2020-06-05 2352 views
女朋友恨食呢間餐廳好耐,就等我帶佢去一次。發現原來呢間真係少女餐廳,適合一班閨蜜嚟食, 食物質素中上,但份量少,加上貴夾唔飽,男士止步。星期六下午茶大概有十款選擇,以為佢長期有high tea,原來唔係。Chicken and chips ($118)得三舊雞,肉質嫩滑非常juicy。旁邊有香脆薯片同蕃薯片。值得一讚係個韓式辣醬,應該調教過,減輕辣味增加甜味。Beef cigar ($88)裝響碗嘅兩條,外表平平無奇似炸春捲,入面原來係牛肉risotto,好惹味好新奇。Wild berry ($40)個壺好保溫,入面無茶包,酸酸地好開胃。Cappuccino ($40)啲泡浮曬出黎又真係幾靚,飲落都唔錯。

Chicken and chips ($118)
Beef cigar ($88)

Wild berry ($40)
個壺好保溫,入面無茶包,酸酸地好開胃。

Cappuccino ($40)
啲泡浮曬出黎又真係幾靚,飲落都唔錯。

2020-05-31 1111 views
Fine dining環境寧靜優雅,佈置清新有心思,運用了森系裝飾置於天花配襯空間感十足的高樓底 🍸還有多款特別cocktail,展現韓式fusion色彩。網上預訂這家餐廳為朋友慶生,餐廳前一天會提前確認。🤵🏻店員細心專業,送上驚喜的時刻也剛好,令朋友很高興🥳是很適合慶祝生日之選👏🏻 ——————————————————————— 1️⃣Pop Mountain $188 👍🏻👍🏻(popcorn, corn ice cream, corn dressing, Himalayan pink salt)25cm爆谷山🌽表面澆上濃郁的微咸粟米糖漿,糖漿由上而下流入爆谷之間;外層的焦糖爆谷香脆可口;🍨內裡是美味的粟米味雪糕,溫度和軟硬度都剛好;整體甜度剛好,即使吃到最後也不會膩,還想繼續吃下去😋這道甜品簡直完美滿分!願意為了這裡出色的甜品而再次到訪🥰 #餐廳必點之選🏅 #foodideas推薦菜式 .2️⃣Duck Confit $298 (lunch set) 👍🏻 .( roasted potato, black currant compote )鴨肉肉質非常嫩滑😋輕輕一切已能把鴨腿骨肉分離;

1️⃣Pop Mountain $188 👍🏻👍🏻

#餐廳必點之選🏅
#foodideas推薦菜式 .
Pop Mountain

鴨肉肉質非常嫩滑😋輕輕一切已能把鴨腿骨肉分離; 薯仔也烤得很香,很好吃!
Duck Confit

3️⃣ Blossom Sour $95 👍🏻
(vodka, raspberry, St.Germain elderflower liqueur, Korean pomegranate vinegar )

🍹這杯迷你Cocktail 主要是番石榴味和接骨木花味突出,很清新
Blossom Sour

4️⃣ Heritage Punch $85 👍🏻
(Frangelico hazelnut liqueur, makgeolli Korean rice wine, bergamot puree)

🍶主要以韓國米酒為基底;微微的佛手柑香氣
Heritage Punch

5️⃣Mushroom Cappuccino Soup 👍🏻
(wild mushroom, garlic bread)

香濃野菌蘑菇湯,每一口都嚐到細粒方塊蘑菇;表面加上一匙輕盈的奶油泡沫;配上一塊超薄蒜蓉多士餅和蘑菇粒
Mushroom Cappuccino Soup

6️⃣Fennel & Quinoa Salad .
( sous vide fennel, organic tri-color quinoa, orange )

🥗以黑醋拌上份量不少的三色藜麥、火箭菜、香橙、烤茴香
Fennel & Quinoa Salad

7️⃣Mezze Sicilian Casareccia Pasta $268 (lunch set) (eggplant, tomato, calamata olives, ricotta cheese, pine nut)

