位於中環既新派中菜館交通方便,好近上環地鐵站。$498起二人餐就有波士頓龍蝦食!有join會籍就更抵😍🦞🦞不過今晚想食清清地,所以叫咗Set D試下~估唔到好有驚喜‼️食物高質美味有特色,色香味俱全,豐富滿足的一餐🥰❣️❣️餐廳裝修主打中國風且有格調,燈光柔和有氣氛,座位舒適,店員都主動有禮👍🖤宮廷酒爵暖胃湯🥂暖湯以爵杯盛裝,造型好特別!香濃既眉豆花生湯,口感順滑,好味又暖胃☺️🖤魚躍龍味館一品頭拼🥢一碟小食拼盤嚐盡甜、酸、辣味~攞盤有心思▪️青芥未海蜇頭海蜇頭厚身又爽脆,估唔到配上青芥末嘅味又幾夾!😋▪️香橙白玉蝴蝶🦋🦋🍊蝴蝶形狀嘅冬瓜,食落去質地偏實好爽口加上以鮮橙汁浸泡,酸甜清爽~▪️桂花蜜餞鲜冬菇🍯🍯🍄鮮菇加上蜜餞香甜脆口,新穎嘅口感和配搭❣️🖤夏威夷果露筍炒鲜菌🥦🍄每款疏菜都好新鮮,嫩綠爽口,炒得好味有鑊氣🤤👍🖤黑松露和牛崧炒飯🐮🥩🍚🍚一上碟就聞到好香濃嘅黑松露味😍❣️和牛崧牛味香濃,而且份量都幾多😲炒飯粒粒分明而唔會太油膩,非常好食‼️推薦‼️👍👍🩷紅粉王露🍧🍧新鮮嘅番石榴味道清新,配上凍西米露和脆卜卜嘅爆珠,甜甜地好好味🥰💕💕完美的晚餐ending~📍龍味館 (中環)中環德輔道中173號南豐大
不過今晚想食清清地,所以叫咗Set D試下~

🖤宮廷酒爵暖胃湯🥂
暖湯以爵杯盛裝,造型好特別!
香濃既眉豆花生湯,口感順滑,好味又暖胃☺️

🖤魚躍龍味館一品頭拼🥢
一碟小食拼盤嚐盡甜、酸、辣味~攞盤有心思
▪️青芥未海蜇頭
海蜇頭厚身又爽脆,估唔到配上青芥末嘅味又幾夾!😋
▪️香橙白玉蝴蝶🦋🦋🍊
蝴蝶形狀嘅冬瓜,食落去質地偏實好爽口
加上以鮮橙汁浸泡,酸甜清爽~
▪️桂花蜜餞鲜冬菇🍯🍯🍄
鮮菇加上蜜餞香甜脆口,新穎嘅口感和配搭❣️

