2016-04-29 540 views
✨紅豆沙配芝麻湯圓 ($27)✨朋友叫的!佢鍾意食中式糖水 叫紅豆沙實無死啦估唔到水汪汪 食落甜但唔係起沙 而係糖與水!反而湯圓煙煙韌韌倒還可以 但真係好多其他選擇Rating💁🏻(4*/10*)✨比利時窩夫加士多啤梨雪糕 ($28+$6)✨DIY的款式 叫左一底窩夫 配料隨使叫了一球雪糕即叫即焗 表面燶燶地 脆脆的似雞蛋仔 空氣感重士多啤梨雪糕 甜度不錯味道不假 不過冇果肉🤔Rating💁🏻(5.5*/10*)食完之後外賣左兩碗俾屋企人!自己偷食左✨芒果椰汁河 ($26)✨滿滿的椰汁 實實在在地有不少椰汁河 芒果較少河粉其實係椰汁和蒟蒻做成的 天使魔鬼只差一線自己唔食椰汁就一般 不過如果椰汁迷一定滿足!河粉彈牙又夠爽 反而芒果少得只像點綴的裝飾Rating💁🏻(7.2*/10*)✨芒果西米露 ($26)✨想不到又是椰汁底 不是芒果汁做base有點失望芒果更少 河粉換上西米 冇椰汁河吸引和有份量Rating💁🏻(5.8*/10*)
✨紅豆沙配芝麻湯圓 ($27)✨
朋友叫的!佢鍾意食中式糖水 叫紅豆沙實無死啦
估唔到水汪汪 食落甜但唔係起沙 而係糖與水!
反而湯圓煙煙韌韌
倒還可以 但真係好多其他選擇
Rating💁🏻(4*/10*)

✨比利時窩夫加士多啤梨雪糕 ($28+$6)✨
DIY的款式 叫左一底窩夫 配料隨使叫了一球雪糕
即叫即焗 表面燶燶地 脆脆的似雞蛋仔 空氣感重
士多啤梨雪糕 甜度不錯味道不假 不過冇果肉🤔
Rating💁🏻(5.5*/10*)

食完之後外賣左兩碗俾屋企人!自己偷食左

✨芒果椰汁河 ($26)✨
滿滿的椰汁 實實在在地有不少椰汁河 芒果較少
河粉其實係椰汁和蒟蒻做成的 天使魔鬼只差一線
自己唔食椰汁就一般 不過如果椰汁迷一定滿足!
河粉彈牙又夠爽 反而芒果少得只像點綴的裝飾
Rating💁🏻(7.2*/10*)

