颱風過後,朋友打電話嚟一起晚飯吧?我即刻回應:好啊😆。佢訂咗呢間深宵食堂,我好耐之前嚟過,印象唔錯。裝修以木系日式風格,帶點溫暖感,店內還播放著日文歌,適合與好友談天説地聚餐。我哋點咗:海鮮類:🦪香蒜焗蠔$52: 焗完後,蠔依然大隻,沒有縮水,以蒜蓉焗得十分香口惹味。🦀甲羅燒$78: 以蟹膏蟹肉燒好後,面層鋪滿了脆卜卜的蟹子,配以多士一齊食,令人回味。🐟鹽燒三文魚頭鮫$52: 三文魚頭鮫位都有很多肉的,燒得香口,配以酸汁,簡單好味。疏菜🥒🥬🫑🌶🍍:平日不太喜歡吃蔬菜嘅好友,也對我點的鹽燒秋葵$28、芝士翠肉瓜$28、日式炒野菜$48、冰燒菠蘿$38 讚不絕口。特別係「芝士翠肉瓜🧀🥒」圓形很可愛的翠肉瓜,爽脆的口感,芝士還令翠肉瓜增加了一點惹味;以及「冰燒菠蘿🍍」燒好後的菠蘿雪成冰🧊,放入口十分透心涼,好得意😆。最後,我們點了:🐥鹽燒雞翼($28x2):一客兩隻,外皮燒得金黃香脆,雞皮脂肪滲透了雞肉內,十分嫩滑。🧆黑松露炒烏冬$58: 烏冬以什菌及黑松露露炒得香口,面層還加添黑松露醬,增加香氣。

我哋點咗:
海鮮類:

疏菜🥒🥬🫑🌶🍍:

最後,我們點了:

2021-10-10
$240 (Dinner)
早排支持良心小店黎到旺角嘅深宵食堂,地點非常就腳係信和中心斜對面疫情好耐無返鄉下,一入到黎就好有日式居酒屋感覺,同三五知己黎飲返杯食下野都真係唔錯架😁食物選擇好多,而且價錢都比較相宜,我地就先試左唔同嘅串燒過下口癮先😆➡️”豚肉露荀卷”,豚肉燒得岩岩好仲好,露荀吸哂肉汁,想當唔錯➡️”大蔥雞肉卷”,雞肉仲好嫩滑,加埋大蔥嘅味道就更加惹味😋➡️”厚燒牛舌”,事先醃製好嘅牛舌非常入味,仲燒到好淋,口感唔錯,值得一試,不過好如再厚d就更加理想😝😝➡️”芝士年糕”,雖然叫咗都可能要等耐d,但等係值得架😂外皮燒到好脆身,入面係溶哂好邪惡嘅芝士,係好食嘅👍🏻👍🏻 (不過返去又要跑多幾圈🤣)最後叫咗兩碟主食,分別係京蔥牛舌飯 (到底有幾鍾意食牛舌?😆) 同黑松露炒烏冬➡️”京蔥牛舌飯”其實份量真係幾多,牛舌雖然係薄切但味道都幾唔錯,加埋日式醬汁同京蔥都幾惹味😁不過最值得一試嘅係➡️”黑松露炒烏冬”,一黎到見到黑松露好似唔洗錢咁成碟都係已經嚇親😂基本每條烏冬都會有黑松露,麵身都夠彈牙加埋炒到好香嘅蘑菇雞肶菇等等都好夾,真心推介😍

豚肉露荀卷

厚燒牛舌
京蔥牛舌飯
黑松露炒烏冬
2021-10-08 129 views
深宵食堂 係良心小店,除了主打嘅串燒,仲有三日、一品料你及主食等!厚燒牛舌(一串) $38口感富彈性又軟嫩多汁,肉味香濃,而且充滿油香,必點!辛口墨魚鬚串(兩串) $38爽脆鮮甜,加上香辣粉,好惹味!京蔥牛舌飯$52牛舌份量好多又好味,加上滋味嘅醬汁及配菜,正呀!仲好抵食,推介!香辣豬頸肉$62豬頸肉份量多,口感爽彈!鹽燒原條五花腩$58肥瘦相間,油香四溢,好邪惡呀!名古屋雞翼$42炸至香脆可口!冰燒菠蘿$38第一次食凍嘅燒菠蘿,有特色!煙三文魚蟹肉沙律沙律菜新鮮爽脆,加上鮮甜蟹肉,好開胃!可樂三得利啤酒

