2022-06-26 282 views
和友人來試這間位於商場內的餐廳,以牛扒鐵板餐為主打。由於首次光顧,職員都樂意解答如何做出客人希望要的牛扒熟度。我比較喜歡肉眼扒,所以點了200g紐西蘭自然草飼肉眼牛扒+B套餐($163+$49)。龍蝦湯的分量很細,幾啖就飲完。友人則叫了200g紐西蘭草飼西冷牛扒+A套餐($98+$39)。由於友人喜歡較熟的牛扒,職員馬上換了較厚的鐵板,但因此卻又overcooked,始終靠客人自己決定,還是比較難掌握熟度。我之後再加$39,要了一份鵝肝,放在熱石上枱,不但保持熱度,而且真的很美味!唯一美中不足是沒有芥末醬,始終牛扒配芥末醬才是最好的。

紐西蘭草飼西冷牛扒

鵝肝

唯一美中不足是沒有芥末醬,始終牛扒配芥末醬才是最好的。
2022-06-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
紐西蘭草飼西冷牛扒
鵝肝
2022-06-25 124 views
平日的下午茶: ~煙三文魚明太子焗薯 🥔(Baked Potato with Smoked Salmon, Cheese and Cod’s Roe Sauce) ~Tiramisu 格格多士伴雪糕 🍨(Tiramisu Diced Toast with Ice-cream) 我驟眼看 menu 圖片以為是焗薯蓉,端上來才知是焗薯仔粒😜 都很大粒的,不過不是焗到很軟身,煙三文魚和明太子芝士汁都不錯,吃完頗飽,而Tiramisu 格格多士都算是有 Tiramisu 味,但不夠突出,給忌廉和雪糕甜味蓋過了,個人覺得很甜,反而被那個牙籤筒吸引了視線,是一隻小雞很可愛呢🐥🍹
平日的下午茶:

~煙三文魚明太子焗薯 🥔

~Tiramisu 格格多士伴雪糕 🍨

Tea
返工都好忙,冇乜機會食到海鮮同生果,自己一個求求期期就算,今日咁岩問開朋友去康怡廣場嗰邊交收,交收完就去咗AEON行吓🙊 喺下面就聞到鋸扒嘅味道,就專登循住香味上咗去3樓今日悶悶地一於獎勵吓自己,幾特別嘅係我見到佢會用生果配搭扒餐🤓又幾得意喎我就試吓食蟹加菠蘿配搭嘅扒餐,除咗啲蟹膏好多好正之外,鐵板製作嘅菠蘿特別鮮甜😋好耐冇食過蟹啦😮‍💨平時咁忙咁攰當然都想會有人服侍下啦,一入門口首先有店員問我堂食定外賣,可能因為我比較夜先收工🫥但係店員見到我咁攰都唔敢怠慢即刻安排入座,坐低就隨即俾Menu我,我好快就揀咗蟹配菠蘿鐵板餐,嘢飲我就冇叫啦,最主要係我飲水就夠,keep fit😜座位大概坐左六成人,店員都會同客人傾吓計,知道大家工作辛苦都會問候下,唔錯喇~到我埋單店長友善咁同我講下次見,其實好多餐廳都少咗呢一種禮貌,但係呢一間餐廳起碼比到我賓至如歸嘅感覺😬下次一定會再幫襯㗎~

菠蘿蟹鐵板
2022-06-01
菠蘿蟹鐵板
2022-06-03 138 views
近排約朋友行開康怡廣場嗰邊,主要因為禁堂食以來都冇見好耐🥲而我哋都會專登入AEON行吓,特別係3樓,睇我頭像就知我係幪面超人嘅忠實擁躉😆😆 3樓就係玩具部,每次上去都聞到陣陣嘅鐵板餐味🙈呢間坐落喺康怡角落嘅鐵板餐廳🥩係以平民價錢🔣享受到特色嘅鐵板,除咗種類多,更加係有好多個國家地區嘅牛扒海鮮,絕對係一嚐再嚐嘅特色之選🌟點解咁講?最後會評價返俾大家😬最特別嘅係竟然鐵板餐廳會有Cafe嘅嘢食😳我同朋友叫左一個薄pizza🍕一個當然係叫牛扒餐啦,我仲特別叫咗個花茶,朋友食牛扒餐所以話叫返個韓國罐裝雪梨汁飲,下下火🤣裝修黎講坐落喺少少角落佢都算多座位,但係勝在坐得舒服,門口仲有甜品櫃餐廳員工的確係好忙但係都盡量滿足客人,點解?1. 喺門口嘅時候,已經有個着恤衫嘅店長出嚟歡迎我哋,雖然都等左陣位,要拎飛,但知道限聚令嘅影響,循例都問吓我哋幾多位或者叫外賣,慶幸我哋都打晒針😗2. 入座之後,喺正我後面枱位置有一家人,一位小朋友、爸爸同媽媽,特別要讚嘅地方係佢哋會用心問客人需要,更重要係佢哋同唔同客人嘅互動,和藹可親同小朋友傾偈🥰嗰家人我都見到係特別滿足3. 我同朋友坐低冇耐睇左陣餐牌,就有店員知道

