Restaurant: DONDONYA (Millennium City 5 (apm))
Info:

丼丼屋不定期都會引入日本當地名物,令大家在香港就能品嚐到日本的味道。今季丼丼屋就與名古屋海鮮丼專門店 Sakana Factory聯乘,將人氣 No. 1 名物丼「極の海鮮丼」同「赤海老丼」帶到全線丼丼屋及丼丼屋×鳥開聯乘店,期間限定供應至 9 月 16 日.ᐟSakana Factory是名古屋排隊名店,在日本著名食評網站 Tabelog 上的評分更高達 3.5 分,如今在香港就能輕鬆品嚐到這份美味真的太幸福了♡⧐ 極の海鮮丼 HK$118 ⧏極の海鮮丼的賣相可謂一流,更齊集香港人最愛的三文魚、油甘魚、吞拿魚及三文魚籽等食材,上面的海鮮小山丘更是混合了青瓜粒、蘿蔔漬粒及洋蔥粒,口感綿滑細膩又清新!頂部的日本無菌生雞蛋更是一大點綴,蛋汁香濃細滑,令海鮮丼的味道更為鮮美~這款極の海鮮丼有一丼三食的獨特食法,首先以配搭芥末及醬油品嚐海鮮丼原味,再加入香濃的胡麻醬品嚐獨特和風味道,最後剩下1/3時再加入鯛魚高湯,能提升食材的口感和鮮味,從頭到尾吃到各款海鮮的鮮味~⧐ 赤海老丼 HK$78 ⧏赤蝦刺身份量十足,能完全鋪滿飯面,赤蝦口感爽口彈牙,味道鮮甜,搭配口感爽脆的飛魚籽和日本無菌生雞蛋,整

⧐ 極の海鮮丼 HK$118 ⧏

赤海老丼
套餐果茶
⧐ 赤海老丼 HK$78 ⧏

赤蝦刺身份量十足,能完全鋪滿飯面,赤蝦口感爽口彈牙,味道鮮甜,搭配口感爽脆的飛魚籽和日本無菌生雞蛋,整個丼飯的鮮度再次得到提升,呈現出完美的口感比例和層次~凡點以上兩款名物丼都可以$10 優惠價升級定食,有齊前菜、日式湯、甜品及果茶,滿足度頓時拉滿!
三文魚帆立貝刺身
⧐ 三文魚帆立貝刺身 加配優惠價HK$29 ⧏

現凡惠顧任何主食,就可以以$29優惠價加配三文魚帆立貝刺身一客,如此優惠又怎能錯過呢?三文魚肥美可口,味道香濃,帆立貝則鮮甜味美,入口細嫩,能夠以優惠的價錢享受到優質的刺身真的物超所值~
2024-07-28
$150 (Lunch)
赤海老丼
套餐果茶
三文魚帆立貝刺身
我地暑假去完日本旅行✈️個女成日都話好掛住日本嘅野食🇯🇵我地一家呢日就去左apm食日本料理❤️原來丼丼屋最近新增左多款料理岩哂我地一班日式料理愛好者👅即刻要去試下🫵🏻🐷滑蛋吉列豬扒丼豬扒雖然厚切但一啲都唔韌 食落口係外酥内嫩搭配秘製蛋汁佐日本產 A級米飯🍚每一啖味道都好豐富👏🏻🌶️鳥開泡菜親子丼名古屋交趾雞雞肉配上半熟蛋漿🥚再加入酸辣嘅泡菜🔥呢個配搭創新得黎又好味👍🏻入面嘅雞肉🍗肉質結實又彈牙🌀成個飯都比較濕潤 食落口好順滑❤️🍲豚肉鍋燒烏冬好鍾意個湯底🍲清清地但又好夠味豚肉都好高質🐷份量都夠多👍🏻其他小食炸魷魚鬚同雞軟骨都一樣炸得好出色👅鍾意食日本料理嘅你地🫵🏻要黎試下‼️
我地暑假去完日本旅行✈️

