2016-08-08 3189 views
朋友只有一個鐘頭午食飯,又落大雨!迫於無耐!就試下啦!餐廳裝修唔錯!又光猛!坐位都幾舒服!幸好我未到12:30前到,否則就要排隊啦!咦,原來有煲仔飯,我就叫咗北菇滑雞煲仔飯~D 雞幾滑,沒有雪味!好似新鮮雞呀!好有雞味!又叫咗炒麵~炒得好乾身,少少脆!味道啱啱好!賣相唔錯!舖上芝麻同葱!可惜比較細碟!最後一碗豬肉丸粥~粥底煲得很綿!豬肉丸彈牙!細細粒!一口一啖!份量唔錯!
朋友只有一個鐘頭午食飯,又落大雨!迫於無耐!就試下啦!
餐廳裝修唔錯!又光猛!坐位都幾舒服!
幸好我未到12:30前到,否則就要排隊啦!
北菇滑雞煲仔飯

炒麵
豬肉丸粥
北菇滑雞煲仔飯
炒麵
豬肉丸粥
2016-05-19 2722 views
同事有些咳,所以去左食粥。近近地去左食粥麵館,上到去第2張枱就到我地。由於平時食開,大致上大家坐底個服務員就過黎點餐。。。超快手其實仲唸緊食乜好。最後我同另外一個同事就決定食炸醬撈麵。其實都大份!湯好似有蟹籽味的。炸醬有少少辣,但都接受到。菜就一向係無渣既,不過今次好似有少少甜!好味程度係我同事平時叫個炒飯食係可以食剩一半既,今次佢係居然食晒!雖然我都係覺得係好味先叫!
其實仲唸緊食乜好。最後我同另外一個同事就決定食炸醬撈麵。
炸醬撈麵
其實都大份!湯好似有蟹籽味的。
炸醬有少少辣,但都接受到。
菜就一向係無渣既,不過今次好似有少少甜!

2016-05-18
炸醬撈麵
2015-06-16 3339 views
"喊面篇"捱吓捱吓終於都寫完了, 唔想再寫~  可唔可以寫番啲好味的, 讓我邊寫邊回味呢? 今篇是在鰂魚涌區的"名店", (網上搜尋一下子就找到: 老闆請來年前結業、灣仔李景記粥品專家之老闆景叔主理,賣的都是昔日的招牌粥品...)  其實名嘅嘢, 大家都明, 吹吓吹吓/煲煲吓就有名, 但有名之後, 就睇你點保持你的食物質素.  李景記在灣仔時我吃過, 鋪頭又細又窄, 唔知點解都好'有名氣'?  碗粥又沒有太想回味再三的意慾, 印象一般, 街邊粥館一間是也!  粥麵館同車軚連扯上關係後, 聲價十倍?!  但唯獨是我們幾位紥根在鰂魚涌好幾年的人都沒有特別想去的意思, 因為聽聞這店以排隊出名, "我哋呢班打工仔", 食個飯要排長龍七除八拆時間所剩無幾然後仲要係食粥? 熱辣辣倒入肚再趕頭趕命撲返公司?  非必要都唔好玩啦!   所以通常有人病才會有人提議:  但今日無端端有某某話想去食粥, 都一點幾應該無需要等太久吧, "大隊"話去, 我跟! Let's Go, go go go~一去到都已經一點九, 以為飯市都差不多完可以即刻入座, 但都想過頭了, 仍有十個八個人等, 我們人多, 要等大枱

今篇是在鰂魚涌區的"名店", (網上搜尋一下子就找到: 老闆請來年前結業、灣仔李景記粥品專家之老闆景叔主理,賣的都是昔日的招牌粥品...)  其實名嘅嘢, 大家都明, 吹吓吹吓/煲煲吓就有名, 但有名之後, 就睇你點保持你的食物質素.  李景記在灣仔時我吃過, 鋪頭又細又窄, 唔知點解都好'有名氣'?  碗粥又沒有太想回味再三的意慾, 印象一般, 街邊粥館一間是也!  粥麵館同車軚連扯上關係後, 聲價十倍?!  但唯獨是我們幾位紥根在鰂魚涌好幾年的人都沒有特別想去的意思, 因為聽聞這店以排隊出名, "我哋呢班打工仔", 食個飯要排長龍七除八拆時間所剩無幾然後仲要係食粥? 熱辣辣倒入肚再趕頭趕命撲返公司?  非必要都唔好玩啦!   所以通常有人病才會有人提議:[不如今日遷就阿某某去吃粥吧?!]  但今日無端端有某某話想去食粥, 都一點幾應該無需要等太久吧, "大隊"話去, 我跟! Let's Go, go go go~

