2017-04-17 249 views
已經唔係第一次食,上次食係新開業,幾個月後水準依然越式火車頭湯河粉,有牛牛牛牛同埋牛真係啱哂啲牛魔王生牛,烤牛香,炸牛丸,牛栢葉爽唔un,牛根夠冧,湯濃而不咸,爽口的感覺同埋夠哂大碗火辣蒜椒香脆豬扒撈檬呢碗野不得之了了呀!上面堆鮮紅色嘅醬仲以為佢撈左蕃茄醬,但係食落又食唔到茄味,反而係蒜味,炸蒜脆脆嘅口感配合檬粉好夾之餘,辣醬酸辣程度剛好,成碗都好野味脆豬扒夠乾夠脆但唔會柴皮!食到尾都仲會脆,真心有驚喜等陣!愈食愈辣嘅?!食到尾夾到成埋辣椒出來到底我食左幾多粒落肚神奇之處係又唔會辣到食唔到其他味喎法式芝士蝦多士,又係夠香脆,蝦滑厚厚有咬口,面頭的芝麻冇炸過龍冇燶香噴噴仲要有浪心嘅芝士高質
已經唔係第一次食,上次食係新開業,幾個月後水準依然
越式火車頭湯河粉
越式火車頭湯河粉,有牛牛牛牛同埋牛
真係啱哂啲牛魔王
同埋夠哂大碗
火辣蒜椒香脆豬扒撈檬
脆豬扒夠乾夠脆但唔會柴皮!食到尾都仲會脆,真心有驚喜
等陣!愈食愈辣嘅?!食到尾夾到成埋辣椒出來
到底我食左幾多粒落肚
神奇之處係又唔會辣到食唔到其他味喎
法式芝士蝦多士
仲要有浪心嘅芝士
高質
咸檸七
2017-04-04
$80 (Lunch)
越式火車頭湯河粉
法式芝士蝦多士
  • 火辣蒜椒豬扒撈檬
  • 芝士蝦多士
2017-04-13 207 views
最近係旺角又有大發現!越南菜不嬲係香港都好受歡迎,位於廣華醫院附近內街有間食越南菜嘅美食相當一流,功夫到家。一試廣島蠔椰汁酸湯檬粉直頭停唔到,最後連湯飲哂!另外仲有多款小食如芝心蝦多士、柚子凍蕃茄,真心一流!柚子凍蕃茄(主菜+$28): 柚子蜜味濃郁配上冰凍蕃茄,形成強調的味覺義對比芝心蝦多士海膽手撕雞檬紙卷(主菜+$72):鮮甜海膽配上手撕雞及7款蔬菜,味道清香可口廣島蠔椰汁酸湯檬粉($108):半生蠔嘅廣島蠔夠大夠新鮮,配合椰汁配湯底開胃之餘亦津津有味,連湯底飲真係一流!熱香茅薑蜜(主菜+$25): 生薑煲足10小時,患咳嗽嘅同行朋友飲完次日即刻唔咳,效果顯著
芝心蝦多士
  • 廣島蠔椰汁酸湯檬粉
2017-04-08 219 views
早排經過旺角廣華街見到有間越南粉舖頭開左!因為本身好鍾意食越南粉,所以就咁貢入去試下!入到去見到地方唔係好大,用左open kitchen型式!有排木檯圍住個廚房坐!另外廚房對面都有排檯!牆上寫左兩行字!不過唔明解開放坐位同食物質素有乜關系?綠色個鏡甖野係醋之類既野!落左之後個味道提升左DD芝士蝦多士!其中menu推介食物!新鮮即整!炸野再加芝士感覺”漏”左小小…所以都係喜歡傳統既蝦多士!朋友點左招牌椰汁酸湯手撕雞扎肉湯金邊粉…個湯酸酸地幾特別…我就點左最傳統既火車頭,不過有窩蛋?!加多杯凍既香茅薑!味道唔錯!其實兩碗粉既味道係唔錯!由湯底到用料都覺得幾有心機!尤其係我碗火車頭…d牛肉幾淋同幾有肉味!不過就份量細左D,冇火車頭嗰種震撼感!同埋加窩蛋就未聽過…應該見識少!如果問我會唔會特登返黎又未必…不過行過又想食越南粉既話都係一個唔錯既選擇

綠色個鏡甖野係醋之類既野!落左之後個味道提升左DD
朋友點左招牌椰汁酸湯手撕雞扎肉湯金邊粉…個湯酸酸地幾特別…
我就點左最傳統既火車頭,不過有窩蛋?
加多杯凍既香茅薑!味道唔錯!

