2024-10-21
今日真漢子為大家介紹位於大埔運頭角里(舊大埔警署)綠匯學苑 Green Hub 入面嘅「慧食堂」。🌱類似 Muji 咁,可以揀三款或四款食物做套餐(分別係 $50 同 $66),單點就 $20 一款。就咁睇全部食物都係純素的,就算飲品,甜品都係。真漢子揀咗四款食物:🫐 梅子豆腐唔記得咗正式個名,總之係豆腐上有塊梅子。呢個係幾好食,不過有個缺陷,就係豆腐唔係嫩豆腐,如果係就 perfect 喇。😅🧀 沙薑絲涼拌素芝士粉味道比較淡啊,麻麻地。🙃🍠 香芋絲煎餅配烏醋汁呢個睇名都諗到係幾香口,而且芋頭刨成粗絲,有咬口,美中不足係因為預先整定,所以已經唔太熱,否則會更加正呢。😂🍚 紅米飯拌青醬青醬配紅米飯味道都幾 match ,而且飯量夠哂多,好夠飽。☺️咁遠水路嚟到,梗係試埋飲品同甜品啦:🫘 凍可可腰果慕絲特飲 $33佢哋啲凍飲係冇冰嘅,而且唔係好凍,貫徹餐廳追求健康嘅理念,好養生呀 🤣。可可味尚算濃郁,而且有啲脆脆嘅果仁响入面。🥜🍮 奇亞籽布甸 $28唔太甜,除咗奇亞籽,上面仲有啲乾果同果仁,所以食落感覺幾清新同健康。💪🏻
真漢子揀咗四款食物:
🫐 梅子豆腐
🧀 沙薑絲涼拌素芝士粉
味道比較淡啊,麻麻地。🙃
🍠 香芋絲煎餅配烏醋汁
🍚 紅米飯拌青醬
咁遠水路嚟到,梗係試埋飲品同甜品啦:
🫘 凍可可腰果慕絲特飲 $33
🍮 奇亞籽布甸 $28