其他小食炸魷魚鬚同雞軟骨都一樣炸得好出色👅

鍾意食日本料理嘅你地🫵🏻要黎試下‼️
2024-10-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • 滑蛋吉列豬扒丼
2024-10-23 275 views
Apm入面有間正宗日式丼物專家 @dondonyahk ,見到佢哋最近更新咗主餐牌,即管去試吓😎 .🥣滑蛋吉列豬扒丼🥣:💰$98丼丼屋嘅招牌滑蛋丼,主角厚切金黃吉列豬扒同嫩滑炒蛋,超濃蛋汁增加咗飯既濕度,酥脆豬扒肉同脂肪比例剛好,肉質彈牙,配埋香濃米飯口感豐富又不油膩。🥣十勝帶廣名物豚丼 (並盛-定食) 🥣:💰$178名物丼人氣No.1⭐選用北海道十勝豚肉,四大塊厚切豚肉眼/豚腩肉,烤至少少焦香,肉既油香好出有咬口,肉香氣四溢,米飯粒粒分明,口感Q彈,配有八十多年歷史嘅秘製醬汁,甜鹹適中,完美地提升整道菜嘅風味。定食有前菜、麵豉湯、飲品同黑糖寒天,黑糖味濃,寒天口感滑嫩似啫喱。🥣鹽燒鯖魚🥣:💰$72鯖魚較厚肉,燒至外皮金黃微焦,內裡保持鮮嫩多汁,鹽味提升咗魚肉嘅鮮味,配上檸檬汁同蘿蔔蓉,酸味能中和油膩,令整體更清新。
🥣滑蛋吉列豬扒丼🥣:💰$98

🥣十勝帶廣名物豚丼 (並盛-定食) 🥣:💰$178

🥣鹽燒鯖魚🥣:💰$72
2024-10-13 257 views
崇拜🤩後一家人🧑‍🧑‍🧒‍🧒搵食,去咗APM丼丼屋,重陽節長假期沒有人排隊,攞咗飛等咗一分鐘就入,坐靠牆4人枱,QRcode落單,發現有限定滑蛋炭燒牛肉丼($78),跟果茶,叫咗一個。第二🥈樣限定係牛五花鍋物定食($88),又係跟果茶,可揀汁,揀咗壽喜燒汁,白飯烏冬二揀一揀咗烏冬。小朋友揀兒童餐,吉列蝦定食($75),送青森蘋果汁。第一☝️個上係鍋物,有埋個爐,要等水滾,牛質素一般,烏冬滑,果茶比較甜。兒童👧🏻餐小朋友👧🏻至愛吉列蝦,有個凍藍莓🫐慕絲最後食。等咗15分鐘先上滑蛋牛丼,蛋皓滑,中間仲有隻生蛋,牛冇炭燒味,但夠濃味送飯正
滑蛋炭燒牛肉丼
牛五花鍋物定食
吉列蝦定食(兒童)
果茶
2024-10-13
$80 (Lunch)
滑蛋炭燒牛肉丼
牛五花鍋物定食
吉列蝦定食(兒童)
果茶
  • 兒童餐
  • 吉列蝦兒童餐
2024-10-03 284 views
好耐無黎丼丼屋食啦~今次點左個信州風味醬汁吉列豚丼,上枱果下真係好香啊!好鍾意個脆皮,即使淋左汁依然好脆,甜甜脆脆好好食啊😋反而豬扒本身有啲「鞋」口,但係個炸漿皮真係無得彈,食過返尋問!