餐廳員工的確係好忙但係都盡量滿足客人,點解?

3. 我同朋友坐低冇耐睇左陣餐牌,就有店員知道我哋想落單,更加有特別同我哋講因為客人比較多等候時間有機會比較長,絕對係喺客人嘅角度出發😉

4. 用餐過後,店長黎到見我食咁少,都會詢問下會唔會再叫啲甜品?我老實回答因為我要keep fit唔使住啦~🤣下次先

5. 到我哋埋單之後,走嗰陣店長剛好喺門口講歡迎下次光臨,聽日見啦🤣🤣老實講我唔係住附近,但係朋友係,所以我同佢講下次經開呢頭一定再嚟😙

一間家庭友善、對客人好似對朋友咁嘅平民鐵板餐廳,試問仲可以喺邊度搵到?🥰
2022-06-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-06-02 130 views
同一家人行過見到有二人麵包蟹餐就決定食依間牛扒專門店份量超級🦀有牛柳,有豬肩,一隻麵包蟹勁滿足😋😋😋家姐叫了一份美國肉眼成數剛剛好👍肉味質素都好高👍服務都好細心見到我地有小朋友主動問要唔要BB高櫈仲有BB用具👍
同一家人行過見到有二人麵包蟹餐就決定食依間牛扒專門店

2022-06-02 87 views
一家五口今日去康怡行開街,咁啱感謝日。太耐冇去shopping行到攰。上到3樓。聞到好香嘅牛扒味道。見到唔係好多人排隊睇完餐牌就索性試下。個餐牌已經好色彩繽紛。等咗唔夠10分鐘已經有位。入到去見到個個都食鐵板好香好吸引。我哋一家人乜都試啲叫咗個牛肩胛,白豚肉片🐷由店員推介M7 和牛。🥩及兒童餐,加$39 或$49有套餐任選三款我自由配搭。好特別嘅係牛扒成數由自己控制。出到嚟係三至四成。M7同牛肩胛都好Juice。咁嘅價錢食到咁嘅牛扒不算太貴,兒童餐上枱嘅事時候我嘅小朋友好開心😃。啲薯條熱辣辣,仲要有玩具送我個小朋友食得好開心。加$28仲有個咖啡蛋糕, 蛋糕不太甜咖啡味很香🍰🍰🍰整體食物都有8分服務亦都很好,員工都教我哋點樣切個牛扒仲叫我哋小心啲鐵板好熱。要小心小朋友。初初我哋唔識切。仲幫我哋切埋。第二塊我哋已經掌握到。好味道😋😋😋個個員工都有禮貌。好勤力。但係唯一美中不足,冷氣不夠值得推介嘅一間餐廳👍
一家五口今日去康怡行開街,咁啱感謝日。
太耐冇去shopping行到攰。上到3樓。
好特別嘅係牛扒成數由自己
蛋糕不太甜咖啡味很香🍰🍰🍰
整體食物都有8分
服務亦都很好,員工都教我哋點樣切個牛扒
仲叫我哋小心啲鐵板好熱。要小心小朋友。
初初我哋唔識切。仲幫我哋切埋。
第二塊我哋已經掌握到。好味道😋😋😋
個個員工都有禮貌。好勤力。
但係唯一美中不足,冷氣不夠
值得推介嘅一間餐廳👍
細牛肩扒
兒童餐
咖啡蛋糕
2022-05-29 517 views
📍Cow Bean #CowBean #MFJ太古 #MFJ日本菜 #MFJ西餐人均消費: HKD177如果你有去開太古吉之島(Aeon),去到3樓你一定聞到 @juststeak_cowbeanhk 好濃烈嘅扒香!今日終於可以領教一下!餐牌選擇都算多,價錢中等!但我的確食得唔開心,最後先講!🤷🏻‍♀️🆗紐西蘭自然草飼肉眼牛扒🥩$163+$39牛扒有$1XX-$3XX不等,始終第一次,所以平平哋叫個紐新蘭草飼肉眼! 坦白講,除咗汁嘅香味,個牛係冇乜味(連幾成熟都冇問我)而且比較「鞋」同韌,只能說下面啲粟米好好味!另外加咗$39要套餐,可以揀小食/湯/飲品共3款!炸南瓜片變咗南瓜條,凍嘅!溫泉蛋都OK!$200左右又唔係好貴,但唔係好食👎🏻富士山咖喱牛肉溫泉蛋定食🍛$158大佬!見到真係好唔開胃!好似打完風咁! 佢話個咖哩係日本愛知縣直送燉煮牛肉咖哩汁,但其實真係好普通!牛肉係肥牛,完全冇味!定食跟麵豉湯,沙律菜,日本醃蘿蔔同日式胡麻蕃茄!其他都算,個麵豉湯真係水咁,即食湯包都好味過佢!蕃茄一開16 ,勁!🆗豚軟骨豚骨湯拉麵🍜$112拉麵叫正常,份量都可以,湯有少少咸但可以接受!豬軟骨夠

