2024-09-03 811 views
今日到大角咀有野做,之前上網見到呢間小酒吧好唔錯,d野睇落去好好食🤩,就Book左枱。夜晚7點幾去到發現座無虛席😳 好彩有book到先有張二人枱,證明左呢間小餐廳好受歡迎👍🏻 見到有一間VIP房,可以唱K🎤 真係好少見西餐廳可以唱K🤯🥳我地兩個人叫左慢煮紐西蘭法式羊架、西班牙辣肉腸炸薯條配溫泉蛋、24M橡飼黑毛風乾火腿、Tiramisu。 Menu上款款都好特別!部分菜式都好難喺其他餐廳搵到🤩呢款風乾火腿唔會好咸/ 好肥,反而配左蔬菜好fresh好colourful🤣 份量都好多,3-4個人share都得!幾開胃😋薯條配辣肉腸+溫泉蛋唔係成日見到🤤 好邪惡,蛋汁撈埋真係勁好食!😋 份量一樣都係夠4個人share🤣 必叫嘅小食😍平時都會嫌羊肉太腥羶,但呢款羊架反而冇咁重腥味,容易擺入口👍🏻甜品揀左Tiramisu,好特別,重酒味但Cream又好綿密好正😍 個甜味同酒味取得平衡,唔會太苦👍🏻 鍾意食Tiramisu嘅朋友一定要黎試吓!🥰呢間餐廳有超多酒提供,而且全部都明碼實價,令人好放心!👍🏻

Tiramisu

呢間餐廳有超多酒提供,而且全部都明碼實價,令人好放心!👍🏻

2024-08-29 758 views
朋友是此店的老熟客,經常向我推薦這家的酒品和美食,今天我終於跟他過來了😋我們點了兩個午市套餐,分別是流心芝土蕃茄蓉意大利麵和法式蟹餅南瓜蓉意大利飯,其中一個套餐升級了凱撒沙律,還加配了心太軟。第一道菜是餐湯配蒜蓉包。今天限定的餐湯是薯仔湯,薯仔煮蓉了,口感非常綿密;蒜蓉包塗抹上牛油一起烤焗,一路打卡的時候,牛油蒜蓉香氣飄出,考驗我的忍耐力呢。🤭凱撒沙律加了煙燻三文魚,新鮮爽脆的羅文生菜加上微酸的醬汁,灑上芝士碎和麵包粒,是很好的開胃菜。👍🏻蟹肉南瓜蓉意大利飯上面煎了一塊蟹肉,蟹肉的鮮味與南瓜蓉完美融合,每一粒飯粒都飽含著南瓜蓉,而且粒粒分明。👍🏻流心芝士蕃茄意大利粉中的流心芝士呈現方式很非常有趣,意大利粉融合了濃郁的番茄醬,麵條配上濃郁醇厚的番茄醬汁,再加上黏稠柔滑的芝士,味道鹹香滑順。心太軟配綠茶雪糕,朱古力內心香濃軟滑,心太軟的蛋糕表面夠濕潤,配上綠茶雪糕,為這頓午餐完美畫上句號。

