2016-11-18 185 views
All coffee lovers in Sheung Wan know Barista Jam, which is one of the former world champion barista. If you want to challenge him, will you go for a face to face fighting with him? Coffeeholic made a direct attack to Barista Jam by opening the coffee shop next to Barista Jam.They both have a small window open to the kitchen. However, Coffeeholic employed a fresh white outlook while Barista Jam has cool grey outside.The interior also totally different from Barista Jam. The white & bright interior

The interior also totally different from Barista Jam. The white & bright interior is 180 degree different from Barista Jam’s dark interior. The large glass doors bring the light into the coffee shop.
How about the coffee? Although Coffeeholic famous for their flavored coffee, but in order to get the truth, back to basic, I chose cappuccino.
cappuccino
The glasses was not the usual coffee cup. It was served on top of a piece of wood. The latte art was decent. The foam was rich & thick which is absolutely right for cappuccino. The coffee was dense & aroma was heavy. But when compare with Barista Jam, less exciting because the aftertaste was not so strong.

Overall, it's relatively girlish and totally different from Barista Jam. However they both serve good coffee & I think this is a nice place to be.
2016-11-18
cappuccino
2016-11-13 2175 views
已有好幾個星期六沒有放假, 難得今個星期六不用開工, 一於約個朋友走到有不少咖啡室的上環嘆返杯咖啡叉叉電。邊行邊找, 發現一間新開的台灣咖啡室。門口除擺放了餐牌, 貼上雜誌報導外, 還有一塊寫上 “味覺旅程” 的黑板, 甜酸苦辣鹹的咖啡都有, 正正吸引了我倆踏上這個 “旅程”。咖啡室共有兩層, 下層設有一個開放式的廚房、兩張二人高圓枱、一張四人枱和三張二人枱, 而上層則設有四張二人枱和一張四人枱, 地方不算大。咖啡室以灰水泥牆身和地板、磚牆等設計, 牆上掛了一些小擺設和相架, 而全店的枱腳和椅腳均是巴黎鐵塔的造型, 富歐陸的色彩, 挺有心思。細閲餐牌, 菜式的選擇不多, 但飲品就有不少。食物分別有沙律、意大利粉、全日早餐、傳統意大利菜式和甜品, 而大部份菜式都有註明所用的食材, 很清晰。飲品方面, 有多款的咖啡、茶和特式飲品。******************************友人一向都喜歡吃牛, 故選了一客意大利燴牛肋條 Italian Braised Beef ($148)。燴牛肋條 以一個鐵pan盛載, 放在一塊大木板上, 還配有一大堆旋風薯、兩片墨汁麵包 和一小碗牛油果

意大利燴牛肋條
友人一向都喜歡吃牛, 故選了一客意大利燴牛肋條 Italian Braised Beef ($148)燴牛肋條 以一個鐵pan盛載, 放在一塊大木板上, 還配有一大堆旋風薯、兩片墨汁麵包 和一小碗牛油果沙律, 賣相相當吸引。
牛肋條 切成小件, 若有六至七件, 肉中連帶筋膜, 挺有咬口, 牛味香濃, 吃時蘸上pan中味道香濃的鮮蕃茄醬汁, 更添美味。而配菜有鮮甜多汁的車厘茄、粉腍的茄汁豆 和和爽嫩的蘆荀段, 中間還有一隻溫泉蛋, 把其切開, 鮮黃的黃蛋液緩緩流出, 黏滑兼富蛋香, 而蛋白亦相當滑溜, 很討我歡喜。
炸至金黃的旋風薯 口感近似炸薯格, 但造型就有特色得多。咬一口, 外香脆, 內粉綿, 滿有薯香, 沒有油淋淋之感, 並不油膩, 不錯!
最喜歡是那小碗牛油果沙律, 富牛油果獨有的果香, 香滑美味, 還配上一些松子仁, 多了一份果仁香, 塗在鬆軟的墨汁包 上, 最佳的配搭, 令我倆都吃得津津有味。

全日早餐
另外選了一客全日早餐 All Day Breakfast ($118), 數數看, 足足有七款食材, 相當豐富, 而且沒有任何肉類, 正合我心意。部份的食材跟之前的意大利燴牛肋條相同, 同樣有一大堆香脆金黃的旋風薯、兩片鬆軟的墨汁麵包 和一小碗香滑的牛油果沙律。本應也是配上溫泉蛋, 但想試試溏心蛋, 幸兒可改換, 但兩者比較之後, 我和朋友都較喜歡溫泉蛋, 哈!
除以上四款食材外, 還有新鮮的綜合沙律菜, 加入了脆口的腰果 蕃茄乾, 淋上份量剛好的秘製沙律醋醬, 酸咪咪的味道, 開胃配神。清爽的沙律菜之餘, 亦有半件清甜多汁的香橙 和數片青蘋果乾, 更加健康有益。
而最喜歡是那球的黑松露薯蓉, 黑松露平均分佈,份量合宜,啖啖幽香之餘亦不失薯香, 而綿滑的薯蓉中亦混入一些薯粒, 雙重口感, 只要花些心思,簡簡單單的薯蓉也可都變得更吸引。

