2018-10-14 66 views
朋友話好想食榴槤,請我去呢家向工廈內的馬來西亞榴槤專門店,食呢個五重體驗榴槤茶點……環境簡單而墣實,位與位的空間感很夠……中意食果王的大家都會明白係好需要紙巾的,呢度濕的乾的,手套都有……人人有份的但用黎裝核的紙碗可改用其他可清洗的用品代替即棄的更好了………濕紙巾上的榴槤BB好可愛啊……主角出場……一盒盒都係預先開好,並包裝好放向低温櫃保鮮,大家係可以自行選擇想要的一盒,我係貓山王偏愛者……就有大大舊的一盒吧名種 : 也係就係20年以上的老樹榴槤出 產,在外市面上都唔係常見的品種,係清香清甜型……香氣淡淡的……好容易接受……也是後面四款做了個好開始長柄 : 呢個品種好多人都中意,我一直都無機會食到,今次有得俾我食到,真心開心,整體口味係老樹的1.2倍版本……香味又重 dd, 甜又甜dd, 吃後香味會停留得比較耐…… 係一款無甘苦味的榴槤金包 : 呢個名令我想小時候吃過的金枕頭,香氣不及長柄,但甜度一定超過前面两款,喜歡濃甜口味的一定會中意呢一個品種山頂XO : 跟其名一樣,係一款有酒味的款式,但酒味重得黎都算易接受的,不過就唔算係我杯茶,有幸食到過都係開心的貓山王 : 我的重頭戲
朋友話好想食榴槤,
環境簡單而墣實,位與位的空間感很夠……

中意食果王的大家都會明白係好需要紙巾的,呢度濕的乾的,
手套都有……人人有份的

濕紙巾上的榴槤BB好可愛啊……

主角出場……
一盒盒都係預先開好,
並包裝好放向低温櫃保鮮,
大家係可以自行選擇想要的一盒,
我係貓山王偏愛者……就有大大舊的一盒吧

貓山王 : 我的重頭戲黎了…… 香味獨特,味道甘甜甘甜,食多多都唔會覺得夠…… 不輪前面已經食左四款,都唔會令呢隻貓失色,依然係我的最愛

事實上呢度除左果王肉食到外,
仲有好多副產品可以俾大家買返屋企,
可以任何時候都可一解對榴槤BB的思念,
也都係容易保存的小食…
我就唔一一介紹了……
留返大家上黎自行去發現吧
2018-10-07
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Tasting Event
2018-10-14 62 views
同鍾意食榴槤嘅朋友黎左觀塘嘅工業大廈裏嘆榴槤,位置都有點偏遠,好彩朋友在觀塘返工,都幾熟路。行到去近麗港城個邊的敬業大廈,有分AB座的,B座先啱㗎,入到去就見到水牌寫住榴槤bb,上到去即刻就傳黎強烈的榴槤香味,榴槤飄香呀~除左榴槤,仲有一系列嘅榴槤製品賣,本想買啲返屋企做手信,但仲有好多個鐘先返歸就作罷了,揀左兩樣乾貨算啦,易攜帶啲嘛。工廈黎講環境都唔錯,好夠冷氣,簡單枱櫈但都好好坐,夠濶落。是日戰利品,有貓山王榴槤脆脆($80),貓山王榴槤爆谷($39),貓山王芝士雲頂炭燒烏龍茶($38),榴槤品鑑盤($150)(兩個乾貨留比屋企人,但佢地仲未捨得食…)先嚐嚐飲品,開蓋式設計,當然要黎個45度角飲下。一啖飲落去,先係榴槤嘅甜味,再有芝士嘅鹹香,最後係茶味嘅幽香,細味多幾啖仲有榴槤肉添,一向係芝士奶蓋控,呢杯飲品真係一試愛上,無得彈呀跟住梗係要食品鑑盤啦,貼心地附上載核兜,手套同濕紙巾,旁邊仲有乾紙巾,唔怕食得狼狽啦。品鑑盤呀有五款味道,聽朋友講話唔係次次一樣,睇下個排邊個品種當造㗎。店家建議由清淡食到濃味,即係由上而下咁食法名種>長柄>金包>山頂XO(D24)

