Restaurant: Crab Fairy
Info:

小編超級鍾意食唔同種類嘅海鮮 🦞之前都試過唔同嘅蒸氣火鍋同埋邊爐😼今次我哋又去咗試新嘢啦!呢間舖頭嘅賣點就係,會有好多好罕有嘅海鮮🤩出邊唔係咁容易食到㗎🤫而我哋今次叫嘅就係尊貴海鮮套餐$449就可以試晒咁多種海鮮😆🫶🏻🧊日本野生大赤蝦🦐赤蝦嘅size大大隻😍就咁蒸可以食到佢嘅原汁原味,肉質鮮甜爽口😚唔會食到啲雪味,蝦頭仲要有少少膏添,味道一流👍🏻🧊台灣九孔鮑魚鮑魚原隻蒸熟,海水味充足🌊肉質夠晒彈牙,唔需要加任何調味料都已經好好味😋仲洗得好乾淨!🫶🏻🧊大西洋野生青口平時食青口,味道都唔算太濃郁,但呢一個真係有驚喜🥳咬落肉質都幾嫩,鮮甜味喺口入邊爆發,而且size仲要勁大隻🤩🧊黃金翡翠螺肉質煙煙韌韌🐚螺味十足🥰 鮮甜味鎖緊晒喺肉入面🧊扇貝雖然蒸完會縮水,但肉質啱啱好唔會韌,食到海水嘅鮮甜味😚🧊太平洋饅頭蟹入面充滿左濃郁蟹膏✨肉質一絲絲,海水味🌊同蟹嘅鮮甜喺口入面釋出💦最簡單嘅烹調先食到佢原有嘅味道😚呢種海鮮仲比較稀有㗎🫶🏻🧊青蟹蟹膏都一樣好多🤩肉質細嫩保留左蟹肉嘅水份💦蟹味都比較濃郁,膏嘅味道比較香✨兩款都有唔同嘅感覺😋🧊野生琵琶龍蝦平時都比較少見琵琶龍蝦🦞今次好好試到個頭有少少膏✨肉質爽

