2022-12-26 87 views
同老公去銅鑼灣買聖誕禮物,行到又攰又肚餓,老公就帶咗我去登龍街嘅稻埕飯店食晚餐,餐廳佈置得好有格調,紫色的燈光效果下,浪漫氣氛濃厚,近門口位置設有打咭位,精美華麗!餐廳主打台灣fusion 菜。鵝不是鴨肉,其實係獅頭鵝半隻,用咗台式白滷水浸製,鵝肉滷得好入味又嫩滑,一入口充滿台灣滷水味道,不會太鹹太濃味。底部還有滑溜的豆腐,爽口的牙菜,一樣滷得好入味。伴碟還有酸蘿蔔可以解解膩!花雕藥膳雞卷,用紹興酒味道泡製特別甘醇濃厚又清香。雞卷冇骨啖啖肉,肉質彈性十足。秘製台汁骨膠原豬手花膠石鍋,用石鍋盛載熱辣辣上檯,石鍋有保溫功能,食物唔怕好快凍曬,花膠同豬手用秘製台汁炆得夠林滑又入味,整個餸都充滿骨膠原,女士們要養顏就不要錯過!紅燒鮑魚拌麵:鮑魚肉質彈牙有鮮味。配上Q彈麵皇,掛上鮮味鮑汁更滋味!再加上一隻糖心蛋更添美味。金沙蛋黃單骨翅:雞翼一開二,炸過後香脆可口,沾上陣陣鹹香的鹹蛋,味道非常匹配,惹味又邪惡!自家製即撞木桶豆腐花:豆腐花即叫即做,即撞豆腐花口感特別香滑,加上七彩繽紛嘅配料,有紅豆、芋圓、珍珠、抹茶蕨餅,口感煙韌軟糯,還有黑糖漿和黃沙糖,飯後甜品不少得。

2022-12-12
Type of Meal
Dinner
二訪稻埕飯店,銅鑼灣V Point稻埕飯店早前換上華麗復古新妝,以台菜餐酒館形式登場,現已成為城中打卡熱點之一好欣賞呢到嘅設計裝修,打造成70-80年代台灣餐廳風格,好有氣氛🪞稻埕經常有期間限定,以唔同種類嘅酒配合美饌,今個冬日,聯同台灣「日造酒莊」,以台灣世界級金賞梅酒配上華麗台菜,每道菜配有不同格調嘅金賞梅酒襯托住,有格調嘅體驗☺️鐘意飲酒嘅一定會好enjoy,而雖然我唔識飲酒,但梅酒味道較甜,無苦澀味,飲落甚至有桃味、檸檬味、柚子味,好適合女士們飲用㖭🥢華麗金賞四小碟有話梅小山藥、胭脂梅酒釀柑仔蜜、醋釀蘿蔔、五花蒜泥白玉師傅用上金賞梅酒巧手製作台灣菜式,每款都用梅酒浸過,味道清香微甜🥂胭脂梅酒特調第一杯係粉紅色梅酒,顏色靚賞心悅目,有桃味,甜甜哋好易飲🥢胭脂梅酒獅頭鵝肉扁呢道係招牌菜之一,用咗梅酒浸,味道清新不膩,仲有一小件豆腐,索咗汁更好食🉐🥂金賞胭脂梅酒榮獲20211TQi風味暨品質訴鑑「風味絕佳獎章」嘅國產梅酒,選用晚收胭脂梅子浸製,有水蜜桃香氣,味道較甜🥢柚子梅酒蒸花龍躉一樣係用梅酒浸過嘅龍躉,肉質厚實,味道芳香🉐🥂十里梅香▫️柚子梅酒、接骨木花糖漿、柚子蜜、青檸皮有柚子清香

🥢華麗金賞四小碟
有話梅小山藥、胭脂梅酒釀柑仔蜜、醋釀蘿蔔、五花蒜泥白玉

🥂胭脂梅酒特調
第一杯係粉紅色梅酒,顏色靚賞心悅目,有桃味,甜甜哋好易飲

🥢胭脂梅酒獅頭鵝肉扁

🥂金賞胭脂梅酒

🥢柚子梅酒蒸花龍躉
一樣係用梅酒浸過嘅龍躉,肉質厚實,味道芳香🉐

🥂十里梅香
▫️柚子梅酒、接骨木花糖漿、柚子蜜、青檸皮
有柚子清香,怡人清新

🥢炭燒梅酒香煎骨膠原豬手
採用台灣有名嘅骨膠原豬手,主要係食筋腱位,豬手皮煎得非常香脆,絕對要試🉐

🥂金賞炭燒梅酒
榮獲2020iTQi風味暨品質評鑑「風味絕佳獎章」嘅國產梅酒,用泥煤烘焙過的烏梅浸製,
有煙燻及桂圓焦糖香氣

🥢蟹鉗肉古早味米糕
台式叫做油飯,口感似糯米飯,比較煙韌,有蟹肉特別矜貴,米糕份量適中🉐

🥂金賞柚子梅酒
台灣第一支榮獲2019iTQi風味暨品質評鑑「風味絕佳獎章嘅國產梅酒,特選台灣青梅加上新鮮柚子釀製,柚子香氣揉合梅果,味道甘甜濃郁

🥞招牌黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋
呢到嘅signature,soufflé pancake軟綿綿,有軟滑忌廉、煙韌珍珠,加埋少少黑糖,味道更豐富

☕️咖啡迷魂香
▪️炭燒梅酒、香甜咖啡酒、 特濃咖啡
以炭燒梅酒泥入特濃咖啡及咖啡酒,炭燒香氣
混和咖啡的香氣,酒味同咖啡味比例剛好,不互搶風頭,各有各突出嘅風味

💰$418/位(+$200/位 每道菜配一杯梅酒或雞尾酒)

