2017-04-13 140 views
今次晞哥去到港島慢活地區上環,喺蘇杭街搵到一間台式Style嘅文青Cafe - COFFEEHOLIC 🤓 Cafe內部環境相當幽靜而且充滿住淡淡嘅咖啡香味 ☕ 最適合女仔約埋三五知己下午嚟 Girls's Talk或者發吓白日夢 😆 雖然尼到嘅餐單款式唔算多,但就每樣都係廚師精選嚟 👨‍🍳 質素相當有保證㗎 👍 晞哥喺到享受咗一個相當休閒嘅下午,非常放鬆啊 😎 你都快D黎歎返杯靚咖啡啦😉 💡 抹茶拿鐵 - 清香嘅抹茶香再配上香濃嘅Latte仍人生一大享受也 🍵💡 喜馬拉雅海鹽焦糖拿鐵 - 濃濃嘅咖啡配上微微嘅咸味,係味覺嘅按摩 ☕💡 廚師沙律配慢煮無骨雞腿 - 爽脆沙律配上慢煮鎖實肉汁嘅無骨雞腿肉,既Juicy又新鮮呀 🍗🥗💡 All Day Breakfast - 非一般全日早餐!黑松露馬鈴薯再加上溫泉蛋、施風薯、沙律、墨汁麵包,新穎嘅配搭意外地夾!食到晞哥舔舔脷呀 🥗

2017-04-05
2017-04-09 179 views
好一陣子沒有去上環,今早返完教會,走去看看有沒有新的咖啡店。網上看到了這間的食評不錯,就去試試。原來它就是在Barista Jam隔離。看見網評有推介他的全日早餐,就點了一個來試試,加$15 要了蘑菇湯。另外也叫了Flat white 及海鹽焦糖咖啡。湯先來,份量似是 espresso... 很難評論。Flat white拉花好靚,味道有咖啡香,唯一缺點是不夠熱。雖然沖咖啡那應該是6、70度,但喝下去那種微溫的感覺不太良好,下次可能要請店員用熱一點的牛奶。看見是用Da vinci 豆~接着是海鹽焦糖咖啡,喝到最底才有多點鹹味。味道不錯,但多人還是喜歡一般的意式咖啡多點。全日早餐終於到了!跟我們平時吃的茄汁焗豆、火腿煙肉不同。這個我最欣賞的是有溫泉蛋、牛油果沙律、松露薯仔沙律,價錢貴了些,但有心思。店舖小小,只有十多個座位,當日不知道是冷氣還是外面的車輛聲音,比較嘈吵, 但店內的環境很warm 和舒服的。
網上看到了這間的食評不錯,就去試試。
原來它就是在Barista Jam隔離。

湯先來,份量似是 espresso... 很難評論。
看見是用Da vinci 豆~
Flat  white
海鹽焦糖咖啡

2017-04-04 227 views
今日去左蘇杭街的coffeeholic食brunch~叫左all day breakfast, 有(好似係)墨魚汁包,牛油果蓉,西柚,薯片(一d都唔油!), 沙律,黑松露傻仔沙律(好好味!!), 半熟蛋另外叫左Americano, 有個木頭底板,櫻花匙,cute~仲有叫左smoked salmon salad, 不過唔記影相 xD餐廳係地鋪,坐滿仲有閣樓可以坐,坐椅同枱都係巴黎鐵塔,好得意!裝修簡單得黎亦好有格調,舒服的~~店員好nice好有禮貌!放假食個好好味又健康的brunch, 心情非常愉快!!!仲有甜酸苦辣唔同味的咖啡可以選擇~不過我就鐘意plain就好
今日去左蘇杭街的coffeeholic食brunch~
Americano
放假食個好好味又健康的brunch, 心情非常愉快!!!