2024-08-19 747 views
知道大角咀有一間高質素西餐廳, 吃貨的我一定唔會錯過啦😂🇮🇹意大利飯就食得多但係佢哋有蟶子海膽意大利飯, 唔係度度都有, 而且呢度做得好出色🥳之後我哋又叫咗4隻生蠔🦪有兩種唔同味, 兩種款都好肥美而且海水味好重鍾意食芝士🥗嘅我點少得叫返個Burrata 芝士沙律, 好味賣相又靚, 之後再嚟多個極度邪惡嘅鹹蛋黃🍳炸雞翼, 鍾意食雞翼同鹹蛋黃嘅朋友真係啱晒超級正🤩最後你返個 Tiramisu, 唔太甜而且啲忌廉好順滑底部嘅咖啡味重好香好濃郁😍地點都好方便喺奧運港鐵站行落去都係 幾分鐘路程,下次同埋屋企人嚟先😉
知道大角咀有一間高質素西餐廳, 吃貨的我一定唔會錯過啦😂
2024-08-13 671 views
今晚同朋友喺附近做完嘢就過嚟食晚飯平日嘅夜晚冇咩人,座位舒服,幾啱同朋友傾計食飯餐牌意大利布拉塔芝士配蕃茄黑醋汁中間一整個burrata cheese, 仲有蕃茄同脆片,成個配搭好清新,夠哂開胃脆炸原隻魷魚配香辣蛋黃醬賣相吸引,好似花咁魷魚好食,一啲都唔會難咬,配蛋黃醬辣辣地幾過癮南非香辣燒春雞(半隻)雞肉好嫩滑,一切開仲見到有汁!表層勁多香料,食落都唔會話好辣薯條都夠脆,好食Classic Tiramisu 甜品好靚擺盤好好!酒味好香但唔會過濃,好好食係一個完美嘅ending仲俾我見到可以帶埋自己寵物嚟食整體都幾好食,而且服務都幾好
今晚同朋友喺附近做完嘢就過嚟食晚飯

平日嘅夜晚冇咩人,座位舒服,幾啱同朋友傾計食飯

餐牌

意大利布拉塔芝士配蕃茄黑醋汁

脆炸原隻魷魚配香辣蛋黃醬
賣相吸引,好似花咁
魷魚好食,一啲都唔會難咬,配蛋黃醬辣辣地幾過癮

南非香辣燒春雞(半隻)
雞肉好嫩滑,一切開仲見到有汁!

表層勁多香料,食落都唔會話好辣

薯條都夠脆,好食

Classic Tiramisu
甜品好靚
擺盤好好!
酒味好香但唔會過濃,好好食

係一個完美嘅ending

仲俾我見到可以帶埋自己寵物嚟食

整體都幾好食,而且服務都幾好

2024-08-11 663 views
又去發掘不同特色小店朋友仔係果邊返工朋友仔發現呢間餐廳餐廳係大角咀小街的小店藍色門口好突出裝修餐廳裝修非常有格調走進大門是一排酒櫃做牆身好北歐風味不論朋友傾計或聚餐都一流原來近廚房附近有間VIP 房可以唱K 𠻹今晚我地叫咗一個主食+前菜+小食+甜品朋友仔唔飲酒所以冇叫下次同男朋友仔嚟試下飲埋酒先👉🏻前菜✴️生蠔分別二款(韓國金蠔+法國蠔)金蠔夾脆口感法國蠔入口清甜又帶點海水味道倆者蠔肉肥美👉🏻小食✴️西班牙辣肉腸配炸薯條辣肉腸先切粒炸香油份融入香脆薯條配上蛋溫泉蛋味道層次豐富脆+淋嘅口感👉🏻主食✴️蟶子皇海膽意大利飯鮮味組合的意大利飯擺盤賣相精緻先吃鮮味爽口蟶子配自家製海膽醬汁加埋脆脆米片意大利飯煮得剛剛好👉🏻甜品✴️Tiramisu好有層次mascarpone cheese既部分比creamy嘅口感不一酒味濃郁用了幾種酒去調味好配合酒窖的風味真係必食之選😋😋😋😋😋
又去發掘不同特色小店