🚩稻埕飯店 (V Point) (銅鑼灣) @daocheng_
📍銅鑼灣登龍街18號V Point地庫
2022-12-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$618 (Dinner)
  • 鵝不是鴨肉
  • 滿滿骨膠原豬手
2022-12-23 45 views
稻埕飯店喺銅鑼灣時代廣場出口行2分鐘就到入到去啲燈光好似華燈初上嘅感覺 係食台灣精緻菜💖門口有好多打卡位服務態度超級好 好溫柔香煎九層塔醬油大虎蝦 💚💚💚💚💚香料好入味虎蝦仲成隻手掌咁大已經幫你介開晒好易食金銀蒜泥五花白肉💚💚💚💚💚入面卷住d青瓜 好多蒜 烏蠅頭爆炒韭菜花💚💚💚💚💚有啲肉碎mix 韭菜估唔到炒韭菜簡簡單單嘅食材都幾好食拎黎撈飯一流豬手花膠石煲🐷💚💚💚💚💚份量多 花膠好滑 充滿膠原蛋白豬手好多膠質古早味佛跳牆 💚💚💚💚 💚入面有冬菇 海參 花膠 花菇非常多料好滋補八斗子炒飯 💚💚💚💚 上面有一隻大蝦碌 仲有肉鬆 、帶子、蟹籽、鵝肉好多料炒埋一齊一啲都唔油膩巨峰烏龍茶 💚💚💚💚 聞落去好濃,侍應服務非常好,會幫你不停refill水熱薑汁桃膠燉杏仁鮮奶 💚💚💚💚桃膠多 有埋d薑絲係面 夜晚飲完 好好訓氣球小女孩💚💚💚💚喺我哋面前度用支泡泡槍整個泡泡出嚟再放入閃光燈俾我哋打卡🫶
稻埕飯店喺銅鑼灣時代廣場出口行2分鐘就到

💚💚💚💚 💚
入面有冬菇 海參 花膠 花菇
非常多料好滋補

八斗子炒飯 💚💚💚💚
上面有一隻大蝦碌 仲有肉鬆 、帶子、
蟹籽、鵝肉好多料炒埋一齊
一啲都唔油膩

巨峰烏龍茶 💚💚💚💚
聞落去好濃,侍應服務非常好,會幫你不停refill水

熱薑汁桃膠燉杏仁鮮奶
💚💚💚💚
桃膠多 有埋d薑絲係面 夜晚飲完 好好訓

氣球小女孩💚💚💚💚
喺我哋面前度用支泡泡槍整個泡泡出嚟
再放入閃光燈俾我哋打卡🫶
2022-12-23 197 views
祝賀朋友公司開新店後, 一行六人就嚟呢間餐廳食飯, 早前已經預約而且識人可以開一支house wine就免全枱開瓶費, 可惜店員好似缺乏溝通未知安排, 而且非常惡劣嘅態度對待, 8點入座時全餐廳只有3枱, 加上食物質素平平, 擺盤精緻但欠台灣風味, 不推薦花雕雞卷 - 食到花雕味同紅棗味, 雞肉嫩滑但有少許雪味白滷水甜不辣 - 落單時未有提醒我地份量, 一個拳頭大細要六個人分有D狼狽鵝不是鴨肉(半隻)- 鵝肉拼盤, 正常發揮蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯 - 蛋白泡泡、蟹肉、帶子、蝦仁、脆米通、南瓜湯底,  咁多海鮮味道唔算特別鮮甜, 主要都係eye catching大於一切黑松露奶油鮮百合 - 呢個反而有驚喜, 奶油白汁令到鮮百合更甜更滑鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金角瓜 - 呢個可以話係最失望, 擺盤精緻十足盤景, 但龍蝦肉少得可憐, 大部分都係配料炸南瓜、炸秋葵粒、炸米通八斗子炒飯 - 虎蝦、帶子、蟹肉、蟹子、豬肉鬆、蔥粒、蛋炒成, 中規中矩, 主要依賴豬肉鬆味道作骨幹最差莫過於呢支必須叫嘅house wine, 又草青又怪, 完全唔覺得自己飲緊shiraz

花雕雞卷

花雕雞卷 - 食到花雕味同紅棗味, 雞肉嫩滑但有少許雪味

白滷水甜不辣
鵝不是鴨肉(半隻)- 鵝肉拼盤, 正常發揮

黑松露奶油鮮百合
鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金角瓜

八斗子炒飯

$260 (Dinner)
2022-12-23 43 views
冬大過年🧨 又是跟家人共聚一堂的日子 家人提議來到呢間飯店食飯 是一個幾正的飯店呢🤗之前成日在登龍街搵野食 都冇發現原來呢間隱世台灣飯店正在附近 它正在登龍街 鵝頸橋附近地庫 😏我們叫了以下美食1.黑松露奶油鮮百合花 ($138)- 黑松露+奶油味超強😬- 鮮百合花都幾淋 甚至有入口即化既效果 😛- 整個菜都甜既 2. 台灣白玉苦瓜炒美國安格斯牛小排🥩($178)- 用紅蘿蔔🥕 +白玉苦瓜+菇+牛小排一齊炒- 牛小排切得薄片咁 肉質細嫩 香味四溢🔥- 苦瓜甘甘的 十分健康3. 蒼蠅頭爆炒韭菜花 💚($98)- 食起上來十分開胃的菜- 綠油油很新鮮🤩- 仲有啲肉碎一起食更增其口感4. 不夠臭豆腐($82)- 共有6塊臭豆腐- 濃郁的香味彌漫在空氣😎- 臭豆腐炸得很酥脆!- 仲有酸辣醬可沾 沾完更有風味🤗5. 白滷水九孔鮑魚 ($238)- 鮑魚全部都好大隻 有我手掌咁大 好爽口🤤- 鮑魚下有甜不辣 都好彈牙煙靭😄6. 紅糟文旦蔭樹蒸深海大花尾龍躉($308)- 除了龍躉外 仲有薄切蓮藕片- 魚肉好厚實😁 絕無猩味- 其實唔使太多醬 淨食佢個鮮味都已經唔錯😛7. 金銀蒜泥五花白肉($72)

