2023-07-18 97 views
七彩涼拌沙律❤初時叫呢個沙律完全係0慨念佢係點樣樣,但一食入口,好好好好食,如果你中意酸甜得黎帶點清新,呢個真係大推~ 沙律醬口感好滑嫩夾埋香脆可口既印度小餅同入口即溶既豆丸子,口感同味道都好豐富! 必點~🥰Butter chicken + 原味乳酪😍怕Spicy既朋友可以另叫一碗原味乳酪,乳酪可以中和返個咖哩,重點係,口感酸甜又夠厚實,令香料味十足咖哩既味道更加突出! Garlic naan 再夾埋雞肉同咖哩,2個人share岩岩好~ 😋Momo chicken 呢到既momo係炸既,香脆得黎肉汁都仲keep住,而且配埋佢地有小小spicy既醬汁,食起上黎夠哂野味!🤪白飯😍第一次食印度既白飯,係一條條好幼,好好好彈牙,而且我地再撈小小咖哩 + 乳酪食起上黎口感好creamy! 個肚仲有位既可以叫碗黎share!❤Mango Lassi🥰🥰嘅質感好濃稠細滑,芒果味好香仲有食到粒粒芒果,酸酸地夠哂清新開胃,仲可以中和返咖喱嘅辛辣。味道亦唔係死甜。

2023-07-06 85 views
Dilliwale (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓和一位大學同學敘舊,來到銅鑼灣的 Dilliwale 品嚐了正宗印度人處理的印度菜餐。首先,點了半隻印度燒雞,紅色的外皮烤得非常香脆,肉質鮮嫩多汁,味道十分美味,是一道非常值得推薦的菜品。接著,我們品嚐了椰汁咖喱羊肉,這道菜的味道非常濃郁,羊肉非常嫩,椰奶的香氣與印度香料的風味融合在一起,口感豐富,讓人食欲大開。有咖喱當然要配烤餅,第三道菜是蒜蓉烤餅:它的外皮酥脆,口感十分好,內部有濃濃的蒜香味,配上椰汁咖喱,係非常地道嘅印度咖喱口味。食過微辣菜式後,最好有個甜品中和。我們叫了餐廳的招牌甜品——玫瑰丸子配果仁甜醬。這道甜品的玫瑰香味非常清新,丸子口感柔軟,配上果仁甜醬,甜度適中,讓人感到十分舒服。裝修設計雅緻,燈光柔和,仲有傳統印度歌曲作背景音樂。印籍服務員非常專業和熱情,他們主動為客人介紹菜式。總的來說,Dilliwale 的印度菜非常美味,價格合理,份量十足,餐廳環境和服務都非常好,是一個非常值得一試的餐廳,有機會一定再嚟。
Dilliwale (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓

2023-06-22 109 views
幾下當日美好的一刻當日經過銅鑼灣同朋友見到這間餐廳於是入去, 品嚐到具有深厚歷史背景和獨特風味的美食總是一件令人愉悅的事情。印度煮羊肉和牛油雞是我們喜愛的首先是印度煮羊肉,這道菜的烹調過程需要大量的香料,例如肉桂,丁香和香葉等。煮熟的羊肉肉質柔軟,搭配著香料的滋味,非常美味。這道菜品是一道非常受歡迎的印度美食,讓人一試難忘。其次是牛油雞,這道菜的特點在於口感滑嫩,帶著濃郁的奶油香味。在烹調過程中,需要先將雞肉用香料醃製一段時間,然後再加入奶油和其他調味料進行煮熟。這道菜的味道非常香濃,讓人回味無窮。總體而言,這兩道印度美食都是非常值得一試的。印度煮羊肉的辛香味和牛油雞的濃郁香氣都能夠令人感到愉悅。如果你喜歡印度菜,這些菜品絕對不容錯過ar..
幾下當日美好的一刻

印度煮羊肉和牛油雞是我們喜愛的

2023-06-21 48 views
今日同咖喱小王子🤴🏿一齊去試吓銅鑼灣呢間個個都讚好嘅咖喱店。真係印度人開架!去到都有唔少印度同鄉食緊,有人仲book咗一間獨立party room搞family gathering 添。先揀咗個西蘭花🥦菜湯,佢又唔會剩係得草青味,平衡到湯同菜,健康之選。Dani puri 係一個印度乳酪小食,波波形狀,仲有鷹嘴豆薯仔喺入面,都幾開胃。Chicken tikka 新鮮熱辣辣,擠知少少檸檬汁,好開胃。Cheese naan 芝士可以拉絲,再點埋羊肉印度咖喱,正宗印度享受!睇埋佢lunch set, $100都唔使就可以有,下次都要試吓lunch先。꧁☬小編食左咩☬꧂✅ Broccoli soup✅ Dahi Puri✅ Chicken Tikka✅ Rogun Josh✅ Cheese Naan(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $250♥️

