今日又出動搵好嘢食。前排都去咗唔少居酒屋,今次就搵呢一間喺佐敦同柯士甸中間嘅川菜crossover日本菜嘅隱世小店《川燒》🥳🥳佢哋舖頭唔算大,但裝修都好有居酒屋特色,好彩今次黎之前有book枱,坐低之後睇佢哋餐牌好多唔同嘅選擇,有選擇困難症嘅朋友要小心,因為太多嘢都想食難揀😂我哋首先揀咗個川香海蜇頭玩青瓜,啲麻辣海蜇同青瓜好入味,令到胃口開晒。之後我哋點咗唔同款嘅串燒,特級厚切牛脷,燒得啱啱火候,外脆內軟,值得推介。另外一定要試嘅係燒法式鵝肝蝦多士,熱辣辣嘅鵝肝入口即溶,鵝油嘴裏便真係好香。另外點少得叫啲燒海鮮,我哋嗌咗燒大元貝同埋燒蒜蓉大虎蝦。元貝同埋虎蝦爽口彈牙,蒜蓉好入味😍另外叫咗個日本蟹肉炒飯,佢哋用咗日本嘅蟹肉炒到D飯一粒粒,聞到已經香噴噴,真係忍唔住食咗兩碗😝最後嗌咗個日本蘋果雪葩,佢真係成個蘋果裏面裝住上,雪葩蘋果味好濃郁同埋好滑,搞到Miyuu唔捨得走話第二日都要再嚟。最後個老闆見我哋食完仲問我哋使唔使要杯茶,問吓邊啲菜要改善,我哋同佢講樣樣都好好食😂😂

串燒有很多種,每個地方都會有自己獨有的串燒口味,所以這間有個川字的,就很明顯是四川口味的代表了。雖然是四川口味的,但也不要怕辣,因為已經接香港人能接受的程度來安排了,所以吃起來十分對味,而且食物的味道和質素都是非常好的!日本蟹肉炒飯(128元)這個炒飯的質素真的很高,難怪店員會說這個很熱門!炒飯新鮮炒起的,來到就聞到濃濃的蟹香,吃起來會有濃濃的蛋香和蟹的鮮味,而且吃起來是粒粒分明的,鑊氣十足,真令人一口接一口的!川味麻辣花甲(88元)這個的辣度會有點高,但用上的花甲是非常新鮮的!花甲煮得剛剛好熟,入口鮮甜爆汁,現上重口味的麻辣風味,也不會蓋過花甲的鮮味!日本廣島生蠔(68元/2隻)這個也是熱門之一,來到也很意外!生蠔的肉非常飽滿,而且燒得剛剛好,配上蒜蓉辣椒,吃起來十分惹味,而且生蠔入口鮮嫩多汁,一口下去是會令人回味的!燒鮮白鱔(58元)白鱔非常大的一串,而且肉還很厚,燒得表面焦焦的,吃起來外脆內嫩的,而且鱔獨有的爽滑彈牙的口感也保留到!醬汁是有點像日式蒲燒的味道。川辣酒煮東風螺(58元)這個也是麻辣口味的,但吃起來會帶點酒香!東風螺的份量還不錯,每個都吸滿湯汁,吃起來爽嫩多汁的!川香

日本蟹肉炒飯(128元)

日本蟹肉炒飯

川味麻辣花甲(88元)
川味麻辣花甲

日本廣島生蠔(68元/2隻)
日本廣島生蠔

燒鮮白鱔(58元)
燒鮮白鱔

川辣酒煮東風螺(58元)

川辣酒煮東風螺

川香肉碎燒茄子(48元)
川香肉碎燒茄子

這有別於平常的蒜蓉茄子,這個是先把茄子燒熟,再去皮,然後撒上麻麻辣辣的肉碎汁,所以吃起來既有又滑又嫩的茄子質感,但又有肉碎所帶來的肉香,兩者相輔相成的感覺!