我們叫了以下美食
1.黑松露奶油鮮百合花 ($138)

- 黑松露+奶油味超強😬
- 鮮百合花都幾淋 甚至有入口即化既效果 😛
- 整個菜都甜既

2. 台灣白玉苦瓜炒美國安格斯牛小排🥩($178)

- 用紅蘿蔔🥕 +白玉苦瓜+菇+牛小排一齊炒
- 牛小排切得薄片咁 肉質細嫩 香味四溢🔥
- 苦瓜甘甘的 十分健康

3. 蒼蠅頭爆炒韭菜花 💚($98)

- 食起上來十分開胃的菜
- 綠油油很新鮮🤩
- 仲有啲肉碎一起食更增其口感

4. 不夠臭豆腐($82)

- 共有6塊臭豆腐
- 濃郁的香味彌漫在空氣😎
- 臭豆腐炸得很酥脆!
- 仲有酸辣醬可沾 沾完更有風味🤗

5. 白滷水九孔鮑魚 ($238)

- 鮑魚全部都好大隻 有我手掌咁大 好爽口🤤
- 鮑魚下有甜不辣 都好彈牙煙靭😄

6. 紅糟文旦蔭樹蒸深海大花尾龍躉($308)

- 除了龍躉外 仲有薄切蓮藕片
- 魚肉好厚實😁 絕無猩味
- 其實唔使太多醬 淨食佢個鮮味都已經唔錯😛

7. 金銀蒜泥五花白肉($72)

- 白肉同青瓜卷在一起 再鋪上爆多蒜泥😏
- 白肉好淋 也肥瘦相間😁
- 青瓜令其蒜泥五花白肉更爽脆
- 是推介的前菜或小食

8. 紅燒鮑魚拌麵 ($118)

- 用雪菜撈拌麵 味道很香
- 拌麵帶出一點兒椒麻辣味 更易入口
- 仲有2粒鮑魚仔 😁

9. 蟹肉蛋白泡泡脆米金湯($138)

-是南瓜湯中有蟹肉跟脆米 材料 豐富
- 湯上面有用蛋白制的波 軟綿綿的
- 真材實料 用心制作既湯

10. 自家製即撞木桶豆腐花($82)

- 淨用嚟影相已好正
- 可以一家人share 自選鐘意既配料
- 最推係竽圓番薯圓 好煙韌

11. 桃膠燉蛋白($48)
- 即時制作 勁新鮮
- 好滋潤既甜品
- 蛋白幾甜 加埋桃膠滿分

12. 桂圓紅棗杞子竽圓湯丸($52)

- 十分足料 做節最岩就係食湯丸 好應節🤤
- 成個湯都好清甜 好補😄

13. 流心可可香蕉冰琪淋鬆餅($102)

- 心型窩夫很好味道 可可味很重 每一口都充滿住可可味
-焦糖香蕉很好味道 跟可可很配
- 雪榚也很大球 跟家人分享剛剛好

見到呢到仲有vip 房 又有美酒🍷 下次做節又可以跟家人來了!
2022-12-22 55 views
今日同屋企人來到銅鑼灣,想搵間餐廳食個冬至飯,見到呢間餐廳門面錦神秘,於是吸引左我地去呢間餐廳。入到間餐廳開頭仲以為係bar,入到去入面原來係餐廳。今次我地選擇左個冬至套餐,另外加左幾道小食。首先來嘅係藥膳雞卷,呢個雞卷非常精緻,酒味不會太濃,同埋有少少蔘味,肉有少少汁然後就來左套餐嘅蒜泥白肉,呢個白肉內卷有青瓜爽口,一齊食有少少解膩效果。炸物有炸雲吞,與一般酒樓食嘅有少少特別,呢個餡多皮少。然後就有個干貝雞湯,湯足料,味濃,不會太鹹。較為特別的有呢個一口鮑魚,廚師很好將鮑魚一開二,而下面有片魚糕,鮑魚唔韌,而魚糕就吸收左d鮑魚嘅味食套餐當然要有魚啦,唔好只係見到得幾片龍躉片,其實食到呢個時間都已經飽飽地,而呢幾片龍躉片上面都加有橄欖同酸梅醬,食起來有d解膩。差唔多去到尾段當然有個炒飯啦,呢個炒飯料足,有蟹子、帶子、蝦米、仲有d肉鬆,好香口,加上上面隻大蝦好有氣勢之後以為會上甜品,點知仲有一道,唔講一定估錯,原來呢個係松露奶油百合,食起來完全唔似,質感有d似煮到好腍嘅蒜頭,加上奶油同松露香,入口即化最後當然有個黑芝麻湯丸紅豆湯啦。呢間餐廳可以再來,都幾有驚喜,食物質素都唔錯。