好耐無黎丼丼屋食啦~
2024-08-26 481 views
返完教會崇拜🤩一家人🧑‍🧑‍🧒‍🧒搵食,有其他弟兄姊妹介紹去咗APM丼丼屋,上次去過排隊攞飛冇位,今次攞咗飛4人枱就直入,8成滿。坐窗口🪟位,QR code落單,新出極海鮮丼定食($128),海鮮刺身碎上配白飯,本身我食海鮮丼都會轉白飯既,上面有隻生蛋,配胡麻醬,但我走醬冇落,食食下可要求店員俾湯自己加變茶泡飯,完成✅三食,好飽。但店員太少,我要走去厨房搵店員。餐仲有面豉湯、前菜豆豆同甜品🍮啫喱,啫喱正👍🏻。加咗特價刺身$29,三文魚🍣同帶子圖文不符,差過幅圖皓多,可以唔洗點。加錢($8)餐飲轉UCC咖啡☕️,正👍🏻。老婆叫咗親雞鍋燒烏冬($78),有埋鍋,但店員未點著就走咗去,再叫人又搵唔到人,最後我出手點返,個鍋足料,有半生熟蛋同雞,兩樣都滑,烏冬一般,另外仲有隻生蛋,陳皮二妹鐘意食烏冬。加咗北海道芝士🧀薯餅$12,外脆內拉絲,正👍🏻。陳皮妹叫咗牛兒童👧🏻餐,但車既顏色同相唔同,陳皮妹失望😞,有個日本🇯🇵藍莓🫐mousse cake獨立包裝📦皓吸引🤩。有隻特大烏蠅🪰喺室內飛嚟飛去要扣分。埋單可儲yuu分同The Point分,咁啱尋日有payme coupon即搶減$5
極海鮮丼定食
牛兒童餐
特價刺身
親雞鍋燒烏冬
北海道芝士薯餅
熱UCC咖啡☕️
茶泡飯
2024-08-25
$150 (Lunch)
極海鮮丼定食
  • 咖啡
  • Coffee
  • 極上海鮮丼
  • 兒童餐
見到推介 丼丼屋x鳥開聯乘店,期間限定供應高質抵食新鮮刺身丼飯,即刻去試試!!❤️極の海鮮丼 鋪滿三文魚+油甘魚+三文魚籽+飛魚籽,滿滿既新鮮魚生,睇落已經好吸引!! 再加上青瓜粒+蘿蔔漬粒+洋蔥粒等等食材增加唔同口感,海鮮同飯完美融合! 配埋日本無菌生雞蛋,濃郁嘅蛋汁包住海鮮同飯粒!! 跟住三種食法又好味又有特色~先試原味海鮮丼,再加胡麻醬增加風味,最後差唔多食剩1/3再加上鯛魚高湯,鮮味提升到另一個層次,每種食法都充滿驚喜,啖啖鮮味!!🧡赤海老丼 主打赤蝦刺身,份量真係多!! 成碗飯都鋪滿爽口彈牙嘅赤蝦刺身,每啖都有"卜卜脆”飛魚籽,份量夠晒豪氣,口感層次好豐富,食完一啖又一啖!!💛三文魚帆立貝刺身 任何主食+$29就有一客 三文魚帆立貝刺身,肥美嘅三文魚配上甘甜細嫩嘅帆立貝刺身,好抵食!!P.S 期間限定供應到9月16號,記得早d 去試啦🙌🏻

P.S 期間限定供應到9月16號,記得早d 去試啦🙌🏻

今日特登冇帶飯,就同兩個同事喺公司附近食吓嘢傾吓偈。首先係小插曲,其實都預咗要等嘅;12:40我已經攞咗飛,後來先至知道我同事已經用Apps攞咗飛,不過早我兩個號冇人應就被作廢。然後到我嘅號碼,因為我哋三個未人齊;要我等齊人先至入去我都理解。我未入去之前店員已經不下兩次提醒我要喺75分鐘之內完成用餐,因為佢哋限時。我亦表示我哋唔會用餐多個60分鐘。唔知點解當時入邊都有好多張吉枱,我哋人齊都唔可以入座。而且當下亦都唔見得餐廳入邊係繁忙。到我哋12:50入座,分別點餐。最遲點餐嘅最早上菜我點:人氣 No. 1 名物丼「極の海鮮丼」,等到1:10之後向三位唔同嘅店員查詢,最後告知我呢個魚生飯製作過程係最複雜嘅需要時間去處理喎。其實一度有以為佢哋係漏咗落單,因為我哋附比我們遲入座嘅枱,都已經上晒菜。我點魚生飯係覺得佢應該最快上菜嘅,結果係強差人意。本來想取消張單,但係店員表示1分鐘就可以處理完成,咁我照等啦。終於1:15左送上,「極の海鮮丼」終於上菜睇落確係好豐盛,但係因為趕時間你根本唔會有心情去影相記錄。店員亦有提及呢一個飯係有三種食法,但係我根本冇時間去試。而最敗筆嘅地方係,中間嗰一堆碎魚
今日特登冇帶飯,就同兩個同事喺公司附近食吓嘢傾吓偈。
首先係小插曲,其實都預咗要等嘅;
我亦表示我哋唔會用餐多個60分鐘。
唔知點解當時入邊都有好多張吉枱,我哋人齊都唔可以入座。
而且當下亦都唔見得餐廳入邊係繁忙。