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ Broccoli soup
✅ Dahi Puri
✅ Chicken Tikka
✅ Rogun Josh
✅ Cheese Naan

(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $250♥️
2023-06-15 74 views
除左重慶大廈,銅鑼灣都有正宗印度菜。一入門口已經感覺到濃濃印度風情,老闆同員工都係印度人,非常熱情。佢地有午巿套餐,所以唔怕唔識叫菜。2個人分別叫左一個洋蔥蕃茄咖哩印度魚配薄餅,同埋一個炸雞塊配炒飯,有一個薯仔咖哩角,飲品就叫左Mango Lassi,係類似乳酪飲料,酸酸甜甜好開胃。咖哩好香,少少辣,好惹味,魚塊質感結實,啖啖肉,同埋魚味濃。薄餅香口,有麵粉香,有4大塊超吸飽肚。香辣炸雞細細件,有好多洋蔥做配菜,酸辣汁好醒神,炸雞外脆內嫩,配上印度米炒飯,辣味夠,粒粒分明,好有特色。喺附近返工享受下異國美食話都無咁易!

喺附近返工享受下異國美食話都無咁易!
2023-06-09
$165 (Lunch)
2023-06-14 55 views
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》自從做咗foodie 周不時都會食吓印度菜🤭其實除咗重慶大廈出名之外港島區都食過好幾間高質又唔貴嘅印度菜🇮🇳今次帶初嚐印度菜嘅frd嚟食其中一間環境都幾舒服 位置又方便🐓印度燒雞(半隻) $118用鐵板上菜 熱辣辣又香噴噴烤雞上面鋪滿洋蔥 用秘製酸奶同印度香料醃過夜再烤焗而成😲辣得嚟有少少酸 雞肉外表焦脆不過對我嚟講真係太辣 同埋有啲太乾🫣芝士菠菜咖喱 $102食過之後就愛上咗 食親印度菜都會叫🤭因為係味道偏甜、唔辣嘅咖喱菠菜蓉配印度芝士口感豐富配烤餅一流😋🐟香烤魚塊 $168同烤雞一樣用鐵板上菜keep住個熱度魚塊用咗酸奶、豆蔻籽、姜黄、印度咖喱同其他香料醃製🤔少少辣 魚肉都算嫩滑不過不失蒜蓉烤餅 $29 👍雖然行緊低碳飲食 但食印度菜真係唔可以唔食Nann😮‍💨係即叫即烤 有唔同口味朋友第一次食都係介紹返傳統蒜蓉味烤餅較厚身亦好有質感 香口鬆脆點咖喱真係食唔停口🫣Dilli Wale Banta $58今次我就試吓新嘢 留返芒果乳酪比我朋友試呢杯係檸檬溝梳打再落咗印度香料未飲過但又幾特別酸酸甜甜都幾易入口Mango Lassi $5
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