入到間餐廳開頭仲以為係bar,入到去入面原來係餐廳。

今次我地選擇左個冬至套餐,另外加左幾道小食。

炸物有炸雲吞,與一般酒樓食嘅有少少特別,呢個餡多皮少。
然後就有個干貝雞湯,湯足料,味濃,不會太鹹。

最後當然有個黑芝麻湯丸紅豆湯啦。
呢間餐廳可以再來,都幾有驚喜,食物質素都唔錯。

2022-12-14
  • 白滷水九孔鮑魚
  • 黑松露奶油鮮百合花
  • 桂圓紅棗杞子芋圓湯丸
臨近冬至 係時候搵間舒服既餐廳同家人開心聚餐🏡 今日就去了銅鑼灣既 稻埕飯店🏨 的確是個不錯的聚餐地😎先唔講野食 呢到既環境已經引人入勝😚 打卡位都幾多😏 屋企人仲捉住我係到影相📸 而且係到食飯又唔限時 可以慢慢同朋友傾下計 👯‍♀️同家人食個夠🤪呢到既野食是高級版既台灣菜 種類都幾多呢☺️👍首先想推薦既係 金銀蒜泥五花白肉😛蒜泥白肉跟青瓜🥒疊住來包 呢個配搭係100分 青瓜正好加強口感 令到食落去有爽脆清甜感覺👏🏻 且青瓜可以解除蒜泥既油膩感😻 蒜泥既份量都幾多😻 同埋白肉好軟腍簡直係滿分既菜式🙌🏻之後推介既係 白滷水九孔鮑魚🌟總共有四隻勁厚肉新鮮鮑魚🌱 真係好大隻又彈牙有咬口!鮑魚下面有甜不辣 👏🏻個甜不辣則吸收了白滷水既汁 不是太重口味 很滿足🥰然後係 黑松露奶油鮮百合花🌼一上呢到菜已經聞到陣陣香既奶油味 🍨食落去好似甜品咁 啲鮮百合甜甜的 🍬加埋奶油超香🤪幾creamy 但不太膩 鮮白合咬落去粉粉的 😎十分新鮮 且鮮白合咁健康 岩哂屋企人食呀!第四個菜式係 紅糟文旦蔭樹蒸深海大花尾龍躉🐠屋企人表示食起哂骨既魚好爽🤣呢個魚幾鮮甜 上面有紅糟同埋橄欖🫒下面都有蓮藕片👍😛 不夠。臭豆腐

呢到既野食是高級版既台灣菜 種類都幾多呢☺️👍

首先想推薦既係 金銀蒜泥五花白肉😛
蒜泥既份量都幾多😻 同埋白肉好軟腍
簡直係滿分既菜式🙌🏻

之後推介既係 白滷水九孔鮑魚🌟
總共有四隻勁厚肉新鮮鮑魚🌱 真係好大隻又彈牙有咬口!
白滷水九孔飽魚

然後係 黑松露奶油鮮百合花🌼
一上呢到菜已經聞到陣陣香既奶油味 🍨
食落去好似甜品咁 啲鮮百合甜甜的 🍬
加埋奶油超香🤪幾creamy 但不太膩
鮮白合咬落去粉粉的 😎十分新鮮
且鮮白合咁健康 岩哂屋企人食呀!

第四個菜式係 紅糟文旦蔭樹蒸深海大花尾龍躉🐠
屋企人表示食起哂骨既魚好爽🤣
呢個魚幾鮮甜 上面有紅糟同埋橄欖🫒下面都有蓮藕片👍😛

不夠。臭豆腐 都係屋企人favourite 之一
可以用四個字嚟形容 - 外脆內軟
食落去帶有少少🤏苦甘味!隻碟仲寫有稻埕2字 可愛呀🙌🏻

台灣白玉苦瓜炒美國安格斯牛小排 都很不錯😎
我最鐘意佢個牛小排🥩!好香牛味😻連埋紅椒 跟白玉苦瓜一齊炒 食到有獲氣很出色😉

蒼蠅頭爆炒韭菜花 也帶來驚喜😳🌱
韭菜花跟肉碎一齊炒 😋 好快就清哂成碟

靚湯方面 我地飲了 蟹肉蛋白泡泡脆米金湯🍲
個湯打卡十足 📸有四個大大蛋白球 勁可愛🥰
個蛋白球好輕盈 吸收埋個湯既精華😏
至於個湯就係南瓜湯嚟 🎃十分清甜👏🏻
仲有埋大大蟹肉一齊煲🔥 飲落去仲有埋脆米 十分特別!

主食方面 我地就share 紅燒鮑魚拌麵
除了雪菜拌麵 仲有溏心蛋 同埋2隻鮑魚仔😛 我好鐘意個拌麵有啲麻辣香味!啲麻香味令我更開胃 但同時又唔會辣到食唔落🤤

呢到既甜品都非常出色🤠我地一人叫一款甜品

第一個甜品係 熱既 桂圓紅棗杞子竽圓湯丸
是十分養生既甜品🤗 有龍眼、杞子、紅棗及芝麻湯圓2粒 皆好清甜潤喉😬

第二款甜品係 熱既 桃膠燉蛋白
啲蛋白好香又滑身同埋都甜既! 冬天熱食佢就最岩了!好似食緊啲彈彈水潤蛋白撻咁 😏
同埋 桃膠份量都幾多🤪仲有啲玫瑰花係上面🌹

第三款係 熱既 自家製即撞木桶豆腐花
Order 果陣以為純木桶豆腐花 完全冇expect 原來仲有其他配料!
個豆腐花偏水狀 但加埋 黑糖 庶糖 珍珠 綠茶蒴餅🍵 芋圓 紅豆 就好豐富!

