2017-06-25 1585 views
放假同屋企人出去飲茶,見一點鐘龍寶已經有下午茶,所以去試下。等左大既十分鐘,就有位。點心紙有6-7張,令人眼花暸亂。同一個點心係多張點心紙出現真係要搞搞佢。星期六日,所有點心比平日貴$3。乳鴿皮脆肉嫩滑,絕對喜出望外可惜其中有隻有少許血味,凍鮮鴿算唔錯。燒賣有一隻蝦放面,蝦爽口,味道同出面酒樓無太大分別。咸蛋叉燒飯有五舊叉燒及半隻咸蛋,只係$13.8,絕對超值。藥膳鳳爪只有3隻,藥膳味偏淡,但鳳爪爽口。砵仔馬拉糕好細舊,發得不夠,比較硬身。總括而言,食物質素一般,但價錢合理,款式夠多。

等左大既十分鐘,就有位。

點心紙有6-7張,令人眼花暸亂。同一個點心係多張點心紙出現
真係要搞搞佢。

星期六日,所有點心比平日貴$3。
乳鴿
皮脆肉嫩滑,絕對喜出望外
可惜其中有隻有少許血味,凍鮮鴿算唔錯。
燒賣
有一隻蝦放面,蝦爽口,味道同出面酒樓無太大分別。
咸蛋叉燒飯
有五舊叉燒及半隻咸蛋,只係$13.8,絕對超值。
藥膳鳳爪
只有3隻,藥膳味偏淡,但鳳爪爽口。
砵仔馬拉糕
好細舊,發得不夠,比較硬身。
總括而言,食物質素一般,但價錢合理,款式夠多。
2017-06-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2017-06-22 1005 views
今日同男友到深水埗行街,順便在附近搵野食。就找了這間較懷舊既酒樓,地方算大,等了5mins就有位。下午茶時段,因價格優惠點了十幾款食物。我地坐窗口位不用搭枱,時間也不用等太耐就到。整體食物都ok,不過不失,排骨飯係當中最好食的。服務質素滿意,坐得舒服,有機會會再來試試其他食物
今日同男友到深水埗行街,順便在附近搵野食。
就找了這間較懷舊既酒樓,地方算大,等了5mins就有位。
下午茶時段,因價格優惠點了十幾款食物。

• 排骨飯
2017-06-20 600 views
Really enjoy "yumcha" amd dimsum over lunch amd dinner.I think this is a very good culture for slow eats and slow food (similar). People can gather and chat over several hours with spacious area, and most importantly, cost minimum. I think this is a very necessary culture for Hongkong people, in particular for those from the lower level of the society who need "space" over meals, and a place to gather with friends.
2017-06-19 606 views
態度十分差,食物質數差,而且菜單寫名$12碟小食,竟然說不可能取消,簡直就是離譜,明屈。係深水埗區沒有好嘅裝修,環境又不舒適,怎能收13%服務費呢?只可以說這區根本就沒有東西好食。

