2017-11-18 273 views
跟朋友一起下午茶,他開車帶我走他平常最喜歡的小店--COFFEEHOLIC by Smith Group Taipei, 餐廳位於蘇杭街地鋪。餐廳2層,座位不算多,主要做早餐,午餐和下午茶,晚上六點就關門。餐廳佈置很溫馨,但有點迫,沒辦法,香港租金確實貴。Pink Himalayan Sea Salted Caramel Latte拉花圖案漂亮,咖啡入口香濃幼滑,帶有少少鹹味,很特別。All day brunch , 竹碳麵包外脆內軟,黑松露薯蓉好突出,最正的是炸薯塊,書快成波浪厚片,外脆內糯,怕熱氣的我也忍不住把它吃光了😋😋😋

餐廳佈置很溫馨,但有點迫,沒辦法,香港租金確實貴。
拉花圖案漂亮,咖啡入口香濃幼滑,帶有少少鹹味,很特別。
All  day  Breakfast
All  day  Breakfast
2017-10-28 187 views
朋友在網上團購見到 Coffeeholic 做下午茶二人套餐,問我有否興趣,之前光顧過這裡的午餐印象不錯,所以便購買了。星期日兩時多下層依舊滿座,職員安排了我們坐樓上,感覺清靜一點。一盤食物端上,大部分都普普通通,牛角包是凍的,較吸引的是黑松露醬薯仔。團購下午茶餐包兩杯35元的飲品,我選了cappuccino, 看上去好像很不錯,怎知喝下去其奶泡很薄,本來奶泡薄的cappuccino也可以好喝,但其 espresso 底沒有一點香氣,不至於苦澀但令人失望。整體的感覺是團購餐的食物飲品沒有誠意,這個水準平均每人還要100元,CP值頗低。

$100 (Tea)
During holiday went to walk around in Sheung Wan with mum, since it was a public holiday, not much shops open so we finally chose to try this cafe.The atmosphere and decoration of the cafe is nice, when the drinks and food are served, can tell they have put some effort with the dining service and I like the setting. The service and food are all good, but honestly the price was a bit expensive, maybe can try it occasionally.

上環實在太多咖啡店🤔,你想試曬咁多間都要比D時間及心機先得,但咖啡店要特圍要好比心機(香港做生意係比較難)係事實⋯⋯⋯朋友介紹這間咖啡店😏,食物及咖啡唔錯,聽聞這間是台灣過來嘅,就過來試一試但⋯⋯大家自己心態先調整一下,因為一般人覺得台灣咖啡店,會好有台灣feel,係唔會完全有嘅!香港地方小唔會太大地方,所以商戶已經在小店盡量做到親切感,這間店禮貎是很好的!不過有一些細節店鋪可以改善的!當天中午大約兩點幾,下層每一張枱也有人,我是兩位的,我朋友係未到嘅!詢問可否坐樓上,店員説樓上關閉!之後店員引領我坐在一張四人枱,我旁邊是一位女仕,當然我覺得冇問題,地方小同枱是正常!但當又有兩位新客入來時,又是樓上關閉!店員叫與我同枱嘅女仕可否調枱,個女仕已經很不開心地說,我柸咖啡改拿走!(當然之後再有第三對客,係有開放到架😑)為什麼這女仕不愉快呢!因為他點嘅食品,點左先知沒有!我坐下時店員又跟女仕講要搭枱(搭枱係正常,女仕沒有不快,因是4人枱)😊😊😊😊但又有新客入來時,為什麼又不開放樓上呢?😒要這女仕調枱呢?她只是想來喝咖啡休息下,但太多問題發生啦!佢為有走我這邊由兩個人轉三人,詢問可否轉上層,因為

(當然之後再有第三對客,係有開放到架😑)

我這邊由兩個人轉三人,詢問可否轉上層,因為下面已經沒有三人位置了!他們說等到左人先轉比你,試問信任度那麼低嗎?

