2023-03-05 142 views
今日約埋三五知己去銅鑼灣食飯,位置係登龍街,一入到餐廳都幾驚喜,無諗過食台灣嘢都可以咁elegant咁有feel,係好適合大家泥chill下,而且嘢食都幾高質🤣1️⃣話梅小山藥開胃爽口既前菜,為呢餐開左個靚頭~調味酸酸甜甜,但唔會好嗆,山藥爽脆,帶有少少山藥獨有既黏滑,我自己就好鍾意呢種口感😜2️⃣白滷水九孔鮑魚滷水係呢味餸既靈魂,而白滷水入味得來係帶清香,唔會搶走晒食材既鮮味,可以食到鮑魚彈牙既口感,海鮮既甜味,同埋白滷水既鮮香😌鮑魚已經預先切開左2件,亦都清潔得好乾淨,方便進食,睇到廚師既細心😘😎3️⃣蟹肉🦀帶子蛋白🥚泡泡脆米金湯🍲侍應好好服務,打完卡之後會幫我地分湯,每人都有2碗,份量足料,見到脆米都知又係好有口感,湯汁鮮美,但我認為錦上添花既係個蛋白泡泡,好得意,而且好軟綿又帶點彈牙,呢個係文字形容唔到既口感🤣建議大家親身試下,必點🥰4️⃣鹽酥波士頓龍蝦🦞脆角豆金瓜🎃又一個創意之作~鹽酥既做法有啲似避風塘咁香口,但係更加惹味同鬆化,龍蝦肉質彈牙亦都食到鮮甜,諗起都想再食🤤伴碟有米通、南瓜、秋葵,好欣賞佢唔係炸,而係類似風乾既做法,脆口得來唔熱氣😘5️⃣黑松露奶油鮮百合花🌼呢個配搭好新鮮,黑松露同奶

1️⃣話梅小山藥

2️⃣白滷水九孔鮑魚

3️⃣蟹肉🦀帶子蛋白🥚泡泡脆米金湯🍲

4️⃣鹽酥波士頓龍蝦🦞脆角豆金瓜🎃

5️⃣黑松露奶油鮮百合花🌼
呢個配搭好新鮮,黑松露同奶油配搭就食得多,係無諗過原來同百合都咁夾😂呢度用上原個新鮮百合花,醬汁濃郁得泥帶點清香😍係中西fusion既感覺🤩

6️⃣鐵板香煎一口法國鵝肝美國牛小排🥩
上枱超香~鐵板炸炸聲,要趁熱食,鵝肝同牛小排都好嫩,味道配搭一流,配埋少少爐邊蛋,不錯不錯😋

7️⃣八斗子炒飯🍚
出乎意料之外地足料,料仲多過飯🤣有一隻勁大隻既虎蝦🦐仲有北海道帶子鵝肉蟹肉蟹籽豬肉鬆,整體炒得好乾身,口感好豐富👍🏻

8️⃣Balloon Girl🎈、Summer Cocktail☀️、Lychee Martini🍸、Pineapple Daiquiri🍍
4杯cocktail都好出色🥰果香味好出,而且易入口,好啱我地幾個女仔摸下酒杯底🥰 呢度有好多唔同既配搭,而且侍應都好熱情有好好推介我地揀邊款好,大家泥到都可以放心問下佢地意見🤣