一去到都已經一點九, 以為飯市都差不多完可以即刻入座, 但都想過頭了, 仍有十個八個人等, 我們人多, 要等大枱, 但一開頭就有不愉快的經驗, 因為當前有一張長大枱拍在一起一共有十個位, 但全枱走剩一位女仕在中間枱, 侍應就說目標是給我們安排這張枱, 但她有飲品未飲完, 叫我們多等一會, OK, 無問題, 我們會合作的!

五分鐘過去, 八分鐘過去, 女仕慢條斯理的沒有起坐的意思, 門口前前後後已清了隊只剩我們繼續在等, 侍應一直叫我們等那枱但又不給我們入去搭枱, 其實我們只有七個人, 這是否有點無聊?!   ...而期間, 另外有些枱都已埋單了但入了其他散客, 他仍要我們照原定坐那張, 其實女仕慢吞吞的或者她未夠鐘返工想坐坐?! 那為何要勉強? 何不讓大家一起坐她亦可繼續, 我們不介意呢, 莫非她介意?  但他硬要跟他的安排, 怪怪的, 說起來终於等到她埋單了, 謝天謝地啊!  都差不多要15分鐘才正式入座, 這些都不打緊, 最緊要好味...希望咁好生意, 真係好味啦...

大名鼎鼎的粥品大概三十多元, 選擇很多, 就來一碗肉丸粥吧, 但我又為食, 加20元有點心, 叫多一客糯米雞吧!

粥呢~ 可能是我自己唔識食, 食唔出米香, 又唔覺粥底有幾好吃...(好老實說, 自己煲都還可以控制濃稠度, 所以好難氹得我歡心), 肉丸就有6粒, 普普通通...$35元一碗不貴但我會期望水準高一些, 還好這碗粥比起英皇道生記"畢"了十來匙已"水汪汪"好很多, 至少我吃完全碗; 當然, 前文都說過很多次, 在鰂魚涌區開食店似乎幾好做, 首先, 休紅日, 其次, 好唔好食都大把生意, 再者, 貴一貴都有人食, 粥麵館餐牌選擇很多, 而且香港人的羊群心理很大, 越長龍越好味?越要等, 所以它屹立不倒大把生意送上門.  小結: 單獨評碗粥, 是可以給OK的, 但我自己並沒有想回頭吃的意思..
肉丸粥
最大問題是糯米雞, 看看那個蒸籠, 不要以為是珍珠雞一客兩隻, 上桌時讓大家笑我叫錯了, 又有人笑另一隻給廚房偷吃了... 但它的糯米雞真是這樣子出餐的, 可否講明是"迷你糯米雞"?!  關於味道方面, 我覺得普通啦, '師傅'太重了, 可能撈在醬料方面, 我們不清楚那方面出了問題, 因為大家叫的東西都不盡相同但回到公司後, 大家同事都有非常口渴的感覺, 所以過不到關!  而且自那次之後這兩個多月都沒有人再提議要encore...
糯米雞
總括而言, 喊面是給'師傅'的, 而且安排坐位方面不懂變通又不聽人意見, 我們都很守規舉而且禮貌的提議彈性處理, 但兩位有份管門口的侍應都死板板而且令人感覺是:[我說一你不可要二!  我們是米豬年你不吃白不吃可過主] 白白浪費大家的時間, 打工仔那15分鐘午餐時間是非常寶貴的, 而且講緊你們浪費了7個人每人15分鐘, 喊面亦是給他/她們的, 不好意思, 要吃肉丸粥, 跑馬地正斗吧!
2015-04-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2015-05-11 2362 views
係公司放lunch,同同事唔想去甘遠就去左公司樓下的粥麵館。一如既往,都係多人等位,今次等左十分鐘。同同事都好肚餓,所以兩個都叫左飯。鳳爪排骨飯 $50其實呢個排骨飯賣相同酒樓無乜分別,不過勝左排骨新鮮,蒸得啱啱好。滑雞北菇飯 $50如果食飯既話呢個必叫,個雞同北菇都係蒸得好滑好入味,配上粒粒分明既飯,食到一粒米都無淨。
係公司放lunch,同同事唔想去甘遠
就去左公司樓下的粥麵館。
一如既往,都係多人等位,今次等左十分鐘。