🐱我相信台灣不會咁老土吧!
其實有好多客未必知道你有2/F! 在外看以為你full左,未必會入來啦!😉😉
放一些客上2/F又何仿不可呢?

食物正常
A. 多種口味咖啡(甜、鹹、苦、甘)
B. 沙律款式特別
C. 多人喜愛嘅All day breakfast

1.環境:唔錯⭐️⭐️(**有2/F)
(因香港地方小,他們有用心去佈置)
2.食物:唔錯⭐️⭐️
(我點了沙律,我覺得太油)我個人口味啫
3.服務:有禮⭐️⭐️⭐️
(請參考上文)
4.咖啡:ok⭐️⭐️⭐️
(因有我喜歡嘅Rose Latte)
  • Rose  latte
2017-10-08 190 views
上環近排開左好多cafe,lunch hour間間都話要訂檯先有得食,唔訂連等位既機會都無,呢間cafe店名寫明係「by Taipei」,講真,隊長對台灣cafe認識少,所以唔知係咪台北出名的cafe,只係上次食唔到,唔憤氣,要訂檯試下!見到有食評話環境好,事實係環境好⋯⋯細就真,我地一行6人,樓下無大檯,安排上樓上閣樓坐,其實都幾迫,同埋都幾熱,坐近牆邊既同事,差d被掛牆塊鐵造車牌裝飾揼親個頭,好彩果刻佢無挨後坐!飲品我當然揀飲咖啡啦,揀左杯mocha,有同事揀左rose latte、蝶豆花,其實對杯mocha有d失望,話晒都叫coffeeholic,咖啡唔算差,不過味道唔夠rich,朱古力味都唔香濃,同一部靚少少既即磨咖啡機沖出黎既味道差唔多,至於同事杯蝶豆花⋯⋯我地形容為一杯有顏色既水,雖然知道蝶豆花本身係無味,不過真係淡到同水係無分別😓食物款式唔算多,由於隊長果日都比較肚餓,所以叫左個慢煮雞意粉,有同事就叫個all day breakfast、牛肋條,我個意粉就普通啦,無特別,反而同事個牛肋條幾好味,炆得幾入味,牛肋條唔駛點𡁻都已經食到,同埋佢唔係太咸,配灑左少少鹽既薯條就岩岩
食物款式唔算多,由於隊長果日都比較肚餓,所以叫左個慢煮雞意粉,有同事就叫個all day breakfast、牛肋條,我個意粉就普通啦,無特別,反而同事個牛肋條幾好味,炆得幾入味,牛肋條唔駛點𡁻都已經食到,同埋佢唔係太咸,配灑左少少鹽既薯條就岩岩好;All day breakfast份量就細左d,不過佢個松露薯蓉就幾好味,個薯條(薯片?)切得幾特別。
整體上,食物係好過飲品,不過店員服務都友善,我地反映部份食物/飲品質素,店員都面帶笑容解釋。
2017-09-19 174 views
係上環附近做完野 行過蘇杭街 見有間好特別既cafe 叫coffeeholic 究竟有幾鍾意Coffee先會變coffeeholic😆入面座位唔多 但非常舒服 裝潢好靚一入門口就見到呢個小角落 用巴黎鐵塔做既枱同櫈 好有心思令我對呢個角落特別喜歡食物都好有水準 燉牛助骨溫泉蛋配薯角再加麵包牛肋骨燉得好入味 好軟身 個汁加埋溫泉蛋同脆脆既麵包一齊食 非常夾 玫瑰奶茶 見到係推介已經好想飲飲落茶味香濃 再加上淡淡既玫瑰味 好香大蝦意粉 見到有咁多火箭菜已經好開心 再加上 隻蝦好大隻 意粉煮得岩岩好 簡單一餐Lunch 但每樣菜都好有特色 令我身心舒暢😀
係上環附近做完野 行過蘇杭街

