5 day(s) ago 0 views
呢間餐廳個景觀超靚!對住一大片海景,坐係呢度飲茶真係好嘆😆如果你有寵物仲可以坐外面既位置,勁chill。佢店內店外既座位都好闊,坐得好舒服點心全部都即叫即蒸,上枱熱辣辣😍我地都叫左好多野食:燒賣、韭菜金錢蟹餅、蘿蔔絲酥餅、窩貼蝦多士、小籠包、松露雜菌餃、瑤柱金錢肚、豉油王炒麵,食物都幾好食好高質我最中意窩貼蝦多士,脆卜卜,加埋雜果沙律醬食落唔會太油膩,同埋金錢肚,好林好入味,就連墊底既蘿蔔都吸哂啲味好好味!店員收碟既速度都好快,下次有機會再黎chill下😌

店員收碟既速度都好快,下次有機會再黎chill下😌
6 day(s) ago 0 views
🥢DHYC Dimsum Restaurant 呢間新派飲茶餐廳,裝修簡約,位於將軍澳傲南海岸商場,環境座位舒適,仲可以望住將軍澳嘅夜景,都真係一種享受🎇脆貼蝦多士 $88外脆內嫩,原隻蝦肉,炸得香而不油膩🦐🍞柱侯金錢肚 $45蘿蔔吸收咗肉汁,十分入味,金錢肚口感軟腍,十分掛汁焗叉燒包 $38叉燒肉質嫩滑,甜度適中,酥皮外皮酥香軟熟蘿蔔絲酥餅 $42外脆內軟,蘿蔔絲切得幼細,外脆內軟韭菜金錢蟹盒 $55蟹肉鮮甜,搭配韭菜餡料,口感清新,略嫌有少少油膩沙嗲粉絲牛肉煲 $158牛肉嫩滑,粉絲吸收咗香濃的沙嗲醬汁,金針菇軟熟,很掛汁,味道濃郁👍🏻🍲🥩最鍾意呢道菜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🥢DHYC Dimsum Restaurant

脆貼蝦多士 $88
外脆內嫩,原隻蝦肉,炸得香而不油膩🦐🍞

柱侯金錢肚 $45
蘿蔔吸收咗肉汁,十分入味,金錢肚口感軟腍,十分掛汁

焗叉燒包 $38
叉燒肉質嫩滑,甜度適中,酥皮外皮酥香軟熟

蘿蔔絲酥餅 $42
外脆內軟,蘿蔔絲切得幼細,外脆內軟

韭菜金錢蟹盒 $55
蟹肉鮮甜,搭配韭菜餡料,口感清新,略嫌有少少油膩

沙嗲粉絲牛肉煲 $158
$250 (Dinner)
2025-01-24 0 views
對住海邊飲茶1️⃣韭菜金錢蟹盒即炸,熱辣辣,外皮好脆.料多韭菜配蟹肉又幾夾💰HKD$552️⃣蒜蓉粉絲蒸鮮魷小小辣,魷魚彈牙,粉絲索哂D汁.💰HKD$553️⃣柱侯金錢肚金錢肚好淋,味道濃,底下蘿蔔都好淋💰HKD$454️⃣窩貼蝦多士配沙律多士脆D會更好,點埋個沙律醬幾Fresh💰HKD$885️⃣蘿蔔絲酥餅外脆內軟, 蘿蔔蓉幼滑💰HKD$426️⃣焗叉燒包外皮係菠蘿包甜甜地,叉燒都幾多💰HKD$38餐廳位於將軍澳海旁,環境舒服,唔會好多人.
對住海邊飲茶
1️⃣韭菜金錢蟹盒
即炸,熱辣辣,外皮好脆.料多韭菜配蟹肉又幾夾
💰HKD$55