厚燒牛舌(一串) $38

口感富彈性又軟嫩多汁,肉味香濃,而且充滿油香,必點!

辛口墨魚鬚串(兩串) $38

爽脆鮮甜,加上香辣粉,好惹味!

京蔥牛舌飯$52

香辣豬頸肉$62

豬頸肉份量多,口感爽彈!

鹽燒原條五花腩$58

肥瘦相間,油香四溢,好邪惡呀!

名古屋雞翼$42

炸至香脆可口!

冰燒菠蘿$38

第一次食凍嘅燒菠蘿,有特色!

煙三文魚蟹肉沙律

沙律菜新鮮爽脆,加上鮮甜蟹肉,好開胃!

可樂

三得利啤酒
之前成日係社交平台比人洗板,尤其是佢個玉子燒,今晚嚟串燒之夜。環境裝修幾用心,餐廳環境好大,仲有outdoor位置。餐牌主打串燒、小食,都有期間限定menu。 煙肉荔枝卷(1串) $38 鹹甜最佳組合,而且一完要趁熱先好食,荔枝香甜襯煙肉鹹香係我最愛嘅串燒之一。 辛口墨魚鬚串(2串) $38 呢個好抵食,七味粉再加辣粉好惹味 牛油蒜燒蟶子皇(1隻) $52店員推介嘅期間限定,蟶子皇好新鮮,牛油味重,溶於蟶子中又唔會蓋過鮮味。 香蒜一口和牛粒 $68 必點!醬汁勁濃,蒜味香再加咗啲類似燒汁咁嘅整成醬,係超級惹味,而和牛粒嫩身帶肥膏,絕對唔係坊間果啲又韌又乾。 芝士蟹肉玉子燒 $78 可以話係招牌,之前成日比人洗板就係見到呢款玉子燒 汁燒鱈魚櫻花蝦石鍋飯 $98 見到櫻花蝦就二話不說揀咗,估唔到咁多配料,有大量菌類,撈埋哂食啖啖口感,係略為醫汁少咗啲,唔夠撈飯。

裝修幾用心,餐廳環境好大,仲有outdoor位置。

餐牌

主打串燒、小食,都有期間限定menu。

煙肉荔枝卷(1串) $38
煙肉荔枝卷(1串)

辛口墨魚鬚串(2串) $38
辛口墨魚鬚串(2串)

呢個好抵食,七味粉再加辣粉好惹味

牛油蒜燒蟶子皇(1隻) $52
牛油蒜燒蟶子皇(1隻)