辣得嚟有少少酸 雞肉外表焦脆
不過對我嚟講真係太辣 同埋有啲太乾🫣

芝士菠菜咖喱 $102
食過之後就愛上咗 食親印度菜都會叫🤭
因為係味道偏甜、唔辣嘅咖喱
菠菜蓉配印度芝士口感豐富
配烤餅一流😋

🐟香烤魚塊 $168
同烤雞一樣用鐵板上菜keep住個熱度
魚塊用咗酸奶、豆蔻籽、姜黄、印度咖喱同其他香料醃製🤔
少少辣 魚肉都算嫩滑

👍=必食

📍Dilliwale
地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
電話: 25051012
#chowweisik鹹#chowweisik銅鑼灣成日隔一排都會心思思想食印度野🤭好鍾意唔同香料嘅配搭而且通常印度餐廳嘅Staff都好nice☺️今次都唔例外~~ 一🐾 butter chicken 牛油雞|$138食印度野都會必叫的🤭呢個牛油雞除咗香料味仲食到少少蜜糖嘅香味🍯然後又有炭烤香氣!!❤️‍🔥最緊要係啲味道夾埋一齊都好平衡非常有層次~最後直接食個汁🤣🤣🤣一🐾 mutton madras椰汁咖喱羊肉|$155新德里特式嘅咖喱羊肉比起butter chicken相對較濃稠少汁羊肉嘅份量,亦都好多😳😳而且軟腍入味!!☺️一🐾 cheese naan|$ 35naan 真係好好食!!!上枱嘅時候熱辣辣最重要佢係個naan非常軟熟!!✨✨🤩中間會有一層軟芝士❤️‍🔥其實就咁都已經好好食再同staff 傾開佢推薦plain naan 🫓or butter naan 🧈🫓配合各種curry 係最fit☺️😗一🐾 tandoori chicken half 印度燒雞 半|$118兩個人嗌咗半隻雞 有四大件 配合埋佢哋啲調味好香濃!!雞肉都好嫩 🤩一🐾 house's panner tikka 自
#chowweisik鹹
#chowweisik銅鑼灣

成日隔一排都會心思思想食印度野🤭
好鍾意唔同香料嘅配搭
而且通常印度餐廳嘅Staff都好nice☺️
今次都唔例外~~

🐾 butter chicken 牛油雞|$138
最後直接食個汁🤣🤣🤣

🐾 mutton madras椰汁咖喱羊肉|$155
新德里特式嘅咖喱羊肉
比起butter chicken相對較濃稠少汁
羊肉嘅份量,亦都好多😳😳
而且軟腍入味!!☺️

🐾 cheese naan|$ 35
naan 真係好好食!!!
上枱嘅時候熱辣辣
最重要佢係個naan非常軟熟!!✨✨🤩
中間會有一層軟芝士❤️‍🔥
其實就咁都已經好好食

再同staff 傾開
配合各種curry 係最fit☺️😗

兩個人嗌咗半隻雞 有四大件
配合埋佢哋啲調味好香濃!!
雞肉都好嫩 🤩

🐾 house's panner tikka 自家秘製:串燒印度芝士|$138
第一次試印度芝士😳
望落有少少似一磚磚豆腐
建議大家一定要趁熱食!
如果唔係芝士就會硬咗🧀
如果一大班人食 都可以叫黎試吓😗

🚏

Dilliwale (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
2023-06-13 52 views
🇮🇳民族色彩打卡印度餐廳今日去左間位置好方便既🇮🇳印度餐廳同朋友食午餐 民族色彩好靚既裝修設計👏有房可以book & Buffet、到會等服務 第一次食🇮🇳菜 當然問左店員點樣正確食法😆佢都好樂意傾計 有4菜Lunch set、唔同特色印度飲料&甜品 期望下次可以試到🇮🇳Indian sweet 🤤👍老闆、廚師、店員都非常熱情好客同親切招呼😊😊最後仲請我地食新鮮出爐既炸雞👏 📌Kashmiri Rogun Losh番茄咖哩和香料烹煮的無骨羊肉 ✨Rich in Turmeric 配Butter bread 牛油皮比較軟身😊😊➕Drink: Masala Ginger Choi☕ (🇮🇳印度奶茶)📌House Butter Chicken用番茄醬和黃油烹製的唐杜里雞配Garlic bread蒜蓉皮比較軟身😊😊➕Drink: 🥭 Mango Lassi🧊Side dish💥Chloe Kulche鷹嘴豆配香料、洋蔥、薑汁& Masala Naan✨High protein👍偏向濃味💥馬鈴薯、濃咖哩配用黃油 Pav麵包🏷️Dilliwale (銅鑼灣) @dilliwalehk📍銅鑼灣駱克
🇮🇳民族色彩打卡印度餐廳