🧊日本野生大赤蝦🦐

🧊台灣九孔鮑魚

🧊大西洋野生青口

🧊黃金翡翠螺
肉質煙煙韌韌🐚螺味十足🥰 鮮甜味鎖緊晒喺肉入面

🧊扇貝
雖然蒸完會縮水,但肉質啱啱好唔會韌,食到海水嘅鮮甜味😚

🧊太平洋饅頭蟹

🧊青蟹

🧊野生琵琶龍蝦
平時都比較少見琵琶龍蝦🦞今次好好試到個頭有少少膏✨肉質爽口鮮甜,味道唔錯👍🏻

🧊韓國釜山珍珠蠔
平時都比較少食熟嘅蠔,今次一試發覺呢個方法整嘅蠔味道都正🥳肉質啱啱好唔會太熟,蠔味濃郁,會想繼續食😆

🧊有機蔬菜籃
生菜煮得啱啱好🥬顏色鮮綠又夠脆,粟米保留左原有嘅鮮甜味🌽食完咁多重味嘅海鮮,再食蔬菜配搭,感覺一流🌈

呢度嘅店員服務態度超級好🤩勁nice ! 仲有最值得讚嘅就係,喺食嘢之前店員會幫我哋將所有餐具放落個蒸鍋到蒸2分鐘消毒先!🥰確保我哋用嘅餐具一定係乾淨嘅🫶🏻

人均消費💵: $450-500
性格比: 8.5/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:8.5/10
同事知我很愛吃海鮮,就推介我去了蟹仙試試。這個$449套餐非常適合我們🥳有九款時令海鮮,還有有機蔬菜盤和粥底。.用餐前店員替我們用高溫清潔餐具,令食客吃得安心呢~店員非常細心,替食客將每款海鮮放入蒸盤,也時刻留意蒸煮狀況,每款海鮮都有不同的蒸煮時間,時間一到店員亦會幫忙把海鮮夾到客人的碟中,所以食客們可以安心地品嚐到海鮮最佳的熟度。.🌟野生膏仔蟹膏仔蟹澎湃爆膏,蟹膏又滑又甘甜。蟹肉肉身紥實,啖啖肉,鮮味十足。🌟太平洋饅頭蟹比較罕有,四五月才當造,雖然蟹肉比膏仔蟹少,但蟹味也很濃郁!值得一試。🌟台灣九孔鮑魚非常彈牙,肉質厚實,口感不韌,鮑魚也洗得非常乾淨呢!🌟日本大元貝、紐西蘭刀貝蚌洗得乾淨,肉質好鮮甜,加上鹹鮮海水味,個人認為不用點醬油也很夠味。🌟大西洋活青口含有豐富omega 3的青口,多水份,海水味濃,鮮甜飽滿,肉質嫩滑,平時其他餐廳的急凍青口真的沒法比!🌟韓國斧山珍珠蠔口感幾Creamy!蒸完還有好大隻沒有縮水,~仲有淡淡海水味。🌟龍蝦啖啖肉的龍蝦真係好大隻,膏黃都又夠甘香,口感彈牙又結實!🌟日本野生大赤蝦店員說是新鮮刺身級別的赤蝦,頭部的膏非常滿溢,味道鮮美,肉質厚身大隻。.食
同事知我很愛吃海鮮,就推介我去了蟹仙試試。
這個$449套餐非常適合我們🥳
有九款時令海鮮,還有有機蔬菜盤和粥底。
用餐前店員替我們用高溫清潔餐具,令食客吃得安心呢~

🌟野生膏仔蟹
膏仔蟹澎湃爆膏,蟹膏又滑又甘甜。
蟹肉肉身紥實,啖啖肉,鮮味十足。🌟太平洋饅頭蟹

🌟台灣九孔鮑魚
非常彈牙,肉質厚實,口感不韌,鮑魚也洗得非常乾淨呢!

🌟日本大元貝、紐西蘭刀貝蚌

🌟大西洋活青口

🌟韓國斧山珍珠蠔

🌟龍蝦
啖啖肉的龍蝦真係好大隻,膏黃都又夠甘香,口感彈牙又結實!

🌟日本野生大赤蝦
店員說是新鮮刺身級別的赤蝦,
頭部的膏非常滿溢,味道鮮美,肉質厚身大隻。

食完海鮮後,店員便會幫你蒸煮有機蔬菜盤,蔬菜好新鮮,營養值滿滿,基本上也沒有點醬吃,非常清甜。
另外仲有集合了不同海鮮精華的海鮮粥底!
用石鍋來煮,完全不會痴底。
粥煲得很濃味,加入了葱花和菜甫調味,吃完一碗接一碗。
最surprise 的是,還有送椰汁燕窩作為飯後甜品,非常養生,真是沉浸式海鮮盛宴。

這餐廳海鮮價錢真是CP值高,每道海鮮都令人回味,非常新鮮,一定會再來的😋
  • 台灣九孔鮑魚
  • 粥底
蟹仙海鮮蒸碢大公館 |銅鑼灣今日來到蟹仙,朋友推薦,叫了尊貴海鮮套餐🦐🦞🦀🦪呢到所有海鮮都好新鮮,有些更係當造季節,琵琶龍蝦同饅頭蟹更加係未聽過,好特別!生蠔新鮮,有海水味🦪鮑魚 好大隻 啖啖咬口🤤赤蝦 多膏 蝦肉都爽口🦐加拿大翡翠螺 好多肉好爽口好鮮甜青口同刀貝 不用調味料琵琶龍蝦🦞細細隻,好鮮甜龍蝦味🤤饅頭蟹好精緻,肉不多但好鮮甜奄仔蟹‼️值得一讚,好多蟹膏😍蟹肉都好多,超好食🫶🏻娃娃菜,生菜,粟米蒸菜都係第一次食,原來會更甜食海鮮當然要配生啤🍺👍🏻店員同我地請用現金或者轉數快可送甜品椰汁雪燕👍🏻🫶🏻最後仲有精華海鮮粥🤤十分滿足🥰銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓
蟹仙海鮮蒸碢大公館 |銅鑼灣