簡單一餐Lunch 但每樣菜都好有特色
令我身心舒暢😀
2017-08-01
2017-09-17 216 views
同朋友想搵啲cafe 食嘢,search 到呢間,一去到門口,見入面坐滿人,位置俾所想少,後尾先知原來有樓上。叫咗慢煮雞脾意粉同西班牙豬仔骨一齊食。飲品要咗salted caramel latte,個拉花好靚。等咗一陣啲嘢食先嚟,個豬仔骨好少,得一舊仔。味道唔錯。食完等咗陣,就到個意粉,佢話係慢煮,但個雞比所想韌,無味,同好細塊。。計埋飲品,埋單每人不不多2百蚊,而食完好像唔飽咁…不過staff幾nice的。同埋當日打卡送匙羹,隻羹都幾靚。
叫咗慢煮雞脾意粉同西班牙豬仔骨一齊食。

等咗一陣啲嘢食先嚟,個豬仔骨好少,得一舊仔。味道唔錯。

計埋飲品,埋單每人不不多2百蚊,而食完好像唔飽咁…

salted caramel latte
豬仔骨
慢煮雞脾意粉
salted caramel latte
豬仔骨
2017-09-12 127 views
自問不是咖啡狂迷,只要是有綠茶latte同佢既甜品我都會一試的。咖啡店比人感覺寧靜,分樓上樓下,我就坐樓上,雖然環境也不大,但是當天人客不太多,可以好好享受一下我的午餐我去呢間就係為左試下杯靜岡手工抹茶,除此之外,我仲試左無骨雞腿意大利粉配蕃茄醬,等左冇耐,杯抹茶送上,顔色頗深,看似很有抹茶味,上層奶泡很多而且打得綿滑,我好著重抹茶係要有甘澀的味道,呢杯不多亦不少,有奶味亦有抹茶味的,調配得很好好,佢仲有小杯黑糖比你調味的,我加左少少再飲,感覺又不同左之前就比較淡,只是飲到芳香抺茶味,加左黑糖就有輕微的甜度,一樣咁好飲,一杯野飲兩種味道的享受至於意粉雞腿嫩滑,意粉粉量超多,煮得洽到好處,有咬囗, 仲有配菜如小粟米,爽脆新鮮,蕃茄味不太濃而且不油膩,清淡之選,濃D會更加好,最後我還是叫左舊綠茶brownie, 夠細舊,好期待,碟幾特別,有刀叉圖案,但是很失望,因爲冇綠茶味, 得個甜字,食左一小口,再也無法吃下去
2017-09-02 145 views
經朋友介紹來到這裡,食物味道十分好,尤其係意粉,份量算中等,兩個女生點了意粉加牛兩個主菜絕對夠食,還吃剩薯條。但男生可能未必夠,因為牛的份量不太多,除非吃掉所有薯條🤣.由於飲品選擇眾多,只好煩店員推介,店員介紹熱門嘅salt caramel coffee。真係好好味,咖啡味好厚,喊喊地不多不少,再加caramel 岀奇地配合,味道配得剛好。如果拉花拉得再美一點,興奮度會大大提高,不過其實已經好好!👍🏻應該會再來,因為還有多款美食同咖啡想試喔!店員服務態度也好好,仲有就係唔會吹你交枱,雖然我哋都係一小時半左右就走。但係座低無吹你叫野,亦無急住收野,係香港已變得難能可貴。

應該會再來,因為還有多款美食同咖啡想試喔!

