2021-05-04 215 views
如果我跟你說我今朝早餐吃了一陽指 + 挪威北斗陣, 你一定以為我發瘋了。又或者懷疑我何解中了兩掌咁都未死🤣🤣🤣。其實這兩掌是咖啡跟餐點的名稱來的。我相信店家都是想大家有趣而輕鬆地享受咖啡時光啫。這店其實我很久以前已經想試,因為他以工業風簡約裝修配上中國古典的家具及茶杯,毫無違和感之餘,坐著還有點療愈的氣氛。我點了Latte跟Salmon Bagel。Latte的味道是偏和柔和的,奶味不會過重。Bagel意外地烤得外脆內軟,夾著厚厚的但不會過咸的煙三文魚很好吃。拌碟的小沙律很新鮮, 總之就是健康的感覺。店內不時飄來油香味, 食慾登時大增。

店內不時飄來油香味, 食慾登時大增。

2021-04-29
Breakfast
  • 挪威北斗陣
2021-05-01 120 views
餐廳由佈置,枱櫈,𝑀𝑒𝑛𝑢到餐具,都帶有濃烈嘅少林寺同武功原素,值得一讚係佈置上唔會太𝑜𝑣𝑒𝑟,枱同枱之間都有足夠空間食物方面,✨獨菇劍法✨比較帶來驚喜,麵質同調味都恰到好處。而✨黃金堅壁✨嘅𝑡𝑜𝑎𝑠𝑡 比想像中乾,個人比較喜歡濕潤感重,中間偏似𝑒𝑔𝑔 𝑝𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔 嘅𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝑡𝑜𝑎𝑠𝑡. 但係咸甜味道配合得尚算唔錯! 而𝐶𝑜𝑙𝑑-𝑏𝑟𝑒𝑤 嘅𝑁𝑢𝑡𝑡𝑦香味濃郁,𝐹𝑙𝑎𝑡𝑤ℎ𝑖𝑡𝑒 奶泡綿密,奶同咖啡嘅味道平衡得好好!𝑂𝑣𝑒𝑟𝑎𝑙𝑙 𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7/10

黃金堅壁💛獨菇劍法

玄冥神掌  Cold  Brew
六脈神劍 Flat  white

𝑂𝑣𝑒𝑟𝑎𝑙𝑙 𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7/10
黃金堅壁💛獨菇劍法
玄冥神掌  Cold  Brew
六脈神劍 Flat  white
2021-04-26 192 views
餐廳設計係中式但食既野全部都係西式🤣睇餐牌既時侯都覺得店主好有創意就算食物都係常見 但望落都有新鮮感!Lunch set 係銅鑼灣地帶加環境黎講算係幾抵食每個餐都附送咖啡一杯 有fruity & nutty 選擇fruity 黎講都係比較酸 朋友話係佢飲過 nuttyPS Coffee 用中國傳統茶杯上 因為冇奶既關係拎起上黎好似真係飲緊茶咁(餐廳都有提供!)🍽桃花島 $95creammyyyy🤤 鐘意食會好鐘意🤣朋友有覺得少少漏🍽赤練神掌 $88蕃茄牛肉醬好香濃 最鐘意係醬夠多食到最尾都仲有淨🤤溫泉蛋包住食非常夾Overall 份量都大!本身想試個甜品都食唔落!下次再試😌
餐廳設計係中式但食既野全部都係西式🤣
睇餐牌既時侯都覺得店主好有創意
就算食物都係常見 但望落都有新鮮感!

Lunch set 係銅鑼灣地帶加環境黎講算係幾抵食
每個餐都附送咖啡一杯 有fruity & nutty 選擇
fruity 黎講都係比較酸 朋友話係佢飲過
nutty
PS Coffee 用中國傳統茶杯上 因為冇奶既關係
拎起上黎好似真係飲緊茶咁(餐廳都有提供!)

🍽桃花島 $95

赤練神掌

赤練神掌
  • 赤煉神掌
2021-04-17 183 views
同朋友一齊黎練功😂 門外望入去以為只有幾個座位, 原來入到去柳暗花明, 都算寬敞。但有些座位距離洗手間太接近, 感覺不衛生, 所以我地調左位置, 如果洗手間外隔一屏風會好好多!講返食物, 主要有麵食, 包類, 甜點, allday breakfast... 最特別莫過於佢地既名字: 赤煉神掌 (茄汁意粉), 桃花島 (忌廉三文魚意粉), 獨菇劍法 (黑松露雜菇意粉) 等等, 三分形象七分想像😬我地點左草上飛 (大啡菇蕃茄粒意粉)及挪威北斗陣 (煙三文魚沙律醬貝果), 嗰bagel 有驚喜喎, 青瓜同忌廉芝士好夾, 包又好軟, 雖然唔係好食到芥末味😌 飲品就點了六脉神劍 (我最愛既flat white)同埋化骨綿掌(cappuccino), 隨即來個評啡會議, 朋友好認真試, 又同咖啡師反應了我地一些意見, 能夠互相交流才是練功既真諦!

