2021-12-09 72 views
浪漫情調西班牙餐廳呢間裝修雅致浪漫既西班牙餐廳位於市區奧海城,交通方便又有情調💓想同好朋友提早食聖誕大餐,又唔想食普普通通嘅西餐,我哋就揀咗呢間特別嘅西班牙餐廳試試啦🇪🇸鵝肝蟹肉燕麥餅配黑魚子醬✨超豪華配搭,一次過滿足三個願望。1份Tapas有齊鵝肝,蟹肉,黑魚子醬仲配埋分子料理感既泡泡醬汁,睇得又食得🤤龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵✨超濃厚龍蝦汁🦀配上軟硬適中嘅闊條麵,仲有埋微微煎香既大蝦🦐,份量十足。炭燒美國頂級西冷扒✨我地全晚最愛🥰 因為好多餐廳無用炭爐煎扒啦🥩 又有炭香又扒味又濃配埋芝士薯條,真係超正💓Cocina 3 Tapas Restaurant & Bar (大角咀)大角咀海泓道1號奧海城三期地下G22號舖
浪漫情調西班牙餐廳

鵝肝蟹肉燕麥餅配黑魚子醬✨

龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵✨

炭燒美國頂級西冷扒✨

大角咀海泓道1號奧海城三期地下G22號舖
2021-12-07 200 views
西班牙海鮮炒飯($98)午餐附送餐湯及熱飲,另收加一。賣相很吸引,炒飯有蝦仔、蜆仔、魷魚條,配料有大蝦同青口。即刻食啖先,味道唔錯,飯很入味,微微辣,最可惜係啲飯唔夠熱。
西班牙海鮮炒飯($98)午餐附送餐湯及熱飲,另收加一。
西班牙海鮮炒飯
$108 (Lunch)
2021-12-02 74 views
呢間西班牙餐廳係奧海城,最吸引我的係佢有outdoor seats,可以揀坐喺室外,慢慢食,摸下酒杯底食物方物,主要以西餐為主,仲有好多唔同的cocktail同mocktails選擇西班牙燉雜菜想食得鄇康啲,佢又宜好鬼健康,大部分都係甘荀海鮮闊條麵海鮮份量都算多,有一隻大虎蝦,青口仲有好魷魚,而個闊條麵的口感都唔錯,唔會太淋,有咬口雞肉手工pizzaPizza底唔算薄,但係焗得好脆,芝士用料大方,每啖都食到好濃的芝士香味豬仔脾一人叫咗杯cocktail.坐係度傾下食下,度過一個放鬆的晚飯時間

西班牙燉雜菜
想食得鄇康啲,佢又宜好鬼健康,大部分都係甘荀

海鮮闊條麵

雞肉手工pizza

豬仔脾

2021-12-01 73 views
🙊成日話食西餐,西餐係咩地方嘅菜式好食呢?Caca就幾鍾情西班牙🇪🇸菜喇~今次去呢間係奧海城嘅COCINA3,裝潢帶點歌德風,樓底夠高有空間感,食飯傾下計都坐得好寬敞👧🏻Caca今次食乜野?🍽德國豬手-外皮超脆,肉厚之餘唔會韌,亦唔會太膩,唔覺唔覺俾我食晒🙈🍽西班牙炒辣肉腸-小食必點,香口加上少少辣,最啱送啤酒🍽帕爾瑪火腿配蜜瓜-好特別嘅造型呀,有支小管用黎加醬汁,帕爾瑪火腿更有酸甜味🍽龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵-香濃醬汁同彈牙大蝦,仲有小蜆肉同魷魚仔等海鮮配料,味道鮮美
🙊成日話食西餐,西餐係咩地方嘅菜式好食呢?
Caca就幾鍾情西班牙🇪🇸菜喇~