工廈黎講環境都唔錯,好夠冷氣,簡單枱櫈但都好好坐,夠濶落。

(兩個乾貨留比屋企人,但佢地仲未捨得食…)
先嚐嚐飲品,開蓋式設計,當然要黎個45度角飲下。

品鑑盤呀
名種>長柄>金包>山頂XO(D24)>貓山王。
名種
長柄
金包
D24
貓山王

全部都又甜又滑,香味十足,好難揀邊款最好味,貪心地梗係一次過食哂正啦。軟綿綿嘅口感,入口即化,榴槤嘅香味久久不散,實在太幸福了

平時屋企人係街市買榴槤,唔係次次揀得靚,有時個殼大入面無乜肉,有時粒核又勁大粒,都係朋友介紹黎呢度食正喎,有得睇過先食,價錢唔貴就食到靚榴槤,十個like
2018-10-07
2018-10-13 95 views
香港其實很少地方有得俾大家坐定定係度食榴槤。癮起既話,買個返屋企慢慢歎吧! 只是,自己一條友食又無乜樂趣,家人又未必個個喜愛,更加唔容易相約到朋友家齊齊大快朵頤。 當得知觀塘工業區的這家榴槤BB,有多款新鮮榴槤,以及榴槤飲品等副產品後,我一直好想去拜會下。 一向光說不練既我,拖了又拖,終於找到機會與『香味相投』的朋友去擦餐飽既。Yo...gogogo~~ 仲以為無咩人會知道呢個地方,但我實在太天真,原來呢度好出名,連東張西望都介紹過,是日都有唔少食客係度啜呀啜... 同朋友一人一份榴槤品鑒盤,說穿了就是五款不同的新鮮榴槤肉,粉絲們又怎可能抗拒呢? 五款口味分別有名種、長柄、金包、XO, 同埋貓山王, 由淡味吃至濃。第一件的名種,以為會是偏淡口,實質卻是意料之外地濃郁,喜出望外。長柄則是走清甜路線,我也欣賞。反而,金包沒預期的濃郁。XO濃香之餘,亦滲出點點酒香,合意。壓軸的當然是貓山王,最重口味,帶有餘韻。 我吃東西是不能沒飲品的。既然一場來到,一於貫徹到底,來杯榴槤特飲。我的那杯叫一嚿貓山王跌落奶,說穿了就是榴槤奶昔,正呀喂~ 見有些榴槤的副產品賣,不妨整罐貓山王爆谷,拿回家吃,弄得屋

見有些榴槤的副產品賣,不妨整罐貓山王爆谷,拿回家吃,弄得屋企一室榴槤香。

佢仲有榴槤雪糕、蛋卷、糖等產品,絕對是榴槤控的天堂。
2018-10-10 48 views
上星期喺觀塘有間新開嘅榴槤Cafe坐咗陣,除咗有榴槤食仲有唔少榴槤飲品。自己試咗$150拼盤同埋珍珠奶茶。可能因為個人口味唔一樣,所以覺得榴槤太熟,因本人喜歡少少生嘅榴槤。入面有齊五款榴槤,由淡味食到濃味,由名種食起,可以試晒幾種唔同榴槤嘅味道,最後先食貓山王。個人最喜歡長柄,味道香甜,而且仲好creamy,第二係鍾意山頂XO,有少少酒味好好食。而我覺得最特別係榴槤而我覺得最特別係榴槤炮谷,甜甜地又鹹鹹地咁幾好食!由於朋友叫咗一嚿貓山跌落奶,所以我都飲咗幾啖,員工話係最受客人歡迎嘅~簡單啲來講即係榴槤奶昔,入面用咗40 G貓山王果肉同牛奶打成,飲落好滑仲有啲果肉,不過因為本人喜歡飲牛奶,但都覺得幾好味,但係如果飲晒成杯就會好飽🙈
2018-10-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Other)
一班榴槤粉絲朋友仔嘅朋友仔相約嚟榴槤BB Cafe嘆「榴槤品鑑盤」,一聽到榴槤兩個字就已經心心眼,再加上係觀塘咁近,我就當然係即刻答應,去嘆返嚟本啦~ 榴槤BB Cafe就係觀塘嘅商廈位置,所以都係超級方便。一踏入門口就已經嗅到好香榴槤香,仲見到好多榴槤嘅產品呀~ 我地嘅目標就當然係依個「榴槤品鑑盤」,一盒就有五款唔同品種,見到就已經流晒口水呀~ Cafe會為我地準備好手套同濕紙巾,食得好方便又乾淨呀~ 一次過食到五款 (名種、長柄、金包、山頂XO、貓山王),由清甜到濃郁,真係好滿足,勁好味呀~ 最後嚟多杯「一嚿貓山王跌落奶」(即係榴槤奶昔),超香牛奶味之餘仲勁多榴槤蓉,飲落啖啖都有果肉呀~ 超滿足嘅榴槤宴,食完都真係令人回味,睇嚟我搵日要再上嚟食多次,嚟一個人的享受先得(唉...點解我家兩位老細都唔食榴槤,冇得陪我嚟歎下)!