🖤夏威夷果露筍炒鲜菌🥦🍄
每款疏菜都好新鮮,嫩綠爽口,炒得好味有鑊氣🤤👍

🖤黑松露和牛崧炒飯🐮🥩🍚🍚
一上碟就聞到好香濃嘅黑松露味😍❣️
和牛崧牛味香濃,而且份量都幾多😲
炒飯粒粒分明而唔會太油膩,非常好食‼️推薦‼️👍👍

🩷紅粉王露🍧🍧

📍龍味館 (中環)
中環德輔道中173號南豐大廈2樓3-5號舖
.宮廷酒爵暖胃湯 🏁Starter: Warming Stomach Soup▫️▫️▫️▫️▫️▫️ 橘黃暖湯 古爵杯 | 欲飲制止 先打卡磨砂玻璃仿 古爵杯 夠特別| 微暖南瓜湯 沒有渣 非常順喉.龍味點心拼 DRAGON ACADEMY Dim Sum Combination🐉🐉🐉 🐲🐲🐲 🐉🐉🐉1️⃣ 龍蝦蝦餃 "Dragon" Shrimp dumplings2️⃣ 脂籽鮮燒賣 Crab roe pork & shrimp dumplings3️⃣ 卡邦尼小甘筍 Carbonara minced puffs▫️▫️▫️▫️▫️▫️小甘筍最特別 外面香脆 入口乾爽 唔會好油 內藏卡邦尼醬➕火腿 就是 💥💥驚艷💥💥▫️▫️▫️燒賣睇嚟最普通 但豬肉油脂不多 超彈口感透薄蝦餃皮 內包鮮甜龍蝦肉 🦞 配搭絕對有心思.脆米 波士頓龍蝦湯 鮑魚 海蝦 帶子 泡飯Boston lobster, abalone, prawns and scallop with rice in supreme seafood soup▫️▫️▫️▫️▫️▫️米飯🌾 是月光短梗米|除咗搵唔到帶子⚪️其他都大大件 🆙 打碎龍蝦鉗 兩三下就拆到鮑魚 海蝦 都好鮮嫩|材
宮廷酒爵暖胃湯 🏁
脆米 同 泡飯有雙重口感|湯底沒有很濃 但米飯卻有味道
夠大份 兩位都可以食到 3-4碗 👍🏻👍🏻
Dessert of the day 🌸🌸 紅粉玉露 🌸🌸
新鮮 番石榴 加 熟西米|微甜又夠 refreshing
一小碗 🥣 | 輕品賞 夠特別 又唔覺罪惡感 nice 👍🏻
👤 Comments 👤
🉐📃CP value:8.4/ 10 😋
$250 (Lunch)
  • 龍蝦湯海鮮泡飯
2024-10-23 375 views
先施掃完貨,去南豐大廈飲茶。呢環境好舒適好潮,好啱吹水。加上朋友有會員價所以有優惠。🥢點心拼盤: 龍蝦蝦餃、蟹籽鮮蝦燒賣同卡邦尼小甘筍,賣相精緻,食材新鮮。卡邦尼小甘筍味道好特別,口感似咸水角般酥脆,餡料是煙肉🥓,好惹味。🥢炭燒蜜餞黑豚肉叉燒: 叉燒用蠟燭暖住,有少少燶邊,肉質爽口,略嫌帶筋。🥢宮廷酒爵暖胃湯:器皿好特別,湯是赤小豆粉葛湯。🥢紅粉玉露:原來係紅石榴奶昔加西米,感覺清新又健康。

🥢宮廷酒爵暖胃湯:器皿好特別,湯是赤小豆粉葛湯。

🥢紅粉玉露:原來係紅石榴奶昔加西米,感覺清新又健康。
2024-10-21 269 views
龍味館宮庭酒爵暖胃湯 - 陳皮黃豆暖胃湯陳皮黃豆暖胃湯清香四溢,陳皮散發香氣,黃豆令暖胃湯更有質感,更醇厚,令人感受到一股暖流。湯底清爽而唔油膩,特別適合喺稍微寒冷嘅日子品嚐,令人倍感舒適。精緻嘅宮庭酒爵杯感覺份外高貴優雅。龍味點心拼盤龍蝦蝦餃龍蝦蝦餃以畫上金邊,薄薄嘅餃皮包裹著,入面鮮嫩嘅龍蝦肉,口感滑順。蟹籽鮮蝦燒賣蟹籽鮮蝦燒賣非常飽滿,蟹籽爆汁,鮮蝦多汁,啖啖肉。卡邦尼小甘筍卡邦尼小甘筍嘅獨特造型非常可愛吸引。外層甘筍味清甜,内裏卡邦尼醬濃郁,搭配特別,係一款有創意又好味嘅料理。炭燒蜜餞黑豚肉叉燒炭燒蜜餞黑豚肉叉燒係今餐嘅重頭戲。黑豚肉叉燒以香草微微煙燻過,叉燒外焦內嫩,蜜餞帶出甜味,豬肉肥美,令人無法抗拒。配搭絲苗白飯,令人感受到滿滿嘅幸福感。紛紅玉露 紛紅玉露係今晚嘅糖水,粉紅色十分可愛,加入清新嘅番石榴粒,配搭順滑冰涷嘅西米露,令人享受。
龍味館

