2020-10-15 177 views
今天又來到荃灣一鍋堂打邊爐,可能係因為是假日關係,所以都要等一陣先可以被安排入座。入座前店員會叫我地先選擇湯底,今次我地就簡左沙參肉竹鯊魚骨湯,湯底可見有大量嘅材料,所以唔怕加湯後味道會變淡,簡選湯底之後就要由ABC三個套餐之中簡一個,我地就簡左中價嘅套餐B,之後店員就會比一張單我地,單上面有枱號同埋QR CODE ,QR CODE 係用黎落單之用,方便之餘仲好環保飲品方面除左有普遍放題供應嘅飲品之外,仲有由佢地自家製造嘅涼茶食B餐當然必點美國安格斯牛同牛板腱啦!美國安格斯牛軟嫩多汁,封門柳肉味濃郁富彈性小食黃金炸魚皮 塊塊沾滿鹹蛋黃,咬落仲好脆另一個小食麻辣鴨血亦相當不錯其他材料亦都好新鮮,可惜嘅係90分鐘的確唔太足夠,如果齊頭2小時我覺得會好好多

食B餐當然必點美國安格斯牛同牛板腱啦!
美國安格斯牛軟嫩多汁,封門柳肉味濃郁富彈性

小食黃金炸魚皮 塊塊沾滿鹹蛋黃,咬落仲好脆

另一個小食麻辣鴨血亦相當不錯

有時候一個人唔會特別想去打邊爐,因為一人食既份量又唔會特別叫得多😟,而且一個人烚吓烚吓好似有啲悶😵。所以通常小編約到朋友既話都會第一時間諗起放題、火鍋店🥘,作為第一選擇👆。一嚟又多時間,再加上一班人慢慢食有講有笑係最開心既時刻🥰。而大多數小編都會揀一啲荃灣區為主,尤其是大鴻輝中心🕍,今次去咗呢一間應該係新開無耐,叫做「一鍋堂」。入面亦都有好多選擇,而且仲有啲養生嘢飲添✨,不如而家就睇吓有咩款啱大家👀。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈套餐B 餐牌上除咗常見既雞肉、牛肉、豬肉之外,仲有羊肉可以選擇🍗,而仲有手打丸可以食,尤其係黑松露手打丸等等🍡。而小編今次揀既湯底係蕃茄湯,非常濃郁既蕃茄湯味,放入豬肉同肥牛相當入味🥰,可以引出肉類既鮮味,非常好食。另外,小編覺得最值得一提就係養生台式嘢飲🥤,亦試咗佢既洛神花茶、冰糖燉檸檬,而樽身仲好詳細講解入面有咩功效🤯,而小編最值得推介既飲品就係碟豆花茶🥤,除咗甜甜既味道之餘,仲有爆珠係入面,口感層次都非常好飲✨。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦餐廳仲有另一比較獨特既地方,就係佢哋有一樣野叫做還原水🥛,而還原水既功效就係用嚟加湯底時用,還原翻湯底本應有既味道😳
有時候一個人唔會特別想去打邊爐,因為一人食既份量又唔會特別叫得多😟,而且一個人烚吓烚吓好似有啲悶😵。所以通常小編約到朋友既話都會第一時間諗起放題火鍋店🥘,作為第一選擇👆。一嚟又多時間,再加上一班人慢慢食有講有笑係最開心既時刻🥰。而大多數小編都會揀一啲荃灣區為主,尤其是大鴻輝中心🕍,今次去咗呢一間應該係新開無耐,叫做「一鍋堂」。入面亦都有好多選擇,而且仲有啲養生嘢飲添✨,不如而家就睇吓有咩款啱大家👀。
🎈套餐B
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
餐廳仲有另一比較獨特既地方,就係佢哋有一樣野叫做還原水🥛,而還原水既功效就係用嚟加湯底時用,還原翻湯底本應有既味道😳,唔會越沖就越淡,還原水仲有唔同顏色添🎨,真係夠晒盞鬼、獨特🤭。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
今次小編同朋友坐咗係卡位度,位置相當寬敞,不過有個缺點就係食物點得多就冇晒位置去放🙄,所以小編們都好快咁將所有食物放晒落個火鍋度🤲,等佢慢慢煮好再食。 價錢方面,小編認為亦尚算中規中矩,從食物質素,湯底味道同埋台式嘢飲都非常吸引👅。位置就係大鴻輝中心,而中心入面都有好多餐廳,有Neway同唔同既火鍋店🤩,所以要喺呢度樹立不一樣的火鍋店,真係好考功夫💪,希望呢間餐廳可以長做長有👏。
2020-09-28
$230 (Dinner)
2020-10-12 199 views
好想試下屋企打個懶人火鍋,唔駛去買材料,又唔駛自己洗海鮮,只要煲好個湯底就食得。今日去荃灣大鴻輝中心既一鍋堂叫咗個【溫馨二人火鍋餐】,原來叫火鍋外賣套餐有9折優惠,真係好抵。去到仲要排隊呀,真係勁多人。鴛鴦湯🥘【芫茜皮蛋湯 + 一鍋麻辣湯】芫茜皮蛋湯又香又足料,個湯又好飲而麻辣湯係越食越入味,食得越耐越刺激🌶火鍋配料💁🏻‍♀️生猛海蝦4隻🦐帆立貝4粒🦪白膳片🐟脆鯇腩🐟4隻大蜆3自家手打魚滑「蟹籽手打墨魚滑」,勁彈牙,又爽口,好多蟹籽呀🦀麻辣撈雞柳🐣,辣辣地好特別勁吸引既8吋蟹棒🦀有2塊又大又厚既花膠,夠哂滋潤魚皮餃4粒🥟 潮州豬肉扎4塊🐖西班牙粟飼豬🐖肉質嫩滑又大大塊超甜粟米🌽仲有蔬菜🥬樽裝飲品🥤冰糖燉檸檬🌱酸酸甜甜,滋潤喉嚨泰式蝶豆花茶☘清甜好飲,仲有爆珠食火鍋一定要食番一包出前一丁麵🍜小食一份🐷麻辣豬耳,又爽又辣送上冰糖燉檸檬🍋滋陰潤喉、增強抵抗力醬料有醬油、椒絲、蒜茸及蔥花仲有齊2人既外賣餐具🍽

