2018-08-12 153 views
所有有關蕃茄既食物我都非常喜愛!朋友介紹呢到既蕃茄湯底非常出色,當然要立即試試!平日既晚上,終於有機會試啦!越南仔地方唔大,大概只有10個座位,但地方乾淨企理,開放式既廚房,鋪頭既電視有介紹老闆同佢經營既其他餐廳,幾位姐姐既服務亦好好。食野方面,我揀左蕃茄湯底生牛肉金邊粉,佢個湯底真系好正,好濃,份量都好足夠,食完好滿足!但唯一可以改進既地方系佢野飲有啲貴,青檸梳打要加20幾蚊,如果可以平少少就完美啦!
2018-08-08 165 views
一間主打越南fusion菜嘅餐廳,有多種而想不到嘅菜式。男朋友叫嘅胡志明市紅番茄四寶湯檬粉,有齊晒豬扒,扎肉,脆豬肉同豬頸肉再配上已洋蔥新鮮蕃茄炮製而成嘅番茄湯底,夠晒濃郁裏邊仲有生菜絲洋蔥乾蒜頭乾蔥頭,係濃味之選,好正。炎炎夏日我就比較鍾意食清爽D嘅撈檬,今次食嘅就比較特別有埋芝士配上炸醬同燒豬頸肉。芝士用火槍微微燒過,配上爽口嘅燒豬頸肉同埋惹味嘅炸醬牛肉加上酸酸甜甜帶有微辣嘅撈檬汁邪惡得黎帶點清新。驚喜又而想不到嘅小食之一,當大大嚿嘅鮮甜海膽遇上手撕雞,夠晒新穎有驚喜,配上微微酸甜嘅醬汁,感覺鮮味又清新。雞翼迷必試,有3款特色雞翼,我就偏愛蒜香牛油脆雞翼,炸得香脆嘅外皮充滿牛油香,再加上重口味嘅蒜蓉。依一個係喺台灣高雄啤酒節得獎菜式,一定襯熱食,充滿芝麻香又彈牙嘅蝦多士,配上邪惡嘅流心芝士,冇可能會吾好食。
一間主打越南fusion菜嘅餐廳,有多種而想不到嘅菜式。
胡志明市紅番茄四寶湯檬粉

海膽壽司手撕雞檬紙卷

三色雞翼拼盤

雙層芝士炸醬豬頸肉撈檬

2018-07-19 463 views
作為一個越南菜愛好者,平時出街有得揀都會揀食越南菜,今次經過旺角,就入左呢間越南菜餐廳。舖頭面績好細,只有兩排單人坐,但餐廳外就貼滿明星合照同訪問,好似好出名咁,哈哈。四色米卷($72)平時食越南菜,餐牌有的話,我都一定會叫米紙卷。四色米卷分別係三文魚,手撕雞,海膽同牛炸醬。當中手撕雞米紙卷真係好驚喜!雞唔會鞋口得黎又入味。除咗卷上面放滿配料之外,每個卷中間都夾有手撕雞,加埋煙韌米紙皮同彈牙檬粉,點上酸酸甜甜嘅醬汁,米卷真係無得輸!古法鍋蛋烤牛肉生菜包撈檬($88)另外仲叫咗一個烤牛肉撈檬,夏天食撈檬真係透心涼,酸酸甜甜嘅醬汁,加上入味嘅牛肉,同爽口嘅青瓜生菜絲,口感一流。係幾有驚喜!

四色米卷($72)

平時食越南菜,餐牌有的話,我都一定會叫米紙卷。
四色米卷分別係三文魚,手撕雞,海膽同牛炸醬。

古法鍋蛋烤牛肉生菜包撈檬($88)

係幾有驚喜!

2018-07-16 325 views
今晚在旺角附近。找了這家店吃晚餐。這店標榜新派越南菜。店鋪很小。坐得很擠。椅子也不是很舒適。菜式是和其他的越式餐廳不同。我點了紅蕃茄烤牛肉拼札肉湯檬粉。另外也點了火辣蒜椒脆雞翼。湯檬粉湯夠濃。微酸。烤牛肉一般。但大大碗還是很好味的。雞翼個人認為脆醬太厚。也炸得太久乾了。加一杯飲品。花費131。總的來說可以一試。
2018-06-28
$131 (Dinner)
2018-06-24 642 views
朋友帶咗我去食佢最愛嘅越南餐廳👭因為我哋去嘅時候係大約下午兩三點鐘 所以餐廳冇人 只係得我地兩個 坐得好舒服 因為餐廳好細得大約10幾個位每人叫咗一碗粉 我揀牌手撕雞椰汁酸湯檬粉 起初有啲擔心味度好奇怪 因為好難想像椰汁再加酸湯混合出嚟嘅味道 但試咗之後相當有驚喜👍👍酸味並冇帶走椰汁嘅香味 反而加起嚟味道好開胃好特別😋😋係令人食過返尋味嘅越式檬粉雖然試咗唔太多嘢食但係見到餐廳有chef menu 我相信應該係唔錯越菜既好選擇❤️
朋友帶咗我去食佢最愛嘅越南餐廳👭