2017-09-02
$203 (Lunch)
2017-08-27 5040 views
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-炎熱的星期六又走去覓食,地點又係充滿美食的中上環一帶。揀左想去好耐的台灣過江龍Coffeehoilc,看到''台灣''兩字就會好想試!其實小妹都有去過一次,只係急急腳咁飲左杯有靚靚女孩拉花的Flat White,始終無點鹹食覺得未夠盡慶。星期六中午就一於再訪,咖啡店環境不大,步進店內前方已是數張二人枱,右手邊是半開放式廚房。店裡有樓上雅座,上次坐樓上感覺闊落一點點,今次被安排坐下層是真的較為迫狹呢,而且冷氣不太夠啊,談不上舒適。不過店員態度親切,服務不錯!現在到Coffeeholic Pacebook Page簽到,仲會送一枝日式咖啡小匙,小匙有羅馬時鐘、櫻花、梅花等造型,美觀又可愛!咖啡店標旁用上來自台灣烘焙的得獎咖啡豆,有多款咖啡供應,最特別莫過於有「甜」、「酸」、「苦」、「辣」和「鹹」五款沖擊味覺旅程的咖啡!可惜今次小妹只點了抹茶拿鐵,真的想試試辣味咖啡是什麼味道,可能要再來一次嚕。雖然主打咖啡,也有茶、果茶、可可、消暑特飲等供應,連IG打卡一流的紫薯和玫瑰味Latte都有,款式花多眼亂。食物有分頭盤

食物有分頭盤、沙律、全日早餐、主菜、意粉和甜品等,相對飲品,食物可選擇的款式貴精不貴多。但週末中午沒有套餐供應,全都要單點,價錢稍貴

日本靜岡手工抹茶牛奶佐沖繩黑糖

日本靜岡手工抹茶牛奶佐沖繩黑糖 $68
無糖的靜岡手工抹茶,即係抹茶Latte,用上印有充滿美感的櫻花圖案托盤盛著,還有櫻花造型的小匙,這小小的點綴富日系感之餘,也令相機食先的小妹忍不住連環拍照!

先飲一啖無糖口味的,奶泡質感順滑,帶點抹茶甘澀的味道;再加點沖繩黑糖調味,多了陣天然的甜味,雖然同樣係偏重奶味,但味道是不錯的。
檸檬遇上鳳梨

檸檬遇上鳳梨 $68
天氣太熱,飲返杯檸檬遇上鳳梨立即暑氣全消!杯特飲偏向鳳梨味,入面仲有粒粒鳳梨肉架,唔會好甜,夠晒透心涼,。就係細杯左d唔夠喉啊
意大利燴牛肋條、雜菜配溫泉蛋、蘆筍及鮮蕃茄醬

意大利燴牛肋條、雜菜配溫泉蛋、蘆筍及鮮蕃茄醬 (佐以墨汁麵包、牛油果沙律、旋風薯)$148
木盤上放了主菜外仲配有墨汁麵包、牛油果沙律和旋風薯,份量黎講相當豐富。

燴牛肋條以鮮蕃茄、雜菜等燴得相當入味,這次我們的牛肋條咬落是帶點筋位的嚼勁,多了一重口感卻不會覺得難嚼開,配搭濃郁鮮茄醬汁,好食啊!將中間的溫泉蛋刺穿在拌勻後,食落質感更滑溜呢!

當中的墨汁麵包,食落鬆軟帶微微鹹的味道,用來配主菜食也不錯;仲有較特別的牛油果沙律,可見食材配搭都有用心,一點都不普通!
旋風薯

另外旋風薯都好好食啊,炸至金黃色外形較厚身的旋風薯都係第一次見!咬落香酥充滿實在的薯茸口感,味道就似m字頭的扭扭薯,一下子就掃光了!
大蝦忌廉汁意大利粉

大蝦忌廉汁意大利粉 $148
意粉仲加左意大利青瓜、雜菌和櫻桃蘿蔔一齊煮,賣相豐富又健康!