生蠔新鮮,有海水味🦪
鮑魚 好大隻 啖啖咬口🤤
赤蝦 多膏 蝦肉都爽口🦐
加拿大翡翠螺 好多肉好爽口好鮮甜
青口同刀貝 不用調味料

琵琶龍蝦🦞細細隻,好鮮甜龍蝦味🤤
饅頭蟹好精緻,肉不多但好鮮甜
奄仔蟹‼️值得一讚,好多蟹膏😍蟹肉都好多,超好食🫶🏻

娃娃菜,生菜,粟米
蒸菜都係第一次食,原來會更甜

食海鮮當然要配生啤🍺👍🏻

店員同我地請用現金或者轉數快可送甜品
椰汁雪燕👍🏻🫶🏻

最後仲有精華海鮮粥🤤十分滿足🥰

銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓
2023-04-24 18 views
適逢朋友生日,我和朋友也是海鮮控,於是就選了這間bookmark已久的蟹仙慶生!我侢挑選了$449套餐🥳這間餐廳的海鮮每日都新鮮到港,有九款時令海鮮加有機蔬菜盤,CP值高!店員很細心地提我們蒸煮海鮮,吃貨們不用擔心因為不懂控制時間而令到海鮮過生或過熟!-✔️野生膏仔蟹膏仔蟹澎湃爆膏,蟹膏又滑又甘甜。蟹肉肉身紥實,啖啖肉,鮮味十足。✔️太平洋饅頭蟹比較罕有,四五月才當造,雖然蟹肉比膏仔蟹少,但蟹味也很濃郁!值得一試。✔️龍蝦是母的龍蝦,應該是我吃過那麼多龍蝦以來,膏味最濃郁的龍蝦。肉質厚實,口感爽口彈牙!✔️台灣九孔鮑魚彈牙又鮮美,完全不韌,鮑魚洗得很乾淨!✔️韓國斧山珍珠蠔蒸完過後也很飽滿又大隻,熟度剛好👌🏻又Creamy!有淡淡鹹鮮海水味,味道鮮甜✔️日本野生大赤蝦新鮮到其實可以當刺身!頭部多膏,蒸完之後也很大隻,非常鮮甜。✔ 大西洋野生青口吃過這家新鮮的青口,對平時的急凍青口已失去興趣,實在完勝好多倍!新鮮的青口非常鮮甜,滿滿海水味,蒸完也是漲卜卜又肥美,肉質嫩滑。✔️ 刀貝蚌、元貝洗得很乾淨,完全沒有無沙,肉質厚身,味道鮮甜,無須點醬都已很夠味。-吃過海鮮後,店員會替你蒸蔬菜,蔬菜新鮮又清甜,
我侢挑選了$449套餐🥳

✔️野生膏仔蟹
膏仔蟹澎湃爆膏,蟹膏又滑又甘甜。
蟹肉肉身紥實,啖啖肉,鮮味十足。

✔️太平洋饅頭蟹
✔️龍蝦

✔️台灣九孔鮑魚
彈牙又鮮美,完全不韌,鮑魚洗得很乾淨!

✔️韓國斧山珍珠蠔
✔️日本野生大赤蝦
新鮮到其實可以當刺身
頭部多膏,蒸完之後也很大隻,非常鮮甜。

✔ 大西洋野生青口

✔️ 刀貝蚌、元貝

吃過海鮮後,店員會替你蒸蔬菜,蔬菜新鮮又清甜,份量也十分多~
接著就是令人期待的海鮮粥。吸盡不同海鮮精華,海鮮味濃郁,口感綿密,加一點菜甫已很夠味。

最後還有椰汁燕窩作飯後甜品,口感清甜滋潤,我的肚子表示非常滿足!

這家海鮮價錢CP值高,而且非常新鮮又高質,一定會再回訪❤️
  • 日本野生大赤蝦
  • 台灣九孔鮑魚
  • 粥底
  • 大西洋野生青口
2023-04-24 24 views
市面上有很多食蒸氣石鍋海鮮嘅餐廳,但係可以令大家滿意嘅相信為數不多,小編今次嚟到呢一間位於銅鑼灣嘅海鮮蒸氣鍋餐廳享用晚餐,小編今次order咗尊貴海鮮套餐。有相當罕有嘅綠膏蟹,肉質相當,新鮮啖啖肉,另外有太平洋饅頭蟹,據講一年可以打撈到嘅只有兩至三個月,因為呢啲大多數都係生活係深海,所以食起上嚟有淡淡的新鮮味道亦都有野生琵琶龍蝦,台灣鮑魚同埋大赤蝦,龍蝦肉質鮮嫩、鮑魚爽滑,赤蝦新鮮。同時亦都有大西洋野生青口,野生日本深海白刀貝,亦都有翡翠螺,同埋珍珠蠔,每樣海鮮都相當新鮮,鮮味十足。小編同場order咗一條野生象拔蚌做刺身,享用完海鮮之後仲有一鍋粥底,之後仲有碗椰汁燕窩做甜品,每一道海鮮相當新鮮,粥底鮮味濃郁,甜品美味,相當完美嘅一餐海鮮盛宴。