📍Cow Bean #CowBean

炸南瓜片

👎🏻富士山咖喱牛肉溫泉蛋定食🍛$158
富士山咖喱牛肉溫泉蛋定食

沙律

麵豉湯,沙律菜,日本醃蘿蔔同
麵豉湯

🆗豚軟骨豚骨湯拉麵🍜$112
拉麵叫正常,份量都可以,湯有少少咸但可以接受!豬軟骨夠淋,但唔係太有味!不過食到尾就有啲渴!
豚軟骨豚骨湯拉麵

🆗凍朱古力🥛$28
凍朱古力

佢嘅香味同佢嘅質素真係成反比😂
佢嘅餐牌其實好難明,同一個扒,一個平嘅價錢,一個貴嘅價錢,但係貴嘅價錢先係單點!而平嘅價錢,加兩個唔同嘅價錢會有唔同嘅組!媽呀!睇到我好亂啊!🙈🙈🙈

最令我無奈係服務態度:
1. 係門口等位,等咗陣有人問我拎咗飛未,我話未,點知佢走返入去😑
2. 埋到位冇人理你,要開口先俾餐牌,啲人見到你會拎埋一邊扮睇唔到😵‍💫
3. 啲人講嘢好冇禮貌,啲態度好似阻住佢收工咁(當時未到9點)由入去到埋單離開,都冇人講過一句多謝晒😅
4. 一路食就聽到啲員工講晒粗口講同事壞話,個場仲要勁多小朋友
5. 食都未食完就係咁收野,仲要收埋壺水