意粉質感煮得軟硬適中,每條都沾上濃濃的忌廉汁,忌廉汁的味道好似仲帶點蒜香味,所以比平時的忌廉汁更覺惹味!另外當中爽口的大蝦已去了殼,感覺很貼心呢!
$200 (Lunch)
檸檬遇上鳳梨
意大利燴牛肋條、雜菜配溫泉蛋、蘆筍及鮮蕃茄醬
旋風薯
  • 意大利燴牛肋條
  • 日本靜岡手工抹茶牛奶佐沖繩黑糖
早陣子的夏季流感高峰期盛行,公家醫院淪陷,醫護人員工作量倍增,搞到學廣告話齋「晚晚OT,食無定時,挨到胃痛」連日OT都未抖過的小妹,決定今天要補鐘早走,放鬆一下心情,休息就是要走更遠的路。由朋友帶到一間位於蘇坑街的咖啡店---COFFEEHOLIC by Smith Group Taipei,看到最後寫上「Taipei」兩個字,才知道是由台灣過江龍而來的咖啡店,餐廳在台北、台中、馬來西亞及廈門都設有分店,至於上環店是香港首間分店。餐廳的裝修遊走歐洲工業風,牆身除了掛上黑膠唱片、街邊消防水喉筒,特別是每張椅子底部都有像巴黎鐵塔設計,十分型格,輕帶歐陸復古格調,讓人彷如置身在悠閒時光。餐廳分有上、下兩層,廁所位於樓上,若不是剛好問過洗手間在哪裏,才不知原來樓上同樣也有這麼精緻的裝潢。揭開餐牌,有近兩、三頁紙都在賣餐廳的飲品,當中令人最矚目的,莫過於有香港獨家的5款甜、酸、苦、辣及咸味咖啡的Taste of Journey,和七色彩虹飲品的Rainbows of life,日日可以依據自己的心情和狀態喝一杯相應的咖啡或特飲,正代表人生就是一場充滿五味和彩虹多變的旅程。日本靜岡手工抹茶牛奶佐沖

日本靜岡手工抹茶牛奶佐沖繩黑糖 ($68)

小妹立即點了七色彩虹中的綠色---來自日本靜岡手工抹茶牛奶,用了雙層隔熱玻璃杯盛上,放在印有櫻花圖案的木盤和櫻花的小鐵匙,日式和風的意景很是強烈。

杯的表面輕輕灑上一層抹茶粉,用上沖繩黑糖代替常用的白糖,可以自由添加斟酌,尤其顯得健康一點,也突出了抹茶味香濃而不苦澀,後來舌尖慢慢地感受到抹茶特有的甘甜芳醇在口中擴散開來,帶來了不同層次變化的爽快感。泡沬打得輕盈挺身,飲了一大半,泡沫依舊挺身!唯中不足的是熱度不夠,結果要趕快的把它喝完!

Tropical Fruit Tea (Hot$68)

朋友點的水果茶,以一壺端上,附上的白瓷杯子裡也放上好幾片生果肉,賣相更標緻。

目測水果茶裏只是放有橙、蘋果和檸檬片,比起平常仲會包括埋士多啤梨、百里香或藍莓等,這裡的表現略嫌不夠豐富精彩。茶底以綠茶為基調,並加入蜜糖增加甜潤,再混合水果的果香,口感不會太果酸或過甜,味道恰到好處。

意大利燴牛肋條,雜菜配溫泉蛋,蘆筍及蕃茄醬 ($148)

一睇餐牌就知道材料夠多元化又豐富,果然沒有令人失望。一大木板盛上,牛肋肉粒和茄汁豆、雜菌和蘆筍在煎pan中慢燴2小時,牛肋肉的肉質有如被人斷武功般筋骨喪失,鬆化軟腍,完全無筋,而且煮得十分入味,充斥著茄香的鮮美而不酸。再拌入溫泉蛋,那流心狀的蛋黃沿著崎嶇泥石流傾出,與材料融合後,令質感更是香濃兼滑溜處處。

同場還配有牛油果沙律,入口軟腍香口,再加上幾顆松子仁,徒添脆口的意味,感覺更健康。

兩片的墨汁麵包,咬起來沒有太大味道,但起碼叫做鬆軟綿密,襯著牛肋肉夾來起,口感尚好。

旋風薯和平常所吃的有點不一樣,不是薯條也不是薯角,而是曾經在長洲裏所吃的長身螺旋型的薯片。薯皮外層沒有留下翻煎的痕跡,金黃帶脆的口感是新鮮即叫即炸的證明,入口還感到熱辣辣,內裡薯肉綿綿充實,絲毫未有一點空虛感,表面再曬上粗鹽,味道咸咸酥酥的效果,就算不醮點茄汁,也非常美味。