到我哋12:50入座,分別點餐。
最遲點餐嘅最早上菜
我點:人氣 No. 1 名物丼「極の海鮮丼」,
我點魚生飯係覺得佢應該最快上菜嘅,結果係強差人意。
店員亦有提及呢一個飯係有三種食法,但係我根本冇時間去試。
而最敗筆嘅地方係,中間嗰一堆碎魚生仲係有冰㗎,未曾解好凍!
可能呢個就係佢哋所講嘅製作需時,特別處理啦!
結果我喺10分鐘之內食完,趕住1:30返公司。
總結12:50入座-》1:15上菜-〉1:22結帳離場。

就係呢個咁特別嘅體驗,我好樂意花啲時間幫佢打一篇文。
2024-08-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
今次點咗當當屋最近嘅期間限定美食,整體魚生份量幾多有驚喜😋✩‧₊ 1️⃣ 極の海鮮丼集合了港人最愛的三文魚粒、油甘魚粒、吞拿魚粒和吞拿魚魚蓉等🐟🐠搭配青瓜粒、蘿蔔漬粒、洋蔥粒, 連同三文魚片、油甘魚片、三文魚籽和飛魚籽一齊鋪滿飯面,食材超級豐富💗海鮮上面更放上日本生雞蛋🥚濃郁的蛋汁包裹住海鮮飯,滿足感100分🈵一丼三食建議食法: 先品嚐海鮮丼原味,再加入濃而不膩嘅胡麻醬品嚐獨特風味,最後食淨1/3時加入鯛魚高湯,湯漬食法更提升食材嘅口感和鮮味,保證由頭到尾都享受到鮮味科學的魅力👍 ✩‧₊ 2️⃣赤海老丼鋪滿爽口彈牙的赤蝦刺身🦐份量多到完全蓋住咗飯面‼️撘配爆汁的飛魚籽,再加上日本無菌生雞蛋🍳進一步提升丼飯的口感層次😇凡惠顧任何主食,就可以$29優惠價加配「三文魚帆立貝刺身」一客,肥美的三文魚,配上鮮甜的帆立貝,延續極致鮮味🌊
今次點咗當當屋最近嘅期間限定美食,整體魚生份量幾多有驚喜😋

✩‧₊ 1️⃣ 極の海鮮丼

✩‧₊ 2️⃣赤海老丼

鋪滿爽口彈牙的赤蝦刺身🦐份量多到完全

正宗日式丼物專家丼丼屋經常都會由日本獨家引入當地名物🇯🇵今季聯乘嚟自名古屋嘅海鮮丼專門店 Sakana Factory將佢哋嘅人氣 No. 1 名物丼帶到全線丼丼屋及丼丼屋×鳥開聯乘店。今次我就試晒兩款😌 🐟極の海鮮丼三文魚粒、油甘魚粒、吞拿魚粒同綿滑細膩嘅吞拿魚蓉混合青瓜粒、蘿蔔漬粒、洋蔥粒堆成小山丘,側邊仲有三文魚片、油甘魚片、三文魚籽同飛魚籽一齊鋪滿飯面,鮮上加鮮🤤海鮮上面放有日本生雞蛋,拮穿佢之後濃郁蛋汁包裹住海鮮,令原本粒粒分明嘅日本米飯增添順滑感。佢哋仲推薦一丼三食:先品嚐海鮮丼原味,再加入濃而不膩嘅胡麻醬品嚐獨特風味,最後食淨1/3時加入鯛魚高湯🍲湯漬食法提升食材嘅鮮味,但係我自己就好鍾意胡麻醬,估唔到都咁夾。 🦐赤海老丼鋪滿爽口彈牙嘅赤蝦刺身,多到完全見唔到啲飯,配搭飛魚子同埋日本生雞蛋,口感層次豐富,另外啲飯都混入咗蔥比較特別。 再加$29就可以有三文魚帆立貝刺身,超級豐富。兩款丼飯都可以用$10優惠價升級定食,有埋前菜、日式湯、甜品同果茶。

🐟極の海鮮丼

🦐赤海老丼

2024-07-17 467 views
一直都想試下呢間丼丼屋,見到佢MENU都好多選擇!有各款親子丼,牛肉壽喜燒刺身、小食、自選魚生飯、茶漬飯等等…我同男朋友分別叫左牛肉壽喜燒親子丼同十勝帶廣名物豚丼,仲可以升級做set,套餐跟配前菜、日式湯、甜品及果茶牛肉壽喜燒親子丼蛋汁香甜滑嫩,連埋牛肉丼飯一齊食,真係最佳配搭👍🏻 十勝帶廣名物豚丼 (並盛)豚肉片燒到微微焦香,肉質比較實但都好入味 中拖羅刺身 & 大蝦刺身兩樣都非常新鮮 荔枝味果茶酸酸甜甜好開胃甜品係蒟蒻,但糖漿不太夠味,食落去淡左d 丼丼屋分店眾多,港鐵站或大型商場內都有 超級方便

