2021-09-15 148 views
中環美食攻略 台式小店 一起食堂台式牛肉麵 鹽酥雞塊 蔥油雞絲拌麵或烏冬 台式特飲呢度既台式菜幾出色 同大家介紹下先黎一碗紅燒牛肉麵 滷得非常軟嫩淋滑既牛三寶麵包括牛肋肉,牛丸牛腱肉 咁大碗都係99蚊ONLY 係中環唔算貴每款都有2件,另配蘿蔔片同小堂菜酸菜湯底香而不辣 濃而甜鮮 飲到淡淡既藥材香氣 入口順口 淨係啖湯已經出色牛肉滷到非常入味 牛丸好彈牙有肉汁 麵條可選烏冬或麵條 烏冬用日本出品 滑溜又煙韌另一款係蔥油拌麵 配雞絲 雞肉慢煮起骨拆絲配以台式蔥油香氣迫人拌麵條吸滿濃香既蔥蒜醬,又惹味又彈牙 雞肉又嫩滑不柴 平均消費$120評分8/10中環域多利皇后街2號地舖
中環美食攻略 台式小店 一起食堂
台式牛肉麵 鹽酥雞塊 蔥油雞絲拌麵或烏冬 台式特飲
呢度既台式菜幾出色 同大家介紹下
先黎一碗紅燒牛肉麵 滷得非常軟嫩淋滑既牛三寶麵
每款都有2件,另配蘿蔔片同小堂菜酸菜
拌麵條吸滿濃香既蔥蒜醬,又惹味又彈牙 雞肉又嫩滑不柴

平均消費$120
評分8/10
中環域多利皇后街2號地舖
2021-09-10 116 views
📍 餐廳裝修頗有日式飯堂🎌感覺但其實係主打台式料理🙈價錢親民實惠👻 食物選擇都幾多 所以門口都長期見人龍🌀 綜合關東煮 關東煮有七種配料大根 +豆腐 +豬肉丸 +芋泥竹輪 +福袋包 + 魚餅 +粟米配料比較簡單 但湯頭清澈香甜 有淡淡柴魚香氣口味相對清淡 可加烏冬增加飽肚感🌀花枝丸湯米粉湯頭清淡 花枝丸Q彈 灑上炸蒜令湯頭更為惹味 可以加配小食 番薯條炸得香脆 如果蕃薯再甜d就好啦🙋‍♀️
📍

🌀花枝丸湯米粉
湯頭清淡 花枝丸Q彈 灑上炸蒜令湯頭更為惹味
可以加配小食 番薯條炸得香脆 如果蕃薯再甜d就好啦🙋‍♀️
2021-08-27 153 views
今日見中環街市重開就去行下啦發現係正對面有間台灣小店決定入去試試晚餐時段環境:中等 唔大間野以食台式麵類為主大部份人都係叫牛肉麵果d今次我叫左個蟹黃凍烏龍麵蟹黃凍烏龍麵麵既份量幾多加上大量蟹黃 同我最愛既蔥 邪惡度爆燈食完真係要去跑返陣跑去消化撈埋d冷烏龍麵食 真係夏天既一大享受雖然味道又未到話超好味同有驚喜不過係依個地段 同埋8x$ 都算係唔錯嫁啦另外其實我仲叫左杯野飲 不過味道就無咩特別 所以我就無影到提啦最後 我都提議大家可以行完中環街市過黎食食
今日見中環街市重開就去行下啦

不過係依個地段 同埋8x$ 都算係唔錯嫁啦
另外其實我仲叫左杯野飲
不過味道就無咩特別 所以我就無影到提啦

最後 我都提議大家可以行完中環街市過黎食食
$90 (Dinner)
蟹黃冷烏龍麵
2021-08-26 129 views
平時成日經過,感覺有點似日式居酒屋,終於搵到人去試咗個午餐,發覺原來入面係食台灣菜。🇹🇼1️⃣紅燒三寶牛肉麵套餐🐂🍲- 牛肋肉牛腱都炆得好淋🤗- 湯頭甜甜地落左八角,桂皮同大量蔬菜🤑- 覺得太甜失去左牛肉嘅味道- 稻庭烏冬感覺上有點怪🥴- 白蘿蔔同紅蘿蔔都比較硬同大嚿難以進食🥲- 配菜方面都係俾咗一啲現成胡麻醬既沙律同埋涼拌木耳,中規中矩。😀- 飲品方面就叫咗蘆薈桂花雪梨茶,材料都幾豐富,每口都有蘆薈,可惜如果茶味更濃會更好。😛服務作為一間小店都不過不失。侍應都主動帶位同落單對客人有禮貌😌用餐環境可惜座位比較逼夾,餐廳嘅空間較細,咁啱果次坐左係邊位感覺有啲窄同唔舒服又難啲啲同朋友傾偈。😕餐廳位置方面距離地鐵站都只係2-3分鐘路程價位$123(整體偏貴)