👧🏻Caca今次食乜野?
🍽西班牙炒辣肉腸-小食必點,香口加上少少辣,最啱送啤酒
2021-11-16
$300 (Dinner)
2021-11-27 67 views
今晚諗緊去食咩之際,同事提議搵個地方飲酒食下tapas,甘岩附近又有間環境唔錯🤧一坐低即刻送上小食粟米片配特制沙律醬🤩一路食住一路睇manu,正!——————🐽 馬德里傳統燉牛肚平時食開牛肚米,見黎到都有牛肚即刻叫左!味道同平時食開既好唔同,鹹得黎甜甜地,牛肚食得出燉左一段時間好林好入味🥰🐽 德國蜜糖燒豬手上枱比佢個size嚇親,豬皮好脆,多肉得黎唔會燒到乾曬!4個人食岩岩好,最尾多到食唔曬要打包🐽 提拉米蘇味道唔會太甜,食落輕盈得黎好重咖啡味,做結尾真係一流

——————

🐽 馬德里傳統燉牛肚

🐽 德國蜜糖燒豬手

🐽 提拉米蘇
味道唔會太甜,食落輕盈得黎好重咖啡味,做結尾真係一流
2021-11-23 116 views
朋友生日,就搵左間幾有格調嘅西餐廳同佢慶祝下。呢到夜晚外圍仲吊左啲燈飾,好有feel🤩呢到啲裝修都偏向型格,主打係西班牙菜🇪🇸~~~~~~~~~~~~~~~🤎餐前小食🥜 $45餐前小食如果唔要就要早啲同佢講聲,因為需要另外收費。小食係墨西哥脆片,可以refill,野食未到飲住野食下chips都唔錯❤️西班牙經典燒雞🍗(全隻)配煙三文魚沙律🥗$228黎到真係大到嚇親,勁香燒春雞嘅味,咬落去皮脆,極邪惡!忍唔住食左好多雞皮😝雞脾肉亦好嫩滑,雞胸就啖啖肉,但就冇雞脾咁滑溜,勝在肥膏唔多。揀肉類仲可以免費揀一份配菜,我地就揀左三文魚沙律,三文魚唔腥,沙律菜都好新鮮🤎天多尼雞肉自家手打薄餅 12吋 🍕$138薄餅食得出個餅底係自己整出黎,夠薄夠脆,唔厚粉,天多尼雞個口味比較特別所以揀左呢款,因為加左乳酪整🤩有少少甜味,芝士亦都做到拉絲效果,呢個價錢抵食👍🏻❤️Cinderella🍹$62因為第二日要番工,所以揀mocktail飲,個杯黎到覺得好過癮🤣斜斜地。味道係橙汁加車厘子🍒糖漿,偏甜易入口。🤎西班牙吉拿棒🥨 $58黎到西班牙餐廳點可以唔試Churros☺️炸得好脆,上面灑左啲玉桂粉同糖霜,另外亦俾

~~~~~~~~~~~~~~~

🤎餐前小食🥜 $45

餐前小食

❤️西班牙經典燒雞🍗(全隻)配煙三文魚沙律🥗$228

西班牙經典燒雞

🤎天多尼雞肉自家手打薄餅 12吋 🍕$138

❤️Cinderella🍹$62

🤎西班牙吉拿棒🥨 $58
黎到西班牙餐廳點可以唔試Churros☺️炸得好脆,上面灑左啲玉桂粉同糖霜,另外亦俾左一杯仔朱古力醬,甜品作結,完美

餐前小食
西班牙經典燒雞
西班牙吉拿棒
這間餐廳位於奧海城三期,裡面環境比較暗偏有情調,平日晚上去吃飯人流就相對少一點~-🎈墨西哥脆片 $45一來到店員就會放上這個墨西哥脆片~可以refill的,但我本身唔太喜歡吃,所以覺得普通😂而且這個是需要收費,所以如果不需要可以事先和店員說喔~-🎈帕爾瑪火腿配蜜瓜 $88前菜來說挺滿意🥰Parma Ham的鹹香配上清甜的蜜瓜,基本上是絕配😎感覺在口腔裡是中和了兩者的味道~-🎈芒果蟹肉沙律 $118好食😋!!芒果和蟹肉配起上來很refreshing🤤而且底層既蟹肉比例都好多~-🎈西班牙海鮮炒飯 $288味道挺好,飯粒就炒得粒粒分明,偏硬身比較有嚼勁!