喜馬拉雅海鹽焦糖拿鐵
輪到咖啡時間, 友人揀了嚐 “鹹味旅程”, 要了一杯喜馬拉雅海鹽焦糖拿鐵 Pink Himalayan Sea Salted Caramel Latte ($38)。咖啡面毫無粗泡, 拉花的圖案清晰挺身,旁邊還以焦糖醬畫上多個心形, 構圖細緻複雜, 相當優美。試呷幾口,沖調時間剛好,入口暖笠笠,口感亦幼滑,香濃的咖啡中滲出鹹味和焦糖 的香甜, 味道多變, 友人讚口不絕。
辣味牛奶咖啡
而我就選擇嚐 “辣味旅程”, 要了一杯辣味牛奶咖啡 Hot & Spicy Latte ($38), 指定選用要脫脂奶, 拉花圖案雖沒有友人那杯雜複雜, 但心形的圖案也同樣清晰挺身。趁暖呷一口, 口感幼滑, 先嚐到玉桂 的香味, 繼而有份辣喉感, 但並非平時所喝的薑汁咖啡那份辛辣, 此種辣味更特別, 過一會便會消逝, 有趣! 而所加入的份量亦合宜, 既有辣味, 亦能嚐到咖啡的甘苦和玉桂的香味, 三者味道取得平均, 並沒有搶出風頭, 令人喝得滿意!

今次假日遊走咖啡室是一個短短的“味覺旅程”, 真的很想要一個悠長的“味覺旅程”, 看來要計劃飛台北一轉, 到訪這間咖啡室的總店, 相信我的“味覺旅程”會更多姿多彩, 有更多不同的體會。
2016-11-12
$171 (Lunch)
喜馬拉雅海鹽焦糖拿鐵
辣味牛奶咖啡
2016-11-13 175 views
今日約咗好耐無見嘅朋友聚舊,就揀咗一間係香港新開嘅文青cafe,貪佢可以坐得耐嘛。Café 叫做Coffeeholic ,位於上環蘇坑街,地鐵站A出口行3-4分鐘就到,好方便呢間cafe係來自台灣,係馬來西亞、廈門等等都有分店,而聽經理講,遲D仲會係銅鑼灣同澳門開分店。今次同個朋友叫咗一份all day breakfast同一份牛肋骨,另外再叫咗一杯海鹽咖啡同烤杏仁咖啡,再外加兩個brownie,飽晒!意大利燴牛肋條($148)係店家推介嘅主食之一,牛肋條一粒粒,再配上車厘茄、雜菜,好鮮味阿!牛肋條亦好嫩滑!個汁係用鮮蕃茄醬煮成,而且好有牛肉味,加上一隻半熟溫泉蛋, 個餐會包埋墨魚汁麵包,可以點牛肉汁同蛋漿食,成個配搭好match! 再配合牛油果沙律(沙律入面有松子仁,好香)同旋風薯(超好食,即炸熱辣辣),岩晒我呢D貪心想試好多野食嘅人!第二個主食我地叫左All day breakfast($118), 同出面既all day breakfast唔一樣,唔係香腸煙肉煎蛋,好欣賞café 對每一道菜既用心。黎個全日早餐,入面有綜合沙律,同牛肋骨餐一樣,有牛油果沙律、墨魚汁麵包、溫泉蛋同

第二個主食我地叫左All day breakfast($118), 同出面既all day breakfast唔一樣,唔係香腸煙肉煎蛋,好欣賞café 對每一道菜既用心。黎個全日早餐,入面有綜合沙律,同牛肋骨餐一樣,有牛油果沙律、墨魚汁麵包、溫泉蛋同旋風薯。全個餐我最中意就係食黑松露薯蓉, 啖啖黑松露香味,不得了!

黎度既咖啡出名口味特別,而且又唔貴,我叫左杯烤杏仁拿鐵($38), 咖啡師傅已經調好甜味,唔洗自己再加糖,好香既杏仁味, 好似同時飲緊台灣杏仁茶同咖啡咁!
經理話,海鹽咖啡係用喜馬拉雅山嘅海鹽($38),飲落鹹鹹地但又唔會搶咗咖啡嘅香味。有杯係辣味嘅咖啡感覺都好得意,下次一定要試!

甜品叫左brownie($22),超愛朱古力味,個心仲係熱,最後嘅綠茶brownie就不過不失啦,個人感覺同酒店buffet嘅差不多。

得閒去café睇下書,飲下啡,好似真係去左台灣咁~
Type of Meal
Tea
2016-11-07 1454 views
開完會就在附近小休一下,飲杯咖啡理清思緒再出發,本來想去永樂街隨便找間coffee shop,因為行錯路(去了蘇杭街)卻發現了新大陸,意外找到一間台灣過江龍COFFEEHOLIC。店設小閣樓,兩層可容納近二十人,因為當日閣樓有工程不開放,我就坐在樓下,看著店員及咖啡師在開放式廚房準備食物,細心看裝修傢俱都有歐陸復古色彩,枱腳及凳腳均造成巴黎鐵塔模樣,設計充滿心思!店員介紹店內咖啡豆,令本來我只打算飲果茶為之心動,結果飲了咖啡。品牌選用的「Pinarello」咖啡豆,由哥倫比亞及巴西等地出品調配而成,於2013年奪得台灣國際意大利咖啡品鑑協會(IIAC ASIA)金獎殊榮,在台灣烘焙後直送香港,Nutty且富果香。店員推介香港限定的「味覺旅程」,有五種特別的風味(甜、酸、苦、辣、鹹)。我揀了鹹味的焦糖海鹽拿鐵,咖啡加了喜馬拉亞山的岩鹽,一上台已聞到濃濃的焦糖香,嚐一口咖啡溫度剛好不熱也不冷,奶泡細膩幼滑,入口有淡淡的咸味,味道平衡得宜,不用再加糖,充滿驚喜,而且拉花太美。咖啡店竟然提供包點以外的選擇,主菜是真空慢煮手法(Sous Vide)烹調的食物,誠意可加。點了真空慢煮的意大利燴牛肋