同同事都好肚餓,所以兩個都叫左飯。

鳳爪排骨飯

鳳爪排骨飯 $50

滑雞北菇飯

滑雞北菇飯 $50

2015-04-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
鳳爪排骨飯
滑雞北菇飯
2014-12-21 1936 views
在香港的東區找地方食午飯十分之容易,今次試過的就是「粥麵館」。「粥麵館」是在英皇道683號嘉里中心1樓,地點就在北角模範邨的對面,地鐵站就是在鰂魚涌站C出口一出行到英皇道轉右行一陣就到,地點上都十分便利。很多人都知道「粥麵館」是米芝蓮推介的食店,老闆李文基就請來粥品界出名的師傅李景坐鎮,景叔在粥品界四十多年。煲粥是用傳統方法。用有咬口的中國米混和重米香的泰國米來煲,所以粥底雖然是很綿和滑,但又不會太黏而失去食粥時的口感。同時不似外面常用的煮爛腐皮煲粥,而是用豬骨、鮮魚、瑤柱等材料煲好湯底後,再加米用一個小時煲好粥底,所以食落粥底充滿鮮甜味。店的裝潢也十分之簡單,外牆全用上了白色,牆上也沒有一般的粥品店貼滿了一些食物的相片,相對來說感覺沒有這樣「地道」。椅子也是全用上了白色,整體的佈置也給人一種簡潔的感覺。食物的種類當然主力有粥品類,大部份都是傳統的粥類而也見到有一兩種健康的粥品例如是粟米雜菌粥和南瓜肉碎粥這些比較特別。其他的食物當然也有一些伴粥食的食品和粉麵類。而在下午也有一些飯餐供應,因為食店在這個地區主力都是做下午這一輪的生意,所以主打的食物都是做午餐的。來之前同事們已經在早幾日前
食物的種類當然主力有粥品類,大部份都是傳統的粥類而也見到有一兩種健康的粥品例如是粟米雜菌粥和南瓜肉碎粥這些比較特別。其他的食物當然也有一些伴粥食的食品粉麵類。而在下午也有一些飯餐供應,因為食店在這個地區主力都是做下午這一輪的生意,所以主打的食物都是做午餐的。

來之前同事們已經在早幾日前訂了一個原味蟹皇粥,之後伴食的再叫了炸油條、家常鹹肉粽、醬油韮菜乾炒麵XO醬炒米粉甜品就叫了臭草綠豆沙金絲棗泥糕
原味蟹皇粥
原味蟹皇粥($280)

由於已經訂了蟹粥,待應見到我們還問我們要不要加肉丸在內,我們就叫了每人兩粒,令到蟹粥變成了蟹皇肉丸粥,再等了一陣粥就已經到了。賣相上見到粥底有一部分是黃色的,想必是蟹汁在內,旁邊還有一些的長蔥去腥用,而蟹的外殼十分之大,兩隻的蟹鉗也十分之巨大,蟹鉗中的肉不是太多,看來這隻蟹應該是水蟹。因為是水蟹煲粥所以粥底極之鮮甜,如果是用上了肉蟹就不會有這一種的效果,當然之後在蟹中食到的肉就比較少,這兩種好處一定不能兩者兼得。配而粥底因為多了肉丸在內所以又多了一種的肉味,兩種肉味十分之配合,雖然這個蟹皇肉丸粥很大煲但三個人也能夠食完它。
炸油條
炸油條($8)

食粥必備的伴食,常伴食的白粥變成了蟹粥令油條加添了另一種的甜香感,配合一流。
家常鹹肉粽
家常鹹肉粽($25)

鹹肉粽的糯米和綠豆比例剛剛好,食落有糯米的黏口性和綠豆的清香,中間的蛋香和肥豬肉也不太多,食落感覺不太油膩。
醬油韮菜乾炒麵
醬油韮菜乾炒麵($20)

和名字很相襯的就是炒得十分之乾身,整碟麵都不會有油感,麵中也有很重的豉油味,當然韮菜能增加炒麵的清香,不過因為份量少在凍的天氣食很快就會冷了,一來就要盡快食完它。
XO醬炒米粉
XO醬炒米粉($25)