而海鮮方面主要就有大蝦、青口和魷魚🦑大蝦新鮮爽口,而其他海鮮就正常發揮。整體份量方面都偏多,基本上兩個人叫一款主菜share來吃應該就差不多了😆-🎈吉拿棒 $55超喜歡吃churros😍這裡的churros是配上朱古力醬一齊吃~感覺還好,但我會比較喜歡沾滿砂糖的那款,會相對幸福一點💕-🔹順帶一提如果係餐廳到慶祝生日🎂係會全場都播生日歌幾有氣氛架🥳同埋餐廳提供個枝蠟燭好似煙花咁燒得勁靚🎆🥰-🔸Cocina 3 Tapas Restaurant

🎈墨西哥脆片 $45
🎈帕爾瑪火腿配蜜瓜 $88
帕爾瑪火腿配蜜瓜

🎈芒果蟹肉沙律 $118

🎈西班牙海鮮炒飯 $288

🎈吉拿棒 $55
吉拿棒

🔸Cocina 3 Tapas Restaurant & Bar
📍大角咀海泓道1號奧海城三期地下G22號舖
2021-11-15
$328 (Dinner)
帕爾瑪火腿配蜜瓜
芒果蟹肉沙律
必食惹味西班牙海鮮炒飯🍤粒粒飯焦極香口!-講到西班牙海鮮炒飯,曾經有人呃過田中,西炒飯係來自西班牙海鮮炒飯,唔知大家點睇,不過田中真係信左。-🦐西班牙海鮮炒飯 (半份 $198 全份$288)1️⃣足料大碟,地道西班牙風味,微酸而惹味開胃,炒得乾身微濕,有粒粒飯焦,更香口。2️⃣除左放上大蝦、青口等海鮮,飯中再混入蜆肉、魷魚、蝦仁等,鮮味十足之餘,口感豐富。🦀芒果蟹肉沙律 ($118)海量鮮甜蟹肉,仲多過沙律菜,肉質鮮嫩,鋪上香甜芒果,清新開胃。而甜品方面,Tiramisu奶滑之餘,中和咖啡濃香,手指餅層次十足,值得一試。👍🏻7.5/10-Cocina 3 Tapas Restaurant & Bar🗺大角咀奧海城三期地下G22號舖
必食惹味西班牙海鮮炒飯🍤粒粒飯焦極香口!
🦐西班牙海鮮炒飯 (半份 $198 全份$288)

🦀芒果蟹肉沙律 ($118)

👍🏻7.5/10
🗺大角咀奧海城三期地下G22號舖
Spanish Cuisine💫 Nice place to chill🍸..大角咀都有一間充滿異國風情既西班牙餐廳🍽。Cocina 3 Tapas 餐廳樓底高、充滿歐洲古典風+古酒窖風味特色,空間感大又有戶外露天空間,燈光昏暗又帶點浪漫,趁晚飯時間來Chill一下吧。ll $118Mango & Crab Meat Saladll $278Seafood Squid Ink Risottoll $78Chocolate Pancake今次揀左一款前菜Salad (蟹肉鮮味 加上香甜芒果 打開味蕾)、一款西班牙主菜Risotto (墨汁比一般海鮮飯更特別 墨汁鮮味滲入每粒飯粒中)、一款甜品Pancake (鬆軟加上朱古力 & 鮮忌廉甜蜜味道 我愛)。款款菜式精緻又有特色,一次滿足晒我食西班牙菜 & 甜品既慾望喔。而家餐廳靚靚💕 好岩𡿨生們來吃飯打卡呢。係大角咀返工既朋友,可以來吃個飯🍽 聚一聚感覺都好chill。..×××××ש大角咀海泓道1號奧海城三期地下G22號舖..

l[芒果蟹肉沙律]l $118
Mango & Crab Meat Salad

l[西班牙海鮮墨魚汁飯]l $278
Seafood Squid Ink Risotto

l[朱古力班戟]l $78
Chocolate Pancake