Cafe會為我地準備好手套同濕紙巾,食得好方便又乾淨呀~

2018-10-09 98 views
一次過滿足哂榴槤癮的地方! 由於榴槤好多品種, 真係好想一次過食哂佢地! 趁阿仔返咗學, 就同老公去食榴槤大餐! 對上嗰次係馬來西亞食貓山王, 一直念念不忘! 今次有得食咁多款榴槤, 真係好爽! 先講「榴槤品鑒盤」$298 : 一共有5款榴槤, 店員教由頭開始食, 淡至濃味先有得慢慢品嘗! 五款入面, 我對"長柄" 較有好感, 因為肉多核小! 另外"山頂xo" 好creamy ! 另外食咗一杯叫做" 一啖貓山王跌落奶"$58! 好濃好濃的榴槤奶昔,味道無得輸!!杰杰地, 又會食到榴槤肉呢! 正!! 唔係講笑, 食完真係飽咗! 今次一試, 就搵到自己心目中的榴槤味道! 咁多款, 各有獨特味道! 平時無乜機會可以咁樣樣品種試下, 今次真係好機會! 好體驗!

好體驗!

2018-10-08 52 views
榴槤品鑒盤$298,讓我一次食5種各一粒的榴槤。可惜我今次在榴槤不當造的時間去食,感覺它們的外觀及味道者欠缺最佳享受,但是它們的味道還能特出每種的分別。我是由 名種 開始順次序向下食,每食一粒都飲少量水清口中未道再嘗下粒。我覺得金包最好食,味香濃但不會像貓山王般過濃。其次是山頂 xo 及貓山王,前者味道帶點咖啡味,後者帶點焦糖拖肥味。但之前在此店嚐過的榴槤奶昔(濃榴槤味的那個) 卻令我失望,因榴槤味真的不濃。所以我覺得榴槤控還是要食榴槤,而非榴槤制品才能滿足
2018-10-08
$150 (Lunch)
2018-10-08 304 views
榴槤係上奶之物,對於唔食榴槤既老公簡直係惡夢!不過比左機會我一個人去嘆榴槤!😍😍雖然宜家唔係榴槤當造,不過要食榴槤梗係要去 Durianbb.com 榴槤 BB 啦!佢地係觀塘開左間榴槤BB cafe,上去食完先返屋企就唔怕老公乍型🤣一定要試「榴槤品鑒盤」一盒 $150 可以一次過食到5️⃣款來自馬來西亞🇲🇾既榴槤品種:名種、長柄 D158、金包 D13、山頂XO D24、貓山王 D197由淡味到濃味,不同味道及層次,最正一定係山頂XO 同埋貓山王,味道夠香夠濃!Cafe 仲有幾款特別茶飲,我就試左杯貓山王芝士雲頂綠茶🍵 榴槤味道較淡再配芝士奶蓋綠茶,清清地岩初食榴槤既人士!另外我仲帶左貓山王爆谷 & 榴槤脆脆返屋企慢慢嘆先,希望老公唔好偷偷掉左去🙊真係帶大家全方位走進榴槤世界!😋榴槤迷必去呢~~