酸味並冇帶走椰汁嘅香味 反而加起嚟味道好開胃好特別😋😋
係令人食過返尋味嘅越式檬粉

2018-04-13 1199 views
最近發現旺角多左間越南餐廳,係一間揉合香港人口味的歐洲+越南fusion 菜,見到佢地裝潢好岩 Selfie,平平地就入去試下。睇左陣Menu都唔知叫咩好,因為太多小食,樣樣都想點😂所以叫左三個小食: 抵食指數(4/5)蝦多士 👅👅👅👅👅海膽手撕雞檬紙卷 👅👅👅蒜椒焗原條茄子 👅👅👅👅招牌原隻軟殼蟹 👅👅👅👅再加一碗 招牌生蠔椰汁酸辣湯檬 👅👅👅👅最後免費試食: 冰鎮蜜糖凍番茄 👅👅👅👅👅 .我特別鍾意食佢地的燒茄子,因為燒完都仲好 juice 😋茄子肉味道好清甜,食完都唔覺口渴👍原來酸辣湯檬仲可以特別要求酸辣度,好貼心呀 💝最後餐廳老闆仲好好人請我地試下佢地既🏅得獎名菜 🍅冰鎮蜜糖凍番茄呀❣中間加入了柚子蜜,再點淋在碟上面的蜜糖,層次好豐富。新餐廳果然唔同D,希望佢地以後都會keep到呢個水準啦!除左冰鎮蜜糖凍番茄,仲有招牌原隻軟殼蟹&法式芝心蝦多士,佢地呢三個菜式都取得《高雄下酒菜料理競賽獎》No.1👍👍👍所以一定要試下

睇左陣Menu都唔知叫咩好,因為太多小食,樣樣都想點😂

所以叫左三個小食: 抵食指數(4/5)
蝦多士 👅👅👅👅👅
海膽手撕雞檬紙卷 👅👅👅
蒜椒焗原條茄子 👅👅👅👅
招牌原隻軟殼蟹 👅👅👅👅
再加一碗 招牌生蠔椰汁酸辣湯檬 👅👅👅👅
最後免費試食: 冰鎮蜜糖凍番茄 👅👅👅👅👅 .

