2022-09-27 176 views
📍TKO - HONG KONG📍#段純貞牛肉麵#蒜香手撕雞乾拌麵因為皮膚嘅原因只可以選擇呢一道😖😖本身都預佢會差少少嫁喇🫠我揀嘅係幼面 麵條好有彈性🍜但係蒜香嘅味道又真係好淡..我重特登揀左花生另上 希望每一啖都有滿滿嘅花生🥜點知個味道都重係比較淡 最欣賞嘅可能係個隻不太靚的半熟蛋🤣🤣🤣🤣同行友人話牛肉麵都可以嘅 係偏辣嘅口味我諗呢間要到食得牛先可以再黎🤣
📍TKO - HONG KONG📍
#段純貞牛肉麵
#蒜香手撕雞乾拌麵

因為皮膚嘅原因只可以選擇呢一道😖😖
本身都預佢會差少少嫁喇🫠
我揀嘅係幼面 麵條好有彈性🍜
但係蒜香嘅味道又真係好淡..
我重特登揀左花生另上 希望每一啖都有滿滿嘅花生🥜

點知個味道都重係比較淡
最欣賞嘅可能係個隻不太靚的半熟蛋🤣🤣🤣🤣

同行友人話牛肉麵都可以嘅 係偏辣嘅口味
我諗呢間要到食得牛先可以再黎🤣
來自台灣嘅純貞牛肉麵 @duanchunzhen.hk淘小姐耐不耐都黎食除左呢度座位寬敞坐得好舒服食物嘅質素都很有保證今次order左兩款麵食一、兩款小食同兩杯飲品⭐️麻辣嫩五花牛肉麵 (細麵)麻辣程度好像比上一次輕了不過仍好合淘小姐口味皆因它「麻而不嗆、辣而不刺、溫而不火」牛肉片十分嫩滑而且肉味濃配幼麵就一樣順滑易入喉⭐️招牌紅燒腱心牛肉麵(手工麵)牛腱好厚好大件可以享受啖啖肉之餘口感亦炆燉得好軟淋手工麵好有口感亦好掛到湯汁⭐️鹽酥雞份量很多調味上都很適宜件件酥脆可口⭐️新鮮豚肉鍋貼煎得香脆嘅外層包住嫩滑多汁嘅豚肉口味不錯飲品方面選了我地最喜歡嘅珍奶⭐️香芋珍珠奶茶⭐️胚芽珍珠奶茶奶茶味不算太香濃幸好部分飲品有少甜或少冰的選擇🍽️段純貞牛肉麵 (MONTEREY Place) (將軍澳)📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地庫B03號舖
來自台灣嘅純貞牛肉麵 @duanchunzhen.hk
淘小姐耐不耐都黎食
除左呢度座位寬敞坐得好舒服
食物嘅質素都很有保證

今次order左兩款麵食一、兩款小食同兩杯飲品

⭐️麻辣嫩五花牛肉麵 (細麵)

麻辣程度好像比上一次輕了
不過仍好合淘小姐口味
皆因它「麻而不嗆、辣而不刺、溫而不火」

牛肉片十分嫩滑而且肉味濃
配幼麵就一樣順滑易入喉

⭐️招牌紅燒腱心牛肉麵(手工麵)
招牌紅燒腱心牛肉麵

幸好部分飲品有少甜或少冰的選擇

招牌紅燒腱心牛肉麵
香芋珍珠奶茶 . 胚芽珍珠奶茶
2022-09-05 229 views
因為OT 所以晏左返到屋企,可以選擇晚飯嘅地方已經唔多。 好彩呢間仲未關門,咁就快快跑入去醫肚⋯⋯不愧為過江龍。紅燒牛肉麵,湯味濃,麵條有咬口、彈牙,牛肉滷得入味,軟腍及滑👍🏼雞湯雲吞,亦不遑多讓,同樣湯味濃,餡料平均,可以食到完隻蝦肉及嫩滑豬肉,令到味道豐富,比坊間其他一味大大粒蝦肉嘅雲吞好味好多 😋貪心叫多一個拼盤,流心蛋,滷水豆腐,份量足,全部KO 哂已經好飽,原來想飲珍珠奶茶都要放棄⋯⋯唯有下次再嚟啦