環境:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟✨
推介:🌟🌟🌟🌟
2023-02-25 108 views
今日夜晚就去咗銅鑼灣呢間稻埕 ( Point),原來係台灣菜🤭 款式都好特別!餐廳分為仲要好浪漫,其實都啱情侶去食/幫朋友慶生!今日我就叫咗以下款式:燒香鳳梨茴樂安格斯牛小排(5件)$188牛小排配鳳梨🍍都幾特別上碟時 牛小排不算熱的! 黑糖醋釀柑仔蜜 $55前菜! 勁好食 酸酸甜甜好開胃金不換千貝螺頭燉雞湯$68這是一人份量的足料老火湯必叫🤤🥲古早味三杯鮮雞$108有鍋氣🤭🤭都算好多雞 骨係易去除的八斗子炒飯$158推薦💜 勁喜歡 很好食金沙蛋黃單局翅$65其實就係鹹蛋雞翼! 所以必定係好香的!逢甲串B醉雞眷$62白滷水九孔鮑魚$238推薦💜 好大隻🔥🔥🔥🔥黑糖珍珠舒芙皙班戟配抺茶冰淇淋$118甜品係即時製作🤭稻埕 ( Point)銅鑼灣登龍街18號V Point地庫
今日夜晚就去咗銅鑼灣呢間稻埕 ( Point),
原來係台灣菜🤭 款式都好特別!
餐廳分為仲要好浪漫,其實都啱情侶去食/幫朋友慶生!

今日我就叫咗以下款式:
燒香鳳梨茴樂安格斯牛小排(5件)$188
牛小排配鳳梨🍍都幾特別
上碟時 牛小排不算熱的!

黑糖醋釀柑仔蜜 $55

有鍋氣🤭🤭都算好多雞 骨係易去除的

八斗子炒飯$158
推薦💜 勁喜歡 很好食

金沙蛋黃單局翅$65
其實就係鹹蛋雞翼! 所以必定係好香的!

逢甲串B醉雞眷$62

白滷水九孔鮑魚$238
推薦💜 好大隻🔥🔥🔥🔥

黑糖珍珠舒芙皙班戟配抺茶冰淇淋$118
甜品係即時製作🤭

稻埕 ( Point)
銅鑼灣登龍街18號V Point地庫
2023-02-08 144 views
一路行入去間餐廳已經俾佢個環境嚇親心諗:使唔使啊~一定又係啲貴夾唔飽嘅打卡餐廳啦點知打開餐牌,又唔係特別貴喎,完全想像唔到呢到係銅鑼灣嘅價錢諗完一輪,職員都好好,不斷留意住客人,基本上未舉手只需抬起頭就會有職員過嚟。燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排$188👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻非常推薦,牛小排淋而不爛,有牛味之餘仲有淡淡菠蘿嘅香甜。菠蘿燒到好甜好好味,連平時怕酸唔太食菠蘿嘅我都清哂碟😋酥脆麻辣餛飩$65👍🏻👍🏻👍🏻餛飩包住小小麻椒,咬落酥脆又有麻香,但唔算好辣。八斗子炒飯$158👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻入面有龍蝦、北海道帶子、雞肉、蟹肉、蟹籽、豬肉鬆,非常足料。鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜$328👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻成餐最貴係呢個,但一上枱個個馬上搶住打卡,就知無叫錯🤣入面所有料都炸到非常脆,脆到好似食薯片咁😋但佢唔多油,感覺有啲似氣炸,食到停唔到口。龍蝦都唔少,不過如果佢可以起埋肉或者可以炸到連個殻都食得就100分啦🤣黒糖珍珠舒芺蕾斑戟配抹茶冰淇淋$118👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻無論份量、賣相、價錢、味道都完全吊打出面啲甜品店。舒芺蕾偏實淨,入面滿滿嘅黑糖珍珠同忌廉,係幸福嘅味道🥰🥰🥰🥰記得要留肚食甜品啊!!!宇

一路行入去間餐廳已經俾佢個環境嚇親

心諗:使唔使啊~一定又係啲貴夾唔飽嘅打卡餐廳啦

燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排$188👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

酥脆麻辣餛飩$65👍🏻👍🏻👍🏻
餛飩包住小小麻椒,咬落酥脆又有麻香,但唔算好辣。

八斗子炒飯$158👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜$328👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
成餐最貴係呢個,但一上枱個個馬上搶住打卡,就知無叫錯🤣

黒糖珍珠舒芺蕾斑戟配抹茶冰淇淋$118👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
無論份量、賣相、價錢、味道都完全吊打出面啲甜品店。
記得要留肚食甜品啊!!!