2017-03-11 670 views
旺角廣華街 越男仔👻岩岩J2搵食飯團介紹完就即刻黎食😝 舖頭空間較細,牆上掛著漁夫帽子,頗有特色👍🏻 廚房是開放式的,老闆好nice 好健談😂1.招牌生蠔藍青囗椰汁酸湯湯檬粉 $88(午市限定)半生熟的生蠔肥美新鮮,質感軟滑,毫無半點腥味🤗藍青口雖然比較細隻,但份量都唔少😋 椰汁酸湯似冬蔭公湯既唔辣版,幾惹味😙2. 法式芝心蝦多士 🍤🍞(主食 +$33)即叫即製💪🏻保證新鮮熱辣🔥 在多士上灑滿芝麻粒,中間搽上牛油,放上蝦膠及芝士,最後放進油鍋炸至脆身✨ 吃下並不油膩,配上酸菜一同吃,比較清爽💦 但芝士味🧀更濃郁會更好吃😍仲有三檸七喜吖😜😜😜💕評分:😈😈😈😈(5分滿分)💕#reneemk #love #food #foodie #hkfood #hkfoodie #eat #around #the #world #is #my #ultimate #goal #gain #weight #fat #fatty #越男仔 #j2 #搵食飯團 #yahoofoodhk #shrimp #cheese #oyster #crispy #Vietnam #french #coconut #sup
旺角廣華街 越男仔👻
1.招牌生蠔藍青囗椰汁酸湯湯檬粉 $88(午市限定)
2. 法式芝心蝦多士 🍤🍞(主食 +$33)
仲有三檸七喜吖😜😜😜
💕評分:😈😈😈😈(5分滿分)
💕#reneemk

#love #food #foodie #hkfood #hkfoodie #eat #around #the #world #is #my #ultimate #goal #gain #weight #fat #fatty #越男仔 #j2 #搵食飯團 #yahoofoodhk #shrimp #cheese #oyster #crispy #Vietnam #french #coconut #support