×××[Cocina 3 Tapas Restaurant & Bar]×××
©大角咀海泓道1號奧海城三期地下G22號舖

2021-11-19 160 views
以下僅個人當日用餐感受及觀察評價:- 強制$45加一小食,入餐廳前沒有知會- 菜單圖和實物不符- 衛生問題- 食物質素一般坐位位置:Bar枱- 可看到廚師整Pizza及肉類菜式- 空間比較狹窄菜單:Cinderella $62磨菇火腿自家手打薄餅 $148焦糖班戟 $78Nuts(墨西哥脆片)$45強制結算$367(兩人)食物質素:Cinderella菜單meun圖片美麗,實物卻完全不同。用了不同的杯,和檸檬擺設都不一樣。當日薄餅餅底偏厚身,感覺香口,但用料份量偏少,$148,風乾火腿只有細小而薄薄的6-7片,大量芝士,少量磨菇。焦糖班戟口感乾食,欠鬆軟感。擺設靚同香蕉新鮮,但口感普通。墨西哥脆片,在菜單看到才發現是強制小食$45加一,沒有事前被知會衛生問題Bar枱位置,地板多塵當日看到有兩位廚師處理Pizza及肉類菜式好幾次廚師拉下口罩,手接觸了鼻,再戴回口罩。另外不知當日食材係咪可能有問題,見佢好幾次將不同食材(可能肉之類),拉下口罩直接聞其次廚師沒戴手套,直接用手掂pizza食材,亦有拿出手機後,用完手機後繼續煮食結論: 食物質素一般,沒有事前知會$45小食,衛生環境欠佳
以下僅個人當日用餐感受及觀察

Cinderella $62
磨菇火腿自家手打薄餅 $148
焦糖班戟 $78
Nuts(墨西哥脆片)$45強制
結算$367(兩人)

食物質素:

焦糖班戟口感乾食,欠鬆軟感。擺設靚同香蕉新鮮,但口感普通。

衛生問題

Bar枱位置,地板多塵

當日看到有兩位廚師處理Pizza及肉類菜式
好幾次廚師拉下口罩,手接觸了鼻,再戴回口罩。

結論:
食物質素一般,沒有事前知會$45小食,衛生環境
欠佳

磨菇火腿自家手打薄餅
焦糖班戟
墨西哥脆片
2021-11-12
$200 (Dinner)
今日黎到奧海城行街,係三期地下都有唔少餐廳,有幾間都好似唔錯,但最後就揀左食西班牙菜~~~~~~~~~~我地的菜單選擇:西班牙炒辣肉腸($88)龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵($148)板燒西班牙黑豚肉配松露炒雜菌($278)西班牙燉蛋($58)~~~~~~~~~~西班牙炒辣肉腸個汁超好味,甜甜的,而辣肉腸既口感似港式臘腸,汁加埋辣肉腸既香味好夾,個人認為偏濃味,個辣味唔重,岩哂唔食得辣既朋友仔食龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵最出色係個蝦同埋青口,食得出呢兩樣海鮮係有烤過,所以感覺有dd煙燻香,唔同平時用汁煮咁單調,多一重層次個麵好多海鮮,其他海鮮都好新鮮,魷魚直頭有爽滑既口感,真係足料板燒黑豚肉叫左八成熟,所以肉汁超多,一路切仲有汁流出,食落口當然係夠哂嫩啦,佢跟埋個汁,但我就覺得有d咸無乜點個汁食而個松露炒雜菌就正正常常我自己雖然已經食得好飽,但都叫左個燉蛋黎食,好彩有叫到,因為太好味啦,燉蛋係比較creamy的,蛋香雖然唔太重,但好鬼滑,我自己就好鐘意佢咁濃既cream味啦,同埋唔太甜,所以食到好飽都可以照食到