1️⃣紅燒三寶牛肉麵套餐🐂🍲
- 牛肋肉牛腱都炆得好淋🤗
- 湯頭甜甜地落左八角,桂皮同大量蔬菜🤑
- 覺得太甜失去左牛肉嘅味道
- 稻庭烏冬感覺上有點怪🥴
- 白蘿蔔同紅蘿蔔都比較硬同大嚿難以進食🥲
紅燒三寶牛肉麵套餐

- 配菜方面
都係俾咗一啲現成胡麻醬既沙律同埋涼拌木耳,中規中矩。😀

- 飲品方面
蘆薈桂花雪梨茶

作為一間小店都不過不失。侍應都主動帶位同落單對客人有禮貌😌

用餐環境

餐廳位置方面
距離地鐵站都只係2-3分鐘路程

價位
$123(整體偏貴)
$123 (Lunch)
  • 紅燒三寶牛肉麵套餐
2021-08-25 3927 views
今日來到老闆間中叫外賣的台灣店,看看有甚麼吸引的地方。位置:在新開張的中環街市後面一條巷,只是距離我公司只有五分鐘路程,是很方便。環境:較狹窄和昏暗,有兩層,但我沒有上一樓,只是在地下的吧台,右邊是吧台靠藍色的牆身,並掛上台灣電影的海報,左邊則是四方木課椅,可以四人一枱。天花上掛有黃色的紙燈籠,燈光昏暗。服務:上菜速度快。午市: 花雕麻油雞湯麵$89 花雕酒以另一小杯盛載,可按個人口味而加添酒到湯麵中, 主菜是四塊雞肉卷,配有龍眼肉﹑紅棗﹑杞子、冬菇及小棠菜,還有三小碟配料,分別是沙律菜、泡芙和抹茶厥餅,整體是豐富。湯底是清而透明,味道帶有淡淡的藥材味,杞子味已蓋過麻油香,但一喝就知道很暖身,不油膩;雞肉肉質嫩滑,烏龍麵麵質滑溜彈牙,是類似手打烏冬,但絕對想不到泡芙和抹茶厥餅都很好吃,泡芙內的忌廉可能已溶化,所以一咬開就有爆汁的效果,而厥餅的口感很煙韌,是很棒的甜品。仙草冬瓜茶$12(跟餐價)冬瓜茶不會很甜,再加上許多仙草,已中和了甜味,抵飲!

今日來到老闆間中叫外賣的台灣店,看看有甚麼吸引的地方。

環境:

服務:上菜速度快。

午市: 花雕麻油雞湯麵$89

花雕酒以另一小杯盛載,
泡芙內的忌廉可能已溶化,所以一咬開就有爆汁的效果,
而厥餅的口感很煙韌,是很棒的甜品

仙草冬瓜茶$12(跟餐價)
冬瓜茶不會很甜,再加上許多仙草,已中和了甜味,抵飲!
2021-08-24
$101 (Lunch)
  • 花雕麻油雞湯麵
放工後約左老公到中環食晚飯, 揀左呢間食評不錯又有得網上訂位既餐廳。大約下午5:30到達, 只有我地一組客人, 店員好好人, 見我覺得凍⛄️, 主動提出話較細D個冷氣。發現一起食堂時不時會轉下個MENU, 睇相見有食家推介魯肉飯(其實台灣菜🇹🇼當中, 我係比較鍾意食魯肉飯多過牛肉麵的), 不過今日餐廳MENU只有麵類選擇。我地點左花雕麻油雞湯麵, 紅燒牛肉麵, 蘆薈桂花雪梨茶同仙草豆漿。花雕麻油雞湯麵 - 首先, 一起食堂的湯麵是選用烏冬麵, 唔知其他人會唔會覺得怪, 但我非常鍾意呀, 我個人偏好烏冬麵多於普遍用來配台式麵的細麵條。而食店選用的烏冬麵質素都好好, 滑溜煙韌。花雕酒是另上的, 未倒入去碗湯麵之前先飲一啖湯, 入口順滑舒服, 一D都唔油膩, 係可以好似住家煲既湯咁成碗飲曬嗰種, 真材實料。倒入花雕酒後又是另一番風味, 層次感更豐富。一起食堂的雞是選用雞腿🍗卷, 外面有一層雞皮包住既雞腿卷, 肉質嫩滑彈牙, 好味。紅燒牛肉麵 - 湯底同樣好好飲, 順喉無味精的感覺, 一起食堂的牛肉同平時台式牛肉麵不同, 選用牛肋條而唔係牛腱, 半肥瘦的牛肋條更得我心, 炆得夠腍又入味。就連配菜

