2020-10-12 783 views
今次再尼到食中秋飯4人限聚食唔到好多 所以淨係叫左2個主菜但為食既我們又想食多d唯有叫多小小開胃前菜最得我歡心既係涼拌青瓜同鴨舌用尼送酒簡直一流唔經唔覺又食好多 好開胃原來餐廳仲有迷你吧 下次尼淨飲再食小食都正
今次再尼到食中秋飯
4人限聚食唔到好多 所以淨係叫左2個主菜
但為食既我們又想食多d
唯有叫多小小開胃前菜
最得我歡心既係涼拌青瓜同鴨舌
用尼送酒簡直一流
唔經唔覺又食好多 好開胃
原來餐廳仲有迷你吧 下次尼淨飲再食小食都正
九月廿七日星期日,陰天,已經落咗成個禮拜雨⛈希望快啲天晴☀️約左媽咪嘆茶☕️去開灣仔「明閣」但無位😞上網發現附近呢間「龍袍」,見到啲餐具好靚,即刻打電話訂枱,可惜滿座,接線小姐話要等到1:30pm才有枱,唔緊要,返正星期日😉.我哋1:10pm, 雖然未夠鐘,但我聽到接待員話有一張枱可以先給我們👏🏼👏🏼👏🏼.中菜廳佈置以紅、白色為主,簡潔舒適,枱與枱之間有一定的距離👍🏻餐具美觀整潔😍,疫情時期,最緊要清潔,呢樣野呢度做得好好,加分🤓.輪到食物,兩個人叫咗🥢雪山义燒包、腸粉(忘記全名,不過係內裏脆卜卜果隻)、蝦餃和雞扎🥙🥘🥫🥟🍗雪山义燒包ok, 腸粉嘅皮幾好但內裏脆卜卜的物體不好吃,蝦餃夠大隻亦有蝦味,雞扎中規中矩😋.整體滿意,價錢公道。不過每次都要叫人加茶、加水,打開左茶蓋好耐都無人理,呢樣就扣分,亦希望可以改善🧐
2020-09-22 576 views
之前已經嚟過呢度食飯今次再同朋友嚟因為酒吧仲未開返嘅關係 我哋都冇得飲Cocktail點知侍應哥哥推介 話抗疫可以飲消脂菜汁同朋友一人叫咗一杯試吓其實味道都OK嘅當係食飯之前飲番杯 開下胃因為有菠蘿成份所以有啲酸 飲落酸酸甜甜味道都唔差㗎而且比其他嘢飲更加健康 同埋係真係鮮榨 唔錯👍🏻
之前已經嚟過呢度食飯

同埋係真係鮮榨 唔錯👍🏻
消脂菜汁
消脂菜汁
2020-09-14 581 views
隔左一年再過嚟食服務水準依然都係好好4人限聚令第一日解除,即刻同朋友來食番餐book左間房 坐得好舒服有D菜式仲有6折 不過大家都想食好D 所以主力叫好野食 (龍蝦、鮑魚)希望下次可以多D人一齊再來
隔左一年再過嚟食
服務水準依然都係好好
4人限聚令第一日解除,即刻同朋友來食番餐

book左間房 坐得好舒服

希望下次可以多D人一齊再來
2020-09-11
2020-09-08 594 views
去金鐘處理啲文件,所以就係尼間餐廳食埋午餐先返公司。叫左四個菜,上菜速度唔會要我哋等得太耐,上菜時餸菜仲熱👍🏾全部菜式入面仲鐘意食龍蝦泡飯,侍應哥哥會表演整俾我哋睇,湯底夠濃龍蝦味。而且加埋啲脆米落去,口感好好。侍應哥哥見到我哋要影相,都特登幫我地砌靚D點心,仲將d位移到正一正少少..夠細心!!   而且都會幫我地密住斟茶,好服務👍🏾
去金鐘處理啲文件,所以就係尼間餐廳食埋午餐先返公司。
叫左四個菜,上菜速度唔會要我哋等得太耐,上菜時餸菜仲熱👍🏾
牛尾

