2018-04-23 52 views
同男朋友本身諗行下街市買下水果,咁岩又比我地見到呢間街市中既商場新開左幾間食肆,見行到攰攰地,一於試下呢間新野!!雖然呢個商場人流不太多,但係一上扶手電梯上去就見到排左條隊,我同男朋友等左5分鐘左右,就可以入座了。眼闊肚窄的我們見到餐牌同以往一樣想食咩就叫咩,最後叫左燒牛肉爆丼,蟹籽沙律,炸豆腐,大丼屋厚燒玉子,章魚小丸子,什錦天婦羅同一杯果汁先生橙汁。燒牛肉爆丼感覺就好似平時食過既牛肉飯既2.0版本,牛肉當然更好食,初時還以為個飯偏淡,原來店員隨後會比一支燒牛肉爆丼專用醬油撈飯,加左更加好食!!小食方面,蟹籽沙律個人感覺十分出色,有別於一般店舖的蟹籽沙律,他們採用較大片蟹柳條取代蟹柳絲,食落口就自自然更加好口感啦~ 大丼屋厚燒玉子食落口有好香蛋味,口感偏甜,食完好開胃下。章魚小丸子$28有6粒,食落口都唔錯,作為伴飯小食一流。至於什錦天婦羅真係非叫不可,每一件天婦羅都炸得岩岩好,食落口非常滋味,如果冇叫佢地個天婦羅丼既朋友一定要散叫試下啊!食咁多樣野,埋單二百元多一點,呢間餐廳雖然算不上是五星級餐廳,但係性價比極高,岩哂一大班波友打完波/情侶、朋友輕鬆食/一人浪漫餐,經過街市既你記得

眼闊肚窄的我們見到餐牌同以往一樣想食咩就叫咩
,最後叫左燒牛肉爆丼
!!
小食方面,蟹籽沙律
食咁多樣野,埋單二百元多一點,呢間餐廳雖然算不上是五星級餐廳,但係性價比極高,岩哂一大班波友打完波/情侶、朋友輕鬆食/一人浪漫餐,經過街市既你記得試下啊! 哈哈!

2018-04-22 49 views
上次食完,念念不忘大丼屋,午巿時間都係同一個餐牌, 午晚巿同一個餐牌比較貴,點了天婦羅蝦丼,幸好午巿會自動升級成為有湯有沙律的套餐,午巿食得高興點。麵豉湯有豆腐粒,紫菜,腐皮,一點不馬虎。伴著芝麻醬日式沙律一座山咁高的蝦,確係厲害! 在蝦塔拿了一隻蝦仍然屹立不倒, 固中一定有技巧,不研究了,開動!飯面上的天婦羅粉漿脆粒都已很好吃,炸蝦很香及脆,蝦也很爽嫩,好味!原來餐盤上的精緻醬油,有鹹味,有些似日式壽司醬油,又有天婦羅汁的甜味,它不單是天婦羅汁,叫天丼汁,專門為比較乾的飯用作拌飯用,我以為是天婦羅汁,但我不喜歡白飯乾乾的,拿了芥辣醬,用天丼汁自制芥辣拌飯,芥辣不能多,因這裡的芥辣非常夠辣。覺得店家很細心提供天丼汁,不會讓食客吃乾乾白飯。但天丼汁瓶很精緻,但天丼汁很沿瓶口流到枱面,倒出時要特別小心。天丼汁比較鹹,千萬不要似煲仔飯豉油猛落,吃前要試試味道! 岩石雞丼也很香,有肉汁,啖啖肉,也很好,這裡的丼飯仍然高水平。午巿比較少人, 今日見到有幾個丼飯未午巿已售罄,咖喱飯盤子也有款式,這店在食具上都有心思。店員會為食客添水,也有很多家長帶小孩來吃,做緊印仔優惠,一個丼一個印,十個印免$5
麵豉湯有豆腐粒,紫菜,腐皮,一點不馬虎。
伴著芝麻醬日式沙律