燒一口牛(48元)
燒一口牛

牛肉選用了帶點肥的地方燒得約五成熟,吃起來很嫩,而且肉汁挺多的,牛味挺濃,帶點油香。

燒特級牛仔骨(46元)
燒特級牛仔骨

牛仔骨相比起一口牛就會更嫩,而且油香更豐宙,接近骨的筋也是我喜愛的地方式

川香麻辣豬大腸(42元)
川香麻辣豬大腸

這麻辣口味的豬大腸吃起來不會太辣。但份量是真的挺多的,而且大腸已煮得非常嫩滑了!

燒麻辣田雞串(38元)
燒麻辣田雞串

挺特別的一款串燒,基本上是田雞跟辣椒相間而行的。田雞被燒得焦香,但吃起來還是保留到田雞獨有的嫩滑口感,而且吃起來是麻麻辣辣的,中間還會吃到多汁的辣椒!
燒麻辣田雞串

燒羊肉串(38元/串)
燒羊肉串

這個是孜然口味的,羊肉很大的一串,肉很厚,而且也是帶點肥的,吃起來挺香,羊味挺濃,不會太騷,而且肉質挺嫩!

燒日本豚肉腸拼盤(38元)
燒日本豚肉腸拼盤

燒完以後的豚肉腸,每一條都是爆汁的狀態,帶有很香的豬肉味,調味是帶點黑胡椒的,所以單吃都夠味了!

串燒日本胸軟骨(28元)
串燒日本胸軟骨

這雞胸軟骨帶一點點的雞胸,所以吃起來既有雞肉香,又有軟骨的爽脆,調味比較清淡,可以自己再加調味料!

燒日本雞頸肉(28元)
燒日本雞頸肉

這個燒得外脆內嫩的,而且肉質彈牙,雞肉味挺香濃!

燒秘製雞中翼(24元/2隻)
燒秘製雞中翼

雞翼比想像中的要大隻,燒得表面焦香,吃起來還是嫩滑多汁,調味是帶點孜然味,但還有其他特別的香味!

串燒八爪魚鬚(24元)
串燒八爪魚鬚

想不到份量還挺不錯的,燒得帶點乾,但吃起來八爪魚味會更濃,而且很爽滑!

燒芝麻湯圓(28元)
燒芝麻湯圓

作為飯後甜點,這個真的挺不錯,燒得湯圓表面焦香,而且因為水份少了,流心的感覺少了,但吃起來的味道會更香濃,外皮更糯。

無糖可樂(14元)
無糖可樂

蜂蜜柚子茶(18元)
蜂蜜柚子茶
燒芝麻湯圓
無糖可樂
蜂蜜柚子茶
2022-11-01 485 views
話說今晚和嘉嘉聽演唱會,原先打算去尖東吃晚餐,殊不知早兩日打去book枱已滿,原因就係演唱會筆者唔多想在都會同人迫,於是決定寧願去渡船角嚟個早飯,之後坐西鐵綫到紅磡,咁樣好似更多啲選擇。食店門外有門外坐位。由於預早訂枱,食店安排了房間位置,一讚法國鮮露荀~燒得過火,筆者覺得露荀落孜然粉,味道未算夾。川香肉碎燒茄子~蒜蓉醬汁配上茄子,嘉嘉很喜歡,很快便KO了日本廣島生蠔~熱騰騰,蒜香味濃,咬一啖,蠔仍然熱到出煙,筆者當晚最喜歡。燒特級厚切牛脷芯$58~入味非常,濃味者喜。燒一口脆腐乳$24~一口腐乳, 其實是豆卜中間夾腐乳醬來燒,相信女士們會喜歡。燒法式鵝肝多士~鵝肝和多士尺碼需要修改一下,感覺像個子大的男孩穿了件細碼衣裳川味麻辣花甲~味太濃,筆者覺得頗鹹。燒鮮白鱔$58~醬汁頗多,欠缺鮮白鱔的香味。燒特濃芝士五花腩$48~五花腩燒得過熟。燒羊架$88~配上芥辣薄荷啫喱很惹味。唔係紐西蘭大磨菇~依個名好攪笑,唔係紐西蘭大磨菇,即係咩菇?整體來說:店員招呼都很客氣,我們點了大啤,因時間關係立即想更改細啤,都立即處理,之後發現單有錯漏都會即時跟進,初次到來,在電話用App申請成為會員即有九折