焦糖海鹽拿鐵
咖啡店竟然提供包點以外的選擇,主菜是真空慢煮手法(Sous Vide)烹調的食物,誠意可加。點了真空慢煮的意大利燴牛肋條,伴以墨汁麵包,牛油果沙律及旋風薯條,好豐富!
真空慢煮的意大利燴牛肋條
選用美國安格斯牛,咬起來嫩滑可口,牛味濃郁,伴著溫泉蛋、蘆筍等同煮,正!
真空慢煮的意大利燴牛肋條
金黃色的旋風薯條香脆不油,灑上調味料很惹味。
旋風薯條
牛油果沙律加了松子仁,香味十足,牛油果粒粒分明,有誠意。
牛油果沙律
惠顧餐點可加$15選配布朗尼,可選綠茶或朱古力布朗尼(單點$22)

綠茶布朗尼會輕焗再奉客,會微熱,茶香不錯,唔會太苦,同咖啡是完美的配搭。
綠茶布朗尼
令人好驚喜的咖啡店,下次要試辣味的咖啡!因為我的上限已過!哈哈哈!
2016-11-01
$150 (Tea)
焦糖海鹽拿鐵
旋風薯條
牛油果沙律
綠茶布朗尼
2016-11-05 140 views
放自己半天假,除了休息,亦為左嚟試呢間咖啡店;因為佢下午只開到6點。午餐時間來到,當然滿座,不過店外沒有人等候,本想過了2時才來,應該會人少點。不過之後還有事做,所以不等太久,有位就入座。一早已看餐牌,主菜只有幾款,很快決定了要茄汁煮牛肋條伴溫泉蛋,其實本來好想食慢煮雞扒茄汁意大利粉,不過見到牛肋條有瘋薯伴碟(單叫要加+45),又有面包同牛油果沙律所以改變主意。冇想像中咁大份,但絕對夠我食,牛肋肉好淋,幾好食,不過最好同人分食,因為我最後食唔曬,面包我用來點茄汁食,好味,瘋薯份量好多,好脆,涷左都係脆嘅,不過咸左少少,我好喜歡薯條,所以差不多食曬。最近唔飲得咖啡,雖然很想很想試,亦問左有冇decaf(是沒有的),所以最後決定要果茶,果茶都有幾款,要左熱帶水果茶(熱),係一壺上的,$55合理,杯子裡有幾片薄蘋果,新鮮菠蘿粒同半個青檸,擺得好靚,倒出果茶,原來係橙汁,好驚喜,打開壺子裡面有個茶包,用佢支可愛櫻花鐡spoon,記得壓出青檸汁,暖暖嘅果茶,酸酸甜甜好啱我胃口,中和返牛肉嘅濃味。就咁不知不覺坐左成個小時,雖然好飽,但又想試下甜點brownie,要左個綠茶味,比較少有,只係加$15,唔太貴,單點要$22。細細件,但好實在,食落有綠茶嘅微苦,中間濕濕地,好味。食到好飽,埋單$199。下次會再試其他食物。女店主好有禮貌,有笑容。加分
不過希望以後多點主菜選擇,例如魚同埋全素。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2016-11-03 1613 views
咖啡生活,早已深入香港民心,連鎖店早已過千,精品咖啡店亦有過百,雖說咖啡豆的選擇及處理方法各有不同,又何來這麼多特色!於是大家又在環境及服務上花心思,今日我選擇了這家新開不久的台式咖啡店  Coffeeholic by Smith Group Taipei,只因見到有此咖啡之味覺旅程 Taste of Journey。甜酸苦辣鹹,一直只用於食物上,原來在不知不覺中已經闖入飲品內,五款味道特出的代表,有似曾相識的!Sweetholic - MochaSourholic - RomanoBitterholic - LungoSpicyholic - Hot & Spicy LatteSaltyholic - Salted Caramel Latte嚐味之前我亦先了解一下,這家台風咖啡店子,選用南非及巴西的咖啡豆,拿了2013 Golden Cup 金杯奬,有來頭!咖啡豆在台灣烘焙完成便運到香港沖製,店内當然軴有咖啡師,磪保質素。五款咖啡,決擇困難!Mocha 是朱古力咖啡,早已非常熟識的,這個不夠新奇!一向知道咖啡豆有較甘或酸的味道,於是估計 Romano 會把酸味調得比較重,但見到旁桌客
Sweetholic - Mocha

Sourholic - Romano

Bitterholic - Lungo

五款咖啡,決擇困難!Mocha 是朱古力咖啡,早已非常熟識的,這個不夠新奇!一向知道咖啡豆有較甘或酸的味道,於是估計 Romano 會把酸味調得比較重,但見到旁桌客人的有一片檸檬伴杯,想起了茶餐室的檸啡,這個獨特味道一向不太接受,還是改天再考慮!
我們二人,今日我就試了其餘的3款,味蕾的挑戰,好玩有趣!