➕Drink: 🥭 Mango Lassi🧊

Side dish
✨High protein👍
偏向濃味

💥馬鈴薯、濃咖哩配用黃油 Pav麵包

📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓

#銅鑼灣 #印度 #美食
不知為什麼最近很愛吃東南亞料理 (新奇有趣又好吃(?)這次和朋友聚餐吃生日飯 友人就推薦了這家 還說這家咖哩不錯吃我們一進去 全都是東南亞的朋友們 相信他們中午飯都在這邊吃早已成為他們的飯堂了 被本地人認可的一家店 (OS 呀~沒來錯店啦我們幾個什麼都沒吃 就想點個午餐🥣好了 再加個小吃於是我們就點了咖哩雞肉、魚、羊🐑配 Naan而小吃方面 就點了巴基斯坦朋友大推的「咖哩角」咖哩角 Samosa $68一碟有三顆大大的咖哩角 跟兩個異國風情味濃的醬料我們一人一顆 他們都用切的 而我就一口咬下去(好燙😂咬下去 裡面以薯仔🥔為主 軟軟的 加上豆料跟洋蔥🧅再混合異國情調的調味料 脆軟脆軟 熱呼呼沾上醬料 WUUU 是另一個層次 呀一個甜酸酸 一個綠綠用乳酪製成的醬汁 是一種平時吃不到的感覺 可以想像大家坐在阿拉丁地毯上 飽覽當地景色的感覺清爽醬料 解開了 炸皮的油感 也分擔了薯薯🥔重澱粉的膩感(想再多吃一顆 可是想到還有三個套餐就忍下去了乖乖等套餐到 再大快朵頤 嘻嘻🤭香料烤雞咖哩 Chicken Tikka Masala $99咖哩烤雞 除了會加蕃茄以名 還會有洋蔥🧅、蒜🧄、薑、辣椒🌶️、辛
不知為什麼最近很愛吃東南亞料理 (新奇有趣又好吃(?)

我們一進去 全都是東南亞的朋友們 相信他們中午飯都在這邊吃

我們幾個什麼都沒吃 就想點個午餐🥣好了 再加個小吃
於是我們就點了咖哩雞肉、魚、羊🐑配 Naan
而小吃方面 就點了巴基斯坦朋友大推的「咖哩角」
咖哩角 Samosa

乖乖等套餐到 再大快朵頤 嘻嘻🤭
香料烤雞咖哩 Chicken Tikka Masala

辛香料 讓這份的咖哩 站在咖哩魚跟羊的中間
少了一份魚的甜味 可是又沒有羊那種的直接辣感
而質感是三份最濃稠的 完全可以把Naan 當湯匙🥄一盤 把咖哩挖上來
(不知道是不是因為這原故 這份的咖哩是最快清到底的~~😆
雞肉不論形狀大小 還是嫩嫩的 好好咬 再加上咖哩 會是超下飯的那種
如果不愛吃麵包🥯類的話 選飯也是一個不錯的選擇
洋蔥番茄咖哩印度魚 House Fish Curry
洋蔥番茄咖哩印度魚 House Fish Curry $109
可能因為蕃茄的關係 這份咖哩比較偏甜一點點🤏
醬料沒有烤雞咖哩的濃稠 相對上較稀 魚🐟滑滑嫩嫩的
一開始還想 若是燉咖哩的話 肉肯定會容易變得「嚡」 不好咬
這家魚肉還給得大大塊 又不鬆散 搭配Naan 完全是多重口感
(這盤的肉是最快吃光光的呢 SHHHHIIIII
番茄咖哩和香料烹製的無骨羊肉 Kashmiri Rogun Josh (辣) $109
因為前兩份都偏不辣的關係 我們就在羊肉這份上 點上辣味
雖說這是蕃茄咖哩 應該是因為點了辣味 就讓整份的辣 跟香料成為主角
不過不得說這家店真的勵害 即便香料味如此濃郁 羊🐐味還是隨之而來
而且羊肉不單是大塊 還軟軟的 非常容易咬 完全不靭
這份質感偏向流質 Naan全放下去把汁吸飽吸滿 咬下去直接飛到東南亞
難怪這麼多東南亞朋友來這家吃飯 肚子真的太小了 好想一直吃下去

這三份午餐🥣都搭一份「每日小吃」
這次我們的是兩塊炸物的小東西 他們真的很會炸東西吃
炸皮像是日式炸豬排🥩的炸粉 用麵包🥯糠裹好 再拿去炸
內餡 我們猜了好陣子 然後異口同聲 牙~是起司🧀️
他們用的不是香港🇭🇰超市常見的 而是偏濃偏煙燻味
沒有拉絲 但起司🧀️ 一卷卷的 跟炸粉配撘的口感
口𥚃就已經夠忙碌了 還不用說還要「猜猜這是什麼」的遊戲
LASSI
LASSI $58

