Restaurant: Dragon Restaurant
Info:

2022-12-03 1563 views
突然想食燒味,行去中環見到一間寫住「由前蛇王二師傅主理」,諗住入去飲碗湯食吓燒味飯,點知中伏。燒肉又柴又凍,燒鵝啲油都凝固左,唔講以為食淨拎出嚟.. 嗱嗱聲食完就走啦😅

2022-12-03
Type of Meal
Dinner
首先講食物質素,其實就十分之抵食,叉燒最ok,燒得夠香又多汁,排到成個飯盒咁長,雞都唔差,仲要普通單/雙拼飯只係50蚊左右,同隔離華豐賣6、70蚊仲要得幾舊又乾又鞋嘅叉燒差好遠,我就諗點解華豐仍然係排到車水馬龍,龍記就得小貓幾隻,啲人係唔係唔識食我食過幾次龍記之後,終於明白,啲人係頂唔順食個飯都要餐餐畀人鬧。聽電話接外賣單嘅電髮呀姐,態度係極度冇禮貌同極度不耐煩,每句都係拖長+升高尾音,冇一句唔係鬧人/怪責人嘅語氣頭一次叫外賣,我話要叫外賣,佢即刻就着咗,「食咩叫啦」,態度極不和善,我講完個飯之後佢就極不耐煩哋呼喝我飲咩,我答完之後又畀佢呼喝外賣定自取,話我唔講嘢。畀佢呼喝完,落到去拎餐畀錢又少不免一輪呼喝。好啦,我以為呢度係好似澳牛光速落單同取餐嘅做法,咁我下一次一call就直接講晒食咩飲咩,點知佢又唔係聽得切,又畀佢逐個逐個item呼喝式問話。冇澳牛伙計咁好本事,就唔好扮到秒秒幾百萬上落咁更好笑嘅係落到鋪面拎餐,我話叫咗個四寶飯,佢即刻以譏諷態度窒我話「我哋呢到冇四寶飯㗎,個三寶飯先係你㗎?」呢個時候張單慢慢印緊出嚟,從來都冇頂撞佢同埋畀說話佢聽嘅我,即刻掹佢面前張單出嚟,隊畀佢睇

畀佢呼喝完,落到去拎餐畀錢又少不免一輪呼喝。

呢個時候張單慢慢印緊出嚟,從來都冇頂撞佢同埋畀說話佢聽嘅我,即刻掹佢面前張單出嚟,隊畀佢睇:「識唔識字?寫住油髀四寶飯呀」,佢就話「咪一樣錢,邊記到咁多餐?拍啦(八達通)!」

雖然啲飯係好抵食,但次次叫個外賣都要畀人鬧,受氣同唔開心,我真係寧願畀貴少少走去食第二間,唔想食飯食到冇咗尊嚴。
油髀四寶飯
2022-11-30
TakeAway
$74 (Lunch)
油髀四寶飯
2022-10-21 903 views
短頭髮個吖姐態度差到一個點,中環大把野好食過佢,平又平過佢,唔會再幫襯囉,叫佢多汁就走汁,叫佢加返汁又話你頭先又話走汁,問你食咩,到我叫嘅時候又話去櫃檯叫,總之態度超差
2022-10-02 800 views
We buy from this place every Sunday but will never go again.My husband is Scottish and he went to get roasted pork and Cha Siu, they gave him half what I normally get. Very disappointing!

2022-09-21 769 views
態度差都算,叉燒又厚又大件似扒,已經叫多汁來到乾到呢!唔會有下次度差都算,叉燒又厚又大件似扒,已經叫多汁來到乾到呢!唔會有下次,度差都算,叉燒又厚又大件似扒,已經叫多汁來到乾到呢!唔會有下次
叉燒油雞飯
2022-07-27 904 views
以前喺中環返工呢間食lunch真係一個唔錯嘅選擇!以前$50 有湯兩餸飯 !聽講朋友講而家要$52! 唔知點解我總係覺得全世界嘅餐廳都好似慢慢慢慢咁加價咁⋯點都好反正今日返咗嚟今日就嚟試下從未試過嘅堂食晚飯!之前聽人講過個收銀阿姐態度好差我今晚真係領教過!佢大聲得來又粗聲粗氣!你食個飯好似爭佢幾廿萬咁!哈哈!我開始明白點解我啲同事叫親佢哋外賣都黑住面返嚟!不過我唔係幫個阿姐講說話我只係覺得個阿姐佢唔係好識表達自己(可能咁樣心理上個人會平衡啲)講返食物佢個叉燒同以前冇乜分別都係咁好食燒肉就不過不失囉!我其實好想食個二人餐!但我冇另一半所以我暫時食唔到so sad!是日晚餐成為$57兩餸燒味連埋個湯整體上我覺得幾OK!頭先肚餓得滯唔記得咗影相:(
今日就嚟試下從未試過嘅堂食晚飯!
之前聽人講過個收銀阿姐態度好差
我今晚真係領教過!佢大聲得來又粗聲粗氣!
講返食物佢個叉燒同以前冇乜分別都係咁好食
燒肉就不過不失囉!我其實好想食個二人餐!
但我冇另一半所以我暫時食唔到so sad!