2017-04-04
$144 (Breakfast)
Americano
  • 全日早餐
Too good to be out on a sunny and cool day! I hate summer and I am always trying keep myself away from the sun, to avoid getting tan skin tone. Today was a perfect day! 😍The name of this cafe caught my attention and I decided to visit straight away! COFFEEHOLIC - what a bold statement !!! It's a tiny cafe but lots of variety of savory food and of course- coffee. I wasn't too hungry so I ordered soup of the day and a latte. Texture & balance of coffee/milk were very well in harmony. 😋😋😋 Tummy sat

Soup  of  the  day  with  squid  ink  bread

Texture & balance of coffee/milk were very well in harmony. 😋😋😋 Tummy satisfied!!! It didn't leave a bitter and dry sort of feeling on my tongue. They really do know their coffee! A good one for all coffeeholic!!!! Btw, the flower shape tea spoon is super cute!!!!!!!! 😍😍😍I do want one so bad!!!
Latte
The soup of the day is chicken soup served with a piece of squid ink bread. We can all see how tiny the bread was😂😂😂small than my palm. The soup served in this nice egg shell bowl. However I know straight away this was Campbell soup... even though they added sweet corn, bacon, chicken pieces in it, still it was a Campbell chicken soup. Not much effect on this dish which disappointed me quite a bit. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Anyways, definitely recommend all coffeeholic to visit!!!! 😍👍🏻
Latte
那個週末,我陪好姊妹遊走中西區! 在上環工作的我,經常留意新餐廳進駐!上環蘇杭街是美食集中營,記得大約半年前,當時我幫襯新開的台灣過江龍咖啡店 COFFEEHOLIC by Smith Group Taipei,今次一於帶她來感受味覺旅程吧!星期六中午前來,小店已坐了半場食客!我們被安排坐在入門口靠牆的二人枱!這裡彌漫咖啡香! 原來另設有樓上雅座,卻是不定期開放! 環境寧靜感覺愜意!相對走入來那層比較迫狹侷促!Menu 除了特色的甜、酸、苦、辣、鹹咖啡之外,還有一系列美食,沙律、all day breakfast、意粉、甜品一應區全,款式貴精不貴多!店員待客熱誠有禮!點了食物後,店員便會送上一個號碼牌,稍後便送上食物!Soup of the Day 黑松露蘑菇湯 $15以咖啡杯盛載,精緻又份量剛好!很合女生胃口呢! 拿起杯子細味品嚐倒也不錯! 黑松露與蘑菇的組合,菌香滿載! 質感濃稠的湯口味香濃,混合橄欖油令質感天香滑順喉,而且夾雜蘑菇碎粒,真材實料!豐富口感!$15 絕對抵飲!今次,我們沒有選擇讓人味嚐百感交雜的甜、酸、苦、辣、鹹咖啡,而選擇了限定的特色飲品!日本靜崗手工抹茶牛奶佐沖
那個週末,我陪好姊妹遊走中西區!
 在上環工作的我,經常留意新餐廳進駐!

原來另設有樓上雅座,卻是不定期開放!
 環境寧靜感覺愜意!
相對走入來那層比較迫狹侷促!
Soup of the Day 黑松露蘑菇湯 $15

以咖啡杯盛載,精緻又份量剛好!很合女生胃口呢!
 拿起杯子細味品嚐倒也不錯!
 黑松露與蘑菇的組合,菌香滿載!
黑松露蘑菇湯

日本靜崗手工抹茶牛奶佐沖繩黑糖 $68

日本沖繩黑糖較白砂糖天然健康,
抹茶散發獨特清香,黑糖的甜美中和了抹茶帶出醇厚的甘澀,兩者相輔相成!
甘味中滲出清新自然的甜度!質感濃稠,順喉暖胃!

然而,最近在晚上 10:30 的養生節目得知,抹茶比綠茶由種植到烘焙的過程複雜得多!
 包括我在內,經常誤解了綠茶及抹茶是一樣,只是叫法不同而已!綠茶是中國人稱,而抹茶是日本人叫的!抹茶粉比綠茶葉更營養豐富,因為可以一滴不漏把精華喝掉!
日本靜崗手工抹茶牛奶佐沖繩黑糖
紫薯拿鐵 $45 (冬天限定)

見到 Drinks Menu 的紫薯拿鐵相片,真令人心動呀!
 並非常見的心形咖啡拉花,而是一位看似多愁善感的長髮女孩拉花圖案!實在美輪美奐!
 原來不是紫薯系列飲品都可做到這個女孩拉花!只有紫薯拿鐵才可以!
當時,尚未到情人節,好姊妹更提議店方嘗試拉一個男孩版拉花,好讓情侶一人一杯更 Sweet!