2021-04-15 210 views
📍灣仔 -#笑林寺——-赤煉神掌-黃金堅壁-六脈神劍  ——-赤煉神掌💛💛💛蕃茄肉醬意粉配溫泉蛋👍🏻每啖都食到滿滿嘅蕃茄肉醬 唔會太酸帶點洋蔥甜味 意粉口感啱啱好 一啲都唔腍👍🏻 配上溫泉蛋💯-黃金堅壁💛💛💛💛吐司+芝士+煙肉+焦糖香蕉+蜜糖🤤口感豐富 咸咸甜甜又幾夾😋煙肉唔會好乾 加分👍🏻 我好怕食到又乾又硬嘅煙肉🤣🤣 整體配搭唔錯 好食 係有少少貴🤏🏻 性價比唔算高🙈 不過推介去試🤣-六脈神劍  Flat White💛💛💛有兩款咖啡豆選擇我揀左Nutty味道不錯👍🏻——
📍灣仔

我揀左Nutty
味道不錯👍🏻
2021-01-11
2021-04-10 151 views
⚠️💛🧡⛑🚃香港美食➡️灣仔中西fusion的一間餐廳,以西餐為主,除了咖啡還有多款茶類飲品,裝潢走簡潔路線,空間感十足,裡面有很多木制中式的枱櫈,屁股少點肉都坐得有點痛🍝 桃花島 Sᴏᴜʀ Cʀᴇᴀᴍ Sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ $95整份意粉都十分creamy稠密,很有飽肚感,煙三文魚跟sour cream這個絕配的組合不會錯,煙肉厚而大塊,煎得香濃,很有存在感,另外,我總是隱隱的吃到陣陣麵包香☕ 六脈神劍 Fʟᴀᴛᴡʜɪᴛᴇ +$8用中式蓋碗載著,顏色超級美,有別於其他店,它的味道偏苦澀,奶味不重🍮 Cʀᴇ̀ᴍᴇ Bʀᴜʟᴇᴇ +$19燉蛋的部分軟滑順口,焦糖厚度及味道配合得剛剛好,十分薄脆
⚠️💛🧡⛑
🚃香港美食➡️灣仔

六脈神劍

☕ 六脈神劍 Fʟᴀᴛᴡʜɪᴛᴇ +$8

crème brulee

🍮 Cʀᴇ̀ᴍᴇ Bʀᴜʟᴇᴇ +$19
燉蛋的部分軟滑順口,焦糖厚度及味道配合得剛剛好,十分薄脆

2021-03-30
六脈神劍
crème brulee
  • Flat  White
2021-03-28 127 views
星期日嘅早上喺灣仔搵食,openrice搵到呢間個店名好特別,令我好想即時去會一會佢店員遞上清水同餐牌,並告知要到櫃檯點餐餐牌嘅菜式好精彩我哋要咗笑林全早、旋風掃落葉🍃、六脈神劍同一陽指(咖啡揀咗Nutty)早晨製作需時,所以慢慢欣賞店內環境店內環境都好中式風格先嚟一陽指(Latte)跟著六脈神劍(Flat white)中式茶具盛載嘅咖啡感覺好特別再接招(旋風掃落葉🍃)沙律菜好新鮮,擺盤都好靚最後一招(笑林全早)精彩嘅武林大會完結後會有期👊🏻請呀

店員遞上清水同餐牌,並告知要到櫃檯點餐

餐牌嘅菜式好精彩

早晨製作需時,所以慢慢欣賞店內環境
店內環境都好中式風格

先嚟一陽指(Latte)

跟著六脈神劍(Flat white)

中式茶具盛載嘅咖啡感覺好特別

再接招(旋風掃落葉🍃)

沙律菜好新鮮,擺盤都好靚

最後一招(笑林全早)