✨芒果西米露 ($26)✨
想不到又是椰汁底 不是芒果汁做base有點失望
芒果更少 河粉換上西米 冇椰汁河吸引和有份量
Rating💁🏻(5.8*/10*)
2015-12-19 492 views
放工後,想吃甜品,便到甜品老媽。天氣冷,想吃暖烘烘的甜品。看到有應驅寒的薑湯、我喜愛的豆花和芋丸,便點了。薑湯真的充滿薑的辣味,飲下去喉嚨會熱騰騰的,胃也變暖。喝完後整個身子變得暖暖的。看到豆花很散、豆味不太濃,有點失望。不過因為真的很滑,便算了。有芋丸真的十分興奮,因為不是很多店有芋丸。芋丸是我預期之中的煙韌但是芋頭味和蕃薯味真的不太能分出,其實應該說是一種味道也嚐不出,而且份量過少,如果可以再多數粒便好了。
放工後,想吃甜品,便到甜品老媽。
天氣冷,想吃暖烘烘的甜品
看到有應驅寒的薑湯、我喜愛的豆花和芋丸,便點了。
2015-12-18
$24 (Last Night Supper)
2015-09-20 527 views
跟友人晚上約好在筲箕灣覓食,吃完正餐,下一場就接住落甜品啦。只是我倆都不是住那邊,人生路不熟,唯有上網搜搜附近熱點。找到的就是名字頗有趣的甜品老媽,趣味點是老媽二字,在此不挑明了。  怎料平日晚上店內都人頭湧湧,要等,也沒法子。一邊等一邊看看網上的食評,不會盡信,但至少有圖有真相。評語正面的為多,但最近都有不少負面劣評。店外一如其他餐廳,張貼了雜誌採訪、節目介紹及明星到訪之類的剪報資料。沒有因此而確信其品質,算是看看當趣味就算。  人多,外頭還有排隊等待的客人,我們快快手諗掂就落單。每消費$38即可獲一個印花,借用轉珠遊戲概念--抽蛋。獎品不外乎是店內產品,最多最勁的就是會員卡。豆花芋圓紅豆湯 $29  一式三味,一次過滿足你三個願望,不過此非出奇蛋。點了熱版,個人喜好,吃喝暖暖熱熱的還是比較舒服,而且也易於感受甜味。紅豆湯是紅豆糖水,稀身,沒有稠稠的厚重粉沙感。這味可說不俗,粒粒紅豆煮爛,甜綿不膩,紅豆份量不少。至於豆花,佔量不多,但豆味明顯,沒有被四周圍繞的紅豆湯蓋味。不會太過水稀,起碼知道自己吃了豆花,而不是水。  店方指芋圓是正宗台灣版本,從九份帶來,用的也是台灣芋頭及蕃薯。蒸
豆花芋圓紅豆湯
豆花芋圓紅豆湯 $29
  店方指芋圓是正宗台灣版本,從九份帶來,用的也是台灣芋頭蕃薯。蒸熟壓泥再加蕃薯粉去製作,沒有添加其他人工成份。芋圓粒粒似模似樣,是長方形的模樣,份量剛剛好,不會塞到過飽,又不會缺席。香味一般,芋香淡薄,蕃薯就比較易吃得出。甜度不太高,來自紅豆湯為主,稔身帶黏,有少許煙韌感,算是順口。
芒果炸兩
芒果炸兩 $39(一條) $50(兩條)
  有趣特別的配搭,芒果作為餡料,但炸兩呢?製作甜品,沒有用到真正的炸兩,在此以泡芺代替油炸鬼。唧上忌廉,腸粉外皮則是常見的椰汁蒟蒻,通常是椰汁河粉,現在就成了腸粉。澆上芒果汁作裝飾,我們點的是一份的份量,切分作四小件。
  輕咬下去,呃……怎麼會這樣稔軟的呢?明明是以炸兩為參考範本,但泡芺卻是過份濕軟,結果沒有半點脆感。加上那堆忌廉的膩度,只好以彈爽的椰汁腸粉皮及芒果果肉補救。幸好外頭還有點酸酸甜甜,稠身重果味的芒果醬汁加持,才未至於要判死。
木撈
木撈 $38
  以金木水火土五行元素作主題的西式甜品,打算用創新配搭作招徠。一整碗所有食材都是綠色系列,看上去清新又有木系貼近大自然的感覺。馬卡龍尚算酥脆,但甜度十分高,而且咀嚼下很易黏牙,頗甜膩。抹茶雪糕就是平時吃到零食那種抹茶牛奶味,冰感太重,茶香也普普。之後就是椰汁西米露,本來椰汁味還算可以,西米綿密。不過那綠啫喱奇異果倒是有點奇怪,味道跟抹茶雪糕又不搭,結果變得奇怪。
  結果我們還是選錯了,行回地鐵站途中,見到其他甜品店就覺得可惜。因為友人也愛吃,我們每次約食都會經過一番資料搜集及深思熟慮。衝動之下,可能會有驚喜,但我們經歷的,卻主要是驚嚇。每日每日我們都要下大量決定,有時也許只是微小選擇,自己也未有意識到。卻會帶來連鎖反應及後果,蝴蝶效應,影響並非局限於那小小範圍之內。任何一個抉擇,均是無比重要,足以影響一生。這麼想來,後悔的還是比起慶幸的多得多,直到無法估量的地步……就如這一回。
$55 (Dinner)
2015-09-08 268 views
9月3日特別假期的晚上玩了一天後,與友人一行三人興致勃勃專程地到這裡吃甜品,當時是7:30至8pm, 店内仍有一兩張空枱,不需等候,與友人一起吃甜品,相信也不會十分鐘吃完便走吧!總會聊聊,我想我們也不會坐多過半小時,但最後埋單時竟然要聼那位大嬸侍應的冷言冷語:"出面有大把人等緊架! " 請問她可否幫忙‘暢’一張$100紙,她又大大聲說:"又吾早講!" 我們已覺得好像來這裡受氣一般,甜品做得再好也不會再來了!如果老闆的待客態度不是這樣,而只是這位大嬸侍應是這樣的話,應重新審視一下員工的表現啊!否則就是不斷在趕客。這晚真給這位大嬸破壞氣氛呀!
2015-09-03
$40 (Dinner)
2015-06-24 459 views
呢一日食完安利魚蛋後,就諗住無可能淨係食一碗魚蛋粉就返屋企咁蝕章架嘛,而且東大街又成條街都係美食 ...結果就當然上OPENRICE睇下有咩出名嘅食店啦。後尾就畀我發現到呢間甜品舖嘞。  大家食開安利都知道19:00就會閂門,咁我食完安利大約6點幾嘅時段係未有人食甜品嘅時段,所以入到去係得一兩枱客。去到諗咗無耐就決定叫心太軟。個心太軟一嚟到,我覺得個擺設真係幾有心思。平時去親其他甜品店食心太軟多數都係得一舊雪糕同一舊心太軟,而呢間舖加埋呢條糖絲(係咪應該咁叫?)就真係畫龍點睛咗,而且仲食得落肚添 。呢個心太軟未用叉切到底已經標晒啲朱古力出嚟,一食落去真係有種濃濃嘅朱古力味而我亦覺得佢用嘅朱古力純度大約係50%左右,雖然係較甜但亦都仲嘗到少少澀味,最緊要係迎合到一家大細口味嘛而且佢暖暖嘅朱古力醬配上冰凍嘅雲呢拿雪糕球,個口感完全可以用「冰火交替」嚟形容!   食完呢餐甜品,先至為我今次嘅「筲箕灣尋食之旅」畫上完滿嘅句號 。

