2022-05-08 91 views
旺角鬧市中有間用咗白色、木系裝修為主嘅車仔麵店,環境舒適,有打卡牆位置影相,我哋4人一張枱坐卡位。嘢食多款選擇,樣樣都想食下午茶時間嚟到,就叫咗兩份套餐。即叫即炸[厚多士 $28],有成寸幾咁厚身,夾住香滑花生醬,再配牛油及楓糖漿一齊食;另外就係[生炸雞脾 $47],超香脆,入口多汁,雞脾成隻碟咁大,非常惹味定食分為6格 / 9格,因為咩都想食就叫咗個[6格定食 $72]6格都有唔同嘢食,每款都好吸引,有6款配料包括有:入口軟淋淋嘅豬軟骨、入哂味嘅醉雞中翼、爽口蘿蔔、蠔皇花菇、流心嘅糖心蛋、鮮甜嘅花膠湯,另外 +$3 轉稻庭烏冬仲叫咗大大碗好好味嘅[車仔麵]湯底就揀咗香濃鮮甜嘅雞湯;麵底就稻庭烏冬,烏冬真喺好彈牙;而餸方面,必叫原件花膠,勁大塊又厚身,咬落爽口彈牙、吸哂湯底嘅爽脆豬皮、彈牙秘製魷魚、豬大腸、超流心嘅糖心蛋及仿長腳蟹棒再叫咗2款小食[炸蓮藕墨魚餅 $29]一碟有3塊,墨魚餅炸到外香內軟嘅口感,仲有蓮藕粒在內;另一款就係[醉雞中翼 (5隻) $44]花雕嘅香味完全滲透到入切半嘅醉雞內,雞肉嫩滑,雞皮彈牙,花雕味唔會落得太多以上套餐跟餐配飲品,揀咗佢哋自家調製嘅冷泡茶[凍頂烏

以上套餐跟餐配飲品,揀咗佢哋自家調製嘅冷泡茶[凍頂烏龍]、[白桃烏龍]、[玫瑰花果茶 ],另外叫杯香滑熱[朱古力]

祥利車仔麵
旺角西洋菜南街198號
2022-05-07
$89 (Tea)
  • 生炸雞脾
  • 6格定食
  • 車仔麵
  • 原件花膠
  • 炸蓮藕墨魚餅
  • 醉雞中翼
  • 厚多士
2022-05-08 28 views
📍旺角西洋菜南街198號地舖本身諗住淨係行吓金魚街,冇諗過會行到肚餓😅😅😅咁就諗住喺附近開餐,😁😁見到有間文青風嘅車仔麵檔😆😆覺得幾特別就走去試吓。1. EJ 9格定食🍱$108🤤🤤🤤冇諗過個小食可以咁飽,定食有豬手,豬軟骨,醉雞,墨魚餅,蘿蔔,冬菇,秋葵,糖心蛋,花膠湯,白飯同埋稻庭烏冬,凍盤係糖心蛋,秋葵,冬菇,同蘿蔔味道比較清甜。😆😆😆醉雞好入味,滷水豬手同豬軟骨都炆得好入味,入口即溶。最好食都係原隻花膠湯,超豐富嘅骨膠原,碗湯個味道都超清。嗰定食超有心思👍🏻👍🏻👍🏻2. 自選車仔麵🍜$71,日式豬骨湯底拉麵、原隻花膠、日式叉燒、秘製魷魚、加小辣,😝😝豬骨湯底濃味,同日本拉麵個湯底有啲似。味道似用咗好多豬骨熬製出嚟👍🏻👍🏻👍🏻,拉麵嗰質感非常彈牙😋😋😋不過塊叉燒太細塊🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️,但係隻花膠都係用咗港式烹調法,入口超黏,好有骨膠原感覺。環境冇諗過係一間文青風嘅車仔麵店😁😁,味道同食物質素好高,錢都好合理,👍🏻👍🏻👍🏻 cp值都高👍🏻👍🏻👍🏻 😆😆會推介俾朋友仔。
📍旺角西洋菜南街198號地舖