粉紫色的牛奶咖啡加入紫薯粉,溫熱的水溫令咖啡香散發得淋漓盡致,誘發味蕾!
  咖啡入口甘醇濃郁與紫薯味的口味平衡,剛剛夠甜而口感順滑!
紫薯拿鐵看
All day breakfast $118

陣容鼎盛的 All day breakfast 送到,一見到都令人食指大動!
可見師傅悉心弄製每款配料,誠意可嘉!

牛油果沙律混合了松子、沙律醬及檸檬汁,入口清新自然!

腰果沙律的主角腰果雖然細粒,勝在香脆可口!細心的師傅把沙律菜切碎容易食,略嫌沙律醋汁偏少,
食出蔬菜的原汁原味及爽脆度!亦顯得沙律菜很乾!

黑松露薯仔沙律口味最為突出!黑松露菌香滿載,把淡口的薯仔提升了味道,沙律醬酸香而濕潤,三者配搭出不俗的火花!
淨食薯仔沙律已經不錯,與硬脆的竹炭多士同食最適合不過!

旋風薯既不是焗薯又不是薯角,原來是刨出來的厚身薯片,炸至外層金黃香脆,薯味濃郁,灑上調味料很惹味!

溫泉蛋以球形玻璃器皿盛載,把整隻蛋的立體感及晶瑩度,最美的一面呈現出來!

鮮橙去皮而切成半個,散發芳香,鮮甜多汁!

整體是水準之作!
澳洲大蝦忌廉汁意大利粉 $138

賣相色彩繽紛!見到已經胃口大開!
 配有意大利青瓜、雜菌、火箭菜、櫻桃蘿蔔;蝦選用新鮮貨色,共有4隻!真材實料!
鮮甜爽口彈牙!意粉軟硬適中帶煙韌口感,而且份量剛好!每條意粉都均勻入味,色香味區全,我們食得津津有味!
令人食得驚喜又滋味!的確添了一份新鮮感!
澳洲大蝦忌廉汁意大利粉
綠茶布朗尼 Matcha (Green Tea) Brownie $22

這件外型迷你的甜品,放置於印有刀叉圖案的碟中,完全可以玩味到一個點!
 把外表平實的布朗尼換上新的演繹方式,打破沉悶的框框!
 混合牛油及糖,氣味香甜,亦帶出抹茶的芳香!焗至外層金黃微脆,內裡質感濕潤綿密細膩,抹茶茶味濃郁,食落頗甜,是似曾相識的味道,
其口味堅似 <川善茶居>嚐到的綠茶甜品的味道呢!
 抹茶迷不能錯過呀!
綠茶布朗尼
雖然這是一間咖啡小店,成品卻不馬虎,完全令食客感受到咖啡師及師傅的認真、用心與誠意!
不論食物抑或飲品都是高水準!
2017-02-11
$203 (Lunch)
黑松露蘑菇湯
日本靜崗手工抹茶牛奶佐沖繩黑糖
紫薯拿鐵看
澳洲大蝦忌廉汁意大利粉
綠茶布朗尼
2017-03-25 156 views
今日去上環同BFF食lunch, 佢最鍾意飲咖啡,所以揀左這間COFFEEHOLIC café小店 ☕️我12:45pm去到唔洗等位即刻有枱我最喜歡店鋪的香噴噴的咖啡香&店員非常親切有禮,感覺好cozy!BFF 1pm先到,餐廳已經full house, 好彩早d到~我叫左燜豬寸骨,BFF就食大蝦pasta, lunch叫咖啡每杯減$19 (多數咖啡都係$38,即係半價啦) 真係好抵我order Salted caramel latte, BFF就要普通latte~杯咖啡真係無得輸!真係好香濃,咖啡同奶味比例好好,而且海鹽味同咖啡好match, 好surprise!唔怪得一路食飯都有唔少客人專程來買杯咖啡外賣啦!講番兩個main dishes, 我的燜豬寸骨超嫩,完全唔洗用刀就離骨,好入味好好食!薯角雖然係配菜,都好有水準!之後偷食BFF個pasta, 唔係講笑,一上枱已經聞到好香,個意粉炒得好好味,雖然唔係好多汁,但係每條意粉都好入味,而且好彈牙,完美演繹Al dente!!! 蝦同蔬菜我冇食,但BFF話一樣好好味!這小店已經被列入我哋嘅lunch routine啦