食店門外有門外坐位。

由於預早訂枱,食店安排了房間位置,一讚

法國鮮露荀~
燒得過火,筆者覺得露荀落孜然粉,味道未算夾。
法國燒露荀

川香肉碎燒茄子~
蒜蓉醬汁配上茄子,嘉嘉很喜歡,很快便KO了

川香肉碎茄子

日本廣島生蠔~
熱騰騰,蒜香味濃,咬一啖,蠔仍然熱到出煙,筆者當晚最喜歡。

燒日本廣島𧐢

燒特級厚切牛脷芯$58~
入味非常,濃味者喜。
燒一口脆腐乳$24~
一口腐乳, 其實是豆卜中間夾腐乳醬來燒,相信女士們會喜歡。

厚切牛脷芯/燒腐乳

燒法式鵝肝多士~

法式鵝肝多士

川味麻辣花甲~
味太濃,筆者覺得頗鹹。

川味麻辣花甲

燒鮮白鱔$58~
醬汁頗多,欠缺鮮白鱔的香味。
燒特濃芝士五花腩$48~
五花腩燒得過熟。
燒白鱔/芝士腩肉

燒羊架$88~
配上芥辣薄荷啫喱很惹味。
燒羊架

唔係紐西蘭大磨菇~
依個名好攪笑,唔係紐西蘭大磨菇,即係咩菇?

唔係紐西蘭大菇

整體來說:

店員招呼都很客氣,我們點了大啤,因時間關係立即想更改細啤,都立即處理,之後發現單有錯漏都會即時跟進,初次到來,在電話用App申請成為會員即有九折優惠,結賬後出門口了就收到訊息,下次再嚟就有八折,令食客感覺良好。

2022-10-29
$352 (Dinner)
川香肉碎茄子
燒日本廣島𧐢
2022-10-30 49 views
今晚朋友提議食串燒 前牌經過佐敦呢邊見到呢間串燒店座無虛席 一直想試今晚終於有機會~先叫左幾樣炸物同小食~炸日式一口芝士 雞軟骨同川燒豆腐 川燒豆腐好有驚喜 外皮好脆 加埋木魚說同埋特製川燒醬 好食 炸芝士同埋雞軟骨 都係熱辣辣上枱~點咗好多平時食串燒必點嘅~食得出呢度嘅食材係比較上乘同埋新鮮牛方面叫咗牛舌芯 同一口牛 牛舌香軟彈牙 一口牛個汁好惹味~海鮮方面我哋叫咗扇貝 白鱔串 多春魚 魷魚鬚 扇貝好新鮮 燒得啱啱好唔會過熟 配埋特製燒汁 正~ 白鱔串肉質實淨彈牙 好新鮮 多春魚魷魚鬚都做得唔錯 燒得夠乾身~另外雞頸肉都有驚喜 好鮮甜 有肉汁 蔬菜方面我哋叫咗燒粟米 好甜 爽脆 牛油芝士焗雜菇好足料 芝士燒到啱啱好有脆邊甜品我哋叫咗燒菠蘿~蜜桃雪杷同埋椰子雪糕 滿足完美的一個晚上