2023-04-21 29 views
喺銅鑼灣工作差不多兩年 一向都知呢度係美食天堂 各國名菜都有 今日同兩個鍾意食海鮮嘅朋友嚟到呢間蟹仙蒸氣石鍋試吓個海鮮粥底火鍋 間直一試難忘好彩時間尚早 我哋7點去到已經坐滿一半座位 未夠8點已經座無虛席 睇得出有啲係國內同胞 見佢哋手上嘅戰利品 肯定滿載而歸我哋嘅海鮮鍋有9款海鮮 野生菲律賓庵仔蟹 饅頭蟹 琵琶龍蝦 加拿大馬刀貝 台灣九孔鮑魚 野生青口 日本赤蝦 珍珠蠔 日本野生元貝 有幾款海鮮連見都未見過 好彩呢度嘅店員好細心咁講解每樣海鮮 真係大鄉里😂 聽店員講 啲海鮮係由老板親自由各地選購 所以品質同種類都同其他海鮮店唔同 唔怪之得咁多客人啦我最鍾意個琵琶龍蝦同九孔鮑魚 龍蝦好新鮮 仲食到淡淡嘅海水味 鮑魚一啲都唔韌 口感非常好 其他都唔錯 下次一定要試埋其他海鮮 見到隔離枱食緊象拔蚌刺身 大大碟 佢哋仲食得好滋味😋食完海鮮最後食埋佢嘅粥 真係不得了 所有海鮮嘅精華放晒落啲粥度 可以想像到呢個粥係幾咁鮮甜 幾飽都要食晒佢 所以奉勸各位 你哋記得留肚食佢個粥呀!
間直一試難忘

相信好多人都試過粥底蒸海鮮,最近食咗呢間,同大家介紹吓佢嘅特色!🥸首先,佢哋用咗石碢+竹窩,可以保留食物原汁原味。😎其次,海鮮供應係飛機貨,野生海鮮為主。😇講吓食物:翡翠螺 - 非常爽口,帶鮮味,唔重海水味🤪野生赤蝦 - 係平時生食嘅赤蝦,熟食都係保持腍身,好甜,好多膏🤩鮑魚 - 腍得嚟彈牙,完全唔會韌🤪蠔 - 一咬開就爆曬汁,juicy!🤓活青口 - 平時食開都係冰鮮,活青口比較彈牙爽口,店員話omega3會更加多,唔沾任何醬料都好有鮮味!☺️馬刀背 - 好爽彈之餘、入面有d位置腍腍地,整體口感好豐富,又係唔沾醬料都好有鮮味!😉琵琶龍蝦 - 比龍蝦濃味,肉質比較滑,又爽彈,不錯!😌饅頭蟹 - 呢款冇咩肉,店員話係要欣賞海水味、鮮味🫢菲律賓膏仔蟹 - 係最好食,唔怪之得店名叫蟹鮮,肉好多好滑,膏非常甜,都幾大隻。🫡最後,個粥幾好味,吸收曬海鮮味。菜餔建議自己加🙊加太多會過鹹~最後最後,全程都係店員負責蒸,完全唔洗用腦,幾好!

首先,佢哋用咗石碢+竹窩,可以保留食物原汁原味。😎

其次,海鮮供應係飛機貨,野生海鮮為主。😇

講吓食物:

