2017-04-29
今次好特別老友生日佢話揾到間可以坐得舒舒服服 而食物新鮮兼高質素既火窩店 一齊嘆下傾下計添 因為我地兩個都係火窩控黎 最喜歡就係三五知己圍埋 最近大家各有各忙 所以只想跟她兩個撐枱腳密密傾 相約在九龍灣鐵路站轉乘Taxi去 其實告訴大家他們係有shuttle bus不過去到1900停的 留意啦 不過Taxi都唔跳錶的 到達目的地比它們大廈則邊既四面佛吸引 應該係新裝架 八左一陣就跟手入去 只需直上扶手電梯到達一樓 正是這間食店 門面光猛接待小姐已經即時打招呼安排入坐 但入到去竟然無乜人 心諗會唔會中伏架 但係朋友安排我就無特別懷疑 可能我地早呱 有位女服務員就比抵個pad我地 佢話睇下有乜野啱食 原來係電子menu不過係無得落Order的 過左一會兒她們就送上調味架除左基本調味外 佢地豪不吝嗇還用上等瑤柱XO醬添 因為見到條條瑤柱絲同虾米架 個人認為打邊爐湯底重要性僅次於食材 我地兩個就選擇鴛鴦鍋 一人揀一款 我驚太燥 所以一搬芫茜皮蛋清湯 另外一款就較濃味嘅沙爹湯底 一打開煲蓋 香氣撲鼻 芫茜香夾雜住沙爹味 好吸引 芫茜皮蛋還有馬蒂 好足料 沙爹亦唔會稀釋真係濃香跟手叫左手切牛 貴
過左一會兒她們就送上調味架
跟手叫左手切牛 貴花蚌 炸千層腐皮 塘生菜
諗住食住先唔夠再落單 但其實食落我地已經好飽同滿足 值得一讚她們既細心位 自動自覺會加湯 亦會幫你張湯嘅泡泡擗起 茶亦不停為我地添加
食物新鮮 服務細心 環境清優 價錢算中高 均價每人約 $430 但真係值得推介 2-4人最佳 唔會嘈有空間感
食飽後還有生果盤奉上 清清味蕾 西瓜超甜又夠凍
甜品都好吸引 傾左個幾鐘就叫左兩款嘆
滋潤既木瓜燉雪耳 同蕾沙湯丸一碟4粒 咬落去麻溶即刻流出 唔太甜芝麻味濃 面鋪滿綠豆粉