宇治抹茶黑糖紅豆冰淇淋鬆餅$102👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抹茶同紅豆呢個組合又係無得輸😍
唯一美中不足係啲紅豆原來唔係係個窩夫入面🥲

好耐未去過咁高質嘅餐廳🍴好滿足好幸福,一定會再去!!

2023-02-08 123 views
農曆新年有好多親戚聚會,飯局吃個不停😆,今晚便與家人來到銅鑼灣的 ✨稻埕飯店 吃晚餐! 曾經去過尖沙咀分店,但銅鑼灣分店不但更大,而且裝潢更華麗型格,一家人吃晚飯就最適合啦~ 餐廳店源於台灣大稻埕,主打台灣美食,比起坊間其他台灣餐廳的菜式更精緻、高雅、有氣派哦☺️~一齊尋找寶島的古早風味吧~ 「 海鮮風味四人餐🍽️$1688/4人」 包括: 金銀蒜泥五花白肉、鵝不是鴨肉、古早味佛跳牆、蟹鉗肉酥蛋捲、紅麴蒸日本珍寶帶子、富貴黄金大虎蝦、滿滿骨膠原豬手、鮑汁濃香花菇干貝扒菜膽、櫻花蝦古早油飯 及 黑芝麻湯丸芋圓紅豆湯。 鵝不是鴨肉🍖,滷水滷得不會過鹹,鵝肉有嚼勁,味道不錯。 蟹鉗肉酥蛋捲🦀,滿滿的蟹鉗肉,根本是懶人的福音。蛋捲煎至微脆,很合我胃口。 紅麴蒸日本珍寶帶子🧡,不愧為珍寶帶子,真的又大又厚,肉質鮮嫩,好吃耶~ 富貴黄金大虎蝦🦐,虎蝦超大一隻,外面裏滿蛋黄碎,可是蝦肉不算彈牙,新鮮一點更好。 滿滿骨膠原豬手🐽,超多骨膠原的豬手,真的是女生補品,好美味呀~ 櫻花蝦古早油飯😎,油亮的古早飯,香氣十足,吃完記得喝杯茶解膩。 最後還有黑芝麻湯丸芋圓紅豆湯🫘,好飽呀~
 「 海鮮風味四人餐🍽️$1688/4人」

鵝不是鴨肉🍖,滷水滷得不會過鹹,鵝肉有嚼勁,味道不錯。
最後還有黑芝麻湯丸芋圓紅豆湯🫘,好飽呀~
2023-01-30
2023-02-06 114 views
新年到之前,相信大家都會吃團年飯。今年我家便選擇去稻埕飯店吃團年飯啦。餐廳食物質素不錯,我們一家都吃得好滿足呀。 聽過稻埕的名字好多次,每次經過看到大型班戟甜品都想試吓。首次去銅鑼灣分店,原來裝修好有特色,紫藍色燈光,好型好時尚呀! 鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜🦞$328波士頓龍蝦預先切件,好貼心。蝦肉好白淨彈牙,微微鹹味,好食呀。個人特別推介配菜,好香脆! 秘製台汁骨膠原豬手花膠石鍋🐽$208 今日天氣勁凍,吃個熱辣辣的花膠鍋就最正啦!豬手勁大隻,隻隻有豐富骨膠原,好惹味! 鵝不是鴨肉🍖$148 用獅頭鵝的菜式,肉味鮮嫩,淡淡的滷水香,不會喧賓奪主。 櫻花蝦古早油飯💕$58 黏糯的油飯,超級香呀。明明好飽,都要每人吃一碗。 黑糖珍珠梳孚厘班戟🥞$118 稻埕飯店的招牌,黑糖珍珠梳孚厘班戟🥞!!! 終於吃到了😆!!! 巨大化的班戟,質感像蛋糕,內𥚃吱滿忌廉和大量煙靭珍珠,加上黑糖漿,更加好吃呀💕~

鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜🦞$328

秘製台汁骨膠原豬手花膠石鍋🐽$208

鵝不是鴨肉🍖$148

用獅頭鵝的菜式,肉味鮮嫩,淡淡的滷水香,不會喧賓奪主。
櫻花蝦古早油飯💕$58

黏糯的油飯,超級香呀。明明好飽,都要每人吃一碗。
 黑糖珍珠梳孚厘班戟🥞$118

2023-02-01
2023-01-31 153 views
今天跟老公決定食一頓好吃的台灣菜,於是選了這間多好評的餐廳。由於我們想試的食物太多, 所以並沒有叫LUNCH SET。小食,主食和甜品我們都有點,這裡服務一流,有點到了高級有情調的酒吧的感覺。首先來杯蜂蜜白苦瓜汁,可以自行選擇少甜半甜。入口不會太苦,而且有白苦瓜的甘味。白滷水九孔鮑魚賣相精緻,打咭一流。鮑魚彈牙,底部還有甜不辣。為方便進食,鮑魚更已預先剪了一半。白滷水甜不辣煙UN有咬口,吃台灣菜一定要食這個。逢甲串B醉雞卷有兩串,淡淡的酒香配香口的雞卷,是很好的小食。金沙蛋黃單骨翅非常邪惡,滿滿的蛋黃香味,雞翼亦炸得很脆。台式鹽酥牡蠣絕不欺場,大大隻非常飽滿,一口咬開內裡熱辣辣又多汁。但最想不到是配菜蓮藕更好吃,薄片爽脆,比薯片更好吃。主食方面鵝不是鴨肉伴麵是餐廳限量,LUNCH時段看到只有兩份。但這個點了絕不會後悔,鵝跟麵都非常好吃。伴麵油香撲鼻,鵝肉嫰滑好吃。吃完一份還想再吃﹗八斗子炒飯一出場大蝦非常奪目,炒飯亦很足料,吃下去啖啖珍貴食材,飯亦炒得乾身香口。最後甜品有薑汁桃膠燉杏仁鮮奶,不會死甜味道豐富,令這頓飯劃下完美的句號。離開時見到這裡有包廂,裡面還可以播音樂好像K房,私隱度

白滷水甜不辣煙UN有咬口,吃台灣菜一定要食這個。

金沙蛋黃單骨翅非常邪惡,滿滿的蛋黃香味,雞翼亦炸得很脆。

離開時見到這裡有包廂,裡面還可以播音樂好像K房,私隱度十足。

2023-01-18
$400 (Lunch)
銅鑼灣V Point 地庫的稻埕飯店,風格前衛,暗黑霓虹燈風,雖說是主打台灣菜的中式菜館,但除了主用餐區之外,還有獨立的酒吧區域也有VIP房間,環境十分chill。.用餐區相當闊落,有大量卡座很適合與朋友聚餐。菜式走新派台灣菜路線,擺盤精美打卡度甚高,食材配搭新穎。.✿ 鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜 💲328以玻璃盒盛著的鹽酥波士頓龍蝦尾,雖然肉不多但炸得香口。加上脆米通、炸南瓜片和炸角豆,是一客美美的佐酒小食。.✿ 蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯 💲138餐廳招牌菜之一,南瓜湯加上脆米、蟹肉和帶子肉,面有四粒大蛋白泡泡,很新穎的配搭。.✿ 鵝不是鴨肉 💲148(例牌)獅頭鵝片,以白滷水滷,色澤清澈、有着淡淡的滷水香氣,口感滋潤嫩滑。伴碟有醃蘿蔔和豆芽菜。.✿ 黑糖醋釀柑仔蜜 💲55酸甜醒胃的一款餐前小食,紅紅的「柑仔蜜」,亦即是台灣人對小蕃茄的稱呼。以黑糖醋釀製,酸酸甜甜。.✿ 燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排 💲188主食選了燒菠蘿、芭樂夾著香煎安格斯牛小排。牛小排肉香有嚼勁,不錯。.❀ 桃膠燉蛋白 💲48餐廳的甜品、糖水也有很多選擇。滋補的桃膠是近來糖水配搭的大熱,加上養顏的燉蛋白,女生必點。.❀
銅鑼灣V Point 地庫的稻埕飯店,風格前衛,