Pink  Himalaya sea  salted caramel latte
Spanish  tendon  pork
Australian  prawn  cream  sauce  pasta
Our  feast
2017-03-23
Spanish  tendon  pork
2017-03-21 2211 views
餐廳有兩層,坐上層感覺很舒適寫意,有慢活的感覺,而且好多不同國籍的人在這裡用餐。今日中午來上環午餐,Coffeeholic 's餐牌好簡單的兩張二人立刻選了全一早餐一份,還加了一個''Soup of the Day)+$ 15,個黑松露蘑菇湯的味道很香濃有一顆一顆鮮蘑菇打成茸既口感佢個全日早餐有原隻炸薯仔一大片吃薯條果十足,大叫滿足的一頓飲品方面:海塩焦糖拿鐵,咖啡面層的花就是用焦糖拉成,好好飲,環境又寫意,似在品嘗一杯藝術品另外叫左杯限定的紫薯拿鐵,這個拉花是絕美,是個戴帽子的女土,未飲已經加滿分,飲落仲唔會太甜,有幽幽的紫薯香,令人難忘的一杯咖啡西班牙豬寸骨,個豬寸骨用鮮茄醬加圓鐵板上,可保存温度,個豬寸骨骨肉分離,豬肉嫩滑,果然係上等靚豬一定會再來這間台灣引入的西式咖啡店

佢個全日早餐有原隻炸薯仔一大片吃薯條果十足,大叫滿足的一頓

一定會再來這間台灣引入的西式咖啡店
西班牙豬寸骨
海塩焦糖拿鐵
2017-02-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary
西班牙豬寸骨
海塩焦糖拿鐵
2017-03-19 92 views
今日咁岩係上環,就週圍行下有咩食經過呢間店既時候覺得好似唔錯就入左去咁岩又想飲杯咖啡😌😌😌裝修簡潔舒服之後老闆推介下點左個牛肋骨肉賣相唔錯,墨魚汁麵包新鮮鬆脆加埋個牛油果醬一齊食感覺更豐富薯塊係我鍾意既類型,好食👍🏻到牛肋骨肉,肉質口感鬆軟炆得唔錯,未至於炆到肉質鬆散保持少許咬口,岩我口味整開隻蛋黃沾上creamy 蛋漿,入口更豐富個汁入面有蕃茄仔,蘑菇,鮮冬菇,茄汁豆帶少少黑椒,我諗係感覺唔會太漏,整體我會俾8分就係偏貴另外咖啡叫左杯Salt Caramel Latte 因為我都未飲過呢種咖啡好奇心驅使下叫左佢因為都好似係間cafe入面幾popular 既一杯咖啡一上,拉花唔係我期待既天鵝😂不過都一樣好靚有心機第一啖飲落感覺好特別未攪勻情況下飲,咸味會比較出攪匀之後就會soft啲,咸甜香都mix埋一齊但我幾鍾意未攪勻既多啲,哈哈大家經過既話可以試下
今日咁岩係上環,就週圍行下有咩食
經過呢間店既時候覺得好似唔錯就入左去
咁岩又想飲杯咖啡😌😌😌
裝修簡潔舒服
之後老闆推介下點左個牛肋骨肉
賣相唔錯,墨魚汁麵包新鮮鬆脆
加埋個牛油果醬一齊食感覺更豐富
薯塊係我鍾意既類型,好食👍🏻
到牛肋骨肉,肉質口感鬆軟
炆得唔錯,未至於炆到肉質鬆散
保持少許咬口,岩我口味
整開隻蛋黃沾上creamy 蛋漿,入口更豐富
個汁入面有蕃茄仔,蘑菇,鮮冬菇,茄汁豆
帶少少黑椒,我諗係
感覺唔會太漏,整體我會俾8分
就係偏貴
另外咖啡叫左杯Salt Caramel Latte
因為我都未飲過呢種咖啡
好奇心驅使下叫左佢
因為都好似係間cafe入面幾popular 既一杯咖啡
一上,拉花唔係我期待既天鵝😂
不過都一樣好靚有心機
第一啖飲落感覺好特別
未攪勻情況下飲,咸味會比較出
攪匀之後就會soft啲,咸甜香都mix埋一齊
但我幾鍾意未攪勻既多啲,哈哈
Salt  caramel  latte
大家經過既話可以試下