先叫左幾樣炸物同小食~炸日式一口芝士 雞軟骨同川燒豆腐

另外雞頸肉都有驚喜 好鮮甜 有肉汁

蔬菜方面我哋叫咗燒粟米 好甜 爽脆
牛油芝士焗雜菇好足料 芝士燒到啱啱好有脆邊

2022-10-30 49 views
貫穿大街小巷美食的佐敦百文樓,位於文英街有一間燒烤店就川燒,讓人食完後回味無窮∞。同平時的串燒一樣,即叫即燒,這裡的燒烤款式甚多,我忍不住點了好多,有燒羊仔架,川香肉碎燒茄子,燒日本廣島蠔,燒韭菜,燒法式鵝肝多士,燒日本雞皮串,燒特級厚切牛利,燒菠蘿,燒日本豚肉腸拼盤等等。燒烤味道到位,幾皮串夠脆,牛利四件堅厚切,廣島蠔新鮮,鵝肝多士超香,燒菠蘿也十分juicy。小小辣的味道剛剛好食到燒烤惹味的風味,而無論分量,食物質素都新鮮,燒烤店經營夠曬認真到位。另外這裡也有其他熱食同主食,我們還點了一份稻庭牛肉手打烏冬,牛肉新鮮半生熟至滾到全熟,好有越南生牛肉粉style, 日式烏冬要做到這樣的效果,主要牛肉要夠新鮮,食落口才嫩滑美味,這個手打烏冬更為彈牙,也是值得一試。
2022-10-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2022-10-28 39 views
簡單晚餐唔使大魚大肉, 簡單同男朋友share個rib, 你切俾我, 我切俾你, 就已經好開心, 再食兜麻辣鴨血感受下去台灣夜市既感覺, 諗下都好啦☺️秘製醬燒BB豬肋骨 $188呢個價錢非常合理, 有兩大舊, 好多肉, 擺盤都好好睇疊住咁放, 放返係平面就易D切😂 骨比較幼身, 所以食落啖啖肉好開心好滿足😌秘製醬好惹味呀! 甜甜地唔會太重味, 似有蜜糖但又唔會得個甜字, 好能夠突出ribs個肉味麻辣鴨血$48真係有夜市感覺, 以前冬天去台灣旅行, 拎住兜麻辣鴨血係街食超warm, 呢個鴨血好香, 大大塊所以更滑, 麻辣汁好入味👍🏻

秘製醬燒BB豬肋骨 $188

麻辣鴨血$48

除左工作,食野真係人生不可或缺的部份😝在佐敦的一條小巷,被我發現了有一間日式特色串燒店🍢🤤一坐低又是我發板的時刻😻一嗌就停不下來,叫左14樣野食🫶🏻🌟燒羊仔一放低在枱上,我已雙眼發光,以我吃過不同店舖的羊架,這間川燒🥩燒的羊架真是令我大感讚歎🙌 我一路吃,每吃一口,都忍不住要說:好味😋❤️不但肉質嫩滑,咬下去口感都彈牙的,肉入面還能鎖住肉汁,超高質的燒羊架☺️🌟燒日本廣島生蠔🦪新鮮的肥美生蠔 + 他們獨方配料一起燒,香氣迫人的燒生蠔真的無懈可擊,完全吃到生蠔的鮮,配料的香😋🤤味道鮮明而不膩👍🌟川燒肉碎燒茄子🍆這道其中一道招牌材,非叫不可!份量十足💕我是將這道菜由頭吃到落尾,半點也不想浪費🤤因為真的好好吃😹蒜粒+肉碎+配依道茄子一起燒,真係天衣無縫!不要小看好像都是平時耳熟能詳的配搭。最重要‼️可以在燒到過程,還能保持茄子鮮味,每一塊茄子肉都保存著香味可口,軟嫩滑爽,才令我真心覺得回味無窮🤞🌟燒豚肉生菜卷 🥬 🥩豚肉內包著生菜,口感飽滿,質嫩爽口,這樣配搭是一流👍🌟燒腐皮黑松露海鮮卷🍢🍢必叫燒物😋,新鮮滾熱辣的的放入口裡,“索, 索, 聲‘’ , 腐皮香脆可口💛🌟麻辣鮑魚雞烏冬喜歡吃辣的人,這
除左工作,食野真係人生不可或缺的部份😝
在佐敦的一條小巷,被我發現了有一間日式特色串燒店🍢🤤

一坐低又是我發板的時刻😻
一嗌就停不下來,叫左14樣野食🫶🏻

🌟燒羊仔

🌟燒日本廣島生蠔🦪

🌟川燒肉碎燒茄子🍆
這道其中一道招牌材,非叫不可!

