2024-09-27 0 views
有海景的中菜廳❤️隱世中菜廳,價錢唔算好貴,但係環境優美😍 係中庭乘坐“子彈𨋢”上3樓就係架啦,尖東地鐵站P1出口就到,好方便😍🤩脆皮炸子雞半隻炸子雞的皮酥脆金黃,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶著香脆的口感,令人垂涎。搭配的醬油和蒜蓉,增添了層次感😍😍😍🤩魚湯瑤柱浸菜苗鮮味十足,瑤柱的加入更是提升了湯底的鮮香。菜苗在湯汁中輕輕浸煮,保持了原汁原味,清新可口😀😀🤩薑蔥焗蠔焗蠔在火焰中微微焦香,薑蔥的香氣四溢,為蠔肉增添了豐富的風味🥹🥹🤩蜜汁鐵板叉燒叉燒的蜜汁醬料甜而不膩,外焦內嫩,肉質滑順。熱鐵板的效果讓叉燒散發著誘人的香氣🥳🥳🥳🤩花膠燉響螺湯花膠的口感滑嫩,響螺有豐富的嚼勁😋😋🤩肉桂青蘋果玄米茶蛋糕估唔到中菜廳都有自製蛋糕食,試咗呢個好可愛,青蘋果造型嘅蛋糕,玄米茶味好香,唔係剩係得個樣,仲好好食㗎🥰🥰🤩紅棗糕散發著淡淡的紅棗香氣。每一口都能感受到紅棗的自然甜味,糕體Q彈🤓🤩蛋白杏仁茶杏仁味很香,口感滑順。沒有過於厚重的感覺。很推介👍👍

🤩脆皮炸子雞半隻

🤩魚湯瑤柱浸菜苗

🤩薑蔥焗蠔

🤩蜜汁鐵板叉燒

🤩花膠燉響螺湯
花膠的口感滑嫩,響螺有豐富的嚼勁😋😋

🤩肉桂青蘋果玄米茶蛋糕

🤩紅棗糕

🤩蛋白杏仁茶
杏仁味很香,口感滑順。沒有過於厚重的感覺。很推介👍👍
2024-09-26 0 views
嚟飲茶茶,一路望住維港景🍑一路享用佢哋獨家嘅蜜桃烏龍茶🫖好似去咗嘆afternoon tea咁呀!!🎯一定要提及嘅係*所有點心都係自己廚房即叫即做, 只用即日材料👍🏻非常新鮮!飲茶梗係必食🥢筍尖鮮蝦餃+🥢黑松露鮮蝦餃燒賣 隻蝦大到嚇親寶寶😳黑松露燒賣嘅松露香味不斷留喺個口腔裏面,當刻感覺直頭係去咗法國海邊嗰度飲住下午茶食住燒賣lorrr😍真!!!隻蝦大到嚇親嘅仲有🥢鳳尾蝦芋角首先係個賣相都贏晒!一睇都知知道 佢個炸粉好鬆軟!!食落口仲好香芋頭味(感覺有d似食緊熱嘅芋頭雪糕)+隻jumbo大鮮🍤 😭誠意爆燈!講到餡料新鮮,必食嘅仲有🥢灌湯小籠包記得睇我條片,餡料新鮮juicy到啲湯流極都流唔完🤤建議食嘅時候用匙羹接住啲湯,要飲埋d湯湯!好清! 好香嘅酒味 同豬肉餡料混埋一齊,仲要一啲都唔肥膩!真係拍得住米芝蓮lorrr😋🤡除咗呢d咁傳統嘅點心外,我介紹得嘅,一定係最chic+最有創意嘅dim sum sum 🫶🏻🥢啤梨鹹水角🍐一定要叫!望住個海食佢真係覺得自己好似喺酒店頂樓嘆緊afternoon tea咁,好精緻🫶🏻真係成個啤梨咁喎!唔好以為佢好多炸粉會好膩喎,一啲都唔膩!仲好香鹹水角味

飲茶梗係必食
🥢筍尖鮮蝦餃+🥢黑松露鮮蝦餃燒賣

隻蝦大到嚇親嘅仲有
🥢鳳尾蝦芋角

講到餡料新鮮,必食嘅仲有
🥢灌湯小籠包

🥢啤梨鹹水角
真係成個啤梨咁喎!
唔好以為佢好多炸粉會好膩喎,一啲都唔膩!仲好香鹹水角味!