最後係 流心可可香蕉冰琪淋鬆餅🧇
朱古力🍫waffles 十分出色 外脆內軟😎
waffles係雙重朱古力 除了用可可粉炮製外 仲夾了啲朱古力醬係入面 所以好香朱古力味!
加埋雲呢拿雪糕🍦一齊食就完美了🤩

總括嚟講 呢到服務一流 食物選擇多又高質 環境更唔使講 好舒服又多打卡位 今日既冬至飯都食得好開心🤪

白滷水九孔飽魚
  • 黑松露奶油鮮百合花
2022-12-21 33 views
基本上長輩一定好like,一黎好啱打卡,二黎野食都好highclass 🤭但太懶唔知點叫,見到有2個menu套餐就決心唔煩🤣一於揀佢啦!比較過之後我哋就決定食稻風味四人餐🌟入面total 7個菜1個甜品好豐富😚稻風味四人餐 $1528金銀蒜泥五花白肉好勁蒜味!正呀!白肉唔算好肥,而且入面卷住菜都好清新!一卷一口,size啱啱好‼️滷水法國鵝肝并鵝片滷水味唔會太濃,覆蓋住本身野食嘅原味👍🏼下層仲有滷水豆腐添呀!鵝肝唔會好肥,食落都好鮮咼我哋+$308要古早味佛跳牆(有2盅)Wah用料高級到呢!有海參,花膠,雞肉,螺片,瑤柱,鮑魚,啖湯好鮮🤣👍🏼其中最深刻係海參,超彈牙🤭香煎九層塔醬油大虎蝦勁大隻虎蝦😳仲要好鮮,彈牙咼!一人一隻食得好滋味秘製台汁豬手花膠石煲入面有幾塊花膠,豬手數量相對少啲🤣佢用上南乳再加其他汁,食得出南乳咋!好濃味!正!!我哋再+$28升級咗個八斗子炒飯超好食😋入面勁多配料,帶子,雞肉,蟹肉,蟹籽,肉鬆,炒到個飯好香好食😋上面仲有隻勁大虎蝦🤣🤣烏蠅頭爆炒韭菜花我開頭都唔知咩黎🤣原來係肉碎炒韭菜花!有家常小菜風味👍🏼最後個甜品好有台灣風味!薑汁桃膠杏仁鮮好滋潤好暖!食完好舒服

稻風味四人餐 $1528

滷水法國鵝肝并鵝片

我哋+$308要古早味佛跳牆(有2盅)
Wah用料高級到呢!有海參,花膠,雞肉,
螺片,瑤柱,鮑魚,啖湯好鮮🤣👍🏼其中最深刻係海參,超彈牙🤭

香煎九層塔醬油大虎蝦
勁大隻虎蝦😳仲要好鮮,彈牙咼!一人一隻食得好滋味

秘製台汁豬手花膠石煲

我哋再+$28升級咗個八斗子炒飯

烏蠅頭爆炒韭菜花
我開頭都唔知咩黎🤣原來係肉碎炒韭菜花!有家常小菜風味👍🏼

最後個甜品好有台灣風味!
薑汁桃膠杏仁鮮
好滋潤好暖!食完好舒服😌仲要勁多桃膠!好補

飲品都勁打卡able
本身個餐跟咗啲茶飲,一壺一壺茶咁樣上,茶味好濃好香!配濃味菜啱哂幫助消化!
再叫咗兩杯Cocktail,好靚靚🤭
Balloon 又靚,又好飲🥳
  • 氣球小女孩
2022-12-16 46 views
收工約朋友去銅鑼灣,係登龍街行咗陣,見到有間餐廳外面幾靚幾特出,而且又未試過,所以就入咗去試下😋稻•風味四人餐 $1528金銀蒜泥五花白肉一送到上嚟就已經聞到好香濃既蒜香味🤩五花白肉上面舖滿咗好多蒜泥,中間仲夾住青瓜。五花白肉肉質唔會話好肥,而且望落都好靚😍稻。滷水法國鵝肝鵝片佢有有鵝肝、鵝片同豆腐,鵝肝食落入口即溶,味道唔錯,唔會有陣騷味🤩鵝片食落淋淋地,唔會好硬。另外豆腐都好夠味蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯呢個蛋白泡泡脆米金湯係餐廳招牌菜之一😝 四大舊蛋白泡泡浮係橙金色嘅湯上,飲嘅時候可以剌穿蛋白泡泡,撈湯食😚 咁金湯入面有蟹肉帶子外,仲有脆米,吸湯汁,令湯增添口感👏🏻香煎九層塔醬油大虎蝦每人一隻大虎蝦,隻隻都幾開晒邊,方便啲食又入味啲🦐 虎蝦大隻多肉,每隻都變成醬油啡色,鹹香味👏🏻秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋呢個石鍋熱辣辣,出晒煙咁😍佢既豬手真係超淋,豬手骨膠同花膠既精華都煮到出晒嚟😋味道又唔會好鹹,整體嚟講都好好味🤤八斗子炒飯 +$28虎蝦|北海道帶子|鵝肉|蟹肉|蟹籽|豬肉鬆呢個飯好大碗之餘,仲有好多料😍虎蝦勁大隻,食落質感爽爽地幾新鮮!配埋其他配料一齊食又幾開胃😆蒼蠅頭爆炒韭菜花蒼