2017-06-19
2017-06-10 574 views
星期六日下午茶由一點開始,所有食物都比平日貴$3燒賣:好大粒,好足料,有2-3隻虾咸蛋叉燒飯:有4-5舊叉燒,叉燒就一般,勝在夠平夠大碗點心拼盤:2粒粟米虾餃,1粒潮州粉果,1個饅頭,1個叉燒包,1件馬拉糕,超抵食$15.8,一個人夠哂數咸菜豬肚:超多豬肚同白果,但味道一般,得個咸其他點心:同出面差唔多份量,質素尚可酒樓服務一般,填完點心紙擺手擺左好耐都無人理,無辦法,可能唔夠人茶錢$7位,加一就13%四個人都食唔哂,要打包走,都係二百蚊,抵食
星期六日下午茶由一點開始,所有食物都比平日貴$3
燒賣:好大粒,好足料,有2-3隻虾
咸蛋叉燒飯:有4-5舊叉燒,叉燒就一般,勝在夠平夠大碗
咸菜豬肚:超多豬肚同白果,但味道一般,得個咸
其他點心:同出面差唔多份量,質素尚可
茶錢$7位,加一就13%
四個人都食唔哂,要打包走,都係二百蚊,抵食
2017-04-11 1619 views
龍寶酒樓在深水埗未算太特出,但食品和價錢是十分經濟,早茶是好多街方長者支持。原因十分底食,今早有時間小弟去看看,先叫点心菜肉飽和燒賣,相頭合格,菜肉飽熱辣辣,菜肉分量平均,燒賣每粒都鮮蝦和蟹子在上面,份量十足。地方坐位可以,但最太買点是2樣点心連茶錢是二十多元呀,真是肥媽口頭禅(食平D),各位有興趣可以去看看。多謝各位收看!
2017-04-11
愚人節嘅下午茶酒樓舊裝修 環境暗暗 擺設有啲亂仲有啲單坐向街面壁位 都幾怪2:28pm取籌等位 等咗5分鐘都冇叫枱走入去睇就大把位 就告知知客。。。原來1樓塔枱區係唔駛等位嘅 真係愚人茶位 5元 夠晒街坊價 但要加“13%“ & “約數差額“ (+埋尾數)點菜紙都有好幾張 價錢都很優惠(1-5)星期六日 就樣樣加3元 粥 4.8 +3元 炒粉麵38 又係+3元 點咗双併18.8 +3元 嘅 牛腸 & 雞腳牛腸~ 腸粉滑 夾啲生菜 肉少藥膳雞腳~ 差 差 差 退貨換粥藥湯底唔清 多雜質 雞腳冇出水咁仲有雞腳外皮未除清 津菜牛肉~ 2粒 牛肉有魚腥味 奇怪皮旦瘦肉粥~大大碗靚粥夠棉媽媽味道鮮虾燒賣~ 虾大隻有虾味夠爽 肉較油膩咸菜豬肚煲~ 煲上存熱 豬肚爽 湯濃
愚人節嘅下午茶
酒樓舊裝修 環境暗暗 擺設有啲亂
仲有啲單坐向街面壁位 都幾怪

2:28pm取籌等位 等咗5分鐘都冇叫枱
走入去睇就大把位 就告知知客。。。
原來1樓塔枱區係唔駛等位嘅 真係愚人
茶位 5元 夠晒街坊價
但要加“13%“ & “約數差額“ (+埋尾數)

點菜紙都有好幾張 價錢都很優惠(1-5)
星期六日 就樣樣加3元

蘿蔔糕
津菜牛肉
2017-04-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$51 (Tea)
咸菜豬肚煲
蘿蔔糕
  • 鮮虾燒賣
  • 皮旦瘦肉粥
一家去了龍寶海鮮酒家吃晚飯。 點了五餸一湯。 名醬秋葵牛柳條 靚太最愛這碟餸 之前靚太頗抗拒食秋葵 因為層口水黏稠滑傘傘,淡貿貿 但此碟餸廚師用秘製醬炒香 令秋葵微,香口惹味 醬汁有點兒似極品XO醬 秋葵鮮嫩爽口, 尺寸選擇了細條的秋葵, 沒有炒過龍,份外鮮嫩。 牛柳條鑊氣十足。 選用牛柳,比牛肉更嫩滑。 肉質林滑不痴牙。 火候十足,香口惹味。 蠔皇北菇鮑螺片煲 鮑片螺片應該是罐頭的, 但味道尚可。 價錢合理。這個價錢沒可能要求要真鮑吧。 北菇炆得很”林”滑, 每隻都很大隻,肉質既厚且軟滑。 生菜吸盡蠔皇味。整體來說不錯。 野生大海花班 侍應捧花斑來時我們以為上錯菜。 全檯都很驚訝 上了1條十幾人份量的花班。是約3斤幾重, 落單2斤的魚怎麼變了3,3斤半? 肉質也鮮嫩。 建議用2支筷子隔開魚和碟, 以免食得慢, 魚的背面被熱碟熱到過熟。 1斤灼海蝦 肉質爽口送來的時候, 蝦肉蝦汁鮮甜味美。 整碟蝦很足稱,估計多過1斤。 隻隻蝦都重稱飽滿。 沒有偷雞夾雜蚊型蝦死蝦。 乳豬併盤 乳豬較肥。 多肥少瘦,肥瘦不均。 叉燒略嫌硬。 難逃針板叉燒的命運。 油雞不
一家去了龍寶海鮮酒家吃晚飯。