比較少見是用了XO醬來炒,所以顏色上比較似炒麵,食落和炒麵一樣油感不大,而且多了XO醬的惹味感,和外面一般食到的炒米粉多了一些味道,感覺比較特別。
臭草綠豆沙
臭草綠豆沙
甜品的其中一樣就是臭草綠豆沙,臭草味不是太重,喜歡這種獨特香味的人士可能不太喜歡,綠豆沙的狀態很爛,但看來不是煲爛而是用攪拌機攪爛,有少許出貓的嫌疑。
金絲棗泥糕-棗味濃郁
金絲棗泥糕

多口問了侍應什麼是金絲,原來不是在材料上有什麼的特別只是名字好聽一點,食落棗泥糕棗味十足,甜濃清香,和年糕一樣十分之黏口,喜歡棗類或黏口糕點的朋友一定會喜歡。

食完之後侍應還說有龍蝦粥,這個比蟹粥更加之鮮甜,當然又是早一兩天前和這店聯絡再作安排,看來不久的將來又要來這店光顧。其他的食物的水準也可以,只是份量些比較少,大食的朋友們可能要多叫一些的食物才能飽肚。

伙計們的手腳「超級」明快,一食完已經有人幫人收拾好枱面,想留多一會的心情也沒有,不過在這些商業區做一輪午市生意的食店來說,這一輪的生意實在太重要,多做一輪生意的心情也相當之理解。
甜美的蟹皇粥加肉丸,粥品可以的「粥麵館」。
2014-12-18
$160 (Lunch)
  • XO醬炒米粉
  • 金絲棗泥糕
2014-10-02 1705 views
「粥麵館」就是其中一間較親民的選擇 :這裏最出名的就是這個「生魚片飯」生魚片很新鮮,冇骨,而且蒸完出來是翹起及“令”身,蒸得剛剛好,不會太熟,仍然保留爽滑的質地,這點很重要!其實我覺得蒸魚一向不是一件容易的事,要視乎魚的大小、火喉及時間。師傅透露,蒸這個生魚片飯都要視乎魚的大細,約莫要蒸7 至 8分鐘不等。另外「蒸飯豉油」也是這裏的王牌,是師傳自己調製,用了一份生抽三份水的黃金比例,加些少糖,用來撈飯味道就剛剛好。通常我個人喜歡先不下豉油,吃它的原汁原味,這樣才不會辜負廚師調味的心血啊。油菜$15 可選上湯、蠔油或腩汁,適隨尊便。另加$10,可以有碗冇味精老火湯,天天不同,抵加!來到這裏,一定要整返碗粥啦!「鹹雞粥」,粥底用了魚骨、豬骨、江珧柱煲成的湯,再加米同腐竹煮成,很香很綿。大廚煮粥時是用沙薑醃完雞,蒸到8成熟才放入粥底度煮,所以可說是「粥有雞味,雞有雞味」。。。最好吃的我覺得是雞背的部分,肉質最幼滑及最入味!另外拍節目最好玩的地方就是有機會吃一些平日我不會選擇的食物,例如「薑蔥魚皮」,開頭想像好似好肉酸,食落其實幾爽口,有點兒像海蜇,用來送粥也不錯啊。
「粥麵館」就是其中一間較親民的選擇 :
這裏最出名的就是這個「生魚片飯」

油菜$15 可選上湯、蠔油或腩汁,適隨尊便。
另加$10,可以有碗冇味精老火湯,天天不同,抵加!
2014-06-30
Type of Meal
Lunch
  • 老火湯
  • 生魚片飯
2014-09-14 1592 views
悠閒的星期天,老婆不想做飯,於是兩公婆決定出去吃碗麵。在粥麵館坐下,女侍送來兩杯茶及一小碟花生米。問她花生收費嗎,她說不,那就放著吧,反正我們也不吃。花生與麵絕非好配搭。先叫了兩碗細用,送上來時是暖洋洋的,可能女侍們都忙於閒聊,騰不出空來送麵。碗裡找不到韭黃,再打了折扣。既然不是甚麼矜貴的東西,我們亦不計較。想吃得好些自己做還不容易?再叫了一碗水餃麵及一碗淨麵,這一輪好多了,湯是熱的,出乎意外竟有韭黃,淨麵還有菜心。召來女待問何以剛才侈雲吞麵沒有韭黃而這兩碗有,答案真是信不信由你:雲吞麵是不放韭黃的。吃完這兩碗意猶未盡,再叫了一碗淨麵及一碗豬膶粥。淨麵水準不變(達及格水平),粥則慘不忍睹,似BB吃的糊仔或黏信封的漿糊而不似人吃的食物。最後吃掉豬膶剩下漿糊。百零蚊填飽兩個肚,夫復何求?舉步到收銀處埋單,竟發現賬單上有 "到會服務費" 這一項。"這是甚麼?""星期六/日我們收加一。""我在你們餐單上看不到有加一收費,入口處亦無告示。""我們的規矩是這樣的。""我一定要收回你濫收的17蚊。"........................最後收銀員退還該17蚊。我說下次我再來就知道了。旁邊一
悠閒的星期天,老婆不想做飯,於是兩公婆決定出去吃碗麵。