宮庭酒爵暖胃湯 - 陳皮黃豆暖胃湯

龍蝦蝦餃

蟹籽鮮蝦燒賣

蟹籽鮮蝦燒賣非常飽滿,蟹籽爆汁,鮮蝦多汁,啖啖肉。

卡邦尼小甘筍

炭燒蜜餞黑豚肉叉燒

紛紅玉露

2024-10-21 242 views
開會開咗成朝,放lunch梗係要對自己好啲,同事介紹呢間中菜館幾好,一放lunch就即刻衝過嚟,餐廳都裝修得幾"骨緻",間隔舒服,掛畫很有氣派,餐具乾淨整潔,招呼態度亦很有水準,圈著餐紙的金龍活靈活現, 非常精緻,我哋揀咗套餐D,頭盤有個宮廷酒爵暖胃湯,係木瓜同甘筍湯,個湯都幾幼滑,用古代飲酒嘅杯上,幾有特色,前菜係魚躍龍味館一品頭拼,侍應會逐一介紹三道前菜,擺盤漂亮,香橙白玉蝴蝶,冬瓜軟淋得嚟不會太爛, 橙味香甜,青芥末海蜇頭口感爽脆,惹味而不嗆鼻,桂花蜜餞鮮冬菇外脆內嫰,冬菇厚肉,桂花糖清香,搭配得宜,夏威夷果蘆筍炒鮮菌,單憑外表看上去,白色一粒粒嗰啲好似係帶子, 但其實原來係夏威夷果仁,整道菜都是素菜, 蘆筍全部都很嫰,沒有根,百合也很爽脆,調味剛剛好,而且感覺少油健康,黑松露和牛崧炒飯,一上桌已經香氣四溢, 而且炒得很乾身,和牛嘅油脂香味昇華了黑松露獨特的香味,而且和牛的份量不少,真係好好食!紅粉玉露,甜品係石榴西米露,很有特色,石榴香味清新,又不會過甜, 加上配料,口感脆卜卜,個人認為呢個甜品係必點必試,呢間餐廳都唔錯,而且仲有得join會籍, 如果做咗會籍,計落都幾抵交通都
開會開咗成朝,放lunch梗係要對自己好啲,
同事介紹呢間中菜館幾好,一放lunch就即刻衝過嚟,
餐廳都裝修得幾"骨緻",間隔舒服,掛畫很有氣派,
餐具乾淨整潔,招呼態度亦很有水準,
圈著餐紙的金龍活靈活現, 非常精緻,
我哋揀咗套餐D,頭盤有個宮廷酒爵暖胃湯,
係木瓜同甘筍湯,個湯都幾幼滑,用古代飲酒嘅杯上,幾有特色,
前菜係魚躍龍味館一品頭拼,
侍應會逐一介紹三道前菜,擺盤漂亮,
香橙白玉蝴蝶,冬瓜軟淋得嚟不會太爛, 橙味香甜,
青芥末海蜇頭口感爽脆,惹味而不嗆鼻,
桂花蜜餞鮮冬菇外脆內嫰,冬菇厚肉,桂花糖清香,搭配得宜,
夏威夷果蘆筍炒鮮菌,
單憑外表看上去,白色一粒粒嗰啲好似係帶子,
但其實原來係夏威夷果仁,整道菜都是素菜,
蘆筍全部都很嫰,沒有根,百合也很爽脆,調味剛剛好,
而且感覺少油健康,
黑松露和牛崧炒飯,一上桌已經香氣四溢, 而且炒得很乾身,
 加上配料,口感脆卜卜,個人認為呢個甜品係必點必試,
交通都方便,上環地鐵站E3出口行2分鐘就到,就算揸車都可以泊喺林士街停車場或者永安中心停車場
🙋🏻‍♂️餓底探員去中環調查呢間新派中菜館,餐廳以黑色為主調,黑色嘅桌椅配上印有龍形圖案嘅餐具,型格得嚟又有氣派,店員服務貼心,會主動幫忙加茶同更換餐碟,餐廳鄰近港鐵上環站,地理位置方便👍🏻🦞龍味館大廳全日套餐 B $498/兩位用🥣宮廷酒爵暖胃湯🙋🏻‍♂️表示個湯放咗喺個好似古代用嚟飲酒嘅容器入面,要成個容器揸住然後倒入口嚟飲,呢個體驗好有趣,個湯係菠菜湯,口感微稠、味道清甜🐲龍味點心拼盤🦞龍蝦蝦餃|🦐蟹籽鮮蝦燒賣|🥕卡邦尼小甘筍🙋🏻‍♂️表示點心拼盤分別有以上三款:🦞蝦餃皮薄,晶瑩剔透,面頭塗上金箔,盡顯氣派,龍蝦肉質彈牙,味道鮮甜🦐燒賣有大大隻鮮蝦,面頭放滿蟹籽,食落充滿鮮香🥕甘筍造型嘅鹹水角,餡料以卡邦尼做法,fusion又創新,味道creamy帶鹹香,好有驚喜🦞脆米波士頓龍蝦湯鮑魚海蝦帶子泡飯🙋🏻‍♂️表示個泡飯除咗有龍蝦,仲有鮑魚,海蝦同帶子等海鮮,配上脆米,龍蝦湯味道鮮香濃郁,泡飯吸收咗湯汁非常入味,加上海蝦,鮑魚等海鮮,令個泡飯更加提鮮,香口嘅脆米豐富咗泡飯嘅口感👍🏻🍧紅粉玉露🙋🏻‍♂️表示個甜品粉紅色,係以番石榴整成嘅西米露,味道好清甜📈吃貨指數😋好味度 9/10🔙返啅度 9/