🥢鮑汁蘿蔔絲酥
而家已經有好多酒樓冇做蘿蔔絲鬚㗎啦,佢仲要好有心咁即做即做㗎!裏面真係一絲絲蘿蔔+外面由鬆軟薄薄酥皮包住,十分delicate 😋食落口真係好鬆化!

🥢羅宋湯鮮竹卷
係呀😅你冇聽錯啊,鮮竹卷喺啲羅宋湯裏面啊!
一啲都唔奇怪 仲好match添!
羅宋湯一啲都唔Hea 㗎,有心思到加左tabasco一齊煲,所以飲落口好有風味

🥢一口炸鮮奶
外脆內軟就梗㗎啦,重點係!放耐咗食都依然保持外脆內軟🥛牛奶味依然好濃郁

🥢箭豬奶皇包
老人家+大人+小孩 都啱食
箭豬仔好得意㗎🤩食嘅時候真係要好小心🤤我嗰日放涼左先食,d奶黃都不斷流出嚟!仲好香奶黃味添,仲有流沙口感!個包仲好軟琳琳😍所以真係老少咸宜

🥢木糠布甸
必食甜品!!
重點:唔甜+好香木糠餅味,奶油好滑好新鮮!
甜品嚟講 淨係呢個3重點已經好足夠😉

🧏🏻‍♀️唔好俾個景同啲高質素嘅點心嚇親啊!
💰每人只係$1xx咋!

2024-09-21
  • 啤梨鹹水角
  • 箭豬奶皇包
  • 木糠布甸
2024-09-26 95 views
難得放假出到咁遠緊係揀間好啲嘅酒家飲茶啦💕我哋去咗富都軒 好近地鐵站 喺尖東地鐵站𝐏𝟏出口🌊望住勁大個海景食嘢夠哂𝐂𝐇𝐈𝐋𝐋🥳食物質素好高 大家行開一定要試下🙆🏻‍♀️☀️頭抽海皇櫻花蝦炒飯 $𝟏𝟔𝟖炒飯粒粒分明 加埋櫻花蝦好香好香 有小小咬口 更加好味☀️黑松露鮮蝦燒賣 $𝟒𝟖一入口已經勁香黑松露味 燒賣勁彈牙 有鮮蝦肉喺入面☀️鮑汁蘿蔔絲酥 $𝟒𝟖勁推介呀🙆🏻‍♀️睇相都睇得出一層層入口好鬆脆 入面仲要有一條條蘿蔔絲💕☀️山竹牛肉球 $𝟑𝟖牛肉球蒸到啱啱好 肉質好嫩滑配搭少許芫荽味啱啱好☀️箭豬奶皇包 $𝟒𝟐造型勁可愛 小朋友最鍾意❤️奶黃餡流心 熱辣辣好好味🤤☀️烏龍蜜桃茶 又係勁推介 勁香蜜桃味呀~夠晒特別🙆🏻‍♀️建議大家去中庭乘坐☀️子彈𨋢☀️上𝟑樓地址:尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心3樓(尖東地鐵站P1出口)
難得放假出到咁遠緊係揀間好啲嘅酒家飲茶啦💕我哋去咗富都軒

☀️烏龍蜜桃茶
又係勁推介 勁香蜜桃味呀~夠晒特別🙆🏻‍♀️

建議大家去中庭乘坐☀️子彈𨋢☀️上𝟑樓

• 鮑汁蘿蔔絲酥
之前響呢間餐廳食西餐,而家變咗係粵菜,知道有得對住個維港景,所以又嚟試吓食物質素先。環境一如以往光猛大海景係好舒服嘅,仲有VIP房下次可以一班人嚟食嘢都得。呢度行高級粵菜風格,除咗有傳統嘅嘢食之外,都會有fusion嘅外貌真係岩哂打卡able 既我🤪唔單止外表討好,食落就知道唔同出邊嘅預製菜,一問之下,原來廚房嘅廚師係自己親自製作點心,而家伸張期內仲做緊好多折扣,性價比很高呢今日試咗黑松露鮮蝦燒賣鳳尾蝦芋角京川滑餃子迷你雪山叉燒包羅宋湯鮮竹卷薑汁芥蘭箭豬奶皇包黃金蘿蔔糕其實仲有好多嘢想試,下次要叫多啲朋友一齊嚟飲茶先,另外佢見到佢哋嘅圍菜晚餐都好吸引,下次都要試吓另外提提大家,餐廳要響中庭乘坐“子彈𨋢”上3樓,唔好搭咗扶手電梯啊,搭地鐵嘅朋友仔尖東地鐵站P1出口就最近啦