✿ 鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜 💲328

✿ 蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯 💲138
蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯

✿ 鵝不是鴨肉 💲148(例牌)

✿ 黑糖醋釀柑仔蜜 💲55
黑糖醋釀柑仔蜜

✿ 燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排 💲188
燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排

❀ 桃膠燉蛋白 💲48
餐廳的甜品糖水也有很多選擇。滋補的桃膠是近來糖水配搭的大熱,加上養顏的燉蛋白,女生必點。
桃膠燉蛋白

❀ 生薑鮮奶湯圓 💲52
生薑鮮奶糖水,加上芝麻湯圓,是傳統滋潤補身之選。
生薑鮮奶湯圓

❀ 招牌米水 - 紅棗杞子桂圓米水 💲35
除了很多酒精飲品外,餐廳也有提供不少養生飲料。米水是他們的招牌之一,紅棗杞子桂圓加上潤滑米水,是不錯的配搭。
紅棗杞子桂圓米水

桃膠燉蛋白
生薑鮮奶湯圓
紅棗杞子桂圓米水
2023-01-27 134 views
每次去到銅鑼灣,都覺得呢間餐廳好吸引,門口嘅裝潢好有格調,又充滿神秘氣息,今次終於有機會一探究竟。店內用上偏紫嘅燈光,比人一種安穩又特別嘅感覺,店員態度良好,客人有種比重視嘅喜悅。先黎嘅係炸大腸,即叫即製,外脆內爽!接着係滷鵝伴麵,鵝油味重,伴上幼麵很好吃,滷水鵝肉質嫩滑,高質!再來是蒜泥白肉,擺盤精緻,肥肉像果凍,配上沾滿蒜泥的青瓜,叫人欲罷不能。唔少得嘅係招牌花雕雞肉卷,雞肉燒到外層有薄薄的焦脆,內裏有淡淡的酒香。肉汁比外皮封死,每口都是嫩滑靚雞!叫人驚喜嘅係炸生蠔,是配上梅粉,酸酸甜甜卻沒有水粉,令生蠔保持乾爽!最後想開個玩笑,呢到係一間比台式美食耽誤嘅甜品店,疏乎厘質素之高勝過銅鑼灣至少八成以上的甜品店,必食!🤣🤣

先黎嘅係炸大腸,即叫即製,外脆內爽!

2023-01-26 97 views
潮流興wine pairing,好多西餐廳、日式料理店都有提供相關套餐,估唔到連呢間台式料理店都有,佢哋聯同台灣「日造酒莊」、以金賞梅酒pairing 🥃作賣點嘅6道菜「台灣世界級金賞梅酒台菜盛宴」!🥢華麗金賞四小碟 配胭脂梅酒特調盛宴一開始先嚟話梅小山藥、胭脂梅酒釀柑仔蜜、醋釀蘿蔔同五花蒜泥白玉,一口嘅size、酸酸甜甜嘅味道,幫大家開開胃。🥢金賞胭脂梅酒獅頭鵝肉扁 配金賞胭脂梅酒鵝片肉質幼嫩,連埋包著嘅滷豆腐一啖放入口,味道、口感層次豐富。🥢柚子梅酒蒸花龍躉 配十里梅香十里梅香味道清新,配搭龍躉更顯魚嘅鮮味。🥢炭燒梅酒香煎骨膠原豬手 配金賞炭燒梅酒豬手外脆內軟,好多骨膠原,夠晒黏口;炭燒梅酒好特別,飲到啖啖煙燻感覺。🥢蟹鉗肉古早味米糕 配金賞柚子梅酒感覺好似食緊加上蟹肉嘅糯米飯咁,口感煙煙靭靭。🍴招牌黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抺茶冰淇淋 配咖啡迷魂香嚟到必食嘅甜品!班戟夠香蛋味,外層、中間都夾有黑糖珍珠,配埋抺茶雪糕,簡直係完美嘅結局!