• 蝦多士
  • 海膽手撕雞檬紙卷
  • 蒜椒焗原條茄子
  • 冰鎮蜜糖凍番茄
2018-02-19 1195 views
今日收工之後同女朋友慢慢咁行到落銅鑼灣搵嘢食,我哋行一陣街之後決定好多嘢食嘅食街嗰度搵一間餐廳食晚飯。呢間餐廳望落去平平凡凡冇乜出奇不過坐低試左之後又覺得佢幾有意思。我哋坐咗係卡位然後我哋唔算太肚餓嘅關係於是呢就只係帶咗一個小食同一碗麵分別係,鎮店四式檬紙卷(牛炸醬,煙三文魚,海膽,手撕雞),你四個配搭有三個都好有驚喜而且陪呢個份量好足夠並無欺場。吃得我倆津津有味。另外就叫咗招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉,個湯底酸酸地好特別好有驚喜,因為好少越南菜佢哋會夠膽整一個湯會有酸酸地嘅味道,而且食落去都覺得唔錯。招牌嘅手撕雞亦都整得好好食。就係咁,有點小驚喜又簡簡單單就食咗一餐晚餐。因為的確幾唔錯,所以推介大家來試吓!
四式檬紙卷
招牌手撕雞配雜肉椰汁湯酸湯檬粉
2018-01-05
Type of Meal
Dinner
四式檬紙卷
招牌手撕雞配雜肉椰汁湯酸湯檬粉
2018-01-30 847 views
重臨此地,這次是第二次來這間餐廳用膳了。同樣不失水準👍🏻👍🏻😋這次叫了這個餐廳推介的湯檬,湯底很美味,帶點酸味😋本人最喜歡吃酸的😋還有大力大力推介這個法式蝦多士❤️❤️😋大讚!厚厚的蝦肉,脆熱的多士配上白芝麻😍超讚!每次來到必食!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 這次叫了兩款米紙卷,一款是不過不失的三文魚米紙卷,另一款是令人驚喜的手撕雞米紙卷😋😋 店員建議可以點上魚露,魚露也很美味,都是酸酸的。還有一道扎肉馬卡龍,名字固然吸引,味道也不輸蝕👍🏻👍🏻這間越南菜做得很美味,店員服務也非常好,很體貼,環境也不錯,大力推介!😊😊😊
  • 法式芝心蝦多士
2017-12-09 909 views
越男仔怎想到一家越南餐廳裏居然能吃得到芝心蝦多士、海膽春卷冰鎮蜜糖凍番茄等這麼創意十足的新派菜可惜我不吃生故未能盡飽口福越式火車頭湯河粉共有五款配料河粉滑溜滑溜味道不賴而且份量足但湯頭較淡味法式芝心蝦多士滿滿都是彈牙蝦膠外層鋪滿密麻麻的芝麻炸得夠香脆又不覺油膩用料十足超級好吃飲料是青檸梳打採用倒插式賣相夠特別欣賞着店家裝潢時被我發現到牆壁寫着這裏也有廚師發板由這裡的老闆兼大廚親自主理有機會真的要試一試我覺得好吃不等於你 純屬個人意見愛分享
越男仔
怎想到一家越南餐廳裏居然能吃得到
芝心蝦多士、海膽春卷
冰鎮蜜糖凍番茄等
有機會真的要試一試
我覺得好吃不等於你
純屬個人意見愛分享
2017-11-08 737 views
上星期有人朋友推薦我去旺角的廣華街有家小店叫「越南仔」,是主打越南的創意菜式。.「酸辣湯手撕雞越南粉」這湯底帶點點椰奶香,酸酸甜甜的女生應該會蠻喜歡,我差點就把它喝光光,要把這湯粉變成撈粉了😂.然後另一款是「綜合炸雞翅膀」,愛辣的我首首首推最惹味左手邊的那款,超級無敵好吃~另外兩款一個是黃金蒜香&蒜香奶油(大慨...忘了名字😂).這家可以下次再試試不同口味的菜~.#eat #noodle #hk #hkig #食 #搵食
另外兩款一個是黃金蒜香&蒜香奶油(大慨...忘了名字😂)
這家可以下次再試試不同口味的菜~
#eat #noodle #hk #hkig #食 #搵食
2017-10-08 688 views
Happy Friday 係旺角行黎行去都唔知食咩好, 行行下見到呢間越男仔, 見老闆好熱情咁介紹, 最後就決定試一試啦叫左個四寶湯檬粉, 湯底加錢轉左椰汁酸湯. 個湯底好特別, 平時都好少見. 飲落有椰汁味, 仲有少少酸酸地, 應該係來自醋嘅味道, 飲落係出奇地match, 值得一試喎仲叫左個海膽手撕雞米紙卷, 每舊都大大舊, 賣相好靚. 海膽食落係清甜嘅, 再點埋個酸酸甜甜嘅汁, 好fresh, 一啖入面有好多唔同嘅口感. 蝦多士有少許油膩, 加埋酸菜一齊食就岩岩好, 都係一個唔錯嘅嘗試

2017-09-26 549 views
朋友介紹所以走去試下一入去餐廳有D 暗但都舒服叫左杯薑蜜唔太甜仲要重予味正正手撕雞撈㩚D 手撕雞好有味仲要燒過D 檬粉瘦瘦的又唔會痴住一堆堆炸素菜春卷炸牛油雞翼午餐都不過不失
朋友介紹所以走去試下

炸素菜春卷

炸牛油雞翼

午餐都不過不失
2017-09-26
$80 (Lunch)
2017-09-14 614 views
是日同寶紀念日,一早諗定帶佢試新野於是就帶左佢黎越男仔一入門口就發現原來間舖好細坐部都係長吧枱無得對住坐,寶就好似唔係太鐘意餐牌唔太多選擇無得散叫一定要叫set,我地揀左對住開放式廚房既位坐,有少少熱湯可以轉餸就唔可以所以寶加5蚊轉左個椰酸湯底廚娘整完就遞配粉比我地個feel有啲似食日本拉麵望落同聞落都好似好好味,食落都好正,尤其個湯好彩有轉到香茅豬扒脆度適中肉質都唔錯,如果可以多兩舊就好喇下一碗就係我既生菜包撈檬汁係枱面可以自己落但寶就叫我不如試下就咁撈埋好唔好食,我最鐘意就係聽佢意見架喇,果然真係正!蛋汁加埋啲嫰滑既烤牛肉好!正!但重口味既我梗係要加啲越南酸汁啦更上一層樓食慣熱野既我覺得牛肉可以熱少少因為撈埋咁多凍野成件事會唔夠熱不過呢個都係食撈檬既特色黎既美中不足係叫左呢杯25蚊既香茅薑蜜得咁細杯薑蓋哂啲香茅味,兩啖就飲完,唔抵最後千等萬等終於等到呢個海膽手撕雞卷小食黎講佢都算幾大舊,海膽令呢個小食同碗湯檬幾乎一樣價錢,咁真係要試真啲。海膽份量好多,都鮮甜既,但基本上蓋過哂手撕雞既味題外話我真係因為呢個小食所以以為呢間係越南日本菜fusion😂正解原來係越南法國fusion下次試
是日同寶紀念日,一早諗定帶佢試新野
於是就帶左佢黎越男仔