鴛鴦湯🥘【芫茜皮蛋湯 + 一鍋麻辣湯】
芫茜皮蛋湯又香又足料,個湯又好飲
而麻辣湯係越食越入味,食得越耐越刺激🌶

火鍋配料💁🏻‍♀️
生猛海蝦4隻🦐帆立貝4粒🦪白膳片🐟脆鯇腩🐟4隻大蜆3
麻辣撈雞柳🐣,辣辣地好特別
勁吸引既8吋蟹棒🦀
有2塊又大又厚既花膠,夠哂滋潤
魚皮餃4粒🥟 潮州豬肉扎4塊🐖
西班牙粟飼豬🐖肉質嫩滑又大大塊
超甜粟米🌽仲有蔬菜🥬

樽裝飲品🥤
冰糖燉檸檬🌱酸酸甜甜,滋潤喉嚨
泰式蝶豆花茶☘清甜好飲,仲有爆珠

火鍋一定要食番一包出前一丁麵🍜
小食一份🐷麻辣豬耳,又爽又辣
送上冰糖燉檸檬🍋滋陰潤喉、增強抵抗力

醬料有醬油、椒絲、蒜茸及蔥花
仲有齊2人既外賣餐具🍽
泰式蝶豆花茶+冰糖燉檸檬
冰糖燉檸檬
2020-10-11
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$154 (Lunch)
泰式蝶豆花茶+冰糖燉檸檬
冰糖燉檸檬
2020-10-11 162 views
我勁鍾意打邊爐,所以全區都會周圍搵有咩好食嘅任食任飲嘅邊爐。你去咗荃灣嘅打邊爐自助餐。好彩之前有一隻book枱見到好多人一齊排隊。服務員都唔錯啊好快就安排咗位置俾我哋坐。我唔同火鍋口味任君選擇,我就揀咗清淡啲嘅!啲食材非常之新鮮好好食😋!
我勁鍾意打邊爐,
所以全區都會周圍搵有咩好食嘅任食任飲嘅邊爐。
你去咗荃灣嘅打邊爐自助餐
好彩之前有一隻book枱見到好多人一齊排隊。
服務員都唔錯啊好快就安排咗位置俾我哋坐。