無骨雞腿意大利粉配蕃茄醬

在意粉上碟的同時,員工溫馨提示雞腿會因慢煮的關係,令肉色呈微粉紅狀,乃是正常的表現,但雞肉基本上已經熟嫩了,免得我們一見到會大驚小怪。以慢煮方式烹調的雞腿肉質柔軟,在最後煎烤過程中令外層更帶焦香惹味,啖啖嫩滑的肉質口感非常充實。加上濕濕腍腍遍佈橙肉色的意粉,麵條分明,柔軟煙韌,與新鮮淆煮出來的茄蓉汁混在一起,汁掛程度提高不少,既有蕃茄的清香微酸,令麵條更加濃郁滑溜,十分酸甜開胃。

Chocolate Brownie/ Matcha Brownie ($25)

套餐+$25換來的自家製布朗尼Brownies,放起印有刀叉圖案的碟子,真係搞笑到暈。

Brownies分別點了朱古力和抹茶兩種口味,兩烘得外表微金脆口,內裡濕潤黏軟。建議先食左味道較輕一點的抹茶布朗尼,茶香清幽,但沒有令人很大滿意的回甘效果,反而朱古力的版本甘濃極致,純可可比例較高,而且裡藏不少朱古力粒,香醇得很耐人尋味。

埋去櫃枱埋單的時候,被前面的幾套匙羹的美麗所迷倒。細心觀看下,原來宜家只是起Facebook打卡和簽到,就即送咖啡匙一隻,貪小便宜的小妹當然二話不說立即行動啦,各位手快有手慢無架啦。

上環蘇杭街126-128號嘉寶大廈地下C號舖
2017-08-14
$200 (Lunch)
2017-08-19 3752 views
今日放假去做body check,上午已完成,因喝了大量水,不太有餓感,直到下午三點,來到上環這間收藏已久的小店,獨享一個人的美妙時光,平日有空來就最好了,餐廳在下午六時關門,放工去也吃不到呢,星期六雖有營業,但應該好多人吧。而坐下來聽到,很多來客平日下午應較靜的時段也是預約前來呢,可見這cafe多受歡迎。一早訂立我的目標是all day breakfast,配上一杯飲品就perfect了。檸檬遇上鳳梨$68炎炎夏日,在街上走一回,已令人汗流不停,叫了這杯飲品,它就是檸檬鳳梨炭酸飲品,味道非常清新,不會太濃,無負擔,令人由內至外掃走悶熱感覺。All Day Breakfast $118選料和製作都非常用心,有黑松露馬鈴薯配溫泉蛋、果仁綜合沙律菜、牛油果沙律佐墨汁麵包、旋風薯,雖然無是全素無肉,因每樣都是精選製作,都令人有豐富的感覺。墨汁麵包有微微脆身和咸香味,頗特別,可配合牛油果沙律食,牛油果沙律新鮮滿果仁香,加上松子仁增添口感。溫泉蛋以小杯盛載,賣相精美,睇得出火喉控制得好,未食就知道滑嘟嘟,官方說溫泉蛋是配黑松露馬鈴薯食,但我覺得配沙律菜食更夾,沙律菜中夾了菠蘿乾、蕃茄乾等,增添果

檸檬遇上鳳梨$68

All Day Breakfast $118

溫泉蛋以小杯盛載,賣相精美,睇得出火喉控制得好,未食就知道滑嘟嘟,官方說溫泉蛋是配黑松露馬鈴薯食,但我覺得配沙律菜食更夾,沙律菜中夾了菠蘿乾、蕃茄乾等,增添果香,效果不錯,唯沙律菜未夠爽脆,偏腍。

旋風薯就像薯角,但造型較有趣,新鮮炸起外脆內軟,薯味香濃,可以蘸茄汁進食,口感味道都佳,唯稍嫌份量偏多,始終高脂和熱氣食物,最好少吃點,如能將一半換成炒雜菌就更好了。

