香港人喜歡吃小籠包, 近年上海餐廳開得成巷成市, 尤其這家翡翠拉麵小籠包, 幾乎每區都會有一家.而且每家任何時候也一定會有人在等位.晚飯時候想吃? 請預早一小時甚至個半小時前去排隊吧.這天又是家庭飯聚, 一家大小想在近一點的地方吃, 姐姐選了這家.六時去排隊, 也要等上個半小時才有位, 真是誇張得不敢相信.坐下大家肚子打鼓了, 馬上先來3個冷盤感覺份量好像比以前小了....青椒還是爽口的~不過真的只夠2個人吃.海蜇冰冰的, 而且很滑, 海蜇也肥美, 而且爽口彈牙雞絲粉皮份量也是小了很多, 粉皮太大塊了, 而且很厚, 夾起來真的只有6,7片....麻醬又是一早下了, 還好不是太多, 攪伴後味道剛好.燉雞拉麵小小的一個湯是另上的, 面也有很多. 湯底很味精的感覺....雞也不滑..普通過普通.清炒津白很多油的津白呢...菜肉雲吞雲吞是很大只, 不過皮也是很厚又很硬...主角小籠包上場皮是薄, 不過內裡都沒有湯汁了...因為上桌時都全漏了出來....否則是很好吃的...賽螃蟹很強勁的''獻''汁, 但蛋白很散,一粒粒分開的, 真的很不好吃.蝦仁豆腐(忘記了名字, 好像是這個)亦是超強勁的''
而且每家任何時候也一定會有人在等位.
晚飯時候想吃? 請預早一小時甚至個半小時前去排隊吧.

坐下大家肚子打鼓了, 馬上先來3個冷盤

海蜇
冰冰的, 而且很滑, 海蜇也肥美, 而且爽口彈牙

雞絲粉皮

燉雞拉麵

清炒津白
很多油的津白呢...

菜肉雲吞
雲吞是很大只, 不過皮也是很厚又很硬...

主角小籠包上場

賽螃蟹

蝦仁豆腐(忘記了名字, 好像是這個)
亦是超強勁的''獻''汁, 蝦仁其實是爽的, 豆腐普通, 但整碟有一半空間都是''獻''汁, 吃了少許巳不太想吃.

清炒蝦仁
算是整晚比較正常的一道菜.蝦仁雖不大但還算爽口.

六個人埋單居然要900多元, 大家更是吃得不飽的. 想起以前最初吃時真的有水準,
但現在人越來越多, 等的時間越來越長, 但食物越來越不濟.

Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2011-06-12 6 views
今晚九點到黎左呢間分店食飯, 呢個時間要等位, 可能呢個商場食巿唔多, 所以好多客人都喺呢間食飯, 以前就多數去海港城果間既, 呢間反而啲人話麻麻地, 今次試過又真係一般喎, 間間廚既手法都唔同, 不過試下又無妨, 又唔係咁難食既肴肉 - 肉質好鬆散, 好似好"梅"咁, 感覺好唔新鮮生煎包 - 面層有啲芝麻面咬落好香, 包內有肉汁流出黎 排骨拉麵 - 排骨炸粉太硬, 雖然排骨肉質淋, 但咬落口感麻麻酸甜魚塊 - 魚塊肉質ok, 但個汁就好"傑"身
肴肉 - 肉質好鬆散, 好似好"梅"咁, 感覺好唔新鮮
生煎包 - 面層有啲芝麻面咬落好香, 包內有肉汁流出黎