2020-09-05
$350 (Dinner)
牛尾
  • 龍蝦泡飯
2020-07-11 918 views
今年爸爸節特別旺🥳因為解禁個個急不及待出番嚟,已經提早2星期訂,好多都已經訂🈵、一係就唔接受預訂📴老人家都係啱食中餐🥢因為有老👵🏻👴🏻有嫩👶🏻所以要搵間真係要坐得舒舒服服⋯⋯龍袍其實都唔係第一次幫襯,電話訂座已經問定使唔使食指定套餐,可以散叫👍本身預咗大時大節出去食飯水準一定比平日👎所以有哂心理準備🥢⋯⋯竟然有驚喜🤩前菜一向水準都唔錯,點了黑毛豬叉燒、脆豆腐粒粒、黃金鮮魷主菜其實只係知道必食泡飯,就問經理有咩推介,好專業,首先問我哋有冇嘢唔食、敏感之類⋯咁我哋唔太食肉就推介咗有時令海鮮,首先有個油浸筍殼魚,之前喺第二度食過其實印象一般,即管再試吓🤨⋯⋯完全改觀,真係做到外脆內軟,炸得剛剛好,魚肉保持得好嫩滑,成條魚由頭到尾食清,連小朋友都嗌追食第二件😋另一推介富貴蝦,其實即係瀨尿蝦,有幾款做法,屋企人揀咗避風塘,嘩嘩嘩!不得之了,好有heart連殼都拆埋啖啖肉,真係第一次食瀨尿蝦食得咁爽,最正係小朋友自己都食到,唔使幫佢搣殼😅下一味就係薑蔥蟹煲,隻蟹真係好巨型🦀一隻夠哂全家食因為姐姐👩🏽唔食豬,但又想食個肉,最後點咗個燒鵝,因為我已經好飽,仲要留肚食我至愛嘅泡飯同甜品,所以我冇食,但屋
前菜一向水準都唔錯,點了黑毛豬叉燒、脆豆腐粒粒、黃金鮮魷
黑毛豬叉燒
黃金鮮魷
和風脆豆腐

避風塘富貴蝦

下一味就係薑蔥蟹煲,隻蟹真係好巨型🦀一隻夠哂全家食

因為姐姐👩🏽唔食豬,但又想食個肉,最後點咗個燒鵝,因為我已經好飽,仲要留肚食我至愛嘅泡飯同甜品,所以我冇食,但屋企人就不斷話好正,塊皮好脆
燒鵝

之前食開係佢哋招牌「魚米之鄉」因為我哋已經點了魚,經理建議想食泡飯可以揀西施泡飯又經濟啲,這裡泡飯做得比酒店更出色,去完廁所返去已經分好了,急不及待掛住食忘了影相,出色係個湯好鮮甜,脆脆米食到尾仲好脆口,真係必食👍
最期待嘅甜品,原先都想叫埋杏仁茶,可惜賣哂,好彩仲有另一款招牌甜品,紅棗糕,食得出的紅棗味,甜度點到為止,質感好QQ,雖然全家都嗌飽,但一人一件食清,唔好以為紅棗女人先啱食,連爸爸都讚😋完美的。
棗皇糕
黑毛豬叉燒
黃金鮮魷
和風脆豆腐
避風塘富貴蝦
燒鵝
棗皇糕
2020-07-09 516 views
岩年輕人口味嘅中餐廳係香港唔多,好多都係玩fusion 中菜,所以同啲年紀較大嘅朋友嚟就可以winwin雙贏啦!今次同姑媽去尼間餐廳食生日飯,我同呀妹都係姑媽由細睇到大,今次就請佢食好啲,食佢最鍾意嘅中餐...睇到隔離枱都叫到尼道菜,見到整到咁靚 所以我地都跟住叫,好在有叫到,個黃金脆面好香脆,入面餃子都好Juice 同姑媽飲飲茶,傾下計又一日...💓餐後感:餐廳食物質素幾好,上菜速度唔會太慢,服務幾好,服務員有留意到茶壺冇水,幫手入水..不過價錢始終同屋村酒樓比係貴啲,所以唔會經常食..

睇到隔離枱都叫到尼道菜,見到整到咁靚

同姑媽飲飲茶,傾下計又一日...💓

餐後感:
不過價錢始終同屋村酒樓比係貴啲,所以唔會經常食..
2020-06-18 589 views
上星期五同幾個同事ot完慰勞下自己來了一個happy Friday !去左佢地mini bar chill下順便入埋去食晚飯我估服務係成間餐廳既賣點因為職員全部好nice 我地點錯幾次野佢地都仲係咁好禮貌 有耐性野食方面我自己本身食素 無得評論佢既海鮮同肉但蔬菜方面都唔錯 賣相精緻 味道都好食呢個其實係冬瓜配菇類,清清地冬瓜夠淋 配番菇類既醬汁無咁齋最後甜品都令我印象深刻,外表係煎堆但原來入面係杏仁茶用煎堆尼做器皿裝杏仁茶,幾得意!
上星期五同幾個同事ot完慰勞下自己
來了一個happy Friday !
去左佢地mini bar chill下順便入埋去食晚飯