真係帶大家全方位走進榴槤世界!😋
榴槤迷必去呢~~
2018-10-05
貓山王芝士雲頂綠茶
全天候「榴槤品鑒盤」屋企上下都係榴槤控, 以前成日要等榴槤當做先有得食,依家榴槤粉絲就幸福啦!想幾時食就有得食😋我係 durian bb 嘅擁躉 ,成日都會留意住佢Facebook嘅更新,知道觀塘有實體店 榴槤BB cafe, 一於帶兩大長老來品嚐一下 ! 觀塘地鐵站行幾分鐘就到都算好方便.榴槤品鑒盤係新鮮每日安排, 而家做緊嘗鮮價 $150。真抵食!「榴槤品鑒盤」 由上至下清淡到濃郁咁食,《D 》其實係馬來西亞註冊左嘅號碼🌏榴槤順次序:名種、長柄 D158、金包 D13、山頂XO D24、貓山王 D197😍一次過可以品嚐5款不同品種嘅榴槤💫每一顆都齒頰留香👍🏻由淡味到濃味品嚐,多種口感、味道,不同層次來刺激大家味蕾 👅再飲番杯 貓山王珍珠炭燒烏龍茶,榴槤同埋珍珠完美配搭。Cafe 仲有零食可以即場選購,我忍唔住入手一罐貓山王爆谷 之後再追加多盒 榴槤脆脆💋榴槤控一定要試!榴槤BB 觀塘總店逢星期二休息
全天候「榴槤品鑒盤」

再飲番杯 貓山王珍珠炭燒烏龍茶,榴槤同埋珍珠完美配搭。

榴槤BB 觀塘總店逢星期二休息

• 榴槤品鑒盤
  • 貓山王珍珠炭燒烏龍茶
2018-10-07 63 views
食榴槤真係唔係個個岩,所以黎呢個專食榴槤嘅地方,一定要搵返喜愛榴槤嘅朋友!因為一岀𨋢就會有陣陣榴槤香喇!入面都好闊,有好多唔同嘅榴槤製品!(月餅,泡谷,榴槤果棒,榴槤容etc)今次黎到,就食呢個榴槤品鑒盤,做緊優惠$150品嚐5種唔同品種嘅榴槤,仲有店員細心介紹各種榴槤嘅岀處,教我地由淡味食到濃味仲細心地提供手套本人最喜愛名種,同貓山王,下次都可以跟據自己喜好,買返呢2隻榴槤食呢期興黑糖珍珠,估唔到呢度個drink bar, 都咁與時並進,又有珍珠奶茶,又有芝士奶蓋,當然係榴槤味啦!今次試埋呢款貓山王珍珠奶茶!有淡淡嘅榴槤味之餘,又唔會蓋過珍珠味,值得一試下次再有榴槤朋友,都要帶佢地上黎試!P.S呢度冷氣比較大,要著返件外套仔
入面都好闊,有好多唔同嘅榴槤製品!
(月餅,泡谷,榴槤果棒,榴槤容etc)
仲細心地提供手套

下次再有榴槤朋友,都要帶佢地上黎試!