Lungo
咖啡師的解說是 Expresso 與 Anericano 的混血兒,迷你的份量,相比 Expresso 大杯少少,不只一口份量,慢慢品嚐,可有五至六口。
Lungo
是不加糖及奶的齋啡,顔色深褐,外表似杯朱古力,表面細滑,手打而成,可見起了些泡沫,咖啡香味果然芬芳樸鼻,非常討好;可是,小口嚐之,味道甘苦且悠久,我的舌頭真是苦不堪言!苦中確有微廿,不算太澀,但非我杯茶,隨即喝水沖淡,但過了一會,又不介意多嚐一小口,實在很香!

Hot & Spicy Latte
苦澀不合我意,但玉桂香我就非常喜歡,這一杯 Latte,不同之處,就是以玉桂及辣椒粉調出來的。

味覺先行,玉桂香味濃郁,亦見豐富,蓋滿杯邊;拉花對辦,多層重叠考工夫,但沒有漂亮的感覺,因為非花非葉,不知道圖案是甚麼?
Hot & Spicy Latte
大啖入口,奇妙變化!預期中先嗅到玉桂香,繼而嚐到奶香,口感幼滑,吞下之瞬間,喉嚨有輕微被灼之感覺,辣椒粉開始發功,剎那間的霸氣,不過一會就被奶中和了,少少刺激,另類感受!

Salted Caramel Latte
是個玩法不同,形式如 Tequila 般,喝一口後,宜以舌頭舔舔咀邊的海鹽,鹹香就來了,一時之間,搶了奶及糖的鏡,之後又再還原基本,是杯甘香甜滑的 Latte。

心心相印,心心相連的拉花,清晰有層次,且畫了一支葉在旁,有功力,我認為比上一杯漂亮;細心看,可見粒粒粗鹽浮游在面。

兩杯 Latte,基本功皆恰到好處,奶香滑,份量適中,配合咖啡,甘及酸味平衡,沒有出錯,好玩之處在加添之變化,突出到位,味蕾受竉,好玩有趣!

周六中午,沒有只喝不吃的可能!
慢煮慢活,貫徹台風!提供的食物,款式不多,卻有心思,每一只皆是心機之作。

慢煮無骨雞腿意粉
必試招牌,果然係得!生雞腿肉慢煮了兩個多小時之後,再以猛火煎香,皮脆肉嫩,美味佳餚。
慢煮無骨雞腿意粉
賣相完全是健康食品的模樣,碟邊乾淨,沒有油漬汁水,一片雞腿肉煎至金黃色,沾滿香草,配以健康的火箭菜及粟米心,茄汁意粉,排列整齊。
慢煮無骨雞腿
慢煮無骨雞腿
先看雞腿,皮薄焦香,肉質嫩白中有少許粉紅,這是慢煮的原因,並非熟不透,香料豐富,調味恰當,入口香嫩並存,脆滑層次分明,美味滿足。
意粉
意粉掛汁,番茄醬自然酸香,味清不濃,更能突出主角、雞腿肉上美味。

意大利燴牛肋骨
這一道,相比雞腿意粉多樣化,牛肉本身加添了一只溫泉蛋及雜菜,配料包括兩片香草麵包、牛油果沙律及旋風薯。

選材安格斯牛肋骨肉,同樣慢煮了兩個多小時,肉質鬆軟無比,入口嫩腍入味;番茄醬汁清香味美,如果再濃郁一些更好;露荀新鮮翠綠,番茄仔及薯仔皆是好材料。
香草包
原本是用墨汁麵包的,可惜今日沒有做,改成意大利香草包亦非常好,切割齊整的Q型方包,皮烤至香脆,中央白雪含香草,口感極佳,浄吃味道已經足夠。
牛油果醬
牛油果醬中有粒粒牛油果,香滑料足,配上幾粒健康松子仁增嚼頭,可塗麵包吃或淨吃。
旋薯
香脆的旋薯厚身,更富口感,香而富薯仔的味道。
溫泉蛋
溫泉蛋錦上添花,蛋白蛋黃皆煮至近乎流心但凝結的固體,嫩滑有蛋香。
台灣過江龍的店,面積不大,樓下如小小咖啡室,甫入店已被咖啡空氣籠罩著,水吧內員工不少,可能正是繁忙時間之因。
樓上較為寧靜,以紗簾遮窗,陽光透進,坐在窗邊,好坐好hea!
留意到桌椅的承托是巴黎鐵塔,不知道有沒有特別意思。
Lungo
運作暢順,等待時間合理,員工熱心簡說,免費Wifi,感覺良好,依然意猶未盡,因為小比拼尚未完成,下月要再來試餘下的了。
2016-10-29
旋薯
香草包
2016-11-01 198 views
為慶祝我生日 決定去食豪dd一早黎到上環食個brunch --搵到一間小店食我至愛all day breakfast 比佢 雖然細細間 但充滿特色 全店枱腳櫈腳都由巴黎鐵塔設計餐牌種類唔算多 只有兩版 但總會滿足到客人 有意粉 面包 扒 但我就比這個版吸引 甜酸苦辣 人生! 我既人生選擇了甜我揀左兩個樣 一個all day breakfast 同慢煮無骨雞煺意粉 加一杯熱朱古力咖啡。職員會比一個鐵塔牌等食物 個牌好精緻All day breakfast 有竹炭面包 --有烘焗 暖笠笠 外脆內暖 有面包香味 不似一般法包蔬菜沙律 -配一個酸酸甜甜既醬汁 好開胃牛油果沙律 喜愛牛油果必食 配果仁 口味不錯黑松露沙律 好重黑松露味道 好滑沙律特別剪裁的旋風薯 熱辣辣 食唔停口慢煮兩小時雞煺 食落好嫩滑 煮得剛剛好 配合番茄意粉 意粉都入味 份量適中 朱古力咖啡 好香咖啡味 好香滑咖啡 層次分明朝早一杯寧捨醒神
為慶祝我生日 決定去食豪dd