今晚我地叫咗一個主食+前菜+小食+甜品
朋友仔唔飲酒所以冇叫
下次同男朋友仔嚟試下飲埋酒先

👉🏻前菜✴️生蠔
分別二款(韓國金蠔+法國蠔)
金蠔夾脆口感

真係必食之選😋😋😋😋😋
2024-08-01
  • Tiramisu
2024-08-08 574 views
這間Bar 型的西餐廳環境並不太大,內裏坐位都係高型bar 枱Bar 櫈,並以許多酒品作為佈置,看來好簡約,但提供的食物質素卻很不錯。如果不是想食「景」,而是想食食物質素的朋友就非常推薦啦!午餐都係叫set 抵食D:湯品及沙律:是日是盧筍湯,湯面放上cream, 不但清甜更顯湯品之幼滑,配上焗得十分脆的法包,前奏已能引人入勝。再加一份凱撒沙律,主要成分為牛油生菜(屬較貴價的沙律菜)加上麵包粒和芝士碎,清新、新鮮口感洋溢!主食:油鴨脾紅酒意大利麵:油鴨脾處理得好並不容易,這裡的油鴨脾不太酥、不油膩、肉質也恰到好處,意大利麵火力剛好,有烟靱口感但不硬,此主食有驚喜。香煎鱸魚配蕃茄沙沙醬:份量雖然不太大,但鱸魚入味不腥,配上炸薯角,及此蕃茄沙沙醬正好取個平衡甜點:法式焦糖布甸非常精美,甜品上灑上碎花瓣,加點小裝置,十分貴氣!

午餐都係叫set 抵食D:
湯品及沙律:

主食:

2024-07-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lunch
2024-08-05 519 views
大角咀其實有好多隱世美食,今日來到呢一間西餐廳。外面望入去已經俾好多不同品種既酒吸引左入去坐低之後再望下個環境感覺好似高級餐廳燈光同氣氛都好好!首先叫左Daily Oyster,超級大隻成隻手掌咁大 配上酸汁 將成隻蠔既鮮味都帶出黎 仲要啖啖肉超級好食!之後叫左個10M 白毛豬乾火腿 ,乾火腿配酒一流之餘其他配料都好好食,橄欖好好食! 同埋擺盤好講究好有心機為每一條菜。第三樣 香脆炸雞翼-鹹蛋黄,香脆內軟同埋超級熱辣辣 加埋鹹蛋黃醬十分美味!主菜來了美國頂級牛板隨Medium,煮得岩岩好真係做到中間生外面熟,口感好juicy 感受到廚師煮野食好心機 最後甜品意大利提拉米蘇,濃濃咖啡香軟綿綿嘅口感,超級滿足呢個西餐好正 值得推介!
大角咀其實有好多隱世美食,今日來到呢一間西餐廳。

外面望入去已經俾好多不同品種既酒吸引左入去
坐低之後再望下個環境感覺好似高級餐廳燈光同氣氛都好好!

2024-07-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2024-07-29 452 views
今日去左大角咀一間叫 "COBALT" 西餐廳, 呢間西餐廳裝修真係好靚,浪漫又有情調,適合男女朋友或老公老婆慶祝生日既地方。首先, 叫左個頭盤脆炸原隻魷魚配香辣蛋黃醬, 真係一絕! 魷魚外脆內軟,又香又嫩,配埋滑滑濃濃嘅蛋黃醬,簡直完美配搭。跟住黎個新鮮生蠔, 鮮甜飽滿, 非常好味。主菜就有美國頂級牛板腱,佢哋用特色方法烹調,令到個肉好鮮滑多汁,個配碟用左南瓜溶好甜好香。最後,經典意大利tiramisu同樣出色。濃郁香滑嘅慕斯加上咖啡香同咖啡酒提味, 加上手指餅,又綿密又細滑,簡直令人上癮。總括黎講,呢間"COBALT"真係集合咗各種西式經典菜式嘅精華,令我流連忘返。每一道菜都好吸引,食落質感超卓,令我留下深刻印象。我一定會再嚟一次,同身邊特別嘅人一齊享受呢個浪漫嘅用餐體驗。真係超出我嘅期望!