酸甜魚塊 - 魚塊肉質ok, 但個汁就好"傑"身

2011-05-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2011-05-31 3 views
之前到翡翠慶祝生日一直忘記把相片UPLOAD上來寫個食評現在就只好憑著記憶來回味一下最喜歡吃雞絲粉皮這個冷盤曾經在不少上海菜館嘗過 這雖然簡單但做得好的卻不多對我而言,它的精髓是在於醬汁有些醬汁不倫不類 就像是花生醬和芝麻汁的混合體讓人吃了也不知道自己在吃什麼有些則是過稀 混過後顏色還像是蒸粉皮一樣有的則是下了重本 把濃稠的花生醬加了進去後攪也攪不動然而 這個雞絲粉皮還是沒有令人失望花生醬的濃度剛好 味道剛好 份量也剛好讓人吃過後還可以留肚子吃之後的熱菜平日上茶樓大多吃咕嚕肉雖說是在吃肉 但其實吃得最多的還是當中紅橙黃的色素這個咕嚕魚塊 先不要討論它的味道一咬開魚塊 外脆內軟的感覺已經為它大加分裡面的魚肉很嫩 不像是哪些用5分鐘解凍的冰鮮貨至於醬汁則是不過不失 甜和酸的味道剛剛好只是略嫌魚塊上的炸粉沾得有點多而其他配料像是菠蘿和紅椒等 份量也可以這個好像是叫京都小排骨 是熱吃的前菜吃下去酸酸甜甜的 很開胃醬汁是完全滲進了肉裡 每一口都很惹味而肉的肥瘦度也適中 瘦肉旁黏上薄薄一層脂肪吃下去也沒有太大的罪惡感哈哈一向都很喜歡吃炒飯 這個蝦仁炒飯讓我很滿意首先 炒飯的飯粒一致分明是最基本的
之前到翡翠慶祝生日
一直忘記把相片UPLOAD上來寫個食評
現在就只好憑著記憶來回味一下
最喜歡吃雞絲粉皮這個冷盤
曾經在不少上海菜館嘗過 這雖然簡單但做得好的卻不多
對我而言,它的精髓是在於醬汁
有些醬汁不倫不類 就像是花生醬和芝麻汁的混合體
蝦仁也不像是冰鮮的 雖然量不多但很新鮮
飯的味道較為清新 用來中和之前較重口味的菜式也是不錯的
最後來到了豆沙鍋餅 這個不禁讓人有點失望
首先一咬下去就發現已經變涼了
鍋餅很薄 裡面的豆沙少得可憐 外面還是滿面油光的(XD)
雖然這個甜品有濃濃的蛋香 豆沙的甜度也是剛好
但對於它的評價 下次我還是會選吃別的甜品 例如高力豆沙等等
為晚飯劃上更完美的句號
2010-12-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
2011-05-10 8 views
由於早來一步, 不用輪侯便有一席位這是米芝連的店嗎 !? 還真不知道呢~不得不試的當然是上海小籠包 ($28)吧, 跟其他的一樣, 皮是薄薄的, 餡料很讚呢~再來的是, 無鍚蟹殼黃燒餅 ($28), 真的"很美味, 味道咸咸的, 很讚!!!上海生煎飽 ($24), 味道跟其他的店也一樣, 不錯呢上海炒年糕 ($56), 年糕很軟, 而且味道適中, 正到不得了 !!!!眼見味道不錯, 所以還點了豆沙鍋餅($36), 不過,,,,,,居然是失望呢....
由於早來一步, 不用輪侯便有一席位
這是米芝連的店嗎 !? 還真不知道呢~
上海生煎飽 ($24), 味道跟其他的店也一樣, 不錯呢
2011-04-06
呢間店味道的確有保証.香港的分店我都試左幾間味道的差別都不大,有一些連鎖店.可以铜鑼灣店好好味.元朗店差到嚇死人..呢間店都不會.不過價錢有的怪.有些店要加茶錢.有些店就唔駛....燉雞拉麵:是我必叫的食物..皆因足火喉.的雞也完全離肉.湯香甜..而麵彈牙...呢個燉雞拉麵不會每間上海菜都有...小籠飽:肉汁夠.而皮唔穿....皮厚薄適中...好食....呢間店只俾ok..佢係貴價上海菜.仲話有車胎奬..我期望係靜靜進食...不過呢間店環境有的嘈
50元