香蒜一口和牛粒 $68

芝士蟹肉玉子燒 $78

芝士蟹肉玉子燒
可以話係招牌,之前成日比人洗板就係見到呢款玉子燒

汁燒鱈魚櫻花蝦石鍋飯 $98
汁燒鱈魚櫻花蝦石鍋飯

煙肉荔枝卷(1串)
辛口墨魚鬚串(2串)
牛油蒜燒蟶子皇(1隻)
汁燒鱈魚櫻花蝦石鍋飯
回頭餐廳 上次食過dinner 見到佢地而加lunch set 有海膽和牛丼馬上去試😍😋佢地lunch serve到三點 有興趣朋友睇返時間去食呀海膽一啲都唔孤寒俾咗起碼三大塊 將紫菜/日本蛋黃連牛肉汁攪拌埋一齊 真系好好味成件事好香好夾😁😄和牛有四大塊 lunch set包左一份胡麻粟米🌽沙律 miso soup 🍲/ 🍵 green tea 留意埋個價錢$100都唔需要 和牛喎海膽喎加埋一齊都系呢個價錢 值得一試啦 仲試左個京葱牛舌丼😁😋燒汁爆香左個牛舌再加有小小沙律菜做配搭 唔會令到個飯咁單調跟餐加$12仲有小食 脆炸日本大腸/一口芝士角/吉列炸號都係唔錯嘅選擇🎉🎉🎉
好耐無去日式居酒屋,今日係油麻地,記起深宵食堂,即刻打去BOOK位,好彩時間尚早,仲有位!餐廳位於旺角Ladder Dundas 3樓,採用日式木質傢俬,燈光、環境都好簡潔又溫馨,主打串燒小食,好岩飲酒傾計。和牛海膽飯和牛片經輕輕炙燒後軟嫩無比,海膽鮮甜又香濃~食時先將新鮮蛋黃戮穿,飯粒沾滿蛋汁,口感飽滿。芝士蟹肉玉子燒半融拉絲芝士勁吸引,玉子燒鬆軟柔嫩,夾雜爆多蟹肉,食落口感十足,層次豐富!甲羅燒將香濃軟滑蟹膏、爽口彈牙蟹籽等拌勻再配以烘過既方包同食,食落啖啖鹹香鮮味,齒頰留香~香蒜一口和牛粒和牛粒煎香後軟腍惹味,一口一粒岩岩好,勁滋味。脆炸日本大腸口感Q嫩肥美又有咬口,好正。大蔥雞肉串雞肉醃過入味,嫩滑香甜唔油膩。芝士年糕軟糯Q彈有嚼勁,充滿濃濃芝士香。鹽燒秋葵簡單美味,軟嫩得黎帶點鹹鮮。
好耐無去日式居酒屋,
今日係油麻地,記起深宵食堂,
即刻打去BOOK位,
好彩時間尚早,仲有位!

餐廳位於旺角Ladder Dundas 3樓,
採用日式木質傢俬,
燈光、環境都好簡潔又溫馨,
主打串燒小食,好岩飲酒傾計。

和牛海膽飯
和牛片經輕輕炙燒後軟嫩無比,
海膽鮮甜又香濃~
食時先將新鮮蛋黃戮穿,
飯粒沾滿蛋汁,口感飽滿。

芝士蟹肉玉子燒
半融拉絲芝士勁吸引,
玉子燒鬆軟柔嫩,夾雜爆多蟹肉,
食落口感十足,層次豐富!