2️⃣蒜蓉粉絲蒸鮮魷
小小辣,魷魚彈牙,粉絲索哂D汁.
💰HKD$55

3️⃣柱侯金錢肚
金錢肚好淋,味道濃,底下蘿蔔都好淋
💰HKD$45

4️⃣窩貼蝦多士配沙律
多士脆D會更好,點埋個沙律醬幾Fresh
💰HKD$88

5️⃣蘿蔔絲酥餅
外脆內軟, 蘿蔔蓉幼滑
💰HKD$42

6️⃣焗叉燒包
外皮係菠蘿包甜甜地,叉燒都幾多
💰HKD$38
餐廳位於將軍澳海旁,環境舒服,唔會好多人.
2025-01-24 0 views
今日同老公去左將軍澳澳澳南海岸一間叫「DHYC Dimsum Restaurant」餐廳食點心,因上網見到呢間餐廳環境幾靚,難得老公今天放假終於可以嚟撐枱腳,走進DHYC(得閒飲茶),原來呢度有室內和室外嘅座位,室外位置更可以容許寵物入內,環境很舒適,讓人感到溫馨和放鬆,食完晏還可以沿着海旁散步。原來這家DHYC Dimsum是入選米芝蓮推介的60年中菜老字號「益新美食館」設新的副線。餐廳採用半開放式座位,座位採用渡假風設計,望住將軍澳跨灣大橋一覽無遺,藍天白雲加上一片汪洋,景觀美侖美奐非常悅目,食住一盅兩件真係一件賞心樂事,就算晚上嚟都可以食到即叫即整的點心。呢度除左點心之外都有啲小炒可以選擇, 我哋就叫左幾款點心試下先!窩貼蝦多士即叫即炸,炸得酥香啖啖脆口,滿滿的蝦釀左入多士佈滿表面,蝦肉食落鮮甜彈牙,多士仲係外脆內軟,佢嘅醬先係重點,唔係淨係沙律醬咁簡單,裏面仲有鮮果肉,配埋一齊食滋味無比惹味。蝦餃蝦餃有四粒,外層嘅皮晶瑩剔透,煙韌嘅蝦餃皮裏面包裹住新鮮彈牙嘅大蝦肉,加上有豬肉餡,啖啖都有鮮甜和肉汁的味道,的確與別不同,雖然細細粒但蝦肉好彈牙,每一淡都令人回味。懷舊灌湯餃香港已經

蝦餃

懷舊灌湯餃
香港已經冇乜邊度有得食,難得有得食,梗係要試下。古法口味精製,不是平常吃慣般用湯汁浸着湯餃,而係湯餃裏面灌滿上湯、蝦同肉,大概有半隻手掌咁大,皮薄餡靚,一口咬落去爆曬啲汁, 好喜歡裏面半凝固嘅湯汁,真係要趁熱食,份量真係唔惹少。

韭菜金錢蟹盒
又係即叫即炸,炸到金黃色脆卜卜好有口感。其實裏面包住滿滿嘅韭菜蟹肉,咬落去非常濃郁嘅韭菜味,認真咀嚼後會發現蟹肉的味道,蟹肉都唔少。

姫松羅漢齋腸粉
口感層次豐富,腸粉做到好薄好滑,冇乜油味,但也沒有什麼特別和驚喜。

芝麻卷
個人覺得芝麻卷的芝麻味道不夠,期待有改善。

整體來說,餐廳對正海濱,景觀一流,望住個靚海景,感覺好chill咁!食物性價比高,店員都友善,服務態度都好好。

2024-12-17
Type of Meal
Tea
2025-01-22 0 views
將軍澳呢間點心餐廳,環境舒適,地方開揚。室外位置仲可以望海,遠望欣賞到跨灣大橋景色。而且係寵物友善餐廳。🐱🐶菜苗餃~皮薄餡靚,內餡飽滿。柱侯金錢肚~肉質軟腍,醬汁濃郁惹味。窩貼蝦多士~麵包底十分香脆,蝦肉彈牙,配埋沙律醬,增加層次感。韭菜金錢蟹盒~外皮香脆,包著滿滿的韭菜同蟹肉,好足料。菠蘿咕嚕肉~味度酸酸甜甜而且啖啖肉,外皮微脆的,用嚟送飯特別開胃。豉油王炒麵麵身乾爽唔油膩,麵條彈牙,麵上面加上芝麻,香口好味。😋😋今餐晚餐唔單止係食美食,仲係食環境,同埋食氣氛。👍🏼👍🏼👍🏼

菜苗餃~皮薄餡靚,內餡飽滿。

柱侯金錢肚~肉質軟腍,醬汁濃郁惹味。

韭菜金錢蟹盒~外皮香脆,包著滿滿的韭菜同蟹肉,好足料。

2025-01-22 0 views
懷舊灌湯餃(2件)灌湯餃皮薄餡多,湯汁豐富😝,輕輕一咬就湧出來,味道鮮美😍蒜蓉粉絲蒸鮮魷魷魚鮮嫩,蒜蓉香味濃郁👅,粉絲吸收了鮮魷的味道,口感滑順😋焗叉燒包呢款叉燒包外皮金黃色🔥,內裡叉燒餡香甜可口,口感非常好,吃起來讓人感受到濃濃的港式風味🤣韭菜金錢蟹盒外皮酥脆,內餡的韭菜和蟹肉搭配得很好🌟窩貼蝦多士(5件)每一片多士都裹上了新鮮的蝦肉,多士夠香脆😎手打墨魚餅(3件)墨魚餅的口感彈牙😛,味道鮮美,絕對唔係普通溝咗好多粉嘅墨魚餅😙
懷舊灌湯餃(2件)
灌湯餃皮薄餡多,湯汁豐富😝,輕輕一咬就湧出來,味道鮮美😍