不愧為過江龍。

2022-08-05
Type of Meal
Dinner
2022-09-02 143 views
晚餐唔想出街食, 都係屋企舒服, 於是拎電話睇下有咩好食~揀左呢間牛肉麵試下!等左半個鐘終於到~三寶麵(細麵) $108微辣, 台灣經典牛肉麵,牛筋滿滿膠原蛋白,嚼勁十足, 稱得上極品, 好腍好好食; 牛腱啖啖肉, 但肉質嚡左少少, 牛肚好入味好腍。另外湯都係主角, 睇色澤已經feel到好足料, 好香牛肉味, 真係有台灣的感覺~麵底都唔錯, 都算彈牙。台式擔擔麵 $68微辣, 但比牛肉面再辣少少, 湯底好濃郁, 加埋花生好香口, 如果再多D花生仲好!鐘意兩款面都有兩條菜, 再各配有一小盒酸菜。

等左半個鐘終於到~

三寶麵(細麵) $108

台式擔擔麵 $68

鐘意兩款面都有兩條菜, 再各配有一小盒酸菜。
Delivery
  • 三寶麵
2022-09-02 101 views
之前一直跟大家說將軍澳海濱開了很多餐廳,今次去吃台灣過江龍-段純貞~ 點了招牌的紅燒牛肉麵和鹽酥雞,湯底很濃郁,使用比較闊的寬條麵,麵質煙韌有咬口,牛肉大塊又軟滑😋鹽酥雞用的是雞塊,雖然大塊頭肉比較多,但相對起來肉質亦比較柴,個人還是鍾意吃雞粒的比較嫩口🫣 餐飲叫了香芋珍珠奶茶,雖然香精味不重但都比較淡口,不過不失吧!

……………………………….行完將軍澳Donki去附近覓食,巧遇台灣過江龍喺香港開咗一段時間 終於開到 #將軍澳 ☺️.台式香菇滷肉飯 💰 $78記得留意番☝🏻段純貞滷肉飯size係大大碗肉嘅份量都多 好大粒,仲有一隻滷蛋🍚滿足感加倍。三寶麵 💰 $92三寶麵呢個名 突然間諗起港式四寶飯😳感覺上咩都有可以試齊哂😝牛肚、牛筋、腱心麵條可以自由選擇細麵/手工麵 小編揀咗細麵 麵質彈牙🍜湯底亦相當香濃鹽酥雞💰$47大大粒嘅鹽酥雞🐔炸粉都幾薄雞肉亦保持到水份,唔會炸到好乾身。紅油抄手💰$48小編唔係好食得辣🤣不過又口痕想食抄手皮又薄又滑👍🏻有種越食越辣嘅感覺 都幾惹味。香芋珍珠奶茶/ 胚芽珍珠奶茶💰$32香芋控要試一試🥤香芋味香濃珍珠亦香軟彈牙🤣飲完都好飽肚。.🔗#TagNshare🔗#TagNshare將軍澳🔗#TagNshare台灣菜...........................……….📍段純貞牛肉麵 (MONTEREY Place)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地庫B03號舖…………………………………👱🏻‍♀️肥妹小編..………………………………
……………………………….
行完將軍澳Donki去附近覓食,巧遇台灣過江龍
喺香港開咗一段時間 終於開到 #將軍澳 ☺️