牛肉壽喜燒親子丼
蛋汁香甜滑嫩,連埋牛肉丼飯一齊食,真係最佳配搭👍🏻

十勝帶廣名物豚丼 (並盛)
豚肉片燒到微微焦香,肉質比較實但都好入味

中拖羅刺身 & 大蝦刺身兩樣都非常新鮮

荔枝味果茶酸酸甜甜好開胃
甜品係蒟蒻,但糖漿不太夠味,食落去淡左d

丼丼屋分店眾多,港鐵站或大型商場內都有 超級方便
2024-07-16
Dinner
  • 十勝帶廣名物豚丼
2024-07-04 368 views
今日同同事行去APM lunch,大家都唔知食咩好,有個同事話佢呢排洗大左唔食得貴野,咁於是就有人suggest 丼丼屋啦!一入去就已經有位坐,我地三個人,侍應俾左卡位我地我揀左呢個吉列大蝦洋蔥牛肉飯,加5蚊送果茶,算幾抵。一次過食兩個餸真係滿足曬兩個願望!個吉列大蝦好脆,d 汁都好夠,牛肉都唔錯。成個飯都好夠份量。杯果茶好解渴,我無特別覺得太甜或者太淡。整體黎講我覺得好唔錯,性價比幾高下次我一定會再黎食!

一入去就已經有位坐,我地三個人,侍應俾左卡位我地
下次我一定會再黎食!

吉列大蝦洋蔥牛肉飯
2024-06-28
Lunch
吉列大蝦洋蔥牛肉飯
2024-06-03 335 views
平日的晚飯時段去,人流不多不用排隊,有自選刺身丼連定食,刺身種類可自行配搭,選了一般三文魚,油甘魚,個人感覺比較薄身,還好每種有4片,味道一般,口感較諗定食除了盤上的小食和味增湯,還配凍飲果茶(其餘飲料另加錢)總結CP值一般,間中嘗鮮還可以
定食除了盤上的小食和味增湯,還配凍飲果茶(其餘飲料另加錢)
總結CP值一般,間中嘗鮮還可以
2024-06-03
Dinner
2024-05-11 316 views
喺观塘返工,lunch食呢间日本嘢。环境简单干净,服务员热情,午餐时间唔使排队 ✨松叶蟹丼 118大大碗饭上面铺满松叶蟹肉,仲有少少蟹膏。食得出蟹肉好新鲜,鲜甜好味😋女仔斋食佢蟹肉都可以食饱🤣定食套餐仲有汤同小食仲有甜品,质素都唔错。
喺观塘返工,lunch食呢间日本嘢。
环境简单干净,服务员热情,午餐时间唔使排队
✨松叶蟹丼 118
定食套餐仲有汤同小食仲有甜品,质素都唔错。
2024-04-29 343 views
今日下午五點去食冇嘜人成場加埋我得三個客,其實我成日唔明點解唔俾人坐舒服啲要坐好窄嘅二人枱冇人比張梳化坐吓都得啩,跟住QRcode落單揀左個鰻魚豚肉生薑燒飯$88冇野飲散嗌,黎到嘅時候我望一陣(第一張相)個鰻魚好細塊細到我真係食唔落覺得要佢換跟住我叫咗個侍應過嚟打開埋本餐牌問佢會唔會太大分別啊,跟住佢都話幫我同廚房講換或者叫過其他野,我話唔洗照舊,好快就再黎都係同頭先差唔多(第二張相)跟住算啦都冇可能同餐牌一樣冇再換,再換以為我玩野,一筆落去個飯度就到底原來佢嗰個飯係一片鋪喺下面超小份量(第三張相)好多汁好小飯個飯濕曬,個豚肉生薑燒超級老嚡熠熠,大佬呀好難食啊,真係你同我講話個飯五六十蚊我都OK啊但係加埋一$96.8我真係覺得太過分啦好難食啊好難食啊!