🌟燒豚肉生菜卷 🥬 🥩
豚肉內包著生菜,口感飽滿,質嫩爽口,這樣配搭是一流👍

🌟燒腐皮黑松露海鮮卷🍢🍢
必叫燒物😋,新鮮滾熱辣的的放入口裡,
“索, 索, 聲‘’ , 腐皮香脆可口💛

🌟麻辣鮑魚雞烏冬
喜歡吃辣的人,這道菜必定推介🙌
烏冬吃得多,麻辣烏冬都係第一次食,這個配搭吃出麻辣鲜香的味道,我平時不太吃麻辣的人,都一試難忘!😋😋😋😋😋

🌟日本蟹肉炒飯🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
喜歡炒飯的朋友們,這個炒飯必定要試!啖啖蟹肉,炒飯非常之有鑊氣🤤,真是吃到我津津有味😽😽😽

以上燒物食材,都非常新鮮,真的每一道餸我都覺得好好食!連我老公都讚不絕口🤤
廚師用心烹調的每一道菜,都吃進心裡了💛

真心推薦🙌🙌🙌
很適合三五知己聚餐🍻

2022-10-25
  • 燒羊仔架
  • 川香肉碎燒茄子
2022-10-26 32 views
天氣開始凍 話時話我都好耐冇食過串燒了🥺黎到呢間串燒店 緊係叫哂我最鍾意食嘅野首當其衝嘅係燒豆腐外脆內軟 又香又入味食到一半。。哇!係我期待已久嘅鵝肝多士呀!呢個真心推介!真係好好好好好味!好香濃嘅鵝肝味,而且啖啖都好Juicy!我最鍾意就係食鵝肝,所以餐牌一有我就一定會叫!我即刻叫杯大嘅suntory 黎下一下火唔係嘅話我點可以繼續戰鬥到尾跟住落黎仲有牛舌我平時就好少食,見店主推介吓咁當然要試吓一食落去 ,轉下先係可以咁好食我仲以為要同錫錫係好核突點知原來係咁好味!佢顛覆咗我對遊戲嘅認知好彩今次膽粗粗叫左黎食,唔係都推介唔到俾大家再落就係雞翼呢個值得一讚嘅係,大家都知雞翼難燒。要出面脆,入面都未必會熟。但係佢可以做到外脆內滑!同樣出色緊貼住嘅係羊架羊架又香又嫩,仲要有香草同芥末2款醬睇得出店主係有幾用心秋葵我不嬲都鍾意食秋葵,呢度個辣汁好惹味搞到我一個人食晒成碟😂蒜香燒蠔隻蠔差唔多有成隻手掌咁大,啖啖都係蠔肉我本身唔係咁鍾意食好嘅到幾啖就食完芝士牛油果面頭嗰浸芝士真係好好食,拉到絲之餘仲肥而不漏,啱晒鍾意食牛油果嘅朋友雞皮 雞軟骨講到呢兩寶,我諗好多朋友都鍾意食果然今次都冇令我失望啖
天氣開始凍 話時話我都好耐冇食過串燒了🥺
黎到呢間串燒店 緊係叫哂我最鍾意食嘅野

首當其衝嘅係燒豆腐
外脆內軟 又香又入味

食到一半。。
哇!係我期待已久嘅鵝肝多士呀!
呢個真心推介!真係好好好好好味!
好香濃嘅鵝肝味,而且啖啖都好Juicy!
我最鍾意就係食鵝肝,所以餐牌一有我就一定會叫!

我即刻叫杯大嘅suntory 黎下一下火
唔係嘅話我點可以繼續戰鬥到尾

跟住落黎仲有牛舌
我平時就好少食,見店主推介吓咁當然要試吓
一食落去 ,轉下先係可以咁好食
我仲以為要同錫錫係好核突
點知原來係咁好味!佢顛覆咗我對遊戲嘅認知
好彩今次膽粗粗叫左黎食,唔係都推介唔到俾大家