EJ  9格定食
自選車仔麵  -  日式豬骨湯底拉麵
2022-05-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
EJ  9格定食
自選車仔麵  -  日式豬骨湯底拉麵
  • EJ9格定食
2022-05-08 14 views
環境:呢間車仔麵店行日式木系簡約風,有大幅打卡牆可以影相☺️特色: 必吃六格定食。即係有6樣配料(豬軟骨、醉雞中翼、蘿蔔、蠔皇花菇、糖心蛋、花膠湯)好精緻咁裝係一格格嘅盤上面😆好好打卡,而且每樣都可以試啲,好有新鮮感🙆‍♀️當中最鍾意豬軟骨,入口軟淋好順口😚

就算疫情放寬限制,自己都會搵啲感覺上較衛生既餐廳食。尋晚放工去旺角附近隨機搵野食,被呢間走木系路線既餐廳吸引住😍店鋪以白色、木色為主🪵,格局簡潔利落,除左必須既透明隔板,枱面冇擺放其他野。菜單同點菜筆放係枱旁抽屜裡面,餐具由店員與食物同時送上,感覺非常乾淨衛生✨店員好友善咁介紹餐廳老闆由日本學師後回流香港🇭🇰,繼而推出九格定食,以港式配菜配搭日式文化之中🎌九格定食賣相非常精緻, 九格裡面各有一個小碗,擺放不同款式既港式配菜,讓香港、日本文化融合得宜又沒有違和感🧡✦ 花膠湯🥣:有餐廳主打既原塊花膠,滋補又養顏。花膠彈牙且厚身,花膠湯濃郁,好有膠質✦ 蠔皇花菇:花菇既蠔油好入味,口感好軟焾,帶有少少甜醋味,食落有驚喜🥳✦ 豬手🐗:另一骨膠原推介,豬手以薑烹調,豬皮同豬骨都有淡淡薑味✦ 蘿蔔:味道清甜,亦令整個九格顏色更豐富✦ 醉雞翼:酒味幾濃,雞翼開半醃製令肉質入味又保持嫩滑👍🏻✦豬軟骨:豬肉質感軟焾,連埋軟骨一齊食,咬軟骨既感覺真係好爽🤩✦ 炸魚柳🐟:魚柳新鮮炸起,香脆軟熟,冇魚腥味,亦冇油膩感✦ 秋葵:味道正常,純粹令整體配搭顏色豐富✦ 溏心蛋🥚:原隻雞蛋,蛋黃流心,以醬油醃得好入味!

✦ 蘿蔔:味道清甜,亦令整個九格顏色更豐富
✦ 醉雞翼:酒味幾濃,雞翼開半醃製令肉質入味又保持嫩滑👍🏻
✦ 炸魚柳🐟:魚柳新鮮炸起,香脆軟熟,冇魚腥味,亦冇油膩感
✦ 秋葵:味道正常,純粹令整體配搭顏色豐富
✦ 溏心蛋🥚:原隻雞蛋,蛋黃流心,以醬油醃得好入味!