今日試咗

薑汁芥蘭
箭豬奶皇包

黃金蘿蔔糕

2024-09-25 229 views
鐵扒叉燒 : 厚切得黎又軟   真心推介 牛肉腸粉:  中間加左d 麵包粒 增加口感  唔錯!鮮竹泡菜苗: 鮮味滿足一口炸鮮奶: 好小地方仲有得食  炸得夠脆又唔油仲有包點類 非常出色  超級軟 又唔乾(利申:好怕食中式包乾柴  無敵海景 放假黎飲茶一流期待下次試其他新野 !
鐵扒叉燒 : 厚切得黎又軟   真心推介

牛肉腸粉:  中間加左d 麵包粒 增加口感  唔錯!
鮮竹泡菜苗: 鮮味滿足

一口炸鮮奶: 好小地方仲有得食  炸得夠脆又唔油

無敵海景 放假黎飲茶一流

期待下次試其他新野 !
流心奶黃包
一口炸鮮奶
鐵扒叉燒
牛肉腸粉
2024-09-23 329 views
去咗間新開張酒樓飲茶,出品精緻,最緊要而家有八折!出品相當有水準,因為而家好多酒樓都係中央工場派貨. 你會覺得唔係好新鮮.但係酒樓嘅服務員話佢哋嘅點心係喺入面廚房做嘅,同埋食得出佢哋嘅點心係好有水準同係用料好好嘅!我哋四個人由十一點半食到兩點幾左右,人均消費大約150至200左右.佢而家新開張早茶有八折午茶有九折二下午茶又有八折!如果由佢哋嘅食物質素環境及維多利亞港嘅景色可以話絕對超值! 就係對住個維多利亞境,呢度已經值200蚊啦!!#尖沙咀中心3樓#富都軒

但係酒樓服務員話佢哋嘅點心係喺入面廚房做嘅,同埋食得出佢哋嘅點心係好有水準同係用料好好嘅!

#尖沙咀中心3樓
#富都軒
2024-09-11
  • 木糠布甸
  • 黑松露燒賣
  • 羅宋湯鮮竹卷
  • 芋角
可以一路欣賞住維港海景🥰一路嘆住精緻高質點心🫖🫖好chill ~推介❤️🥟京滬灌湯小籠包小籠包超多湯汁🥹🥹🥹🥹湯汁好濃味而且做到個皮好薄👍🏻👍🏻點心師傅好利害餡料肉質鮮嫩♨️記得小心慢慢食⚜️黃金蘿蔔糕同平時蘿蔔糕唔同,加上一層咸蛋黃去煎制,更加香同惹味😋😋🦐鳳尾蝦芋角擺盤賣相已經好吸引😍😍炸得鬆脆,一咬落去,芋頭蓉軟滑,仲有成隻大蝦係入面😋😋另外一定要提一下,一入到去員工一定問你飲咩茶,超級推介哩間既🫖蜜桃烏龍茶🥹🥹好清香乾淨,蜜桃味飄出泥,好好飲🍑點心有超多款式,另外推介💕💕🍄‍🟫黑松露鮮蝦燒賣🍊蝦子柚皮🏔️雪山叉燒包🍐啤梨鹹水角🍞紅棗花包🍋檸香鬆化蛋散☕️手磨杏仁茶🍲晚餐粵菜菜式亦都好吸引😋望住維港夜景食飯好正🌃🛍️係商場中庭乘坐“子彈𨋢”上3樓 就去到➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 富都軒 (尖沙咀)尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心3樓(尖東地鐵站P1出口)#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfood

推介❤️

🥟京滬灌湯小籠包
小籠包超多湯汁🥹🥹🥹🥹湯汁好濃味
而且做到個皮好薄👍🏻👍🏻點心師傅好利害
餡料肉質鮮嫩♨️記得小心慢慢食

⚜️黃金蘿蔔糕
同平時蘿蔔糕唔同,加上一層咸蛋黃去煎制,更加香同惹味😋😋

🦐鳳尾蝦芋角

🥹🥹好清香乾淨,蜜桃味飄出泥,好好飲🍑

點心有超多款式,另外推介💕💕

🍄‍🟫黑松露鮮蝦燒賣

🛍️係商場中庭乘坐“子彈𨋢”上3樓 就去到

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 富都軒 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心3樓
(尖東地鐵站P1出口)