甲羅燒
將香濃軟滑蟹膏、爽口彈牙蟹籽等拌勻
再配以烘過既方包同食,
食落啖啖鹹香鮮味,齒頰留香~

香蒜一口和牛粒
和牛粒煎香後軟腍惹味,
一口一粒岩岩好,勁滋味。

脆炸日本大腸
口感Q嫩肥美又有咬口,好正。

大蔥雞肉串
雞肉醃過入味,嫩滑香甜唔油膩。

芝士年糕
軟糯Q彈有嚼勁,充滿濃濃芝士香。

鹽燒秋葵
簡單美味,軟嫩得黎帶點鹹鮮。

2021-09-28
Type of Meal
Dinner
居酒屋真係一個一班人飲酒傾計嘅好地方深宵食堂除左野食高質之外仲可以感受下日本氣氛🤩仲要大讚夠哂chill嘅店員 令到氣氛非常輕鬆!因為真係太多款小食 小編今次精選幾款推介比大家😎.🎈鹽燒原條五花腩 ($58)呢個可以話性價比好高 一份已經有好多肉😍而且燒得好香 好有油脂感不論係調味同肉質都做得唔錯評分: 8/10.🎈牛油蒜燒大扇貝/聖子皇 ($48/1, $52/1)果然真係超大隻😂😂 一上碟嘅時候就非常香牛油味都算幾重 肉質唔會過老一啖食好爽🤤評分: 7.5/10.🎈香蕉棉花糖 ($32)呢個感覺幾得意 一份有六粒!棉花糖外脆內軟 分別有士多啤梨醬同朱古力醬小編就覺得朱古力醬夾啲😋評分: 7/10.🎈川燒茄子 ($68)一份好鬼大條 大過塊面😂😂調味做得幾惹味 同行朋友食到刮晒底🤤中意食茄子嘅朋友唔可以錯過👍評分: 7/10.🎈名古屋雞翼 ($42/3隻)一份有三隻 做法其實就係油炸🤣好香脆味道都剛剛好 唔會淋哂😋評分: 7/10.🎈和牛海膽飯 ($158)request左海膽另上 發現啲海膽都幾大塊🤣呢個飯仲有個生蛋黃俾你腦汁食 再加埋返入面嘅照燒醬汁 非常之夠味😋評分: 7/10

居酒屋真係一個一班人飲酒傾計嘅好地方
深宵食堂除左野食高質之外仲可以感受下日本氣氛🤩
仲要大讚夠哂chill嘅店員 令到氣氛非常輕鬆!
因為真係太多款小食 小編今次精選幾款推介比大家😎
🎈鹽燒原條五花腩 ($58)

呢個可以話性價比好高 一份已經有好多肉😍
而且燒得好香 好有油脂感
不論係調味同肉質都做得唔錯
評分: 8/10
🎈牛油蒜燒大扇貝/聖子皇 ($48/1, $52/1)

果然真係超大隻😂😂 一上碟嘅時候就非常香
牛油味都算幾重 肉質唔會過老
一啖食好爽🤤
評分: 7.5/10
🎈香蕉棉花糖 ($32)

呢個感覺幾得意 一份有六粒!
棉花糖外脆內軟 分別有士多啤梨醬同朱古力醬
小編就覺得朱古力醬夾啲😋
評分: 7/10
🎈川燒茄子 ($68)

一份好鬼大條 大過塊面😂😂
調味做得幾惹味 同行朋友食到刮晒底🤤
中意食茄子嘅朋友唔可以錯過👍
評分: 7/10
🎈名古屋雞翼 ($42/3隻)

一份有三隻 做法其實就係油炸🤣
好香脆味道都剛剛好 唔會淋哂😋
評分: 7/10
🎈和牛海膽飯 ($158)

request左海膽另上 發現啲海膽都幾大塊🤣
呢個飯仲有個生蛋黃俾你腦汁食
再加埋返入面嘅照燒醬汁 非常之夠味😋
🎈總括而言

食物質素普遍都唔錯 居酒屋來講做得幾好!
同埋店員都好friendly成餐飯食得好開心🥳
環境係做日式裝修嘅 亦都適合鍾意打卡嘅朋友
絕對係有回頭嘅一間小店😋
評分: 7.5/10
2021-09-29 117 views
之前食過銅鑼灣分店,今次試埋Tst分店😋🍢蒜燒聖子皇聖子皇夠爽口,肉嫩肥美,色白鮮甜。簡單嘅蔥蒜,令鮮味更加突出。🍢和牛海膽飯黑板上嘅每日精選!和牛牛味濃,但有少少難咬開🤏🏻海膽鮮甜唔苦澀。頂級嘅配搭,頂級嘅享受。甲羅燒蟹蓋入面滿滿嘅蟹膏、蟹肉同蟹子,一放上枱就已經聞到蟹香味。份量更足以塗滿整塊多士🤩辛口墨魚鬚串墨魚鬚爽彈有口感,加咗辛辣粉,辣得嚟好惹味。葡萄豚肉串創新嘅配搭,脆脆嘅豚肉包住香甜多汁嘅葡萄,香口而不油膩。燒白鱔白鱔肥美厚身,而且非常大方,一串足足有四舊咁多!CP值極高!芝士三文魚焗大啡菇大啡菇厚身多汁啖啖鮮,芝士同三文魚亦都係一個好配搭😋和風牛肉餅餡料真係有粒粒牛肉,薯蓉好綿密!環境有日本風feel,令人置身係日本居酒屋咁~