九格定食配烏冬同白飯,烏冬湯底用豬骨熬成🐖,帶有胡椒調味,配日本稻庭烏冬,再加入香蔥同香蒜,味道香濃。白飯大大碗,一定夠飽

餐廳另一推介係港日式車仔麵,所以我都有叫一碗😎。車仔麵自選配菜,叫幾多餸都得🤤我㨂左皇牌既原塊花膠同豬手,再加秘製魷魚🦑配日式拉麵🍜。拉麵質感彈牙,麵量幾大份;原塊花膠同豬手配拉麵依然好正,選豬手啲骨選得好滋味😋。魷魚🦑夠爽口,而且有4塊魷魚片同4條魷魚鬚,份量都幾多。配埋雞湯湯底同餐廳自家製辣醬,係一碗食材高級既車仔麵🍜
2022-05-06
$90 (Dinner)
  • 九格定食
2022-05-05 38 views
有別於傳統車仔麵, 將日本拉麵文化加入車仔麵當中, 湯底是用大量豬骨、豬皮及其他配料熬出, 日本拉麵湯底加上港式配菜及麵底, 非常創新除了港日fusion車仔麵之外, 也被9格定食所吸引今日點了9格定食配料非常豐富, 有豬手、豬軟骨、醉雞、墨魚餅、蘿蔔、冬菇、秋葵、糖心蛋、花膠湯, 很適合每樣都想食的朋友, 定食還跟了一碗白飯及稻庭烏冬, 用料有誠意, 豬手豬軟骨炆得很腍很入味, 墨魚餅是脆炸, 十分香口花膠湯富骨膠原, 原隻花膠很吸引, 食落很滋潤, 賣相非常精緻車仔麵🍜配料選了人氣之選原件花膠、日式叉燒、芝心獅子狗, 湯底有豬骨湯及雞湯選擇, 當然選了主打豬骨湯, 湯底非常濃郁, 日式味道配港式配料很夾, 可以滿足兩樣特式口味, 原件花膠有兩大塊, 花膠迷絕對不可錯過車仔麵最少兩餸起飲品柚子梳打 + 樽仔奶茶柚子很清爽解渴, 樽仔奶茶、奶茶味很濃夠香滑餐廳環境很舒適、簡約設計有卡座服務親切有禮, 我最喜歡小店其中一個原因

除了港日fusion車仔麵之外, 也被9格定食所吸引

今日點了
9格定食

車仔麵🍜
車仔麵最少兩餸起

飲品
柚子梳打 + 樽仔奶茶
柚子很清爽解渴, 樽仔奶茶、奶茶味很濃夠香滑

餐廳環境很舒適、簡約設計有卡座
服務親切有禮, 我最喜歡小店其中一個原因
  • 9格定食
  • 車仔麵
2022-05-05 30 views
之前試過觀塘嘅分店, 見到旺角開咗,行完寵物舖買完零食俾啲貓,就揀咗旺角分店試吓我哋一個三個人,叫咗一個九宮格定食嚟share,同埋再叫咗一碗自選車仔麵。👉🏻EJ 九格定食$108呢一個組合絕對啱啲唔想諗食乜啲人,九格有邊有豬手、豬軟骨、冬菇、醉雞、墨魚餅、蘿蔔、秋葵、糖心蛋、花膠湯。豬手、豬軟骨同埋冬菇夠入味,淋身得嚟唔會散晒。醉雞翼淡淡酒香。墨魚餅脆卜卜,花膠彈牙。有蘿蔔秋葵理返膩仲配埋白飯及稻庭烏冬各一碗,一定夠飽👉🏻自選車仔麵豬骨湯底|原件花膠、日式叉燒、豬軟骨|拉麵感覺似係食緊日式豬骨湯拉麵😂花膠有兩大片😯夠彈牙,入口有少少黏。仲叫咗支炭燒烏龍,係佢哋自家調製嘅冷泡茶總括嚟講,佢比同類型嘅餐廳乾淨企理亦都唔算貴,坐得舒舒服服