翡翠螺 - 非常爽口,帶鮮味,唔重海水味🤪

鮑魚 - 腍得嚟彈牙,完全唔會韌🤪

蠔 - 一咬開就爆曬汁,juicy!🤓

琵琶龍蝦 - 比龍蝦濃味,肉質比較滑,又爽彈,不錯!😌

饅頭蟹 - 呢款冇咩肉,店員話係要欣賞海水味、鮮味🫢

最後最後,全程都係店員負責蒸,完全唔洗用腦,幾好!
2023-04-17
$500 (Dinner)
2023-04-20 20 views
行街無意中見到呢間蒸海鮮好似係新開嘅,見到佢好似都有好多明星幫襯應該唔會伏,所以決定試一次,上到去見到價錢都好OK喎,我記得以前食蒸海鮮,下下都要過$1000 ,呢度幾百蚊已經可以食到,所以我哋一於叫好少少既set乜嘢海鮮都有得食。一上枱已經見到啲海鮮好靚仔,全部好新鮮大大隻。海鮮好新鮮,全部都食到海鮮本身嘅鹹水味,入口好有鮮味,隻蝦非常有驚喜,估唔到只係蒸1分鐘都唔使,已經好鮮甜,仲要咁大隻,我同朋友爭住食。之後食龍蝦,同埋奄仔蟹,龍蝦好彈牙好爽口,不過都不及奄仔蟹,佢啲膏真係好清甜,而且非常多羔,好香,我仲將佢啲蟹肉同埋蟹膏拆咗出嚟,用嚟撈粥食,更加係錦上添花,真係實在太好食,我朋友忍唔住額外點多咗兩隻,正。我哋2個慢慢坐慢慢食,食足三個鐘頭冇俾人趕走,而且海鮮非常高質,已經約左另一班朋友下個月再嚟過。

一上枱已經見到啲海鮮好靚仔,全部好新鮮大大隻。

• 罕有大黃奄蟹
上次同朋友食過尖沙咀既分店,一試之後難以忘懷,所以帶老公去食,自己又可以回味一翻!尊貴海鮮餐首先上左六款海鮮,樣樣都好大只、飽滿,等緊我去品嘗佢!日本大元貝平時我會唔食橙色果舊,但職員話唔係內臟,唔洗擔心,已清晒,成只可安心食。蒸熟後無縮好多水,啖啖肉!好清甜!好味!台灣九孔鮑魚好大只!清潔得好乾淨,食落好爽口彈牙!好甜美!韓國珍珠蠔好大只!漲卜卜的,好肥美!咬落去時爆晒漿甘,好juicy ,好有蠔味,一啲都唔腥!日本野生赤蝦大細好似牡丹蝦甘大只,職員話係刺身級既蝦蝦頭有好多膏!蝦肉好多,好清甜,又爽口!好好食!大西洋青口同刀貝兩款都有淡淡既海水咸味,好清新,夠肥美!琵琶龍蝦、饅頭蟹同奄仔蟹琵琶龍蝦,望圖都見到有好多膏!啲膏好滑又甜!蝦肉實淨新鮮,一夾就成只起到,正!咬落去啖啖肉,相比平時食既龍蝦更清甜!好好食!罕有藻食野生奄仔蟹呢個聽講係老闆親自簡貨,確保係靚先要!因為係藻食蟹,所以啲膏綠綠地色,食落有少少回甘既味道。個膏好濃,好creamy ,好好食!肉質好嫩滑,特別甜美!太平洋饅頭蟹一個波甘🤣呢個又係好多膏,但佢個膏係硬硬地果款膏,都好濃好甜!饅頭蟹係季節食材,我地都係甘岩呢幾個

尊貴海鮮餐
首先上左六款海鮮,樣樣都好大只、飽滿,等緊我去品嘗佢!

日本大元貝
蒸熟後無縮好多水,啖啖肉!好清甜!好味!

台灣九孔鮑魚
好大只!清潔得好乾淨,食落好爽口彈牙!好甜美!

韓國珍珠蠔

日本野生赤蝦
大細好似牡丹蝦甘大只,職員話係刺身級既蝦

蝦頭有好多膏!蝦肉好多,好清甜,又爽口!好好食!

大西洋青口同刀貝
兩款都有淡淡既海水咸味,好清新,夠肥美!

琵琶龍蝦、饅頭蟹同奄仔蟹

琵琶龍蝦,望圖都見到有好多膏!

罕有藻食野生奄仔蟹
呢個聽講係老闆親自簡貨,確保係靚先要!

肉質好嫩滑,特別甜美!