🦞龍味館大廳全日套餐 B $498/兩位用
🥣宮廷酒爵暖胃湯

🐲龍味點心拼盤
🦞龍蝦蝦餃|🦐蟹籽鮮蝦燒賣|🥕卡邦尼小甘筍
🙋🏻‍♂️表示點心拼盤分別有以上三款:
🦐燒賣有大大隻鮮蝦,面頭放滿蟹籽,食落充滿鮮香

🦞脆米波士頓龍蝦湯鮑魚海蝦帶子泡飯
🍧紅粉玉露

📈吃貨指數
😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
2024-10-19 312 views
晚餐來到位於中環的一間知名中菜館《龍味館》,2018年開業,原名【龍麵館】,首年榮獲米芝蓮指南餐盤獎,當選評語為:新鮮食材,細心準備,美味佳餚。次年更榮獲米芝蓮粵菜指南推介,躋身全球粵菜推薦榜。衝著龍蝦過來的我們,絕對不容錯過「脆米波士頓龍蝦湯鮑魚海蝦帶子泡飯」,以多種名貴海鮮入饌,鮮甜美味,再加入粒粒脆米,口感絕佳且層次豐富。來主食前先奉上「宮廷酒爵暖胃湯」,器皿用上古代造型酒爵,讓我不由想到加官進爵的意思,份外有趣。😂精緻點心拼盤,美得令人垂涎三尺😍「龍蝦蝦餃」外皮用上金箔封邊,高級亮晴,內餡飽含彈牙爽口龍蝦肉,實在是無法抵擋的美味!😋「蟹籽鮮蝦燒賣」豬肉嫩滑,蟹籽爽口,鮮蝦鮮甜,再搭配一點辣油,完美組合。「卡邦尼小甘筍」造型可愛,味道獨特,融合了鹹水角的做法,內餡是香氣撲鼻的煙肉和卡邦尼的醬汁。最後吃上非常獨特的甜品「紅粉玉露 」,粉紅色的糖水,配上番石榴西米,甜美可口。