2022-07-27
$57 (Dinner)
  • 叉燒飯
2022-07-05 791 views
門店下單 外賣 下午15:00左右 門口有個姐姐長頭髮的 下單乳豬一塊 220 一隻油雞180 沒給我單據 斬料時候師傅有飄了我一眼 在另外一邊拿了半隻已使用過的油雞 當時就想怎麼那麼奇怪 拿回家後發現 油雞里只有一隻腿 2個雞翅尖 雞中翅和一隻腿不翼而飛 或者這隻雞變異了 本身就一隻腿2個雞翅尖 脖子部位比長頸鹿的脖子還長 下次不會在幫襯 電話過去詢問為什麼會這樣 很不耐煩說下次路過來拿你的雞翅 完全沒有覺得自己的職業操守有問題 反過來質問我 誰知道你有沒有下單 唉 這就是老字號 這就是服務 完全沒有信用 祝你生意興隆
2022-05-10 949 views
平時多數來買外賣, 買燒味回家加餸, 幫襯左咁多年,堂食反而是第一次。自從搬到九龍,暫時仲未搵到一間燒味味道是我地喜歡的。所以每次都要專程去港島區買。今日難得唔趕時間, 所以就嚟堂食。我點左乳豬四寶,朋友就點左招牌四寶。可惜朋友怕蛇,否則我一定會點佢嘅蛇羹,我見好多人叫,大部分是熟客,所以應該是好味的。估唔到燒味飯嘅燒味份量好足喎,我反而覺得飯好似少。乳豬皮勁脆但唔肥,唔會食到成口油,而义燒是燒骨,所以味較濃肉較少。我一下忘了加最精粹嘅咸蛋,幸好朋友的有, 可以分我一半。總括嚟講,因為是熟悉嘅味道,雖然不是非常好味,但就食得好舒服。

2022-03-22
2022-02-07 852 views
中環好多地方都特別多人,行過中環街市對面,見到呢間店廚窗嘅燒味好新鮮,入去試下就發現價錢好合宜,單拼同雙拼都係$55,仲有例湯或者飲品。於是揀左金牌四寶飯,都一樣$55紅腸、叉燒、雞同燒肉,仲有隻咸蛋因為大肚餓,唔記得影雞同燒肉,佢哋俾紅腸遮住左。整體燒味好新鮮,叉燒汁多,肉質鬆軟,燒肉皮香脆,雞肉好滑,當然有蔥油,咸蛋黃都好靚。例湯夠火喉,如果唔要湯,可以揀凍或熱飲,凍飲另加$3呢度都幾抵食又好乾淨