太平洋饅頭蟹
一個波甘🤣呢個又係好多膏,但佢個膏係硬硬地果款膏,都好濃好甜!饅頭蟹係季節食材,我地都係甘岩呢幾個月份去食先食到,遲下就無🤣

最後食蔬菜盆同粥底就完美結束

呢度啲海鮮真係好新鮮,出面都未必買到,加上蒸既時間剛剛,好嫩滑,我自己都無信心可以做到
食甘多海鮮🦞,又好食,呢個價錢超值!會再去!
香港有5間分店嘅蟹仙海鮮蒸氣碢,嚟緊會係鯉魚門開新分店,仲會係180度全海景😍 今日就去咗銅鑼灣分店食,全程有專人幫手蒸海鮮,唔洗自己落手,所以每樣海鮮都蒸得剛剛好!呢度主打蒸氣火鍋,配以各種新鮮海鮮,而且全部海鮮都係飛機貨空運返嚟,聽講啲海鮮都係老闆親自揀,所以質素絕對有保證👍🏼👍🏼今次同朋友揀咗尊貴海鮮套餐($449/每人)我地揀咗嘅海鮮有:1️⃣ 黃金翡翠螺2️⃣ 日木野生大赤蝦 3️⃣ 紐西蘭刀具蚌4️⃣ 台灣九孔鮑魚5️⃣ 韓國斧山珍珠蠔6️⃣ 大西洋野生活青口7️⃣ 野生琵琶龍蝦8️⃣ 太平洋饅頭蟹 9️⃣ 菲律賓野生奄仔蟹 1️⃣0️⃣ 有機蔬菜-日本野生大赤蝦🦐,蝦頭特別多膏,啲膏勁creamy😍 肉質鮮甜爽口。-大西洋野生活青口,原來野生嘅青口仲貴過鮑魚😮不過平時都好少食到野生活青口,肉質特別大粒鮮甜同埋都好乾淨無沙。- 台灣九孔鮑魚,鮑魚洗得好乾淨,完全冇腥味,肉質彈牙,而且已經離咗殼食得好方便👍🏼-野生琵琶龍蝦,平時龍蝦就有食過,但琵琶龍蝦真係第一次食,佢嘅外表摸落係絨毛面咁好得意,肉質無平時龍蝦咁實,但都啖啖肉,仲超級鮮甜,個人覺得比龍蝦好食,一定要試🤤-太平洋饅頭蟹,一年得幾個月有得食,咁啱遇到呢個月都

今次同朋友揀咗尊貴海鮮套餐($449/每人)
我地揀咗嘅海鮮有:
7️⃣ 野生琵琶龍蝦
8️⃣ 太平洋饅頭蟹
9️⃣ 菲律賓野生奄仔蟹
1️⃣0️⃣ 有機蔬菜

-太平洋饅頭蟹,一年得幾個月有得食,咁啱遇到呢個月都有得食,味道超鮮甜,肉質就唔係好多,主要係食個鮮味。

- 菲律賓野生奄仔蟹 🦀 呢個真係主角,超級多膏,的膏好香甜,而且啲肉都勁鮮甜,果種鮮味好食到唔識形容,包你食過翻噚味😋

最後就係個粥底啦,吸收晒所有海鮮嘅精華,超鮮甜,仲會加入菜譜葱花,好惹味!粥用咗芋頭 、豬骨、粟米等材料!