稻•風味四人餐 $1528
金銀蒜泥五花白肉
稻。滷水法國鵝肝鵝片

秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋

八斗子炒飯 +$28
虎蝦|北海道帶子|鵝肉|蟹肉|蟹籽|豬肉鬆

蒼蠅頭爆炒韭菜花
蒼蠅頭即係豆豉同肉碎,韭菜花切段一齊炒🤓 豆豉同肉碎為韭菜花帶鹹味,冇過鹹😉 至於韭菜花都炒得啱啱好,keep到爽身冇冧晒😊

薑汁桃膠燉杏仁鮮
呢個糖水嚟到既時候熱辣辣,杏仁味幾特出,再加埋薑汁呢個配搭真係不得了,係呢個天氣下,飲完真係勁暖🤤

神品高山珍青綠茶(熱)
跟餐有四杯飲品,我哋叫咗珍青綠茶🍵 估唔到佢用玻璃茶壺上,特別啲又精緻👏🏻 珍青綠茶清香,可以減輕食飯嘅膩感同慢慢消化☺️
2022-12-16 46 views
Wait time: no need waiting 7pm on a weeknight. But do book to have the best seatings. Environment: super chill and club-like venue. Food: all the dishes are phenomenal. LOOK at my photos ! See it for yourself. The soup is wonderful. The goose meat is soft and tasty. The stinky tofu has a real kick to it. The fish is just fresh and has a taste of the sea. The lobster is so crunchy and meaty, wow. The scallops are so nice they just melt in my mouth…The abalone is soft and slight chewy just the way
Food: all the dishes are phenomenal. LOOK at my photos ! See it for yourself. The soup is wonderful. The goose meat is soft and tasty. The stinky tofu has a real kick to it. The fish is just fresh and has a taste of the sea. The lobster is so crunchy and meaty, wow. The scallops are so nice they just melt in my mouth…The abalone is soft and slight chewy just the way we like it. The fried rice is just well done, with good toppings. The drinks and desserts are amazing too.
Service: 10/10 service from a professionally trained team. I feel like being welcomed and treated very well like a VIP.
Pricing: for 4 ppl this is good pricing with all these seafood dishes.
Recommend: highly recommended ~~
放工約咗朋友食飯,飲返兩杯~我哋個日唔係太餓,所以簡簡單單叫咗幾款小食同甜品😊 原來呢一間台灣菜除咗有一般嘅茶飲之外,仲有一啲特色嘅Cocktail🍹雖然佢係台灣菜,但佢嘅餐廳裝修好特別, 有啲似華燈初上夜總會feel,用上粉紫色嘅燈效,係到飲酒都幾正😙 不過朋友要揸車,我哋下次先再飲🍹黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $118一上枱嘅時候,我嘩咗一聲😂 呢個梳乎厘pancake係超級大,pancake包住大量忌廉,好似巨大化咁🥞 梳乎厘Pancake keep到空氣感,有蛋味,不錯!至於餡料忌廉唔會好甜,挺身,唔係肥膩膩個隻😚 pancake中間仲有黑糖珍珠,另配上黑糖漿,撈埋一齊食幾好味😆 而抹茶冰淇淋抹茶味都幾濃添話梅小山藥 $55好多人都叫咗呢個前食,山藥切成方粒,每粒都沾上話梅汁,酸酸哋😌 係一個幾好嘅開胃菜😜不夠。臭豆腐 $82個名好正,店員推介嘅小食🤓 臭豆腐都幾臭,新鮮炸好,外脆內軟🥰 佢嘅豆腐質感同平時唔同,豆腐有啲似蜂巢豆腐咁,台灣feel~ 加埋台灣辣醬一齊食,就啱啱好😉野生豬脆皮炸大腸 $108又一「臭味」相投之選😝 炸大腸賣相好吸引又高級,炸大腸外皮脆香,中間夾

黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $118

話梅小山藥 $55

不夠。臭豆腐 $82

野生豬脆皮炸大腸 $108
又一「臭味」相投之選😝 炸大腸賣相好吸引又高級,炸大腸外皮脆香,中間夾咗大蒽,加埋大蒽可以減膩感😗 炸大腸唔會好肥,唔會成舊肥膏咁👍🏻

檸檬愛玉 $42
夏天必選!呢杯檸檬愛玉入面有檸檬沙冰,沙沙質感,酸酸甜甜🍋 愛玉Q彈,好有咬口,配上沙冰就有軟有硬咁😆

奶蓋綠茶 $38
綠茶大大杯,上面仲有好厚既奶蓋😆奶蓋飲落幾smooth,帶有少少鹹味,配埋綠茶一齊飲好match🍵
Type of Meal
Dinner
2022-12-14 35 views
Fancy台灣菜✨登龍街出名多野食,地鋪、樓上餐廳就食得多,平時唔會留意到地庫都有餐廳。呢間稻埕飯店嘅裝修超modern,有唔少粉紅霓虹燈牌打卡位。菜式非常fancy,擺盤亦都有型有款!忍唔住,四個人都叫咗10個餸、4個甜品、4杯飲品😂八福拼盤 $298鹵水入味,但唔係死鹹💕最正嘅係鵝肝、鵝腸、鵝肉、溏心蛋!鵝肝我平時唔會食架,成日怕太肥膩太heavy,但係呢個真心要試,一啲肥膩嘅感覺都冇!鵝腸冇想像中咁爽口,處理得好乾淨。鵝肉好肥美,一啲都唔鞋口。糖心蛋就不嬲都好食㗎啦,橙黃色嘅蛋黃呈半溶化嘅狀態,睇到都想放入口。八斗子炒飯 $158雖然炒飯好似好頹咁,但係佢材料好豐富,絕對唔係頹飯!帶子、虎蝦、蟹肉呢幾款海鮮增加左鹹香,而蟹子、豬肉鬆就令到佢個口感更加豐富。炒飯做到粒粒分明係基本,但炒到乾身唔油膩就係極致。花鵰雞卷 $82呢個雞卷,我比一百分!除咗花雕酒嘅味道,我仲食到好養生嘅感覺,有紅棗嘅甜味啊!鳳梨牛柳 $188你以為係菠蘿炒咕嚕肉啲朋友,求其開啲罐頭菠蘿俾你食?呢碟鳳梨牛柳用咗新鮮鳳梨,食落酸酸甜甜非常開胃。以我多年讀生物嘅經驗來講,鳳梨入邊有酵素,可以令肉質變得嫩滑,所以鳳
Fancy台灣菜✨

八福拼盤 $298

八斗子炒飯 $158

花鵰雞卷 $82

鳳梨牛柳 $188
你以為係菠蘿炒咕嚕肉啲朋友,求其開啲罐頭菠蘿俾你食?呢碟鳳梨牛柳用咗新鮮鳳梨,食落酸酸甜甜非常開胃。以我多年讀生物嘅經驗來講,鳳梨入邊有酵素,可以令肉質變得嫩滑,所以鳳梨同牛柳簡直係絕配!