手搓粉較厚實;醬汁味道很淡,味道主要來自ricotta cheese;一般般

———————————————————————
環境:8.5 /10
服務:8 /10
衛生:8 /10
味道:7 /10
性價比:高
回頭率:70%
$500 (Lunch)
Celebration
Blossom Sour
Heritage Punch
Mushroom Cappuccino Soup
2020-05-30 844 views
話說為左呢個爆谷山黎呢度食生日飯🤭外層係焦糖爆谷入面係雲呢拿雪糕💕店員會俾時間客人影左相先 再即埸刨上岩鹽 咸咸地甜甜地 爆谷好脆 幾好食❣️呢座爆谷山份量大 可以約多幾個朋友仔share食😘

2020-05-29 636 views
在疫情期間不斷在香港島尋找有露天座位的餐廳。COBO House位於石塘咀住宅區中,裝修優雅,走中高檔路線,餐廳外表跟周邊環境有點格格不入。露天座位不多,空間也狹窄,而且非常接近馬路,午餐時侯經常有貨車經過,感覺不太自在。隨意點了一些Signature dish, homemade beet cheese Ravioli Salad 的賣相很好,蔬菜新鮮,原來Ravioli 是用小小幾片紅菜頭夾着芝士,很有創意,整體味道比較清淡,點綴的合桃碎已經腍了⋯⋯Roast pork neck pasta 是用soybean paste做醬汁,又是相當有創意,可惜味道也是比較清淡,值得一讚的是豬頸肉,薄薄幾片,肥瘦適中,但整體味道也比是淡口。Carbonara的賣相出眾,風乾了的幾片Ibericao ham 和紫菜生動地插在碟上,芝士滿滿的鋪在意粉上,芝士下是日式溫泉蛋,意粉煮得軟硬適中,值得一讚,整體視覺近滿分,可惜味道不及賣相般出眾。

Home made  beet  cheese  ravioli  orange  salad
Roasted  pork  neck  pasta
Carbonara
2020-04-30
$190 (Lunch)
2020-05-17 665 views
不一樣的生日「蛋糕」😝【Popcorn Mountain $188】- 想要給好朋友一點小小的驚喜?像座山一樣高的甜品非常搶眼,絕對滿足生日打卡的願望😝外層鋪滿香甜脆爆谷,內裏乾坤有粟米雪糕,臨享用之前店員還會灑上少許喜馬拉雅粉紅鹽,淡淡的鹹味剛好中和了爆谷的甜味,令整體味道層次提升不少~
不一樣的生日「蛋糕」😝

【Popcorn Mountain $188】
2020-05-16 281 views
呢度好靚呀💕佈置簡約舒適,樓底高空間感大,周圍環境寧靜,感覺好chill💛 好適合同閨蜜或另一半黎慶祝❣️▫️$488 Hanwoo 1++ Beef Rib Eye🥩韓牛肉味夠濃、牛肉粉嫩色好吸引👍🏻 食落肉質嫩滑,吾洗點咬就融左了🤤 配有一碟沙律菜,好Fresh🥗▫️$258 Abalone Risotto🥘鮑魚本身味道較淡,配上香濃既意大利飯,味道好夾💓 呢度既意大利飯好正宗,食落有半熟既口感👍🏻▫️$95 Blossom Sour🍹呢杯cocktail加左覆盆子同韓國石榴醋,味道甜甜地帶點果香,好岩女仔飲😌 賣相仲好精緻,超吸睛💕
呢度好靚呀💕