午巿比較少人, 今日見到有幾個丼飯未午巿已售罄,咖喱飯盤子也有款式,這店在食具上都有心思。店員會為食客添水,也有很多家長帶小孩來吃,做緊印仔優惠,一個丼一個印,十個印免$50, 下次會再想來吃牛肉爆丼。
2018-04-22
2018-04-21 53 views
之前係附近買野經過見到新開咗間大丼屋,想去食不過勁多人排隊等,所以放棄咗,今日預早小小黎,就有位喇 呢間餐廳野食份量好多,價錢中等,唔使加一,而且食材新鮮,所以計返都幾抵食什錦天婦羅 $78有蕃薯,大蝦,茄子&冬茹, 炸粉夠薄而且外層炸得好香脆,金黃色賣相好靚巨型富士山丼 $188上枱既時候嘩咗一聲真係好大碗,食物鋪到整碗都係,有小小無從入手,唔知邊度食起好首先有我最中意既海膽,好厚大片,冇臭味 旁邊有好多魚籽 ,味道唔會太鹹,仲有好多起咗肉嘅蟹肉 & 吞拿魚拖羅蓉, 非常鮮味 旁邊兩隻大蝦好鮮甜,肉質彈牙, 呢個富士山丼完全冇得輸$188超級抵食日式鰻魚丼 $98超級大條鰻魚鰻魚汁份量控制得幾好, 唔會太多以致過鹹,另外鰻魚燒得好香,肉質結實有咬口

什錦天婦羅 $78

巨型富士山丼 $188
上枱既時候嘩咗一聲
首先有我最中意既海膽,好厚大片,冇臭味

日式鰻魚丼 $98
超級大條鰻魚
2018-04-20 83 views
之前收到傳單,說新開張優惠買一送一!看著圖片吸引,便跟老公約定放工立即趕回荃灣試試。由於此店地點在楊屋道街市附近,距離地鐵店很遠⋯ 我們差不多8點才到達。當時門外站著差不多廿多人⋯ 我問職員取票時,她竟說已籌滿 我當然非常失望,這麼辛苦的來到⋯也驚訝於這麼多人來吃。第二天,我剛巧有事請了半天假,於是我6點就出發去排隊⋯ 等到快7點才有位。由於是買一送一,當然點價值相若的⋯⋯我點的三文魚親子,份量一般,看那wasabi 就知道這不是一間正宗日本餐廳幸好三文魚入口尚算新鮮。老公食鎮店的爆牛丼,外表滿分。但牛肉完全不是那會事。份量對男人來說有點小。不過以這個價錢來看;就變成ok! 但如果要用原價來吃⋯ 我不會再來了~
我當然非常失望,這麼辛苦的來到⋯也驚訝於這麼多人來吃。
由於是買一送一,當然點價值相若的⋯⋯
三文魚親子蟹子丼

幸好三文魚入口尚算新鮮。
燒牛肉爆丼

2018-03-21
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$44 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2018-04-18 66 views
今日早上女朋友發左個介紹短片,打開來看介紹呢間日本野,短片十分吸引,日式叉燒定食,鰻魚定食,牛肉定食,全部都大大份,樣子極吸引。咁啱今日荃灣見客就走去試下,去到大約13:30左右,餐廳沒有太多人,心諗會唔會中伏,所以係門口睇下餐牌,發現除了以上3款外,仲有其他野食,例如魚生定食,天婦羅定食,豚肉定食等等。價錢就因應不同食物而定,分別都幾大。我掙扎左好耐,決定試佢個日式叉燒定食,因為樣子實在太吸引,價錢又相對優惠$68,比起鰻魚飯$98,所以決定試試。餐牌註明制作時間10-15分鐘,因即叫即整。等待期間看見隔離個靚仔叫左個天婦羅定食,樣子十分吸引,忍唔住偷偷望左幾眼,心諗下次來一定要試。等左約10分鐘,我個叉燒飯終於到左,叉燒望落去十分肥美(起碼有6塊),表層還有一隻蛋黃,我就撈混佢地一齊食!第一啖食落去啲叉燒到感覺十分正,味道濃郁又有肥肉。我建議大家真係要來試下。不過佢啲飯就有啲爛,應該是煲得太耐,所以要扣分。至於湯同沙律就正常味道,沒有什麼特別。下次我肯定會帶埋女朋友來試多次,因為仲有鰻魚定食,天婦羅定食都好想試下。**本人食完飽到夜晚,所以大家要量力而為