🥢華麗金賞四小碟 配胭脂梅酒特調

🥢金賞胭脂梅酒獅頭鵝肉扁 配金賞胭脂梅酒

🥢柚子梅酒蒸花龍躉 配十里梅香
十里梅香味道清新,配搭龍躉更顯魚嘅鮮味。

🥢炭燒梅酒香煎骨膠原豬手 配金賞炭燒梅酒

🥢蟹鉗肉古早味米糕 配金賞柚子梅酒
感覺好似食緊加上蟹肉嘅糯米飯咁,口感煙煙靭靭。

🍴招牌黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抺茶冰淇淋 配咖啡迷魂香
2023-01-24 108 views
趁團年同屋企人食餐好既,我地黎左銅鑼灣V Point地庫呢間稻埕飯店試下。個餐牌有唔少選擇,我地叫左個海鮮風味四人餐。個套餐一共有十款食物,真係好意頭,啱晒一家人新春團團圓圓。金銀蒜泥五花白肉:每片捲住青瓜既白肉,加上金黃色的蒜泥,很滋味。鵝不是鴨肉:鵝肉嫩滑,墊底既豆腐都充滿滷水汁。古早味佛跳牆:湯料有花膠、鮑魚、螺頭、海蔘等,足料高質。蟹鉗肉酥蛋捲:炸得鬆脆,內裡全部蟹肉,口感豐富。紅麴蒸日本珍寶帶子:帶子很大粒爽口,清蒸已經很鮮味。富貴黃金大虎蝦:虎蝦好新鮮,配上咸蛋黃,很惹味。滿滿骨膠原豬手:醬汁入味,豬手炆得夠腍。鮑汁濃香花菇干貝扒菜膽:經典家常菜,賀年必食。櫻花蝦古早油飯:有D似糯米飯,不過配料係櫻花蝦同XO醬,一人一碗,份量剛好。黑芝麻湯丸芋圓紅豆湯:湯丸、芋圓和紅豆,完美組合,又唔會太甜。總結,餐廳座位舒適,食物質素高,還有不少打卡位,絕對係晚飯聚會的好地方。