點了五餸一湯。

名醬秋葵牛柳條

靚太最愛這碟餸

之前靚太頗抗拒食秋葵

因為層口水黏稠滑傘傘,淡貿貿

但此碟餸廚師用秘製醬炒香

令秋葵微,香口惹味

醬汁有點兒似極品XO醬

秋葵鮮嫩爽口,

尺寸選擇了細條的秋葵,

沒有炒過龍,份外鮮嫩

牛柳條鑊氣十足。

選用牛柳,比牛肉更嫩滑。

肉質林滑不痴牙。

火候十足,香口惹味。

蠔皇北菇鮑螺片煲

鮑片螺片應該是罐頭的,

但味道尚可。

價錢合理。這個價錢沒可能要求要真鮑吧。

北菇炆得很”林”滑,

每隻都很大隻,肉質既厚且軟滑。

生菜吸盡蠔皇味。整體來說不錯。

野生大海花班

侍應捧花斑來時我們以為上錯菜。

全檯都很驚訝

上了1條十幾人份量的花班。

是約3斤幾重,

落單2斤的魚怎麼變了3,3斤半?

肉質也鮮嫩。

建議用2支筷子隔開魚和碟,

以免食得慢,

魚的背面被熱碟熱到過熟。

1斤灼海

肉質爽口送來的時候,

蝦肉蝦汁鮮甜味美。

整碟蝦很足稱,估計多過1斤。

隻隻蝦都重稱飽滿。

沒有偷雞夾雜蚊型蝦死蝦。

乳豬併盤

乳豬較肥。

多肥少瘦,肥瘦不均。

叉燒略嫌硬。

難逃針板叉燒的命運。

油雞不錯。肥瘦均稱。

雞肉入味,肉質嫩滑。

海哲不夠醋。

*濃雞湯鮑翅

奶奶不停說翅不是咩咩靚翅。

當日的魚翅是較次等的翅。

但靚太覺得還可以接受啦。

雞湯有雞味。

湯裡有雞肉和少量雞油,

應該不是純粹濃湯寶。

靚太最愛食浸滿雞湯的林滑娃娃菜!

1口喝了2碗。XDD

2017-02-03 1664 views
初六老婆外家團拜,看見廣告特價菜$1,888好抵食,而且呢間嘢出晒名抵食,決定一試,訂咗位,要親身去用現金落訂,都冇所謂,行多次啦初六嗰晚一去到,都未坐穩,D伙記埋晒來攞利是,新晶頭,預咗㗎啦,一於周有,希望大家高興D。7點半人齊叫起菜,惡夢就開始了,睇我地嗰檯個伙記都唔知去咗邊,厨房出菜又快,叫部長/經理,就求其掉兩碟上來,攪到D餸凍晒,十點都未上單尾。我地又冇得罪佢地,但個個黑口黑面,早知一封利是都唔比幾平幾抵食都冇用,永遠唔會再去
幾平幾抵食都冇用,永遠唔會再去
2017-01-12 1910 views
睇報紙有優惠 訂左位之後睇左openrice食評,心諗唔通中招?都諗住搏一搏,點知真係得1行10人加1個bb 食12人餐乳豬 ok (要自己剪)魚 正 (蒸得好)伊麵 ok蟹鉗 ok 魚肚 ok雞 ok (正過大x樂)潮式羅白煮八爪魚 一般魚湯大蜆 ok翠肉瓜元背 正泡飯。(必食, 我地湯底都飲清)壽包 正 生果係12個 柑碟碟足料,1488 。 性價比高到不得了侍應ok。酒樓姐,唔洗比五星酒店級數服務呀下話 !?都係個句 比左$1488。 超值
睇報紙有優惠 訂左位

之後睇左openrice食評,心諗唔通中招?

都諗住搏一搏,點知真係得

1行10人加1個bb
食12人餐

乳豬 ok (要自己剪)

魚 正 (蒸得好)

伊麵 ok
蟹鉗 ok
魚肚 ok
雞 ok (正過大x樂)
潮式羅白煮八爪魚 一般
魚湯大蜆 ok
翠肉瓜元背 正

泡飯。(必食, 我地湯底都飲清)

壽包 正

生果係12個 柑

碟碟足料,1488 。 性價比高到不得了

侍應ok。酒樓姐,唔洗比五星酒店級數服務呀下話 !?