台式香菇滷肉飯 💰 $78

記得留意番☝🏻段純貞滷肉飯size係大大碗
肉嘅份量都多 好大粒,仲有一隻滷蛋🍚滿足感加倍。

三寶麵 💰 $92

三寶麵呢個名 突然間諗起港式四寶飯😳
感覺上咩都有可以試齊哂😝牛肚、牛筋、腱心
麵條可以自由選擇細麵/手工麵
小編揀咗細麵 麵質彈牙🍜湯底亦相當香濃

鹽酥雞💰$47

大大粒嘅鹽酥雞🐔炸粉都幾薄
雞肉亦保持到水份,唔會炸到好乾身。

紅油抄手💰$48

小編唔係好食得辣🤣不過又口痕想食
抄手皮又薄又滑👍🏻有種越食越辣嘅感覺 都幾惹味。

香芋珍珠奶茶/ 胚芽珍珠奶茶💰$32

香芋控要試一試🥤香芋味香濃
珍珠亦香軟彈牙🤣飲完都好飽肚。
🔗#TagNshare
🔗#TagNshare將軍澳
🔗#TagNshare台灣菜
📍段純貞牛肉麵 (MONTEREY Place)
…………………………………
👱🏻‍♀️肥妹小編
..………………………………
2022-08-28 89 views
段純貞我想試好耐,將軍澳開左分店,終於有機會黎試下。Lunch 叫左碗原味牛肉麵先講麵條,係闊條麵,我幾鐘意,而且有D煙韌有咬口👍🏻牛肉,大大塊,一共有3 4 條,肉質幾鬆化,同埋滷得好入味👍🏻重點係湯底,好濃郁,一啖湯一啖麵條,我幾乎飲曬D湯咁濟😂👍🏻好味👍🏻
段純貞我想試好耐,將軍澳開左分店,終於有機會黎試下。
Lunch 叫左碗原味牛肉麵

先講麵條,係闊條麵,我幾鐘意,而且有D煙韌有咬口👍🏻

好味👍🏻

2022-08-24 68 views
餐廳位於將軍澳Monterey Place 地庫,裝修簡潔,木系風格,主打牛肉麵,仲有拌麵、魯肉飯、台式小食等等…三寶麵 $92麵條可揀手工麵或細麵,手工麵麵條粗身有咬口,掛湯亦一流,三寶有腱心、牛肚、牛筋,湯底入口微辣,牛腱心煮得入味軟腍,牛肚好爽口而牛筋口感軟Q滑嫩招牌紅燒腱心牛肉麵 $84呢款揀咗細麵,係幼身麵條,湯底好濃郁,但藥材味唔會過重👍🏻牛腱心肉肉質鮮甜軟腍新鮮豚肉鍋貼(5件) $48鍋貼皮薄,入面有滿滿嘅新鮮豚肉,好滋味😋鹽酥雞 $48好大粒,炸得金黃香脆,雞肉肉質嫩滑多汁珍珠奶茶 $32,香芋珍珠奶茶 $32珍珠煙煙韌韌,味道唔太甜

三寶麵 $92

招牌紅燒腱心牛肉麵 $84

新鮮豚肉鍋貼(5件) $48
鍋貼皮薄,入面有滿滿嘅新鮮豚肉,好滋味😋

鹽酥雞 $48
好大粒,炸得金黃香脆,雞肉肉質嫩滑多汁

珍珠奶茶 $32,香芋珍珠奶茶 $32
珍珠煙煙韌韌,味道唔太甜
📍段純貞 (tko)-#5🫶🏻係最高 環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-麻辣嫩五花牛肉麵 -$84佢有兩款嘅面類可以選擇 有手工面或者幼面 而我哋兩碗都選擇左手工面手工麵麵條比較厚身 但係相當掛汁 而且佢嘅麻辣湯底 唔會太辣 麻香味比較重佢嘅五花肉牛肉比較薄 但食落唔會韌 三寶麵 -$92佢嘅三寶包括左:腱心、牛肚、牛筋牛腱心煮得入味 軟嫩多汁 而牛筋好大條 粗過手指 軟嫩得嚟都有啲咬口 而牛肚就比較爽口彈牙 三樣都吸哂湯汁 佢嘅湯底會有輕微辣 可以值得一叫!兩碗面嘅湯底都有藥材味 就算食完 都唔會覺得好口渴 所以應該唔係用味精新鮮豚肉鍋貼 -$48佢嘅鍋貼都幾大隻 而且皮薄 食落唔乾 而且好似小籠包咁 有肉汁係入邊鹽酥雞 -$48雞件都幾大塊 食落有五香粉味 但唔咸 又唔會食到成口油荔枝乳酸飲料 -$34如果好似同我一樣唔太鍾意飲甜野 就算叫咗微糖 都飲得出荔枝嘅甜味 胚芽珍珠奶茶 -$34佢啲珍珠係彈牙嘅 好重黑糖味 而奶茶相對比較一般
📍段純貞 (tko)
#5🫶🏻係最高
環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