本來有MONGO LASSI 的 可是認識我的朋友們就知道我不吃水果🥭
於是就問了下店員 有沒有淨LASSI 然後就快樂的點起來
其實LASSI 就很單純 想像一下 就是甜版的奶酪  螞蟻🐜人可以試試
口感厚厚 挻有特色的 不愛喝酒的 也可以試一下他們的芒果🥭味
COCONUT MOJITO
COCONUT MOJITO $88

這杯很可以耶 他沒有很濃的COCONUT 味 甜甜的 是大家口中的妹子酒(?)
想喝酒🍺但又不愛重酒味的 可以試試這杯 會很順入口 (一不小心喝太多的那種 哈哈哈😆
(最後我們還多點了一杯 選不到喝什麼 這杯可以😌
CCUCUMBER BREEZE
CUCUMBER BREEZE $88

生青瓜本來就不是我的愛菜 所以這杯 我也興趣不太大
不過愛喝GIN 重酒味的朋朋們可能喜歡💕也說不定(?)

這一餐真的是又好玩 又好吃 又能體驗異國風情的一餐
其實本來還想點雪糕(朋友大推 必吃🍦) 作這餐的句號
可是我們來的太晚了店家要落場了 我們就沒有繼續留下去
就讓我們下次再來 再吃沒吃到的 跟一些新菜式吧
2023-05-08
$265 (Lunch)
Celebration
Birthday
咖哩角 Samosa
香料烤雞咖哩 Chicken Tikka Masala
洋蔥番茄咖哩印度魚 House Fish Curry
COCONUT MOJITO
  • 番茄咖哩和香料烹製的無骨羊肉 Kashmiri Rogun Josh
2023-05-21 60 views
係銅鑼灣揾食想試新嘢,經過呢間印度餐廳一於試吓,點知有驚喜!Delhi Chicken Lollipop 炸小雞腿🍗香料味道好豐富好有層次,外皮炸得好香脆,雞腿肉仲保留到肉汁,雖然外表望落去少紅,但放心食因為唔辣!食落好惹味,如果用嚟送酒,一流!另外要讚係啲雞腿肉已經起咗骨推晒上前整到一粒波牌糖咁,所以食起嚟好方便!🤗 推薦!👌🏼另外試咗佢哋嘅lunch set, 都有幾多款式選擇!已經包含咗小食,飯/Nan Bread同飲品~Chicken Tikka Masala 我選擇咗配garlic Nan Bread, 嗰醬料好香濃,多層次嘅香料融合一齊,仲有少少甜甜哋👏🏼用嚟點包食一流!唔會好辣,老少咸宜。雞肉份量都有四五嚿,冇骨所以食起上嚟好方便,雞肉肉質鮮嫩,唔會乾柴,啲香料唔會完全遮蓋左雞肉本身嘅味道。👌🏼House Fish Curry 呢道都係多醬料嘅菜式,所以我都係選擇咗garlic Nan Bread配搭食🤭同以上雞嘅醬汁完全唔同味道,呢個比較偏黃薑味,唔辣,同魚肉好配合!魚塊大小適中,都有四五嚿,肉質結實得嚟入味👏🏼如果行開銅鑼灣又想食印度菜,推薦呢度😊性價比都幾高!👌🏼

Delhi Chicken Lollipop

另外試咗佢哋嘅lunch set, 都有幾多款式選擇!
已經包含咗小食,飯/Nan Bread同飲品~

Chicken Tikka Masala

House Fish Curry

如果行開銅鑼灣又想食印度菜,推薦呢度😊性價比都幾高!👌🏼
呢間係好耐之前係openrice見到,同男朋友講左好多次好想試吓,今次終於都拉到佢嚟陪我食印度菜🤭———————————————🌟乳酪脆米球 Dahi Puri $78脆米球係印度菜一面其中一款出名嘅小食,我今次叫呢款入面仲會加有薯仔粒、鷹咀豆同乳酪,面頭仲有少少石榴粒,呢個小食係凍食嘅,外層好脆再加埋各款材料,口感真係非常超豐富同有層次,味道食落酸酸甜甜超開胃。.🌟牛油雞 House Butter Chicken $138基本上去邊間印度菜我都覺得係要必叫牛油雞,呢度嘅牛油雞食落冇其他餐廳咁甜,會係以返咸味做主調,但味道上真係好香,個咖哩亦都好creamy,特別要讚一讚雞肉真係好嫩滑,感覺應該係烤完再放落去咖哩。.🌟印度燴羊肉 Rogun Josh $158羊肉呢個咖哩係以瑪撒拉醬料為主,加入多種香料製成,咖哩底感覺羊肉唔係話好重,不過羊肉本身食落係好濃郁同埋好腍👍🏻.🌟原味烤餅 Plain Naan $24烤餅真係即叫即整,比起其他特色烤餅,我個人比較鍾意食原味,一上台仲熱辣辣同聞到果陣麵包香,因為麵包同咖哩都太好食我哋叫完又再叫,最後叫咗3份去配咖哩食😆.🌟Ginger Mimo