於是揀左金牌四寶飯,都一樣$55
紅腸、叉燒、雞同燒肉,仲有隻咸蛋

因為大肚餓,唔記得影雞同燒肉,佢哋俾紅腸遮住左。

呢度都幾抵食又好乾淨

2021-12-05 1556 views
下午在對面中環街市Winelog試完酒,感覺特別開胃,稍肆休息便想來龍記試下它的蛇羹臘味套餐。 龍記近月聘請了前蛇王二的師傅,便開始供應往日蛇王二的招牌食品,如燉湯、臘味和蛇羹,這配搭可算是龍蛇混集,已推出了一段日子,今天便來試下。 這個蛇羹臘味餐,除了大碗蛇羹外,包一碗脆皮鴨潤腸飯、油菜及熱檸茶,單叫一客蛇羹也要八十三蚊,這套餐定價一百一十八蚊都算合理價位。  龍記的臘味及蛇羮,由前蛇王二的的師傅主理,質素應該幾靠得住,但總要試過才知真章。先上的是一大湯碗的的蛇羹,份量是一般蛇店吃到的大蛇羹了,蛇羹面上灑了白菊花、檸檬葉及薄脆,太史五蛇羹的元素白菊花、檸檬葉及薄脆都有齊了,稍嫌菊花及檸檬葉不足,便要求加多些,老闆娘有求必應,便吩咐厨房補上一碟,服務很好不像之前一些食評所述的不堪。不消五分鐘全份套餐都送齊上檯面,多多要求的我又要求老闆娘在潤腸飯加些熱燒汁,老闆娘當然沒有托手踭,又送來一碗熱醬汁。 先來拍一張全家福才開動。 當然要趁熱先食蛇羮,否則放涼了便會影響食味,先用湯匙撈一下,蛇羮未致於瀉水,但濃稠度比别家一般出品稍稀了些,個人喜歡稍厚身一些的口感。 其它方面用料,陳皮絲、木

蛇羮臘味套餐

不消五分鐘全份套餐都送齊上檯面,多多要求的我又要求老闆娘在潤腸飯加些熱燒汁,老闆娘當然沒有托手踭,又送來一碗熱醬汁。 先來拍一張全家福才開動。 當然要趁熱先食蛇羮,否則放涼了便會影響食味,先用湯匙撈一下,蛇羮未致於瀉水,但濃稠度比别家一般出品稍稀了些,個人喜歡稍厚身一些的口感。 其它方面用料,陳皮絲、木耳絲、蛇肉絲、雞絲、冬菰片及筍絲都落足料,味道純和沒有過重的中藥如土伏苓的味道及顏色,入口味道比較清、鮮、爽、嫩,肉絲都切得很仔細,不像一些蛇店般比較粗糙,口感比較細腻些,味道相當不錯,而且食完全身暖笠笠好舒服。
菊花太史五蛇羹

這脆皮鴨潤腸飯的鴨潤腸,一如其名很脆口,一咬下去便有頗重的酒香味,而且不會太膩滞,加了些熱燒汁非常好下飯,一口咬下去加上喉内殘留的葡萄酒果香味,竟然非常的匹配,完全没有違和感。 碗中的白飯一如大部份燒臘店,比較爽身及飯味香,配上臘腸的油脂及燒汁,入口便會更好食。
脆皮潤腸飯

脆皮潤腸飯及油菜

隨附的油菜一點也馬虎,碟上的菜心只選靚位,條條粗壯脆口,切得整整齊齊上枱,面上加了些蠔油,賣相都幾好,見微知著可見老店用心製作。 大部份蛇店的蛇餐一般也不包飲料,但龍記在中環市中心區,這客套餐還包埋飲品,加上食味不俗,份量又足料,都算好抵食,日後我都會再次幫襯,希望店家可以調整蛇羹至較厚身一些,便很理想了,這套餐食完全身暖笠笠行出去,實在是我的冬日良伴。

下次再來也有興趣試埋其它原盅燉湯,一般的如西洋菜煲陳腎,收五十元一盅,加上一碟雙拼燒味飯會減五蚊,一百元左右便可飲下滋潤靚湯,實在係單身寡仔的理想開飯地點。
2021-11-27
$118 (Dinner)
蛇羮臘味套餐
脆皮潤腸飯
評價: 難吃 服務態度極差燒味飯 1/10分服務態度0/10分我星期五第一次幫襯龍記燒味飯本身都唔期待什麼入來 個阿姐已經好唔禮貌叫我出面等我話外賣 佢先叫我入來👨🏻‍💼:我 👺:冇禮貌阿姐👨🏻‍💼:要個燒味飯👺:即係咪啊?👨🏻‍💼:燒肉飯👨🏻‍💼:外賣👺:得啦,你咪咁趕啦個櫃檯阿姐好冇禮貌 香港人壓力大 都唔係咁啊?咁冇禮貌咪做服務業啦 冇人逼你ga未食已經成肚氣 打開個飯個肚差d爆氣d燒肉 未熟 有血紅色d 飯係凍 食冷飯個飯又細又難吃今時今日 咁嘅服務態度 貼錢買難受 呢個咁嘅飯 咁嘅質素係我就唔幫襯啦史上最難食燒味飯食過一次 亦都係最後一次(隔壁間燒味飯 好食好多 又大份 店員又有禮貌)
評價: 難吃 服務態度極差