**本人食完飽到夜晚,所以大家要量力而為
2018-04-17
$80 (Lunch)
2018-04-17 130 views
今日收工晏左諗住食番d好野補下數大約八點半黎到呢餐大丼屋去到個陣無留意收九點但經理俾我入,咁我就坐低啦雖然網上推介係燒牛肉飯同豚肉飯但因為我想食魚生飯所以揀左個三文魚親子蟹子飯一落單個侍應就話等二到三十分鐘咁好啦我等由於我坐左係吧檯所以廚師,侍應同經理既對話我全部都聽到曬我第一件聽到好驚訝既事就係,廚師話佢已經無曬飯但仲有大約廿幾個飯未出之後仲叫左阿經理去借白飯番黎我心諗,你一間食丼飯既餐廳居然搵白飯當珍珠米你過唔過意得去?再黎個經理問廚師借樓下酒樓既飯得唔得廚師又話,頂住先啦好過無又係等經理借飯番黎既途中D員工又淨係識得問幾時有得收工完全無安撫客人既心態期間又聽到好幾枱客人等左差唔多一個鐘都未有野食好啦我真係等左半個鐘先有個魚生飯個飯一到我後面就有個男人拍枱起身走話我遲佢咁多黎都有得食,佢個碗去左邊咁就起身走左正當佢走既時候,個廚師聽到話cut單就叫侍應拎番入去,多左既就倒左佢我心諗,嘩,呢間野都好浪費食物講番我碗飯黎到個下,我左碗飯細到好似兒童餐咁打開片紫蘇,淨係聞到魚子既腥味。。。食落我就已經知,我個飯真係樓下中菜既白飯其後,仲有一檯客聽到經理落去酒樓借飯當佢地個飯到既時候就同經
今日收工晏左
諗住食番d好野補下數

大約八點半黎到呢餐大丼屋
去到個陣無留意收九點
但經理俾我入,咁我就坐低啦

雖然網上推介係燒牛肉飯同豚肉飯
但因為我想食魚生飯
所以揀左個三文魚親子蟹子飯

一落單個侍應就話等二到三十分鐘
咁好啦我等

由於我坐左係吧檯
所以廚師侍應同經理既對話我全部都聽到曬
我第一件聽到好驚訝既事
就係,廚師話佢已經無曬飯
但仲有大約廿幾個飯未出
之後仲叫左阿經理去借白飯番黎

我心諗,你一間食丼飯既餐廳
居然搵白飯當珍珠米
你過唔過意得去?

再黎個經理問廚師借樓下酒樓既飯得唔得
廚師又話,頂住先啦好過無

又係等經理借飯番黎既途中
D員工又淨係識得問幾時有得收工
完全無安撫客人既心態

期間又聽到好幾枱客人等左差唔多一個鐘都未有野食

好啦我真係等左半個鐘先有個魚生飯
個飯一到
我後面就有個男人拍枱起身走
話我遲佢咁多黎都有得食,佢個碗去左邊
咁就起身走左
正當佢走既時候,個廚師聽到話cut單
就叫侍應拎番入去,多左既就倒左佢

我心諗,嘩,呢間野都好浪費食物

講番我碗飯
黎到個下,我

碗飯細到好似兒童餐咁
打開片紫蘇,淨係聞到魚子既腥味。。。
食落我就已經知,我個飯真係樓下中菜既白飯

其後,仲有一檯客聽到經理落去酒樓借飯
當佢地個飯到既時候就同經理理論
話無飯唔緊要
叫經理應該同客人解釋番
唔係私下換左其他白飯出黎俾客人
佢地就咁又走左

嗯,我只係覺得。。。78既一碗丼
麵豉湯又無,茶都無一杯
得杯水
D單仲要甩到飛起
不論員工定食物
完全唔值呢個價

大家要諗清楚網絡推介完既餐廳係咪真係值得去
2018-04-17
$78 (Dinner)
2018-04-17 64 views
除左差,就係差....................8點唔夠已經無飯🤦🏼‍♀️,其實無飯可以再煲,但唔係要客等1個鐘先去唸辦法....等都唔緊要,但d食物質素仲要係好差,d食物等1個鐘都係凍冰冰
除左差,就係差....................
8點唔夠已經無飯🤦🏼‍♀️,
其實無飯可以再煲,但唔係要客等1個鐘先去唸辦法....
Type of Meal
Dinner
2018-04-17 79 views
七點半等到八點四先嚟一個凍冰冰嘅#慢#魚飯,😰去到九點,催左幾次都未有牛肉飯,竟然同我講未有飯,試問一間主打丼物嘅食店點解可以冇飯?!🤬算,我等!等左十零分鐘店員唔知係邊度班左盤飯返嚟,諗住有得食啦😳,點知係有牛肉飯丫,不過俾左遲我半個鐘先嚟嘅客人🤨大佬,我唔係客丫?我叫先都冇得食?😡唔使講咁多,拍枱走人!講返個飯,唔算特別好食,中規中矩,不過唔值得大家用個幾兩個鐘去等。太肚餓,未影相就食左食M記冇咁嬲
食M記冇咁嬲