之前食過銅鑼灣分店,今次試埋Tst分店😋

🍢蒜燒聖子皇

🍢和牛海膽飯

甲羅燒

辛口墨魚鬚串
墨魚鬚爽彈有口感,加咗辛辣粉,辣得嚟好惹味。

葡萄豚肉串
創新嘅配搭,脆脆嘅豚肉包住香甜多汁嘅葡萄,香口而不油膩。

燒白鱔

芝士三文魚焗大啡菇
大啡菇厚身多汁啖啖鮮,芝士同三文魚亦都係一個好配搭😋

和風牛肉餅
餡料真係有粒粒牛肉,薯蓉好綿密!

環境有日本風feel,令人置身係日本居酒屋咁~
2021-09-22 176 views
旺角食店淋漓盡致,很多選擇,但又花多眼亂,選擇困難症的人可能揀一小時都諗唔到食乜。朋友喜食日本嘢,揀左一間有日式串燒的食店。其實比個名吸引左,深宵食堂不就是電視上見過那套劇的名子,看看有沒有當中吃得幸福的感覺。店內充滿日本氣氛,坐位還算舒服。很肚餓,但兩人點了八道菜應該都誇張了。食物味道一般,呢個價錢可以有好多的選擇。😅串燒雞翼是必食的菜式,呢道菜應該在哪間舖都無得輸吧。平時都不吃茄子,除了燒茄子,這裡的茄子都算可以。
食物味道一般,呢個價錢可以有好多的選擇。😅
串燒雞翼是必食的菜式,呢道菜應該在哪間舖都無得輸吧。
平時都不吃茄子,除了燒茄子,這裡的茄子都算可以。

燒茄子
燒茄子
今日去到位於旺角彌敦道575號Ladder Dundas 3樓既深宵食堂。場內以木紋為主,排滿日式燈籠及櫻花裝飾,沖滿居酒居既感覺,但又唔會好暗。感覺好舒服。天氣太熱所以一坐底先叫左兩杯凍飲,有荔枝玉露,荔枝味明顯,感覺解暑,仲有啲椰果肉,幾過引,另一杯係,巨峰提子梳打,正常穩陣,但出其地好夠氣,正,岩晒啲不太鐘意試新事物既朋友,到野食啦。我今次兩個人去,因2樣樣都想食,所以較多。以下一一介紹,排名不分先後。1,煙肉荔枝卷:用咸香煙肉包住荔枝肉,本身較油既煙肉,互相中和,可以話係菠蘿腸仔既終極版。2,汁燒白鱔:白鱔以方一切割,大少同市面一口牛差唔多,外皮香脆,但同鰻魚比,同較彈牙同厚肉。汁又唔會太會,冇油膩感。3,厚燒牛舌:牛舌淋滑,厚得離又唔難咬,啖啖肉汁。加上有少少黑椒,送酒一流。4,炸芝士蝦球:蝦膠包住芝士,外層上左疑似麵包康炸,外脆,蝦膠丸彈牙,再入係芝士,啖啖感足。係邪惡既,正。5,魷魚大板燒:大板燒係我去居酒居一定叫既,因為可以飽啲又唔想食飯,燒汁,木魚碎,主體,再入係魷魚,三重口感,啖啖都有魷魚,仲要為唔難咬,唔痴牙。難得6,香蒜焗蠔:蒜有少少辛口,證明唔係買返黎一樽樽冇
到野食啦。我今次兩個人去,因2樣樣都想食,所以較多。
以下一一介紹,排名不分先後。
6,香蒜焗蠔:蒜有少少辛口,證明唔係買返黎一樽樽冇蒜味嗰啲,焗蠔唔需要太多調味,黎間岩晒我,一啖連蠔帶汁,一次過啪入口,鮮甜,加上蒜香微辛,正。
7,松露三文魚焗大啡菇:黎個我覺得要一啖要食晒三層先感受到,一入口,啡菇係少少苦同啖口,但面層松露既濃加上三文魚既滑及魚油向下流,三合一體,複雜得來好夾。
8,軟殼蟹沙律:軟殼蟹炸得香脆,入面又唔會好多油同好乾,入面係沙律菜(紅先,九芽菜)加上黑醋,十分醒胃。
9,柚子汁凍豆腐:凍盆首選,其實豆腐滑之外,豆腐中既石灰成分係會令口好寡,但加上柚子汁中和,十分開胃。
整體十分滿意。會有下次
  • 厚燒牛舌
  • 煙肉荔枝卷
  • 汁燒白鱔
2021-09-21 93 views
囝囝學校今日係教師日唔使返學,就同佢出去行吓街,同埋食我哋至愛嘅日本嘢😌今次嚟咗呢間近油麻地嘅深宵食堂食晏,佢哋嘅午餐都幾抵食,餐廳入面有好多櫻花🌸裝飾、日本紙傘同埋牆上仲有勁多日本figure,真係好有日本風➰廚師推薦➰和牛海膽丼 $98和牛肉質軟嫩、口感多汁,而海膽味道濃郁,甘甜度中高😋面頭仲有隻日本蛋黃🤩,撈埋食超美味❣️➰是日精選➰深宵冷烏冬拼唐揚炸雞 $58炸雞外皮香脆,雞肉多汁肉嫩好juicy,冷烏冬煙韌彈牙,啱晒依家夏天消暑食😋午餐配埋胡麻粟米沙律,麵豉湯/綠茶🍵或者加錢轉其他飲品🥤,另外仲可以加錢叫小食,款式都幾多👍🏻👍🏻