我唔同火鍋口味任君選擇,我就揀咗清淡啲嘅!
啲食材非常之新鮮好好食😋!
2020-10-09 170 views
前日三點先食完晏晝,五點就嚟一鍋堂食打邊爐放題。我哋叫B餐食兩個鐘,多咗幾款肉,但係食落發現其實每款啲味都差唔多,所以A餐應該性價比最高~我哋叫咗四十幾五十碟嘢!肥胖。肉:豬牛羊雞都有,牛肉味唔太出,羊肉呢就夠晒味。丸:有好多款,大部份都幾好食!海鮮:啲蜆最好食!好鮮甜!飲品:有佢自家製嘅飲品,你可以試咗味先拎;紫色幾好飲,黃色有啲伏。蔬菜:靈芝孢子蟲草!其實種類真係好多,睇吓你哋鍾意食咩~食下食下發現兩個鐘其實都唔夠,都未食晒+未食飽就夠鐘,最後嘥咗幾粒丸,可惜!大約七成飽。(是否誇張?)我返到屋企再食咗嘢。小提示:而家做會員仲可以換禮物添!有270g純手工製造嘅柚子茶可以拎返屋企沖水飲!仲要好似你唔食呢間野都可以換囉!

肉:豬牛羊雞都有,牛肉味唔太出,羊肉呢就夠晒味。
丸:有好多款,大部份都幾好食!
海鮮:啲蜆最好食!好鮮甜!
蔬菜:靈芝孢子蟲草!

2020-10-07 1448 views
荃灣大鴻輝越黎越出名,好多朋友都介紹呢間,平靚正火鍋,但因為次次都突然上去,太多人,所以今次我醒啦,訂位先。入去之前先選擇A,B,C餐,跟住入去坐低,職員就會幫忙夾起我地既餐號,搞掂好曬就可以出去拎野食啦!出面可以拎既基本上都係菜類,飲品類,醬油同甜品,其他都係用QR Code用電話落單,非常方便喎。拎野食其間,湯底已經到左,我地叫左檳城喇沙湯,非常正宗,少少辣,椰汁味好濃郁,仲有好多香料味道,好味。嘩。。。超勁呀!岩岩落單,超高速送上,高高既一層層食物,睇到都流曬口水!必須推介一定要叫封門柳,牛質比較爽口,肉味濃郁好多,台式三星蔥貢丸,特色台灣食品,蔥味特別香,啖啖蔥汁一直流出黎,八吋長腳蟹棒,出面賣好貴,呢到任你食,蟹味都好重,仲有白鱔,以為普通貨仔,原來唔係,真真正正白鱔,爽口鮮甜,香茹貢丸係正宗台灣貢丸,冬茹味好重,特別彈牙。仲有好多好多唔同既材料,要黎食多幾次先得啦!!
荃灣大鴻輝越黎越出名,好多朋友都介紹呢間,平靚正火鍋
但因為次次都突然上去,太多人,所以今次我醒啦,訂位先。

搞掂好曬就可以出去拎野食啦!
出面可以拎既基本上都係菜類,飲品類,醬油同甜品
其他都係用QR Code用電話落單,非常方便喎。
拎野食其間,湯底已經到左,我地叫左檳城喇沙湯,非常正宗,
少少辣,椰汁味好濃郁,仲有好多香料味道,好味。