Salt  caramel  latte
2017-03-18 104 views
繼早幾月前嚟過Coffeholic試過好評如潮嘅all day breakfast之後再帶朋友嚟試試, 今次就坐近門口位置, 感覺開揚之餘, 更有置身於上環特色食店嘅感覺!雖然個人係好鍾意試新嘢, 但好味嘅食物係會想食第二次, 包括今次呢個All Day Breakfast!!  再食味道依然覺得好好味, 而今次沙律配水果乾就有些少唔同, 由紅莓乾變咗奇異果乾, 味道同樣帶酸,  兩隻水果乾我都係咁鍾意!All Day Breakfast 配咖啡依然係我指定配搭.  呢杯喜馬拉雅海鹽焦糖拿鐵係呢度其中一杯Signature Drinks, 焦糖同海鹽都聚喺面層, 細嚐一口之後再攪勻分佈一下會更好飲.另外都好想推介Coffeeholic嘅意粉, 呢碟澳洲大蝦意粉單睇賣相已經好吸引, 估唔到味道都咁正!  最深刻係啲配料食材夠獨特, 黃色同綠色Zucchini好清新爽口, 仲有Radish等配搭令到呢碟意粉生色不少!
2017-03-11 113 views
朋友介紹,由台灣開到嚟香港,去到已經full咗,好在有2層,朋友已經攞咗位由於我唔飲咖啡,所以叫咗冬天限定嘅紫薯牛奶,賣相唔錯,有飲落偏甜另外叫咗個all day breakfast ,$118,有兩片黑炭麵包,夠哂脆,我將黑松露薯仔沙律搽咗上去,另外有一小碟牛油果,好fresh,個香橙沙律仲加咗nuts,薯角超好味,新鮮炸,食不停口,不過我成日覺得好多all day breakfast 都overpriced,餐餐都過百另外加咗$18點綠茶brownie,好明顯喺叮熱,但外熱裡面凍,同埋偏甜

2017-03-11
$100 (Tea)
2017-03-09 100 views
上環美食多, 食過一次後介紹同事去, 之後就日日叫住要再食現在每星期也去一次, 本身都喜歡飲咖啡和食All Day B/F的女同事位置方便,環境氣氛唔錯,食物一流, 服務一流, 幾個女同事食吓笑吓, 在忙碌的工作中有一小時享受小小的寧靜
上環美食多, 食過一次後介紹同事去, 之後就日日叫住要再食

沙津
ALL DAY B/F
慢煮雞意粉
薑味咖啡廳
紫薯LATTE
位置方便,環境氣氛唔錯,食物一流,
Other Info. : 食過一次後, 同事輸住叫我帶佢去試 每星期都起碼去一次.... 用心做的CAFE好多, 但好味道又常常心思思想返轉頭的 呢間做得到....正
2017-03-03
沙津
ALL DAY B/F
慢煮雞意粉
薑味咖啡廳
紫薯LATTE
  • SWEET POTATO CAFE LATTE
2017-03-08 1177 views
星期六至鐘意同男友去食個relaxed lunch放鬆下,今次就揀咗上環嘅coffeeholic。地點喺大街方便易搵,除咗地舖仲有閣樓。睇見menu嘅食物真係有選擇困難,樣樣都想食😱。一般餐廳嘅all day breakfast,都係蛋、煙肉、茄汁豆、煙三文魚加個麵包嗰啲standard 嘢,全部係可以自己煮嘅,完全吸引唔到我😒。之但係呢度個all day breakfast 嘅配料完全唔同,好有新鮮感,令我按耐不住要試吓!😍之但係佢另外兩款意粉都好正,見到隔離幾枱都叫慢煮無骨雞腿意粉,我地都唔好執輸整返個!🤘🏻先來個$15嘅mini mushroom soup,以小杯裝,菂式可愛。洋溢著清香檻欖油味道,還吃到滿口都是打碎了的磨菇顆粒。慢煮無骨雞腿意粉,份量很足,一大塊雞腿肉以香草和鹽醃過,先慢煮再煎香表面,肉質鮮嫩,配上醒胃蕃茄汁毫不油膩,醒胃又健康。我期待的全日早餐終於來到,一見到賣相咁靚已經胃口大開!單由食物的搭配已看得出此店的誠意,菜式和選料是真有花心思想過的。黑松露醬味濃郁的薯仔沙律、去了皮的鮮橙、滑不留口的溫泉蛋,連平常苦悶的沙律菜亦伴以蜜糖芥末汁和果乾,更有未嚐過的厚切旋

