2016-03-05 503 views
小店地方小,主要4人桌,5-8人只要一張table 全high chair位⬇️鵝肝多士呢個超正!剛好半生熟super good👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,不像外面餐廳的過熟,個汁超正,包香而鬆趣😍😍😍😍😍 ⬇️玫瑰鮮奶Latte,有淡淡玫瑰香👍🏻正😍😍😍 ⬇️ 扇貝,size n 味ok正常😍😍⬇️炸物(小份)ok正常,但炸蝦很細,炸蠔也迷你,炸薯仔及紅薯大件,有BBQ及沙律醬點來食😍

⬇️玫瑰鮮奶Latte,有淡淡玫瑰香👍🏻正😍😍😍
⬇️ 扇貝,size n 味ok正常

😍😍

,有BBQ及沙律醬點來食😍
2016-03-05
$170 (Dinner)
  • 鵝肝多士
2016-03-05 373 views
我好少寫食評,除左有d懶之外,真係唔算太多餐廳令我有深刻印象,但今次呢間一定要推介下。今日同幾位朋友來到呢間餐廳食午餐,餐廳唔算好大,但俾人好舒服既感覺。通常晚餐菜式變化會大d,但估唔到呢度既午餐都好有驚喜。炸雞好嫰滑,個沙律醬好好味。紫薯餅/甜薯餅咖哩值得推介,薯餅外脆內軟。意粉醬汁好濃郁好夠,唔會好似有d餐意粉又乾,有汁都好似唔夾咁。另一推介係甜薯條,好特別,冇一般薯條咁油,甜甜地好好味。咖啡好睇又好飲。杯玫瑰鮮奶咖啡好香玫瑰味。試過出面好多玫瑰咖啡只落幾片花瓣就算。大廚推介左杯荔枝甜品(有少少酒,唔記得咩名),好清甜,岩晒唔好太甜既我。另外雪糕pizza都好味,不過呢個要同人share食至得,因為食完份午餐太飽了。價錢公道,食物份量又唔少,員工服務也很好,很有誠意及水準既餐廳。
另一推介係甜薯條,好特別,冇一般薯條咁油,甜甜地好好味。
2016-02-25 691 views
昨日經朋友介紹下,去了一家小小西餐廳,係當年紅極一時嘅加太賀隔離再隔離街,聽閒大廚係前灣仔會展旁酒店大廚,所以都有期望去試一試。當點了兩個簡單午餐,羊架及龍鯏飯,加上配菜及甜蕃薯,看落精緻,而且新鮮。我本人不怕生,所以羊架都叫半熟,味道不錯。魚配飯,不過可能掛住相機食先,飯凍左少少。咖啡及凍咖啡好精緻,唔捨得飲,不過飲晒,哈哈!整體來說,論區域,及地點,有此一家用心做食物飲品,實在不錯!加上泊車可以泊上近樂民村附近鏢位,十分方便,我諗沙中線開左,仲有多d野食整體味道: 羊架味香不濃,魚飯汁味適中,蕃薯夠甜好味,湯就淡了點。飲品夠特色!

西式fushion
2016-02-20
$80 (Lunch)
西式fushion
  • 咖啡
  • 羊架
今晚再次來到這小店。先嘆返杯Regular coffee. 店員姐姐還造了可愛的拉花🤗咖啡依然同上次一樣,香濃十足,好滿意😊再來一碟極上海膽流心蛋,賣相已經好吸引😍海膽好夠鮮味,配上燻蛋,味道好創新,值得一試😉然後到主菜BBQ Ribs😋肉質鮮嫩,燒烤味十足,有咬口,不會太淋。醬汁有點酸甜味,外層還有少許燒得脆脆的感覺🤗甜品時間~白蘭地布丁配荔枝雪糕😙必吃推介,滑滑布丁還有陣陣荔枝香味,有少許酒,不會太甜👍🏻👍🏻👍🏻第二次來,服務態度依然親切,食物仍然保持水準👏🏻👏🏻👏🏻
今晚再次來到這小店。