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
  • 燉雞拉麵
2011-01-02 12 views
社長到來到安排午餐,當然帶他吃多點各地方的名菜,上海菜的味道濃郁,多変化打電話到翡翠訂枱,然後打的到了現塲已經有些人在等枱了,我們攞枱時,侍應跟我們說只可吃一個小時,一小時後要交枱,心想"痴線"的怎麼有可能但唯唯諾諾的唔了過去算了預先在openrice做定資料搜集來到便把要點的東西list給了侍應小籠包 -皮身厚薄得宜挾起不會散,有三分的湯七分的肉剛好的蟹殼黃燒餅-如一般酒樓吃到的义燒酥一樣,但都很鬆化 醉雞-是小小的一碟,涼涼的肉放進口是初而淡而後有酒味滲出 肉身滑溜另外還點了酸辣湯麵,南京鹽水鴨,白切肉粉皮水煮牛肉以及香油爆蝦,百步香蔥油餅涼伴海蜇每道菜都是合格以上的甜品酒釀丸子深得社長讚許,喜歡味道清甜有refresh的感覺社長特意要把名字寫下,說要若到上海要嘗嘗當地的酒釀丸子高力豆沙-真是愛死它,沾滿口的糖霜,咬下如綿花糖的柔軟 不太甜的豆沙,就混合得好好的到最後我們當然坐了超過一小時才交枱,侍應們沒有催促我們,走的時候還有不少人在等枱
社長到來到安排午餐,當然帶他吃多點各地方的名菜,
上海菜的味道濃郁,多変化
打電話到翡翠訂枱,然後打的到了
現塲已經有些人在等枱了,
我們攞枱時,侍應跟我們說只可吃一個小時,
一小時後要交枱,心想"痴線"的怎麼有可能
但唯唯諾諾的唔了過去算了
預先在openrice做定資料搜集
來到便把要點的東西list給了侍應

小籠包 -皮身厚薄得宜挾起不會散,有三分的湯七分的肉剛好的

蟹殼黃燒餅-如一般酒樓吃到的义燒酥一樣,但都很鬆化

醉雞-是小小的一碟,涼涼的肉放進口是初而淡而後有酒味滲出
肉身滑溜
另外還點了酸辣湯麵,南京鹽水鴨,白切肉粉皮
水煮牛肉以及香油爆蝦,百步香蔥油餅涼伴海蜇
每道菜都是合格以上的
社長特意要把名字寫下,說要若到上海要嘗嘗當地的酒釀丸子

高力豆沙-真是愛死它,沾滿口的糖霜,咬下如綿花糖的柔軟
不太甜的豆沙,就混合得好好的

到最後我們當然坐了超過一小時才交枱,
侍應們沒有催促我們,走的時候
還有不少人在等枱
2010-12-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
家人訂左7pm ,4 人枱 ,7pm 3 人到左,個reception話要等齊人先入座.好堅持唔比我地入,我地坐O係旁邊等佢一路放其他人入,一路吹我地,同我地講我地齊人後入座要幾點幾點交枱.屋企人已唔多高興,我同佢講我地入去即刻點菜唔會阻佢張枱,個reception都話唔得,我火起,問卷佢甘3人枱同4人枱一唔一樣,甘我地三個人O羅,佢都話唔同,同得(真係搵鬼信佢!!!)終於入到去,我叫待應攞意見書比我,個個啊完無回頭,我叫第三次個可能係經理O既男人同我講有咩同佢講,唔肯比意見書我,屋企人話算,費事"side"氣.食完餐飯,食物咩水準都doesnt matter , 只係記得一肚氣,唔會再去.O岩O岩爬完貼呢度D食評,關於齊人入座同交枱問題已經好多人唔老黎.一d 都唔flexible 仲要激嬲晒D客,而且拒絕接受意見.唔會再去!!!!
家人訂左7pm ,4 人枱 ,
7pm 3 人到左,個reception話要等齊人先入座.