2016-11-01
All  day  breakfast
慢煮無骨雞煺番茄意粉
2016-10-30 209 views
星期六 係極度需要慢活一下走到蘇杭街 為的就係呢間好有❤️嘅小店餐廳內嘅枱櫈 員工嘅圍裙 杯碟都印滿餐廳logo 一啲都唔馬虎店主完全將台灣嘅風味同人情味帶晒返黎經過店員推介 我地㨂左all day breakfast有別於一般餐廳嘅 茄汁豆 煙肉 腸仔餐廳換上溫泉蛋 黑松露薯仔沙律牛油果沙律 同埋 果仁沙律 非常清新薯仔沙律充滿濃濃嘅黑松露味 果仁沙律自己烘焙 非常香脆 沙律菜超新鮮黑炭麵包超好食 夠鬆軟 大愛配上充滿肉桂味嘅辣味牛奶咖啡點綴一下咖啡飲落帶有微微辣味 夠新鮮友人㨂左慢煮雞腿意粉 好有咬口好耐無食過咁有口感嘅意粉了👍🏼👍🏼👍🏼慢煮嘅雞腿肉質嫩滑 配上鮮茄汁 微酸醒胃友人㨂嘅海鹽焦糖latte 咸咸甜甜 好得意最後店員送上兩客brownie俾我地朱古力brownie 外面有朱古力粒增加口感 中間配埋香濃朱古力 好好食綠茶味是超濃的令到咖啡精嘅我忍唔住叫多杯lungo配下係expresso n americano 之間搵個中間點喜歡齋咖的人 總會愛上💕💕💕就這樣 慢活左兩三小時 好舒服啊
星期六 係極度需要慢活一下
好耐無食過咁有口感嘅意粉了👍🏼👍🏼👍🏼
慢煮嘅雞腿肉質嫩滑 配上鮮茄汁 微酸醒胃
慢煮無骨雞腿意大利粉配鮮蕃茄醬
友人㨂嘅海鹽焦糖latte 咸咸甜甜 好得意
Pink  Himalayan  Sea  Salted  Caremel  Latte
最後店員送上兩客brownie俾我地
慢煮無骨雞腿意大利粉配鮮蕃茄醬
Chocolate  Brownie
Green  Tea  Brownie
2016-10-24 1651 views
終於終於落風球,第二日天氣好到不得了,困左喺屋企2日悶到發瘋,於是一起身就即刻搵間cafe享受下!嚟左呢間新開既人氣台灣過江龍cafe! 聽聞Coffeeholic 係亞州正在擴大規模, 而香港就獨有5款口味咖啡:甜酸苦辣咸,食物recipe 同台灣一樣,去唔到旅行都可以幻想下置身於台灣哈哈~!店內面積唔大,有兩層 由於一眼睇晒下層滿座,所以按排我同朋友上第二層。縱使上層有洗手間同裝修簡約d, 我個人比較喜歡上層靜d、可以坐耐d~ 佢地既枱櫈好特別,係巴黎鐵塔喲~~~忽然間覺得好浪漫喲~~~~(想去旅行想到癲左XD )店員好有禮貌同耐性,我有選擇困難症,佢就好有心機甘介紹同講解佢地既食物有咩特別,同埋咩菜式最受歡迎。我最後點左個《煙三文魚忌廉意大利粉 $118》- 原來仲有隻溫泉蛋置頂!我先將溫泉蛋同煙三文魚碎&忌廉意大利粉拌勻再一拼入口(好貪心)。忌廉濃度適中,煙三文魚碎好香口,意大利麵軟硬適中。伴碟仲有黃色、綠色既瓜,健康得嚟感覺又清新~《喜馬拉阿海塩焦糖拿鐵 $38》用左「喜馬拉阿山 - 粉紅色海塩」,淨聽已經覺得好靚好吸引~塩散左喺咖啡杯邊同表面,未搞拌前可以輕嚐塩味,仍然比較
《喜馬拉阿海塩焦糖拿鐵 $38》
用左「喜馬拉阿山 - 粉紅色海塩」,淨聽已經覺得好靚好吸引~塩散左喺咖啡杯邊同表面,未搞拌前可以輕嚐塩味,仍然比較一下搞拌後海塩溶於咖啡中既味道~甜中帶塩味好特別,增加左味道既層次,而且多左塩味好似令咖啡味更香。
朋友就點左《意大利燴牛肋條,雜菜配溫泉蛋,蘆筍及鮮蕃茄醬 $148》- 佐以墨汁麵包、牛油果沙律、旋風薯。旋風薯配以秘製醬汁更惹味。以牛油果沙律抹上墨汁麵包上一齊食我覺得唔錯。
新鮮蕃茄醬由鮮蘆筍、栗米、蕃茄一拼打成,no MSG (不含味精)健康有益~與溫泉蛋拌勻更正~
牛肋骨以慢煮方法製成,肉質十分稔同滿有牛味而且多肉汁,美味!份量太少有點唔夠喉,剩左d汁又覺浪費。
再點杯烤杏仁咖啡(熱/凍),呢杯係凍既。以木頭當杯墊及星星形小匙比人感覺好骨子~上層既咖啡泡好香滑,聞到淡淡既杏仁香。
之後每人加$20各點一款甜品:我地點左朱古力brownie同抹茶味brownie~上枱賣相仍然精美~
朱古力brownie較甜,我地覺得抹茶味brownie既甜度較適合我地。
為食既我地坐多陣又想食野於是追加一個《可樂餅 $48》,以薯容+煙肉炸成,但我本人唔係太喜歡炸物,所以都係由朋友消滅佢~其實幾香,喜歡炸物既朋友可以一試~