蒜蓉粉絲蒸鮮魷
魷魚鮮嫩,蒜蓉香味濃郁👅,粉絲吸收了鮮魷的味道,口感滑順😋

韭菜金錢蟹盒
外皮酥脆,內餡的韭菜和蟹肉搭配得很好🌟

窩貼蝦多士(5件)
每一片多士都裹上了新鮮的蝦肉,多士夠香脆😎

手打墨魚餅(3件)
2025-01-22 0 views
好友約我去飲早茶,我地去左位於將軍澳澳南海岸唐俊街23號 Monterey Place 的1樓2A號舖的 DHYC Dimsum ,可以欣賞跨灣大橋之餘,亦享受一個悠閒早茶。我地點左:韮菜金錢蟹盒(3件)$55,蝦餃(4隻)$42,菜苗餃(3隻)$42,焗墨西哥义燒包(3個)$38,窩貼蝦多士(5件)$88,蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $55,馬拉糕 $ 38。韮菜金錢蟹盒炸得香口,餡料飽滿,點醋一流;蝦餃皮薄餡鮮,蝦肉實淨彈牙;菜苗餃餡料豐富,好味又好食;焗墨西哥义燒包熱辣辣,餡料的义燒非常好味;窩貼蝦多士炸得香脆,伴雜果沙律吃,十分好味;蒜蓉粉絲蒸鮮魷好味道;馬拉糕好軟綿好食。

• 馬拉糕
  • 菜苗餃
  • 韭菜金錢蟹盒
  • 焗叉燒包
  • 窩貼蝦多士
  • 蝦餃
  • 蒜蓉粉絲蒸鮮魷
2025-01-21 0 views
✨燒賣($42)外皮薄而柔韌,包裹著豐滿的豬肉和蝦仁餡料,調味恰到好處,配著帶有陳皮芳香的茶,有助消滯開胃,增加食慾✨菜苗餃($42)水晶餃皮薄透軟糯,粒粒飽滿,菜苗內餡清新可口✨韭菜金錢蟹盒($55)外觀十分誘人,金黃酥脆的外皮包裹著鮮美的蟹肉和韭菜,每一口都能感受到鮮甜和韭菜香✨窩貼蝦多士($88)蝦多士創意令人驚喜,外脆內嫩的多士配上新鮮蝦滑炸至金黃,搭配特製的水果沙律,好好吃✨菠蘿咕嚕肉($148)咕嚕肉色澤鮮豔,令人食指大動,味道鮮明而不膩,特選部位去骨,肉質嫩滑,想不到小炒亦同樣出色✨豉油王炒麵($108)炒麵麵條彈牙,吸附著香醇的豉油,濃郁醬香,每一口都飽含著米麵的韌性與醬汁的精華
✨燒賣($42)

✨菜苗餃($42)
水晶餃皮薄透軟糯,粒粒飽滿,菜苗內餡清新可口

✨韭菜金錢蟹盒($55)

✨窩貼蝦多士($88)

✨菠蘿咕嚕肉($148)

✨豉油王炒麵($108)