價錢真心唔係貴,但野又唔係特別好食,而且完全冇服務,冇下次!❌❌❌

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #westernfood #westerncuisine #steak #相機食先 #美食推介 #日本菜 #西餐
2022-05-17
$177 (Dinner)
2022-04-28 308 views
今日一個人悶悶地去太古Aeon行商場,上到三樓有一間餐廳Cow Bean ,可能過左lunch time 見冇乜人就入左去睇下有咩食~店員介紹我食美國西冷扒,橫掂我都no idea 就照去🤣係遠處已經聞到香味~送到枱面店員教我如何DIY 煮熟牛扒,又有得玩😂原來牛扒三至四成上鐵板,之後我就要將塊牛扒反轉再反轉到我心目中既熟度就落燒汁,咋!!!D汁走圍飛😏唔怕,店員提供了一次性圍裙👍🏻玩完梗係食扒啦,牛朳份量夠大,肉質可以啦~ Juicey 既,重要係唔貴!一定有下一次
美國西冷牛扒
2022-04-28
$190 (Lunch)
美國西冷牛扒
前排同媽媽去Aeon行街, 攞住一袋袋嘅戰利品, 於是就近去咗附近嘅Just Steak食鐵板Just Steak午市套餐嘅選擇都幾多, 但係既然黎到就想食好啲<澳洲M7和牛>我哋嗌左一份300g嘅澳洲M7和牛鐵板餐, 和牛煎得超香, 咬落油脂噴出黎, 但又未至於太油膩牛扒下面仲擺放左甜甜嘅洋蔥同粟米粒, 咁樣就唔使驚鐵板太熱牛扒會過熟啦醬汁方面, 我哋揀咗黑椒汁, 日式嘅黑椒汁同港式嘅好唔同, 香但唔辣, 唔會喧賓奪主<南瓜天婦羅>其中一種配菜揀咗南瓜天婦羅天婦羅炸得好香口, 上面加咗蛋黃醬, 果然越邪惡嘅嘢食越好食<龍蝦湯>另一份配菜就揀咗龍蝦湯, 味道又鮮又濃, 可惜味道偏鹹<凍焦糖朱古力雪糕特飲>嘢飲方面本身有得跟咖啡, 但係大食妹想試吓佢嘅特飲, 於是升級嗌左凍焦糖朱古力雪糕特飲估唔到係唯一嘅敗筆, 飲落有一股平價朱古力嘅味道, 朱古力還朱古力, 沙冰還沙冰, 一啲都唔夾
<澳洲M7和牛>
<南瓜天婦羅>
其中一種配菜揀咗南瓜天婦羅
<龍蝦湯>
另一份配菜就揀咗龍蝦湯, 味道又鮮又濃, 可惜味道偏鹹
<凍焦糖朱古力雪糕特飲>
2022-03-18 321 views
叫咗個牛扒做今晚晚餐,係佢地推介。。。問我幾多成熟,我要7成,出到黎,返到屋企切開,先發覺生到咁。。。最終放棄咗塊扒,只係食白飯撈汁😭呢個係咪3成都冇?就算好似我呢啲入廚經驗唔多,我煮嘅話都唔會接受倒自己質素係咁,完全不可接受,第一次幫襯,亦都肯定係唯一一次😡
TakeAway
🔻簡單而隆重的晚餐❤️1️⃣GRASS-FED NATURAL RIB EYE STEAK 紐西蘭自然草飼肉眼牛扒200G 💲118🌟 另配COMBO A (薯條、湯、飲品)+ 💲39推薦指數:★★★☆☆餐湯係蕃茄湯,唔會太酸,味道可以😊👍🏻薯條夠脆夠熱,而且份量好多🥰 岩晒薯條腔!牛扒叫左medium,醬汁可以按個人喜好自己落,不過食到一半感覺太生了,感覺是RARE,店員好細心咁察覺到,即時主動問我地需唔需要提供「鐵板」加熱,「鐵板」嚟到 仲主動幫我地加熱埋👍🏻服務態度真係好好❗️值得一讚💕👍🏻👍🏻👍🏻2️⃣PREMIUM ANGUS BEEF SIRLOIN 特級安格斯西冷牛扒 300G💲169🌟 另配COMBO A (意粉、日式醬油溫泉蛋、野菜沙律)+ 💲39推薦指數:★★★★☆前菜既日式醬油溫泉蛋有驚喜🌟🌟🌟食完流心蛋既醬汁撈意粉🍝簡直係完美嘅配搭😍 味道係Perfect match🤩好似食緊日本冷麵咁😋ANGUS上枱大大塊,淨係賣相已經夠晒吸晴🤩肉質幼嫩,以呢個價錢來講真係好抵食,可以encore👍🏻評價:8/10
🔻
簡單而隆重的晚餐❤️

推薦指數:★★★☆☆

餐湯係蕃茄湯,唔會太酸,味道可以😊👍🏻
薯條夠脆夠熱,而且份量好多🥰 岩晒薯條腔!

推薦指數:★★★★☆

評價:8/10
2021-11-08
2021-10-11 596 views
今天帶著小朋友幫襯「康怡店」,等咗一陣先有人得閒過嚟落單,好快食物就送上,個女侍應第一次過嚟想收嘢時問有冇咩可以幫我哋收,當時大人小朋友都未食晒,我話冇啊!小朋友食得比較慢,第二次過嚟收大人餐盤時,好似專登撞到我,我嘩咗一聲,女侍應冇反應,佢繼續收嘢嘅時候我就同佢講你撞到我喎,佢先至講唔好意思。埋單時男經理帶好有禮貌語氣咁講啲無謂嘢,之後話你哋早嚟有位入,你哋睇吓而家好多人喺出面等,下次再嚟探我哋喇!擺明串我哋,睇返張單入單時間係17:41,埋單時間係18:32,都唔算食咗好耐霸主張枱啫!趕客!以後唔會再幫襯!啲嘢食算好味但食完好口渴,應該係好重味精。
2021-10-10
Dinner
🥩紐西蘭西冷牛排套餐 - 200g ($137)🥩🚶🏻呢間每次經過都好多人排隊, 今次6點前到就唔使等位啦. 🏷呢個餐加錢($39)配左意粉, 溫泉蛋同飲品, 🍟本身想要薯條, 但侍應話今晚唔夠貨, 唯有要意粉啦. 🐄牛排唔使簡熟度, 因為全部上檯都一樣, 大約3成熟, 跟住比你響鐵板煎到啱心水既程度. 🍳個排都夠厚肉同幾淋身, 配埋個蒜蓉汁食唔錯. 📇另外, 佢有張服務承諾卡, 話如果塊鐵板唔夠熱或者牛排太多筋腱, 都可以叫佢地換🗣🎣半條鐵板鰻魚飯套餐 ($167)🎣🤑呢個餐加錢($49)配左沙律, 泡菜同飲品. 雖然係叫半條, 🍚但出到黎都幾有份量, 仲長過個鐵板盤, 😬鰻魚燒得幾惹味又唔腥, 個炒飯底都香口既👏😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 6/10 ——————————————————————————————🥩New Zealand Beef Sirloin Set - 200g ($137)🥩🚶🏻‍♀️There are long queue every time we passed by, so we go in before 6pm this time
🥩紐西蘭西冷牛排套餐 - 200g ($137)🥩
🎣半條鐵板鰻魚飯套餐 ($167)🎣