同我地講我地齊人後入座要幾點幾點交枱.
屋企人已唔多高興,我同佢講我地入去即刻點菜唔會阻佢張枱,
終於入到去,我叫待應攞意見書比我,個個啊完無回頭,
屋企人話算,費事"side"氣.
唔會再去!!!!
2010-11-17
2010-11-18
有人話依間好多人要掛隊,book咗位都要齊人先入得,問晒D friend幾點到就照打去book位。晚上我同幾個到先就通知侍應諗住博一博可以入去先,佢就話人未齊唔入得,要齊人,我就話5分鐘後到齊,佢就好似錄音機咁重覆講"人未齊唔入得",漠視客人的要求,仲攪到我一個friend燥底,黑面。食完甜品,就坐多陣吹下水(未嗌過埋單),點知應該係部長級嘅侍應從後"鼠"出,攞出收據要求我哋俾錢,我哋異口同聲就話未嗌埋單,佢只好行開,攪笑嘅係喺我哋後面用對講機罵另一個侍應攪錯D嘢,我哋完全聽晒,我估佢係見我哋食完就催我哋埋單走,做多枱客,點知出醜咗就卸膊等自己可以落臺!小插曲講完,講番食物,嗌咗7個,大致都係水準以上,彌補咗小插曲的不快! 小籠包 - 一籠四粒,大細適中,咬開個頂,飲下裡面D湯,算多同味濃,但以依間的出名程度,塊皮就略嫌厚咗D,唔夠薄身,唔能夠透現裡面肉湯的情況! 鮮肉鍋貼 - 出面食嘅鍋貼都唔會咁夠肉汁,所以我就唔太留神,但卻令我出醜。一碟四件,每件都好飽滿,放入口一咬,異常多嘅肉汁就噴出嚟,噴到枱中間的位置,再咬大力D有可能噴到對面個friend隻碗裡。個friend見到就醒目,邊

。個friend見到就醒目,邊咬邊索汁!

擔擔麵 - 一大碗可以分到四人每人三四啖。除了好香花生味,花生粒同蝦米粒的襯托外,還有一點點隱隱約約嘅麻辣味,唔重,並且帶點醒胃嘅作用。

手抄餅 - 實物與相片不符。相片精緻,實物就欠缺整理,賣相欠奉。食落就似蔥油餅同酥皮嘅混合體,少脆同淡口!

脆鱔 - 全晚至最!將鱔切到手指般的長度及粗幼,落鑊炸至脆身,最後落入帶有蜜糖味的汁快炒幾下上碟,每條都好脆身,蜜糖味適中,唔會過強,小食超過癮,只係嫌鱔味被蓋過。

錦鹵鍋巴 - 忘記了名字,超脆口嘅鍋巴,配上類似錦鹵雲吞嘅汁,酸酸甜甜,又有蝦同洋蔥粒,幾match。只係將鍋巴浸得太耐的話,鍋巴會發脹,唔再脆口,食得無咁開心。

香蕉高力豆沙 - 好重嘅豆沙配上一片嘅香蕉,晚餐的最好總結!砂糖係另上,並且係用幼粒砂糖,要幾多灑幾多。

唔係服務奇怪,笑臉就走一定有,可惜!
2010-11-17
2010-10-16 8 views
~ 必點推介,熱辣辣,凍少少成隻入口最好味,一滴不漏!!~ 夠酸夠辣,非常刺激~ 實在好味,亦實在太辣,明知食唔到好多,但仍要點~ 「蟹殼黃燒餅」名字有趣,點解係「蟹殼」? or 「蟹殼黃」才是個名?~ 第一次試呢個,皮是酥皮,好香,剛焗好很鬆化 (食得多就漏了....)~ 根據menu,餡是 crabmeat & mushroom,食落覺得係肉碎
小籠包 - $28

~ 必點推介,熱辣辣,凍少少成隻入口最好味,一滴不漏!!