整盤食物中,我最喜歡的是黑松露馬鈴薯球
,點點黑松露,散發迷人香氣,沙律醬味道有點酸,令人很開胃,吃不停咀,馬鈴薯軟硬度適中,散發著薯香,大大小小的薯粒亦有口感。

中間的一片厚切橙,亦又甜又多汁啊。

Chocolate Brownie $15
甜品真不能錯過啊,Chocolate Brownie雖然細細件,它做到有點外脆內軟,保持濕潤感,朱古力亦非常濃香,甚有質素!
可能因為座位不多,店員能關顧每位客人的需要,服務十分貼心,亦十分有禮,食物做得用心美妙,來這裡吃東西,絕對是享受,即使專程過海來這,也值得。
  • 全日早餐
位於上環蘇杭街的 COFFEEHOLIC by Smith Group Taipei 距離港鐵上環站 A2 出口十分近,步行約5分鐘就抵達。在等位期間,留意到店方門面的雜誌介紹得知原來是台灣過江Cafe品牌,在馬來西亞、內地也有分店。於上環開店,鋪面走歐洲工業風,枱櫈均是仿鐵塔模樣,冷氣夠大,夏天嘆冷氣一流!餐牌大致分為沙律、意大利粉、全日早餐和傳統意法式菜,並提供早午餐半價優惠。店方採用台灣烘培得奬咖啡豆,祕方是由南非、巴西和哥倫比亞所併湊而成。除了意式Espresso、Romano Lungo,也有店方獨有的五味包裝咖啡,發揮咖啡極致的一面。想接受挑戰,一於展開一趟味覺的旅程,體驗咖啡的甜酸苦辣鹹。面對眾多選擇,店員熱情地向我推介店方新產品,使我不用再猶豫不決!慢煮無骨雞腿意大利粉配新鮮番茄醬 $118慢煮兩個鐘的雞肉看上去會有微紅都是正常,反正就是完全熟透。慢煮將新鮮的一面都緊緊鎖住,愈吃愈突出雞肉鮮嫩多汁的優點。配菜有栗米芯和豆角,拌上足夠又鮮明的蕃茄醬,更覺得這道菜是心思之作!大蝦忌廉汁意大利粉 $138拌碟都是相當美麗,將三隻蝦扭紋起殼,然後均勻地鋪在沾滿忌廉汁的意大利粉上

慢煮無骨雞腿意大利粉配新鮮番茄醬 $118

大蝦忌廉汁意大利粉 $138

拌碟都是相當美麗,將三隻蝦扭紋起殼,然後均勻地鋪在沾滿忌廉汁的意大利粉上。除了有香菇,也用上新鮮意大利青瓜、雜菌和櫻桃蘿蔔,覺得這個意粉根本就是走原野蔬果風,十分輕盈健康。

用上木頭當杯墊,田園風即時又增添不少,即時為飲品的美觀度加分!
香橙朱古力咖啡 $59

飲品賣相很美,櫻花外型的湯匙,可愛度即時UP! 以橙乾和用朱古力醬拉花簡單而隆重,中間的奶泡細膩,飲起來好順滑。咖啡味道醇厚又香橙味道清新出眾,是近期飲過出色的咖啡!

紫薯牛奶 $59

甜紫薯是女生難以拒絕的口味,用上牛奶為主軸,入口更滑更香,飲到尾聲,紫薯味道都未被沖淡!