#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie
#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#香港必吃 #香港必食
#尖沙咀好去處 #尖沙咀美食#尖沙咀
#飲茶#中菜#點心#dimsum #海景餐廳
#kol #foodie #粵菜 #酒家 #酒樓 #尖東 #做節 #維港 #hk #富都 #點心 #燒賣 #蝦餃#富都軒
約了朋友做節食晚飯選擇了一家新開業的酒家 - 富都軒富都軒位於尖沙咀中心3樓 尖東地鐵站P1出口記得直接搭中庭架子彈𨋢 直上3樓.餐廳裝潢 典雅高級 光線光猛海景很開揚 ! 超讚 有煙花🎆 一定能看上! 另外 侍應服務周到反應 上菜速度也很不錯 令人好舒服 享受 😌⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆ 🐷《鐵板蜜汁叉燒》表面用火槍燒過 兩面微焦 帶脆口感叉燒採用半肥瘦五花肉 入味 又不會過膩 伴碟有海蜇🪼 中和一下.🐦紅燒脆皮妙 乳鴿(隻)廣東名菜 乳鴿 必吃! 皮脆肉嫩 唇齒留香😋.🥩黑椒薯仔牛柳粒充滿鑊氣的薯仔、牛柳粒炒得黃金焦香 色、香味都很適合🈴一家大小.🥦金腿茸豆漿浸娃娃菜豆漿浸菜 令菜更健康 金腿茸 調1調味 很好吃👍🏻.🐟海花斑仔魚肉嫩滑細緻 味道鮮甜可口 配蒸魚鼓油一讚 凸顯鮮味.甜品🍮木糠布甸 & 芒果布甸飯後甜品不可少呀❤️
約了朋友做節食晚飯
選擇了一家新開業的酒家 - 富都軒
富都軒位於尖沙咀中心3樓
尖東地鐵站P1出口
記得直接搭中庭架子彈𨋢 直上3樓
餐廳裝潢 典雅高級 光線光猛
海景很開揚 ! 超讚
有煙花🎆 一定能看上!
另外 侍應服務周到

表面用火槍燒過 兩面微焦 帶脆口感
叉燒採用半肥瘦五花肉
入味 又不會過膩
伴碟有海蜇🪼 中和一下

🐦紅燒脆皮妙 乳鴿(隻)
廣東名菜 乳鴿 必吃!
皮脆肉嫩 唇齒留香😋

🥩黑椒薯仔牛柳粒
充滿鑊氣的薯仔、牛柳粒
炒得黃金焦香
色、香味都很適合🈴一家大小

🥦金腿茸豆漿浸娃娃菜

甜品🍮
木糠布甸 & 芒果布甸
飯後甜品不可少呀❤️

2024-09-19 456 views
個個都話北上消費,咁啱有朋友推介,逆市下竟然有新酒樓開張,就留港消費試吓!一入去已經俾個無敵海景🌊吸引住,地點旺中帶靜,MTR 出口附近,雖然位於遊客區,但係見唔少食客都係本地人,應該唔錯!首先,要講嘅係個茶 ,🫖 蜜桃烏龍,好少見其他酒樓有,正 👍🏻👍🏻👍🏻點心同小食方面,打卡又得,味道又好 👍🏻👍🏻👍🏻* 蝦餃大隻得嚟,蝦肉有鮮味又好爽,同皮薄餡靚,仲有爽脆嘅筍粒,好味😋* 芋角已經唔係好多茶樓都有,呢度除咗擺盤精緻🤔,一啲都唔油膩,每隻都有一隻大蝦,鍾意食芋頭嘅不能錯過!* 燒賣大大隻😁,仲加咗少少松露醬,屬於新派,味道唔錯! * 滷水豬腳仔好有驚喜😌,味道啱啱好唔會太鹹,煮得又好腍,好有骨膠原嘅感覺!* 紅燒乳鴿都好有驚喜,即叫即整,個皮好脆!Juicy! 🤤* 箭豬奶黃包好得意😊,可以打卡得嚟又好食!* 鮑汁蘿蔔絲酥,個皮超鬆化,一啲都唔厚,裏面嘅蘿蔔絲仲係一絲絲,唔似其他茶樓嘅出品淋晒絲都睇唔度,可見手工💪🏻* 其餘嘅蘿蔔糕、叉燒腸、釀尖椒同雪山叉燒包都係水準之上 (好食到食食下唔記得影🤣)!不過略嫌個鹹水角個皮厚咗少少,有進步嘅空間!而主食方面,點咗兩款,兩款都好好食👍🏻