———————————————
🌟乳酪脆米球 Dahi Puri $78
🌟印度燴羊肉 Rogun Josh $158
🌟原味烤餅 Plain Naan $24
🌟Ginger Mimosa $68
呢杯係以橙汁為主,再加有少量薑汁汽水,上面仲有一片薑做裝飾,飲落薑味其實唔太重,味道仲酸酸甜甜好好飲。
🌟Punjabi Mango Lassi $58
Lassi都係其中一款印度菜必叫之選,呢度嘅Mango個人認為係比較原汁原味啲,落得唔多糖會酸少少,鍾意芒果嘅朋友仔一定要叫!
🔸整體評價🔸
餐廳環境好有異國風情而且侍應服務都好好,整體食物質素都好高。另外都留意到佢星期日晏就12至3點有Buffet,$180位就包食物同飲品。至於平日就會有午餐set,最平$89就已經可以有4個courses!如果偶然都想同朋友仔去食印度菜都不妨考慮下呢間餐廳🥰

一間都幾出名嘅印度餐廳聽就聽得多 但係真係第一次去食🤣裝修簡約舒服 今次坐咗卡位嘅位置 都好闊落 坐得好舒服如果平日一至五lunch time 仲有lunch menu😍小食+主菜+飯/Naan+沙律+飲品 $100都唔洗 好抵食😆.今次星期六中午去食發現現場真係坐滿唔同國籍人士有印度人、外國人、仲有唔少香港人🤭可能大家都慕名而來🤭.🔥印度脆米球 $75Heavenly Gol Gappe 呢個算係印度街頭一個地道小食一直以來都好想試今次叫咗做餐前小食發現真係好精新好開胃😆😋首先要在脆米球內加入兩種配料(薯仔粒同洋蔥)再倒入用薄荷檸檬芫荽辣椒粉等製成的湯汁非常清新,酸酸微辣的口感😋配上脆卜卜的脆球一口咬下去,夏天必吃😋😆.Dili Tandoori Chicken (Half: $118)每次去印度餐廳都會叫呢個印度🇮🇳著名的印度燒雞烤雞放上鐵板熱辣辣🔥🔥輕輕灑上檸檬汁肉質不會太乾身🤤不過要注意佢都係有少少微辣嘅🌶.🔥印度燴羊肉 $158Rogun Josh 食印度餐一定要叫一種可以配Naan點醬汁嘅菜式🤭呢個印式燴羊肉 味道比較溫和我覺得完全唔辣🤭主要用蕃茄烹調嘅醬汁好濃郁🍅羊肉也煮
一間都幾出名嘅印度餐廳
聽就聽得多 但係真係第一次去食🤣
裝修簡約舒服 今次坐咗卡位嘅位置 都好闊落 坐得好舒服

今次星期六中午去食
發現現場真係坐滿唔同國籍人士
有印度人、外國人、仲有唔少香港人🤭
可能大家都慕名而來🤭
🔥印度脆米球 $75
Heavenly Gol Gappe
呢個算係印度街頭一個地道小食
一直以來都好想試
今次叫咗做餐前小食
發現真係好精新好開胃😆😋
首先要在脆米球內加入兩種配料
(薯仔粒同洋蔥)
再倒入用薄荷檸檬芫荽辣椒粉等製成的湯汁
非常清新,酸酸微辣的口感😋
配上脆卜卜的脆球
一口咬下去,夏天必吃😋😆