Mushroom  soup
慢煮無骨雞腿意粉
我期待的全日早餐終於來到,一見到賣相咁靚已經胃口大開!單由食物的搭配已看得出此店的誠意,菜式和選料是真有花心思想過的。黑松露醬味濃郁的薯仔沙律、去了皮的鮮橙、滑不留口的溫泉蛋,連平常苦悶的沙律菜亦伴以蜜糖芥末汁和果乾,更有未嚐過的厚切旋風薯角,一洗我對all day breakfast 的沉悶印象,添了一份新鮮感!
all day breakfast
不得不提我倆點了的咖啡,這裡有因應各人對咖啡口味的喜好而分別設有甜、酸、苦、辣、咸,儼如人生般百味交雜。
我選了咸,是喜馬拉雅海鹽焦糖咖啡。精美的天鵝拉花,唇邊的奶泡沾滿了鹽,一口喝下去,咖啡、奶香、焦糖、咸味混雜在一起,使我悠然感覺一星期工作的勞累終於在週末這一口咖啡得到釋放。

男友選了酸味的羅馬咖啡。他在espresso 內擠了很多滴檸檬汁,我只淺嚐了半口,那強烈的酸味我受不了,男友卻很滿意。
羅馬咖啡/喜馬拉雅海鹽焦糖咖啡
甜品綠茶brownie置於碟中碟,很可愛😝!質地濕濕的,綠茶味很甜,外脆內軟,綠茶控不能錯過啊。
Green  tea  brownie
2017-03-04
$200 (Lunch)
Mushroom  soup
慢煮無骨雞腿意粉
all day breakfast
羅馬咖啡/喜馬拉雅海鹽焦糖咖啡
Green  tea  brownie
心情好差 ... 好差 ...轉換好心情最好的方法就是 ... 約朋友出來嘆番杯靚咖啡,嘆住美食傾吐一下 之前睇雜誌介紹這兒有甜、酸、苦、辣、鹹味的咖啡 諗住今日心情唔好,嘆番杯甜味的咖啡刺激一下味覺來舒緩心情 最後都是點了杯鹹味的海鹽焦糖咖啡 Salted Caramel Latte 因為我最鍾意飲焦糖咖啡喇 !!! 這杯鹹味的海鹽焦糖咖啡有靚靚的天鵝拉花 海鹽撒了在咖啡拉花上,咖啡入口香滑帶點鹹味仲有焦糖的甜味 又鹹又甜仲有咖啡香 ... 飲落去不會覺得怪,反而覺得很和諧,很特別的味道 友人的凍榛子牛奶咖啡 Iced Hazelnut Latte 點了兩份主菜,其中一份是意大利燴牛肋條 伴以墨魚汁麵包、牛油果沙律和旋風薯 ... 好豐富呢 慢煮 2 小時的牛肋條香嫩軟腍,配上雜菜、蘆筍和溫泉蛋的蕃茄醬味道不錯 混香了溫泉蛋的蕃茄醬用來點旋風薯好好味的 我很鍾意這款牛油果沙律,與墨魚汁麵包一起食,味道很清爽 慢煮無骨雞腿意大粉配新鮮蕃茄醬 服務員上枱時特別講解 ... 經過慢煮的雞腿肉呈粉紅色是正常的,不是未煮熟,可以放心食用 慢煮的雞腿肉雞皮煎香,肉質柔軟 意大利粉
心情好差 ... 好差 ...

轉換好心情最好的方法就是 ...

約朋友出來嘆番杯靚咖啡,嘆住美食傾吐一下

之前睇雜誌介紹這兒有甜、酸、苦、辣、鹹味的咖啡

諗住今日心情唔好,嘆番杯甜味的咖啡刺激一下味覺來舒緩心情

因為我最鍾意飲焦糖咖啡喇 !!!

這杯鹹味的海鹽焦糖咖啡有靚靚的天鵝拉花

海鹽撒了在咖啡拉花上,咖啡入口香滑帶點鹹味仲有焦糖的甜味

點了兩份主菜,其中一份是意大利燴牛肋條

伴以墨魚汁麵包、牛油果沙律和旋風薯 ... 好豐富呢

混香了溫泉蛋的蕃茄醬用來點旋風薯好好味的

我很鍾意這款牛油果沙律,與墨魚汁麵包一起食,味道很清爽

慢煮無骨雞腿意大粉配新鮮蕃茄醬

服務員上枱時特別講解 ...