2016-10-22
$150 (Lunch)
星期6日去搵間Café hea已經成為習慣雖然café愈開愈多,但講真,質素真係好參差難得遇到一間高質既café所以一定要同大家推介,仲要係極力果隻講緊既係上環新開既coffeeholicCoffeeholic其實係由台灣過黎,上環店係香港第一間分店店內分2層,佈置簡簡單單但細心睇下,又會發現有d細節位 呢張巴黎鐵塔餐枱/椅係唔係好得意呢?Iced Americano $29男友必飲既美式咖啡,我都偷飲左兩啖試下咖啡既酸味同苦味好平均而且唔會有澀味,飲落口順滑 唔錯後來同店員傾計,先知咖啡豆係由台灣調配同烘焙佢地特登mix左唔同既豆希望配製出一種比較易入口,符合大家口味既咖啡可能有人會覺得個咖啡味冇咩個性但對於對咖啡無咩研究/要求既人 (例如我)又真係幾岩口味Tropical Fruit with Lime Tea $55/pot去台灣Café當然要叫番杯水果茶啦呢到既水果茶好抵飲,其實叫一壺我覺得係夠2個人share餐廳用青檸配水果茶呢個idea幾好因為台式水果茶多數有個特點就係太甜而青檸既清香同酸味就可以中和番令水果茶香d,味道又豐富d,好聰明Sous Vide Chicken D
星期6日去搵間Café hea已經成為習慣

雖然café愈開愈多,但講真,質素真係好參差

難得遇到一間高質既café

所以一定要同大家推介,仲要係極力果隻
講緊既係上環新開既coffeeholic

店內分2層,佈置簡簡單單

但細心睇下,又會發現有d細節位
呢張巴黎鐵塔餐枱/椅係唔係好得意呢?
Iced Americano $29
男友必飲既美式咖啡,我都偷飲左兩啖試下

咖啡既酸味同苦味好平均

而且唔會有澀味,飲落口順滑 唔錯

後來同店員傾計,先知咖啡豆係由台灣調配同烘焙

佢地特登mix左唔同既豆

希望配製出一種比較易入口,符合大家口味既咖啡

可能有人會覺得個咖啡味冇咩個性

但對於對咖啡無咩研究/要求既人 (例如我)

又真係幾岩口味
去台灣Café當然要叫番杯水果茶啦

呢到既水果茶好抵飲,其實叫一壺我覺得係夠2個人share

餐廳用青檸配水果茶呢個idea幾好

因為台式水果茶多數有個特點就係太甜

而青檸既清香同酸味就可以中和番

令水果茶香d,味道又豐富d,好聰明
Sous Vide Chicken Drumstick (boneless) Pasta with Fresh Tomato Sauce $118
呢個意粉係我近來食過最最最滿意既意粉之一

因為要花比較長既預備時間,所以平時好少見café會有慢煮既菜式

呢個慢煮雞脾肉,正係睇相,都知佢係剛剛熟

肉質十分嫩滑而且好多肉汁

加上外皮煎得香脆,但又唔會覺得油,真係好好食

另外意粉既醬汁同配料都好新鮮

D粟米仔又甜又爽脆,新鮮到不得了

而且份量唔少,雞肉都有2大塊

真係對得住呢個價錢有餘
Italian Braised Beef with Fresh Tomato Sauce, Asparagus, Kidney Beans and Hot Spring Egg (served with Herbal Bread, Avocado Salad and Tornado Wedges) $148
呢個炆牛腩都一樣好出色

牛腩炆得好軟腍但仍然有彈性

醬汁味道濃郁,但唔會太咸同太重香草味

連一齊煮既配料都好用心,例如蘆筍係先烤過
唔單止個牛好食,連配菜都一樣好出色
呢個包真係鬆軟到一個點

個外層咬落去係會發出食薯片既卡卡聲

而麵包係輕軟,誇張d甘講,有少少似食緊棉花糖

當然個脆薯同埋沙律都一樣好好味

所有野都好高質素
Irresistible Chocolate Brownie +$15
叫任何主食就可以加$15要件Brownie

正係見到隻碟甘得意都已經好開心

仲要連味道都一樣好好

Brownie朱古力味夠濃郁,絕對唔係用d劣質朱古力黎整

質地又夠濕潤,軟糯,如果可以要大件d就好
Matcha Brownie +$15
男友叫左綠茶味

雖然我唔好綠茶甜品 (甚至都幾抗拒)

但呢個味道都唔錯,唔會太苦

呢到既食物除左烹調得好食之外

最重要係佢用左好新鮮同高質既食材

呢點其實真係好難得,雖知而家好多食肆都會將貨就價

如果你要食到D甘新鮮既食物,多數定價都會好貴

所以走果時都忍唔住同個店員大讚佢地既食物 (真係好少會甘做)