跟住黎個新鮮生蠔, 鮮甜飽滿, 非常好味。

真係超出我嘅期望!
2024-07-29
Dinner
🟦同朋友特登去大角咀搵好嘢食,行過利得街,被呢間餐廳嘅門面吸引了,門面係以藍色為主。🍾餐廳裏面擺放住兩個大酒櫃,餐枱係高枱為主,而燈光好柔和💡,播放住輕音樂🎶,氣氛好浪漫,最適合情侶去拍拖♥️✨大蒜薯仔忌廉湯 大蒜味同薯仔味均勻,配蒜蓉包點忌廉湯真係好夾🥔✨流心芝士蕃茄蓉意大利麵 🧀 🍅🍝 白色流心芝士,聞落冇乜味,但食落好有清香嘅芝士味😋配搭蕃茄仔,綠色配菜,真係色、香、味俱全👍🏼✨香煎慢煮英國保濕豬配紅酒燒汁👍🏼👍🏼👍🏼以慢煮製成嘅豬扒肉質軟滑,能夠鎖住肉汁,點紅酒燒汁味道一流!再配薯仔粒同野菌伴碟,我同朋友都贊不絕口😋✨法式焦糖布丁🍮好簡單嘅甜品,但上碟非常精美,睇得出廚師非常用心製作♥️ ✨荔枝梳打、百香果梳打唔飲得酒,唯有飲汽水🥤😋午餐已經好出色,下次我會試埋晚餐✨✨

✨大蒜薯仔忌廉湯
大蒜味同薯仔味均勻,配蒜蓉包點忌廉湯真係好夾🥔

✨流心芝士蕃茄蓉意大利麵 🧀 🍅🍝

✨香煎慢煮英國保濕豬配紅酒燒汁👍🏼👍🏼👍🏼

✨法式焦糖布丁🍮
好簡單嘅甜品,但上碟非常精美,睇得出廚師非常用心製作♥️

✨荔枝梳打、百香果梳打
唔飲得酒,唯有飲汽水🥤😋

午餐已經好出色,下次我會試埋晚餐✨✨

2024-07-25
Lunch
  • 香煎慢煮英國保濕豬配紅酒燒汁
2024-07-25 409 views
下班和同事打算治肚+小酌,但許多餐廳都較早關門,而且餐廳通常少配酒小食,幸好經朋友推薦,位於大角咀的隱秘角落,有間裝修精美的餐廳座位不算太多,但勝在較靜,而且氣氛好,可以和同事不受打擾聊天、享受美食Daily Oyster同事最喜歡食生蠔,本來自己不算太愛食蠔,但配合清新檸檬汁、醬料和小蕃茄,新鮮且別有一番風味意大利布拉塔芝士蕃茄配黑醋汁獨特風味的意大利芝士,配上酸甜蕃茄和脆片,加上精緻擺碟,令人眼前一亮,配搭相當合適可按自己喜好的口味,加適量黑醋汁,令口味更多層次慢煮加拿大豬斧頭扒配蘋果陳皮茸慢煮豬斧頭扒比想像中好吃,常吃的豬扒都較乾硬,但經過慢煮,這塊肉扒頗香軟,而且配的薯菜也很出色西班牙辣肉腸炸薯條配溫泉蛋最後必試辣肉腸溫泉蛋炸薯條,煙肉香氣十足,配以溫泉蛋汁,大滿足的小食,相當豐富的晚餐

Daily Oyster

意大利布拉塔芝士蕃茄配黑醋汁

可按自己喜好的口味,加適量黑醋汁,令口味更多層次

慢煮加拿大豬斧頭扒配蘋果陳皮茸

2024-07-12 495 views
被餐廳既酒櫃吸引左🥂 所以入左去試呢間大角嘴既西餐廳 餐廳唔算好大 但位唔會好逼 同隔離枱都唔會好近生蠔叫左兩款 一款Le Petti Special 一款Ancelin 岩岩好一款比較清 岩我唔太食生野既人 另一款濃啲 岩晒我老公重口味18M白毛豬乾火腿口感幾好 唔會太鹹 再配埋橄欖 杏脯乾 鹹鹹地甜甜地 好開胃 送酒一流美國頂級牛板腱賣相已經好吸引 牛味好濃厚 肥嫩多汁 5成熟岩岩好 配菜嘅薯仔勁細嫩 口感好滑 最後仲嗌咗個甜品 經典意大利提拉米蘇咖啡味好濃 同酒香 cream好滑 完全唔漏 岩岩好