湯可以轉餸就唔可以所以寶加5蚊轉左個椰酸湯底
香茅豬扒位扎肉椰汁酸湯檬
廚娘整完就遞配粉比我地個feel有啲似食日本拉麵
望落同聞落都好似好好味,食落都好正,尤其個湯好彩有轉到
香茅豬扒脆度適中肉質都唔錯,如果可以多兩舊就好喇

下一碗就係我既生菜包撈檬
窩蛋古法烤牛肉生菜包撈檬
蛋汁加埋啲嫰滑既烤牛肉好!正!
但重口味既我梗係要加啲越南酸汁啦

更上一層樓

不過呢個都係食撈檬既特色黎既

美中不足係叫左呢杯25蚊既香茅薑蜜得咁細杯
香茅薑蜜
薑蓋哂啲香茅味,兩啖就飲完,唔抵

最後千等萬等終於等到呢個海膽手撕雞卷
海膽手撕雞米紙卷
海膽份量好多,都鮮甜既,但基本上蓋過哂手撕雞既味

下次試下佢既法式蝦多士先
2017-09-04
$150 (Dinner)
香茅豬扒位扎肉椰汁酸湯檬
窩蛋古法烤牛肉生菜包撈檬
海膽手撕雞米紙卷
2017-08-31 552 views
是日相約友們在旺角聚餐,她們說在廣華街有間越南餐廳是非試不可的。餐廳不算大,除了有面壁思過型的自閉位外,還有面向開放式廚房的bar檯位置,可以一邊享受美食,一邊欣賞廚師即席做菜的表演。麻雀雖小,但五臟俱全;裝修偏向bistro風格,感覺很舒服。法式芝心蝦多士.平日吃越南菜的總會點這款傳統的越南小食作前菜,這道菜看似簡單但要做到出色的只有兩三間餐廳可以滿足我。這款蝦多士用上手打的蝦膠,口感彈牙,另外還特別用了車打芝士做夾心,層次分明,再以香脆的芝蔴和超薄脆的多士包住,吃起來超鬆脆而且不油膩。難怪是得獎菜吧。招牌原隻軟殻蟹.另一得獎招牌菜,吃越南菜當然少不了軟殻蟹吧。軟殻蟹的體積比平日吃到的較大,比手掌心還大一點,味道香脆惹味,炸粉不厚,蟹殻特軟,而蟹肉亦很新鮮;肉味沒有被其他調味料而搶去,再加上椒鹽香蒜,味道十分可口。青檸梳打.看似平平無奇的青檸梳打,其實殊不簡單。梳打水是用泰國的singha天然梳打水。令人驚喜的是他們會放在零下五度的雪櫃儲藏,經過店家特別處理後的梳打水,增強了本身的碳酸度,所以喝起來氣泡會較多亦更持久,每喝一口都有很滿足的感覺。海膽手撕雞檬紙卷.據說他們平常會用來自加

海膽手撕雞檬紙卷
據說他們平常會用來自加拿大的海膽,由於只會選用時令的食材,當天我們有幸試試這款來自日本馬糞的海膽。海膽味道十分鮮甜,囗感濃郁,甘甜度很高。嘿,其實米紙卷也是主角啊。米紙卷的濕度剛剛好,不會過濕或過乾,質感黏而不韌,很好吃。另外,餡料亦很豐富,有手撕雞、檬粉、醃蘿蔔絲、紅蔥頭、生菜和薄荷葉等。

越式素春卷
除了鮮米紙卷外,我們還點了越式炸春卷。有別於中式春卷,春卷皮是用米粉做的越式米紙,口感吃起來除了香脆還帶點黏韌。餡料方面有木耳、冬菇、粉絲和蘿蔔絲等。以生菜包住,再蘸點魚露或配上店家自家製的酸菜,味道簡直一流。