精彩嘅武林大會完結
後會有期👊🏻請呀

2021-03-28
$160 (Breakfast)
2021-03-20 106 views
疫情關係冇得去旅行 唯有起香港周圍搵下啲cafe打下卡啦☺️ 今次搵左間cafe係銅鑼灣同灣仔中間既「笑林寺」 聽個名好有中西合璧既感覺😌 入去睇埋個menu 啲野食名都好特別好有創意🤩我地2個人叫左 草上飛Portabello Pesto Spaghetti $95 同埋 挪威北斗陣Salmon Bagel $75 再加2杯野飲 佢原本lunch set已經包左一杯大力金剛指(Americano) 如果想轉其他補返差額就得 咁我地就叫左 化骨綿掌(Cappuccino)+$8 同埋 九陰白骨爪(Mocha)+$16 最後再加左個甜點lemon tart +$19 好滿足既一個lunch😌

好滿足既一個lunch😌

• 化骨綿掌
  • 挪威北斗陣
2021-03-09 327 views
之前行過銅鑼灣見到呢間cafe既裝修幾靚幾有特色,所以就拉埋W小姐一齊去打卡😛-笑林寺個menu d名好搞笑,全部都好似d武林功夫招數/地方名🥷有幾款比較出名,所以我地就叫左呢幾碟試試佢。-🍞黃金堅壁 $95聽個名都唔知係咩,但其實係西多士🤣呢份西多士相當有驚喜,材料有芝士、煙肉、焦糖香蕉同蜜糖,雖然又咸又甜,但係食落味道幾夾,而且賣相仲好靚tim😍👍🏼-🍝桃花島 $89呢個意粉專登整到好似有朵花🌷係個島上面咁,花既部分係煙三文魚,而島既部分就係用白酒煙肉煮酸忌廉意粉,整體味道唔錯。-☕️一陽指Latte $45☕️化骨綿掌Cappuccino $40咖啡有得揀oat milk,味道正常,但佢擺脫傳統,用中式功夫茶杯沖咖啡,型😎
🍞黃金堅壁 $95
化骨綿掌
一陽指
化骨綿掌
2021-03-04 94 views
<武俠主題cafe💛>~~🍝草上飛 $82呢度嘅菜式名好搞笑😆 都同武俠主題有關🗡我叫嘅呢個係自家製青醬意粉配大啡菇青醬香草味道濃郁💚 入口creamy🤤意粉煮得啱啱好 勁有咬口👍🏻大啡菇🍄好厚身 切開爆汁😆整體份量都正常 一個人都夠食😌.☕️冰蠶毒掌 $45就咁睇名真係唔知係咩嚟🤣呢一杯係espresso tonic😆 咖啡加湯力飲落清新 味道上酸酸哋 飲完好醒神☺️~~評分📈味道 7.5/10環境 7.5/10性價比 7/10
<武俠主題cafe💛>

評分📈
味道 7.5/10
環境 7.5/10
性價比 7/10
今天與朋友一起來到這間可以與世隔絶,靜靜地「練功」的fusion咖啡店,這兒雖然坐落在繁榮的銅鑼灣和灣仔交界,但進入「笑林寺」後卻好像進入了武俠世界似的,人人靜靜地進食,沒有嘈吵的喧嘩聲。你冇睇錯,門口牆上的毛筆字菜單,不是什麼齋菜名字,竟然是咖啡菜單。笑林寺不是食中菜,而是食西餐。餐廳內的一枱一椅,是用木造的,富有濃濃的書卷味,好像走進了武俠小說的世界裏的客棧內。估不到書架上竟然真的有武俠小說!我點了「赤煉神掌」,原來是意粉,酸甜的番茄配上肉醬、紅酒和sour cream,半熟的慢煮蛋是全碟意粉的精華,有畫龍點睛之效,撈了半熟蛋後的意粉又香又滑,熱騰騰的,讓我在寧靜放鬆的環境下吃了一頓美味的午餐。友人點了「草上飛」,驟眼一望,看似很單調,原來是新鮮的大啡菇意粉,配上青醬、忌廉、煙肉和洋葱碎,友人說很creamy,大啡菇新鮮兼富有濃濃的菇味,意粉有咬口不會太淋。飲品方面,我點了「真朱」,服務員端來的時間,讓我眼前一亮,想像不到熱朱古力竟然是以中式杯子奉上,杯身還有中國字畫。杯內是濃濃的熱朱古力,不太甜,飲完後不會有膩滯的感覺。友人點了套餐附送的「大力金剛指﹞﹝即是黑咖啡﹞,也是以中式杯

估不到書架上竟然真的有武俠小說!