紅燒牛肉麵

紅燒牛肉麵 - 湯底同樣好好飲, 順喉無味精的感覺, 一起食堂的牛肉同平時台式牛肉麵不同, 選用牛肋條而唔係牛腱, 半肥瘦的牛肋條更得我心, 炆得夠腍又入味。就連配菜白蘿蔔同紅蘿蔔🥕都好比心機煮好好味, 湯汁完全滲曬入去。

蘆薈桂花雪梨茶同仙草豆漿 - 低糖健康足料。

以後黎到中環食飯唔一定要食西餐🍽, 一起食堂也是一個很好的選擇。
$113 (Dinner)
紅燒牛肉麵
-{黃店💛中環特色台灣菜🍜}又係中環食台灣野😆今次食lunch😋試左2個麵同小食😌🤤三寶牛肉麵🤤 ($99)冇諗過牛肉麵要100蚊😭有齊牛鍵 牛肋肉 同牛丸 牛丸重牛味~不過有啲油 牛牛肋肉夠淋 份量都多😝牛鍵食倒啲牛筋唔錯☺️個湯底就有啲藥材味 但個麵係烏冬🥲好失望👖褲評: 6.3/10🤤蔥油雞肉乾拌麵🤤 ($79)似係滷肉拌麵多啲 冇左蔥油味😭雞肉都多 麵底同樣係烏冬 味道唔錯不過離左題咁😌👖褲評: 6.8/10🤤鹽酥雞🤤 ($38)好大份!不過食落普通啲 冇乜鹽酥香 同埋炸粉有啲厚👀👖褲評: 6/10🤤芋圓仙草凍🤤 (+$12)仙草質素似涼粉咁👀另外芋圓嘅紫薯同蕃好難咬開 而且冇乜味 反而芋頭有芋頭粒仲好香芋頭味😋👖褲評: 5.5/10人均110😭性價比都係低 同埋坐位有啲窄 不過lunch time都有得openrice book位😂可以唔洗同人排隊性價比: 6/10服務: 7.5/10環境: 7.8/10🚩一起食堂🚩地址: 中環域多利皇后街2號地舖觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖 #fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai台灣菜 #fuud
{黃店💛中環特色台灣菜🍜}
又係中環食台灣野😆今次食lunch😋試左2個麵同小食😌

🤤三寶牛肉麵🤤 ($99)

👖褲評: 6.3/10

🤤蔥油雞肉乾拌麵🤤 ($79)

👖褲評: 6.8/10

🤤鹽酥雞🤤 ($38)
好大份!不過食落普通啲 冇乜鹽酥香 同埋炸粉有啲厚👀

👖褲評: 6/10

🤤芋圓仙草凍🤤 (+$12)

👖褲評: 5.5/10

性價比: 6/10
服務: 7.5/10
環境: 7.8/10

🚩一起食堂🚩
地址:
中環域多利皇后街2號地舖
觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖

#fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai台灣菜 #fuudjai中環 #fuudjai觀塘
三寶牛肉麵
蔥油雞肉乾拌麵
鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
  • 蔥油雞肉乾拌麵
放工嘅夜晚嚟到中環嘅一間台灣餐廳,雖然舖頭入邊主要都係得高櫈同圓櫈,1樓嚟講唔算坐得好舒服,但係的的式式別有一番風格,用咗好多木系素材同埋用咗好多天燈同電影海報做裝飾,好似去咗台灣🥰🥰紅燒牛肉麵 $89 🤍4/5🌩 牛肉肥瘦均勻👍🏼而且厚身得嚟又煮得好稔,正💕🌩 牛肉麵配烏龍麵有驚喜🤩平時食嘅嗰隻粗麵都比較扁平滑身,容易麵湯分離,反而呢隻烏龍麵更加有黏性✨食一啖麵嘅同時都吸到湯底,食起嚟都入味啲😋