嘩。。。超勁呀!岩岩落單,超高速送上,
高高既一層層食物,睇到都流曬口水!
必須推介一定要叫封門柳,牛質比較爽口,肉味濃郁好多,
八吋長腳蟹棒,出面賣好貴,呢到任你食,蟹味都好重,
仲有白鱔,以為普通貨仔,原來唔係,真真正正白鱔,爽口鮮甜,
香茹貢丸係正宗台灣貢丸,冬茹味好重,特別彈牙。
仲有好多好多唔同既材料,要黎食多幾次先得啦!!
2020-09-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$268 (Dinner)
2020-10-06 200 views
#一鍋堂 #荃灣 #旺角呢間人氣火鍋店幾高質素牛肉切得夠薄身,好快熟安格斯牛肉同封門柳肉味濃郁,食落爽口唔油膩牛脷心托口感同雞腎一樣,但大塊d同薄d,有趙勁-湯底有16款,胡椒豬肚湯同一鍋潮汕湯湯底可以直接飲豬肚湯底既胡椒味幾濃下,少少咸潮汕湯底有一大塊魚乾,煲到最尾會飲到甜甜地既魚湯味-是日海鮮係沙白定蜆呢?🤔 唔大粒但冇沙,可以放心食用龍蝦沙拉丸、蟹籽蝦肉、鴨血、同竹笙出面既任食火鍋都比較少見沙拉丸爆汁、蝦肉彈牙、鴨血腍滑、竹笙爽脆-飲品同菜係出面雪櫃自助領取餐廳闊落,乾淨衛生
#一鍋堂 #荃灣 #旺角

呢間人氣火鍋店幾高質素
牛肉切得夠薄身,好快熟
安格斯牛肉同封門柳肉味濃郁,食落爽口唔油膩
牛脷心托口感同雞腎一樣,但大塊d同薄d,有趙勁
湯底有16款,胡椒豬肚湯同一鍋潮汕湯湯底可以直接飲
豬肚湯底既胡椒味幾濃下,少少咸
潮汕湯底有一大塊魚乾,煲到最尾會飲到甜甜地既魚湯味
是日海鮮係沙白定蜆呢?🤔
唔大粒但冇沙,可以放心食用
龍蝦沙拉丸、蟹籽蝦肉、鴨血、同竹笙出面既任食火鍋都比較少見
沙拉丸爆汁、蝦肉彈牙、鴨血腍滑、竹笙爽脆
飲品同菜係出面雪櫃自助領取
餐廳闊落,乾淨衛生
今日去食下午放題, book 13:30, 等到2pm 左右先執好臺有位, 野食來完第一round, 空碟搭到8層高有職員來來回回仍未有人主動收碟, 最后主動講埋唔該一位男職員叫佢收碟, 好聲好氣竟換來粗聲粗氣一句, 等下啦, 我上緊野, 週圍幾枱客都比呢個人兄嚇親, 今時今日咁既態度做服務業, 真心冇得頂。。。以后去牛大人,18鷄都吾使再旨意來呢度食
2020-10-01 308 views
今天又來到荃灣一鍋堂吃午餐,值回票價!因為是假日,人有點多,所以要等一會兒才能入座。入座前店員先讓我們選擇鍋底,喜歡來一鍋堂的原因是鍋底選擇非常多,在琳瑯滿目的選擇下,還是選擇了朋友最愛的番茄牛粒湯(如想選擇鴛鴦湯底可加$50)。選擇了湯底後就選擇套餐,我們選了套餐B「特選安格斯牛」,除了有牛板鍵之外,還有安格斯牛肉及火鍋店少見的封門柳。安排入座時店員會給一個識別牌給你,用作辨認選擇了哪個套餐。入座後第一件事當然是點食物,店內採取QRcode手機下單,十分環保!我們把每種肉類都點了一份,然後還有海蝦、蜆和我們最愛的長蟹棒(其他火鍋店很少見呢!)這裏的火鍋配料選擇很多,連豬肺都提供!值得一讚是為了減低疫情傳播,小食吧的冷盤都採用電子下單,讓店員送來!下單後便去選擇飲品及拿醬料。店內有大飲品櫃,最值得稱讚是他們有自家製飲品,例如洛神花茶、蝶豆花茶,而且十分大瓶呢。飲品櫃旁邊是蔬菜櫃,可讓我們自行挑選,種類繁多,連少見的冰菜也有提供。終於等到了食物和湯底,湯底足料!看見各種肉類都十分新鮮,一份送上份量也不少,還有小牌子介紹是哪款肉類,十分貼心。三款肉類都十分好吃,入口肉味很濃,所以很快吃完馬
今天又來到荃灣一鍋堂吃午餐,值回票價!