精緻點心拼盤,美得令人垂涎三尺😍

• 龍蝦湯海鮮泡飯
2024-10-18 222 views
套餐D $358 (2位用), 1位$179 🍽️ 宮廷酒爵暖胃湯 ❤️4.2/5一端上枱就覺得裝飾很有趣,是一個酒爵杯。而味道亦十分有趣,有菠菜的味道,十分開胃!🍽️ 魚躍龍味館一品頭拼❤️4.2/5包括左青芥末海蜇頭,香橙白玉蝴蝶以及桂花蜜餞鮮冬菇首先,冬菇是有蜜餞包在外皮,脆卜卜而且味道好食。而海蜇和香橙我會選擇在食完冬菇後再食,因為味道清甜,可以用作迎接下一度菜。🍽️ 夏威夷果露筍炒鮮菌 ❤️4.5/5這道菜味道不會十分之濃郁,不會過鹹,但是恰到好處。而口感亦十分豐富,有夏威夷果的脆卜卜和露筍和鮮菌的軟腍腍。🍽️ 黑松露和牛崧炒飯 ❤️4.5/5一端上枱,黑松露味道撲鼻而來!而炒飯亦粒粒分明,不會太油。黑松露和飯的份量非常之有誠意,食完都有啲飽飽地了。🍽️紅粉玉露 ❤️4.5/5這是一個由番石榴和西米組成的甜品,味道十分之有趣,而作為最後一道菜,清清甜甜十分解滯。

套餐D $358 (2位用), 1位$179
🍽️ 宮廷酒爵暖胃湯 ❤️4.2/5

🍽️ 魚躍龍味館一品頭拼❤️4.2/5
包括左青芥末海蜇頭,香橙白玉蝴蝶以及桂花蜜餞鮮冬菇
首先,冬菇是有蜜餞包在外皮,脆卜卜而且味道好食。

🍽️ 夏威夷果露筍炒鮮菌 ❤️4.5/5

🍽️ 黑松露和牛崧炒飯 ❤️4.5/5

🍽️紅粉玉露 ❤️4.5/5
2024-10-15 230 views
朋友介紹,在中環有酒店級數的中菜館,今日早咗少少到,可以影吓相在南豐大廈2樓,套餐有四款選擇,今次我地揀套餐B,因為我對龍蝦泡飯係有情意結,而且兩位都係$498。首先係宮廷酒爵暖胃湯,好型咁樣用仿古代宮廷杯,味道好好,口感豐富之後到點心拼盤,賣相好靚,「龍蝦蝦餃」皮簿餡靚。「卡邦尼小甘筍」以紅蘿蔔做型,好可愛,外脆而且入面有火腿芝士粒,口感好豐富。「蟹籽鮮蝦燒賣」餡料飽滿,好好味。我期待的:「脆米波士頓龍蝦湯鮑魚海蝦帶子泡飯」,他們也是用龍蝦湯底,入口有龍蝦鮮甜,倒脆米的一刻,可以聽到菜米有幾脆,而且湯入邊還有龍蝦肉、鮑魚等等,海鮮相當新鮮同埋好鮮甜,值得回味甜品係「紅粉玉露」,以台灣芭樂果製成,粉紅色配上粒粒綠色芭樂,以及同西米露,好精彩原來佢哋仲有獨立房間可以訂位

之後到點心拼盤,賣相好靚,「龍蝦蝦餃」皮簿餡靚。
「蟹籽鮮蝦燒賣」餡料飽滿,好好味。

原來佢哋仲有獨立房間可以訂位
2024-10-14 207 views
上星期去左上環續回鄉證,順便又搵下周邊有什麼新餐廳,原來南豐大廈都有幾間餐廳,而且地理都很方便,上環站E3出口行2-3分鐘就到達,而揸車附近亦有永安中心停車場或者泊林士街停車場🅿️,真係超方便👍🏻由於我老公太喜歡吃海鮮,於是我地就搵左龍味館試試佢個雙人B餐🤭套餐有餐湯,主菜,點心及甜品,非常抵食👍🏻👍🏻美食推介:🥣甘筍雪梨南北杏湯:濃濃的中式湯,秋天飲非常滋潤,清甜而不膩👍🏻感覺好舒服🦞脆米波士龍蝦湯鮑魚海蝦帶子泡飯:超濃的龍蝦海鮮湯,配上半隻新鮮波士頓龍蝦,龍蝦肉質彈牙鮮甜,鮑魚、海蝦、帶子每款也非常鮮甜,泡飯配上脆米一起吃,口感非常豐富,非常好吃😋🥟龍蝦蝦餃、蟹籽鮮蝦燒賣、卡邦尼小甘筍:🔸龍蝦蝦餃點敍了一層金色,皮薄餡料十足。🔸蟹籽鮮蝦燒賣,熱辣辣鮮蝦肉豐富,新鮮之如啖啖肉😋🔸卡邦尼小甘筍,脆脆的外皮,餡料濃濃的卡邦尼味道,口感似平時的咸水角一樣,但更高層次。🍨番石榴西米露:陣陣的番石榴味道,非常清新,而且不太甜👍🏻*座位及職員服務都非常滿意及舒服*食物質素非常高質