👨🏻‍💼:要個燒味飯
👺:即係咪啊?
👨🏻‍💼:燒肉飯
👨🏻‍💼:外賣
👺:得啦,你咪咁趕啦

未食已經成肚氣 打開個飯個肚差d爆氣

呢個咁嘅飯 咁嘅質素
係我就唔幫襯啦

史上最難食燒味飯

食過一次 亦都係最後一次

(隔壁間燒味飯 好食好多 又大份 店員又有禮貌)
2021-10-29
2021-09-02 1401 views
服務態度極差,坐左落去食食下有人搭檯,以為職員會拎塊隔板埋黎啦,點知冇,咁我就舉手問收銀果個(唔知係咪老闆娘),問佢會唔會有隔板可以隔返開,誰不知佢唔知口upup講左句唔知乜就行開左,之後都完全冇再拎板過黎,坐低食果半個鐘都已經有第二個唔識既人埋黎搭檯,走果陣比錢再一次問返收銀果個女人:「其實你地係咪唔會有隔板比人隔返開先黎搭檯?」,佢極度冇禮貌咁答我一句:「咁張檯可以坐兩個人架嘛」,然後就完全無視我總結:野食正常,但間餐廳網絡又收得差,服務態度極差,列入黑名單,唔會再去!!!!!
服務態度極差,坐左落去食食下有人搭檯,
以為職員會拎塊隔板埋黎啦,點知冇,
咁我就舉手問收銀果個(唔知係咪老闆娘),
問佢會唔會有隔板可以隔返開,
誰不知佢唔知口upup講左句唔知乜就行開左,

2021-06-15 1514 views
早上11am 早午餐可能太店裡只有兩三枱客人墨魚飯先上枱— —墨魚跟白飯分碟上,份量都充足墨魚有好香麻油,但墨魚就沒有甚麼味道,軟硬適中叉燒飯再上枱— —叉燒肥瘦適中,味道沒甚麼特別總括來說沒什麼特別,速食可以來的。但上枱已經即時食,不過都不夠熱
早上11am 早午餐

可能太店裡只有兩三枱客人

墨魚飯先上枱— —
墨魚跟白飯分碟上,份量都充足
墨魚有好香麻油,但墨魚就沒有甚麼味道,軟硬適中

叉燒飯再上枱— —
叉燒肥瘦適中,味道沒甚麼特別

總括來說沒什麼特別,速食可以來的。
但上枱已經即時食,不過都不夠熱

2021-05-16 1157 views
諗住叫個瀨粉做晚餐,是但揀左依家餐廳。就咁睇都無乜野,一食落去就知中左伏。從未諗過瀨粉都可以難食到咁,湯底係青紅蘿蔔湯,甜既,但用黎做瀨粉湯底真係不敢恭維,就好似將例湯倒入去碗瀨粉度咁,食左幾啖真係頂唔順。例湯瀨粉真係真係好好好難食。我寧願你放粒濃湯寶都好過依家甜耶耶咁食碗瀨粉。話佢係我人生中最難食既瀨粉都應該當之無愧。特登寫夠二百字去比個評分佢,廢是大家一齊中伏。不可一,不可再。😔😔😔😔
特登寫夠二百字去比個評分佢,廢是大家一齊中伏。
不可一,不可再。😔😔😔😔
2021-03-30 1356 views
中環食燒味飯有平有貴,今日去左間價錢比較貼地的龍記飯店。 店舖就比較老舊一點。 地舖座位較少,我地就行一上層坐雅座。 地方望落大少少,但都唔算大。 我地六人分兩張枱。 我就點左個燒肉燒鴨飯, 店舖姐姐就問要幾碗湯,唔夠再比多碗我地。 我出名湯皇,當然唔客氣要左兩碗啦。 店舖姐姐見我地成人黎,重記得我地d同事食乜, 真係好野, 呢d咪人情味囉, 唔係度度都有架。 燒肉燒鴨飯,燒肉皮脆肉厚,唔太咸,唔錯, 燒鴨亦都係皮脆,但肉就瘦左少少,但都夠哂香味, 同事就食左乳豬切雞瀨,乳豬無得輸,乳豬皮似食薯片, 脆卜卜。 值得推薦。