麻辣嫩五花牛肉麵 -$84
佢嘅五花肉牛肉比較薄 但食落唔會韌

三寶麵 -$92
佢嘅三寶包括左:腱心、牛肚、牛筋
佢嘅湯底會有輕微辣 可以值得一叫!

新鮮豚肉鍋貼 -$48

• 三寶麵
  • 鹽酥雞
  • 麻辣嫩五花牛肉麵
2022-07-29 121 views
這裏環境裝修古式風格,第一次來到選吃了三寶麵,牛筋大條味道嫩滑,無論是腱心,牛肚或牛筋也很入味,特別是牛腱心煮得軟嫩多汁,其牛肚爽口彈牙,湯底特濃充滿了辣油和藥材的味道。我選擇了用手工麵代替有手工麵特別出色,算是很有口感彈口,就算沒有去台灣也感覺台灣的特色。另一款燉番茄腱心半筋半肉麵,牛腱,牛筋同樣出色,唯一不同觀換上蕃茄濃湯底,沒有都點辣味,是不吃辣的好選擇。鍋貼皮薄,包着肉碎滿滿肉汁,外薄煎得剛剛好,也將水份鎖住,點上醋,一口一隻,味道好。鹽酥雞小食比想像中份量多,超級鬆脆的外皮,吃下好滿足。鹽酥雞的味道不只是鹹味,還有嫩滑的雞肉。平日飲的珍珠奶茶,如果沒有要求少糖的,甜味定當比較重,但在這裏點的珍珠奶茶,雖然沒有要求少糖,但也不太甜。最欣賞這店的裝修在疫情下很多餐廳也加上防膠板保持社交距離。大多餐廳都只以沒有裝飾的膠板,但這店花心機設計了防膠板的款式。

2022-07-19
$150 (Lunch)
2022-06-08 300 views
工作忙碌嘅日子,又係時候食吓comfort food,今次決定翻兜之前食過充滿驚喜段純貞。🍜🍜上次試過牛肉手工麵,今次叫咗一個三寶麵,有腱心、牛肚、牛筋,另外再叫咗一個燉濃湯雞麵同鹽酥雞試吓,叫咗幼麵比較下。🐂🐂三寶麵嘅腱心、牛筋、牛肚味道依然出色,幼麵失左少少分,我比較鍾意有咬口嘅手工麵多啲。燉濃湯雞麵,跟雞髀一隻,再加雞肉一大件,分量十足。用慢煮烹調,雞肉入口鮮嫩好味。反而湯底略嫌唔夠濃郁,可能牛肉麵湯底太過出色,有比下去嘅感覺。🐔🐔另外要讚一讚鹽酥雞,炸得好香脆,粉漿好薄,調味做得好好,唔會好得個鹹字。飲品方面要咗杯抹茶珍珠奶茶,正常發揮。呢間一定會再番兜,下次都係要牛肉手工麵😋😋