~~~~~~~~~~
我地的菜單選擇:
西班牙炒辣肉腸($88)
龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵($148)
板燒西班牙黑豚肉配松露炒雜菌($278)
西班牙燉蛋($58)
~~~~~~~~~~

而個松露炒雜菌就正正常常

2021-11-16 73 views
呢間位於奧海城嘅西班牙餐廳都幾大間 劃分為indoor同outdoor 地方寬敞舒適 有個好大嘅吧台位置 座位以熱情嘅紅色為主色˜”*°•西班牙傳統陳醋燴豬仔脾($148)🐷🍖•°*”˜ 呢個似乎係必點嘅陳醋燴豬仔脾 一上台已經好香陳醋獨特嘅香氣 單骨豬仔脾一共三隻 啖啖肉好易撕開 黏笠嘅陳醋沾滿成隻豬脾 酸味香濃唔刺鼻 用手食就最滋味 ˜”*°•白酒忌廉煮深海藍青口($128)🥂🫕•°*”˜ 今次呢個青口sauce比較杰身 漿住晒啲青口一patpat 冇得就咁飲😂 個sauce幾濃蒜香味 仲食得到一塊塊蒜片 雖然份量好多 但青口偏腍身 冇乜青口味˜”*°•龍蝦汁大蝦海鮮寬條麵($148)🦞🍝•°*”˜ 除左面頭大大隻蝦同青口之外 入面仲有魷魚圈🦑 不過龍蝦醬汁偏淡 味道同意粉魷魚分離 意粉亦有點兒overcooked 稍為遜色˜”*°•馬德里傳統燉牛肚($148)🐮🥕•°*”˜ 發現除左牛腩麵嘅五香牛肚 或者酒樓點心沙爹金錢肚之外 好似都冇試過其他煮法 呢個感覺似西式炆牛肋條 用上大量蔬菜 牛肚夠淋腍 但份量唔多 呢個價錢貴左啲

˜”*°•西班牙傳統陳醋燴豬仔脾($148)🐷🍖•°*”˜

˜”*°•白酒忌廉煮深海藍青口($128)🥂🫕•°*”˜

˜”*°•龍蝦汁大蝦海鮮寬條麵($148)🦞🍝•°*”˜

˜”*°•馬德里傳統燉牛肚($148)🐮🥕•°*”˜
2021-11-15 144 views
餐廳十分就腳,經奧運站商場直達,打風落雨都無有怕。餐廳空間感大有情調,播住音樂,難怪有不少人在此慶祝生日。NUTS $45餐前小食墨西哥脆片卜卜脆味濃,唔覺意會一塊接一塊咁食。香煎蟹餅 $168蟹餅大大件,蝦膠混入絲絲蟹肉,口感扎實彈牙,如果再多D蟹肉同另配有醬汁會更美味。龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵 $148龍蝦汁味濃,闊條麵口感煙韌好掛汁。仲有不少海鮮如大蝦,蜆肉,魷魚等,大蝦新鮮爽口,一啲都唔失禮。西班牙地道海鮮魚$188上菜後店員會代勞打開牛油紙,香味即時撲鼻,魚肉無骨啖啖肉,忌廉汁味道剛好不會搶過魚的鮮味,底部仲有香橙片提鮮,是很讚的一道菜。伴菜有甘筍、西蘭花及薯條,粗薯咬落有質感,甘筍清清甜甜。

NUTS $45
餐前小食墨西哥脆片卜卜脆味濃,唔覺意會一塊接一塊咁食。
NUTS

香煎蟹餅 $168
香煎蟹餅

龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵 $148
龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵

西班牙地道海鮮魚$188

2021-11-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
