2023-04-07
尋尋覓覓,呢排減肥想搵啲食完冇太大罪惡感既野醫肚~就唸起海鮮!滿滿既蛋白質健康又美味!搵到呢叫蟹仙既海鮮蒸碢/粥底火鍋既餐廳有連鎖,二話不說入咗去啦~我哋揀咗個尊貴海鮮套餐~職員將啲碗筷用蒸氣消毒好,熱辣辣分俾我哋,疫情之下呢樣真係值得俾個讚👍🏻上菜速度認真快,每樣海鮮都基本上由職員幫手蒸 以便控制要蒸既時間,呢樣野真係令我只識食既人省略左好多不必要嘅疑惑———每次都唔清楚啲食物應該煮幾耐😂 海鮮當中,最令我印象深刻嘅真係非膏仔蟹、龍蝦同馬刀貝莫屬!膏仔蟹真係認真多膏!啖啖肉,而且肉質鮮甜,真係想encore多幾隻! 龍蝦蒸好比上枱時更有驚喜!啖啖肉就唔使講,蒸到剛剛好既龍蝦令龍蝦獨有彈牙嘅肉質更加突出,將佢最原始嘅味道同營養完全保留住!滿口都感受到新鮮既氣味,好鍾意! 鍾意食海鮮既朋友一定唔會唔識馬刀貝!呢隻比較鹹味,口感新鮮!但奈何鍾意識馬刀貝既我,完全處於忘我狀態,忘記咗相機食先🙈😂整體黎講,呢度啲海鮮真係新鮮,基本上每樣海產都唔使點調味/醬油已經好夠味👍🏻個人建議可skip餐廳俾大家自助調既調味醬油呢個步驟~享受返每種海產既獨有鮮味就已經好滿足🥰 最後,我哋都冇

最後,我哋都冇浪費到啲海鮮漏出既海鮮汁~加埋個粥黎食!個粥仲可以選擇加唔加菜脯同蔥~鮮得黎又惹味🥰