$488 Hanwoo 1++ Beef Rib Eye🥩

$258 Abalone Risotto🥘

$95 Blossom Sour🍹

2020-04-26 839 views
呢間餐廳超近hku mtr,轉個彎就到今晚有嘢做要嚟呢頭,所以就食埋晚飯先走我用openrice book位(有7折)一入門口就會幫我地探熱,同埋提供消毒搓手液環境亦令人覺得好舒服,同其他枱嘅客人都有一定嘅距離,唔會好易就聽到人地講咩,好啱幾個朋友仔出嚟傾心事我地3個人叫咗4樣嘢食~第一樣係Miss Tuna, 已經幫我地切好咗一塊塊好多吞拿魚,幾乎啖啖都有味道正常第二樣係Guinea fowl barley risottoTofu, ginseng chicken consommé湯ok,有少少人蔘味,而個飯就好普通,我麻麻地呢碟第三樣係Hokkaido uni, Korean chilli,linguine海膽幾好食,唔腥醬汁係好小好小辣,撈勻意粉好好味,入面仲有幾粒蕃茄,夠甜第四樣係pop mountain 揀呢間餐廳就係為咗呢個甜品!一上枱已經覺得好正,成座山超多雪糕,好高,好實淨爆谷加雪糕真係好夾好好食!三個人食係好飽!我地仲見到另一枱都有叫呢個食整體嚟講都唔錯嘅~環境舒服,嘢食正常,服務好好,同埋廁所都好乾淨
呢間餐廳超近hku mtr,轉個彎就到
今晚有嘢做要嚟呢頭,所以就食埋晚飯先走
我用openrice book位(有7折

一入門口就會幫我地探熱,同埋提供消毒搓手液

好多吞拿魚,幾乎啖啖都有
味道正常
Miss  Tuna

湯ok,有少少人蔘味,而個飯就好普通,我麻麻地呢碟
Guinea fowl barley risotto

海膽幾好食,唔腥
醬汁係好小好小辣,撈勻意粉好好味,入面仲有幾粒蕃茄,夠甜

第四樣係pop mountain

Pop mountain

$270 (Dinner)
Miss  Tuna
Pop mountain
  • Pop Mountain
2020-04-21 512 views
與朋友相約,有7折活動優惠,就去「拔草」食Cobo House啦!Beauty and the Beef,牛肉非常香濃,一條條要捲起食,想搏美人一笑不妨點呢個啊!Kimchi Fish fillet飯糰🍙,有點少辣,唔食得辣的朋友仔要注意喔。來到必點Pop Mountain,純粹為打卡而創造的,兩個人一定食唔曬😂呢個粟米味雪糕塔以popcorn圍繞而成,外面再淋上corn syrup,一開始食都可以既,但一旦到了1/2其實已經感受到「抗拒」。另外一提,餐廳職員好「勤力」頻繁地添水,唔知係咪我諗得太多,好似想你快D起身去洗手間順便買單咁。
2020-01-06 1014 views
生日正日,男朋友帶我黎到呢間餐廳食飯,好近地鐵站,五分鐘都唔洗就到餐廳,主要係d fusion菜,個日餐廳冇乜人,得幾台客,聖誕節當日都諗住食,但係full booking,就book左第二日boxing day黎食,整體黎講,d嘢食都埋服務態度都唔錯,下次都會再黎。
2019-12-28 716 views
餐廳位於堅尼地城餐廳格局高尚 落地玻璃望街景西式餐廳黎講質素唔錯👍🏻.聖誕套餐均為自選項目可自選3 courses ($880)或4 courses ($1180)Starter, main, dessert任你配搭😍.特別推薦聖誕樹造型甜品🎄用popcorn同berries堆砌而成入面藏有berries味雪糕🍦甜甜地又酸酸地好夾☺️.Starter同main courses都各有特色每款都好出眾Risotto好重松露味 仲有大大塊鮑魚片😍龍蝦已經預先幫你切好 味道鮮甜仲有好多菜式難以盡錄但絕對值得一試🤤📍 Cobo House (西環)西環石塘咀南里8-12號地下及1樓
餐廳位於堅尼地城
餐廳格局高尚 落地玻璃望街景
西式餐廳黎講質素唔錯👍🏻
聖誕套餐均為自選項目
可自選3 courses ($880)
或4 courses ($1180)
Starter, main, dessert任你配搭😍
特別推薦聖誕樹造型甜品🎄
Risotto好重松露味 仲有大大塊鮑魚片😍
龍蝦已經預先幫你切好 味道鮮甜
仲有好多菜式難以盡錄
但絕對值得一試🤤
📍 Cobo House (西環)
西環石塘咀南里8-12號地下及1樓
身為前西環人ge我 竟然唔知道原來開咗呢一間韓籍主廚主理嘅餐廳!好失策 🇰🇷 🧍‍♀️🧍‍♀️好朋友帶我嚟慶祝生日😍入到嚟 天花全部系乾花裝飾 🌸🌷🍂🍁姐系感覺叫嘢食要講英文🍷🥂🍾嗰種呢🤣🤣好彩都全部中文可以感覺放鬆啲😝😝叫左一份🇰🇷🐮韓牛Rib eye同埋呢到最多人食ge鮑魚意大利飯 🍚🍚同埋🇰🇷🇰🇷kimchi pancake 韓牛肉同肥之間好分明 另配一個汁好似我哋港式牛腩嘅汁 好香口 好juicy 份鮑魚意大利飯 鮑魚超級淋!每一啖都好creamy 🧡🧡Kimchi pancake 系mozzarella cheese🧀🧈 配kimchi同韓飯飯焦 脆口加上小小微辣感覺過足癮到個蛋糕🎂嚟到好得意呀好似豆腐配上太陽蛋咁 連我個囡都不斷話蛋蛋 原來個蛋黃系芒果🥭汁嚟㗎 仲有三嚿焦糖 好邪惡啊 另外佢呢度最出名就係有一個Popcornice cream 🍿🍿🍦🍦一座山嘅炮谷入邊全部都係雪糕好想試呀😍😍😍😍呢度仲有outdoor位置下次可以帶埋老公嚟chill下🥰🥰🥰