都係個句 比左$1488。 超值

2017-01-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$135 (Dinner)
Chinese New Year
  • 泡飯
12/12/2016爸爸生日飯本以為$2400全體乳豬宴應不算太差勁,點知除了隻豬叫左脆皮有口感外,其他不是無乜味就是過熟或看似未熟又或是極不新鮮,都算,在深水埗這屬於平價消費的地方,不敢有太高期望。食物難吃都算,點知服務員態度更差,首先叫上菜,原先怕菜一個接一個來得太快,就叫佢可上慢啲,點知等足20分鐘都未上菜,嘛問問啦,結果阿姐就好晦氣答你「隻豬要時間燒的嘛」,嫌你好煩咁,都算,等多陣,結果一來就來幾款包括佔半張枱的乳豬,伊麵同節瓜蒸瑤柱,仲有翅,放滿張枱(張枱細),隻乳豬未斬(原來是給客人玩堂剪),一心諗住快點清左佢就問服務員可否幫手剪,點知P服務員(女人來的)就答「叫我剪要幾舊水的喎」,仲話餐單寫明堂剪即客人自己剪,嘛答佢寫堂剪無話要自己剪亦無寫要另收費,跟住就又話叫我地剪要幾舊水等說話態度語氣非常惡劣,都算,咁唯有自己慢慢吃慢慢剪,因為張枱已無位放,我就同佢講,咁唔好上菜住,正常服務員都會講,其他菜一陣先放上來,個p服務員就跟另一個高一級的K服務員(又是女人)的講,「個客話暫停上菜喎」語氣衰到無人有不得止,仲驚死你無聽到,在隔離大大聲討論,高一級個K服務員竟然黑住塊面講「暫停
12/12/2016爸爸生日飯

態度語氣非常惡劣,都算,咁唯有自己慢慢吃慢慢剪,因為張枱已無位放,我就同佢講,咁唔好上菜住,正常服務員都會講,其他菜一陣先放上來,個p服務員就跟另一個高一級的K服務員(又是女人)的講,「個客話暫停上菜喎」語氣衰到無人有不得止,仲驚死你無聽到,在隔離大大聲討論,高一級個K服務員竟然黑住塊面講「暫停上菜,一陣唔知可唔可以揾得返張單的喎等說話」,我掛住剪隻豬未來得及反應,我爸一聽到就好嬲咁閙個兩個態度極差的女人(叫佢服務員會影衰其他專業人士)
,跟住先唔敢再講,之後兩個都唔敢再埋我地張枱。

後來因太多菜未吃完嘛叫低級個個P女人來,要兩個外賣盒,跟住個女人就好串咁講要兩蚊一個的,叫你攞就攞啦,個P女人好似前世無講過野,不停講梗係要講啦,係要講的嘛,家姐忍不住叫佢,唔該你態度好啲,個P女人竟然話乜你咁難服侍的,直情想同客吵架,完全不知所謂,仲一路行一路回頭閙
簡直不知所謂,直至我地話叫經理來投訴,個個女人先唔敢再出聲,同埋無再出來,所以先無出聲。

其實一直都無投訴的意思,只是想開開心心吃餐飯,唔要求好服務,都應有基本的禮貌吧,我付錢來吃飯,唔想做就唔好做,但請不要攞客人來出氣,態度實在太差,當然經理都做不到任何事,但見到此情況,起碼服務的都轉轉較好的態度。