終於等到了食物和湯底,湯底足料!看見各種肉類都十分新鮮,一份送上份量也不少,還有小牌子介紹是哪款肉類,十分貼心。三款肉類都十分好吃,入口肉味很濃,所以很快吃完馬上便追加。手打墨魚滑有黑松露和蟹子兩款,十分彈牙爽口!
脆肉皖鮮甜爽口,還有最愛的8寸長大蟹棒!絕不會令大家失望!蔬菜新鮮,各樣食品都不錯,真是令人不斷追加食品!最值得一讚就是新鮮炸起的魚皮,大大塊,浸浸鍋底吃真係一流!最後還去自助乳酪雪糕區diy雪糕,飽一飽離場!值回票價!

2020-09-29 210 views
成日都有鋪打邊爐癮今日又黎到一鍋堂打邊爐啦當時仲係二人限聚六點幾係app拎左飛 大約七點就入去啦依家做緊優惠,如果1.5內小時食完,就會有九折而我地中意慢慢食,就冇join到啦有好多款湯底真係,今次就揀左胡椒豬肚湯唔夠辣同胡椒味 普普通通連湯底入面豬肚都唔入味🤔我地揀左A進口肉,d牛同豬質素都正常仲有好多其他唔同食物,海鮮之類本身好中意食羽衣甘藍但呢間既羽衣甘藍比較老? 比較硬身,唔太好食呢鋪比較欣賞既位 係有好多自家製健康飲品我次次都會飲洛神花茶👍🏽如果打邊爐癮起 又想食物多選擇 價錢又相宜既一鍋堂都係唔錯既選擇
成日都有鋪打邊爐癮
今日又黎到一鍋堂打邊爐啦
當時仲係二人限聚
六點幾係app拎左飛 大約七點就入去啦
依家做緊優惠,如果1.5內小時食完,就會有九折
而我地中意慢慢食,就冇join到啦

有好多款湯底真係,今次就揀左胡椒豬肚湯
唔夠辣同胡椒味 普普通通
連湯底入面豬肚都唔入味🤔
我地揀左A進口肉,d牛同豬質素都正常
仲有好多其他唔同食物,海鮮之類
本身好中意食羽衣甘藍
但呢間既羽衣甘藍比較老?
比較硬身,唔太好食

呢鋪比較欣賞既位 係有好多自家製健康飲品
我次次都會飲洛神花茶👍🏽

如果打邊爐癮起 又想食物多選擇 價錢又相宜既
一鍋堂都係唔錯既選擇
2020-09-06
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2020-09-28 237 views
一行四人12點就入座,唔知係咪因為疫情關係控制成本,閒日黎幫襯成間鋪頭既燈只係開左好少部份,好暗(由開始入座到走果時都係)。入埸係收銀櫃檯已經要講嗌咩湯底,我地揀左Plan B 90分鐘。揀完湯底之後俾左張紙上面有QR CODE ,手機SCAN落ORDER嗌野食。然後叫我地自己行入去到盡窗口位果張???成間鋪頭得入口果個店員無人帶位,又係控制成本關係?最大問題係直入到盡果張檯係二人檯,又要走返出去問其實係邊張先再叫我地直入到盡之後轉右果張四人檯。都算,小問題。坐底之後湯底好快黎到,咁就scan qr code落order,點知落唔到order, 由於無其他店員既關係,又要走返出去問入口果位,佢話一陣過黎幫我地。最後佢解釋因為佢地電腦系統有問題,要拎我地部電話去俾佢地IT同事睇,佢就話叫廚房同事拎D野食俾我地先😂(佢無問過我地想食d咩,然後就黎左一碟牛板睷同兩碟豬肉片加其他三碟野食,最後我地因為另外果幾碟唔岩食就麻煩佢同事講返岩岩唔係我地order我地無落過筷子所以想佢地收返入廚房費事浪費)搞左15分鐘終於搞店可以用自己手機order, 咁當然嗌返d自己鍾意食既野啦。講返野食先,湯底揀左