食完仲有甜品食,係椰汁燉雪燕,滋味養顏😋👍🏼

呢度服務好好,每道蒸海鮮都有專人同你介紹同幫你蒸埋,而且海鮮真係好新鮮,同埋價錢都唔貴,真係絕對值得嚟食👍🏼👍🏼👍🏼

海鮮一直都係我最鍾意食嘅食物我覺得咁多種烹調方法 唯有蒸係最原汁原味 鮮味真係不得了一來到就送上粥底及五款調味料蒜粒 蔥粒 辣椒 用來調味就一流啦會見到一個斗笠蓋住蒸爐 好特別尊貴海鮮套餐(海鮮,蔬菜及粥底)服務員會逐一介紹肉質,用計時器計算蒸時間務求海鮮鮮味達到最高標準龍蝦 爽口彈牙 咬落去好結實 鮮甜日本大元貝、翡翠螺,鮑魚隻隻Size都好大 所以蒸時間要剛剛好先唔會過火日本廣島蠔 肥美 我比較喜歡生一點點青口 加上秘製醬汁 好惹味日本野生赤蝦 蝦膏夠飽滿 甘中帶甜 好正呀奄仔蟹 蟹膏好多 肉鮮彈牙 原汁原味饅頭蟹 第一次食 外殼係特點,但唔會太多肉 少少蟹膏 香味十足 味道有別於一般蟹最後會有蔬菜 清清胃口準備食海鮮粥底粥底加入粟米 豬骨,原本味道已熬得好夠味再吸收各種海鮮汁精華,綿滑且鮮甜嘅粥 一人一碗已經好飽 一整個套餐,真係好滿足
海鮮一直都係我最鍾意食嘅食物
我覺得咁多種烹調方法 唯有蒸
係最原汁原味 鮮味真係不得了
一來到就送上粥底及五款調味料
蒜粒 蔥粒 辣椒 用來調味就一流啦
會見到一個斗笠蓋住蒸爐 好特別

尊貴海鮮套餐
(海鮮,蔬菜及粥底)
服務員會逐一介紹肉質,用計時器計算蒸時間
務求海鮮鮮味達到最高標準

龍蝦 爽口彈牙 咬落去好結實 鮮甜
日本大元貝、翡翠螺,鮑魚
隻隻Size都好大 所以蒸時間要剛剛好先唔會過火
日本廣島蠔 肥美 我比較喜歡生一點點
青口 加上秘製醬汁 好惹味
日本野生赤蝦 蝦膏夠飽滿 甘中帶甜 好正呀
奄仔蟹 蟹膏好多 肉鮮彈牙 原汁原味
最後會有蔬菜 清清胃口準備食海鮮粥底

粥底加入粟米 豬骨,原本味道已熬得好夠味
2023-04-17 20 views
同朋友慶祝生日🎂選左佢最中意既海鮮!靚既海鮮唔洗點整都好好食,食原汁原味最正,所以我地選左海鮮蒸汽鍋!呢間係網上search 搵到,網友話老闆係做海鮮批發,加上會親自簡選,所以搵到靚海鮮,有啲海鮮種類都特別,街外未必甘易買到,所以就去呢間試下啦!叫左個$449餐,都有好多唔同既海鮮。呢個第一盆,有赤蝦、大西洋青口、韓國珍珠蠔、日本大元貝同台灣九孔鮑魚。望見都留口水日本大元貝好厚身好大只!食落肉質好爽口,好清甜,蒸時間剛好,唔會韌,正!日本野生大赤蝦好大只!職員話呢個係刺身級既蝦,好好肉,蒸完都無縮水,仲係好大只,肉質較實,食落好爽口彈牙,好有蝦鮮味!大西洋野生青口平時少食青口,覺得佢好韌,但呢個青口一改我觀念!青口蒸完都仲係漲卜卜,好大口。食落好juicy ,一啲都唔違,好似食緊蠔甘,好滑!第二盤海鮮都好吸引!!有琵琶龍蝦、饅頭蟹同奄仔蟹🤤🤤🤤🤤琵琶龍蝦超新鮮,成只肉好易就起到,咬落去啖啖肉,好清甜!饅頭蟹我都係第一次食,職員話佢係季節性食材,呢幾個月佢地上水交配先捉到,咪佢地係水底好難捉。蟹如其名,成舊饅頭甘,相都見到,有好多膏!只蟹肉唔係話好多,但好鮮甜,尤其是啲膏,好濃蟹味,好甜

日本大元貝

日本野生大赤蝦

大西洋野生青口
平時少食青口,覺得佢好韌,但呢個青口一改我觀念!

第二盤海鮮都好吸引!!
有琵琶龍蝦、饅頭蟹同奄仔蟹🤤🤤🤤🤤

琵琶龍蝦
超新鮮,成只肉好易就起到,咬落去啖啖肉,好清甜!

饅頭蟹

蟹如其名,成舊饅頭甘,相都見到,有好多膏!
只蟹肉唔係話好多,但好鮮甜,尤其是啲膏,好濃蟹味,好甜美!好好食!

藻食奄仔蟹
唔好睇佢啲膏綠色唔靚,其實係愈綠愈珍貴!因為係藻食蟹,所以啲膏係綠色,愈綠就愈靚。
膏好多,食落好甘甜,好好食!!!出面買既蟹完全無呢個級數!

