2023-07-04
大坑好嘢食多就係人都知,竟然唔少人都推介呢間中菜,今日嘅人嚟到附近就決定試一試佢。一上樓梯已經好有大坑嘅特色,一條栩栩如生嘅火龍畫像映入眼簾。首先,嚟到嘅係猴頭菇燉雞湯,餐廳得意之處係用茶壺形式將湯盛起,咁樣好方便一班唔鍾意湯渣嘅人。至於湯好香濃,眼見用作湯底既雞都有唔同嘅款式,入口又舒服,唔錯唔錯。前菜,醃青瓜,啱晒夏天嘅餐前小食。青瓜清爽、醃汁清新,成件事10分夾,好開胃👍👍。今次起店員介紹吓試試佢新推出嘅套餐,包括炸子雞及兩款小菜。炸子雞啱啱上枱已經好靚啦,雞皮香脆、第一嚿甚至乎係爆汁,好好食😋。配上側邊半碟嘅蝦片,啱晒鍾意食香口野嘅我哋。第一碟小菜,我哋叫咗咕嚕蜜汁黑豚肉,食得出黑豚肉係剛剛炸起,外邊香脆裏面彈牙。👍第二碟小菜,我哋叫咗XO醬炒四季豆,呢個要讚鑊氣好足,加上XO醬唔會太搶,調味剛剛好,四季豆軟身得來仲保持到水份,高水準嘅小菜。🤘🏻最尾都仲有少少,想試吓其他菜式,叫咗個煎蠔餅。蠔肉比例超多,配上特製嘅醬汁、同埋醃洋蔥,又估唔到識落咁夾咁好味🤤。最後店員亦都請我哋食糖水,綠豆沙,唔算太甜,但就都煲到溶。整體來講,呢間中菜位於旺中帶靜嘅地區,所以人數唔多環境質素亦好高
最後店員亦都請我哋食糖水,綠豆沙,唔算太甜,但就都煲到溶。
整體來講,呢間中菜位於旺中帶靜嘅地區,所以人數唔多環境質素亦好高,10分舒適。店員服務態度好好👍,食物質素都偏高。