講返野食先,湯底揀左潮汕湯底,煲入面見到有大地魚,成個湯好甜,用黎淥牛肉同海鮮真係好好味,加上我地放左好多蛙蛙菜落去,成個湯更加甜。
邊爐料質素唔錯,plan b 有三款牛肉,牛板腱有咬口肉味唔錯;封門柳比較淰但肉味最重,個人最鍾意呢款;最後一款安格斯牛就麻麻地。
D滑就正常水準,墨魚湯都彈牙重味,但好似食唔到有墨魚粒既口感。脆鮠骨腩就第一round 脆但第二round唔夠脆,不過都好食。餃類就食左韮菜餃同芹菜餃,兩款都足料唔會話好大塊皮入面無料。蝦都新鮮,而且會俾到足份量。唯一好意外既就係牛丸,食落好似本地振x果隻濃湯牛骨牛丸,好好食。但係嗌左4粒之後就落唔到order 😰隔離檯都係同樣情況,最後佢問左店員,店員話無哂貨😰岩岩開鋪唔夠一個鐘就....
至於漏單既情況都有,但唔算太嚴重,因為客人唔多所以佢上菜既速度都快,漏左既話可以再嗌過就會出現。
野飲方面都有四款冷泡茶,但唯一得洛神花茶叫好飲,另外三款都麻麻地。其他都係一般汽水紙包飲品果d.
佢電子系統會由你嗌湯底果一刻開始計時,60分鐘之後就唔可以再落order. 由於入座之後落唔到order搞左成15分鐘,店員最後都係60分鐘之後俾我地落多一轉order, 之但係因為都唔夠時間食,所以係大約1325果時有店員黎收走哂我地未落既料,話我地都就快夠鐘食唔哂架喇。😰😰😰

之前幫襯過一鍋堂旺角分店,果間分店既裝修比荃灣呢間好好多,乾淨又光猛,服務更加好好多。 荃灣呢間分店感覺上唔係太明白點解會咁full😅
2020-09-28
$190 (Lunch)
  • 潮州牛丸
  • 洛神花茶
2020-09-28 330 views
今日去左一鍋堂,買左個溫馨二人火鍋餐外賣回家食。真係一大袋野。先講個湯底,杏汁豬肺湯個杏汁味都幾出幾香。肉類:西班牙栗飼豬:肉質良好有口感,有好香豬肉味而不羶。麻辣撈雞柳夠入味又香口。丸/餃類:蟹籽手打墨魚滑味道不錯,墨魚味幾香口。韭菜餃入面料都好足,主角韭菜味非常搶配合入面既肉類更加好味道。魚皮餃都唔錯唔會太肥又有肉味。自家製胡椒麵口感味道俱良好。意式火腿片香口好味道。洛神花荼唔會太甜而洛神花味都夠濃。冰糖燉檸檬甜度岩岩好,檸檬味令到更加好胃口。海鮮:生猛海蝦肉質良好實肉有口感。蜆冇沙又鮮味。帆立貝味道都鮮。脆鯇腩肉質咬口好好,非常有口感,都有魚鮮味。白鱔片鱔香味十足,肥美入口即融。花膠味道不錯。蟹棒口感良好唔係平時一咬就淋個隻。粟米/菜都好新鮮好味道.仲俾埋火鍋配料。送埋支消毒水

先講個湯底,杏汁豬肺湯個杏汁味都幾出幾香。
杏汁豬肺湯

肉類:
西班牙栗飼豬:肉質良好有口感,有好香豬肉味而不羶。

麻辣撈雞柳夠入味又香口。
丸/餃類:
蟹籽手打墨魚滑味道不錯,墨魚味幾香口。
魚皮餃都唔錯唔會太肥又有肉味。
自家製胡椒麵口感味道俱良好。
意式火腿片香口好味道。
洛神花荼唔會太甜而洛神花味都夠濃。
冰糖燉檸檬甜度岩岩好,檸檬味令到更加好胃口。
洛神花茶