原來荃灣開咗一間轉食日本嘢嘅餐廳,最鍾意周圍捐窿捐隙嘅我梗係要去試吓。出面排隊好多人,所以都要等一陣先有得食。炸魷魚鬚$28呢個小食真係好得意,因為雖然咬落去香脆但係裏面有彈性而且唔會太硬,完全能夠保持那種新鮮口味。雜錦天婦羅$78雜錦天婦羅乜都有啲,其中包括左三隻大蝦、冬菇、南瓜、番薯。大蝦裏面嘅肉質好爽脆、冬菇裏面水份十足,南瓜和番薯都有應有的甜味。芝士蟹子厚燒玉子$28玉子味道又甜又滑,加上中間有鹹香的芝士和蟹子令整體口味更加豐富。巨型富士山丼$188裏面有好多刺身、包括左牡丹蝦、海膽、三文魚子、蟹肉、蔥花吞拿魚等等。 全部都係高質素嘅美食,牡丹蝦爽口彈牙有鮮甜,海膽質素也算不錯,蟹肉鮮甜,三文魚子很香十足,蔥花吞拿魚帶出整體的香味。是一個很不錯的配搭!原味波子汽水$18 x 2

出面排隊好多人,所以都要等一陣先有得食。

炸魷魚鬚$28

雜錦天婦羅$78

芝士蟹子厚燒玉子$28

巨型富士山丼$188

原味波子汽水$18 x 2
2018-04-13 83 views
之前上網睇到大丼屋新開張係3月期間有買一送一既優惠,當然即刻唔執輸同朋友一齊去試下呢間餐廳。朋友係牛魔王,一睇到個餐牌就話要叫個燒牛肉爆丼我就叫左個北海道海鮮丼兩個丼一黎到我地兩個嘩左一聲,爆丼果然不負其名,啲牛肉同海鮮都好似滿到瀉咁,原本諗住啲材料咁足斷估會無咁好食,點知啲牛肉雖然未去到入口即溶既地步,但絕對令你心滿意足;而啲海鮮刺身更加正,鮮味十足,連我咁細食都想再食落去。我地仲叫左個芝士厚燒玉子個小食雖然唔知點解最後先黎,但個芝士厚燒玉子又係另一驚喜,蛋煮得啱啱好,非常嫩滑,再加一層芝士係上面口感十足。而家有呢個買一送一既優惠真係抵食到自己都唔信

朋友係牛魔王,一睇到個餐牌就話要叫個燒牛肉爆丼
我就叫左個北海道海鮮丼

我地仲叫左個芝士厚燒玉子

而家有呢個買一送一既優惠真係抵食到自己都唔信
2018-04-13 70 views
最近在楊屋道街市附近新發現,而且買一送一優惠。7點來到超多人排隊。醬汁吞拿魚山芋蓉$88香港比較小見,可以食新鮮山芋,所以即選。份量不大,勝在味道,吞拿魚醬油醃過,咸咸的,魚肉質感軟棉。白色山芋很多,味道清清的薯味道,黏在一團,很難夾起。但與點點山葵豉油混一下,與飯同吃,實在有多層次味道但如果你是不喜歡滑黏黏口感,就不要選選。 太太選了蔥花吞拿魚蓉$88吞拿魚蓉真心很綿很滑溜,而且沒有雪味,份量都是偏小的,但很喜歡現在我們才知大家喜歡都食吞拿魚,一次吃到2種吞拿魚口感,真的很滿足最後點選了小食芝士厚燒玉子$28 剛好一人一件 , 很大件可分2口吃。芝士燒過,烤過面層,特別香芝士味很搶風頭玉子軟臥厚身,甜甜充滿蛋味,大愛最難得沒有加一小費?
最近在楊屋道街市附近新發現,而且買一送一優惠。
7點來到超多人排隊。