朱古力心太軟
2015-02-24
$48 (Dinner)
朱古力心太軟
2015-05-31 272 views
舊地重遊,就是為了一年前令人回味的芋圓。雖然餐牌選擇甚多,還有窩夫新食法,其實即是自選醬汁、雪糕和配料,仍是點了最基本的芋圓糖水。芋圓蓮子紅豆湯大大粒紅豆,未煮到紅豆沙般爛,很有嚼勁,而且不太甜,很難得。芋圓不算多,十分煙韌,可惜跟記憶中幾大落差,只有淡得要十分仔細才能察覺的芋頭和蕃薯味。腐竹銀杏薏米糖水加芋圓腐竹煮爛打成漿,都幾香腐竹味,加了薏米令糖水變得稠稠的,還可以。可是,只有寥寥數粒芋圓,銀杏和薏米都不多。特意來到筲箕灣,想吃一碗令人滿足的芋圓,最後也是失望而回。
舊地重遊,就是為了一年前令人回味的芋圓。
芋圓蓮子紅豆湯
腐竹銀杏薏米糖水加芋圓
特意來到筲箕灣,想吃一碗令人滿足的芋圓,最後也是失望而回。
2015-05-29
$30 (Last Night Supper)
2015-05-29 434 views
同屋企人食完飯後,就約左個skw朋友落街吹水跟著就話不如去東大街食甜品老媽啦甜品老媽成日都好多人食,今次都唔例外,要排隊因為正值9點時間嘛Meun有好多選擇,有中有西糖水,因為我同友人都好飽,都係叫傳統糖水喇凍紅豆沙($16) 同凍綠豆沙 ($16)紅豆沙潤喉 ,又唔甜食完之後覺得成個人舒服曬家陣夏天出面咁熱,要黎甜品鋪消一消署先下次先黎試招牌榴槤忘返同埋芒果炸兩、朱古力窩夫先
同屋企人食完飯後,就約左個skw朋友落街吹水

跟著就話不如去東大街食甜品老媽啦
甜品老媽成日都好多人食,
今次都唔例外,要排隊因為正值9點時間嘛
Meun有好多選擇,有中有西糖水,因為我同友人都好飽,
都係叫傳統糖水
凍紅豆沙($16) 同凍綠豆沙 ($16)
紅豆沙潤喉 ,又唔甜食完之後覺得成個人舒服曬
家陣夏天出面咁熱,要黎甜品鋪消一消署先

下次先黎試招牌榴槤忘返同埋芒果炸兩、朱古力窩夫先
2015-05-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-01-15 549 views
晚飯後,與男友散步至東大街,意外地星期日晚會少人,平日都會人來人往,可能天氣太凍了 。所以只剩下數家食店仍在營業。甜品老媽在東大街尾,店內有很多大大幅的拼圖,喜歡拼圖及日本動漫的朋友應該會愛上這裡。男友要了雪糕豆腐花,原來可以那麼相配合,一冷一熱,基本上豆腐花已經不用加糖水、黃糖,因為雲里嗱雪糕本身夠甜了。中西合壁無問題,店員都好好服務,甜品很快就送上桌。
。所以只剩下數家食店仍在營業。

