更顯鮮甜😋初雪芝士蛋包飯🧀白雪雪造型十足的蛋包飯,配搭厚切漢堡、炒飯和蛋皮,營造出溶雪般美感😋甜品時間~和栗栗子布甸喫茶盛盒🍮豐富秋天色彩嘅栗子布甸、栗子卷蛋,口感香滑綿,卷蛋唔太甜,而且每一啖都能品嚐到栗子的香甜🍰😋睇到宣傳單張知道餐廳依家有優惠活動:1.只要點叫「招福開運惠方卷」一客及follow 餐廳社交平台 ,即可以參與「祈願2025!招福入屋!」新春活動」。只要向「西南西」方位位置2分鐘內吃下整條「招福開運惠方卷」,即可以可享全單8折優惠,挑戰失敗亦可以得到安慰獎!

味噌奶油茄子煙肉意粉🍝

烤焗味噌奶油杏鮑菇🍄
肥美多汁嘅杏鮑菇,烤焗後在味噌奶油醬加持下,更顯鮮甜😋

初雪芝士蛋包飯🧀

甜品時間~和栗栗子布甸喫茶盛盒🍮

睇到宣傳單張知道餐廳依家有優惠活動:
2025-01-16 0 views
我同媽媽係超級城買年貨後就簡左一間好多人既餐廳醫下肚先,比佢出面既裝修吸引左,成個裝修係勁有格調,出面仲有好多好靚好精緻既碗碟可以賣,有好多菜式可以揀。仲可以食個靚靚甜品。依家仲有新年優惠‼️只要order“照福開運惠方卷”一客同咪follow鋪頭社交平台就可以參與“祈願2025!招福入屋!”既新春活動,呢個活動既玩法係只要向住西南西方向位置2分鐘內食曬成條招福開運惠方卷就可以全單8折優惠‼️若不成功亦會有安慰獎,等新年大家真係要去參加下呀,感受下店鋪濃烈既新年氣氛🎊🌟初雪芝士蛋包飯上面係一個好靚既蛋,上面仲淋左好多芝士🧀中間既和牛漢堡真係好大舊,好厚實,食落去超彈牙,只用左簡單既配料去整加上嗦曬d,d飯又好煙韌,好好食🌟味增奶油茄子煙肉意粉煙肉同茄子都烤得好香口,個意粉係用左奶油去煮🍝食落去係好滑好重既奶香味,食完個口重充滿淡淡既奶香味🌟醇厚清酒煮青口+蜆鍋配香草呢盤既分量真係好多,入面係有青口同咪蜆,只係用左清酒同香草去烹煮,係好清甜同咪有好濃既香草味🦪每一隻都好肥美,仲要煮到好入味,無太多既調味,成個都好鮮甜🌟烤焗味增奶油杏鮑菇只係用左奶油去烤焗,奶香味好重🍄d菇係好爽脆,好香口🌟和