再落就係雞翼
呢個值得一讚嘅係,大家都知雞翼難燒。
要出面脆,入面都未必會熟。
但係佢可以做到外脆內滑!
同樣出色

緊貼住嘅係羊架
羊架又香又嫩,仲要有香草同芥末2款醬
睇得出店主係有幾用心

秋葵
我不嬲都鍾意食秋葵,呢度個辣汁好惹味
搞到我一個人食晒成碟😂

蒜香燒蠔
隻蠔差唔多有成隻手掌咁大,啖啖都係蠔肉
我本身唔係咁鍾意食好嘅到幾啖就食完

芝士牛油果

雞皮 雞軟骨
講到呢兩寶,我諗好多朋友都鍾意食
果然今次都冇令我失望
啖啖都係卡卡聲,可想而知有幾脆口

蒜香茄子
我個人都幾鍾意食茄子,加埋佢啲辣辣地嘅蒜蓉,如果叫埋飯餸就真係一流

鵪鶉蛋 五花肉 魷魚
呢啲全部都係我朋友嘅最愛
佢差啲一個人食晒全部🥲

大肉腸
估唔到有生蛋跟埋,搞完之後配埋個汁再點黎食,又出奇地好食,口感好豐富,我都係第一次咁食!

最後老闆超好
仲送炸湯圓俾我哋食
我真係未試過 但原來係咁好食
有啲似炸豆沙煎堆!

總結
呢間燒野真心高質,我哋7:30入到去,未夠八點都已經full左,仲要平日!
鍾意食宵夜嘅朋友,呢間真心值得推介俾大家!希望大家四月可以返到轉頭啦🙈
2022-10-24
Type of Meal
Dinner
  • 燒手打免治雞肉棒
  • 燒芝麻湯圓
  • 燒一口鵝肝多士
  • 燒日本廣島生蠔
2022-10-25 29 views
前兩日突然轉涼 最岩就係去食串燒🍢🍡呢間真係好多選擇,即叫即燒,仲有好多創意食品!海鮮嘅款式呢度都算好多,樣樣都想試所以當晚點咗好多😋其中最推薦嘅有:燒日本廣島生蠔- 我至愛嘅燒生蠔,🦪好新鮮,加埋蒜蓉,一咬開爆汁又滿滿蒜蓉香口,鮮味無比。甲羅燒拼多士-原隻蟹殼上碟,入面有蟹膏、蟹肉同蟹籽,配多士一齊食😋夠惹味。燒鮮白鱔 -外層燒得好香脆,肉質肥美軟嫩!燒羊架- 咬落去超juicy ,肉質肥美嫩滑,配埋薄荷醬同芥末一流!麻辣鴨血-估唔到呢到嘅鴨血咁入味滑嫩,辣得過癮川香肉碎燒茄子-都係必叫,比手掌更大的茄子上鋪滿厚厚一層蒜蓉,食落好惹味,送酒一流!愛食菜的朋友也可以試試燒韭菜,好香口。我食串燒最鍾意食烤菠蘿,呢度嘅蜂蜜燒鳳梨一定要點,食落特別清甜細膩,就算最後好飽都食咗好多件。餐廳附近有唔同嘅嘢食,不過當晚落雨天氣唔好,見其他餐廳都冷清清但唯獨呢一間爆場,就連外面嘅位都坐滿就知幾好味😋同三五知己黎呢度慢慢傾吓計,食串燒配啤酒,真係幾happy!
前兩日突然轉涼 最岩就係去食串燒🍢🍡

呢間真係好多選擇,即叫即燒,

燒日本廣島生蠔-

甲羅燒拼多士-

燒鮮白鱔 -外層燒得好香脆,肉質肥美軟嫩!