店員同我地講,台灣既總廚時不時都會黎香港做QC

而且食物供應商都係佢親自揀選既,所以食物先有甘高質素

而家已經好少見甘有heart做食物既餐廳

加上價錢又唔貴 (好多café食件頹3文治都收$80啦)

環境又舒服,侍應又友善

唯一缺點只係坐得迫少少

呢間Café真係我既訓身推薦

希望佢地可以keep住份熱情同埋高水準

大家有機會一定要去試下呀
2016-10-15 194 views
位於上環的COFFEEHOLIC by Smith Group Taipei,是一間台灣過江龍咖啡店。今天和3位朋友一同來到吃個下午茶優閒過一個舒適下午,共點4個午餐和飲品,然後到西環影Grad相意大利燴午肋條$148還未在網上看其他人吃過,又見到是Must try菜式,因此一試意大利燴牛肋條以蕃茄為主要調味,伴上一隻水煮溫泉蛋,貌相吸引牛肋條切粒軟嫩,牛味濃郁。餐牌指牛肋條內有紅腰豆,但可能因供應而換上茄汁豆配上兩片白麵包,可沾上自家製牛油果醬。原本想試試墨汁包才點選這主菜,想不到原來會每天因供應而轉換,小小失望All Day Breakfast $118全日早餐包括: 黑松露馬鈴薯配溫泉蛋,果仁,綜合沙律菜,牛油果,旋風薯旋風薯為招牌菜之一,貌相特別且吸引香脆帶薯蓉內餡,果然非常美味!而黑松露馬鈴薯也是餐廳另一亮點每口薯蓉充滿松露香,而薯蓉濕潤帶薯粒,口感極佳,朋友都喜歡煙三文魚忌廉意大利粉$118鋪滿芝麻菜擺設的意大利粉,為我和三個朋友最愛的菜式上台時散發陣陣忌廉香氣,絶對一定好吃。煙三文魚切成碎,和香濃忌廉汁柔和溶合意粉軟硬剛好,旁邊的外國品種黃瓜也煮至入味,伴上溫泉蛋,好好吃

今天和3位朋友一同來到吃個下午茶
意大利燴午肋條$148

牛肋條切粒軟嫩,牛味濃郁。

餐牌指牛肋條內有紅腰豆
,但可能因供應而換上茄汁豆

配上兩片白麵包,可沾上自家製牛油果醬。
原本想試試墨汁包才點選這主菜,想不到原來會每天因供應而轉換
,小小失望
All Day Breakfast $118

全日早餐包括: 黑松露馬鈴薯
配溫泉蛋,果仁,綜合沙律菜,牛油果,旋風薯

旋風薯為招牌菜之一,貌相特別且吸引
香脆帶薯蓉內餡,果然非常美味!

而黑松露馬鈴薯也是餐廳另一亮點

每口薯蓉充滿松露香
,而薯蓉濕潤帶薯粒,口感極佳,朋友都喜歡
煙三文魚忌廉意大利粉$118

鋪滿芝麻菜擺設的意大利粉,為我和三個朋友最愛的菜式

上台時散發陣陣忌廉香氣,絶對一定好吃。
煙三文魚切成碎,和香濃忌廉汁柔和溶合
意粉軟硬剛好,旁邊的外國品種黃瓜也煮至入味,伴上溫泉蛋
,好好吃哦
Banana Choco Milkshake$68