🌟初雪芝士蛋包飯

🌟味增奶油茄子煙肉意粉

🌟醇厚清酒煮青口+蜆鍋配香草

🌟烤焗味增奶油杏鮑菇
只係用左奶油去烤焗,奶香味好重🍄d菇係好爽脆,好香口

🌟和栗栗子布丁喫茶盛盒
有2種唔同既栗子味cake,栗子卷係好鬆軟又唔會好甜,上面仲有栗子蓉拉絲,超濃既栗子味🌰而個栗子布丁係好qq彈彈,入口即化

🌟寒冬甘栗咖啡
呢杯特飲係超靚有漸變色☕️個咖啡同咪栗子汁配合得好好,個口感比較鮮甜

🌟抹茶牛乳
上面既拉花係好靚,飲落去抹茶味好濃🍵上面仲有牛乳既奶香,又無會好甜
進入冬季,必來一場「喫栗饗宴」,細味品嚐當造金粟食材,暖笠笠過聖誕🧑‍🎄🔸初雪芝士蛋包飯 $145完美欖形綿密蛋包飯,切開後,蛋漿從兩旁流瀉把炒飯覆蓋,畫面治癒😍厚切漢堡與炒飯和蛋皮之間,和牛油脂、芝士香與雞蛋的柔嫩交融,彷彿初雪般融化在口中❄️🔸味噌奶油茄子煙肉意粉 $105煙肉的香氣和茄子的鮮嫩相得益彰,搭配上濃郁的味噌奶油醬🍝,每一口意粉都充滿了煙肉的鹹香和味噌的濃郁,巧妙結合👍🏻👍🏻🔸烤焗味噌奶油杏鮑菇 $38杏鮑菇經過烤焗處理,內裡鮮嫩多汁,再加上味噌奶油醬的調味,整道菜香氣四溢🤤🤤🔸醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 $185份量超多! 雙貝鍋中有蜆和青口🐚,size相當不錯,鮮甜味十足☺️,與清酒🍶既香醇融合得恰到好處,再搭配上香草薯條,更添一份香脆口感。🔸和栗栗子布甸喫茶盛盒 $122一道以栗子為主要食材的精緻甜點😍一見傾心❣️盛盒包括香濃栗子布甸🌰,口感細膩,入口即化,仲有栗子卷蛋🌰,每一啖都能嚐到栗子巴既天然甜香。整個盛盒設計精緻,係視覺美味享受🥰🔸寒冬甘栗咖啡 $68🔸夏日海洋梳打 $48 濃郁的咖啡香氣中透著淡淡的栗子甜味,寒冬裡喝上一口,暖意直達心底🩵 清爽的梳打飲品,配

🔸初雪芝士蛋包飯 $145

🔸味噌奶油茄子煙肉意粉 $105

🔸烤焗味噌奶油杏鮑菇 $38

🔸醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 $185

🔸和栗栗子布甸喫茶盛盒 $122

🔸寒冬甘栗咖啡 $68
🔸夏日海洋梳打 $48
清爽的梳打飲品,配合夏日海洋風味,即時充滿清新活力💪🏻

2025-01-02 248 views
呢間棕木色裝潢嘅日式喫茶店,燈光,設計都好有氣氛,坐得幾舒服喫茶2人套餐幾抵食 $568 可以額外追加甜品,飲品🍸我散叫左初雪芝士蛋包飯 $145 一大塊嘅蛋奄列,個皮煎得好薄,輕輕𠝹開,半流心嘅蛋湧出來,好滑好香蛋味蛋下面係厚度十足嘅牛肉漢堡,肉質鬆軟好juicy蕃茄炒飯底,裡面有啲雜菜,撈埋濃濃嘅芝士汁&滑蛋食,味道帶點鹹香味噌奶油茄子煙肉意粉 $105 意大利粉軟硬度適中,意粉裡充滿咗芝士碎,食到好香嘅奶油味再加上淡淡嘅味噌豆香味,煙肉煎得幾香脆,茄子食落軟綿綿烤焗味噌奶油杏鮑菇 $38味噌咸咸地,杏鮑菇切到薄片咬落爽口,加埋香草食都幾香醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 $185新鮮嘅青口、大蜆煮埋一鍋,散發着淡淡的海鮮甜味,加上少少清酒嘅餘香,令人不禁食完一隻再一隻配有香脆的香草幼薯條,幾爽脆和栗栗子布甸喫茶盛盒 $122呢個甜點好吸晴,聞到好香嘅栗子甜香味布甸滑溜又有蛋香味,係燒布甸嚟,底層有蛋糕而且好鬆軟盛盒仲包埋栗子卷蛋中間有厚厚嘅忌廉,仲夾着好多嘅栗子蓉,每一啖都食到果實嘅香甜寒冬甘栗咖啡(凍) $68栗子蓉浸係凍咖啡當中,成個感覺好有冬日氣氛咖啡帶點偏果味,有一點點苦咖啡嘅