份鮑魚意大利飯 鮑魚超級淋!每一啖都好creamy 🧡🧡

到個蛋糕🎂嚟到好得意呀

2019-11-23 427 views
平時經過都見到呢間餐廳裝修優雅,環境清靜,今晚諗唔到食咩,男友決定一試坐低先點左杯Pinot Noir,聞落有果香,酸味適中,okay fruity。主菜點左Abalone Risotti,意大利飯硬度適中,多汁我中意,鮑魚好soft整得岩岩好 仲點左Beef Rib Eye medium,脂肪分佈平均,肉味好出,唔會太肥太多筋,旁邊有三件軟林林既garlic同kimchi 味既蔥前菜仲有個沙律仔,都幾fresh 架。

前菜仲有個沙律仔,都幾fresh 架。
Rib  eye
Abalone  risotto
2019-11-23
$500 (Dinner)
Rib  eye
Abalone  risotto
2019-11-12 441 views
以前嚟過一次呢間餐廳,環境舒適充滿藝術感,好啱慶祝特別日子。今次就同壽星女嚟咗食飯慶生。呢杯cocktail 賣相吸引,味道以紅桑子、紅石榴醋為主導,酸酸甜甜,酒味唔算太濃,幾易入口。沙律擺盤非常精緻,沙律菜新鮮爽脆,加入甜椒、番茄等配料,配搭清爽。強烈推薦加韓牛!韓牛烤得剛剛好,肉質細嫩富肉汁,牛味香濃。韓式炸飯卷用意大利米包住牛腩,外脆內軟,加埋底下嘅醬汁幾惹味,旁邊仲有醃蘿蔔可以解膩。主菜方面必試海膽意粉意粉面頭係忌廉泡沫,海膽鮮甜軟滑,扁意粉口感彈牙,配埋微辣嘅韓式醬汁同番茄醬好夾!終於試到招牌爆谷山焦糖爆谷入面係粟米雪糕🌽,店員會喺我地面前撒上粉紅岩鹽。爆谷上面淋左粟米醬,鹹鹹甜甜唔會太膩,大部份爆谷都保持脆身。甜品份量頗大,我覺得四個人share都夠。
Blossom  Sour