我估服務係成間餐廳既賣點

野食方面我自己本身食素 無得評論佢既海鮮同肉
但蔬菜方面都唔錯 賣相精緻 味道都好食

呢個其實係冬瓜配菇類,清清地
冬瓜夠淋 配番菇類既醬汁無咁齋

最後甜品都令我印象深刻,外表係煎堆但原來入面係杏仁茶

用煎堆尼做器皿裝杏仁茶,幾得意!
2020-06-16 554 views
父親節就到,原來諗住同老豆去食日本野,但老豆話唔鐘意食日本野,又話凍冰冰又話食唔飽... 所以我哋今次就去左尼間中餐廳,食啲暖胃又飽肚嘅野食...我哋果日係食晚餐,經餐廳職員介紹。我哋前後叫左6道菜... 前菜 - 炸物 炸豆腐好香口,炸粉唔會好厚,尼個set 比較岩鐘意食香口野啲嘅朋友...炒飯,啲飯炒到一粒粒,夠乾身...而且份量都幾多下,無飯不歡嘅老豆 一個人食左幾碗😂😂😂甜品- 桂花糕 一點點嘅桂花,唔會好甜配上好香嘅奶味,鐘意食傳統中式甜品嘅呀媽整體黎講,餐廳服務幾好幾舒服! 燈光又夠光
所以我哋今次就去左尼間中餐廳,食啲暖胃又飽肚嘅野食...

我哋果日係食晚餐,經餐廳職員介紹。我哋前後叫左6道菜...

前菜 - 炸物

甜品- 桂花糕

整體黎講,餐廳服務幾好幾舒服!
燈光又夠光
Celebration
Father's Day
受疫情影響少咗出去食飯,所以同啲同事諗住出去食好少少,揀咗呢間中式茶樓入邊嘅其中一個套餐!而我哋揀呢個套餐嘅原因係因為呢個有龍蝦泡飯。套餐好似每樣都少少咁,但係食落其實好飽。第一樣想做嘅係三件點心,分別係護角、蝦餃、同埋好似係腸粉,隔咗幾日唔記得!哈哈!第二張相嘅係鮑魚,呢個有驚喜,本身整得好琳,但係佢用咗燒嘅方法,有少少好似炭嘅香味,印象幾深刻!跟住小食係豬頸肉或者乳鴿,本身我哋想揀晒4分豬頸肉,但係因為唔夠俾人點晒所以我哋其中兩份轉左乳鴿!最後反而其實係乳鴿好食啲。豬頸肉有啲失望,因為有啲硬同埋可能凍咗!跟住就係我哋最期待嘅龍蝦泡飯,入邊有啲脆脆好好食,呢樣泡飯係呢度其中一樣幾出色嘅食物。最後就係甜品同埋糖水,衛衣一餐畫上完美嘅結局。食物質素其實幾好,而且服務一流!不過每位要差不多$450買單其實有啲貴,性價比其實有啲低!不過耐唔耐食下有無坊。(●’◡’●)ノ

套餐好似每樣都少少咁,但係食落其實好飽。

豬頸肉有啲失望,因為有啲硬同埋可能凍咗!

最後就係甜品同埋糖水,衛衣一餐畫上完美嘅結局。

2020-05-25
$450 (Lunch)
2020-05-17 3108 views
得到了酒家的點心贈券,可換取三款點心,就來這家高格調的酒樓試試吧!踏上酒樓厚厚的地毯,已有非一般的感覺。茶具,餐具相當有霸氣,就像看古裝片的皇帝御用餐具一樣,有尊榮感。還擺放了錫製紙巾架,美觀之餘亦貼心。金箔水晶海蝦餃蝦餃表面綴有一片金箔,相當高貴。蝦餃外形精緻小巧。外皮做得薄而煙韌,餡料方面,蝦及豬肉的比例適中,有蝦的彈牙及鮮甜,亦有豬肉的油香和順滑,卻不會有油膩感。千絲蘿蔔酥酥皮做得薄,一咬便化開,香酥而不膩。蘿白呈絲狀,食落香軟多汁,滿口都是蘿白的清甜。懷舊千層糕類似叉燒包的外層,內層才是平時所見的千層糕,口感鬆軟。內餡是"奶皇" 及蛋黃,蛋黃有起砂的效果。蛋黃的味道相當搶戲。個人還是喜歡奶味重多一點點。佛門素腐卷($68)腐皮外層炸得香脆而不膩,內層則有煙韌的口感。腐皮卷餡料豐富,有木耳,紅蘿蔔,冬菇等餡料,口感爽脆,調味清爽不會過鹹。XO 醬炒蝦米腸粉($50)腸粉炒至完全"上色", 單看賣相已知夠惹味!腸粉彈牙,蝦米鹹香。味道是豉油皇的微鹹,以及XO 醬的鮮香和辛辣。辣味緩緩從喉頭滲出,後勁凌厲!帶子燒賣($58)燒賣上有一小粒帶子,比一般燒賣來得矜貴。但帶子的size 也