👉🏻EJ 九格定食$108
仲配埋白飯及稻庭烏冬各一碗,一定夠飽

👉🏻自選車仔麵
豬骨湯底|原件花膠、日式叉燒、豬軟骨|拉麵

仲叫咗支炭燒烏龍,係佢哋自家調製嘅冷泡茶

總括嚟講,佢比同類型嘅餐廳乾淨企理亦都唔算貴,坐得舒舒服服

2022-05-02 66 views
好耐冇試過紅日出街,真喺多人都有少少驚。 唔知喺唔喺太耐冇見咁多人,今次介紹一間新餐廳,無諗過咁好食,我朋友比好高分。太多嘢食就簡化少少啦,唔想打到成篇長文咁。九格定食 $108豬手,豬軟骨,醉雞,墨魚餅,蘿蔔,冬菇,秋葵,糖心蛋,花膠湯,配白飯 及 稻庭烏冬各一碗 +跟餐 椰汁紅豆冰 $14豬骨湯 (辣汁-少辣)稻庭烏冬 $15原件花膠 $24秘製魷魚 $16蘿白 $9 +跟餐 抹茶 Latte $ 16 超級推介女仔去食嘅 花膠 ,原隻 勁大塊囉 ,仲要爽口彈牙嘅補品,唔會好似出面咁好淋似啫喱咁,唔叫就真喺有啲傻豬豬啦。我平時就好少食,但佢一碗就有兩塊一打開差唔多成個碗咁大就知咩料。豬手,豬軟骨 都好淋。醉雞唔會落太多花雕,搞到無曬雞肉口感,亦都唔會怕令你醉 嘻。墨魚餅嗰種外脆內軟嘅口感,我幾鍾意。蘿蔔個種爽口 ,我仲放落花膠湯到,佢吸埋啲湯又有另一種口感。冬菇,秋葵 都喺爽系列 ...而糖心蛋你就發現幾入味,仲要流心添~~同埋我好鍾意佢嘅烏冬 真喺好彈牙 。。你哋記得要試試。而抹茶 Latte + 椰汁紅豆冰 都好貼題,無偷工減料,樣樣都好入味。總結嚟講 佢嘅嘢食真喺好抵,而提

九格定食 $108
+跟餐 椰汁紅豆冰 $14

豬骨湯 (辣汁-少辣)
稻庭烏冬 $15
原件花膠 $24
秘製魷魚 $16
蘿白 $9
+跟餐 抹茶 Latte $ 16

而糖心蛋你就發現幾入味,仲要流心添~~

同埋我好鍾意佢嘅烏冬 真喺好彈牙 。。你哋記得要試試。

總結嚟講 佢嘅嘢食真喺好抵,而提提大家食九格定食最好叫兩個人啦,因真喺好大份量。
2022-04-25 65 views
新店開張聞說一星期內早餐半價2022年仲可以係邊度揾到20幾蚊既早餐份量仲要5簡單加3蚊有凍飲杯凍咖幾好,不會多奶!熱飲不用加$,圍返都係10幾蚊炸簡直係窮人恩物,適合我呢D窮人打工仔味道不會太喊,米粉無分湯(同事食公仔麵同通份係會幫你分湯架,覺得好細心)外賣盒質素用具都5會因廉價而粗糙!雙餸都5會因半價而份量特細,午餐肉真係一塊正常尺寸,煎蛋真係一隻比曬架🤣試過有D大型連鎖集團正價都係半隻煎蛋,勁cheap半價都保留咁既質素,放心正價午餐都會光顧幫襯試下
新店開張
聞說一星期內早餐半價
2022年仲可以係邊度揾到20幾蚊既早餐
份量仲要5簡單
加3蚊有凍飲
杯凍咖幾好,不會多奶!熱飲不用加$,圍返都係10幾蚊炸
簡直係窮人恩物,適合我呢D窮人打工仔

半價都保留咁既質素,放心正價午餐都會光顧幫襯試下
2022-04-25
TakeAway
$24 (Breakfast)
2022-04-21 82 views
之前都有聽過祥利車仔麵喺觀塘好出名👍👍今日發現太子都開左分店我緊係要去試下喇😍😍大門設計好有日本原宿好多出名餐廳😌😌好似去左日本周圍搵野既情景😭😭好想去旅行😭😭無得去日本黎到祥利都好好feel 👍環境舒適💕食物又真係超級好食😋全力推介💪💪餐廳乾淨整潔飲曬成碗豬骨湯都無口渴證明真材實料👍下次要先下佢地出名既EJ 6格😊車仔麵都可以做得咁有心機我都係第一次見👍抵佢咁出名

餐廳乾淨整潔

豬骨湯底配油麵

飲曬成碗豬骨湯都無口渴證明真材實料👍
2022-04-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
豬骨湯底配油麵