以朱古力香蕉打造的奶昔,看名子也知道不會中伏

香蕉抹上焦糖,微微燒焦,焦糖化香蕉帶一層脆皮味道不錯

但奶昔蕉味反而不太特岀,朱古力味也不太濃。

服務員哥哥服務很好,值得讚賞
2016-10-15
2016-09-29 1177 views
經過蘇杭街發現新開了家咖啡店,門面灰色看起來很酷,中午迫不急待和同事們來試試看。從店名得知原來這是一家來自臺灣的咖啡店,在臺灣馬來西亞和廈門都有分店,而香港這家在9月中才開幕,新鮮滾熱辣。餐廳有兩層,面積不大,裝潢走英倫工業風,而且每張桌子和椅子的支架都是巴黎鐵塔,很特別。我們中午12點3到就已經要坐樓上了。這邊沒有set lunch, 只能散點。我本來點的是smoked salmon salad, 但服務生拿上來的時候看來看去都不像salad, 原來上錯了smoked salmon spaghetti ($118). 我沒所謂所以也沒請他們換,結果這個意粉超好吃! 意粉上面鋪滿了rocket salad(芝麻菜)做擺設,旁邊圍了一圈的節瓜,看起來非常健康的樣子,誘發食慾哈哈!中間還放了一個溫泉蛋,一戳開蛋黃慢慢流出來,我把蛋黃攪拌在意粉裡吃超贊!雖然是白汁底但是吃完都不覺得飽滯,自家製的白汁很香濃。意粉煮的軟硬程度剛剛好。我略嫌smoked salmon放得有點少,不是一片片的是一小粒一小粒的而已。這邊的咖啡很有名,我點了杯mocha($38). 我覺得不過不失,咖啡味道不會酸也不會
smoked salmon spaghetti
這邊的咖啡很有名,我點了杯mocha($38). 我覺得不過不失,咖啡味道不會酸也不會像燒焦那種,但味道有點點偏淡,奶泡不夠厚滑。因為香港好的咖啡店太多,喝咖啡也越來越嘴刁,這家店的也還可以啦哈哈。中午一個人吃買單156塊,與同區的餐廳比稍微有點貴,但是食物水準非常不錯,可以一試!
mocha
2016-09-27
$156 (Lunch)
2016-09-24 267 views
第一次寫食評 寫得唔好請見諒🙏 懶洋洋嘅星期六下午 我咁啱喺上環經過見到呢間cafe 就入去試下啦 都唔錯㗎 👍 我去嘅嗰日咁啱系grand opening 🎉員工服務態度好nice 食物有水準 值得一試
煙三文魚忌廉意大利粉+熱朱古力
2016-09-24
Type of Meal
Lunch
煙三文魚忌廉意大利粉+熱朱古力
2016-09-10 310 views
食物質數一流又足料。。。環境又舒服。。連小小一塊雞扒都用最hit 既慢煮方式呈現。。外脆內多汁。。好有heart無得頂。。咖啡有水準。。員工好nice。。像朋友一樣。。坐係度食野好舒服
最近,經過上環蘇杭街,見到有間新開的咖啡店 COFFEEHOLIC by Smith Group Taipei, 開正在屹立上環好幾年的 Barista Jam 隔離,打正旗號搶生意,果然夠膽識!走入咖啡店,彌漫咖啡香!  淺色磚牆簡約工業風,木色系的桌子及椅子,這裡最型而個人頗為喜歡的是...有部份木桌子及木椅子綴以巴黎鐵塔外型的底部,跟店子入型入格!樣子不錯的男店員看起來好似一位電視節目主持人!他待客熱誠有禮!先送上餐牌及一杯水,還提及這杯水可能有些橙肉,因為樽水加了橙! 散發天然芳香,比起其他餐廳加入檸檬的清水,更加清新自然!供應:採用來自台灣的金獎烘焙咖啡豆,除了大路的口味之外,還有甜酸苦辣鹹的獨特口味! 為味蕾帶來新體驗! 其他如:花茶、奶昔、沙冰也有...!食物方面,包括:三文治、沙律、全日早餐、意粉…等! 甜、酸、苦、辣、鹹的獨特口味當中!甜:加入朱古力的朱古力咖啡,一定的甜度相對更易入口!朱古力迷也會喜歡!酸:有些品種的咖啡豆富有果酸,沖泡出來的咖啡自然多了酸性!個人不太喜歡!苦:苦澀…的咖啡就如 Espresso!恐怕苦味徘徊口中及喉嚨,會令味蕾也感到口苦苦的!辣:聽
走入咖啡店,彌漫咖啡香!

散發天然芳香,比起其他餐廳加入檸檬的清水,更加清新自然!

為味蕾帶來新體驗!
 其他如:花茶、奶昔、沙冰也有...!

食物方面,包括:三文治、沙律、全日早餐、意粉…等!
 甜、酸、苦、辣、鹹的獨特口味當中!

辣:聽起來應該幾刺激味蕾,卻是個人不食辣!

鹹:有時,鹹甜交集的食物反而幾夾!如果,咖啡的甘味加上鹹味又會怎樣呢?我最有興趣嚐試這款口味!
落單後,店員會送上號碼牌,等候店員送上食物。
Salted Caramel Latte $45

以大杯裝咖啡杯盛載,奶泡細膩幼滑!
 精美而線條多層次的拉花,頗為甘味的咖啡帶微鹹,容易入口!
 質感香滑又順喉!
我聽到店員跟咖啡師傾計,咖啡師講國語,相信是台灣人吧!那麼!這是正宗台灣風味咖啡嗎?
Salted Caramel Latte
全日早餐 (黑松露馬鈴薯配溫泉蛋、綜合沙律菜、旋風薯) $118

我想過早上走來食這份豐富的早餐!
 可是,準時上班卻帶給我一定的壓力!
 反正,不論早上抑制中午來食,要花的價錢都是一樣!倒不如週末放工悠閒慢慢嘆好過!
 況且,多款食材的配搭,師傅也要時間去烹調,我預計不到吧!

可見師傅悉心弄製每款配料,誠意可嘉!
 賣相的確有別於坊間食到的 All Day Breakfast!
 以進食次序:

牛油果不太熟,臭青味較重,就算混合了沙律醬及檸檬汁,入口味道依然怪怪地!
 最不討好!

黑松露薯仔沙律口味最為突出!黑松露菌香滿載,把淡口的薯仔提升了味道,沙律醬酸香而濕潤,三者配搭出不俗的火花!
 淨食薯仔沙律已經不錯,與口感煙韌的麵包同食更一流!

旋風薯既不是焗薯又不是薯角,原來是刨出來的厚身薯片,炸至外層金黃香脆,灑上調味料很惹味!

腰果沙律的主角腰果雖然細粒,勝在香脆可口!細心的師傅把沙律菜切碎容易食,略嫌沙律醋汁偏少,
 食出蔬菜的原汁原味及爽脆度!

溫泉蛋以球形玻璃器皿盛載,把整隻蛋的立體感及晶瑩度,最美的一面呈現出來!

鮮橙去皮而切成半個,散發芳香,鮮甜多汁!
牛油果
黑松露薯仔沙律
腰果沙律
溫泉蛋
2016-09-03
$163 (Lunch)