甜品 Matcha brownie $25

抹茶口味,甜而不膩。
一口細細件,食起來有微暖,口感更鬆化
Smile
Dessert make me happy
  • 香橙朱古力咖啡
  • 大蝦忌廉汁意大利粉
假日總會與親愛的做一些平日做不到的事情,這才是假日的意義。今天是星期日,所以上環不會像平日繁忙,泊車也方便多了,與親愛的在店前泊好車後,當然是入去品嚐一直未有機會嚐到的coffeeholic by smith group taipei。因為平日只是營業至下午六時,我又不是在附近上班,只有周日的空檔來能悠閒細味。最近都沒吃過牛肋條,看見餐牌力推意大利燴牛肋條,雜菜配溫泉蛋,蘆筍及蕃茄醬,令我眼前一亮。牛肋條紅通通的,很有美感,以雜菌,蘆筍,焗豆與溫泉蛋為伴,別具風味。用蕃茄醬燴製的牛肋條,燉煮很軟爛,而且入味十足,牛肋條一入口,軟綿好嚼,搭上醬汁,雜菜,口感極富層次。牛油果沙律的潤滑,加上堅果,口感很有層次,整個沙律洋溢著夏天的味道,相信連平日不愛吃牛油果的人,都會被這道沙律給征服了。熱騰騰的旋風薯現炸現吃,熱呼呼的外脆內軟旋風薯最棒。酥脆的旋風薯裡還灑上椒鹽,吃起來的風味更獨特,鹹鹹酥酥香香的香氣讓我一下子就把它吃光光。外脆內鬆的墨汁麵包本身就非常美味,加上墨汁不僅為麵包增添香氣,而且黑漆漆的顏色搶眼萬分。我們還選吃慢煮無骨雞腿意大利粉配蕃茄醬,首先品嚐的當然是意粉,麵條濃郁香彈,有著

意大利燴牛肋條,雜菜配溫泉蛋,蘆筍及蕃茄醬

我們還選吃慢煮無骨雞腿意大利粉配蕃茄醬,首先品嚐的當然是意粉,麵條濃郁香彈,有著熬煮蕃茄過的酸味,吃入嘴裡都是簡單質樸的美味。接著就是嚐嚐另一主角無骨雞腿,雞肉吃起來軟嫩香甜,跟蕃茄十分搭襯,夾起來熱氣滿溢,入口的溫度卻掌握得剛剛好,不會過燙也不會太冷,而且份量十分足夠。
慢煮無骨雞腿意大利粉配蕃茄醬

我就是個該死的綠茶控,所以布朗尼也要吃綠茶布朗尼,這實在是非常的美味。第一口讓人吃起來飄飄欲仙,香醇而不膩口,第二口抹茶入口即化,綠茶布朗尼令我一見鍾情,真的很好吃,令我難忘。
綠茶布朗尼

Iced Curacao Mocha一片橙乾在柔軟的奶泡上,相當夢幻,Curacao Mocha咖啡味濃醇,沒有想像中的淡,因為通常喝凍的咖啡味道都被冰塊稀釋。橙乾不會死甜,多了一份果香,奶泡綿密,味道不錯。
Iced Curacao Mocha

Ice tropical fruit & lime tea裡面的水果都很天然新鮮,喝完還可以吃裡面的水果,加上它那酸甜清爽的滋味,很消暑,讓人想多喝一杯。
Ice tropical fruit & lime tea

慢煮無骨雞腿意大利粉配蕃茄醬
綠茶布朗尼
Iced Curacao Mocha
Ice tropical fruit & lime tea
2017-08-05 135 views
朋友約lunch,係上環coffeeholic,店舖好細,分樓上樓下,餐牌都只有2頁,選擇唔多。美式咖啡 34港幣好細一杯,我好口渴,2啖KO,我覺得這家店飲料偏貴。廚師沙律配慢煮雞胸肉 118港幣沙律好fresh,沙律汁酸酸的好味,雞胸肉唔老,因為係慢煮所以中間有一點粉紅色,推薦。義大利燴牛肋條 148港幣份量唔大,牛肋條只有細細幾塊,配菜旋風薯好味過主菜,性價比一般。服務唔錯,但之後都唔會特地過來食。
美式咖啡 34港幣
好細一杯,我好口渴,2啖KO,我覺得這家店飲料偏貴。
廚師沙律配慢煮雞胸肉 118港幣
義大利燴牛肋條 148港幣
服務唔錯,但之後都唔會特地過來食。