每次去印度餐廳都會叫呢個印度🇮🇳著名的印度燒雞

羊肉也煮得非常軟諗🤤🤤
再叫了Garlic Naan 和Butter Naan
兩個都新鮮製成
熱辣辣非常軟身😚😝
點配醬汁,食到停唔到口🤤🤤

• 蒜蓉烤餅
  • 印度脆米球
  • 印度燴羊肉
  • 芝士烤餅
呢間樓上印度菜,啲枱枱凳凳都係綠色同橙色,色彩豐富,仲有啲特色嘅壁畫塗鴉,好有異國風情!菜式味道正宗,餐廳滿滿嘅都係印度香料嘅味道,連侍應都係印度人,出品都有返咁上下~Menu淨係講咖哩都有好多種,食落香料味道幾出而且都幾夠辣!平時佢有lunch set,包晒主食同嘢飲都係$100左右,都幾抵食!小店裏面仲有獨立房間,如果一大班朋友嚟聚會,想試吓異國菜,呢度都幾適合!------------------------------🥠◖印度脆米球◗ $75呢度傳統嘅印度小食真係必試,首先將甜甜地嘅薯仔加入去脆卜卜嘅米球裏面,加入甜辣嘅醬汁同埋酸酸地嘅薄荷汁,卜卜脆,味道酸酸辣辣,清新得嚟又幾開胃! 🥘◖印度燴羊肉◗ $158有五大嚿羊肉,均勻裹上咖喱汁,仲有好多我一疏疏嘅羊肉絲喺咖喱醬裏面,望落細細兜但都幾足料!咖喱底最主要係瑪莎拉咖喱同蕃茄醬,香料味濃郁而且夠好辣!🍢◖香草串燒雞柳◗ $138雞柳面頭搽咗好多辣味香料,所以食落味道會比較辣,加入檸檬汁同埋佢秘製嘅青醬,有啲青草香味,更加帶得出佢烤雞嘅香味~🫓◖蒜蓉烤餅◗ $29一上枱,嗰陣蒜蓉香氣撲面而嚟,超級香!食落口感比較鬆軟,批底帶啲
🥠◖印度脆米球◗ $75

🥘◖印度燴羊肉◗ $158

🍢◖香草串燒雞柳◗ $138

🫓◖蒜蓉烤餅◗ $29
一上枱,嗰陣蒜蓉香氣撲面而嚟,超級香!食落口感比較鬆軟,批底帶啲韌勁,點少少咖喱好好食~

🥙◖烤麥餅◗ $21
麥味濃郁,批邊有啲脆皮,整體口感比較硬身,搽上咖喱再擺嚿羊肉喺上面,夾埋一齊食有啲似食緊比較煙靭嘅pizza~

🌟 Encore指數:8.5/10
2023-05-12 49 views
銅鑼灣美食林立,你想食咩菜式都有💪🏻有時食得太多茶餐廳西餐,都想食吓啲異國菜式,所以就揀咗間印度菜食,就喺正SOGO後邊條街十分方便。一上到去就見到好多印度特色嘅裝飾同壁畫,立刻就有置身印度既感覺。一入到去Manager Ramesh 已經熱情招待,介紹今日既set lunch。 因為我哋見到隔籬枱個位印度人食啲嘢好特別,所以就叫佢介紹俾我哋食😋今日叫左Butter Chicken set - 雞肉超滑同淋,個咖喱偏少少辣十分惹味!跟餐仲有個薯餅炸得剛剛好,點咖喱好正。keema Pav - 碎羊肉醬加洋蔥配餐包,依個羊肉醬夾包又係好夾,味道偏咸少少,每次夾少少,配埋洋蔥可以解膩。依個菜係唔辣既。Bhatura - 見到隔籬枱位印度人叫咗呢一個,係香脆又煙靭既薄餅,大大個好似個扁左既波,手撕落黎點咖喱同醬一流。Masala Chai- 正宗香濃印度香料茶!同我去印度飲既係一樣味😋必點!

今日叫左
Butter  Chicken

Keema  Pav  additional  Bhatura

Masala  Ginger  Chai

Butter  Chicken
Masala  Ginger  Chai
  • 牛油雞
  • Masala  Chai
2023-05-11 36 views
背景播放印度音樂,又有印度人侍應,同埋有印度嘅小擺設令人覺得有去咗印度嘅感覺當日係平日,所以有午餐Menu ,我點咗個牛油雞咖喱配牛油印度薄餅,之後佢會有附送飲品,同少少前菜咖喱非常正宗,唔會太辣,牛油味香濃,印度薄餅不會油膩十分酥脆值得一讚午餐menu以銅鑼灣地段來說平均才$100左右,CP值頗高,推薦