2021-12-05
深宵食堂既感覺係要隱世,同埋食物會令你有suprise既感覺。銅鑼灣同旺角分店都係o係唔顯眼既building入面,要用心發掘才會知道呢間隱世野,好幾年前食過銅鑼灣舖,印象深刻,老闆(定員工😂)好親切既服務。反而係朋友講起先知有旺角店,抱著期待的心情一試。一入到舖就感覺很日本,牆上貼滿日本宮崎駿poster,天花有櫻花裝飾點敍,聽住日文歌食住串燒嘗櫻花埋,望住彌敦道感受下鄉下係呢個日子下是最好的慰藉。價錢唔算貴,日式居酒屋中下價錢兩,埋單人均大約一二百已經可以,約朋友敍餐坐得舒服傾到計既好地方。梅酒梳打 $48梅酒同梳打層次分明,店員好貼心咁話攪勻先飲,咁我當然打完卡先攪勻🤣飲落唔重酒精味,淡淡的梅香,女仔飲都唔怕菊花茶 $16開頭以為係紙包菊花茶,點知原來$16蚊有一大杯,頓時覺得好抵飲,唔會死甜,好飲軟殼蟹沙律 $72軟殼蟹好香脆,冇被沙律汁浸濕,證明即叫即整,柚子醋好開胃吉列廣島蠔 $38有四粒大大粒廣島蠔,炸得酥香,炸粉唔會過厚,內裡軟滑,抵食冰燒菠蘿 $38菠蘿好冰凍,多汁夠甜,有驚喜辛口墨魚鬚串(2串)$38墨魚鬚排滿竹籤,冇將價就貨,上面灑滿七味粉,有微微辛辣感,墨魚鬚爽
梅酒梳打 $48
菊花茶 $16
軟殼蟹沙律 $72
軟殼蟹好香脆,冇被沙律汁浸濕,證明即叫即整,柚子醋好開胃
吉列廣島蠔 $38
有四粒大大粒廣島蠔,炸得酥香,炸粉唔會過厚,內裡軟滑,抵食
冰燒菠蘿 $38
菠蘿好冰凍,多汁夠甜,有驚喜
辛口墨魚鬚串(2串)$38
墨魚鬚排滿竹籤,冇將價就貨,上面灑滿七味粉,有微微辛辣感,墨魚鬚爽口,好食到停唔到口
燒豚肉荔枝卷 $38
呢個永遠冇得輸嘅配搭,荔枝清甜中和豚肉的油膩感,食完想再食,豚肉微微焦脆,如果再燒耐少少就perfect
汁燒白鱔 $72
魚類最顯功架,白鱔有四舊,對得起價錢,外皮沾上燒汁,燒完仍保留到肉汁,冇骨啖啖肉,食過返尋味
和牛串(2串)$68
和牛有牛味,唔會燒過龍,咬落夠淋有肉汁,唔怕係哨緊香口膠
值得一讚係員工好殷勤既服務,令人好舒服好warm既食堂。