麻辣鴨血-估唔到呢到嘅鴨血咁入味滑嫩,辣得過癮

愛食菜的朋友也可以試試燒韭菜,好香口。

2022-10-25 25 views
川燒店一定係食肉食海鮮! 豬牛鴨啖啖肉😍 秘製醬燒BB豬肋骨超大舊, 肉多骨少, BB豬肉勁嫩, 兩大舊總共10枝骨, 切開一人揸住一條黎咬好happy🤣 秘製醬汁好惹味, 食味lam埋手指頭😋👍🏻 燒特級厚切牛脷真係又厚又大塊, 正正方方賣相好好睇, 夠厚所以好有咬口, 有少少香草好香口, 調味唔算好濃, 主要都係食返牛舌原味好香😍 唔似麻辣鴨舌, 比較少食個原味, 主要係鴨舌爽口質感, 都係秘製醬燒好夠辣炸日本河蝦脆卜卜, 炸到好乾身好脆口蝦油又香, 份量亦好多, 吹住水黎當小食食好享受, 襯埋個凍冰冰梳打仲正!青檸話梅梳打酸meimei好開胃, 一洗熱氣可以再食多好多😜
2022-10-25 33 views
❤️澳洲麻辣小龍蝦❤️-身為串燒店 竟然比我發覺到有麻辣小龍蝦可以嗌 好似發現新大陸咁😌 -麻辣味好夠 都有一定辣度 適合食辣嘅朋友✌🏻❤️燒特級厚切牛脷❤️-真心 呢個真係夠厚😮 所以食上去除咗普通牛舌嘅彈牙 仲有少少只屬厚身牛舌嘅肉感😗-調味都不錯 鹹味適中❤️燒雞腎❤️-雞腎彈牙有嚼口🤩❤️燒韭菜❤️-我嘅串燒必嗌之一💯 因為只有佢先可以食得出師傅嘅火候同調味嘅功夫如何-韭菜仲有少少脆身 好多汁 加上醬汁嘅味道 好出色😍😍😍最推薦嘅係---澳洲麻辣小龍蝦!!!唔好因為係串燒店就睇小佢嘅小龍蝦 去試吓啦 應該會震驚你地 至於其他嘢都好唔錯架 可以按個人喜好嚟揀👌🏻
❤️澳洲麻辣小龍蝦❤️
-雞腎彈牙有嚼口🤩
❤️燒韭菜❤️
-韭菜仲有少少脆身 好多汁 加上醬汁嘅味道 好出色😍😍😍
2022-10-24 38 views
老公之前同朋友已經試過呢間串燒店,所以今次專登同我嚟呢度食好西~一嚟到睇個menu已經有超多唔同種類嘅串燒同熱食可以揀,除咗有一般嘅串燒,仲有好多自創獨家嘅菜式!🥢甲羅燒併多士😋一般嘅甲羅燒就係將蟹肉,蟹子撈埋一齊燒,不過呢度嘅甲羅燒係將撈埋嘅蟹料連多士一齊食,令到蟹肉嘅鮮味更突出同埋口感更豐富🥢燒法式鵝肝多士😋真係無諗過會喺一間串燒餐廳食到咁高質嘅鵝肝,煎香嘅鵝肝唔單止大塊又juicy,加埋秘製醬汁,搞到我哋點完再點!🥢燒豚肉生菜卷😋呢個菜真係超推介~嫩滑多汁嘅豚肉包住新鮮嘅生菜,一啖食落口,又多汁又爽口,加埋沙律醬,真係絕配!🥢燒麻辣日本淮山😋其實點呢個菜前都有啲驚會太辣,不過因為係麻辣,所以唔單止個辣度可以接受,再加埋超爽甜淮山,識食嘅朋友一定要試呢個~🥢黑松露燒腐皮溫泉玉子😋又係另一個菜式無諗過會喺串燒店出現,亦無諗過將呢幾種材料放埋一齊係咁夾咁好味,當中嘅黑松露真係勁香濃,加埋流心嘅溫泉玉子,正呀~《必試》香甜蜜桃雪葩‼️呢個雪葩真係好好味,綿綿嘅雪葩混入香甜嘅蜜桃,真係好味到想嗌呀~

🥢甲羅燒併多士

2022-10-20
Type of Meal
Dinner
2022-10-24 36 views
happy friday最開心就係同同事去食野, 而家去bar飲野太麻煩, 我地轉戰油尖旺一帶串燒鋪😂 有酒飲又夠光猛可以傾下計溝下仔😁 呢間川燒非常唔錯又推薦下比大家👍🏻川味麻辣花甲 $88川味即係四川式調味啦, 同鋪頭名有呼應😌 真係夠晒辣, 用個錫紙兜煮過, 個辣汁完全濃縮晒, 吸晒去花甲肉同殼好鬼正😁 花甲本身就好新鮮, 又冇沙又爽口, 咬落會咇汁出黎🥰燒吞拿魚下顎 $188呢個係必點wo! 吞拿魚下顎勁爆油, 夾開D魚肉中間已經漏油, 難怪呢個位置咁出名咁矜貴, 連埋鮮檸檬一齊食會冇咁膩, 但就咁食都必有一番風味👍🏻👍🏻😋黑啤, 香濃夠dry, 同串燒配合冇得頂👍🏻