海鮮:

生猛海蝦肉質良好實肉有口感。
蜆冇沙又鮮味。
帆立貝味道都鮮。
脆鯇腩肉質咬口好好,非常有口感,都有魚鮮味。
白鱔片鱔香味十足,肥美入口即融。
花膠味道不錯。
蟹棒口感良好唔係平時一咬就淋個隻。
粟米/菜都好新鮮好味道.
醬料

仲俾埋火鍋配料。
送埋支消毒水

2020-09-27
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$154 (Lunch)
杏汁豬肺湯
洛神花茶
  • 脆鯇片
2020-09-27 176 views
好友快將生日,本來一早約好咗外出打邊爐慶祝,可惜友人前幾日不小心弄傷了足踝,走路一拐一拐,所以只好聽從醫生吩咐,留在家中休息。見友人悶悶不樂,露出一副可憐相,很令人同情,所以就自動請纓,由我發板,外賣個火鍋餐到她家中,齊齊烚下烚下。上網搵咗好多外賣火鍋嘅資料,見有唔少人推介「一鍋堂」嘅火鍋套餐。打電話去餐廳問過,原來外賣自取仲有九折優惠,唔洗 $300 就食到個「溫馨二人火鍋餐」,真係非常化算。外賣自取時間:每日 12:00pm- 8:30pm,去到揀好食物,等大約 20 分鐘,火鍋料就已經全部執齊,而且仲包裝得好企理, 完全唔使擔心個湯底同醬料會漏瀉。去到朋友屋企,先幫個火鍋餐影番張大合照,睇下幾豐富,有小食、湯底、海鮮盛合、自家手打魚滑、手工丸餃、精選進口肉、蔬菜盛盒、麵食、自家製涼茶、冰糖燉檸檬,甚至連佐料、外賣餐具同消毒酒精等,都一應俱全。淨係湯底對就已經有成十幾款,揀咗個沙嗲湯,一打開蓋已經聞到香噴噴的花生味。加熱後舀了一匙試試,湯身濃稠不稀,入口香而不辣,絕不嗆喉,用作打邊爐惹味非常。海鮮盛合有海蝦、帆立貝、沙白蜆、白鱔片和脆鯇腩。海蝦雖然唔算好大隻,但食落鮮甜多汁,爽口彈
海鮮盛合有海蝦、帆立貝、沙白蜆、白鱔片和脆鯇腩。海蝦雖然唔算好大隻,但食落鮮甜多汁,爽口彈牙;而帆立貝亦肉厚飽滿,嫩滑帶嚼勁。
另外白鱔片同脆鯇腩質素亦唔錯,白鱔肥美、肉質富彈性,用嚟打邊爐真係無得輸;而脆鯇腩亦富魚香兼無泥味,實屬靚貨。
手工丸餃揀咗韭菜餃同潮汕豬肉丸,韭菜餃皮薄餡靚,入面有滿滿的韭菜,用料十足。豬肉丸凹凸不平,一睇就知係手打貨,入口肉味香盛,而且咬落仲有肉汁擠出。
魚滑有三款,揀咗黑松露手打墨魚滑,魚滑賣相很精美,面頭鋪了一小撮黑松露。把魚滑和松露攪勻放落湯鍋,質地幼滑彈牙,每啖都食到墨魚滑同拌料一齊嘅口感。
另外仲有 8寸蟹棒、超甜粟米、雜菜拼盤、麻辣撈雞柳、真係花膠等。蟹棒度過真係有 8寸長, 無花無假,入口蟹肉飽滿,絲絲分明,啖啖都有爆汁感。
肉食揀咗西班牙栗飼豬,脂肪分佈平均,肉質夠爽口又煙韌,肉味好香。
小食黃金炸魚皮亦值得一讚, 塊塊都沾滿鹹蛋黃碎,賣相很吸引,咬下脆卜卜,放入湯鍋淥一淥,魚皮即時充斥著鹹蛋黃和沙嗲嘅甘香,味道好正。
麵食選了胡椒麵同稻庭烏冬,胡椒麵是自家製,入口帶陣陣胡椒香,放入鍋中,麵條滲滿濃香的沙嗲,雙重口感,十分美味。
連飲品都好有特色,唔係一般嘅五花茶,呢兩支係自家製的冰糖燉檸檬同洛神花茶,另外仲有一樽純手工製作嘅冰糖檸檬,可以用嚟沖水,打完邊爐飲番返杯,感覺特別滋潤。
TakeAway
家中有小朋友,胃口太小,出外食火煱放題又唔抵,最好叫個外賣火煱返屋企慢慢食......今次係荃灣一煱堂買左一個"溫馨二人火煱套餐" ,食材及配料都製作認真又豐富,呢個餐只係308咋 ! 你睇,張枱細啲都攞唔曬呀~外賣都非常貼心,有齊醬料、餐具,一支消毒清潔水。先講湯底,選擇多又有特色,我揀左傳統嘅豬骨湯底,唔係味精湯包黎,有2大舊豬骨架, 仲有白蘿蔔,粟米,大葱。火煱配料仲豐富 ~*精選進口肉,美國安格斯牛板腱,又腍又濃牛味*芹菜餃,手打牛丸自家製,真材實料*招牌厚花膠,有咬口。麻辣雞柳夠惹味*蟹子手打墨魚滑,肉好厚勁彈牙爽口。足八寸長嘅蟹棒,甜甜地,小朋友最鐘意海鮮盛盒*鮮蝦、帆立貝、白鱔片、脆鯇腩、沙白蜆,樣樣夠曬新鮮,放湯清甜美味,好正啊。麵食自家製既胡椒麵, 有胡椒味, 帶點微辣,要淥耐少少,10分鐘左右都夠爽口。烏冬就普通啲,小朋友會鐘意食。飲品都值得一讚*自家製洛神花茶, 碟豆花茶,清甜解喝。一整樽自家製冰糖燉檸檬, 又夠曬滋潤. 出面買一樽都唔平啊…一個餐就送一樽,真係好抵!係屋企打邊爐唔駛自己去買,唔駛洗洗切切,真係好爽呀!肚皮撐得滿滿之後,已經諗定幾時再Encore喇