鹽酥雞

呢間一定會再番兜,下次都係要牛肉手工麵😋😋
抹茶珍珠奶茶
2022-04-16 350 views
💫☀️《段純貞》大家情人節快樂🥰❤️🧡!已經兩年幾沒有回台灣老家🏡了,超掛住台灣麵食☺️。朋友告知原來台灣段純貞牛肉麵嚟咗香港開分店🤩🥳!其中一間仲喺將軍澳都開咗添😍😝!小編即刻喺今日中午走過去,以慰相思之苦啦😌🥰!☘️🪵🎄🌵🌳🪵🌲🪵🍀🌲🪴🌿🍃🍁🏮 燉濃湯雞麵 HK$84▪️▪️▫️▪️▫️▫️▫️▪️▪️▫️▪️▫️▪️▪️雞湯味超濃🥳,小編揀咗細麵,相對手工麵嚟得綿滑,吸湯力強,條條細麵都好有雞湯味😍。段純貞用嘅雞係 Slow Cook的,所以入口嫩滑Juicy💦😍👍🏻,肉質不失爽口彈牙😋👍🏻!🏮 蒜香手撕雞乾拌麵 HK$78▪️▪️▫️▪️▫️▫️▫️▪️▪️▫️▪️▫️▪️▪️炸蒜上枱時已經好香,乾拌麵就揀咗扁濶嘅手工粗麵,質地較粗糙但好有咬口感。麵嘅表面績濶所以很掛醬。手撕雞份量很多😍👍🏻,醬油味超香😋👍🏻!🏮 紅油抄手 HK$48▪️▪️▫️▪️▫️▫️▫️▪️▪️▫️▪️▫️▪️▪️大大粒有6⃣️粒🤩!抄手餡料鮮甜多汁💦!出邊嘅紅油令抄手味道更Rich😋😍。🏮 珍珠奶茶🧋(凍) HK$32🏮 胚芽珍珠奶茶🧋(凍)HK$32▪️▪️▫️▪️▫️▫️▫️▪️▪️▫️▪️▫️▪️▪️小編好怕街上珍珠奶茶🧋甜爺爺的味道😖,所以特別喜歡段純貞的🧋不會太甜,又可令到茶味更出眾👍🏻!☘️🪵🎄🌵🌳🪵🌲🪵🍀🌲🪴🌿
💫☀️
《段純貞》

大家情人節快樂🥰❤️🧡!

☘️🪵🎄🌵🌳🪵🌲🪵🍀🌲🪴🌿🍃🍁

☘️🪵🎄🌵🌳🪵🌲🪵🍀🌲🪴🌿🍃🍁

🍲 段純貞牛肉麵
📍 新界將軍澳唐俊街Monterey Place地庫
2022-03-27 268 views
呢間見唔少朋友食過都話唔錯,作為牛肉麵控,一早放咗佢喺list. 經過見到唔使等位,終於可以試吓。午餐set有麵食 + 飲品 $98,另一個麵食 + 飲品 + 小食 $138,我哋兩個人各叫咗一set. 一個「紅燒腱心半筋半肉牛肉麵」加一個「紅燒牛筋麵」,兩個都揀手工麵。小食本身想要鹽酥雞,但因為怕熱氣,最後揀咗豚肉鍋貼。點餐後唔使10分鐘已經有嘢食,十分有效率。牛肉同牛筋好入味,超好食,湯底好濃郁,配合埋個十分煙靭嘅手工麵,好有驚喜。豚肉鍋貼煎得好香脆,幾好食。飲品點咗「台式薑母奶茶」加珍珠,小甜下都仍然係太甜,下次可以叫走甜。但要讚吓個薑味幾濃,夠薑!由於個牛肉麵充滿驚喜,覺得一定回翻兜。埋單前買咗佢個優惠現金券,買$1000,送$200,再加幾張小食券。感覺拎到個八折,好似抵食好多。