川味麻辣花甲 $88

燒吞拿魚下顎 $188

黑啤, 香濃夠dry, 同串燒配合冇得頂👍🏻
我地三個女仔叫左五樣野, 樣樣都冇得彈👍🏻✅野椒汁燒牛小排$288配薯角, 好似食緊西餐牛排咁😌 牛小排大約五成熟, 入面粉嫩, 肉質細滑牛油香好重, 燒汁都好夾個牛鮮味✅燒珍寶大元貝汁燒我最愛, 唔需要燒得太乾身, 反而用汁燒令個帶子更juicy, 加左少少蔥同飛魚子係面頭, 連埋帶子群邊食口感就是正👍🏻✅燒雞腎$28爽口, 味粉唔會太鹹, 基本上食完果晚都冇話特別口渴, 腎夠大粒好好味☺️✅川香涼拌秋葵$38雖則食串燒都唔會話好健康, 食少少綠色野扮下go green, 都要萬綠叢中一點紅😂 就係川香麻辣涼拌😂 我本身唔太鍾意秋葵中間滑lulu, 但個fd鍾意都叫左, 我試左一條又OK喎, 唔會太流質, 最緊要係個麻辣汁好正✅炸日本河蝦$68當小食食, 夾下夾下就清晒😂 落左少少lemon汁感覺冇咁熱氣😂 蝦味係唔錯幾突出, 雖然炸乾晒但個蝦油香味都keep到
我地三個女仔叫左五樣野, 樣樣都冇得彈👍🏻
✅野椒汁燒牛小排$288
✅燒珍寶大元貝

✅燒雞腎$28

✅川香涼拌秋葵$38

✅炸日本河蝦$68
2022-10-18 54 views
川燒在柯士甸這裡的一家寶藏日式居酒屋式燒烤店,走到這條街遠遠的就被燒烤的香味吸引到,身體被鼻子拉進了這家店,鼻子的直覺果然不錯。有超多特色菜,恨不得全部點上一輪,只恨自己胃口不夠大,燒手打免治雞肉棒大推薦,帶著脆骨的雞肉棒,沾上鮮甜的醬汁,再加上點睛之筆生雞蛋黃,蛋黃順滑的口感,配上鹹香的雞肉棒,必點。燒煙肉荔枝卷,一片粉嫩的培根包上多汁的荔枝,一口爆漿,究極滿足。燒豚肉生菜卷也超級驚喜,豚肉的肥膩被生菜中和的剛剛好,配上一點點美乃滋,香而不膩。燒腐皮黑松露海鮮卷,黑松露愛好者當然是要來一份,腐皮炙燒之後脆脆的,配上香濃的黑松露醬,底下是海鮮卷,黑松露真是跟什麼都很搭。秘制醬燒麻辣鴨舌也是第一次吃,鴨舌軟軟的,外皮微微有點脆,很有特色。燒羊肉串肥瘦相間,羊肉的油脂在口中爆開,香味從鼻子裡衝了出來。燒雞腎燒雞軟骨都表現不俗,火候剛好。川香肉碎燒茄子絕對是必點,和我在其他燒烤店吃過的都不一樣,上面淋的是大塊大塊的肉碎蒜蓉,茄子是脫皮切成一大塊一大塊的,吃過肉碎茄子之後,普通的蒜蓉茄子都成凡夫俗子。稻庭牛肉手打烏冬,用的是奶白色的魚湯,在冬天來上一碗,可以說是暖胃又暖心了。麻辣鴨血也是滿滿的
川燒

燒雞腎燒雞軟骨都表現不俗,火候剛好。
麻辣鴨血也是滿滿的一碗,配上濃厚的紅油,鮮嫩無比。
最後甜品當然是來上燒菠蘿啦,炙燒菠蘿甜味都被激發了出來,一口爆汁。
聽老闆推薦來了一個菠蘿雪芭,一整個大菠蘿里盛著滿滿的入口即化的雪芭,為今天的燒烤畫上完美的句號。