紅燒牛肉麵 $89 🤍4/5
🌩 牛肉肥瘦均勻👍🏼而且厚身得嚟又煮得好稔,正💕

Type of Meal
Dinner
2021-08-03 509 views
中環小店💛-係openrice睇開有咩小店好食,就見到呢間人氣吾錯既小店就誤打誤撞去左食😜,見好多人都讚佢地既撈麵吾錯,但係最尾都選擇咗湯烏冬,但係味道就好一般而且湯底比較淡,不過勝在配料多👍,有三小碟配料係送既,飲品都唔係好多選擇
中環小店💛
烤台灣香腸
2021-08-03 583 views
位於中環街市對面及Donki 附近,假日晚上食客不算很多,所以同朋友都可以坐係度靜靜地傾偈~我地3個人叫左3個麵share,因為我地樣樣都想試下。花雕麻油雞湯麵一上枱麻油味係撲鼻而來勁香,花雕酒係另上,按自己要求落份量,層次即時提升左~雞肉係用雞腿肉,十分嫩滑好食紅燒牛肉麵Menu寫住條辣椒,但係一點辣味都無...不過食得出係有種香料味,但唔係辣關東煮烏龍麵烏龍麵其實即係烏冬(其實3碗麵都係烏冬黎) 正常日式口味+雜丸,無咩特別,我中意佢有好多天婦羅脆脆粒芋圓仙草凍最後就係食芋圓啦!佢個碗係用湯麵碗,大大碗3個人share一齊食都滿足

我地3個人叫左3個麵share,因為我地樣樣都想試下。

芋圓仙草凍

最後就係食芋圓啦!
佢個碗係用湯麵碗,大大碗3個人share一齊食都滿足
2021-08-01
2021-07-29 273 views
同朋友平日黎呢間食lunch,有2層都算多位,唔駛等太耐,不過就有啲逼,坐得唔算舒適。今次叫左個麻辣肉燥撈麵,連埋有個貢丸湯,$69大大碗,仲有啲配菜(甜薯、中華沙律同沙律),再加左$12野飲,唔駛加一,$81食到你捧住個肚走人!啲配菜都出色,配撈麵好夾,食下啲咸咸辣辣野可以食番啲沙律好balance,個麻辣醬佢擺埋一邊,唔太食得辣既麵可以自己調整下😂整體個麵麵唔錯,不過肉燥可以再多啲啲。但個麵跟左隻溏心蛋,係真溏心,仲要係凍既添,配住個麵食麵好正!仲有個貢丸湯,啲貢丸好彈牙,個湯清清地,配撈麵麵係好夾!整體都好滿意,會再黎!

2021-07-14 3091 views
繼續中環覓食,好慘地發現最想食嘅原來無做晚市,三哥廣告一出第一晚好多人,去食呢間台灣嘢。可能係地鋪,格價係貴啲。油豆腐什菜烏龍麵,69元,湯頭可以,蘿蔔配料夠味,烏龍麵麵身剛好,唔會過淋。花雕麻油雞湯麵,89元,配料豐富好多,湯頭算係甜,另外自己加酒,即刻更香。雞係滑,入口即化。鹽酥雞,38元,炸得剛剛,唔會過咸,係雞肉部分如果多番小小會更好。滷牛腱,48元,滷得算夠,肉都唔差。星期一夜晚會係靜啲,再加上啲人睇完波(雖然我都係),係想食濃味啲嘅嘢。