Type of Meal
Lunch
2017-03-07 269 views
➡越男仔⬅法式芝心蝦多士 $45/呢個蝦多士 曾經係高雄啤酒節代表香港攞過獎一於試下佢係咪gum架勢😼😼😼多士上面鋪滿左芝麻食落好香口😋😋內面係滿滿ge蝦滑食落好香蝦味 而且d蝦滑真係好滑好彈牙😻中間有一層芝士 佢唔係超濃芝味個隻 淡淡地芝士香為份多士做小小點綴 又唔會喧賓奪主成件事幾夾👍🏻👍🏻整體黎講 味道唔錯 絕對推薦中意食蝦士ge朋友去試下而且有芝士都唔會覺得膩如果份量可以多翻d就好 而家好似一陣風就食曬四舊🙈🙈
➡越男仔⬅
味道唔錯 絕對推薦中意食蝦士ge朋友去試下
而且有芝士都唔會覺得膩
如果份量可以多翻d就好 而家好似一陣風就食曬四舊🙈🙈
2017-03-06 317 views
招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉($68)粵式生牛肉牛骨湯河粉($58)法式芝心蝦多士(+$45)👅我鍾意食越南野同泰國野嘅程度僅次於日本野😆因為好少會有膩感又夠惹味,唔似西餐咁肥膩😝😝見到呢間越南餐廳門口貼晒報道又好似好多得獎菜咁樣😳咁勁就梗係試試佢啦😆😆碗粉都真係幾大碗下😳招牌椰汁酸湯嘅椰汁味唔太出,主要係酸多啲😕😕有啲失望,仲以為個湯會好勁好濃味添🤔🤔牛骨湯中規中矩咁冇乜特別,係好味嘅😶有啲似出前一丁嗰啲味精牛肉湯味咁樣😂😂啲餸都無咩驚喜😮😮至於個🍤蝦多士好似係得獎菜😃就叫做出色少少🤗個底炸到薄薄地一層好香脆但係又唔會好油👍🏻中間釀住啲蝦膠雖然得少少蝦鮮味不過都爽口🤓但中間嗰層芝士既味道就唔出啦😕😕咁都得獎?仲有都試咗個蒜香牛油雞翼🍗蒜味幾香但食落唔算好出,雞肉幾滑既😗但嫌佢太油😓整體來講只係普通越南餐廳嘅質素😐😐可能係食之前對佢抱住太大期望啦😅
招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉($68)
粵式生牛肉牛骨湯河粉($58)
法式芝心蝦多士(+$45)
2017-03-04 304 views
見到報紙介紹, 於是特登去試, 我同我老公都叫椰汁酸味雞絲檬, 我加左生牛肉, 佢加左炸豬扒, 我地仲叫左個小食,牛油蒜容雞翼, 個粉質地似米粉, 不太軟不太硬, 開頭飲d 湯時, 我係唔鍾意, 因為太淡, 雞肉太多黑椒, 牛肉一般, 之後食下食下, 可能浸得好耐, 個湯終於夠咸, 無咩椰子味, 不過酸酸地都ok.好味, 而且碗粉好大碗, 雞翼係超好味($15) ,好重牛油同蒜味, 又好脆口, 係我食過甘多間牛油蒜頭雞翼最好味!我亦都看出老闆緊張生意, 走來走去安排座位, 運送食物, 只不過係間鋪太太太細, 座位加埋唔夠15 個, 以香港今日既租金, 座位更少更難做, 老闆問岩唔岩食,之後我問佢有無其他分店, 佢話元朗尖咀分店不過已經無左, 旺角呢間店佢坐陣質素唔差, 只不過坐得唔舒適。。
2017-03-01 1211 views
 比個店名吸引住,心想“越男仔夠唔夠靚仔先”。看見餐牌上的小食就好靚仔,有無內涵就要試一下才知道啊!店內有㸃像日本拉麵店的裝修,又帶點越南風味,一面坐位面對開放式廚房,另一面坐位面對牆壁。第一次光顧心多眼亂,都不知食什麼好呢!店員會主動向你推介,比較欣賞餐單的湯底和材料也可跟自己的喜好來選擇。看見牆上的牌子,也不禁地order支啤酒應一應佢啦!啤酒Saigon-export (沒有問價)啤酒Saigon-special(沒有問價)2支都是越南啤,相對Export比Special淡口一點,我不是太懂啤酒,只是淺嚐。所以我都是揀選了:三檸七喜$23店員呈上飲品時,也提供了三檸七喜的飲法,先“督”檸檬,嚐一口,加強了七喜檸檬的味道,再“督”青檬,再嚐一口,我感覺檸檬味被拉底一點,最後“督”咸檸,再嚐多一口,老實我覺得差不多,可能我味蕾不太敏感啊!窩蛋生牛肉椰汁酸湯河粉$45得知椰汁酸湯是他們的必食,但本人對雞絲沒有特別喜好,所以改了窩蛋生牛肉,個湯底椰汁不夠香,酸味對我来説也不足夠,也可能是窩蛋混淆入湯內,而影響了湯的味道,至於個生牛肉就有點驚喜,牛肉淋身有牛肉味,朋友吃一口就立刻追加一份牛
 比個店名吸引住,心想“越男仔夠唔夠靚仔先”。
看見餐牌上的小食就好靚仔,有無內涵就要試一下才知道啊!
第一次光顧心多眼亂,都不知食什麼好呢!
看見牆上的牌子,也不禁地order支啤酒應一應佢啦!
啤酒Saigon-export (沒有問價)
Saigon-export
啤酒Saigon-special(沒有問價)
Saigon-special

所以我都是揀選了:
三檸七喜$23
三檸七喜

窩蛋生牛肉椰汁酸湯河粉$45
窩蛋生牛肉椰汁酸湯河粉
窩蛋生牛肉椰汁酸湯河粉
得知椰汁酸湯是他們的必食,但本人對雞絲沒有特別喜好,所以改了窩蛋生牛肉,個湯底椰汁不夠香,酸味對我来説也不足夠,也可能是窩蛋混淆入湯內,而影響了湯的味道,至於個生牛肉就有點驚喜,牛肉淋身有牛肉味,朋友吃一口就立刻追加一份牛肉$15,但店員提醒,如後期才追加,怕牛肉會不夠熟。
但朋友話牛肉好好味, 生都沒問題窩。