友人點了套餐附送的「大力金剛指﹞﹝即是黑咖啡﹞,也是以中式杯子奉上,她說咖啡味道香濃。其實從遠處望着我們,還以為我們拿着中式杯子喝普洱呢!

這是一趟新穎有趣的旅程,讓我從繁忙的工作中抽離出去,到寧靜的武俠小說世界裏沉澱一下,飯後便可以讓我更有精神地返回自己的工作崗位上,繼續努力!
2021-02-19
$100 (Lunch)
  • 赤煉神掌
  • 草上飛
  • 真朱
2021-02-16 103 views
經過灣仔,見到一間舖頭名好搞笑嘅cafe,叫做笑林寺🤣 舖如其名,無論設計定係餐牌嘢食名,都充滿中式武俠feel!😮其實舖頭好大,不過我哋去嘅時候,入邊冇晒位,要坐出面對住街嘅bar枱,外面嘅人都會望到我地食相,好彩平日條街唔算人來人往!啲咖啡名好搞笑😮🤣點左一杯六脉神劍,見到佢啲名次咁搞鬼,諗住質素都會麻麻地,點知啲咖啡豆一啲都唔馬虎,幾好飲!Rum Cheesecake 同平時嘅Cheesecake口感差唔多,有浸淡淡Rum味,我本身就好鍾意飲Rum酒,like👍🏻Banana Cake我本身唔太鍾意食香蕉蛋糕,覺得種口感太實,但係舖頭烘返熱,外皮脆脆地,入邊軟淋淋,好味呀!

啲咖啡名好搞笑😮🤣

Rum  Cheesecake

Banana  Cake

Banana Cake
2021-02-15
$60 (Tea)
Rum  Cheesecake
Banana  Cake
  • 六脈神劍
  • Flat  White
2021-02-14 89 views
一個人係灣仔工作完,特登過嚟呢間店食個lunch ,原因係佢用中式茶杯飲咖啡☕️咁攪鬼,所以就嚟呢度啦!果然冇嚟錯!好彩早少少來到,過一陣子店舖已經滿座,即刻叫個午餐先~挪威北斗陣(煙三文魚、青瓜、忌廉芝士、水瓜榴、貝果包、芥末沙律醬、配沙律),另外加錢叫咗杯化骨綿掌(cappuccino)我選擇咗巴西豆😄我覺得呢間咖啡店除咗食物、飲品名字好吸引之外,食物及咖啡質素都好高👍🏻而且服務都唔錯啊!

好彩早少少來到,過一陣子店舖已經滿座,即刻叫個午餐先~

$85 (Lunch)
2021-02-06 77 views
😂見到咁特別嘅鋪頭名 就入去試下照舊 叫咗杯 americano 唔會太酸 幾fruity☕☕然後試下食個brownies 我覺得幾好味 唔會好甜 口感幾好 唔會太硬或太軟 其實我想再encore🤣🤣🤫🤫
😂見到咁特別嘅鋪頭名 就入去試下

2021-02-06
Tea
2021-01-28 100 views
前排同朋友去咗呢間餐廳食lunch雖然話喺灣仔,但位置近銅鑼灣多啲,同地鐵站有一段距離環境唔錯,好有中國特色食物選擇唔算多,試咗兩款意粉肉醬意粉好足料,唔算好鹹蕃茄味幾濃郁,仲有隻蛋🤩另外大啡菇意粉好Fresh🙈🙈質感比較creamy,大啡菇又多汁以素食意粉來講唔寡,仲幾好食Set可以配咖啡或者茶,加咗$20飲咗伯爵茶同埋茉莉花茶🍵小型茶壺好cute有埋茶隔整體幾唔錯,有機會會試吓買其他食物
前排同朋友去咗呢間餐廳食lunch
雖然話喺灣仔,但位置近銅鑼灣多啲,同地鐵站有一段距離
環境唔錯,好有中國特色
食物選擇唔算多,試咗兩款意粉
肉醬意粉好足料,唔算好鹹
蕃茄味幾濃郁,仲有隻蛋🤩
另外大啡菇意粉好Fresh🙈🙈
質感比較creamy,大啡菇又多汁
以素食意粉來講唔寡,仲幾好食
Set可以配咖啡或者茶,加咗$20飲咗伯爵茶同埋茉莉花茶🍵
小型茶壺好cute有埋茶隔
整體幾唔錯,有機會會試吓買其他食物