餐廳:DHYC Dimsum Restaurant地點:將軍澳澳南海岸菜式:點心小菜餐牌:時令廚師精選,晚市精選,煎焗炸點、蒸點、腸粉、素食、益新臻品、小食、青菜、粉麵飯、甜品糖水,多款茶,無酒精飲品,酒精飲品,飲品。茶位每位$15,包括陳皮普洱茶及其他汁醬小食。窩貼蝦多士 $88 另加一窩貼蝦多士一客五件,賣相唔錯。多士好脆口又香口,蝦味濃又彈牙,好味道,感覺唔會太油膩。伴有水果沙律可解膩,好貼心。焗叉燒包 $38 另加一焗叉燒包一客三件,熱辣辣上枱,整得皮脆餡多,唔會太乾。蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $55 另加一蒜蓉粉絲蒸鮮魷熱辣辣上枱。超嫩口滑溜鮮魷配惹味蒜蓉汁,味道少少辣。粉絲吸嗮d汁,好正。韭菜金錢蟹盒 $55 另加一韭菜金錢蟹盒一客三件,整得好似金錢形狀,好意頭。炸得外皮香脆,咬落去韭菜味香,仲食到爽口蝦肉,口感味道豐富。菜苗餃 $42 另加一菜苗餃一客三件,熱辣辣蒸起。餃子皮晶瑩透亮,明顯見到入面嫩綠菜苗同蝦肉。食落係外滑內爽脆,蝦肉一咬就開,係好正既口感,而入面豆苗真係好新鮮。蟹肉大良炒鮮奶 $148 另加一蟹肉大良炒鮮奶超滑溜,肉眼都見到好多蟹肉,仲加有蘑菇片加添爽脆口感。另上
餐廳:DHYC Dimsum Restaurant
地點:將軍澳澳南海岸
菜式:點心小菜
窩貼蝦多士 $88 另加一
焗叉燒包 $38 另加一
焗叉燒包
焗叉燒包一客三件,熱辣辣上枱,整得皮脆餡多,唔會太乾。
蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $55 另加一
韭菜金錢蟹盒 $55 另加一
菜苗餃 $42 另加一

蟹肉大良炒鮮奶 $148 另加一
蟹肉大良炒鮮奶

蟹肉大良炒鮮奶超滑溜,肉眼都見到好多蟹肉,仲加有蘑菇片加添爽脆口感。另上酸甜黑醋,調味之後更好食。
瑤柱蛋白炒飯
瑤柱蛋白炒飯 $128 另加一
瑤柱蛋白炒飯好大碟,乾身炒飯加有菜段同蛋白加蔥花,面頭加上脆口乾瑤柱仲可以加添口感。
今餐食物質素高,值得一讚係所有菜式都係熱辣辣上枱。餐廳走新式點心路線,裝修舒適,面對開揚景色食飯感覺好chill。
2025-01-17
$321 (Dinner)
瑤柱蛋白炒飯
2025-01-16 102 views
上次食過,覺得這是一家有水準的小店。今次開開心心再去幫襯。見到户外向海位置有兩張未執枱的空枱。又有位嬸嬸開始執枱。就企在旁边等。但當嬸嬸已經收拾好枱面,只欠抹枱。後面那个不知是老细还是伙计。竟然大声喝出嚟,你地坐里面呢张,我地冇时间執枱。明明抹一抹枱面就可以坐,唔驶一分钟。我唔明那个伙计發什么爛渣。我係嚟保你就業,唔係嚟比你發脾气。小店向海位置原本就是賣点,你就唔比人坐。小店食物原本有用心,有水準。但客人未食就比你趕走。有咁好嘅食物,環境。就比呢啲伙计搅死,打爛自己飯碗。咁嘅態度,不要再怪人北上消费啦!
2025-01-15 446 views
得閒去咗飲茶🫖,試咗幾款點心,新鮮熱辣。首先係蝦餃,個皮薄薄地,晶瑩剔透,見到入面嘅蝦肉好爽口。燒賣就賣相幾靚,肉質幾鮮嫩,調味都啱啱好。菜苗餃嘅菜苗好新鮮,餃皮幾煙韌,餡料都幾豐富。潮州粉果,個皮煙韌有嚼勁,餡料好足料。焗叉燒包,個面焗得金黃香脆,叉燒餡好juicy,味道濃郁,包皮鬆軟。芝士蒜蓉蝦春卷,外層脆卜卜,入面嘅芝士同蒜蓉味好夾。最後係韭菜金錢蟹盒,炸到香脆,韭菜餡好香。總體嚟講,呢間點心店嘅點心質素唔錯,新鮮又好味,價錢合理。