酸辣湯麵 - $46

~ 夠酸夠辣,非常刺激
~ 實在好味,亦實在太辣,明知食唔到好多,但仍要點

蟹殼黃燒餅 - $28

菜肉雲吞湯 - $35
2010-10-16
$90 (Lunch)
酸辣湯麵 - $46
小籠包 - $28
蟹殼黃燒餅 - $28
菜肉雲吞湯 - $35
以前久不久就幫趁,佢係人龍店,遲去就要等好耐位。鍾意佢出品水準高又穩定,環境都幾好坐,不過近來好似差咗。最愛佢個鱔糊炒拉麵,不過,近兩次食,黃鱔份量越來越少。個麵的顏色淡咗,明顯落少了黑醬油。招牌小籠包仍然多肉湯。食物差咗之餘,不過上菜效率仍然好高。不過,好過份,主菜食到一半就問定叫唔叫甜品,好似想趕人走咁。揸車去食更要有心理準備,佢唔會搵張金額較高的單畀客人去賺取更多泊車優惠。
鱔糊炒拉麵

招牌小籠包仍然多肉湯。

南京鹽水鴨

白肉粉皮

薑蓉蒸小黃魚

2010-10-12
$114 (Dinner)
南京鹽水鴨
白肉粉皮
薑蓉蒸小黃魚
  • 諗唔到
2010-09-17 4 views
我一向都覺得翡翠拉麵小籠包在食物及其他質素都比較高,食過幾次都好評!但今次在九龍灣店食水準真的差好遠!難以接受~首先請食物,我點了三鮮窩貼,小籠包,上海粗抄;三鮮窩貼: 窩貼皮有點乾,但涵唔錯,幾大件小籠包: 同平時食的差不多,不過一夾就穿皮,d湯漏晒出黎上海粗抄: 這碟是最不滿的,因為成碟都係菜多過麵,實質食到麵都係得幾條,全部用菜蓋晒!勁~其實我仲想試埋高力豆沙,點知都未埋單,d侍應就收晒我們d野,我無理由再叫啦!
首先請食物,我點了三鮮窩貼,小籠包,上海粗抄;
三鮮窩貼: 窩貼皮有點乾,但涵唔錯,幾大件
小籠包: 同平時食的差不多,不過一夾就穿皮,d湯漏晒出黎

菜多過麵
2010-09-13
$70 (Dinner)
(Non-member)
同5個朋友行九龍灣,我選擇翡翠,因為我光顧5次啦,小籠包- 好多湯, 皮薄, 多肉,唔穿very very good,so叫多2籠蔥油餅-食完D蔥味久久不散,好香三鮮窩貼-熱辣辣好好味,好多湯回鍋肉配簿餅-回鍋肉配肥肉,但配薄餅都OK嘅炒年糕-呢個最唔好食,又油又冇味棗酥餅-味道好清淡,good水煮牛肉拉麪-辣椒的香味高力豆沙-外皮鬆軟
同5個朋友行九龍灣,我選擇翡翠,因為我光顧5次啦,