,店員都好好服務,甜品很快就送上桌。
雪糕豆腐花
2015-01-11
雪糕豆腐花
2014-12-14 573 views
來到東大街最有名最好吃的甜品店吃甜品。 我像瘋了一樣,把想吃的通通都想下單,最後朋友被我嚇破膽,他按制我,只著我點了一客拼盤,有斑蘭焦糖燉蛋,朱古力心太軟,甜酒果凍和一球雪糕。 擺盤超級美,斑蘭焦糖燉蛋是從雪櫃拿出來的,一早就做好的,斑蘭味極濃,蛋超滑,可惜是冷的,若是熱的新鮮的會更好,俾少少誠意啦好無?朱古力心太軟是用比利時70%朱古力做的,我覺得可以再苦一點,外皮做得一級好,外脆內軟,內餡熟了點,切開來朱古力醬未有很澎湃的感覺,但流心是有的,我寧願不破皮多於追求流心效果。 整個蛋糕外脆冷內熱軟,非常好吃!比我在Bro & sis yogurt cafe吃的還要好,只是真的可以再苦一點濃一點。 甜酒果凍像大菜糕,水果不評價,因為是一早做好的,但果凍部份有淡淡酒香,我覺得可以再濃點,太淡薄了,一點都不過癮,沒意思呢~而雪糕就是雀巢的貨色,底下很有心思加了粟米片,脆脆的配上雪糕很好吃~朋友已經很飽,但我還是不夠,很想很想吃蛋糕!所以我再點了一客曲奇芝士餅。 這個芝士餅比剛才的甜點還要出色,非常驚喜!上層曲奇忌廉細滑,稍甜,下層竟是純忌廉芝士,濃濃芝士沒有多餘甜味,所以兩層一起吃便能恰到

皇牌甜品拼盤

曲奇芝士餅

朋友已經很飽,但我還是不夠,很想很想吃蛋糕!所以我再點了一客曲奇芝士餅。 這個芝士餅比剛才的甜點還要出色,非常驚喜!上層曲奇忌廉細滑,稍甜,下層竟是純忌廉芝士,濃濃芝士沒有多餘甜味,所以兩層一起吃便能恰到好處,甜度適中,怕甜的我相當滿意!底層的消化餅略濕,下牛油下得太多了,但整體上是比拼盤的三樣東西來得極級好吃!

一定會再回來!下次要試芋圓和純芝士餅!!!!!極推!
2014-12-13
$60 (Last Night Supper)
Celebration
Anniversary
皇牌甜品拼盤
曲奇芝士餅
2014-12-03 359 views
每次去完石澳bbq都會去食~ 必定點芒果腸粉 佢入面好脆  個腸粉又滑身  係貴咗少少  個都值得去食  果到啲木槺甜品都好好食架 成日都好快買曬  仲有佢啲芒果類點甜品都好好味~ 經過要去食下喇^<
2014-09-18 430 views
夏天咁熱冇可能唔食甜品喇!講到甜品,近排去左沙灘玩,之後就經過呢間遠近馳名既甜品老媽試一試。首先碗朱古力野全部都係朱古力味,岩哂唔係咁中意食水果甜品既我,朱古力味雪糕再加d細細粒, 一開頭以為係涼粉個D朋友黎,點知爽得黎仲有朱古力味,真係估你唔到! 之後仲食左個士多啤梨世界同窩夫,窩夫一啖食落去,其實話唔好食都係呃你架姐, 入面d料即刻湧哂出黎,真係正到冇朋友。另外仲叫左個楊枝甘露河粉,首先個楊枝甘露好足料,一睇就見到成個面都係料黎,而且個河粉真係超滑,本身以為河粉會冇咩味,點知一食,.........係甜嫁仲要同個楊枝甘露D味勁MATCH!!!!!仲要食完唔會好似冇野落肚咁,會飽飽地。仲要最後埋單果陣仲有獎抽,送多碗糖水俾我地,呢間老媽甜品真係唔話得。一個字,堅係超正呀!
夏天咁熱冇可能唔食甜品喇!
講到甜品,近排去左沙灘玩,
之後就經過呢間遠近馳名既甜品老媽試一試。

首先碗朱古力野全部都係朱古力味,
岩哂唔係咁中意食水果甜品既我,
朱古力味雪糕再加d細細粒,
一開頭以為係涼粉個D朋友黎,
點知爽得黎仲有朱古力味,
真係估你唔到!