花膠豬手鍋 $208
呢個豬手應該就係出面食果啲元蹄,佢用鐵鍋上,豬手林到連骨都甩埋出嚟,食極都仲係熱辣辣,送飯一流。

黑松露百合 $138
估唔到百合配白汁係咁好食,有少少黑松露味做點綴,罪惡感十足。

炸大腸 $108
呢味炸大腸比一般大排檔仲好食,首先佢處理得好乾淨,二來佢炸得乾身脆口。

蟹肉帶子金湯 $138
金湯嘅意思我估係甘筍,個湯好友田園嘅感覺,因為只有甘筍嘅甜,冇過多嘅調味料,好適合食飯之前飲。

波士頓龍蝦 $328
呢個簡直係要打卡用啦,個擺盤好精緻,用四方盒裝住炸過嘅椒鹽龍蝦,仲配上一啲蔬菜乾,有我愛嘅秋葵。

蒼蠅頭爆炒韭菜花 $98
好有鑊氣,一開始我以為炒咗啲黑豆,後尾食落去發現原來係豆豉…

八寶冰
賣相好睇過隔離鮮x仙。綠茶缺餅唔太甜,小丸子好彈口,珍珠多到滿瀉,紅豆軟冧。

可可流心窩夫
估唔到佢窩夫係最好食嘅,吹口,有蛋香,加埋雲呢拿雪糕食,呢個我比一百分。

桃膠燉鮮奶
養生之選,塗膠對皮膚好,女士必食。

黑糖珍珠鬆餅
睇圖片都覺得吸引,奶蓋同黑珍珠布滿左成個疏乎厘,疏乎厘比較實心,食完個飯再食,真係飽到傻!
2022-12-13 30 views
香港台式餐廳越開越多,多數以小店或休閒輕食店為主,但今次同朋友去位於銅鑼灣V Point 嘅「稻埕」就好吾同,餐廳內裝潢精緻,色調主要是浪漫紫色,整體好grand到處都係打卡位,餐牌上菜式亦多樣化。白滷水九孔鮑魚$238 鮑魚厚肉爽口彈牙,一啲都冇overcook,滷得入味,餐廳重好細心將鮑魚一分為二方便進食,鮑魚下重有甜不辣!蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯$138 蛋白白雪雪軟綿綿,金湯係南瓜🎃湯再配蟹肉、帶子、蝦肉、脆米等材料豐富,飲落鮮甜!香煎九層塔醬油大虎蝦$328 擺盤已好👀,新鮮虎蝦大大隻,爽口彈牙再加埋九層塔提鮮香氣更濃!八斗子炒飯$158 一上枱已聞到陣陣炒飯香味,大大隻嘅虎蝦係中間又係好吸👀面層鋪滿肉鬆,飯底炒得乾身粒粒分明,虎蝦彈牙重有帶子,肉類、蟹肉和蟹籽口感非常豐富真係好好食😋燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排$188 安格斯牛小排大大件肉味濃配以醒胃酸酸甜甜嘅鳳梨🍍非常之夾!薑汁桃膠燉杏仁鮮奶$52/碗 好香杏仁味和薑味,桃膠份量亦多,飲落又香又滑,真係養顏又滋潤
白滷水九孔鮑魚
八斗子炒飯
燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排
安格斯牛小排大大件肉味濃配以醒胃酸酸甜甜嘅鳳梨🍍非常之夾!
薑汁桃膠燉杏仁鮮奶
$52/碗

2022-12-12
  • 蟹肉蛋白泡泡脆米金湯
  • 白滷水九孔鮑魚
  • 薑汁桃膠燉杏仁鮮奶
  • 香煎九層塔醬油大虎蝦
#ftf_銅鑼灣必訪高質精緻台灣菜 環境氣氛極高雅 裝潢華麗,環境極舒適,十四樣嘢食加四杯嘢飲,每一樣都有水準!價錢相對起環境同食物質素,絕對係性價比之選!白滷水八福拼盤 $298⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個超抵食,一個價錢可以食到九孔鮑魚、法國鵝肝、鵝腸、鵝頸肉、鵝掌、鵝翼、滷水蛋同冰豆腐,滷水味道調得剛好,唔會太鹹,可以食到食材嘅鮮味,鮑魚、鵝肝同鵝腸絕對係大讚!八斗子炒飯 $158⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個炒飯絕對係驚艷!首先食材豐富到不得了,有大量帶子、蟹肉、蟹子同肉鬆,可想而之鮮香味係幾咁濃重!加埋隻彈牙大虎蝦,簡直冇得彈! 花雕藥膳雞卷 $82⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雞卷厚薄剛好,酒味唔會話太濃烈,花雕淡薄得來又好long lasting,可以食到其他藥材同埋雞肉嘅鮮味!燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排 $188⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雖然菠蘿唔係話太甜,但酸酸地都幾開胃,牛小排牛味濃重有脂香,肉質鮮嫩,油脂分布均勻,配搭令人讚嘆!秘製台汁花膠豬手石鍋 $208⭐️⭐️⭐️⭐️相對之下,呢個就係預計之內嘅味道,豬手炆得超軟腍,雖然唔係話太驚喜,但其實都唔錯,味道香濃得來又唔會太鹹!黑松露奶油百合花 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️中式嘅材料配西式嘅醬汁,
#ftf_銅鑼灣

燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排 $188

秘製台汁花膠豬手石鍋 $208

黑松露奶油百合花 $138
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
中式嘅材料配西式嘅醬汁,配搭新穎,中西合璧,天下無敵!奶油味道調配得宜,creamy得黎完全冇膩感,味道係喜出望外咁夾!