美食推介:

🥟龍蝦蝦餃、蟹籽鮮蝦燒賣、卡邦尼小甘筍:
🔸龍蝦蝦餃點敍了一層金色,皮薄餡料十足。
🔸蟹籽鮮蝦燒賣,熱辣辣鮮蝦肉豐富,新鮮之如啖啖肉😋

🍨番石榴西米露:陣陣的番石榴味道,非常清新,而且不太甜👍🏻

*座位及職員服務都非常滿意及舒服
*食物質素非常高質
2024-10-06
$280 (Dinner)
2024-10-12 181 views
夜晚喺中環靜靜地搵個地方食晚飯,之前食過「飲茶 Yum Cha」唔錯,今次試下隔離同集團嘅「龍味館」,食飯唔使諗食套餐就最方便~套餐C $3️⃣9️⃣8️⃣(2位用)另加一🫕宮廷酒爵暖胃湯🥟龍味點心拼盤龍蝦蝦餃蟹籽鮮蝦燒賣卡邦尼小甘筍🐷炭燒蜜餞黑豚肉叉燒🍘絲苗白飯🥣紅粉玉露宮廷酒爵湯係青紅蘿蔔🥕湯,飲落清甜,用古代酒器,彷彿穿梭古今😆龍味點心拼盤,龍蝦🦞蝦餃充滿彈性,外皮掃上金箔,變得矜貴。蟹籽鮮蝦燒賣肉質嫩滑。卡邦尼小甘筍係咸水角,外脆內軟,卡邦尼饀料,忌廉醬汁火腿,有驚喜。炭燒蜜汁黑豚肉叉燒,甜中帶鹹,互相平衡,肥瘦適中,配🍚白飯食好幸福🥰紅粉玉露係番石榴西米糖水,番石榴嘅香氣,西米Q彈,清新解膩。不由得不得讚,這間餐廳服務超級好👍🏻餐具器皿,以致擺盤,十分精緻。品嚐美食時亦有視覺享受👍🏻是晚消費加一後$438人均消費$219

套餐C $3️⃣9️⃣8️⃣(2位用)另加一
🍘絲苗白飯
🥣紅粉玉露

是晚消費加一後$438
人均消費$219

• 蜜汁叉燒,龍味點心拼盤
2024-10-12 133 views
今日經朋友介紹去了中環與上環交界南豐大廈嘅龍味館食晏~地點好方便因為正正就喺地鐵站隔離吾洗2分鐘就到~佢哋有四款龍味套餐都係全日供應,我哋揀左套餐B兩位~首先係宮廷酒爵暖胃湯,以古代酒爵杯盛載~完全感覺到好似去咗古代一樣😂個湯係花生眉豆超濃郁好似磨出嚟一樣🤤然後係龍味點心拼盤,當中的龍蝦蝦餃,真係皮簿餡靚,一咬開就感受龍蝦肉既彈牙鮮甜。蟹籽鮮蝦燒賣餡料飽滿,一口都食唔哂。主食係脆米波士頓龍蝦湯鮑魚海蝦帶子泡飯,以龍蝦熬製的湯底,呈現龍蝦獨有的橙紅色,入口係龍蝦鮮甜,湯飯的軟糯配上脆米的酥脆,兩種口感混合一體,配料龍蝦鮑魚等海鮮都相當鮮嫩甜美,每一口飯都係一種享受。甜品係紅粉玉露,勁濃嘅番石榴味~帶有一種好清新嘅感覺