越式馬卡龍
吃到一半,店員突然邀請我們試試他們即將推出的新菜式。(幸運的小孩啊)本以為是道甜品,原來是他們自創的fusion菜。入口即溶的杏仁蛋白脆餅換上了煎香的札肉,而甜而不膩的夾心被換成幼滑的三文魚蓉,柚子蜜糖;配搭非常新鮮,口感就好像在吃鵝肝的,十分過癮。

蒜香牛油脆雞翼
蒜蓉+牛油+炸雞翼,相信沒有人會能抵受到這個誘惑吧(包括我)雞翼炸至金黃色,外層鬆脆,雞肉嫩滑而且肥大多汁、蒜蓉牛油的香氣撲鼻而來,絕對是色香味俱全,令人忍不住一吃再吃。

香茅燒豬頸肉
跟泰式的煮法不同的是會加入香茅作醃料,而且會燒至乾身,香茅帶點檸檬的清香使豬頸肉的味道更為突出,而且豬頸肉的肉質十分軟腍。再配上自家製的酸菜,中和了油膩感,好味到令人不自覺地多吃幾塊。

胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
既是招牌菜又是他們自創的菜式,所謂四寶的是札肉、豬頸肉、脆豬肉和豬扒等。濃郁的蕃茄湯底,充滿陣陣的蕃茄香,還有啖啖的蕃茄肉,還特別加入洋蔥令湯底加添了甜味。酸酸甜甜的味道,零舍醒胃。四款配料亦份量十足。帶點胡椒粒的札肉很爽口彈牙,豬扒和豬頸肉很軟腍,而且亦很juicy;再加上香脆可口的脆豬肉,一碗湯粉有著不同的口感,配搭非常新鮮。

越式窩蛋火車頭河粉
材料十分豐富,有牛丸、生牛肉、牛柏葉、牛筋、烤牛肉還有窩蛋。食湯麵要先飲啖湯是常識吧。據說是用上五十斤牛骨而熬製,牛骨的精髓全都溶入在湯中,難怪湯底是非一般的濃郁,而味道則是濃而不鹹,齒頰留香,我都忍不住要喝光了剩下的湯(嘿)差點忘了說最重要的,窩蛋會在最後放上,而廚師亦會用火槍將生雞蛋烤至半熟。被烤過的窩蛋再跟湯粉拌在一起吃,味道很特別,亦增添了湯粉的層次感,有畫龍點睛的效果。不知怎的,我總覺得這味道跟滑蛋牛河有點像(笑) anyways我終於找到我的「黯然銷魂粉」了(!!!)

冰鎮蜜糖凍蕃茄
一頓完美的晚餐當然少不了甜品吧。去皮的蕃茄會冰陣至過夜,令蕃茄肉更爽口。原來內有乾坤,除了有蕃茄肉之外,還有少量的柚子肉,還加上柚子蜜。這道菜最適合炎夏時吃,冰凍的果肉加上酸酸甜甜的味道,有涼透心的感覺,而且亦十分醒胃。
2017-08-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 火辣蒜椒脆雞翼
2017-08-28 337 views
前幾日連續打風已經留係屋企,唔出街搵食😩,今日雖然都落雨絲濕,但老公好神心車我一齊出旺角行下,行到廣華街發現原來開左好多餐廳,我老公好中意食生牛河,有間越南野佢就話試下啦💁🏻我地叫左一人一碗粉同小食,我叫左碗豬頸肉豬扒牛湯河,仲有芝士,份量都幾大碗,不過我係完成到既😂😂,從食材味道及賣相可以食得出呢間餐廳一D都唔Hea,下次再黎可以叫分上會正D💁🏻💁🏻我叫老公唔好再食生牛河,試下其他😌佢都係叫左生牛河既🤦🏻‍♀️,佢仲誇張到加牛栢葉同牛筋🌝 佢話湯底新鮮唔錯,有蒜蓉魚露汁提供任添,加左的確好味好多😉蒜香牛油两隻都係加$1x! 好抵,佢的造法同出面有d唔同,但都好食,蒜蓉牛油味好重,一人一隻岩岩好👌🏻第一次飲滴漏咖啡,濃味d香d,奶味無甘重,值得試下。宜家下午茶全單有8折,下次揀岩時段再黎過😌😌

第一次飲滴漏咖啡,濃味d香d,奶味無甘重,值得試下。

宜家下午茶全單有8折,下次揀岩時段再黎過😌😌