點心同小食方面,打卡又得,味道又好 👍🏻👍🏻👍🏻
蝦餃

鳳尾蝦芋角

* 燒賣大大隻😁,仲加咗少少松露醬,屬於新派,味道唔錯!
燒賣

滷水豬腳仔

紅燒乳鴿

* 箭豬奶黃包好得意😊,可以打卡得嚟又好食!
箭豬奶黃包

鮑汁蘿蔔絲酥

而主食方面,點咗兩款,兩款都好好食👍🏻👍🏻👍🏻

* 瑤柱花膠絲炆伊麵炆得好入味,同埋勁足料,連配菜都好多,勁多芽菜同韭黃!😋
瑤柱花膠絲炆伊麵

* 豉油王炒麵,睇落以為普普通通,但炒得好乾身,一啲都唔油,廚師💪🏻
豉油王炒麵

整體嚟講,質素高,有靚海景,價錢合理,連鎖真係冇得比,私心地希望佢唔好咁快變人氣網紅店😋😆!下次試埋晚飯先🥢!
2024-09-18
箭豬奶黃包
鮑汁蘿蔔絲酥
瑤柱花膠絲炆伊麵
豉油王炒麵
  • 蝦餃,鳳尾蝦芋角,鮑汁蘿蔔絲酥,滷水豬腳仔
2024-09-18 379 views
啲野食好多配撘,都幾好食!推薦叉燒、炸蝦既點心。煎青椒、黑松露燒賣、芋頭炸蝦都好。羅宋湯雞扎幾特別,又唔會太咸。廚師係有心思諗菜色,下次試下晚餐如何!成個場望住維港好正,好chill!!!!
2024-09-17
$100 (Lunch)
2024-09-17 525 views
來到了這一間新開的中菜廳,只是裝潢就已經非常吸引我!還有這個無敵大海景的景色!真的是打卡一流!下次一定要過來這邊看煙花!至於食物,簡直相當花心思!每一道菜都做得相當精緻!特別喜歡是箭豬奶皇包,師傅真的花了很多心思去製作!還有龍蝦,製作得超級精緻!雞煲翅的賣相也相當精美,味道確是一流,雞肉相當嫩滑!魚翅是十分可愛,有些花的點綴做裝飾!要拍多幾張照片!🏮富都軒 (尖沙咀)尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心3樓
來到了這一間新開的中菜廳,
只是裝潢就已經非常吸引我!
還有這個無敵大海景的景色!
真的是打卡一流!
下次一定要過來這邊看煙花!

至於食物,簡直相當花心思!
每一道菜都做得相當精緻!

特別喜歡是箭豬奶皇包,
師傅真的花了很多心思去製作!
還有龍蝦,製作得超級精緻!
雞煲翅的賣相也相當精美,
味道確是一流,雞肉相當嫩滑!
魚翅是十分可愛,
有些花的點綴做裝飾!
要拍多幾張照片!

🏮富都軒 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心3樓
今日約咗個女仔朋友出嚟食飯吹水,兩個女仔食飯,除咗啲嘢食要好味,個景都好重要㗎!今次嚟到尖東嘅富都軒,邊飲茶邊欣賞尖東嘅海景,真係好享受!📍餐廳位置富都軒位於尖沙咀中心嘅3樓,從尖沙咀或者尖東站P1出口出嚟,大概行5-10分鐘就到。一入到餐廳,成個地方光猛,仲可以望到吸引嘅海景,真係令人心情大好!🥢餐廳環境餐廳嘅擺位好闊落,與一般酒樓相比,呢度相對比較安靜,令用餐氣氛更加輕鬆。侍應服務周到,唔會大力咁擺碗碟,令人覺得好舒服。😋美食推薦我同朋友選咗唔同嘅點心,有傳統嘅選擇,亦有啲特別嘅創意款式:🥬 **野菜鮮蝦春卷** 春卷外皮炸得極脆,咬落去嗰陣,裡面嘅鮮蝦同野菜味道鮮嫩,真係好match!🍐 **啤梨鹹水角** 呢款鹹水角形狀好特別,外形可愛,好似啤梨咁,廚師真係好有心思設計出嚟。🥟 **迷你雪山叉燒包** 呢款叉燒包包皮柔軟,內餡嘅叉燒汁味濃,甜中帶鹹,正!🥕 **黃金蘿蔔糕** 呢款蘿蔔糕外皮裹咗鹹蛋黃,炸到金黃酥脆,師傅真係用心,響炸之前將啲蘿蔔糕沾粉,確保每一塊都保持住起角,食落去香脆可口。🌿 **翡翠叉燒腸** 叉燒腸口感滑嫩,餡料一啲都唔孤寒,每啖都能食到豐富嘅叉燒味。🍤