Butter  Blossom  Lettuce  Salad

韓牛烤得剛剛好,肉質細嫩富肉汁,牛味香濃。
Galbi Arabcini Rice  Rolls
主菜方面必試海膽意粉
終於試到招牌爆谷山
2019-11-05 3090 views
隔了一段日子沒吃韓菜,加上天氣轉涼,不禁有點掛念呢.... 位於西環石塘咀(靠近香港大學站)的 COBO House,韓藉主廚 Davin Kim 推出了一系列既精緻又富創意的新菜式,吸引了兩口子前往品嚐~盡可能不在兩兄妹面前談論時事,已是兩口子的共識,所以非常珍惜暢所欲言的二人時光。喜歡 COBO House,除了是環境優雅富藝術氣息,氣氛也份外清靜而又不會拘束,十分舒適,正是兩口子拍拖吃飯的上佳地點~一抵達,除了線條優美的西式刀叉,餐檯上也配備了輕巧而精緻的筷子;對於愛好亞洲菜的老公來說,當然是好得無比啦!輕鬆美好的晚餐,以一杯 Gemstone $85 開始。這杯由 Jinro 燒酎、韓國青梅、洋甘菊茶沖起的雞尾酒,酒味比傳統 cocktails 要輕,依稀還可品嚐到茶的幽香及梅子的果香,輕柔美好的滋味令人折服!頭盤我們選了 Kimchi Pancake $60,香辣惹味的泡菜煎餅一客共有四件,比傳統韓菜館的出品小巧些,又特別加入了 Mozzarella 芝士,味道更豐富可口,開胃一流之選。好久沒吃過烤豬肉卷了,想不到這裡有供應,太開心!Soybean Paste Porchet
好久沒吃過烤豬肉卷了,想不到這裡有供應,太開心!Soybean Paste Porchetta $358 選用韓國優質五花腩,層次分明的豬肉豐腴又鬆化,以韓式豆瓣醬腌製並慢煮後,既香口又入味;除了美味的配茶,吃時可拌上自家農場種植的時令新鮮菜,口味更加平衡美妙了。
另一主菜選了饒富創意的 King Prawn Spoon Pasta $320,鮮甜爽嫩的大蝦蝦肉、貓耳意粉加上枝豆、迷你椰菜、蕃茄等放在自製撻皮之上,再加上 Mascarpone 芝士焗至半融,滋味新奇、味道豐富吸引,而且還相當填肚,吃完非常飽足了!

最後的甜品 - Golden Gotham $198 也很有驚喜,因為用上了老公非常愛吃的柿!碟中班戟皮包裹的,正是加入 Mascarpone 芝士的韓國柿乾,淋上由鮮柿打成的濃郁果醬,滋味香甜柔滑;再配以空運到港的新鮮韓國柿肉和柿味雪葩,柿香滿滿,柿迷不能錯過。
吃飽聊夠,也是時間回去氹兩兄妹入睡。期待下次的拍拖時光~
2019-10-30
2019-10-29 1753 views
每日湊小朋友👧🏻都咪話唔攰,所以得閒就要約下閏蜜👭食個飯輕鬆下!今次我地揀左係西環既 Cobo House 呢度既環境同裝潢都好優美,浪漫咁撐枱腳又得,一班人聚會又得,仲有露天位置可以飲下酒🍸、傾下計!首先我地點左2杯飲品,紅色個杯係 Blossom Sour,有少少酒味同紅莓味道,另一杯係 Popcorn Cooler,有柑橘同蘋果梳打!前菜叫左 Galbi Arancini Rice Rolls,入面係韓國既牛腩,出面係炸左既飯卷,外脆內軟,係底部仲有韓式醬料,最鐘意佢仲配埋韓式醃蘿蔔好醒胃!主菜就點左 Hokkaido Uni, Korean Chilli, Linguine,一來到就見到滿滿既北海道馬糞海膽,份量唔少架,佢地仲建議先將海膽擺開,再將忌廉同意粉🍝撈匀,再放返海膽一齊食!食落去個口感好creamy,再加埋辣辣地韓國辣椒🌶️味,仲有馬糞海膽既鮮味,呢個配搭好特別又好味,難怪係佢地既招牌!後甜品我地揀左超吸睛既最期待Popcorn Mountain!外面全部都係爆谷,入面係雪糕,店員仲會係爆谷山 上灑上即磨既喜馬拉雅山粉紅玫瑰岩鹽,一甜一鹹好夾!記得記得要影相📸️打卡就要快

Blossom Sour  &  Popcorn Cooler

Galbi Arancini Rice Rolls

Popcorn  Mountain

記得記得要影相📸️打卡就要快手啫,唔係等陣個爆谷山就會變左溶左既雪山架啦!總括黎講,呢度環境同食物質素非常好,飲下cocktail 傾下計好寫意
2019-10-21
$500 (Dinner)
Galbi Arancini Rice Rolls
  • Pop  Mountain