"這是甚麼?"
"星期六/日我們收加一。"
"我在你們餐單上看不到有加一收費,入口處亦無告示。"
餐單背面
"我們的規矩是這樣的。"
"我一定要收回你濫收的17蚊。"
............
............
最後收銀員退還該17蚊。我說下次我再來就知道了。旁邊一個女侍用她家鄉的廣東話說:你以後不要再來了。
Other Info. : 今次我的損失真大 ---- 以後沒麵吃了。哈哈哈 ............ 該店裝修無吸音設計。當時人雖少,但嘈吵得很。
2014-09-14
$85 (Lunch)
2014-03-03 1878 views
豉油王炒腸粉$20,用洋蔥炒都係第一次見,賣相味道都唔掂。粥好大碗,女仔一定食唔哂。艇仔粥$40,用火鴨絲又係第一次食,魚片唔甜無味;粟米雜菌粥$35,好多料:冬菇、金菇、木耳、本菇、雞髀菇,還可以。伙計態度好,但都係無下次。
2014-03-02
$40 (Lunch)
2014-01-07 1557 views
現在一星期幾乎有3天在這兒吃午餐... 貪其乾乾淨淨, 坐得舒服, 食物質數有保證, 吃完腸胃好舒服... 因為常來, 經理及職員都已經認得, 偶爾會噓寒問暖一番... 想吃要早一點來, 12:30過後要排隊同埋要搭枱...剛開業時無咁大間, 後來可能大好生意, 擴充了一個角落出來, 座位增加了接近50%...梅菜肉餅蒸煲仔飯 $48 (+臘腸+$15)-- 冬日限定... 如果雞肉蒸煲仔飯+臘腸就+$10, 其他蒸煲仔飯+臘腸就要+$15... 臘腸係全廋臘腸, 咬落都幾硬, 唔太鹹, 香味較輕... 煲仔飯豉油另上, 豉油香甜有鮮味, 不過我通常只蘸幾滴, 以免攝取過多鹽份... 蒸飯最吸引之處在於粒粒飽滿分明, 不會濕淋淋的, 份量十足, 吃得飽飽的... 肉餅鋪滿飯面, 壓得頗薄, 不用擔心蒸得不夠熟會吃壞肚子, 梅菜甜甜的, 肉餅鮮甜濕潤...例湯+$10-- 叫煲仔飯加例湯就加$10, 單叫例湯就$15... 今日係西洋菜湯, 熱得燙嘴, 味道清甜滋潤, 湯渣欠奉...魚片頭湯米-- 平時食開魚片湯米就$35, 今日職員問我係咪要魚片頭, 我都無為意呢度有魚片頭, 就試下啦
梅菜肉餅蒸煲仔飯 $48 (+臘腸+$15)
梅菜肉餅蒸煲仔飯+臘腸
例湯+$10
西洋菜湯
魚片頭湯米
-- 平時食開魚片湯米就$35, 今日職員問我係咪要魚片頭, 我都無為意呢度有魚片頭, 就試下啦, 不過無問幾錢... 埋單計落點解好似都係$35?!! 魚片頭較魚片有咬口, 每一角都大大件的, 好似抵食過薄薄的魚片, 而且較魚片香口及有彈性... 我叫了走青, 但沒有走到, 其實無走青係香好多的, 因為有金蒜, 不過我係驚生蔥會有菌, 所以先可免則免...
魚片頭湯米
快快手食完, 又要繼續努力工作喇~~~
2014-01-06
$55 (Lunch)
Celebration
New Year's Eve
梅菜肉餅蒸煲仔飯+臘腸
2013-09-23 1116 views
朋友說要試試這裡,我便帶他來由於食過粥,覺得不算太正,所以我就食個蒸雞飯加個白焯腰潤估你唔到既情況下,蒸雞飯有出色既水準,雞肉勁嫩滑,生熟度是剛剛熟,帶甜味,比酒樓的更好食加上豉油和本身既油份撈個飯,美味腰潤就一般,唔夠鮮味,欠了內臟應有既味道,幸好帶爽脆口感豬潤覺得熟左一丁點下次來都要食蒸飯先得(LUNCH先有)
朋友說要試試這裡,我便帶他來