外賣都非常貼心,有齊醬料、餐具,一支消毒清潔水。

火煱配料仲豐富 ~

*精選進口肉,美國安格斯牛板腱,又腍又濃牛味
*芹菜餃,手打牛丸自家製,真材實料
*招牌厚花膠,有咬口。麻辣雞柳夠惹味

海鮮盛盒

麵食
烏冬就普通啲,小朋友會鐘意食。

飲品都值得一讚

係屋企打邊爐唔駛自己去買,唔駛洗洗切切,真係好爽呀!肚皮撐得滿滿之後,已經諗定幾時再Encore喇 !
溫馨二人火煱套餐
TakeAway
溫馨二人火煱套餐
2020-09-25 221 views
其實一直幫襯開大鍋口,自從汁左之後都無再打邊爐,印象中呢啲好多好評,所以特登黎一試。湯底有好多選擇,真係要花啲時間諗定先選左麻辣+胡椒猪肚鴛鴦,每枱有一胡清湯,麻辣湯要外面自取加入app 點餐,調味外面自取。值得一提係自家野飲有冰糖燉檸檬,洛神花茶,薄荷烏龍,蝶豆花⋯⋯都不錯。呢間最抵讚之處應該係個服務,其實幫襯過一啲黃店都覺得好伏😖一係食物質素差又貴,二黎服務老實說某啲仲衰過藍店,但當日幾個姐姐真係好好服務,説話又客氣其實食客又好,打份工又好禮貌真係好重要,何況姐姐每日工作咁辛苦都保持到個服務就更難。之後都會keep 住幫襯

湯底有好多選擇,真係要花啲時間諗定先

選左麻辣+胡椒猪肚鴛鴦,每枱有一胡清湯,麻辣湯要外面自取

加入app 點餐,調味外面自取。
之後都會keep 住幫襯
  • 飲品