紅燒腱心半斤半肉牛肉麵
豚肉鍋貼
豚肉鍋貼
  • 半筋半肉牛肉麵
2022-03-23 288 views
午市套餐:麵食+小食🥢紅燒腱心半筋半肉牛肉麵🌟($118*)紅燒湯底微辣、香味好濃郁、夾雜左地道的花椒八角風味好好飲 而且飲完唔會口渴亦都唔覺得鹹一切都調配得好平均食完手工麵之後 覺得幼麵會更適合手工麵本身特別有嚼勁亦很飽肚但就無幼麵咁吸到湯 腱心牛肉入口是紮實的牛肉、唔肥但好滑嫰牛筋亦都好軟滑牛肉牛筋份量是沒有客氣的在給予🥢雞湯抄手✨小食想配健康同清淡啲的選擇就是蝦肉雲吞6顆每粒都好飽滿的豬肉和蝦肉餡料雞湯亦都清淡好飲同紅燒牛肉麵呈對比是很好的配搭午市套餐:麵食+飲品🥢燉蕃茄腱心半筋半肉麵✨($98*)多左蕃茄味的紅燒牛肉麵蕃茄味無想像中咁濃郁但都食到的味道無紅燒咁出色 但都不妨一試🧋香芋珍珠奶茶唔係好推薦的飲品好淡 同比較虛幻嘅芋頭味🙊奶味也很淡試其他飲品可能會比較好*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*午市套餐都幾抵食覺得搭小食最吸引環境唔算大但坐得都幾舒服食物品質都控制得幾好味道好台灣味又不失特色係會想Encore的牛肉麵
午市套餐:麵食+小食

🥢紅燒腱心半筋半肉牛肉麵🌟($118*)
紅燒湯底微辣、香味好濃郁、
夾雜左地道的花椒八角風味
好好飲 而且飲完唔會口渴亦都唔覺得鹹
一切都調配得好平均
食完手工麵之後 覺得幼麵會更適合
手工麵本身特別有嚼勁亦很飽肚
但就無幼麵咁吸到湯

腱心牛肉入口是紮實的牛肉、唔肥但好滑嫰
牛筋亦都好軟滑

雞湯亦都清淡好飲
同紅燒牛肉麵呈對比
是很好的配搭

午市套餐:麵食+飲品

🥢燉蕃茄腱心半筋半肉麵✨($98*)
多左蕃茄味的紅燒牛肉麵

食物品質都控制得幾好
味道好台灣味又不失特色
係會想Encore的牛肉麵
  • 招牌紅燒腱心牛肉麵
將軍澳海傍假日一向人山人海,難得平日經過呢間過江龍唔使等位😍緊係要感受下正宗台灣味道😆午市自選組合可以揀1麵食+1飲品 ($98)🐂麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 (手工麵) ($98)手工闊麵好煙韌,食落好有口感,而且粗度適中十分掛湯🙈湯底麻辣味好香濃,但唔會得個辣字,椒麻嘅香氣撲鼻而嚟🌶 配搭蒜味更加有層次感至於牛肉都非常足料,肉同筋比例均勻,每一舊都炆得好腍,牛味仲幾重😋🐓燉濃湯雞麵 (手工麵) ($98)雞湯底清香鮮甜,雞髀肉質好嫩滑,兩隻都大大隻啖啖肉,食完好滿足🥰估唔到雞麵都咁岀色!🧋珍珠奶茶茶底香濃,味道唔會太甜,珍珠彈牙有咬口☕️桂圓杞子薑母茶薑味非常岀,好多桂圓肉同杞子總結:呢度嘅木系裝潢好別致,令人感覺舒適。牛肉麵嘅用料真係唔錯,牛腱心唔係度度有得食,一試無妨

午市自選組合可以揀1麵食+1飲品 ($98)

🐂麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 (手工麵) ($98)
麻辣蒜味腱心半筋半肉麵

🐓燉濃湯雞麵 (手工麵) ($98)

🧋珍珠奶茶
茶底香濃,味道唔會太甜,珍珠彈牙有咬口

☕️桂圓杞子薑母茶
薑味非常岀,好多桂圓肉同杞子

Type of Meal
Lunch