第二次來,服務態度依然親切,食物仍然保持水準👏🏻👏🏻👏🏻
2016-01-24
2015-12-06 661 views
今晚好友話帶我們來吃好野。。。。我們三人一來到門口,我覺得好靚,內部看到好有心思的地方。好舒適。好友之前早一日已定了二個特別菜色。白酒香草聖子皇。。。。有薄薄酒香,好鮮甜,好肥美,好有私房菜特色。我們全力推薦,記得要早一日定。咖啡豬手。。。。少少少咖啡香,皮軟滑,肉質好軟淋,好入味,好大隻。我們即埸點了其他特色食品。Rose 🌹 ice Latte....朋友話好香。我飲特飲也好正,他們話是日本清酒加檸檬汁。。。甜甜地。好飲。啤酒穌炸雞翅。。。外部香口好入味,內部肉質好,味淡些。芝士焗豪。。。芝士好香,豪味足。薄餅略細,味道ok。甜品南瓜焗布丁,好香,好味。我們已約定下次再試,期待。
今晚好友話帶我們來吃好野。。。。

好友之前早一日已定了二個特別菜色。

我們即埸點了其他特色食品。
啤酒穌炸雞翅。。。外部香口好入味,內部肉質好,味淡些。
芝士焗豪。。。芝士好香,豪味足。
薄餅略細,味道ok。
甜品南瓜焗布丁,好香,好味。

我們已約定下次再試,期待。
$300 (Dinner)
  • 白酒香草聖子皇。
今日一班朋友來到呢間西餐廳吃晚飯,環境舒服,感覺舒適。我們一行八人,點了以下食物:首先大家都叫咗杯Pussy Foot, 平時成日飲檸茶檸水,飲到悶曬,呢杯特飲絕對比到大家驚喜。1. 啤酒炸雞翼 - 必食推介,用炸生蠔的方式來炸雞翼,美味非常。2. 芝士焗蠔 - 蠔夠新鮮,鮮味十足。3. 咖啡燴豬手 - 口感一流,好夠入味,撈飯正4. 紅咖喱豬軟骨農夫包 - 咖喱味道剛剛好,香濃美味,再點埋農夫包簡直絕配。5. 森巴醬海鮮意粉 - 個人很喜歡這個森巴醬,十分惹味,帶少辣,下次來我要一個人吃一碟。6. 黑松露什菌忌廉意粉 - 好Rich嘅忌廉汁,仲落咗好多黑松露,正!7. 地中海海鮮薄餅 - 一囗咬落,啖啖都係海鮮,足料非常。今晚有朋友生日,老闆還為她製作拉花咖啡及生日蛋糕,很窩心,很細心。今餐真係大滿足,食物水準高,睇得出係好用心去做每一份菜式。老闆和店員服務專業,態度親切。期待下一次光臨,試試牛扒羊扒和其他美味菜式。誠意推介~~!!!!

今日一班朋友來到呢間西餐廳吃晚飯,
環境舒服,感覺舒適。

我們一行八人,點了以下食物:

2. 芝士焗蠔 - 蠔夠新鮮,鮮味十足。

3. 咖啡燴豬手 - 口感一流,好夠入味,撈飯正

期待下一次光臨,試試牛扒羊扒和其他美味菜式。

誠意推介~~!!!!
Celebration
Birthday
  • 咖啡燴豬手
  • 啤酒炸雞翼
  • 森巴醬海鮮意粉
2015-11-11 684 views
今天星期三突然想吃好些,所以点了羊架+魚扒。因怕太飽,冇選湯。点了沙律,先吃沙律清下胃口先。開頭本來怕羊太生,想熟但又怕太硬。所以諗住由大厨主理算。主菜來了。。。羊熟得來竟又易切又軟硬適中。表面吃得到陣陣香草。有味但不會太濃味太咸。紫薯蓉味道OK.幾特別。少量意粉分量略少。最驚喜是下面的小魚扒,本身肉質佳有味道加上羊滴下的汁令魚味道更佳。今天因不見舊咖啡師在店,所以只叫了冷奶茶。也算合格以上。
今天星期三突然想吃好些,所以点了羊架+魚扒。
因怕太飽,冇選湯。
点了沙律,先吃沙律清下胃口先。