廚師推薦➰
和牛海膽丼 $98
和牛肉質軟嫩、口感多汁,而海膽味道濃郁,甘甜度中高😋
面頭仲有隻日本蛋黃🤩,撈埋食超美味❣️

➰是日精選➰
深宵冷烏冬拼唐揚炸雞 $58

2021-09-20 126 views
今日打算去近期大熱的「深宵食堂」試吓新出的(和牛海膽丼)點知去到才被告知今日沒有😢只好試吓其他啦😫不過「深宵食堂」裝修很日本風,天花板滿佈樱花,坐坐傾吓偈感覺又真係幾舒服🥰午市套餐又真係幾抵,除了主食一客,有新鮮沙律🥗,味噌湯,加$5有波子、蜜瓜、橙汁梳打等!小食也只是另加$12…滑蛋鰻魚丼,醬汁適中,滑蛋份量不少味道帶甜也夠香滑,鰻魚半條份量,味道濃厚..以$72 來説是抵的。照燒雞扒丼$55,可以選擇烏冬…丼飯份量足,有半隻蛋,雞扒煎得皮脆,肉汁豐富,而且是厚切,有咬感!

「這是一間營業時間從午夜十二點到早上七點的特殊食堂。這裡的老闆,不太愛說話,卻總叫人吃得熱淚盈眶。」💭.日本電視劇《深宵食堂》的節目簡介寫得引人入勝。💬 現實中,香港的深宵食堂沒有飽含深情的故事,也沒有跌宕起伏的情節,卻默默地以食物打動人心。.🥰🥰🥰從升降機一出,我差點以為自己走進了多啦A夢的隨意門,闖進了一家日本的餐廳。#dia_日本🇯🇵 這裡的日式裝潢十分精緻,每個角落都別具和風特色。✨ .🌸粉藍色的天花懸懸高掛著傳統燈籠,配上粉紅色的櫻花佈置,美得令人流連忘返。🌸✨ 📺木牆上貼滿了宮崎駿電影作品的美術海報,喚起不少童年回憶。.我們點了餐牌上價錢最貴的午市套餐 —— 和牛海膽丼飯 $98。💸💸💸 價錢來說,一個差不多$100的午餐真的頗貴,不過坦白說,平時在外面其他日本餐廳要吃一個和牛海膽丼飯閒閒地絕對不止這個價錢。.推介程度:🐰🐰🐰🐰/5.這個丼飯最大的亮點一定是🧡🧡🧡海膽🧡🧡🧡!海膽味道鮮甜,而且質地爽身,色澤光亮,吃得出來是新鮮貨!✨✨✨ 我超喜歡吃海膽,店家也十分豪氣地給了好幾塊,超級滿足!!!.🥓和牛的牛肉味濃厚,質地偏腍,兩三大片攤放在米飯之上,賣相十分吸引。底下的飯本