鵝不是鴨肉:鵝肉嫩滑,墊底既豆腐都充滿滷水汁。

古早味佛跳牆:湯料有花膠、鮑魚、螺頭、海蔘等,足料高質。

蟹鉗肉酥蛋捲:炸得鬆脆,內裡全部蟹肉,口感豐富。

紅麴蒸日本珍寶帶子:帶子很大粒爽口,清蒸已經很鮮味。

富貴黃金大虎蝦:虎蝦好新鮮,配上咸蛋黃,很惹味。

滿滿骨膠原豬手:醬汁入味,豬手炆得夠腍。

鮑汁濃香花菇干貝扒菜膽:經典家常菜,賀年必食。

• 古早味佛跳牆
  • 鵝不是鴨肉
  • 滿滿骨膠原豬手
2023-01-23 98 views
今晚去銅鑼灣行花市,行之前梗係要搵D好野食,補充下戰鬥力。呢間台式Fusion餐廳,裝修舒適高雅,配上紫色的射燈,令人被浪漫既氣氛重重包圍住。我哋點了幾樣招牌菜,款款都係用心之作,而且份量大,食材夠新鮮。金銀蒜泥五花白肉:這道冷盤,擺盤精美,頂層鋪滿金黃色的蒜蓉,一啖一口,很惹味。滿滿骨膠原豬手:炆得夠腍,骨肉分離,令我哋易於進食,D豬手肉充滿成個汁既精華。燒香鳳梨安格斯牛小排:安格斯牛肉汁很豐富,配上台灣鳳梨,令成個口感酸酸甜甜,特別醒胃。古早味佛跳牆:材料名貴,有花膠、鮑魚、海蔘、蹄筋等,湯頭清甜,絕對不能錯過。紅燒鮑魚拌麵:原隻鮑魚鮮味多汁,色澤金黃,咬下去很有嚼勁,麵條被鮑汁包圍,加上糖心蛋,簡直係完美既配搭。飯後甜品我哋叫左黑芝麻湯丸芋圓紅豆湯,甜甜蜜蜜,為這餐華麗盛宴劃上完美的句號。
今晚去銅鑼灣行花市,行之前梗係要搵D好野食,補充下戰鬥力。

• 燒香鳳梨安格斯牛小排
  • 古早味佛跳牆
  • 紅燒鮑魚拌麵
  • 滿滿骨膠原豬手
2023-01-23 111 views
垃圾,簡直係垃圾。嗰晚我充滿期待,諗住可以開開心心過一個年三十(叫咗個4人套餐),上菜上錯個湯,本身個湯係佛跳牆,點知上咗蟹肉蛋白泡泡脆米金湯,想呃我不特止,後嚟一次過上哂三個菜,搞到三個菜凍哂,之後催極佢上個帶子都未上,等咗至少廿分鐘但係佢竟然上咗個甜品先,你話有冇搞錯!!!最勁嘅係佢個帶子有煙但係唔熱,喺我一生人之中食過咁多嘢,都未見過呢種境界,究竟係點整到。最後佢攞返個甜品出嚟成碗嘢凍哂。根本唔值$1688同埋15%服務費!
2023-01-21
$500 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2023-01-23 81 views
稻埕飯店有朋友食過話係一間非常高質素嘅台灣餐廳,一直都好想試,可以收爐前食餐好嘅,所以今次就揀咗呢度食團年飯。裝修非常有心思,無論門口定係轉角位,都係打卡嘅,非常有格調,有氣派。台灣梗係要食台灣嘅臭豆腐,真係好耐冇去過台灣,1食大家都即刻話喺台灣嘅味道,非常懷念!蟹鉗肉酥蛋捲,非常足料,非常抵食,蟹鉗肉絲同蛋簡直融為一體,濃郁嘅蟹鉗肉非常鮮甜,外面炸到脆脆的,非常可口,啖啖蟹肉真係非常滿足!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋豬手淋到不得了,非常入味,筷子輕輕一夾啲肉同啲骨已經可以分離,放入口完全感受到骨膠原,食完個嘴唇係會黐住,仲有花膠非常重膠質,每一啖都很滿足。鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜用一個立體正方箱裝住龍蝦,外觀非常特別,一定要相機食先。😂蟹肉蛋白泡泡脆米金湯有四粒大大嘅蛋白泡泡口感軟綿綿,再配蟹肉蝦仁,加入炸好的脆米,好味道!滷肉飯時令水果茶

秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋

鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜
用一個立體正方箱裝住龍蝦,外觀非常特別,一定要相機食先。😂