P.S呢度冷氣比較大,要著返件外套仔
2018-10-06
  • 榴槤品鍳盤
2018-10-06 459 views
係呢一刻我要唱首「獨自去偷歡」⋯⋯完全暴露年齡XD當你身邊果個不喜榴槤,而自己是榴槤愛好者時,你就會完全明白我呢一刻既心情!榴槤BB 推出的榴槤品鑒盤 正好滿足我這情況的人吧!可以係CAFÉ 慢慢品嘗五款榴槤,唔怕擾到家人,也不需擔心份量太多!榴槤品鑒盤($150)一碟共有五款馬拉榴槤,每款榴槤各一件榴槤果肉~五款分別係:D197老樹貓山王、D24山頂 XO、D13金包、名種、D158長柄~榴槤已由淡至濃味排列,就先由名種開始入手!❤名種:味道清甜,就像開胃菜般打頭陣讓舌頭慢慢投入榴槤香!也適合初嚐榴槤者一試,淡淡的榴槤清甜易於接受!❤ D158長柄 :看起來細細舊,但細舊得來厚肉核細,入口滿有口感,先是大啖咬入厚果肉,再在口中慢化成榴槤蓉,creamy又清甜~看到核子如手指尾指的前段般長,就知核子多細唷~❤ D13金包 :外觀顏色偏向橙黃,易於認別!相比前兩款,這款甜度較高,纖維較少,果肉軟嫩~❤ D24山頂 XO :甜而帶回甘,仿似有點酒味,難怪名字中有XO~❤ D197老樹貓山王 :五款當中榴槤味最濃郁,口感幼滑,在口中慢慢散發回甘果香,味道層次豐富!食晒五款正好滿足一人之胃,份
係呢一刻我要唱首「獨自去偷歡」⋯⋯完全暴露年齡XD
榴槤品鑒盤

榴槤已由淡至濃味排列,就先由名種開始入手!

看到核子如手指尾指的前段般長,就知核子多細唷~

食晒五款正好滿足一人之胃,份量剛好,完全係獨自去偷歡之選!

如果唔夠喉重可以買杯榴槤飲品!榴槤BB CAFÉ 有多款茶品供選購,價錢方面由$14 -$58元不等~
貓山王珍珠奶綠

點了杯 貓山王珍珠奶綠($43),口感香滑順口,帶點榴槤蓉,香甜得來不失茶香,配上煙韌QQ的珍珠,味道口感並存~

這裡設多個座位,可坐在CAFÉ 慢慢品嘗~
堂食之餘又可外帶回家,跟家人朋友分享~

說到外帶回家,這裡還有多款榴槤副產品,例如:貓山王榴槤爆谷、貓山王蛋卷等~

準備離開之時見到這張推廣牌,就決定下次要試榴槤飛餅,這裡確是令人榴槤忘返之地!
2018-10-05
$150 (Tea)
貓山王珍珠奶綠
2018-10-01 377 views
第一次去 榴槤 BB 食榴槤品鑒盤 $150,剛巧現場購買有85折(10/10前優惠)在品嚐前店員有講解一番,在馬來西亞D當然是英文Durian的簡稱,數字是不同榴槤的「嫁接」的代號(亦即是配種後的新名,以數字代替),在馬來西亞政府認可的號碼。榴槤品鑒盤 $150,由淡味到濃味品嚐,有3款是未試過,正丫!名種⭐️:是特選純種榴槤,不經任何嫁接,所以沒有數字,只有星符號。果肉較實,味道清甜。長柄 D158: 果肉特別瘦長,果核相當細小,質感軟身,也是清甜,纖維多。金包 D13: 甜度較濃,口感幼滑,有少許甘味山頂XO D24: 果核較大,有陣陣酒香味包圍,味道吸引,有驚喜。貓山王 D197: 果核薄,果肉好肉雪糕般入口即融,甜中帶點回甘味。金包芝士雲頂綠茶 $32,芝士甜中有鹹香又有榴槤味,仲有啖啖榴槤肉,與帶甘的綠茶配合得正好,滿足。最後帶了榴槤蛋卷、爆谷及脆脆跟家人分享。第2天已急不急待全打開試試~~貓山王榴槤蛋卷 :加入貓山王果蓉製作,味道絕對不假,質感鬆脆,適中榴槤香味中也有蛋香。貓山王榴槤爆谷 :每粒爆谷大粒漲卜卜,口感好香脆,用了貓山王粉製作,味道十分香濃。貓山王榴槤脆脆:新鮮