推介程度:🐰🐰🐰🐰/5

🥓和牛的牛肉味濃厚,質地偏腍,兩三大片攤放在米飯之上,賣相十分吸引。底下的飯本身已經有甜甜的牛肉醬汁,拌勻日本蛋黃一起吃,味道更佳!🥢

套餐還會奉送胡麻粟米沙律🥗🌽和麵豉湯/綠茶🍵呢。我們選了綠茶,感覺比較消滯。我們吃得太飽,所以沒有點到小食。
不過原來午市點小食真的會便宜不少欸!平時一道$40的小食只需要加$12就能吃到。我們看見隔離桌的客人都紛紛點了幾道看起來很不錯的小食,吃得津津有味。👀 如果喜歡小食的話,也推介大家嚐嚐牛油燒蕃薯仔🍠、芝士年糕🧀和吉列炸蠔🦪!

深宵食堂
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 3樓
#dia_肉肉肉🥓🥩🍗🍖 #dia_平民美食✨ #dia_飽肚之選🐷 #dia_特色餐廳❤️ #旺角美食 #油麻地美食 #日本餐廳 #居酒屋 #居酒屋メニュー #香港居酒屋 #深宵食堂
🐰💖 Instagram: @diadelicacies 💖🐰
2021-09-13 150 views
今日lunch唔知食咩好見lunch set幾抵,每一款都唔洗$100, 就黎試下裝修行呢個和風路線,由於餐廳係2樓,所以見到街景都唔錯㗎都差唔多2點都幾full我簡左cp值最高既和牛海膽丼($98),大概10分鐘內野食就到和牛片有約6塊,厚度適中,最緊要嘅係肉質非常軟淋,牛味亦都好香濃~海膽有2塊,同埋一個生雞蛋,飯底加左壽司醋等調味料,一齊食勁惹味,話說我平時會食唔晒出街嘅飯,因為我戒緊澱粉質,但係呢度嘅海膽飯係令我食晒所有飯粒,雖然覺得有罪疚感,但都覺得值得,因為真係好好味呀

裝修行呢個和風路線,由於餐廳係2樓,所以見到街景都唔錯㗎

都差唔多2點都幾full

2021-09-11 123 views
今日食日本菜 搵到呢間食炸物同刺身丼飯既小店走日式居酒屋風格, 菜式如下 刺身丼飯 海膽刺身丼飯 炸紫薯餅 脆炸雞軟骨刺身丼飯 一隻甜蝦 蟹籽 吞拿魚蓉 鯛魚 三文魚 共5款食材甜蝦大隻鮮甜 蟹籽卜卜脆口感 吞拿魚蓉軟滑有油香 鯛魚片鮮味香甜 三文魚夠肥夠魚油海膽丼 厚切魚腩 日本帶子 北海道海膽 三片厚身魚腩位甘香肥美2件海膽味濃入口即溶香味久久不散 帶子鮮甜夠大隻每份套餐包一碗麵豉湯 一份日式漬物小吃 日本紫薯餅 炸到外層香脆可口 咬開係粒粒番薯蓉係甜甜地既炸雞軟骨 配酒小吃 每粒都炸到非常脆口帶點鹽椒味好惹味消費$350評分8/10旺角彌敦道Ladder Dunda 3樓
今日食日本菜 搵到呢間食炸物同刺身丼飯既小店
2件海膽味濃入口即溶香味久久不散 帶子鮮甜夠大隻