蟹肉蛋白泡泡脆米金湯

滷肉飯

時令水果茶

2023-01-21 149 views
餐廳暗暗地,霓虹燈光好有feel,除左台灣菜之外,仲有好多自創fusion菜式,同埋好多cocktail飲品,有台劇華燈初上嘅感覺👠🍷。側邊仲有一間VIP房,有一個得唱K嘅舞台仔🤩。 ❤蒜泥白肉卷呢碟前菜賣相好精緻 ,蒜泥白肉係同青瓜片卷埋一齊層次好豐富,加咗青瓜口感脆脆地,食落又清新 ,真係好特別👍。 ❤白滷水法國鵝肝中式整法嘅鵝肝,鵝肝片又大又厚,仲有好多件,咬落粉粉地,香滑而且滷水味道濃郁。 ❤蟹肉蛋白泡泡脆米金湯好好味份量又足, 本來以為係一人份量嘅湯羹,原來係足夠四五個人食😝。入面有又鬆又軟嘅蛋白泡泡,蟹肉一絲絲咁樣好鮮味,另外,脆米係啱啱加落去嘅 ,非常香口,又增加口感☺️。 ❤黑松露鮮百合花如果鍾意食黑松露嘅朋友就一定要試下,黑松露同奶油味道好重,鮮百合花係原個擺喺入面,每一塊百合花都好香滑😋。 ❤八斗子炒飯最中意隻虎蝦,超大隻超多肉,蝦頭仲有好多膏😍。另外炒飯有北海道帶子、鵝肉、蟹肉、蟹子同豬肉鬆,味道好豐富💕。 ❤鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜鹽酥雞就食得多,鹽酥龍蝦真係第一次食,呢道菜係用咗龍蝦尾整,蝦肉好厚又彈牙, 另外配菜都好特別,有秋葵同埋南瓜乾, 咬落脆卜卜咁樣,非

❤蒜泥白肉卷

❤白滷水法國鵝肝

❤蟹肉蛋白泡泡脆米金湯

❤黑松露鮮百合花

❤八斗子炒飯

❤鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜
鹽酥雞就食得多,鹽酥龍蝦真係第一次食,呢道菜係用咗龍蝦尾整,蝦肉好厚又彈牙, 另外配菜都好特別,有秋葵同埋南瓜乾, 咬落脆卜卜咁樣,非常之香口😚。

2023-01-12
Lunch
  • 蒜泥白肉卷
  • 八斗子炒飯
  • 蟹肉蛋白泡泡脆米金湯
2023-01-21 74 views
去親台灣旅行都會一定到夜市行,感覺到當地嘢食好味之餘亦大眾化,所以冇諗過台式食物亦可食得夠精緻。 話說今日朋友相約呢間台式餐廳晚飯,位置就在銅鑼灣v point 的地庫,尚算幾方便,一到步見到呢間餐廳幾夠格調,環境光線帶點幽暗像是西餐餐廳營造氣氛充滿情調。Menu 上的選擇頗多,亦有套餐提供悉隨尊變。 金銀蒜泥五花白肉 五花白肉本身味唔出,但有蒜蓉係另一回事,加上中間夾住條青瓜,味恰到好處,蒜蓉香口唔攻鼻,唔錯。富貴黃金大虎蝦 每一隻都係大size,這種蝦身會比較厚,所以煎煮嘅時候要掌握得好,如果唔係就會好「鞋」。蝦有彈性,加埋不太多嘅醬汁,配搭得意。蟹鉗肉鬆蛋捲端來嘅時候好似煎蠔餅,但一咬落去就即刻食到蟹嘅濃味,整道菜都很鬆化香口。佛跳牆果有齊鮑魚、海參、花膠夠料,湯水幾濃,應該係燉咗幾耐時間,飲完飽飽哋,不過仲有美食當然會輕易投降啦。呢餐食到滿滿滋味,加上環境有種優雅嘅感覺,食落確係很舒服。

Menu 上的選擇頗多,亦有套餐提供悉隨尊變。

金銀蒜泥五花白肉

富貴黃金大虎蝦
蝦有彈性,加埋不太多嘅醬汁,配搭得意。

蟹鉗肉鬆蛋捲

佛跳牆果

呢餐食到滿滿滋味,加上環境有種優雅嘅感覺,食落確係很舒服。