之後仲食左個士多啤梨世界同窩夫,
窩夫一啖食落去,
其實話唔好食都係呃你架姐,
入面d料即刻湧哂出黎,
真係正到冇朋友。

另外仲叫左個楊枝甘露河粉,
首先個楊枝甘露好足料,
一睇就見到成個面都係料黎,
而且個河粉真係超滑,
本身以為河粉會冇咩味,
點知一食,
係甜嫁

仲要同個楊枝甘露D味勁MATCH!!!!!
仲要食完唔會好似冇野落肚咁,會飽飽地。
仲要最後埋單果陣仲有獎抽,送多碗糖水俾我地,
呢間老媽甜品真係唔話得。

一個字,堅係超正呀!
楊枝甘露河粉
2014-08-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Other)
楊枝甘露河粉
難得去到筲箕灣, 當然要去下東大街食下野!!附近都有幾間甜品店, 但見到甜品老媽有我最愛既竽圓!就諗都唔諗就入左去~~入到去環境都唔錯, 又唔駛等位~~呢間甜品店既款式都幾多元化, 諗得出既甜品糖水都有~而我同個FD兩個人就叫左香芒雪泥竽圓紅豆湯(凍)同草莓西米露好快就送到黎~~兩碗賣相都唔錯!!先講香芒雪泥竽圓紅豆湯(凍), 初初覺得香芒雪泥加落去紅豆湯會好怪, 但原來個雪泥融左落紅豆湯到味道出乎意料地夾!好味!不過竽圓同番薯圓就小左D, 如果多番小小就好啦!不過整體黎講都唔錯, 下次可以再食而草莓西米露就冇咩驚喜, 個人覺得椰奶味太重, 搶左草莓既味道...不過等個草莓雪糕融左之後就濃味D, 好食D
難得去到筲箕灣, 當然要去下東大街食下野!!

入到去環境都唔錯, 又唔駛等位~~

呢間甜品店既款式都幾多元化, 諗得出既甜品糖水都有~

好快就送到黎~~兩碗賣相都唔錯!!
香芒雪泥竽圓紅豆湯
不過等個草莓雪糕融左之後就濃味D, 好食D
草莓西米露
2014-09-14
$30 (Last Night Supper)
香芒雪泥竽圓紅豆湯
2014-08-15 309 views
今日突然間甜品癮上左黎 記得屋企樓下附近有間甜品幾出名就去搵下睇下搵唔搵到一搵到就衝左入去搵位要左個雪花冰先 想想下好似唔係好夠解熱就要多個西瓜涼粉椰果露黎潤一潤喉 D冰入口即溶 涼粉又清甜解消暑 食完之後覺得成個人舒服曬 依家夏天出面咁熱唔去甜品鋪食下d凍野真係會頂唔順 誠意推薦哩間甜品老媽 認真抵食得過
2014-08-11 538 views
好耐無食榴槤,黎到呢到即刻整返碗榴槤忘返,真係正,隔離有唔同既伴碟糖果都好精緻,回味回味熱食可選擇蛋白杏仁茶,真材實料楊枝甘露都幾好,呢幾款都值得同大家推介價錢稍貴

熱食可選擇蛋白杏仁茶,真材實料

楊枝甘露都幾好,呢幾款都值得同大家推介

價錢稍貴

2014-07-06
2014-06-14 1026 views
成日聽人講筲箕灣東大街又多野食又好食,但實在太遠,一直都冇閒情逸致去試。幾個人出左黎玩,熱左大半日,提議去食糖水,終於都黎第一次啦!好多選擇,有中有西,好多款友人都推介,可惜眼闊肚窄。最後揀左杏汁蛋白+芋圓。杏汁蛋白幾香杏仁味,味道唔錯,唔會好甜。芋圓出色,芋頭同蕃薯味都突出,而且煙煙韌韌一齊share芒果炸兩,好特別 外層既椰汁腸粉好滑,中間包住泡芙,忌廉同芒果,真係做到炸兩咁既樣!泡芙好脆,層層都唔同口感,食落去好得意,味道都唔錯。食九龍城甜品食到厭,下次要再黎筲箕灣!

一齊share芒果炸兩,好特別

食九龍城甜品食到厭,下次要再黎筲箕灣!
$40 (Tea)
  • 芒果炸兩