佢哋有四款龍味套餐都係全日供應,我哋揀左套餐B兩位~

首先係宮廷酒爵暖胃湯,以古代酒爵杯盛載~
完全感覺到好似去咗古代一樣😂
個湯係花生眉豆超濃郁好似磨出嚟一樣🤤

甜品係紅粉玉露,勁濃嘅番石榴味~帶有一種好清新嘅感覺
2024-10-11 189 views
餐廳環境昏暗,裝潢高尚典雅。適合朋友和商務聚會。二人套餐有四款,最平$276,最貴都是$568。最後選了套餐A,2位用$568 (需加一服務)。不得不讚,中菜食物的擺盤有心思、器皿好別緻。🔸️湯品宮廷酒爵暖胃湯開胃湯放在『爵』上,每人一『爵』。『爵』是一種酒器,後有尖狀尾,杯身下有三腳。橙黃色的湯好暖 ,有一粒粒紅蘿蔔的口感,味道清甜又好飲。🔸️前菜魚躍龍味館一品頭拼西餐碟盛載三款開胃前菜,建議先食香橙白玉蝴蝶。香橙白玉蝴蝶冬瓜切成蝴蝶形狀,用香橙醃製。味道甜甜地和清爽。桂花蜜餞鮮冬菇桂花蜜餞糖絲纏繞冬菇,底部有些馬仔。青芥末海蜇頭海蜇頭厚身爽脆配上青芥末,令味蕾非常有衝擊。🔸️招牌龍蝦鬚以龍蝦頭和尾做裝飾,中間是鬆化的蘿蔔絲酥。酥皮香脆,內餡是蘿蔔絲、蝦肉、龍蝦肉。🔸️招牌菜手工製作的波士頓龍蝦湯燴麵湯湯底好濃龍蝦味,麵條彈牙。每人半隻龍蝦非常新鮮,多肉。🔸️甜品時日甜品是番石榴爆珠西米。平時應該好少入這間商場行街,商場每層都是食鋪。餐廳好近上環E3出口,2分鐘就到。.

🔸️湯品
宮廷酒爵暖胃湯
開胃湯放在『爵』上,每人一『爵』。
『爵』是一種酒器,後有尖狀尾,杯身下有三腳。
橙黃色的湯好暖 ,有一粒粒紅蘿蔔的口感,
味道清甜又好飲。