可能係地鋪,格價係貴啲。

滷牛腱,48元,滷得算夠,肉都唔差。

蔥油雞肉乾拌麵 $79賣相好靚,尤其係隻半熟蛋,蛋黃係半醬半熟,面頭有好乾蔥酥,但唔係太脆,有啲有少少冧,雞肉撕成細細粒,撈到掛到麵一齊食,不過雞肉好乾,而且冇咩雞味,麵底偏冧,冇乜韌度,有啲張口,我覺得麵質一般般,蔥油味唔夠強,可能蔥油落得唔係好多,所以麵都唔會過分油膩。仲有碗湯,好鹹,味精味濃,覺得麵太乾可以加少少湯撈。侍應態度好好,好有禮貌,而且我哋想調枱坐得鬆動啲,佢幫我哋執枱又再抹乾淨張枱,好難得。
蔥油雞肉乾拌麵 $79
蔥油雞肉乾拌麵
2021-06-30
$80 (Dinner)
2021-06-26 755 views
CP值:4/5💛💛💛💛 價錢Price: - 鹽酥雞Taiwanese Deep-fried Chicken:$38- 芋圓仙草凍Grass Jelly with Taro Balls:$35- 花雕麻油雞湯麵 Chicken Noodles in High-grade Shaoxing Wine and Sesame Oil Soup:$89- 雞肉味噌豆乳湯烏龍麵 Chicken Udon in Miso Soy Milk Soup:$89- 肉燥燙青菜 Boiled Vegetable with Minced Pork:$28- 烤台灣香腸 Grilled Taiwanese Sausages:$32 又係台灣嘢食啦,原來已經係連續三篇都講台灣野🤣Anyway, 台灣野咁好食,係食唔厭嘅,係咪?😉😂 呢間野雖然開喺中環,但價錢相對平民化所以平日lunch會有好多人排隊而嗰晚就算係平日嘅dinner,舖頭都full左一大半😱可見真係好受歡迎👏🏻 要讚下佢個鹽酥雞,炸得好香,又唔會好乾,粉漿亦都唔會太厚,而且面頭都真係有啲鹽調味,好正😋 芋圓仙草凍嘅芋頭圓真係有粒粒芋頭喺入面㗎😍😍😍
CP值:4/5💛💛💛💛

價錢Price:

又係台灣嘢食啦,原來已經係連續三篇都講台灣野🤣
Anyway, 台灣野咁好食,係食唔厭嘅,係咪?😉😂

呢間野雖然開喺中環,但價錢相對平民化
所以平日lunch會有好多人排隊

芋圓仙草凍嘅芋頭圓真係有粒粒芋頭喺入面㗎😍😍😍😍
但係味道就唔算好突出,始終香港啲芋頭一定冇台灣咁出色
但每粒芋圓都好煙韌,唔錯唔錯👏🏻
仙草凍就會非常之結實,但其實我哋嗰晚仲叫咗熱食嘅版本,啲仙草係熱嘅話,就好似水咁,但凍左又會結返埋一舊,好得意😆

花雕麻油雞湯麵會有一杯花雕酒俾你加落去,可以自己調節,唔怕會走晒啲酒味/太多酒味,好正👏🏻👍🏻

雞肉味噌豆乳湯烏龍麵個湯係好稠,有香濃嘅豆乳同味噌味😋
但係擺得耐左,個湯就愈黎愈稠/少,應該係啲麵吸晒啲湯😂

肉燥燙青菜嘅肉燥好肥好大粒,麻麻地😅

烤台灣香腸真係烤到個面脆脆地
中環難得一見的性價比較高的平民食堂,以台灣電影海報裝飾,店舖面積不大。不太奢華的風格,流露出台式人情味,店員超盡責!午餐套餐跟餐有甜薯、木耳和胡麻沙律,算是小小的前菜開關胃!魯肉乾拌麵+貢丸湯台灣味十足,能一解台灣的旅行癮!相信是為了迎合香港人口味,肉燥與台灣比油膩較低,魯蛋香濃入味~貢丸彈牙,味道正常!紅燒牛肉麵牛肉不得不讚!口感軟腍,牛味香濃,湯味很濃郁,蘿蔔都完全吸收了湯麵的風味,入口香味四散,咬口軟軟的!肉燥花枝丸湯米粉 +鹽酥雞(小)肉燥放到湯麵上就好像比較「健康」,米粉的粗度比較像「瀨」粉,非常有咬口,更加容易吸收湯中的味道。花枝丸好彈牙又帶煙韌,3粒也不夠止渴!鹽酥雞(小)香脆可口,可惜溫度不夠熱,份量在套餐中很足夠!

午餐套餐
跟餐有甜薯、木耳和胡麻沙律,算是小小的前菜開關胃!

魯肉乾拌麵+貢丸湯

紅燒牛肉麵

肉燥花枝丸湯米粉 +鹽酥雞(小)

鹽酥雞(小)
香脆可口,可惜溫度不夠熱,份量在套餐中很足夠!