由於食過粥,覺得不算太正,所以我就食個蒸雞飯加個白焯腰潤

加上豉油和本身既油份撈個飯,美味

腰潤就一般,唔夠鮮味,欠了內臟應有既味道,幸好帶爽脆口感

豬潤覺得熟左一丁點

下次來都要食蒸飯先得(LUNCH先有)
2013-06-17
$80 (Lunch)
2013-06-29 931 views
還記得小時候在中環上班的時候, 已經很愛到上環的生記吃粥, 由那個時候已經很喜歡吃景叔的粥. 多年之後回港工作, 剛好景叔也在灣仔開設了李景粥品專家, 自然也會常常前來惠顧. 每當我覺得不舒適的時候, 前來吃碗粥, 也有動力繼續工作. 不過這也是好久以前的事了. 我不再在灣仔工作, 李景粥品專家亦結業了. 有時候, 真想時空永遠停留在那個年代, 那段美好的日子.在年前得知景叔再戰江湖, 在鰂魚涌的粥麵館再為大家提供他的招牌粥品, 那當然很想再會他一會, 不過一直未有機會過來這邊, 終於在是晚看演唱會前, 不想吃得太飽, 那就不如來再吃吃景叔的手勢吧. 粥麵館的環境是幾闊落的, 跟景叔之前的地方相比, 是令客人坐得更為舒適. 一場來到, 當然要來一碗鹹雞粥, 另外再加添一客文迪的心水選擇XO醬炒米粉吧.金牌鹹雞粥 $45: 6分, 好一陣子沒有吃過景叔的鹹雞粥, 是晚再吃, 感覺上是比之前失色了不少, 粥還是幾綿身的, 沒有師傅的痕跡. 但米香不算太突出, 而鹹雞的味道還算不俗, 只是肉質不夠嫩滑. 其實水準還是可以的, 但就好像還是在老舖的時候有更佳水準. 是廚具的問題嗎?XO醬炒米粉
金牌鹹雞粥
金牌鹹雞粥
XO醬炒米粉 $25: 6分, 至於XO醬炒米粉, 炒得不夠鑊氣, 米粉不太乾身, 還好加上了XO醬, 尚算是幾惹味的, 挽回點分數.
是晚吃到的粥是令人有點失望, 希望只是間中失了手吧. 價位方面, 這裡的粥不算便宜, 而其他麵食也偏貴. 這晚來到的時候人客實在不太多, 看來店子要站穩陣腳還需要加一把勁了.

$35 (Dinner)
2013-04-30 649 views
今日無客見,就6點就是但搵野食,忽然想起呢間野,次次呢個大廈D野食好早CLOSE,咁今次咁早仲唔試下成世人都未食過咸雞粥,就叫左個咸雞粥,食完D雞原來不是很咸,但又不滑,雞味都叫做可以既.個粥完全無比D咸味影響,我仲以為成碗野係咸野來,真係估佢唔到咁粥底都叫綿,呢個無可否認!下次都係試下第2款,聽說D粽幾好環境比一般粥店好,呢個我好OK,服務也不錯,看起來員工們好多野講好和氣,呢個幾有趣喔