法式芝心蝦多士$33
店舖必食之選!
外表十分吸引,入口很香芝麻味,十分香口,蝦膠彈牙,中間夾着芝士,芝士味不算突出,外脆內彈,口感不錯。

蒜香牛油脆雞翼$15
蒜香牛油脆雞翼
雞翼外面包著香蒜味的脆醬,味道濃郁,雞翼肉質嫩滑,炸得恰當。
送啤酒一流呀!

這店食物雖然不是十分突出,但勝在夠彈性,有客人想選晚餐才有的菜式,也可特別安排,盡量不令食客失望!
2017-02-18
$130 (Lunch)
  • 窩蛋生牛肉湯河
2017-02-23 293 views
今日同大少搵食,本來想去食個小籠湯包墊吓胃先再諗正餐,點知……去到話賣晒,重要星期日先有貨😭😭😭所以我地唯有盡快搵正餐食,轉角見到有泰國嘢、越南嘢同埋四川嘢,泰國嘢食完無耐,所以當然試吓越南嘢喇鋪仔細細,主要大部份都係Bar枱,枱下面有個鈎,可以掛袋裝修好有cafe風格胡志明市紅蕃茄豬扒拼扎肉湯檬粉 - 呢個蕃茄湯真係可以話係超濃,好香,又多蕃茄,另外豬扒都好淋,一啲都唔韌,重好香,扎肉同我平時食嘅一樣,但係配落個蕃落湯度又有另一番風味招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉 - 嘩……呢個湯真係好酸,但係大少話好味,個雞真係好滑,同埋佢上枱前會用火槍先燒一燒個雞海膽越式春卷 - 雖然春卷皮有少少韌,但係春卷餡好好味,又豐富,而且最正就係上面啲海謄,好香甜,最緊要上碟都好靚~~咸檸七

鋪仔細細,主要大部份都係Bar枱,枱下面有個鈎,可以掛袋
裝修好有cafe風格
Dinner
胡志明市紅蕃茄豬扒拼扎肉湯檬粉
  • 海膽越式春卷
2017-01-31 364 views
差唔多 200 hkd... 2 碗面2 杯野飲pho ...都唔似pho..太油但冇味河粉過軟..又太粗..牛肉..冇味牛丸又炸過..碗面熱.又要個客自己攞..仲要收加一根本冇服務
差唔多 200 hkd... 2 碗面2 杯野飲

pho ...都唔似pho..

太油但冇味

河粉過軟..又太粗..

牛肉..冇味

牛丸又炸過..

碗面熱.又要個客自己攞..仲要收加一

根本冇服務
2017-01-31
2017-01-31 286 views
如果$88 一個火車頭河你要求好似打完邊爐食餘下既牛肉加條生菜...呢度絕對符合要求重要加一..但零service ..碗麵重要自己由廚房個吧台拎去自己位😡😡😡😡😡垃圾
垃圾
2017-01-07 402 views
老婆鐘意食越南粉,但香港難食到又正宗又貼地既店舖。經過廣華街,見到一個裝修似食日式拉麵(吧枱位)既越南菜館,傳統粉麵加小食,價錢略為貴了少少,但都試一試喇。我就點了火車頭河,賣相同份量都滿意,生熟牛肉,牛筋,牛栢葉,牛丸(非一般)再加一隻生雞蛋。以上材料質素甚高,湯底清甜冇味精。老婆點了茄湯豬扒扎肉湯河,湯底濃,超正👍,豬扒鬆輕香口。每人加了各一款小食,分別是春卷和蝦餅。春卷應該係用米紙卷成再炸,所以比硬身,蝦餅ok。另一推介係薑蜜,凍熱都有,雖然要加成25蚊一杯,但呢杯係店舖用心煲出來既飲品,所以都覺得值既。
老婆鐘意食越南粉,但香港難食到又正宗又貼地既店舖。
老婆點了茄湯豬扒扎肉湯河,湯底濃,超正👍,豬扒鬆輕香口。
每人加了各一款小食,分別是春卷和蝦餅。
春卷應該係用米紙卷成再炸,所以比硬身,蝦餅ok。
2017-01-04 392 views
未夠鐘去整指甲,就同朋友周圍行下搵野食。本來想light d食cafe,但想去果間夜晚只提供飲品冇野食,就去左隔離嘅越南餐廳。一入到去,老闆就安排座位(張櫈係冇得挨的),然後提示我地枱底有得勾袋。其實真係要,因為座位都幾窄。朋友嗌左青檸梳打,又係一個依家好興嘅倒轉設計,好大杯,幾好味。至於呢個攞哂獎嘅蝦多士,可能因為我不太好芝士,所以冇咩特別好食的感覺。我嗌左手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉,仲有一杯熱飲,香茅薑蜜。個湯底冇想像中咁怪,椰味唔濃烈再加淡淡的酸味,檬粉比正常的幼少少。至於杯薑蜜就幾有驚喜,雖然都幾辣但好好味。呢餐飯俾我感覺平平,唔會特別好想再食但唔係難食。