📍餐廳位置

🥢餐廳環境

😋美食推薦

🥬 **野菜鮮蝦春卷**

🍐 **啤梨鹹水角**

🥟 **迷你雪山叉燒包**
呢款叉燒包包皮柔軟,內餡嘅叉燒汁味濃,甜中帶鹹,正!

🥕 **黃金蘿蔔糕**

🌿 **翡翠叉燒腸**

🍤 **筍尖鮮蝦餃**
呢款蝦餃入邊有筍粒,口感清新,底下墊住嘅甘筍片帶出一陣甜味,真係好特別!

🍖 **山竹牛肉球**
裡面嘅牛肉鮮嫩多汁,搭配嘅山竹更加提升咗風味,真係完美配合!

🥭 **芒果布甸**
作為甜品,芒果布甸滑順,甜而不膩,真係一口接一口,好想下次食夠兩個!

😁總結

總括來講,富都軒嘅點心唔單止味道出色,仲有精緻嘅外觀同新穎嘅搭配,絕對值得再嚟!加上個環境真係好安靜,望住個海又真係好chill,非常適合喺度傾偈食飯!🥰

富都軒
📍尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心3樓

新開張粵菜,充滿驚喜!一入來見到無敵靚海景已嘩嘩聲!食物質素頂級,粵菜新煮,景靚食物正!頭盤小食蛋黃炸魚皮,上碟時微溫,鬆脆香口,但又一點不油膩。風沙豬手,豬皮處理得不由不膩,但又煙煙韌韌韌,食到唔停口。主菜點了乳豬,皮脆肉嫩,美味非常。薑蔥炒蟹配豉油王炒麵,很有新意,味道也非常夾!甜點手磨杏仁茶,香港已很少有得食。這裏供應蜜桃烏龍茶,又是另一驚喜。最重要係價錢非常相宜,這樣的質素真的充滿驚喜。擺盤更是一絕,食物質素一流,製作充滿誠意。唯一美中不足,地點比較難搵,要搭子彈電梯才能到達😃這樣有誠意的食肆,現在香港已很少見,一定會再嚟試埋午市點心。
2024-09-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 松露雞湯帶子蒸蛋白
2024-09-14 738 views
尖東好少酒家,咁啱知道有間酒家新開張,又遇上朋友生日,提議去試新嘢🤭,進入酒家環境舒適,枱與枱子之間亦相當寬敞👍,留意到餐具好精美並且非常乾淨😊,見到餐牌有杏汁白肺湯,現在好少酒家有一於試試,出乎驚喜真材實料,非常好飲讚👍,餸菜order 咗白灼蝦(非常鮮甜),金蒜銀絲蒸元貝😋,脆皮貴金BB(乳豬皮脆又唔肥,伴海蜇)✌️,蒸海瓜子斑🤗,白切清遠雞(我唔食雞,朋友話好嫩口🤭),豬油渣炒菜👍,頭抽櫻花蝦炒飯😋,我好少寫評語,但這間富都軒各方面都做得唔錯,以後我唔駛煩😙食中菜一定係首選。

2024-09-14 871 views
見到新開張有折,膽粗粗帶埋阿爸阿媽去試下, 新裝修坐得幾舒服又有海景睇。 侍應姐姐很貼心,一嚟到就同我講,唔好畀爸媽坐冷氣風口。另外令我最驚喜嘅係佢壺茶係蜜桃烏龍,好香好香,有別於一般茶樓。 點心即叫即整不過唔使等好耐, 賣相都幾唔錯, 阿媽最開心食到蝦子柚皮,佢話而家唔係度度有得食。 阿爸就揀咗豬潤燒賣,我就鍾意芋角,因為裏面有成隻蝦。 另外蝦餃,蝦多士同鮑汁蘿蔔絲酥都好好食。 整體服務同食物非常好, 令我下次想試埋晚飯時段😊
2024-09-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 點心