生蠔

18M白毛豬乾火腿

美國頂級牛板腱

最後仲嗌咗個甜品
經典意大利提拉米蘇
咖啡味好濃 同酒香 cream好滑 完全唔漏 岩岩好

2024-07-11 444 views
好嬲,原本期待,得到的就只有失望。原已經openrice訂座並確認,但是居然在出席前一晚被貴餐廳取消booking,原因是餐廳已滿。我的訂座是幾日前預訂的,要到今日先知道餐廳full左?仲有你cancel我既booking唔緊要,但只有openrice既email通告,完全沒有貴餐廳既任何電話/短信通知。萬一我沒有看到email,而和朋友去到貴餐廳,咁貴餐廳是否會有d驚喜俾我地啊?食物再好,體驗咁差👎,真係祝你生意興隆!
好嬲,原本期待,得到的就只有失望。
食物再好,體驗咁差👎,真係祝你生意興隆!
2024-07-11
2024-07-07 400 views
位於大角咀利得街「COBALT」是一家主打各色各樣酒品的西餐廳,門口裝修顏色已經吸引,海藍色設計,兩大個放滿紅白酒嘅酒櫃,餐牌上的大部份菜式沒有寫上配什麼美酒最適合,而食物設計亦很精緻,不會好多選擇,但一定搵到你想食嘅嘢🫶▪️Burrata Cheese & Mix Tomatoes with Balsamic Vinegar 意大利布拉塔芝士配香番茄黑醋汁 $ 148最愛這個沙律,布拉塔芝士Creamy 清新,配上小蕃茄、沙律菜和黑醋醬汁,美味又開胃▪️20~24 Months Batalle 20~24個月風乾黑毛豬 $ 168黑毛豬火腿柔潤甘香 ,入口滿滿鹹香味道,配合了橄欖、杏脯乾 ,鹹中帶甜,配上一杯紅酒味道一流▪️Slow Cook New Zealand Lamb Rack 慢煮紐西蘭法式羊架 $ 268羊架肉質非常軟嫩,沒有太多的調味,食出羊架原汁原味 ,亦可沾上自家製的燒汁,又有另外一番風味,配菜薯蓉、小蘿蔔、香菇亦非常鮮美▪️Pan-Seared Foie Gras, Porcini Cream Sauce Pappardella 香煎鵝肝牛肝菌闊蛋麵 $ 158蛋香超濃

意大利布拉塔芝士配香番茄黑醋汁 $ 148

▪️20~24 Months Batalle
20~24個月風乾黑毛豬 $ 168

慢煮紐西蘭法式羊架 $ 268

蛋香超濃既濶麵,口感有彈性又煙靭,配上極濃又Creamy 既牛肝菌醬汁,麵條相當掛汁,仲有煎得外脆內軟,入口甘香既鵝肝,驚喜的美味

▪️French Fries 炸薯條 $ 68
炸薯條就是我的口袋文化,飲任何酒類都要配上,邊飲邊傾食是必須的,簡單香脆可口,送酒一流

▪️ Caramel Pudding 傳統法式焦糖燉蛋 $ 68
滑嘟嘟燉蛋,啖啖都有陣陣豐富的雲呢拿和蛋香,質感香滑得來帶點厚實,入口Creamy ,面層嘅焦糖醬就燉蛋嘅靈魂,焦香得來唔太甜