開頭本來怕羊太生,想熟但又怕太硬。
所以諗住由大厨主理算。

主菜來了。。。
紫薯蓉味道OK.幾特別。
少量意粉分量略少。

今天因不見舊咖啡師在店,所以只叫了冷奶茶。也算合格以上。
2015-11-07 550 views
紅磡區橫街好多隱世美味小味。今次試到呢間,老闆話試業到依家開左兩個月。呢間小店開在一條僻靜小路,四周多數是舊式小店及車房,正正如此,這間簡潔裝修的餐廳就吸引到我。今次一來就試晚餐,等我簡潔comment下我嘅order先 :*芝士辣肉碎焗黑茄子 : 半隻茄子介花再舖左芝子及特製肉碎。味道好惹味,我好喜歡,略遜是特製肉碎比較油左啲。*古法羊架伴紫薯蓉 : 羊架大力推介,雖然我order七成但上碟時是九成,但羊架肉質仍然非常鬆軟,而且好有羊味。就算未有伴上那個特別調較的醬汁,羊架已經好美味,我相信羊是事前醃過。配菜除了有紫薯外,還有少量沙律菜和冷意粉,兩樣微酸的配菜中和了肉的飽膩感覺。*森巴醬海鮮意粉: 意粉質地沒大驚喜,反而個醬汁都是好惹味,令人好容易食晒成碟。味道有點似加左xo醬我香,入面加左洋蔥,所以好香好好味。*最後是老闆送的即製 南瓜布丁,熱辣辣好香,我特意放涼一點,令底部乾身一點才吃。甜度適中。是日我們自携左支酒,老闆好好,唔收我cockage。另外我見嗰度都有啲咖啡機,好咖啡的我,下次會去試下個brunch兼試飲咖啡。
Other Info. : 之前grand open時路過,試吃過佢地嘅咖啡豬手。肉質鬆軟。但因份量大而且要預訂,是日無得食 :-(
$150 (Dinner)
  • 羊架,豬手
2015-11-05 537 views
自從轉工要落街lunch後, 附近嘅餐廳都幾乎都試過曬~唯獨呢間但次次經過都爆滿~今日決心要同fd食呢間,所以特意提早落去攞位~價錢黎講都偏貴, 睇吓食物質素如何先~前菜可揀沙律or湯~沙律菜新鮮,醬汁份量剛好; 湯份量少但都ok,味道唔錯,好creamy~賣相不俗, 豚肉調味唔錯, 如果洋蔥生d會更好~豬扒都幾嫩滑, 好like佢d拌菜, 成個餐肉&蔬菜比例好均衡~健康又好味~溫泉蛋同飯攪拌之後更好味~環境簡潔明亮, 服務態度良好, 有笑容, 食物質素唔錯, 雖然價錢偏貴但可接受~
自從轉工要落街lunch後, 附近嘅餐廳都幾乎都試過曬~
價錢黎講都偏貴, 睇吓食物質素如何先~
餐湯&田園沙律
生薑燒豚肉飯配溫泉蛋
賣相不俗, 豚肉調味唔錯, 如果洋蔥生d會更好~
泰式酸辣汁烤豬扒飯
鐵板汁燒鮮雜菌牛肉飯配溫泉蛋
健康又好味~溫泉蛋同飯攪拌之後更好味~
餐茶
2015-11-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$59 (Lunch)
餐湯&田園沙律
2015-10-29 495 views
食午飯的時間想試試新嘢..在OPENRICE上發現此店.行到那裡已經有人等緊..裡面都好多人...看看餐牌都不便宜..心想那麼多人來食..就點一個飯.原來這裡可以用WHATAPP發送餐牌的..因為每星期都會轉餐.裝飯盒的不是膠袋..是一個可以循環再用的紙袋.服務員的招待好好...給我飯盒時仲叫我小心些..怕會弄傾斜食物..好貼心.回來一看飯盒..2邊都是餸菜,中間是沙律菜...份量剛好...咖啡有3/4滿,個湯1/2滿.食哂個餐會好滿足....之後都會再試其他的..謝謝此店的用心...現在知道點解會有那麼多人光顧了...
食午飯的時間想試試新嘢..在OPENRICE上發現此店.
行到那裡已經有人等緊..裡面都好多人...
看看餐牌都不便宜..心想那麼多人來食..就點一個飯.
裝飯盒的不是膠袋..是一個可以循環再用的紙袋.
咖啡有3/4滿,個湯1/2滿.