喫茶2人套餐幾抵食 $568
可以額外追加甜品,飲品🍸

我散叫左
初雪芝士蛋包飯 $145
蛋下面係厚度十足嘅牛肉漢堡,肉質鬆軟好juicy

味噌奶油茄子煙肉意粉 $105

烤焗味噌奶油杏鮑菇 $38
味噌咸咸地,杏鮑菇切到薄片咬落爽口,加埋香草食都幾香

醇厚清酒煮雙貝鍋配香草薯條 $185
配有香脆的香草幼薯條,幾爽脆

和栗栗子布甸喫茶盛盒 $122
呢個甜點好吸晴,聞到好香嘅栗子甜香味
布甸滑溜又有蛋香味,係燒布甸嚟,底層有蛋糕而且好鬆軟

寒冬甘栗咖啡(凍) $68
栗子蓉浸係凍咖啡當中,成個感覺好有冬日氣氛
咖啡帶點偏果味,有一點點苦
咖啡嘅苦味同栗子嘅甘甜味互相融合

二番甜薯牛乳 $58
兩款蕃薯蓉加入牛乳中,係紫薯、黃薯嘅配搭,口感香甜,配上牛乳,飲落去感覺順滑
2024-12-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 初雪芝士蛋包飯
  • 烤焗味噌奶油杏鮑菇
  • 和栗栗子布甸喫茶盛盒
「喫茶ちょうぼ」係大埔🚇一間好有特色嘅日式西餐廳🍴,裝修以木質為主,充滿日式復古喫茶店🍹風味,啱晒打卡,而且佢哋餐牌📋會根據唔同季節去調整,經常有新🎊菜式,而且都幾好味!呢度有唔少特色🍸飲品,依家冬季佢哋就出咗寒冬🌰甘栗咖啡,甘栗嘅香甜同咖啡☕️嘅苦澀完美結合,可冷可熱,充滿❄️冬日特式。紅豆抹茶入面有唔少🫘紅豆原粒,紅豆同抹茶🍵嘅搭配一向都係夾,紅豆嘅甜同抹茶嘅☺️清香互相輝映,好有日本🇯🇵風味。烤焗味噌奶油🍄杏鮑菇食落香口爽滑,🤤配埋味噌同奶油嘅濃郁味道,😍真係愛菇人仕必食呀。醇厚🍶清酒煮雙貝鍋配香草薯條🍟。呢個配搭都幾新鮮,雙貝鍋🍲入面係青口同埋蜆,加上🍶清酒嘅醇厚香氣入口十分鮮甜😋,配埋脆卜卜嘅香草薯條,🍟係一個新奇又好味嘅組合。初雪❄️芝士蛋包飯周圍淋上初雪白的🧀芝士忌廉,加上柔滑有蛋香嘅半熟🥚滑蛋同埋又厚又多汁嘅漢堡扒🍔,入口充滿層次好好味👍。味噌奶油🍆茄子煙肉意粉融合咗日式🇯🇵味噌同西式奶油嘅味道,加上茄子同🥓煙肉,口感豐富,🍝味道獨特。和栗🌰栗子布甸喫茶盛盒充滿冬日❄️風味,栗子布甸綿密香甜,🍮唔會太甜膩,栗子卷蛋味道香軟🥰,和栗味出眾,加上有心思嘅擺盤🤩,令視覺同味覺都好滿足。

Type of Meal
Dinner
日式昭和時期裝潢的餐廳🤎整間店都是咖啡色、墨綠色的色調,很喜歡這種復古但又不會太過花俏的風格,讓人感覺很舒服、很休閒。享受處於這種氛圍之中🤍(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)牛肋條咖哩蛋包飯 $130裡面是番茄醬炒飯🥫有紅蘿蔔🥕翠玉瓜🥒洋蔥🧅粒,飯偏濕潤,帶有甜甜的番茄醬味。蛋包明太子意粉$112很掛汁,還有一些秀珍菇。蠻好吃,但吃久可能會覺得膩。杏鮑菇店員最喜歡的小食!味道蠻濃,但太油了。不過是杏鮑菇先生,那我還是喜歡他。甜品🍮裡面還有層布丁,裡面的提拉米蘇若以提拉米蘇來比秤,會有點不合格。但搭配上面的布丁、外層的栗子泥這組合是好吃的!

牛肋條咖哩蛋包飯 $130

蛋包明太子意粉$112
很掛汁,還有一些秀珍菇。蠻好吃,但吃久可能會覺得膩。

杏鮑菇

甜品🍮