踏上酒樓厚厚的地毯,已有非一般的感覺。

金箔水晶海蝦餃
蝦餃表面綴有一片金箔,相當高貴。
千絲蘿蔔酥
酥皮做得薄,一咬便化開,香酥而不膩。
蘿白呈絲狀,食落香軟多汁,滿口都是蘿白的清甜。
懷舊千層糕
類似叉燒包的外層,內層才是平時所見的千層糕,口感鬆軟。
佛門素腐卷($68)
腐皮外層炸得香脆而不膩,內層則有煙韌的口感。
XO 醬炒蝦米腸粉($50)
腸粉炒至完全"上色", 單看賣相已知夠惹味!
腸粉彈牙,蝦米鹹香。
帶子燒賣($58)
燒賣上有一小粒帶子,比一般燒賣來得矜貴。但帶子的size 也太小了,幾乎嚐不到它的味道。
燒賣豬肉餡肥瘦均稱,肉質不會硬,但亦不會過於油膩,啖啖肉香。
另外. 服務也是一絲不苟,加茶,上菜,收餐盤也絲毫不誤,亦沒有因為用贈券,而待薄我們呢!
Dining Offer
Coupon
  • 千絲蘿蔔酥
  • XO 醬炒蝦米腸粉
  • 金箔水晶海蝦餃
當早幾日聽到政府宣佈話食肆放寬每枱人數嘅消息, 不知幾開心.終於可以約埋d仔女同d孫去飲茶. 最重要係可以坐埋一枱, 一邊食, 一邊家常便飯. 平時就算一家人坐响屋企都唔會有呢種感覺㗎.今次係呀女提議嘅飲茶地點,剛剛在灣仔碼頭附近, 但唔算難搵. 如果由地鐵站附近行過來亦都係十零分鐘.雖則疫情係稍為放緩, 但都係絕唔可以掉以輕心, 我見酒樓都有探熱、提供酒精搓手液同枱之間分隔1.5米.今次飲茶零舍開心, 都算熱熱鬧鬧.點心都算好味, 服務都算唔錯. 最重要係一家人聚在一起, 有傾有講. 多謝個女嘅好介紹同請大家飲茶! 希望大家繼續努力,全球疫情大退.
2020-05-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 鮑魚酥
2020-04-20 661 views
公司係附近,想試好耐了但最近又唔敢係街食飯 所以就趁收工買番屋企食外賣自取有8折好吸引畢竟佢平時都算係中高價既餐廳 有8折後就變得抵食叫左個燉湯同黑松露炒飯 都幾大碟夠2個人食 炒飯乾身 粒粒分明 係我中意既種類個湯都飲得出唔係重味精既湯 至少飲完唔會口渴先
公司係附近,想試好耐了
但最近又唔敢係街食飯 所以就趁收工買番屋企食
炒飯乾身 粒粒分明 係我中意既種類
個湯都飲得出唔係重味精既湯 至少飲完唔會口渴先

TakeAway
2020-03-31 720 views
今年第二次嚟飲茶,上次都趕客咁,個環境好好,所以諗住俾多次機會,但呢個決定係錯嘅。因為疫情要量體溫,阿叔經理好不情願舉高手,盞燈係照人雙眼嘅。服務的確係令人滴哂汗,由入門口到落單無一個講嘢係會望吓個客,走嘅時候門口嗰兩個位就最熱情講”多謝哂 bye bye”。落完單阿哥就問”嚟得未呀”,阿姐無啦啦又行埋嚟講句”灌湯餃仲未到呀”。送上養生茶,阿姐背唔出有咩效用,飲落有油味。鮑汁鳳爪最好,腸粉唔錯,蝦餃燒賣一般,奶黃包又軟又扁。

$180 (Lunch)
Celebration
Birthday
2020-03-23 558 views
朋友介紹來這裏吃一頓午餐。石鍋生煎包,不是傳統的圓形,石鍋裏有洋蔥薦底,上面放着三個生煎包,味道不太鹹,伴洋蔥一起吃,非同凡響。千層蘿蔔酥的蘿蔔一絲絲,很有蘿蔔的味道。龍太子泡飯是最出名的菜式,用龍蝦和魚湯做,除了飯之外,還加入了用油泡過的飯很香脆,加入了龍蝦肉和芫荽,非常有特色。燒賣上有帶子襯托,帶子的鮮味伴燒賣與別不同。蝦餃上有金箔點綴,色香味俱全。香煎珍珠雞很香口。乾炒牛河,牛肉味很濃,河粉很爽滑。我自己帶來了一個士多啤梨朱古力慕絲蛋糕和朋友一起品嚐,服務態度一流。
朋友介紹來這裏吃一頓午餐。

千層蘿蔔酥的蘿蔔一絲絲,很有蘿蔔的味道。

燒賣上有帶子襯托,帶子的鮮味伴燒賣與別不同。

蝦餃上有金箔點綴,色香味俱全。

香煎珍珠雞很香口。

乾炒牛河,牛肉味很濃,河粉很爽滑。

• 龍太子泡飯