醬汁吞拿魚山芋蓉$88

香港比較小見,可以食新鮮山芋,所以即選。

醬油吞拿山芋蓉丼

份量不大,勝在味道,吞拿魚醬油醃過,咸咸的,魚肉質感軟棉。

白色山芋很多,味道清清的薯味道,黏在一團,很難夾起。

但與點點山葵豉油混一下,與飯同吃,實在有多層次味道

但如果你是不喜歡滑黏黏口感,就不要選選。

太太選了蔥花吞拿魚蓉$88

蔥花吞拿魚蓉

最後點選了小食芝士厚燒玉子$28

剛好一人一件 , 很大件可分2口吃。

芝士厚燒玉子

芝士燒過,烤過面層,特別香芝士味很搶風頭

玉子軟臥厚身,甜甜充滿蛋味,大愛

最難得沒有加一小費?
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
醬油吞拿山芋蓉丼
蔥花吞拿魚蓉
芝士厚燒玉子
2018-04-12 53 views
餐牌黎睇主要就係正統小小既日式野食!黎到日式餐廳緊係先叫個咖哩飯, 日式既咖哩我覺得比印度個D好食, 唔知係唔係我比較中意食濃既D既野, 日式咖哩比較濃小小 水份低小小加小小辣油既話就perfect! 呢個咖哩係加左忌廉, 同cityu 既餐廳一樣我最主要焦點反而唔係d肉, 係個汁, 因為日式咖哩飯 就咁配汁送飯都已經ok最緊要係汁煮得好5好,呢間係唔錯的~ 最主要係價錢唔貴!呢個係叉燒丼, 爆叉咁濟,  中意食肉既人一定大滿足,飯唔算多~反而肉勁多~呢到d叉燒一d都唔乾, 好juicy 仲有個蛋黃在上面,撈埋d飯到食, 味道唔錯! 基本上係呢間餐廳d王牌菜式之一!玉子燒一向都係我中意食既野,黎到日式餐廳緊係要點, 最緊要係呢到大大件, 又唔貴, 18$一份only我好想再叫多幾碟,不過太飽, 我再去時 必點, 口感好好,好soft 味道好食^^賣單200蚊唔算貴~

餐牌黎睇主要就係正統小小既日式野食!
最緊要係汁煮得好5好,呢間係唔錯的~ 最主要係價錢唔貴!

玉子燒一向都係我中意食既野,

賣單200蚊唔算貴~
2018-04-06
2018-04-05 98 views
咁岩經過百悅坊見到一上扶手電梯 就有間新開嘅日式料理原來係主打魚生飯就同朋友入咗去首先叫咗個蟹子沙律啲青瓜切得好幼細令到有更加多沙律醬包圍着好有口感而且仲叫咗個芝士厚燒玉子佢加左蜜糖燒 食落竟然好似西多士勁得意 同埋甜甜地好正主角終於黎啦就係呢間鋪頭嘅招牌菜巨型富士山丼上面有海膽,吞拿魚,大甜蝦,蟹肉,同三文魚子十分豐富而且所有刺身都十分新鮮而朋友就叫咗個北海道海鮮丼上面有三文魚,帆立貝,蟹子同吞拿魚佢都話好好食
咁岩經過百悅坊

勁得意 同埋甜甜地好正

主角終於黎啦
就係呢間鋪頭嘅招牌菜
巨型富士山丼
上面有海膽,吞拿魚,大甜蝦,蟹肉,同三文魚子
十分豐富
而且所有刺身都十分新鮮

而朋友就叫咗個北海道海鮮丼
上面有三文魚,帆立貝,蟹子同吞拿魚
佢都話好好食
2018-04-05 65 views
I’ve just back from Tokyo and l’m still craving for sushi and sashimi. So I’ve decided to try this newly opened restaurant.I ordered Hokkaido Don. This Don is very colourful with salmon, scallop, negitoro/mashed tuna and crab roe as toppings.My hubby ordered negitoro don with raw quail egg on the top.Both Dons taste good but the portion is quite small in my opinion. Verdict: Food is ok but the portion is too small for a proper meal. Will I try it again? Probably yes when I’m not too hungry...

Hokkaido  Don
Negitoro Don
🐮🐮燒牛肉爆丼飯$88 🐮🐮睇上黎真係好澎湃 但實情...唔知係咪3月買一送一 所以質素麻麻😐正價就唔會點呢款😟牛肉無疑算厚亦好大塊 但韌身好難咬 搞到每啖都要成塊食😭而且應該浸咗好耐汁 雖然唔乾 但就冇無曬牛肉味😢欣賞飯係珍珠米 夠熱好香 但太多汁啦 仲要有隻蛋🍳水份有點太多😐.賣相係好吸引 但會寧願用同樣價錢 少啲但高質啲嘅牛肉👉👈.芝士年糕即炸所以好流心好軟糯 但芝士玉子燒就又乾又硬~

🐮🐮燒牛肉爆丼飯$88 🐮🐮
賣相係好吸引 但會寧願用同樣價錢 少啲但高質啲嘅牛肉👉👈
芝士年糕即炸所以好流心好軟糯 但芝士玉子燒就又乾又硬~