呢間已列入黑名單,不會再光顧。

想去的請考慮清楚,唔介意受氣的就即管去。
2016-12-12
$200 (Dinner)
Birthday
2016-09-04 3742 views
3/9/2016 和朋友去食生日飯,對這間酒家本已不抱甚麽期望,點知一試中招,簡直失望。朋友已一個月前訂左3圍,X先生拍晒心口話冇問題,會安排個好的坐位,點知去到等左一個鐘先有位,食物水準差都算,碗筷黏立立,職員服務態度極之差劣,連最基本的換碟也不做,問佢地攞碗仔食飯、麪都唔願做,一碗走天涯,重話你要咪攞比你囉! 即刻O 咗咀😈😈一句講晒,“不可一,不可再”
一句講晒,“不可一,不可再”
2016-09-03
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 差!差!差!
2016-07-27 3696 views
經常見到呢間嘅广告,好似好低!經驗話一分錢一分貨。今日星期日同家人試吓飲早茶,如果OK就下次食飯。一開始就有嚇人發現,D碗碟唔知有冇洗過?,但係肉眼所見就是一層極肥嘅油填滿表面! 茶位9元但D茶差過大家乐免費送果D点左5款点心,差過街邊档。埋單竟然加13%小費 。最好嘅就係令我回憶返中學時代做暑期工時的舊式茶樓。個時我真的見同事用腳洗米,用生銹剪刀剪食物俾客食。好親切呀!
点左5款点心,差過街邊档。埋單竟然加
2016-07-06 3286 views
和家人去食個午飯,食物認真差,包點明顯不是即叫即蒸,相信是翻蒸,成個包都濕晒,叫個侍應換一個,點知回應話無問題喎,我地咁樣係唔會換,之後問個侍應攞碟酸梅醬,點知個侍應答我,你唔食燒鵝,唔會有酸梅醬,跟著問個部長,又答我話我地有規定的,無得換喎。咁我落去搵個經理問下,個經理又係支唔以對,示意佢地係咁,無問題喎。我以後請都唔會去。
2016-06-21 2736 views
上星期初,家人決定於龍寶吃晚飯預祝父親節,原因是88港元一隻燒鵝十分吸引!訂位的工序是由家人負責,小妹只需要負責吃便行了。本來並不打算在openrice打食評。無奈地,酒家由環境、食物質素到服務態度都非常令人咋舌。我實在不得不打一篇精而簡的食評評價一下首先環境,因為一行17人,餐廳應要求安排了2張細枱給我們。位置尚算寬敞首先是燒鵝打響口炮因為2枱分,所以每枱半隻。不知道是否因為88元的原故,擺盤也是是是但但、求求其其般。挾起時是可以清晰看見什麼為骨頭比肉大咬下去滿嘴都是油,而且鵝皮亦不停翻燒至煙韌無比。油膩感加上咬不斷的皮.. 那種感受真的燒鵝瘦得好像平常煲湯會在街市買的雞殼一樣… 不過比雞殼優勢的是燒鵝殼還帶皮的但是,88元,也真的不可以要求太多。因為,下列的"美食"真的……我們一行16~17人,有一名小孩。最後選擇了2份4人套餐加1隻燒鵝再加三道小菜首先是跟隨套餐的燒味拼盤叉燒和燒鴨我沒有機會嘗試過,不予置評切雞相當之鹹,不過都尚算嫩滑海蜇就一般貨色,沒什麼味道亦沒什麼可取之處燒肉,也如切雞一樣,非常鹹然後是這道,我也不知道怎樣形容擺盤,很明顯地是沒有花過任何心思味道則普普通通,不

首先是燒鵝打響口炮
88蚊燒鵝殼

挾起時是可以清晰看見什麼為骨頭比肉大

首先是跟隨套餐的燒味拼盤

叉燒和燒鴨我沒有機會嘗試過,不予置評

切雞相當之鹹,不過都尚算嫩滑

海蜇就一般貨色,沒什麼味道亦沒什麼可取之處

燒肉,也如切雞一樣,非常鹹
然後是這道,我也不知道怎樣形容

擺盤,很明顯地是沒有花過任何心思
味道則普普通通,不會太差亦不會好
這個蝦沒有機會嘗試到,不予置評
重頭戲來了!這個粟米斑腩是分開點的小菜

這個粟米斑腩應該是我暫時吃過最差的粟米斑腩。上菜時,粟米斑腩是偏涼的,斑腩是翻炸翻炸再翻炸
肉質十分硬,真的吃完便胃口全消
蒸魚,很普通,但前面那些餸菜已經令人吃不消。名正言順的「吃龍肉都無味」
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷
他應該稱不上作椒鹽鮮魷吧?他只是普通的炸八爪魚

從顏色上也可以觀察到色水已經出事了!

「無限翻炸翻炸翻炸,再來兩輪炸」

放入口,口感當然不負眾望是極乾硬,然後味道則是夾雜著甜酸苦辣鹹再加一味叫作「油yik味」,真的是多重感官享受。

簡直比茶記更差

另外有一款炸蠔和魚翅,小妹「連影都廢事」,外觀上有問題,曾幾何時見過魚翅是深紅色?!

至於服務態度:可以說是比零更差!侍應們都是是但但扔下食物掉頭就走。沒錯,是用扔字形容!點汽水白飯時更是一臉不耐煩。甚至結賬時更是把單據扔在桌面上。真的令人佩服!

最後結賬,2份4人餐加上3個小菜,1隻燒鵝,一些白飯和汽水連加13%服務費,乘惠2千5百多元!

恭喜你,用了2千5百多元吃一頓一肚氣的晚餐!

後話:當晚果盤是一隻隻原隻上的橙,然後家母將全部打包回家。隔了2天,小妹發現整晚唯一可取的是,甜到不真實的懷疑基因改造橙才是當晚全場最美味的餸菜
基因改造橙
2016-06-17