蔥油餅-食完D蔥味久久不散,好香

三鮮窩貼-熱辣辣好好味,好多湯

回鍋肉配簿餅-回鍋肉配肥肉,但配薄餅都OK嘅

炒年糕-呢個最唔好食,又油又冇味

棗酥餅-味道好清淡,good
水煮牛肉拉麪-辣椒的香味
高力豆沙-外皮鬆軟
2010-08-02
$80 (Last Night Supper)
Celebration
Birthday
  • 小籠包窩貼
2010-07-20 19 views
聽人講話翡翠拉麵小籠包勁正,所以一試可能去果陣仲早(17:51)所以冇咩人,好快有位一坐低侍應就奉茶,杯茶冇咩茶(扣印象分)一打開餐牌,小菜大多六七十蚊一碟對一個學生黎講都幾貴下...不過如果好食就另計叫左三樣餸:京蔥爆牛肉,小籠包,上海粗炒京蔥爆牛肉:驚喜之作,原本諗著間野叫翡翠拉麵小籠包。最出名一定係拉麵or小籠包。點知京蔥爆牛肉出奇地好食,牛肉煮得剛好,連伴菜洋蔥都好好食。小籠包:好多人話呢間野既小籠包好好食,一試下覺得不過不失。皮吾夠薄,湯亦吾夠味....試問咁又點會好食呢?上海粗炒:味道同出面既上海鋪無異,但價錢就差D,呢度貴好多總括而言,名大過實。出面好多上海鋪都好食過佢D小籠包。我成餐飯就覺得自己係俾錢食氣氛食環境 -口-
聽人講話翡翠拉麵小籠包勁正,所以一試

可能去果陣仲早(17:51)所以冇咩人,好快有位

一坐低侍應就奉茶,杯茶冇咩茶(扣印象分)

一打開餐牌,小菜大多六七十蚊一碟

對一個學生黎講都幾貴下...不過如果好食就另計

叫左三樣餸:京蔥爆牛肉,小籠包,上海粗炒

上海粗炒:味道同出面既上海鋪無異,但價錢就差D,呢度貴好多

總括而言,名大過實。出面好多上海鋪都好食過佢D小籠包。

我成餐飯就覺得自己係俾錢食氣氛食環境 -口-

環境氣氛不錯
京蔥爆牛肉
小籠包
上海粗炒
2010-07-15
$110 (Dinner)
環境氣氛不錯
京蔥爆牛肉
2010-06-11
星期三同朋友又嚟左呢度食飯,7點半左右己開始要等位了,等左一陣就有位,今次食些唔同既嘢,但每次嚟都必食醉雞及膽膽麵,因為真的很好味呀.第二度的味道係唔同及冇咁好味架.另外叫左一個煎三鮮窩貼,一個回鍋肉跟薄餅.食物很快就到了,醉雞亦是一樣的好味,好香酒味及好入味,雞肉好滑不肥呀,煎三鮮窩貼都熱辣辣好味呀,一啖咬落去,嘩d肉汁流晒出嚟同埋入面好熱架,裏面的料都多的,好味呀.膽膽麵蔥係用個湯匙分開放的,幾好因我唔食蔥的,麵的味道都係一樣好重麻醬味,辣辣地好味呀,麵都好彈牙,有些肉碎及蝦米粒,花生粒等,好味呀.回鍋肉加薄餅都好大份的,薄餅有五六塊的,回鍋肉都大碟的,因回鍋肉好油所以同埋薄餅一齊食感覺冇咁油,回鍋肉都好入味,辣辣地,有些青椒,紅椒,椰菜等,呢個都幾好食呀.

2010-06-09
$100 (Dinner)
2010-05-26
終等到星期五晚放工 約同D君係尼頭睇戲食飯好想食小籠飽.......................曾去過E間 灣仔 中環分店 都做得好正 皮薄餡靓 5*****今次也不例外水煮牛肉麵也必食 麵同牛肉唔錯 但今回湯底不夠辛辣 3****醉豬仔腳 夠凍但酒味不夠濃郁 ***鱔糊拉麵 多鱔糊絲 但細碟左 豉油味亦淡左D ** 始終分店師傅不同 手勢也不一 人既心情也一樣 似天氣般無常 時晴時雨 (好唔好食 都睇彩數)
終等到星期五晚放工 約同D君係尼頭睇戲食飯

好想食小籠飽.......................

水煮牛肉麵也必食 麵同牛肉唔錯 但今回湯底不夠辛辣
始終分店師傅不同 手勢也不一

不夠辛辣
唔夠酒味
2010-05-07
$90 (Dinner)
  • 小籠包