得閒去咗飲茶🫖,試咗幾款點心,新鮮熱辣。

首先係蝦餃,個皮薄薄地,晶瑩剔透,見到入面嘅蝦肉好爽口。
燒賣就賣相幾靚,肉質幾鮮嫩,調味都啱啱好。

菜苗餃嘅菜苗好新鮮,餃皮幾煙韌,餡料都幾豐富。
潮州粉果,個皮煙韌有嚼勁,餡料好足料。

芝士蒜蓉蝦春卷,外層脆卜卜,入面嘅芝士同蒜蓉味好夾。

最後係韭菜金錢蟹盒,炸到香脆,韭菜餡好香。
總體嚟講,呢間點心店嘅點心質素唔錯,新鮮又好味,價錢合理。
未見過咁差既服務態度,問佢係咪有位,第一次問,個reception話,有位就會叫你嫁啦。覺得比錢去受罪。感覺好難受。,仲要新年流流。如果諗過覺得接受到既可以去。
2025-01-08 774 views
將軍澳新派酒樓~可看跨灣大橋夜晚着燈嘅景色,一邊食~仲有幾張卡位係對住大橋,非常正~懷舊灌湯餃(2件)好夠熱,皮夠薄好多汁,份量勁大隻,點樣提我哋要趁熱即刻食,好細心!鹹水角(3件)有傳統酒樓水準,餡料夠多,外面夠鬆脆蝦多士蝦多士有成5件,幾抵食炸到脆卜卜中間仲有爽口嘅蝦肉,最特別仲有一個鮮雜果沙律醬點來吃,感覺食落冇咁熱氣添!叉燒包份量幾大件,性價比高~好飽肚!蒜蓉粉絲蒸鮮魷鮮魷新鮮蒸咬落好爽口,配上蒜蓉去蒸好入味,最底仲有啲粉絲吸晒海鮮嘅精華😍菜苗餃菜苗餃有3件,餡料超級多菜,感覺好新鮮同健康~🍱餐廳: DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)🏫地址: 📌將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖

懷舊灌湯餃(2件)

鹹水角(3件)
有傳統酒樓水準,餡料夠多,外面夠鬆脆

蝦多士

叉燒包
份量幾大件,性價比高~好飽肚!

蒜蓉粉絲蒸鮮魷
鮮魷新鮮蒸咬落好爽口,配上蒜蓉去蒸好入味
,最底仲有啲粉絲吸晒海鮮嘅精華😍

菜苗餃
菜苗餃有3件,餡料超級多菜,感覺好新鮮同健康~

1️⃣韭菜金錢蟹盒(3件)($55)外皮炸得好脆,入面包住滿滿嘅韭菜同埋蟹肉絲,韭菜味勁香✨2️⃣蝦餃(4件)($42)蝦餃皮入面包住滿滿蝦肉,好香,加埋辣椒醬食一流✨3️⃣燒賣(4件)($42)燒賣熱辣辣噴晒煙,燒賣皮包住滿滿嘅肉,非常飽滿✨4️⃣菜苗餃(3件)($42)水晶餃皮食落非常之Q彈,入面除咗包住滿滿嘅菜苗之外,仲有大大粒蝦肉,好香菜味✨5️⃣排骨陳村粉 ($48)排骨咬落好入味,底下鋪咗陳村粉,仲要索晒排骨嘅肉汁,非常惹味✨6️⃣焗墨西哥叉燒包(4件)($38)墨西哥皮焗得非常香脆,入面包住豐富嘅叉燒餡料,調味適中,推介✨
1️⃣韭菜金錢蟹盒(3件)($55)
外皮炸得好脆,入面包住滿滿嘅韭菜同埋蟹肉絲,韭菜味勁香✨

2️⃣蝦餃(4件)($42)
蝦餃皮入面包住滿滿蝦肉,好香,加埋辣椒醬食一流✨

3️⃣燒賣(4件)($42)
燒賣熱辣辣噴晒煙,燒賣皮包住滿滿嘅肉,非常飽滿✨

4️⃣菜苗餃(3件)($42)

5️⃣排骨陳村粉 ($48)

6️⃣焗墨西哥叉燒包(4件)($38)
2025-01-05 582 views
DHYC Dimsum Restaurant | 將軍澳今日大遠征帶隻狗仔聖誕去四圍去影相上網見人介紹過依一間係pet friendly 係附近影完相 更係去幫襯下去到已經見到好多狗狗坐係度陪主人嘆茶仲要望住個大海景 超正蝦餃燒賣 牛肉球蝦餃皮薄材料豐富 蝦好大隻燒賣唔會話太多肥豬肉 肥瘦適中牛肉球比起出面一般酒樓食到既更加入味 焗义燒包佢層外皮焗到好酥脆依個係必點XO醬炒腸粉超多材料 越食越惹味排骨陳村粉味道唔算話太濃 岩曬D鐘意唔鐘意食太濃既朋友排骨份量都算多
DHYC Dimsum Restaurant | 將軍澳

味道唔算話太濃 岩曬D鐘意唔鐘意食太濃既朋友
排骨份量都算多

2024-12-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)