經過慢煮的雞腿肉呈粉紅色是正常的,不是未煮熟,可以放心食用

慢煮的雞腿肉雞皮煎香,肉質柔軟

意大利粉沾滿酸甜的蕃茄醬,清爽開胃

店舖走歐陸風格,以巴黎鐵塔作腳的枱凳很特別

為食的我在悠閒舒適的環境享用一頓美味的午餐後,心情也好起來了 ~~

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2017-02-16
Type of Meal
Lunch
  • 海鹽焦糖咖啡
  • 意大利燴牛肋條
2017-02-28 130 views
Sheung Wan is definitely a competitive neighbourhood for Cafes. Good food and coffee are essential to ensure their survival. Luckily The Coffeeholics did a great job.When I first entered the cafe, I felt like I was enjoying my little break in Paris since I saw the Eiffel Tower theme.My friend and I were too hungry and we were ready to fulfill our bellies haha! We ordered the smoked salmon salad $108 before heading to the main dish. The smoked salmon salad consisted of a beautiful smoked salmon r

The smoked salmon salad consisted of a beautiful smoked salmon rose which placed on the middle of the salad and also filled with soft boiled egg x fried fresh fruits x mix-nuts x parmesan cheese and poured with homemade honey mustard sauce. The dried pineapples were crispier and able to add some subtle dimensions of flavour which differentiated from the ordinary salad.
We also tried their new item- Australian prawn pasta with zucchini x mixed mushroom x radish x homemade Snow White cream sauce $138. It brought out a fragrant smell and rich flavour of the creamy sauce. The chef surely gave their best to lift up our tastebuds!
Furthermore, you can just +$15 for having chocolate or matcha brownie (original price was $22) to the set. I strongly recommend the chocolate chips brownie. IT WAS SO YUM! The matcha brownie was too sweet and lack of the matcha taste.
A coffee a day, keep the stress away! They have a huge selection of speciality latte or coffee. I was so addicted when I first drank the roasted almond latte $38 (which was one of their signature). It has a nice nutty flavour. The latte art was awesome with a beautiful swan on it. I also ordered their Handmade Japanese Matcha Latte (served with Okinawa black sugar) $68. It wasn't a strong matcha flavour and wasn't too bitter as well.
Overall, I had spent a great evening with my friend. I would definitely be back ✔️

Type of Meal
Tea
2017-02-19 1876 views
昨天, 我去了上環找我的家姐吃個brunch, 我們在上環的一條小街發現了這家裝修不豪華但內裏環境看下去很舒服的餐廳, 便抱著好奇的心進去了。 一看到餐牌, 我家姐便點了一個全日早餐, 而我則點了一個傳統法式燉焗雜菜。 飲品方面, 我點了抹茶牛奶佐沖繩黑糖。其抹茶味很香濃, 配上沖繩黑糖, 味道非常夾。沖繩黑糖代了平時用的白砂糖, 感覺比較健康和好味。大概等了十五分鐘, 我家姐的全日早餐便呈上 來到,全日早餐包括了黑松露馬鈴薯配溫泉蛋、果仁、牛油果沙律、墨汁麵包、旋風薯條等等。我家姐平時不太喜歡吃麵包, 但這個麵包也被她稱讚了, 她還不保留地吃完整個面包。我的傳統法式燉焗雜菜等了約20分鐘才到, 它包括了意大利青瓜、蕃茄青椒、洋蔥、茄子、香草等等, 亦有溫泉蛋、法式墨汁麵包、牛油果沙律及旋風薯條。 由於我不吃薯條, 所以我將它改為沙律。燉焗雜菜非常惹味, 中間還有一隻流心溫泉蛋。旁邊的牛油果沙律配上 軟身的墨汁麵包非常好吃, 非常夾。最後, 甜品方面, 我點了一個綠茶布朗尼, 布朗尼非常迷你, 焗至外脆內軟, 綠茶味夠濃郁, 我相信我還會再來這裏光顧的!
抹茶牛奶佐沖繩黑糖
全日早餐
傳統法式燉焗雜菜
我的傳統法式燉焗雜菜等了約20分鐘才到,
Green tea brownie
Flat white
2017-02-18
$200 (Lunch)
抹茶牛奶佐沖繩黑糖
全日早餐