成世人都未食過咸雞粥,就叫左個咸雞粥,

2012-11-20
2013-01-19 663 views
在12月中,媽咪已一早約定我12月23日 (星期日) 陪她走一趟殯儀館!原來是她的表哥去咗! 其實!之前媽咪想到老人院探他,無奈地無機會見他最後一面!只好去殯儀館瞻仰遺容! 由於,媽咪與這位跟婆婆同年的表舅父沒有聯絡,所以,我去到殯儀館才知,有那麼多表哥、表姐、表嫂,甚至表姨甥! 跟媽咪差不多年紀的表哥、表姐,則對我笑說,他們是我的「老表」! 他們的仔女細我 10 年 8 載,反而叫我表姨!因為,我們輩份大嘛!聽起來亦有點複雜! 當日,我跟媽咪打算食完東西,7:00 到鰂魚涌英皇道香港殯儀館!出發之前,她很醒目! 叫我上 Openrice 找找這裡附近有沒有什麼特色餐廳?例如:有沒有食一呎長的包呀?之類.....! 最終,我找到位於英皇道683 號嘉里中心1 樓的 <粥麵館>,她也喜歡食粥,正合她意!以簡約中式裝潢,相當雅緻!加上空間充足!讓食客可舒舒服服慢慢嘆粥!講真,當時 6:30 時間尚早!店員比食客還要多!只得我們兩母女!我們進食時,他們則集合一起談天!悶起上來也不怪他們!只怪他們傾得太嘈! 破壞了寧靜的環境!實在吵耳!桌上調味醬俱備。 看看餐牌,粥類 $35

原來是她的表哥去咗!

破壞了寧靜的環境!實在吵耳!

桌上調味醬俱備。

看看餐牌,粥類 $35 ~ $68,確實不平宜!
經她三挑四選後,還是選擇大窩粥!

金品大窩粥 $98 ( 2 人份量 )
此粥份量與配料都十足!
果然沒有欺客!加上大砂窩保溫一流!
深得媽咪歡喜!

煲得很綿!仍是熱騰騰!
配料包括:粟米、雜菌、鮮鯇魚腩、帶子、鯪魚球,認真豐富!

粟米增添一點色彩!新鮮冬菇富菌香!鮑魚菇片帶點煙韌!
新鮮鯇魚腩很滑溜鮮甜!
幾經辛苦才找到帶子
是一隻帶子切開兩片!還有,彈牙的鯪魚球
豉油皇炒腸粉 $20
以 $20 的份量總算夠!腸粉軟滑又香口!芽菜清爽!真好食!
這樣!我們便食得飽「粥」的一餐!

大家要好好珍惜家人呀!尤其是老人家!因為你們永遠不知道他們何時會突然離開大家!
2012-12-23
$60 (Dinner)
  • 金品大窩粥
2012-10-05 423 views
粥麵館除咗有粥麵食, 原來仲有飯食o架!!! 仲要係原煲蒸, 只限12:00-2:00PM供應!!!加10蚊嘅例湯, 冇味精, 飲得過~梅菜肉餅飯-讚讚讚!!! 成煲飯一滴油都冇, 粒粒飯都咁飽滿, 仲要完全唔黐底, 好勁呀!!! 梅菜好甜, 肉餅都好好味!!! 個豉油都好甜, 好味到我地一粒米都冇食剩~香菇滑雞飯--呢個就有少少油, 應該係源自D滑雞... 可能梅菜肉餅飯太正, 所以覺得呢個香菇滑雞飯冇咁有驚喜, 但係都係唔錯嘅選擇~咁有HEART嘅原煲蒸飯, 都只係45蚊一煲!!! 用料靚, 環境舒適, 服務週到, 係鰂魚涌區實屬難得!!!

加10蚊嘅例湯, 冇味精, 飲得過~

• 梅菜肉餅飯
2012-09-01 311 views
今日勁忙連食飯嘅時間都冇, 最後o黎呢度食咗個Late Lunch...睇一睇價錢牌, 都唔平...牛腩牛筋撈麵 -- 牛腩同牛筋都炆得好入味好淋, 而且份量十足... 南瓜肉碎粥 -- 等咗好耐好耐先有, 原來係生滾嘅!!! 碗粥份量十足, 肉碎一D都唔肉碎囉, 係切成立方體嘅豬(月展), 大約1cm x 1cm x 1cm, 南瓜都係咁上下大小, 粥底好綿, 成碗粥食得出好有Heart...迷你牛脷酥 -- 呢個就唔得啦, 又凍又硬又唔夠味...整體上價錢係高咗D, 但係物有所值, 店員又友善又快手, 環境舒適企理, 我會再幫襯!!!

睇一睇價錢牌, 都唔平...

迷你牛脷酥 -- 呢個就唔得啦, 又凍又硬又唔夠味...
$45 (Lunch)