NUTS
香煎蟹餅
龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵
西班牙地道海鮮魚
Cocina 3 Tapes restaurants & bars📍:大角咀海泓道1號奧海城三期地下G22號舖🚗:旺角或奧運地鐵C4及D3出口 步行6分鐘📞:+852 2362-2313💲:~HKD280/head for dinnerFood quality✔️:天多尼雞肉自家手打薄餅、松露野菌忌廉闊條麵、Honey Lemon👌🏼:芒果蟹肉沙律、西班牙吉拿棒總結:👍🏼一間聲稱係做西班牙菜 但唔知點解會賣埋意大利菜嘅餐廳 所以我當佢西餐算🤣👍🏼一坐落嚟見到本wine menu 諗起另一間餐廳 跟住見嗰名又差唔多 估計係姐妹店 chapter 3都係喺太子 同奧運呢間差唔太遠 但呢度平啲好食啲環境都舒服好多 建議大家可以試下呢間👍🏼呢間性價比幾高 開係奧海城但價錢唔知點解會比地舖平 食咁多樣嘢冇伏份量都大份 最尾係食唔哂😅👍🏼口味偏濃味兼重口 食開清淡就唔太啱 佢嘅芒果蟹肉沙律我係覺得最特別而且好清新 做前菜一流 吞拿魚配埋蟹肉出奇地夾 不過芒果味唔夠出 同埋有時會食到蟹殻 再改善下呢道係一道出色嘅前菜☺️👍🏼闊條麵好入味 麵質偏硬 但松露味好出 幾乎啖啖都食到香味 野菌切得好大粒又多 煮
📍:大角咀海泓道1號奧海城三期地下G22號舖
🚗:旺角或奧運地鐵C4及D3出口 步行6分鐘
📞:+852 2362-2313
💲:~HKD280/head for dinner

Food quality
👌🏼:芒果蟹肉沙律、西班牙吉拿棒

總結:

芒果蟹肉沙律

👍🏼闊條麵好入味 麵質偏硬 但松露味好出 幾乎啖啖都食到香味 野菌切得好大粒又多 煮嘅時間又啱啱好 軟得嚟又有咬口 推薦
松露野菌忌廉闊條麵

👍🏼薄餅大份 而且材料都落得足 塊塊拉出嚟都有拉絲效果 打卡一流😎

👍🏼吉拿棒炸得可以再脆啲 有榛子醬同埋切咗嘅生果配碟 幾正
西班牙吉拿棒

👍🏼唔知🤔係唔係食太多重口味嘢 我覺得杯淡淡嘅honey 🍋 幾好飲 係48蚊貴咗啲
👍🏼見隔離枱慶祝生日 嗰蠟燭超大支好閃所以我影低咗 而餐廳又會播生日歌 又會影埋相曬埋出嚟送返比嗰客 幾用心
生日

👎🏼環境寬闊 坐得舒服 但唔知係唔係太大間 有時舉手員工都未必睇到 我見其他枱客人嘅情況都係咁😅

👎🏼之前食另一間知佢嘅nuts要收錢 所以一坐低就同員工話唔要前菜就得 如果飲酒嘅朋友可以叫 無限添加 而且配酒一流

松露野菌忌廉闊條麵
生日
2021-11-12 68 views
西班牙黑豚肉🐷出奇地侍應問我哋黑豚肉要八成定係全熟?我哋想像唔到豬扒可以食唔係全熟,好驚食完會發豬瘟🥲🤣所以最後我哋叫咗全熟!雖然全熟,但非常驚喜,肉質鮮嫩,完全唔鞋口,仲係非常多汁,點上少少海鹽令味道更為突出,必點!芒果蟹肉沙律🦀蟹肉比例非常多,岀手完全唔嗇色,每啖沙律夾雜大量蟹肉,鮮甜芒果令胃口大開,前菜之選!龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵🦐龍蝦汁香濃未食上碟已經聞到陣陣香味,大蝦啖啖肉,而且闊條麵既軟硬適中,掛汁力高,闊條麵間有唔同既海鮮,食落口唔會好齋!
西班牙黑豚肉🐷

芒果蟹肉沙律🦀