🔸️前菜魚躍龍味館一品頭拼
西餐碟盛載三款開胃前菜,建議先食香橙白玉蝴蝶。

香橙白玉蝴蝶
冬瓜切成蝴蝶形狀,用香橙醃製。
味道甜甜地和清爽。

桂花蜜餞鮮冬菇
桂花蜜餞糖絲纏繞冬菇,底部有些馬仔。

青芥末海蜇頭
海蜇頭厚身爽脆配上青芥末,令味蕾非常有衝擊。

🔸️招牌龍蝦鬚
以龍蝦頭和尾做裝飾,中間是鬆化的蘿蔔絲酥。
酥皮香脆,內餡是蘿蔔絲、蝦肉、龍蝦肉。

🔸️招牌菜手工製作的波士頓龍蝦湯燴麵湯
湯底好濃龍蝦味,麵條彈牙。
每人半隻龍蝦非常新鮮,多肉。

🔸️甜品
時日甜品是番石榴爆珠西米。

平時應該好少入這間商場行街,商場每層都是食鋪。
餐廳好近上環E3出口,2分鐘就到。

2024-10-10 143 views
招待外國客人梗係要食中菜啦!🥢🥢龍味館有3間VIP 適合商務宴會!🍷亦可以按照你嘅要求訂製菜單!🥙🧆🥘🍲不過我係一個小薯! 坐大廳食住等老細咋😂🍵宮廷酒爵暖胃湯🥟龍味點心拼盤🍖炭燒蜜餞黑豚肉叉燒🍧紅粉玉露暖胃湯用鼎黎裝住! 造型好特別! 乾杯!🥂其實係菠菜濃湯嚟嘅! 唔錯唔錯!蝦餃燒賣咁代表香港梗係唔少得啦!紅蘿蔔造型嘅鹹水角裏面居然係卡邦尼醬汁+火腿!中西合璧真係好特別啊🤣🤣🤣招牌黑豚肉叉燒上碟果然好正! 📸📸碟既下面仲會一直用火hit住!👍🏻👍🏻黑毛豬嘅叉燒果然味道真係濃好多!厚切嘅叉燒配白飯! 飯桶既快樂🤤🤤🤤甜品係石榴做嘅甘露! 味道都幾清新🌿🌿店員嘅服務真係超級好!🫶🏻🫶🏻知道我飯後需要繼續等待! 不定時補上熱茶! 值得一讚!
招待外國客人梗係要食中菜啦!🥢🥢

🥟龍味點心拼盤
🍖炭燒蜜餞黑豚肉叉燒
🍧紅粉玉露

暖胃湯用鼎黎裝住! 造型好特別! 乾杯!🥂
其實係菠菜濃湯嚟嘅! 唔錯唔錯!
蝦餃燒賣咁代表香港梗係唔少得啦!
紅蘿蔔造型嘅鹹水角裏面居然係卡邦尼醬汁+火腿!
中西合璧真係好特別啊🤣🤣🤣
招牌黑豚肉叉燒上碟果然好正! 📸📸
碟既下面仲會一直用火hit住!👍🏻👍🏻
黑毛豬嘅叉燒果然味道真係濃好多!
厚切嘅叉燒配白飯! 飯桶既快樂🤤🤤🤤
甜品係石榴做嘅甘露! 味道都幾清新🌿🌿

店員嘅服務真係超級好!🫶🏻🫶🏻
知道我飯後需要繼續等待! 不定時補上熱茶! 值得一讚!
  • 黑毛豬叉燒
2024-10-10 141 views
近期真係好鍾意食中菜,搵到呢間位於中上環嘅中菜館,雖然地方唔大但環境舒服優雅,感覺好高級有四個唔同選擇嘅套餐,價錢由$179-$299不等最貴嘅A餐都只係299一位,但係食物嘅賣相精緻到你估唔到呢個價錢會食到宮廷酒爵暖胃湯容器嘅外型好精緻,恍如返咗去古代魚躍龍味館一品頭拼青芥末海蜇頭食落少少芥末味,而且爽口香橙白玉蝴蝶淡淡嘅橙味,食落爽但又有口感桂花蜜餞鮮冬菇食落好香桂花蜜嘅味道招牌龍蝦酥🦞呢個真係打卡一流,最估唔到係佢入面真係有大大既蝦肉,賣相口感都出色波士頓龍蝦湯燴手工拉麵🍜龍蝦湯底唔算好濃郁,所以唔會有苦澀味手工拉麵同龍蝦湯好夾,口感軟綿紅粉玉露番石榴配西米,出奇地感覺新奇但係夾番石榴令到成個甜品嘅口感層次再昇華

有四個唔同選擇嘅套餐,價錢由$179-$299不等

宮廷酒爵暖胃湯
容器嘅外型好精緻,恍如返咗去古代

魚躍龍味館一品頭拼

青芥末海蜇頭
食落少少芥末味,而且爽口

香橙白玉蝴蝶
淡淡嘅橙味,食落爽但又有口感

桂花蜜餞鮮冬菇
食落好香桂花蜜嘅味道

招牌龍蝦酥🦞

波士頓龍蝦湯燴手工拉麵🍜
龍蝦湯底唔算好濃郁,所以唔會有苦澀味
手工拉麵同龍蝦湯好夾,口感軟綿

紅粉玉露
番石榴配西米,出奇地感覺新奇但係夾
番石榴令到成個甜品嘅口感層次再昇華
  • 龍蝦酥