呢餐飯俾我感覺平平,唔會特別好想再食但唔係難食。
2016-12-23
$120 (Dinner)
2017-01-03 222 views
今天原本和一位朋友吃午餐,但忽然有事,險變一人吃午餐。幸好期後兩位朋友齊齊來吃。今天上班前,特意過海,和兩位朋友一齊吃個麵吧。招牌生蠔椰汁酸辣湯檬粉價格定價略貴 $108的主食,份量看起來不多,以生蠔為主打,配上椰汁和酸辣檬粉,味道略怪。小酸小辣,又有點椰汁,不像一般越南檬粉,不太合我囗味越男仔旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下8號舖

招牌生蠔椰汁酸辣湯檬粉

越男仔

旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下8號舖

2017-01-03
2017-01-03 3431 views
今天是辭職後的第二天,重回我的不斷吃的人生,實在吃得很開心今天帶媽媽吃完臭臭鍋,回味台灣滋味後便到旺角吃越南菜晚餐,回味在法國吃到的越南美味。一行三人,點選三主食三小吃。胡志明市四寶蕃茄湯檬粉$88四寶包括: 豬頸肉,豬排,扎肉,脆豬肉,份量十足豬頸肉和脆豬肉切絲,一啖檬粉一啖豬肉,味道濃香。豬排帶有香茅香氣,薄身軟腍。個人很喜歡這檬粉的湯底,湯頭濃稠得像西式湯,蕃茄味濃厚實在,我全部喝光光了。招牌古法烤肉生菜包檬粉$88以一整球牛肉包著生雞蛋,賣相特別牛肉微微燒焦,可用生菜包起來吃,一個檬粉兩種吃法哦。牛肉伴上生雞蛋後,囗感滑溜,像生牛肉他他一般,甚特別的。招牌原隻軟殼蟹$78海膽越式春卷$72老闆推介的新菜式,把海膽放上春卷上也是我第一次見春卷炸得超級香脆,內有檬粉,蘿蔔絲等配料,囗感豐富,媽媽超喜歡的這春卷是我在法國吃過的相同味道,很懷念哦。法式芝心蝦多士$45蝦多士用上生命面包,抹上蝦肉,後撒上芝麻造成,香脆可囗,不錯。
今天是辭職後的第二天,重回我的不斷吃的人生,實在吃得很開心

今天帶媽媽吃完臭臭鍋,回味台灣滋味

後便到旺角吃越南菜晚餐,回味在法國吃到的越南美味。
一行三人,點選三主食三小吃。
胡志明市四寶蕃茄湯檬粉$88

四寶包括: 豬頸肉,豬排,扎肉,脆豬肉,份量十足

招牌古法烤肉生菜包檬粉$88

以一整球牛肉包著生雞蛋,賣相特別
牛肉微微燒焦,可用生菜包起來吃,一個檬粉兩種吃法哦。
牛肉伴上生雞蛋後,囗感滑溜,像生牛肉他他一般,甚特別的。
招牌原隻軟殼蟹$78
海膽越式春卷$72

老闆推介的新菜式,把海膽放上春卷上也是我第一次見

這春卷是我在法國吃過的相同味道,很懷念哦。
法式芝心蝦多士$45

2017-01-02