最後仲有個蔬菜同粥底鍋

個粥吸收晒海鮮既精華!好香既蟹膏味!

食埋呢個粥真係飽到上心口!好滿足既一餐!

2023-04-16 33 views
*💭蟹仙海鮮蒸碢大公館一向喜歡食粥底蒸氣火鍋,清蒸可以食到原汁原味,又可以食盡吸食材湯汁的粥底🥰是次選了蟹仙尊貴海鮮套餐,包括野生膏仔蟹、澳洲青年龍蝦、太平洋饅頭蟹、台灣九孔鮑魚、日本野生大赤蝦、野生日本白刀貝、大西洋野生青口,黃金翡翠螺,蔬菜籃等等。全部生猛海鮮都是魚缸捉上嚟,再經師傅處理。►野生膏仔蟹最令我驚艷,蟹膏非常豐富,蟹肉結實鮮甜。澳洲青年龍蝦的肉質鮮美,又彈牙。饅頭蟹非常鮮嫩,蟹膏味道濃郁。鮑魚的口感有彈性,肉質鮮美。赤蝦肥美,帶有微妙的鹹味和甜味。刀貝,青口、黃金翡翠螺及珍珠蠔非常鮮嫩多汁,而且爽口彈牙🤤►蔬菜籃包括粟米,娃娃菜及生菜。食材非常新鮮,蒸煮後仍保留爽脆。至於粥底,米粒軟糯香綿,完美地吸收了湯汁的精華,為晚餐畫上完美的句號🥹
💭蟹仙海鮮蒸碢大公館

►蔬菜籃
包括粟米,娃娃菜及生菜。食材非常新鮮,蒸煮後仍保留爽脆。

2023-04-14 32 views
蟹仙主打海鮮直銷,來貨新鮮而且性價比高。是次職員推薦下,點了尊貴海鮮套餐,果然選材新鮮,非常飽足。入座後,職員即刻介紹餐牌,安排落單及蒸冼餐具。而且全程幫忙處理食物,非常貼心。套餐非常豐富,包括野生膏仔蟹、太平洋饅頭蟹,澳洲青年龍蝦、九孔鮑魚、日本赤蝦、青口、刀貝及蔬菜籃等等。每一種食物都好新鮮,基本不用點醬汁也非常夠味。特別大推膏仔蟹,蟹膏結實,-梳梳的蟹肉肥美鮮甜。澳洲青年龍蝦,肉質飽滿,口感豐富味道比較清甜。日本野生大赤蝦,蝦膏咸鮮飽滿,肉質鮮嫩,味道鮮美。豬骨粥底盡吸海鮮的精華,米粒軟糯,豬骨的咸鮮及淡淡的海鮮味互雙配合。整體食物質素非常高,值得推薦。

整體食物質素非常高,值得推薦。
近來係銅鑼灣食左間蒸海鮮店,海鮮真的不一樣。鮮鮮鮮!鮮甜無泥味,原來係野生海鮮!一分錢一分貨,食得精就唔需要多,好滿足😜其實係香港食海鮮有質素都平均$1000位。今次我哋就叫左個入門海鮮餐$449位,有專人服務處理計時蒸煮價錢上都合理。1.日本野生大赤蝦 — 尺寸好大,主要食蝦頭部分蝦膏鮮甜,肉質非彈牙2.日本大元貝 — 處理得好乾淨抵讚!白雪雪無沙,大粒厚肉3.台灣九孔鮑魚 — 新鮮鮑魚容易咬開蒸煮時間剛好4.翡翠螺 — 有咬牙較彈牙5.大西洋野生青口 — 有別於一般青口,好乾淨,鮮甜大隻飽滿6.韓國斧山珍珠蠔 — 細細隻肉嫩7.野生琵琶龍蝦 — 好正夠多膏,肉質彈牙鮮香甜8.太平洋饅頭蟹 — 軟膏好甜,膏比例多但肉較少,坊間少有9.罕有藻食綠膏蟹 —多肉多膏9款海鮮,最後就食埋粥底甜品椰汁燉雪燕 好豐富的一餐^_^
一分錢一分貨,食得精就唔需要多,好滿足😜

價錢上都合理。

2.日本大元貝 — 處理得好乾淨抵讚!白雪雪無沙,大粒厚肉