現在知道點解會有那麼多人光顧了...
餐湯及咖啡
Other Info. : 想光顧的可以先致電取當天的餐牌的.
2015-10-29
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2015-10-13 491 views
舊同事試過這裡。介紹這裡的炸雞伴冷意大利粉。所以我也來試。炸雞炸得香口得來又鬆軟,内裡的雞肉依然保持肉汁又滑。正!冷意粉伴上特制沙律醬好開胃又令炸雞冇甘熱氣。午餐重有湯和有機沙律二選一。最後伴上好靚的拉花咖啡,好滿足的午餐。值得一提是這裡無論大厨,咖啡師和侍應的禮貌和笑容真係好好。令客人食得開心。(有時咖啡師低音地說:攞野~好正~好攪笑~)
舊同事試過這裡。介紹這裡的炸雞伴冷意大利粉。所以我也來試。

炸雞炸得香口得來又鬆軟,内裡的雞肉依然保持肉汁又滑。正!
冷意粉伴上特制沙律醬好開胃又令炸雞冇甘熱氣。

午餐重有湯和有機沙律二選一。
最後伴上好靚的拉花咖啡,好滿足的午餐。

(有時咖啡師低音地說:攞野~
好正~好攪笑~)
不同拉花我最愛
不同拉花我最愛
  • 炸雞
2015-09-26 357 views
返工附近開了一間西餐小店,想試左好耐,但日日中午爆滿,今日星期六終於有機會一試。一入到餐廳,服務員態度很親切(其實之前試過想光顧,但沒有空位,我站在店外,即有服務員出來招呼我地,還介紹店內食品,最後由於不想等,所以沒光顧,但服務員的態度仍很好,叫我地下次早點或預約),我叫了一個午餐,價錢合理,包括有機蔬菜沙律、日式牛肉飯(還有有伴菜同溫泉蛋添)。最驚喜係果杯即磨咖啡,竟然有隻可愛小貓拉花,中午飯的餐飲,竟有咖啡店的水準,一讚。順便一提,桌上有一瓶自家製作的酸蘿蔔,隨便任吃,真的很好吃👍。工廠區內一間小店有此水準,值得一試。見到一班青年人用心經營,大家多多支持。如果有下午茶提供就更好😬
2015-09-26
2015-09-06 296 views
在工作的地方附近,新開了一間西餐小店,因為某種情意結和支持小店便光顧了2次。第一次是外帶“漢堡餐”,有沙律、薯條、一個外賣麵碗大小的漢堡和凍飲。唔……食材用料不差,蔬菜鮮甜,那塊漢堡肉手打實厚不散,醬味尤佳,令本來不太愛好吃漢堡的我,大有「吃過番尋味 」的意欲。今天剛剛光顧了第2次,吃了“日式薑汁豚肉”午餐。味道也很好,而且沒太甜到膩(有些日式餐廳做法太日式,太甜,吃不慣)只是湯用了酸奶和冷凍的‘溫泉蛋’有點吃不慣……整個午餐仍算不錯。因為仍在試業中,見到是青年人開業的,希望他們找到一群客路(我會是其中之一),支持他們做下去。ps:我是老人家不慣“手機食先”,不過賣相不俗,我會再光顧的(笑)