野生豬脆皮炸大腸 $108
⭐️⭐️⭐️⭐️
香脆得黎唔油膩,而且處理得好乾淨,中間完全冇肥膏,夾住舊瓜、點埋啲甜酸醬一齊食,正!

蟹肉蛋白泡泡脆米金湯$138
⭐️⭐️⭐️
呢個打卡一流,蟹肉同埋帶子份量都算多,但個湯嘅味道可以再濃啲~

波士頓龍蝦脆豆金瓜 $328
⭐️⭐️⭐️⭐️
龍蝦肉質彈牙,但個人嚟講,覺得味道稍為鹹咗少少,不過入面嘅脆米餅、南瓜脆片同秋葵都十分香脆!

烏蠅頭爆炒韭菜花 $98
⭐️⭐️⭐️
味道正常發揮,不過不失~純粹有個菜食下咁,冇乜特別。

八寶冰 $52
⭐️⭐️⭐️⭐️
綠茶蕨餅、芋圓、小丸子、珍珠都幾煙靭,雪糕雖然係普通嘅雲呢拿味,但意外地出色。不過啲冰就要自己加煉奶同黑糖先有味,個冰底唔係預先打好/調味。

流心可可香蕉冰淇淋鬆餅 $108
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
俾個名欺騙左,原來係窩夫,哈哈!一開頭覺得冇乜特別,但我同朋友都覺得呢個越食越好味,窩夫香脆加埋雪糕,冰火交融!

桃膠燉蛋白 $60
⭐️⭐️⭐️⭐️
質地滑油,重奶味,暖笠笠之選!

黑糖珍珠奶油鬆餅 $128
⭐️⭐️⭐️⭐️
鬆餅厚實,好有份量,入邊夾埋珍珠同奶油,極之澎湃!本身係想食呢個pancake先,點知叫錯咗窩夫,然後先再叫你過,但相對之下竟然覺得窩夫出色啲!唔知係咪因為已經食得太飽,哈哈哈!

紅棗杞子桂圓紅棗米水$38
柚薑米水 $35
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
質地厚身,米味濃郁,好足料,養生之選!

檸檬愛玉 $42
⭐️⭐️⭐️⭐️
大大杯,甜度適中,酸酸微微,消滯開胃!

蜂蜜茉莉綠茶奶蓋 $42
⭐️⭐️⭐️⭐️
正常發揮,奶蓋厚身,但稍為唔夠鹽味~

回頭率🤡🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
2022-12-08 107 views
位於銅鑼灣登籠街 稻埕飯店,地點非常方便,從時代廣場行2-3分鐘就到,店鋪由地面落一條長長樓梯到basement ,一股紫色香艷感直衝埋黎😆,餐廳以紫色燈光為主,色調有點懷舊感,但裝修又帶摩登,好強烈對比出現眼前,好有新鮮感,餐廳主打台灣菜,咁摩登嘅裝潢,相信一定加入好多新穎元素,好期待😋。先點兩個餐前小食:🥢白滷水八福拼盤,除左鵝肉、鵝什、冰豆腐、流心蛋之外,仲有兩隻鮑魚,成個併盤立即升格;白滷水味道偏淡些小,比較岩我口味。🥢不夠•臭豆腐,外層炸得夠晒酥脆,入邊豆腐非常軟滑,慢慢從口腔散發豆腐臭香,食臭豆腐就係要食倒呢陣臭香味啦😆,好正👍🏻。🥢稻埕自家製台灣烤香腸拼墨魚腸,第一次食墨魚腸,除左咸香外,仲有好強烈鮮味,烤腸一定要夾埋蒜片同蔥絲一齊食,可以咸去一點油脂感。主食:🥢鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜🥢秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋 🥢燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排🥢香煎日本珍寶帶子配紅蔥鮮露筍🥢八斗子炒飯🥢蟹粉干貝炒芙蓉🥢蟹粉手工麻糬酥其中有幾款特別又好味,又有特色想介紹下🤗🥢鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜,擺盤好精緻,透明方盒放入酥炸嘅龍蝦🦞,炸龍蝦火喉控制得好好,除左一啲都唔油膩之外,外層酥脆入味

先點兩個餐前小食:
🥢稻埕自家製台灣烤香腸拼墨魚腸
🥢不夠•臭豆腐
主食:
🥢鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜
🥢蟹粉干貝炒芙蓉
🥢蟹粉手工麻糬酥

其中有幾款特別又好味,又有特色想介紹下🤗

🥢鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜,擺盤好精緻,透明方盒放入酥炸嘅龍蝦🦞,炸龍蝦火喉控制得好好,除左一啲都唔油膩之外,外層酥脆入味,入邊肉質彈牙;其他配料有風乾左嘅秋葵、南瓜、米通,入口香脆,用風乾左嘅食材配酥炸龍蝦,好有新意,亦成整道菜嘅其中一個亮點。
🥢鹽酥波士頓龍蝦🦞脆角豆金瓜

🥢秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋,豬手炆得林滑入味,豬皮更加係我嘅至愛😋,加上厚滑花膠,成個菜式名貴好多,花膠入口軟滑,膠質豐富,每件花膠都有相當厚度,非常有口感。
🥢秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋

🥢蟹粉干貝炒芙蓉,蟹粉色澤金黃,非常吸睛,入口濃郁鮮甜,夾埋淡淡嘅滑蛋白,可發揮平衝味道作用。

甜品
🧇宇治抹茶黑糖紅豆冰淇淋鬆餅,嘩,好巨型嘅甜品,4個人可以一人一件,非常滿足😋。鬆餅外脆內軟,側面配埋紅豆🫘同抹茶蕨餅,仲要鋪上金帛,成個甜品即時貴氣左😆。

🧇宇治抹茶黑糖紅豆冰淇淋鬆餅

🥢稻埕自家製台灣烤香腸拼墨魚腸