金包 D13: 甜度較濃,口感幼滑,有少許甘味

金包芝士雲頂綠茶 $32

最後帶了榴槤蛋卷、爆谷及脆脆跟家人分享。
第2天已急不急待全打開試試~~

貓山王榴槤脆脆:新鮮貓山王榴槤果肉以冷凍乾燥技術抽取水分,保持原有風味,味道是最濃郁的,質感好似在吃太空人食品,哈哈。

金包芝士雲頂綠茶 $32
2018-10-01 150 views
假期最後一天,我們來到 Durianbb.com 榴槤 BB Cafe,地方寬敞舒適,cafe 當然不止有榴槤果肉,更有飲品。慧慧聞到榴槤香,已急不及待要享用榴槤品鑑盤$150,一盒5款,由清甜吃到濃郁,相信只有這裡才可滿足榴槤粉絲。名種,是野生特選純種榴槤,味道較甜。長柄 D158, 肉厚核細金包 D13 , 口感幼滑又清甜。山頂XO D24, 甜中帶點酒香。貓山王 D197,香甜濃郁,更有回甘果香。延續榴槤香,點了杯貓山王芝士雲頂綠茶$38,好厚又鹹香的芝士奶蓋,以及濃甜的貓山王與綠茶的甘香,整杯味道好搭配。由即日起至10/10,現場購買有85折優惠、上網購物 9折,所以,我們帶走了榴槤爆谷及榴槤脆脆。

名種,是野生特選純種榴槤,味道較甜。
長柄 D158, 肉厚核細
金包 D13 , 口感幼滑又清甜。
山頂XO D24, 甜中帶點酒香。
貓山王 D197,香甜濃郁,更有回甘果香。

榴槤品鑑盤

榴槤品鑑盤
2018-10-01 61 views
榴槤BB都聽聞已久,難得咁啱去開觀塘果邊可以潮聖一下去到工廈一入lift已嗅到好濃既榴槤味OMG呢杯貓山王芝士雲頂炭燒烏龍茶,正呀喂濃濃榴槤混合鹹鹹地嘅芝士奶蓋,完全沒有蓋過大家的味道,茶底剛好,不太濃也不太淡茶裡仲有一舊貓山王榴槤肉㗎另一主角榴槤BB 品鑒盤一次過可以食五個榴槤品種,店內職員都好細心為我們介紹每一個品種,記得要由淡至濃開始品嚐啊名種⭐、長柄D158、金包D13、山頂XO D24及貓山王D197,當中有清甜嘅、帶有酒味嘅、有甘味嘅,要慢慢細味啊
榴槤BB都聽聞已久,難得咁啱去開觀塘果邊可以潮聖一下

去到工廈一入lift已嗅到好濃既榴槤味OMG

呢杯貓山王芝士雲頂炭燒烏龍茶,正呀喂

茶裡仲有一舊貓山王榴槤肉㗎

另一主角
榴槤BB 品鑒盤
一次過可以食五個榴槤品種,

店內職員都好細心為我們介紹每一個品種,
記得要由淡至濃開始品嚐啊

名種⭐、長柄D158、金包D13、山頂XO D24及

貓山王D197,當中有清甜嘅、帶有酒味嘅、有甘

味嘅,要慢慢細味啊
2018-09-25 117 views
呢日閒日下午茶時段黎到,都有四五檯人食緊貓山王,但係我今次黎決定試左佢既野飲先🤭👁‍🗨 貓山王芝士雲頂綠茶(8/10)💲38野飲既榴槤有金包或者貓山王,貓山王好似會香啲,所以就揀左佢😂而茶底有得揀紅茶、綠茶或者炭燒烏龍茶☺️佢既芝士奶蓋厚身,而且帶有鹹香,同時亦都混合左榴槤蓉,榴槤味真係十足,但係又不失綠茶既甘香😍👁‍🗨 貓山王焦糖脆奶茶(7.5/10)💲38同行既朋友飲左呢杯,我又偷飲左啲比較下🤪雖則兩杯都係貓山王,但係明顯地佢呢杯無我嗰杯咁香濃既榴槤味,不過都飲得出既🤓面頭既焦糖脆脆帶有甜味,而且奶味同茶味都平衡得唔錯,朋友都幾鍾意同滿意🔛 整體評分(8/10)

👁‍🗨 貓山王芝士雲頂綠茶(8/10)💲38

👁‍🗨 貓山王焦糖脆奶茶(7.5/10)💲38

貓山王焦糖脆奶茶

🔛 整體評分(8/10)
貓山王焦糖脆奶茶