🚶🏻‍♀️There are long queue every time we passed by, so we go in before 6pm this time to avoid a queue. 🏷I have add ($39) for the set to have spaghetti, soft boiled egg and Korean Pear Juice. 🍟The waitress tell me there is not enough french fries for tonight, so I go for spaghetti. 🐄You dont have to choose the level of rawness as they serve rare steak for all the customers. 🍳When the plate arrives, you could cook your steak according to your taste. My steak is thick, tender and juicy, and it goes well with the garlic sauce I have chosen. 📇Besides, they have a service commitment card stating that if the sizzling plate is not hot enough or if there are too many tendons in the steak, they could change it for you🗣

🎣Half Eel with Rice serve on Sizzling Plate ($167)🎣
🤑We have added ($49) for the set to have Smoked Salmon Salad, Kimchi and Honey Pomelo Juice. 🍚Though we order half eel, the portion is quite big and its even longer than the sizzling plate. 😬The eel is nicely grilled and there is no unpleasant smell of fish. The fried rice underneath is acceptable as well👏

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 6/10
2021-08-02 684 views
星期三又到Aeon減價日放工去完太古Aeon入貨之後就坐低食埋晚飯先返屋企去左三樓Cow Bean比個龍蝦餐吸引左深海龍蝦牛扒三重奏套餐 ($462)呢個二人餐包括餐湯或沙律、燒原隻深海龍蝦 (約400g)、燒紐西蘭牛柳 (200g)、燒西班牙頂級豬肩扒 (200g)醬汁方面可以揀黑椒汁、蒜蓉汁同燒汁是日餐湯係南瓜忌廉湯好香南瓜味又唔會太稀配埋個芝麻餐包可以點湯食主菜上碟個陣會係一盤過放哂龍蝦、牛柳同豬肩扒龍蝦煮得剛剛好肉質好彈牙牛柳同豬肩扒我覺得豬肩扒會好食D薯條即叫即炸幾好食
星期三又到Aeon減價日
放工去完太古Aeon入貨之後就坐低食埋晚飯先返屋企
去左三樓Cow Bean比個龍蝦餐吸引左

深海龍蝦牛扒三重奏套餐 ($462)
醬汁方面可以揀黑椒汁、蒜蓉汁同燒汁

是日餐湯係南瓜忌廉湯
好香南瓜味又唔會太稀
配埋個芝麻餐包可以點湯食

主菜上碟個陣會係一盤過放哂龍蝦、牛柳同豬肩扒
龍蝦煮得剛剛好
肉質好彈牙
牛柳同豬肩扒我覺得豬肩扒會好食D
薯條即叫即炸幾好食
2021-07-12 650 views
諗住去康怡睇戲,順便食埋晚飯先,上openrice搵吓食咩好,因為一般都唔會嚟呢頭,嚟到睇餐牌都覺得有好多款式,不過我最終都係食鐵板牛扒。員工細心講解,可能時間尚早,上菜都好快,菜式賣相ok,味道ok,叫做有驚喜,配埋套餐人均都係二百幾,抵食過花X餐廳!後尾見到隔離枱食果個二人餐原來仲抵食,可以留返下次嚟試試
穀飼西冷
穀飼肉眼
2021-07-12
$250 (Dinner)
穀飼西冷
穀飼肉眼