▪️House Red 紅酒 $ 68
嚟到呢度點可以唔飲酒,店家推介的紅酒,容易入口帶點果香,配任何食物都可以

• 慢煮紐西蘭法式羊架
  • 香煎鵝肝牛肝菌闊蛋麵
2024-07-05 299 views
大角咀中隱世餐廳,門面係藍色,一入餐廳就見到好大既酒櫃,環境暗暗的非常適合情侶來談心👩🏻‍❤️‍👨🏻🦪生蠔 用生蠔作為頭盤,叫了一款日本、一款法國,日本生蠔比較細隻,但肉質結實富有海水味,法國生蠔,肉質飽滿鮮味十足,質素很高🐣避風塘香辣雞軟骨非常有鑊氣,雞軟骨炸到好酥脆,但入邊仲保留肉汁,加上香口既避風塘炸蒜同嘅辣椒🌶️非常惹味,送酒一流🥩美國頂級牛板腱 一睇牛扒嘅顏色就知質素好高,口感軟嫩多汁,牛味香濃,沒有過多的調味,只是鹽和胡椒就帶出了香味😋配菜方面有薯蓉、雜菜,薯蓉口感軟滑,配合得好好👍🏻經典意大利tiramisu 自家製嘅tiramisu,手指餅浸了咖啡酒味道,cream口感絲滑,咖啡味啱啱好,不會太搶戲~

🦪生蠔

🐣避風塘香辣雞軟骨

🥩美國頂級牛板腱

經典意大利tiramisu
2024-07-04 231 views
同朋友想過黎大角咀舒服咁食餐飯所以揀左依間餐廳環境好靚, 有位擺袋,有浪漫既感覺伊利比亞黑毛豬肋骨 - $268這道菜絕對是整頓飯的亮點及我最愛。豬肋骨烹調得非常入味,大大塊燒得香,秘製醬汁食唔停口。每一口都充滿了豬肉特有的香味,粟米超甜!!, 配埋沙律菜係下面中和左我既暴食罪惡感,薯條炸得黃金香脆, 全部即整, 廚師十分有誠意, 依餐讓人一試難忘。絕對物有所值,值得推薦。Cobalt 避風堂炸雞軟骨 - $88這道前菜是我覺得非常驚喜的部分。炸雞軟骨外層香脆,仲用左港式既避風堂黎整佢,非常適合, 十分開胃。香料的調配恰到好處,係辣左DD,但好好食, 讓人一口接一口停不下來。這道菜適合與朋友分享,讓用餐氛圍更加熱鬧。白毛豬乾火腿 - $128白毛豬乾火腿薄切得恰到好處,肉質細膩,帶有天然的甜味和微微的鹹味。每一片都散發著濃郁的香氣,配上餐廳特製的橄欖,風味更佳。這道菜無論是單獨品嚐還是配酒都非常合適。意大利提拉米蘇 - $88作為甜品愛好者,提拉米蘇絕對是我的心頭好。Cobalt 的提拉米蘇層次分明,咖啡的苦澀與奶酪的香甜完美融合。口感綿密,入口即化,每一口都帶來滿滿的幸福感。這道甜品
同朋友想過黎大角咀舒服咁食餐飯
所以揀左依間餐廳
環境好靚, 有位擺袋,有浪漫既感覺

伊利比亞黑毛豬肋骨 - $268

Cobalt 避風堂炸雞軟骨 - $88

白毛豬乾火腿 - $128

意大利提拉米蘇 - $88
作為甜品愛好者,提拉米蘇絕對是我的心頭好。Cobalt 的提拉米蘇層次分明,咖啡的苦澀與奶酪的香甜完美融合。口感綿密,入口即化,每一口都帶來滿滿的幸福感。這道甜品不僅美味,而且份量剛好,為整頓飯劃上完美句號。

總結

總共 $629,餐廳的環境和食物的質量,完全值得。餐廳廚師在菜品的選材和烹調上都下了很大功夫,無論是伊利比亞黑毛豬肋骨的濃郁香味,還是意大利提拉米蘇的細緻綿密,都讓人感受到滿滿的誠意。Cobalt 避風堂炸雞軟骨和白毛豬乾火腿則為整頓飯增添了不少趣味和層次感。整體來說,Cobalt 餐廳提供了一個非常愉快和高質量的用餐體驗,絕對值得再次光顧。